Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      18.955


  2. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      7.389


  3. zazeng

    zazeng

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.515


  4. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.043


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 13/06/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Καποιος ειχε την ιδεα να ...αναβυθισει τον παληο ευκολο τροπο αναζητησης των ΦΕΚ Τωρα πρεπει να κανεις "εισοδο" και μετα να πας αναζητηση μετα επιλογη μετα να συμπληρωσεις τα αντιστοιχα στοιχεια απο κατω απο το ετος τον αριθμο και το τευχος [σε σχεση με το παληο εχει 3 ή 4 κινησεις παραπανω] "προοδος" υγ πληρωθηκαν για αυτο αμοιβες;;;
    2 points
  2. Μας δίνεις έναν χάρτη της τοπογραφικής υπηρεσίας με αξονικές γραμμές που ορίζονται από ορόσημα (π.χ. 33-34 κλπ) , με κάναβο και από "πάνω" μας λες πως η δουλειά αυτή δηλ. η διανομή ... Το καλό τοπογραφικό δεν είναι το όμορφο τοπογραφικό βάζοντας ... όμορφα χρώματα (πάντως επέλεξες όμορφα χρώματα). Η δουλειά για να είναι σωστή θα πρέπει να την κάνεις στο ίδιο σύστημα με αυτό της Τ.Υ ή , αν δεν βρεις εξάρτηση στην περιοχή, θα κάνεις ακριβώς ότι σου λέει ο καλός συνάδελφος sdtopo. Σίγουρα μπορεί & να θυμώσεις με αυτά που θα γράψω. Όταν θέλεις να κάνεις ένα Τ.Δ. για ένα χωράφι δεν πας εκεί με ένα gps , πατάς τα κουμπιά του στις γωνίες του χωραφιού και ετσι έχεις, για κάθε κορυφή του, τιμές Χ & Υ. Έτσι έχεις απλά ΜΟΝΟ το σχήμα της υπάρχουσας κατάστασης και .... Τελος. Μπορώ να σου δώσω και εγώ, όσα σχήματα θες, με εμβαδόν Ε=1187τμ. Εσύ όμως ψάχνεις την "ακριβή θέση" του αγροτεμαχίου σου, όπως την έδωσε η "Τοπογραφική υπηρεσία" στην διανομή του 50. Καλείσαι λοιπόν να αναπασσαλώσεις ακριβώς το ίδιο αυτό χωράφι στην θέση του. Και επειδή μας διαβάζουν αρκετοί νέοι συνάδελφοι πρέπει να βάζουμε τα πράματα στην σωστή θέση.
    1 point
  3. Άκη για ειδικό κτίριο πρόκειται, οπότε κατηγορία 1 (εκτός σχεδίου και ειδικό κτίριο). Μέχρι σήμερα απαιτείται η προέγκριση και λογικά περνάς από Σ.Α αν το γήπεδο έχει πρόσωπο σε κύριο οδικό δίκτυο (ιβ άρθρο 9). Κάτι λεγόταν το τελευταίο διάστημα για τροποποίηση του νόμου και προαιρετική την προέγκριση για κατηγορίες 1 και 2.
    1 point
  4. Ναι ψιλο βρέχει όλο το 3ήμερο, σήμερα Δευτέρα πάλι ετοιμάζεται μου φαίνεται... Στους περισσότερους κανονισμούς αναφέρει ότι ο φ.ο. είναι κοινόκτητος, όμως αν δεν αναφέρεται ρητά, τότε ίσως δεν υπάρχει απαίτηση λήψης συναίνεσης για διάνοιξη οπής στην πλάκα;
    1 point
  5. Καλημέρα Παύλο,το κείμενο της 82.2.γ. αντιστοιχεί στην επιλογή "Τύπος 2" .
    1 point
  6. Πολύ σωστά, μην ξεχνάμε ότι το πιστοποιητικό πληρότητας αντικατέστησε τη βεβαίωση της τακτοποίησης. Κ ας μην ξεχνάμε το διαχρονικό πλέον μπάχαλο των τακτοποιήσεων, το οποίο εμπεριέχεται στο μπάχαλο της ΗΤΚ, για το οποίο 'τσακωνόμαστε' 10+ χρόνια. Ειλικρινά κ εγω απορώ...
    1 point
  7. Τελικά, στο πιστοποιητικό πληρότητας η δυνατότητα που υπήρχε στον τύπο βεβαίωσης του άρθρου 83 για ακίνητο που εμπίπτει στις εξαιρέσεις του άρθρου 83 δεν υπάρχει. Δίνονται οι επιλογές, "νόμιμο", "ρυθμισμένο" και "αδόμητο". Ένα κτίσμα προ 55 (το οποίο εμπίπτει στις εξαιρέσεις του άρθρου 82) σε ποια επιλογή του ΠΗΤ θα αντιστοιχηθεί πλέον; Στο manual της ΗΤΚ αναφέρεται μεν η αντιστοίχιση με το άρθρο 83 του Ν. 4495 αλλά οι τύποι βεβαίωσης όπως αναφέρω παραπάνω, διαφοροποιούνται Ο χρήστης εισάγει την ημερομηνία διενέργειας της αυτοψίας στην ιδιοκτησία, επιλέγει τον τύπο βεβαίωσης, όπως περιγράφεται στις περιπτώσεις α, β ή γ της παραγράφου 2 του άρθρου 83 του Ν. 4495/2017, από τις διαθέσιμες επιλογές: - Τύπος 1 (νόμιμο) - Τύπος 2 (ρυθμισμένο) - Τύπος 3 (αδόμητο), Η παρ. 2 του άρθρου 83 Ν. 4495 αναφέρει τα εξής: 2. Με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι : α) στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή β) στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή, γ) οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89.
    1 point
  8. @alejΚοίταξε για το θέμα σύνταξης της ΗΤΚ όπως ξέρεις μπορούν να εισαχθούν συμμετέχοντες -επιβλέποντες μηχανικοί και άλλων ειδικοτήτων για ταυτόχρονη συμπλήρωση της ΗΤΚ (π.χ περιπτώσεις ειδικών κτιρίων με διαφορετικών ειδικοτήτων επιβλέποντες) . Όμως, το πιστοποιητικό πληρότητας, δεν αποτελεί απλώς μια καταγραφή-καταχώρηση στοιχείων. Είναι το αποδεικτικό πολεοδομικής νομιμότητας του ακινήτου και αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει κάποια άλλη ειδικότητα πλην αυτών που αναφέρθηκαν. Απορώ άλλωστε γιατί άλλες ειδικότητες θέλουν διακαώς συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία, αγνοώντας αφενός το τεράστιο μπάχαλο στην όλη δομή αυτού του συστήματος (αρκεί να δει κανείς συζητήσεις μας πριν ένα χρόνο για το τι αμφιβολίες και επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί για την αναγκαιότητα της ΗΤΚ), αφετέρου τις εξοντωτικές ποινές που υπάρχουν. Φαντάσου, οτι εμείς οι ίδιοι μηχανικοί προτείναμε και το θέλαμε, γνωρίζοντας ότι αυτό το σύστημα της ΗΤΚ έχει τεράστια κενά τα οποία επιφορτίζονται δυσανάλογα οι μηχανικοί, να τεθεί σε πλήρη αναστολή (και όχι απλώς να δίνονται παρατάσεις υποχρεωτικής εφαρμογής της) μέχρι να ξεκαθαρίσουν πολλά θέματα, να δοθούν θεσμοθετημένες ερμηνείες (πχ μέσω αποφάσεων ή έστω μέσω εγκυκλίου), μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση τεχνικών εγγράφων Ο.Α και σύνοδων σχεδίων και την διασύνδεση της πλατφόρμας με το κτηματολόγιο. Αυτό που πρέπει να μείνει σε όποιον τελικά θέλει να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική ταυτότητα είναι ότι πριν το ακίνητο εισαχθεί στην πλατφόρμα, θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα θέματα πολεοδομικής νομιμότητας του ακινήτου. Δεν πάμε απλώς να πάρουμε τεχνικά και νομικά έγγραφα για να τα ανεβάσουμε. Ο εκδίδων το ΠΗΤ έχει την πλήρη ευθύνη για αυτό, εφ' όρου ζωής.
    1 point
  9. Δεν γίνεται αυτόματα πρέπει να πας εσύ. Πρώτα πας περιφέρεια και ύστερα ΤΕΕ. Δεν κερδίζεις κάτι να παραμείνεις από τη στιγμή που θα είσαι στο εξωτερικό και δεν θα ασκείς το επάγγελμα. Εκτός αν στην χώρα που είσαι μπορείς να δουλέψεις ως Μηχανικός σαν μέλος στο εδώ ΤΕΕ χωρίς να χρειαστεί να γραφτείς στο δικό τους αντίστοιχο ΤΕΕ. Τότε μπορεί να σε συμφέρει να παραμείνεις στο ΤΕΕ και μάλιστα πάρα πολύ αν η εκεί διαδικασία είναι δύσκολη, αλλά αν σε ενδιέφερε κάτι τέτοιο, υποθέτω ότι θα το γνώριζες ήδη, θα το είχες ψάξει, κάποιος θα σου το είχε πει από την αντίστοιχη υπηρεσία. Μάλλον χάνεις γιατί αν παραμείνεις στο ΤΕΕ θα πρέπει να πληρώνεις την ετήσια συνδρομή (56 ευρώ περίπου) χωρίς να έχεις κάποιο αντίκρυσμα αφού δεν δουλεύεις ως Μηχανικός. Από όσο ξέρω αν δεν διαγραφείς και αποφασίσεις να μην πληρώνεις, θα τα χρωστάς μεν, αλλά νομίζω ότι δεν θα σε κυνηγήσει κάποιος. Δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σου ζητηθούν, δηλαδή δεν είναι σαν να χρωστάς στον ΕΦΚΑ ή στην εφορία όπου έχεις πρόβλημα. Όμως θα τα βρεις μπροστά σου αν αποφασίσεις να ξαναγυρίσεις στην Ελλάδα και να ασκήσεις το επάγγελμα, γιατί θα πρέπει να τα πληρώσεις αναδρομικά. Πιστεύω δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Δηλαδή καλύτερο θα είναι ή να ζητήσεις διαγραφή ή αν για κάποιο λόγο θέλεις να παραμείνεις, τότε καλύτερα να πληρώνεις κανονικά κάθε χρόνο. Τολμώ να πω ότι το ΤΕΕ είναι πεταμένα λεφτά αν δεν το χρειαστείς κάπου έστω και αν είναι μικρό το ποσό. Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί φίλοι μου δεν έχουν εγγραφεί καν στο ΤΕΕ, παρότι είναι απόφοιτοι ΣΗΜΜΥ. Δηλώσαν ΚΑΔ προγραμματιστή στην εφορία και τέλος γιατί είναι καλυμμένοι για εκεί που δουλεύουν.
    1 point
  10. Πάντως η επιτροπή των συμβολαιογράφων στην πρόσφατη ηλεκτρονική τους ημερίδα περί ΗΤ, στην ουσία κούνησαν το δάχτυλο στο ΥΠΕΝ και ΤΕΕ να ξεκαθαρίσουν τις ειδικότητες που θα συντάσσουν ΗΤ και θα εκδίδουν πιστοποιητικό. Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ και στην ημερίδα αυτή αλλά και σε άλλες του ΤΕΕ ανέφερε ξανά τον συσχετισμό με τις ειδικότητες μηχανικών που έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα να συντάξουν το δ. κάλυψης και να εκδώσουν Ο.Α και σε κάποια φάση της συζήτησης, ανέφερε ότι για το πιστοποιητικό πληρότητας οι ειδικότητες είναι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες μηχανικοί, αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί ( και πτυχιούχοι μηχανικοί δομικών έργων Τ.Ε. Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων διεμήνυσε τελικά (και δίκιο είχε) ότι από την στιγμή που το σύστημα δεν έχει κάποιο "κόφτη" ειδικοτήτων για το πιστοποιητικό πληρότητας, εύλογα δεν είναι σε θέση και δεν έχουν αρμοδιότητα να γνωρίζουν αν θα πρέπει ή δεν πρέπει να δεχτούν ένα πιστοποιητικό από κάποια ειδικότητα άλλη. Προσωπικά αντιλήφθηκα από την συζήτηση ότι θα μπει και αυτό το θέμα, προσεχώς στο τραπέζι, σε κάποια τροποποίηση νόμου ή απόφαση μαζί με άλλα προβληματικά σημεία εφαρμογής της. Για περισσότερα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη συζήτηση εδώ.
    1 point
  11. Στο παραπάνω δεν είχε επικρατούσα χρήση κατοικία κ πήγε κατ2, εσύ αν την έχεις θα πας υποχρεωτικά με μια δήλωση ανά οριζόντια κ μια για τα κοινόχρηστα.
    1 point
  12. Αν εννοείς ότι και οι παραβάσεις (εκτός από το κτήριο) είναι πριν το 1975, τότε το σχόλιό μου είναι ότι το άρθρο 99 έχει γενικές διατάξεις, ενώ το άρθρο 96 ειδικές για κάθε περίπτωση. (που προφανώς είναι ισχυρότερες των γενικών στα αλληλοκαλυπτόμενα σημεία)
    1 point
  13. και μια γραμματική παρατήρηση (η ιδιοτροπία μου...) Ενικός αριθμός : το σύνθετο, του σύνθετου (Δημοτ.) ή του συνθέτου (Καθαρ.) Πληθυντικός αριθμός : Τα σύνθετα, των σύνθετων (Δημοτ.) ή των συνθέτων (Καθαρ.) Στη λήγουσα δεν τονίζεται ποτέ
    1 point
  14. Αν και το έχεις αναρτήσει σε λάθος ενότητα (ας το μεταφέρουν οι αρμόδιοι) 1. Είναι καθαρά νομικό θέμα το κατά πόσον το έγγραφο αυτό έχει ισχύ διαθήκης και δεν σε αφορά. Ας το ξεκαθαρίσει ο δωρεοδόχος. 2. Τι σχέση έχει η διαθήκη με την αρτιότητα? Εκτός κι αν με αυτή (διαθήκη) γίνεται κατάτμηση, οπότε ως χρόνος δημιουργίας του ακινήτου λαμβάνεται ο χρόνος θανάτου του διαθέτη.
    1 point
  15. Σε κτηματολόγιο σε λειτουργία πρέπει να υποβάλλουμε το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.Από την υποβολή δήλωσης και στις επόμενες φάσεις,μπορεί να έχουν αλλάξει τα πάντα.
    1 point
  16. Το νομίμως υφιστάμενο έχει νόμιμο περίγραμμα, πάνω στο οποίο μπορείς να πατήσεις για προσθήκη καθ΄ ύψος, ακόμη κι αν δεν τηρούνται οι π.α. όσο για το ποιά θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα, τα αναφέρει η παραπομπή σου
    1 point
  17. ανεβαζω τη μσε ενώ έχουν ξεκινήσει οι δόσεις. Την έκπτωση μπορεί να την πάρει με κάποιο τρόπο? απ : υπάρχει επιλογή στα αιτήματα
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.