Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      18.937


  2. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      26.309


  3. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      9.036


  4. zazeng

    zazeng

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.515


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 27/12/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Εγκύκλιος Συντονιστικής 74/2022 – Κυριότητα ανοικτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή – προσθήκη παρ. 5Α στο αρθρ.1 ν. 960_1979 https://enotariat.gr/?p=12311
    3 points
  2. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Πολλές φορές τα συμβόλαια γράφουν ανακριβή στοιχεία για τα ακίνητα. Ισχυρή απόδειξη θα ήταν αν διέθετες συμβόλαιο με χρονολογιία προ 55, κάτι που μάλλον δεν διαθέτεις. Επιπλέον, όπως και στο δικό σου συμβόλαιο, οι επιφάνειες (πολλές φορές και οι χρήσεις) περιγράφονται εσφαλμένα. Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα του να βάλεις ένα κτίσμα προ 55 με δυσμενέστερη παλαιότητα, πχ ως κτίσμα προ 75. Είναι καθαρά συστημικό το ζήτημα, ελλείψει ισχυρών στοιχείων απόδειξης παλαιότητας. Ομοίως, θα μπορούσες να έχεις ένα κτίσμα, προ 75, να μην έχεις ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία να σε πείσουν για να το υπάγεις στην κατηγορία 1 και να επιλέξεις δυσμενέστερη κατηγορία (πχ προ 83 και κατηγορία 2) επειδή μέσα σε αυτό το χρονολογικό εύρος, βρήκες στοιχεία (πχ μια αεροφωτογραφία κλπ).
    2 points
  3. Version 1.0.0

    306 downloads

    Ν. 5005/22 ΦΕΚ 236/Α/21.12.2022 άρθρο 46 Άρθρο 46 "Κυριότητα ανοικτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή - Προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 1 του ν. 960/1979" Εγκύκλιος συντονιστικής Συμβολαιογράφων 74/ 27.12.2022 «Κυριότητα ανοικτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή-προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 1 του ν. 960/1979 »
    1 point
  4. Καλησπέρα, δεν φαίνεται τίποτα στο σχέδιο που ανάρτησες. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι δουλεύεις με Η/Υ και δεν μπορείς να ανεβάσεις πιο ευκρινές σχέδιο.
    1 point
  5. @ALCHEMIST23 Eπειδή έχουμε δει πολλά και συνεχώς εκπλησσόμαστε με όσα ακόμη βλέπουμε σε ότι αφορά τα ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά θέματα των ακινήτων, θα πράξεις όπως αναφέρει παραπάνω ο Άκη. Θα ζητήσεις από την Συμβολαιογράφο την σύσταση (καλύτερα να το αναλάβεις ο ίδιος-επί πληρωμή φυσικά) και για ακόμη καλύτερα, μπορείς να ζητήσεις το απόσπασμα κτηματολογικών εγγραφών του ακινήτου. Επιπλέον, μπορείς σε πρώτη φάση να διερευνήσεις μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για μηχανικούς, του Κτηματολογίου βάζοντας το ΚΑΕΚ του διαμερίσματος, αν προκύπτουν κάποιοι άλλοι τίτλοι (δίνεται η δυνατότητα για απόσπασμα περιγραφικής βάσης για πληροφοριακούς σκοπούς). Όπως αντιλαμβάνεσαι εμμέσως θα εμπλακείς και στην διερεύνηση του ιδιοκτησιακού του, διότι όπως φαίνεται ο ιδιοκτήτης κάπου τα έχει μπερδεμένα στο μυαλό του. Προφανώς, με τα στοιχεία που διαθέτεις δεν μπορείς να υποβάλλεις δήλωση για αποθήκη που δεν φαίνεται πουθενά. Με μεγαλύτερη δόση καχυποψίας θα έλεγα μήπως είχε απευθυνθεί σε άλλο μηχανικό γι αυτή την αποθήκη, του έκανε κάποια δήλωση ν. 4495 (πχ αυθαίρετη σε κοινόχρηστο χώρο υπογείου), δεν τα βρήκαν, αλλά ο ιδιοκτήτης θεώρησε ότι μέσω της δήλωσης απέκτησε κυριότητα. Πολλά τα σενάρια, αλλά ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς σου.
    1 point
  6. εφοσον προκειται για προσθήκη που επαυξάνει ένα υπαρχον και δεν προκειται για αυτοτελη και ανεξαρτητη κατακευή, "παει" με την ημεροχρονολογία της προσθήκης λογω του "ενιαίου"
    1 point
  7. Στον ιστορικό χάρτη του ktimanet φαίνεται; Αν ναι απο το γεωευρετήριο της ΓΥΣ μπορείς να εξακριβώσεις αν η α/φ είναι του 1945 ή του 1960 και να χρησιμοποιήσεις αυτό ως αποδεικτικό για το υπόλοιπο, αλλιώς πήγαινε με το Ε9 πριν τη διόρθωση και τεκμηρίωσε την διαφορά στα τετραγωνικά βάση του τρόπυ κατασκευής (πχ κοινός φορέας)
    1 point
  8. Καλησπέρα, εννοείται ότι εσύ μπορείς να βεβαιώσεις γιά ότι περιγράφεται στον τίτλο και όχι ότι κατέχει άτυπα. Σωστή η σκέψη για μελέτης της ΣΟΙ, μίλα και με την/τον συμβ-φο που έχει αναλάβει την υπόθεση.
    1 point
  9. Σχεδιασμός ισουψών (contour) από αρχείο .csv: Καταρχήν έχω φορτώσει το plugin με την ονομασία contour στο qgis. plugins - Manage and install plugins - contour και το κάνω εγκατάσταση. το αρχείο .csv πρέπει να είναι της μορφής: 1 -easting -northing-elevation (οι στήλες σε excel). Επίπεδο - data source manager - επιλογή οριοθετημένο κείμενο (delimited text) - εισάγω το αρχείο csv και κοιτάζω να αντιστοιχίσω τις συντεταγμένες Χ,Υ,Ζ και να βάλω το σωστό σύστημα ΕΓΣΑ 87. Μετά πάω Διανύσματα (vector)- contour. Επιλέγω data value - elevation. Στην μέθοδο: fixed contour interval, και ως interval την επιθυμητή ισοδιάσταση. Επιλέγω χρώμα , κάνω add και περιμένω να κάνει τον τριγωνισμό (triangulation). Πηγαίνω στο κάθε layer - δεξι κλικ properties - labels (ετικέτες) και επιλέγω sinlge label και τιμή το υψόμετρο (elevation). Στην ισοδιάσταση των ισουψών στην μορφοποίηση κειμένου επιλέγω δύο δεκαδικά.
    1 point
  10. Μας δουλεύεις....δεν εξηγείται αλλιώς Ως Πολ Μηχ Τ.Ε. (και όχι ως Διπλ. Ηλ Μηχ ΕΜΠ), θα έπρεπε να σε πνίγει το δίκιο που τα επαγγελματικά σου δικαιώματα τα έχει ορίσει το ΤΕΕ (κόβοντας σου την πρόσβαση) και όχι η πολιτεία. Η ταυτότητα κτιρίων (που παραδόξως μια χαρά μπορείς να συντάξεις ως Πολ Μηχ Τ.Ε.) είναι σταγόνα στον ωκεανό.
    1 point
  11. Μη μπλέκεις τις ειδικότητες τα γλυκά συνάδελφε Η βασιλόπιτα είναι για την πρωτοχρονιά... Για τώρα, έχουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα (που και σε αυτά απαιτείται εγκράτεια...)
    1 point
  12. Γοκ,Νοκ,4014,4178,4495,1337 Ζήτημα να έχω γνωρίσει από κοντά 3 μηχανικούς που να τα έχουν κατανοήσει αυτά, κατά σύμπτωση(;) ήταν κ οι τρεις αρχιτέκτονες. Τέσπα καλά χριστούγεννα κ με ρέγουλα τη ...βασιλόπιτα!
    1 point
  13. @dimopoulg Απαξιώ να απαντήσω στον οχετό σου. Πάρε ολιγοήμερη ξεκούραση-αποβολή να στανιάρεις και ξαναμπές μετά με αυτό το φρασεολόγιο για να κερδίσεις bonus αποβολή για πάντα.
    1 point
  14. Για ποιο λόγο; Απάντησες μόνος σου! Σε όλα τα σπίτια συμβαίνει κάτι ανάλογο. Αλλιώς θα υπολειτουργούσε ο απορροφητήρας. Θα δούλευε "κούφια". Τα κουφώματα που μπάζουν - στάνταρ αυτό - είναι οι πόρτες εισόδου όλων των διαμερισμάτων, εκτός αν είναι πυράντοχες. Επίσης και οι μπαλκονόπορτες μπορεί, όταν είναι συρόμενες ή επάλληλες, ανεξαρτήτως του αν είναι "ενεργειακοί" ο υαλοπίνακες και τα πλαίσιά τους. Στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων πολύ σωστά λαμβάνεται μέριμνα και για ανάκτηση θερμότητας μέσω εναλλακτών αέρα - αέρα. Για τις πρίζες ψάξτο λίγο καλύτερα χωρίς να ανησυχείς ιδιαιτέρως.
    1 point
  15. Πάντως "Τζάμπα" δεν υπάρχει και δεν γίνεται τίποτα! Θα έπρεπε αυτό να είναι το πρώτο μέλημα στο άνοιγμα της επιχείρησης αυτής, αφού το γήπεδό σας είναι τυφλό. Άρα όπως σας λέει και ο Παύλος : Συμβόλαιο "δουλείας". Γενικότερα, επειδή βλέπω είσαι νέος, καλό θα ήταν να ρίξεις μία καλή ματιά στο κεφάλαιο, που υπάρχει κάπου εδώ στο Φόρουμ, με θέμα την "δουλεία". Είναι εξαιρετικό!
    1 point
  16. Αυτό που υποθέτω ότι θέλουν είναι η δουλεία διόδου. Μπορεί να γίνει συμβολαιογραφικά εφόσον ο ιδιοκτήτης του γηπέδου συναινεί και να αποζημιωθεί βεβαίως γι αυτή την δουλεία. Ετσί το εξυπηρετούμενο γήπεδο στο οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταικό θα αποκτήσει δυνατότητα προσπέλασης μέσω του όμορου.
    1 point
  17. Για κατ 1 μόνο παράβολο πληρώνεις ανεξάρτητα από Υ.Δ και πολλές άλλες παραβάσεις τις οποίες όμως οφείλεις να περιγράψεις και να αποτυπώσεις σε κάτοψη . Για κατ 2 προ 01/01/83 μόνο κατόψεις έχεις να κάνεις δεν χρειάζεσαι να ανεβάσεις τοπογραφικά τομές κλπ όπως λές διάβασε Άρθρο 96 β . Εαν δεν θέλει συνεργασία ο ιδιοκτήτης δεν μπορείς να κάνεις δήλωση αυθαιρέτου , αλλά πρώτη φορά τα ακούω . Εάν έχεις κάνει έξοδα πάρε πρώτα την αμοιβή σου . Γιαυτο έλεγα πριν για τα συνεχιζόμενα λάθη της πολιτείας .
    1 point
  18. 4,2τμ εχω ηδη σε καλυτερη κλιση (40 μοιρες) σε 200 λιτρα ηλιακου. χωρις καταναλωση το καλοκαιρι φτανει μετ απο 2-3 μερες οριακα στους 100 βαθμους (με την ανακυκλοφορια που εχω βεβαια παει με το ζορι 78). αν πας στις 15 μοιρες εχεις ( στο συγκεκριμενο μοντελακι) ισοδυναμη επιφανεια 3,8 (επετρεψε μου για πρακτικους λογους να θεωρησω οτι αυτο το 10% δεν μεταβαλεται τοσο πολυ στην διαρκεια του ετους). συνεπως η επιφανεια των 6,6τμ (που ειναι οριακα υπερβολικη) ειναι στην πραξη 5,7τμ (τοσο χρησιμοποιει η συγκεκριμενη εταιρια στον 350αρη της). αρα λοιπον δεν ειναι τοσο τραγικο το προβλημα (ακομα και σε τοσο αποτομη μεταβολη επιφανειας +50%). πρακτικα το κλειστο κυκλωμα θα χασει αρκετο μερος του υγρου (θα φυγει απο το ασφαλιστικο, κατι που γενικα το καλοκαιρι δεν ειναι ασυνηθιστο - ενας λογος οτι τον οκτωβρη ελεγχεις παντα την πληρωση και συμπληρωνεις) ωστε τελικα στον εναλλακτη του δοχειου να εχει περισσοτερο ατμο απο οτι συνηθως και η συναλλαγη να ειναι πεσμενη. εικαζω οτι το πολυ το νερο να παει 110 βαθμους σε ενα καυτο σ/κ που θα λειπει καποιος απο το σπιτι - εκει θελει προσοχη βεβαια διοτι αν οι σωληνωσεις ειναι πλαστικες/πολυστρωματικες και δεν παρεμβαλεται θερμοστατικη βαλβιδα θα ανοιξεις συντριβανι. ωστοσο θεωρω οτι τον ηλιακο τον θελουμε για να παραγει νερο οσο περισσοτερες μερες το χρονο γινεται και ιδιως τον χειμωνα (το καλοκαιρι ενδεχεται το νερο του δικτυου να μπει στο σπιτι ακομα και με 24 βαθμους ) αρα σε μια καινουρια κατασκευη οταν μελεταμε εναν ηλιακο καλυτερα θα ηταν να εχουμε στοχο την καλυψη τον αναγκων τον χειμωνα (ιδανικα , αν βγαλει λιγο ηλιο για ενα διωρακι να εχεις 45 βαθμους στο δοχειο σου ) και αν βρισκουμε τροπους αποφυγης αστοχιων το καλοκαιρι (ειτε καλυψη συλλεκτων ειτε ανακυκλοφορια ζνχ , ειτε κυκλωμα ψυξης με θερμοστατη και φυσικη/βεβιασμενη κυκλοφορια κλπ)
    1 point
  19. Θα πρεπε να ντρεπεσαι καταρχην να λες τετοια λογια και σε συναδελφους σου, που γνωριζουμε επ ακριβως το προγραμμα σπουδων του καθενος και το τι ειναι.Στο δια ταυτα, απο που τεκμαιρεται οτι εσυ ως Πολιτικος μηχανικος κατανοεις καλυτερα απο εμενα Γοκ,Νοκ,4014,4178,4495,1337 κοκ..Ειναι δυνατον να λες εσυ σε εμενα(επαγγελματικα ως ειδικοτητες αναφερομαι στο εγω και στο εσυ) οτι δε μπορω να κατανοησω ΔΚ,Τοπογραφικο , και αν νομιζω οτι η ΗΤΚ ειναι απλη ηλεκτρονικη καταγραφη στοιχειων? Ξερω επ ακριβως τι ειναι , ολα τα αρθρα και τη κειμενη νομοθεσια, και θα πρεπε να ντρεπεσαι παρα πολυ επαναλαμβανω να μιλας ετσι σε συναδελφο....η γλωσσα που χρησιμοποιεις στους πελατες, δεν εχει θεση εδω. Τα ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙΑ λοιπον του τυπου, κανε μελετες ΗΜ και τις υπογραφω εγω (ΠΜ) κανε Αρχιτεκτονικα και τα υπογραφω εγω(ΠΜ) τελειωσαν(επαναλαμβανω οτι επαγγελματικα ως ειδικοτητες αναφερομαι στο εγω και στο εσυ)....Ο καθεενας θα κριθει επι του πρακτεου το αν γνωριζει καλα τη δουλεια του και το τι ποιοτητας υπηρεσιες παραδιδει. Αυτο που κανεις, ειναι τελειως αντιδεοντολογικο,καθ οτι αποθαρρυνεις ειδκοτητες συναδελφικες να υπογραφουν δουλειες, το οποιο μεταφραζεται στο οτι προσπαθεις να αυξησεις τη πιτα(με συγκεκριμενη κατευθυνση). Το αν τη κανει ενας διοικητικος υπαλληλος , γενικα, δε καταλαβες οτι η πιτα στο επαγγελμα εχει αυξηθει σε τετοιο σημαντικο βαθμο επειδη εχουν διαλυσει ολες τις υπηρεσιες ( πολεοδομιες, τεχνικες υπηρεσιες Δημους κλπ) και τα εχουν αναθεσει ολα στους ιδιωτες στους οποιος εχει περασει και η ευθυνη? Διοικητικος υπαλληλος δε θα μπορουσε οντας μηχανικος να βγαλει ΗΤΚ? τι σχεση εχει αυτο? Μα ακομα δε μπορω να το χωνεψω......το εννοουσες ως Πολ Μηχ(δε ξερω και απο που) ρωτωντας Ηλ Μηχ Μηχ ΕΜΠ αν μπορει να κατανοησει ΝΟΚ ΓΟΚ Πολεοδομικη νομοθεσια εν γενει? Παρεπιπτοντως ειμαι και Πολ Μηχ Τ.Ε. , στην οποια σχολη πηγα με κατατακτηριες,και ολα τα παραπανω τα λεω μετα πληρους λογου γνωσεως και με ιδιαιτερη βαρυτητα εχοντας περασει και απο τα δυο(Μαλιστα,εχοντας την εμπειρια το θεωρω γελοιο απλα και ως επιχειρημα το αν υπαρχει επιστημονικη επαρκεια και δυνατοτητα κατανοησης!!). Αλλα επιμενω και μιλαω ως Ηλ Μηχ Μηχ. Εγω μιλαω συναδελφικα, θεωρωντας ενιαιο το επαγγελμα των μηχανικων και ξεκινωντας απο τη βαση οτι τα συμφεροντα ειναι κοινα(πρεπει να υπαρχει αλληλουποστηριξη και οχι ανταγωνισμος), ενω εσυ εκει.....το παιρνεις συντεχνιακα και μονο. Αντι να θεσετε το θεμα των αμοιβων και σε ποιο επιπεδο εχουν φτασει,ωστε να συννενοηθουμε να υπαρχει μια κοινη βαση ωστε να μην απαξιωνεται το επαγγελμα και οι υπηρεσιες, εσυ εκει , λες και αν αμοιφθει η ΗΤΚ με 100ευρω και ειναι Πολ Μηχ θα παρασχει υπηρεσιες επιπεδου. Τελοσπαντων.....οσον αφορα αυτα τα περι ποινων και οτι τα ματια ειναι ολα πανω μου, τα ακουω εκ του περισσου, και δε ξερω σε τι αποσκοπουν και τι νοημα εχουν.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.