Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      18.930


  2. jbosdas

    jbosdas

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      2.555


  3. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      8.988


  4. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      9.028


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 15/02/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. απο εδω https://www.sate.gr/nea/TEFXOSTEXNIKONODIGION.pdf παρ. 5 Ο ανοιχτός εξώστης βρίσκεται κατ’ επέκταση του κτιρίου, όπως αυτό ορίζεται από τον φέροντα οργανισμό και τα στοιχεία πλήρωσής του. Στο επίπεδο του ισογείου και κατ’ επέκταση του δαπέδου του, όταν ο ανοιχτός εξώστης («βεράντα ισογείου») είναι μπαζωμένος, θεωρείται ότι αποτελεί διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και δεν προσμετράται στο σύνολο των επιτρεπόμενων εξωστών
    2 points
  2. "το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 25 τ.μ." με βαση αυτό χρειάζεσαι. Γι αυτό σου λέω ότι δες το κι εσύ. Γτ ο νόμος δεν ορίζει "προσθήκη 25τμ" αλλά σύνολο αυθαιρέτων , στο οποίο λογίζονται και τα τμ. Εκτός εάν αλλο συν/φοι διαφωνούν, να το δούμε. Αν όμως εγώ έβλεπα αλλαγή στο φέροντα σοβαρή, θα έλεγα (σε εναν πμ) ελα δες το και κρίνε. Και ό τι νομίζεις να κάνουμε. Και ξαναλέω καλός ο νόμος για τον υπολογισμό προστίμων κλπ, αλλά οι μηχανικοί είμαστε εμείς.
    2 points
  3. Το ισόγειο έχει κάνει την επέκταση δόμησης. Δεν σε αφορά. Αν θέλει την ρίχνει και δεν σε ρωτάει. Ο Α' χρεώνεται μόνο ΠΠ για κατασκευές "πλακόστρωσης δώματος και μετατόπιση κιγκλιδωμάτων (& ύψος >120μ)". (και με κάθε καλή διάθεση... επειδή πολλοί τα κανουμε λάθος και δεν μας κολακεύουν, αναρτώ και τις κλισεις 😶)
    2 points
  4. Σήμερα ισχύει το ΦΕΚ 289 ΑΑΠ 2011. Για οικόπεδο με 200<Ε<700 τμ η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 240 τμ (συν ότι άλλο δεν προσμετρά βάσει ΝΟΚ πχ πατάρια, σοφίτες κλπ).
    1 point
  5. Κάνεις τμηματικά τα ερωτήματα και αυτό δεν είναι καλό για την ροή των απαντήσεων. Στην αρχή ρώτησες για μπαζωμένη βεράντα (δεν λέμε ποτέ μπαζωμένο εξώστη για να μην δημιουργηθεί σύγχυση με τους όρους) αν επιτρέπεται και ο συνάδελφος ορθώς απάντησε ότι αποτελεί διαμόρφωση εδάφους και επιτρέπεται. Η μπαζωμένη βεράντα, επί της οποίας θα κατασκευαστεί στέγαστρο (ας πούμε ότι είναι ένα ξύλινο κεραμοσκεπές), δεν εξετάζεται πλέον ως μπαζωμένη βεράντα, αλλά ως στέγαστρο. Βλέπεις το σχετικό άρθρο του ΝΟΚ και σύμφωνα με την θέση και τις διαστάσεις της μελέτης σου κρίνεις εάν επιτρέπεται.
    1 point
  6. Έχεις μπερδέψει τα δώματα με τους εξώστες 😊 Εξώστης ειναι ο πρόβολος, όχι το δώμα του υποκείμενου. Αρα εγώ μόνο το πράσινο περίγραμμα βλέπω ως εξώστη (αν τα έχω καταλάβει καλά) Τώρα, ως προς το 25% και τα 2μ θα συγκρίνω με το βάθος του προβόλου και ας ειναι αυθαίρετη η υποκείμενη κατασκευή. Είναι βέβαια θολό το τοπίο εκεί, και θεωρώ πιο ορθό να αποφασίζουμε με την λογική της όπλισης του προβόλου.
    1 point
  7. Σωστά. Ούτε και στο ποσοστό 40% των εξωστών.
    1 point
  8. Ο μπαζωμένος εξώστης θεωρείται διαμόρφωση εδάφους και άρα, κατά την άποψη μου, μπορείς κανονικά.
    1 point
  9. Προσωπικά δεν το συμπληρώνω σε ανάλογες περιπτώσεις. Το αναγράφω στα σχόλια.
    1 point
  10. κάνε μια αναζήτηση στα Download μας..... δεν είμαι σίγουρος αλλά κάτι νομίζω πως υπήρχε
    1 point
  11. οι επιφάνειες που αναγράφει η αποδοχή κληρονομιάς δεν μας ενδιαφέρουν τώρα. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι ΑΝ η οικοδομική άδεια που αναφέρεις ότι έχει στο Τοπογραφικό της δείχνει επιφάνεια Οικοπέδου 112,5τμ ή τα σημερινά νούμερα Έχε και κατά νου ότι η θέση που βρίσκεται ενδεχόμενα περνάνε από κάτω του στοές του λατομείου κάρβουνο που είχε η περιοχή παλιά μέχρι να το κλείσουν.... Οπότε αν κάνεις προσθήκη καθ ύψος και παρ ότι και όλοι οι άλλοι έχουν χτίσει 3 ορόφους κλπ εσύ κάνε γεώτρηση να ξέρεις με σιγουριά μη έχεις κάποια στόα κάτω σου που με το + φορτίο ορόφων εξασκήσει δυνάμεις έως και την στάθμη στοάς (αν υπάρχει) Όχι τυχαία η περιοχή και στον σεισμό του 99 είχε συγκριτικά μεγαλύτερες βλάβες τα κτίρια από λίγο πιο κάτω μέχρι και τον άξονα της Θηβών.
    1 point
  12. Καλημέρα, σε ευχαριστούμε για την πληροφόρηση, είσαι η πιο επίσημη πηγή μίας και εκ της διαδικασίας δεν προβλέπουν κάποια ενημέρωση. Κάτι ακόμα, αυτοί που θα ειδοποιηθούν περνούν εξετάσεις και εκπαίδευση; η ενημέρωση για το τι μισθό προσφέρει η θέση πότε έρχεται;
    1 point
  13. Αν δεν έχεις άλλες αυθαιρεσίες με αυτόν ή προηγούμενους νόμους, πάρε το ρίσκο και βαλ'το στην κατηγορία 4 στην περίπτωση δγ. (αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση) Δεν αναφέρει κάτι για ύψος...
    1 point
  14. Στο ΦΕΚ του διατάγματος ρυμοτομίας θα υπάρχουν (λογικά) και οι περιπτώσεις παρέκκλισης της αρτιότητας δηλαδή για οικόπεδα με εμβαδόν μικρότερο του κανόνα και προϋφιστάμενα κάποιας ημεροχρονολογίας. Ψάξε το.
    1 point
  15. Δεν γνωρίζω αν είναι υποχρεωτική η νομιμοποίηση στην περίπτωση σου. Γενικά όμως κρίνω ότι άλλο το Νόμιμο κι άλλο το "τακτοποιημένο" Είναι σαν τον Αθώο με τον απελευθερωμένο από φυλακή επειδή έδειξε καλή συμπεριφορά και πήρε αναστολή... Επικουρικά ορισμένες από τις τακτοποιήσεις έχουν και χρονικό ορίζοντα. Στο ΔΔ αν πας με τακτοποιηθέντα στα υφιστάμενα γράφεις τα Χ νόμιμα ως ΑΑΑ οικοδομική άδεια και τα Χ ενταγμένα στον Νόμο Χ με α/α 007 και υπολογίζεις το σύνολο και των δύο και το αφαιρείς από το μαξ επιτρεπόμενο για να δεις τι υπόλοιπο έχεις (Σ.Δ., Σ.Κ, Σ.Ο.)
    1 point
  16. Καλησπέρα, προσωπικά δεν βλέπω κάποιο λόγο για τον οποίο να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συνολικό ΠΕΑ για κάθε ταυτότητα.
    1 point
  17. Αγαπητέ, @neo83_gr, έχεις σφραγίδα και υπογράφεις. Κανε ότι καταλαβαίνεις, απλά θυμήσου ότι υπάρχουν επιπτώσεις και για εσένα αλλά κυρίως για τον ιδιοκτήτη (με τις οποίες αυτός θα έρθει αντιμέτωπος αργότερα, και συ τότε να βρίσκεσαι στο Χαλάνδρι και να ξοδεύεις την σύνταξη σου σε καφέδες ή στο Μιλάνο και να κάνεις διδακτορικό στις επιπτώσεις των αυθαίρετων κατασκευών στα ιστορικά κέντρα). Ενημέρωσε τον για τα μεταγενέστερα νομικά και πολεοδομικά θέματα που του προκαλείς και πάρτε την απόφαση σας. Δεν έχει κάτι άλλο... Πρέπει ομως παράλληλα να καταλάβεις όμως την θεση σου... κανένας δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει τις προσωπικές σου παρεκκλίσεις απο την νομοθεσία. Αν διαφωνείς, κατέβα στις εκλογές και άλλαξε την! Μέχρι τότε μάλλον θα πρέπει να την εφαρμόζεις. Πάντως εγώ, συμφωνώντας απόλυτα, με την σκαριφηματική σου πρόταση, θα σε ψηφίσω αν κατέβεις στην περιφέρεια μου επειδή το πρόβλημα, το έχουμε και μεις....
    1 point
  18. Μάλλον είμαστε οι μόνοι χημικοί εδώ!
    1 point
  19. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ένα Full GNSS δίκτυο εκπέμπει μονόσυχνο Beidou. Ολα καλά.
    1 point
  20. Πρόσφατα έπρεπε να καταχωρήσω ιδιοκτησία σε εργατικές κατοικίες στην Νέα Κρήνη, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Πίνακα ποσοστών δεν βρήκα (δεν νομίζω να υπάρχει) αλλά σαν συμβόλαιο πρέπει να ανεβάσεις το έγγραφο που περιγράφει τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των ιδιοκτησιών του οικοπέδου και όχι κάποιο συμβόλαιο που αφορά αποκλειστικά την ιδιοκτησία σου. Για την περίπτωση μου υπήρχε ΦΕΚ σύστασης ιδιοκτησιών όπου περιγράφονταν τα ποσοστά επί του οικοπέδου όλων διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών (ΦΕΚ 1322/τ.Β'/31-12-1977). Σαν "Κκδότη" έγραψα: "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ" (βλέπε ΦΕΚ).
    1 point
  21. Σε ότι αφορά το διαφορικό GNSS, ο κανόνας είναι οτι η ποιότητα της επίλυσης σου είναι συνυφασμένη με την ποιότητα του "χειρότερου" από τους 2 δέκτες στο ζεύγος σταθμού - rover. Οσο και αν δε φαίνεται πίσω από την ονομασία "Full GNSS" που πουλάνε όλα τα δίκτυα, υπάρχουν πολλές και σημαντικές τεχνολογικές διαφορές μεταξύ τους, απόρροια του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν στους σταθμούς αλλά και της πολιτικής του κάθε δικτύου. Ενδεικτικά θα αναφέρω οτι τα καποια δίκτυα εκπέμπουν διορθώσεις σε 2 ή και μια συχνότητα όταν οι συγχρονοι δέκτες rover ειναι 3πλοσυχνοι. Κινέζικοι δέκτες με κινέζικες πλακέτες που έχουν κατακλύσει την αγορά πλέον ειναι βαθιά εξαρτημένοι από τις νέες συχνότητες Beidou 3 και βασίζονται σε επιλύσεις Ultra Wide Lane, κατι που είναι σχεδόν αδύνατο με πολλά από τα "Full GNSS" ελληνικά δίκτυα, και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να παράγουν False Fix λύσεις. Καλό είναι να ενημερώνεται σωστά ο καταναλωτής και να μην ψωνιζει απλώς ταμπελάκι "Full", δεν ειναι όλα ίδια.
    1 point
  22. Άρα στο συμβόλαιο, είτε θα έρθει να υπογράψει ο 3ος είτε θα έχει ορίσει κάποιον άλλον. Μπορεί και από εκεί που είναι, αν έχει κωδικούς taxis και web banking σε Ελληνική τράπεζα ,α υπογράψει ηλεκτρονικά.... Μίλα με τον/την συμβολαιογράφο αν θα δεχθεί ΗΤΚ για πωλητήριο 3 ατόμων που θα αναφέρει μόνο τους 2 ....
    1 point
  23. TEE - ΙΟΥΝΙΟΣ 2022 20. Πως συμπληρώνεται η καρτέλα «Υπόχρεος», όταν εντολέας καταχώρισης ΗΤΚ αυτοτελούς ιδιοκτησίας είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, και δεν είναι γνωστά τα στοιχεία των υπολοίπων; Στην καρτέλα «Υπόχρεος», εκτός από την καταχώριση των στοιχείων και της ιδιότητας του εντολέα με το ποσοστό του, και, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του 100%, μπορείτε να εισάγετε τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ως μη υπόχρεους, με το υπολειπόμενο ποσοστό. Στο πεδίο «Επώνυμο/ία» αναγράφετε ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, στα πεδία «Όνομα» και «Όνομα πατέρα» εισάγετε παύλα (-), και στο πεδίο «ΑΦΜ εξωτερικού» καταχωρίζετε «ΑΦΜ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ».
    1 point
  24. Στο παράδειγμα που αναφέρεις είναι προφανές ότι απαιτούνται εγκρίσεις. Το ερώτημα του συναδέλφου δεν έχει να κάνει με αυτή την περίπτωση αλλά με το αν είναι νόμιμο να χορηγηθεί βεβαίωση του άρθρου 30 σε ακίνητο που έχει ανεγερθεί κτίριο χωρίς Ο.Α και συμπληρώνω και την περίπτωση, που έχει εκδοθεί Ο.Α αλλά υπάρχουν μη τακτοποιημένες αυθαιρεσίες ή αυθαιρεσίες μετά το 2011 που δεν δύνανται να τακτοποιηθούν.
    1 point
  25. Υπάρχουν κάποιοι που βγάζουν μια ΕΕΔΜΚ για τα μάτια του κόσμου και προχωράνε. Κανονικά οχι, δεν μπορείς. Πριν ξεκινήσεις κοίτα και στο ΙΚΑ αν έχει κλείσει η οικοδομή.
    1 point
  26. Έχει αλλάξει ο Κανονισμός. Πλέον η Θερμομόνωση δεν μετράει στο σύνολό της πουθενά, ούτε σε δόμηση ούτε σε κάλυψη και προφανώς δεν μπαίνει εντός της διάστασης του κτιρίου.
    1 point
  27. @ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Σύμφωνα με το άρθρο 30 (εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Ο.Α ή ΕΕΔΜΚ) θ) τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, σύμφωνα με τις παρ.2β και 2γ του άρθρου 19 του ν.4067/2012, δηλαδή εγκαταστάσεις πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και εντός του ιδεατού στερεού. Προφανώς το διαμέρισμα (ρετιρέ) έχει αποκλειστική χρήση σε μέρος του δώματος. Αν στον κανονισμό της πολυκατοικίας δεν αναγράφεται κάτι διαφορετικό, δεν προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία απαγορευτική διάταξη περί συγκεκριμένης απόστασης των συλλεκτών από το όριο της αναφερόμενης ιδιοκτησίας. Εξυπακούεται ότι τηρούνται μέτρα ασφαλείας των εγκαταστάσεων όπως πάντοτε πρέπει να τηρούνται. Εκτιμώ ότι το θέμα για τους ιδιοκτήτες των ηλιακών είναι να μπουν στην κατάλληλη θέση οι συλλέκτες ώστε να έχουν την μέγιστη απόδοση και να μην αλληλοσκιάζονται.
    1 point
  28. Πάντως όποτε προσπαθώ να καταλάβω καλύτερα το λεκτικό σε συνδυασμό με το νόημα των παραγράφων σχετικά με τον υπολογισμό της κατηγορίας, πάντα καταλήγω ότι έχει ερμηνευθεί λανθασμένα το όλο θέμα, κυρίως λόγω επιρροής από τον 4178. Έστω όμως και και να μην πάει τόσο μακριά το πράγμα (προσμέτρηση και νόμιμων επιφανειών δηλαδή), η κατηγοριοποίηση σίγουρα αφορά σε έναν χονδρικό υπολογισμό του δομημένου όγκου των κλειστών χώρων και κατά πόσο υπερβαίνει ένα ποσό που σχετίζεται με τις δυνατότητες του ακινήτου στα πολεοδομικά μεγέθη (ΠΜ). Χονδρικά εξάλλου προσεγγίζει ο 4495 και πολλά άλλα θέματα. Κατά τ' άλλα, μοιράζομαι τις σκέψεις μου: Έστω ότι στην έκφραση "Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται...", το "συν-" δεν έχει το νόημα της πρόσθεσης των αυθαίρετων χώρων στους νόμιμους, ώστε να εξεταστεί αν έχουν παραβιαστεί τα ΠΜ του οικοπέδου άνω του δεδομένου ποσοστού, αλλά ότι θέλει να τονίσει πως συνυπολογίζονται στα υπαχθέντα σήμερα αυθαίρετα και τα ήδη τακτοποιημένα. Το γεγονός ότι επισημαίνει συγκεκριμένα τους αυθαιρετονόμους από το 2009 και εξής ίσως αποτελεί και μία ένδειξη ότι δεν συνυπολογίζονται τα τακτοποιημένα με Τρίτση, άρα τα πριν το 1983, κατά συνέπεια εξαιρούνται και τα κατηγοριών 1 και 2 (που υπάγονται είτε σήμερα είτε με προηγούμενους νόμους). Το "Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός..." είναι κομμάτι του χονδρικού υπολογισμού, όπου προτρέπει στο άθροισμα να μη μπούν οι εν λόγω χώροι, είτε μετρούν ολόκληροι, είτε μετρούν εν μέρει, είτε καθόλου στη δόμηση (βάσει των κανονισμών, όπως σε μία ο.α.), αφού αυτοί οι χώροι γενικά δεν επηρεάζουν τον κτιριακό δομημένο όγκο των κλειστών χώρων, που είναι το τελικό ζητούμενο που θέλει να ελέγξει η κατηγορία. Το παραπάνω δίνεται σαν μπόνους στα εντός σχεδίου, όπου εκεί υπάρχει άλλοθι στην υπερδόμηση, ίσως με το σκεπτικό ότι στις πόλεις τα βασικά έχουν γίνει από πολεοδομικό σχεδιασμό, άρα μικρότερο το κακό από την κτιριακή επιβάρυνση. Ή αλλιώς ότι εκεί υπάρχουν οι πολλοί (άρα και περισσότερο χρήμα από τα πρόστιμα), επομένως ήθελαν να δώσουν κίνητρο για περισσότερες τακτοποιήσεις. Οι "ημιυπαίθριοι" που έχουν κλείσει, που όσο να 'ναι επηρεάζουν τον δομημένο όγκο, ακόμα και αν έχουν τακτοποιηθεί συνυπολογίζονται. Μόνο που εδώ, συνυπολογίζοντας και τους χώρους αυτούς τα παραπάνω ποσοστά προσαυξάνονται μέχρι το 80%. Πχ με επιτρεπόμενη δόμηση 100τμ δικαιούνται όλοι οι κλειστοί χώροι (που μετράνε) να φτάνουν τα 80τμ (40 διάφορες ΥΔ από κλειστούς χώρους και άλλα 40τμ από ΥΔ των η/υ, όχι όμως 60 + 20, αφού με το 60 έχει ήδη παραβιαστεί το 40% της δβ'). Αυτό που δεν 'κολλάει' στους "η/υ" είναι το ότι αναφέρεται το μέγεθος της κάλυψης, ενώ θεωρητικά έχουν μετρήσει στην κάλυψη. Δύο ενδεχόμενα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι α) ίσως με τον όρο "ημιυπαίθριοι" εννοεί οποιονδήποτε χώρο που δεν ήταν ούτε ανοιχτός ούτε κλειστός και για κάποιον λόγο (που δεν μπορώ να σκεφτώ) δεν είχε μετρήσει σε κάλυψη, β) ότι αφορά σε αυθαίρετους ημιυπαίθριους, που ως αυθαίρετοι δεν είχαν μετρήσει στην κάλυψη, έχουν όμως τακτοποιηθεί με προγενέστερους νόμους και έκλεισαν μετά, αλλά βέβαια πριν το 2011. Η δγ' φαίνεται να αφορά σε όλο το ακίνητο. Οι επί μέρους ιδιοκτησίες επιμερίζουν τα 50τμ στο ποσοστό τους. Ακόμα πιο πολύ νοήμα θα είχε αυτό ειδικά αν συνυπολογίζαμε και τα νόμιμα. Η δδ' φαίνεται να είναι πλεονασμός ακόμα και αν αφορά σε περιπτώσεις όπου η αυθαίρετη νέα χρήση έχει μικρότερο δικαίωμα δόμησης στην περιοχή και άρα διευκρινίζει ότι τα επιπλέον τμ από αυτά που επιτρέπει η νέα χρήση, δεν πρέπει να υπολογιστούν, λες και υπήρχε αμφιβολία καθώς έτσι και αλλιώς ήταν νόμιμα (αναλυτικός όχι ΥΔ)... Και πάλι, ίσως η παράγραφος αυτή να αποκτούσε λίγο μεγαλύτερο νόημα αν στον έλεγχο για κατηγορία αυτό το συνυπολογίζονται υπονοεί και την προσμέτρηση των νόμιμων επιφανειών, οπότε πλέον τα ποσοστά αναφέρονται στην υπέρβαση άνω των πολεοδομικών μεγεθών του οικοπέδου/γηπέδου, αλλά και πάλι για τις περιπτώσεις αυτές δεν θα έπρεπε να είναι διατυπωμένη έτσι. Για την δε', πάλι μου μπαίνει η ιδέα ότι εννοεί οποιονδήποτε (ημι)ανοιχτό χώρο που δεν είχε μετρήσει σε δόμηση (ξανά όμως που κολλάει η κάλυψη?), αλλά μου φαίνεται υπερβολικό να εννοεί ότι αθωώνονται κλειστοί χώροι έως το 60% της επιτρεπόμενης. Πιθανότερο τα 20% ή 40% των δα', δβ' να αυξάνονται σε 60%. Εκτός αν στα εκτός σχεδίου θεωρεί ο νομοθέτης ότι είναι συχνό το φαινόμενο να αδειοδοτούνται πχ. προστεγάσματα και στέγαστρα (κυρίως ίσως σε βιομηχανικά) που μετά έκλεισαν και έγιναν αποθήκες και γι'αυτά τα ("δευτερεύοντα") κτίσματα αφήνει ένα αβαντάζ, λόγω και της γενικά αραιής εκτός σχεδίου δόμησης. Ας τους είχε βέβαια ονομάσει ανοιχτούς χώρους που είχαν μετρήσει στην κάλυψη! Πάντως τα παραδείγματα της εγκυκλίου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπολογίζονται αυθαίρετες επιφάνειες άνω των επιτρεπόμενων μεγεθών (αυτό εξάλλου που καταλαβαίνω γίνεται για το ύψος). Γράφει σε ένα από αυτά: "Έχει επιτρεπόμενη δόμηση 1800τ.μ." Και αμέσως μετά: "Με υπέρβαση έως 360τμ...", σαν να υπονοεί είτε α)ότι θεωρούμε στο (αποτυχημένο) παράδειγμα αυτό ότι ήδη από την άδεια δεν υπολείπεται δόμηση είτε β)ότι αν υπάρχει υπέρβαση άνω των 1800τμ έως 360τμ, δηλ. αν όλα μαζί νόμιμα+αυθαίρετα έχουν εμβαδόν έως 2160τμ ή με άλλα λόγια δεν παραβιάζεται η δόμηση του οικοπέδου άνω του 20% η υπαγωγή είναι κατηγορίας 4. Και αν τελικά ισχύει το β) και έπρεπε να συνυπολογίζουμε και νόμιμες επιφάνειες, τότε πολλά σημεία αποκτούν πιο ξεκάθαρο νόημα. Όπως ότι πλέον αναφέρεται σε ανοιχτούς η/υ. Δεν ξέρω βέβαια αν έχουν τόση σημασία πλέον όλα αυτά ή κατά πόσο έχει νόημα να ξύνουμε παλιές πληγές. Ίσως έχει ακόμα μικρότερη σημασία αφού επανέρχεται η κατηγορία 5 και θα "γίνεται η δουλειά μας". Από την άλλη μάλλον θα ισχύει αρκετά αυτός ο νόμος οπότε κρίμα να μην ξέρουμε τί πραγματικά θα ήθελε να πει.
    1 point
  29. Καλησπέρα Σε πολυκατοικία είχαν γίνει δηλώσεις με τον Ν.3843/2010 και έχουν περαιωθεί. Έγινε επανένταξη αυτών των χώρων (μαζί με άλλες αυθαίρετες κατασκευές) στον Ν.4495/2017 και η δήλωση έχει επίσης περαιωθεί. Η ερώτησή μου είναι: Πρέπει να ενημερώσω την ΥΔΟΜ στην οποία είχαν κατατεθεί οι φάκελοι του 3843; Αν "ναι" σε ποιο άρθρο του νόμου (ή σε ποια εγκύκλιο) το λέει; Ευχαριστώ
    1 point
  30. Δες αυτο https://help.bricsys.com/hc/en-us/articles/360006625073-Annotation-Scales
    1 point
  31. πρέπει να σεταρεις ενα dim style ως annonative και να ορίσεις το paper text. Μετά σε κάθε annotation του ορίζεις σε τι κλιμακα θες να είναι. Οπότε σε ενα layout εχεις viewports με διαφορετικές κλίμακες αλλά τα γράμματα είναι ολα στο ίδιο μέγεθος.
    1 point
  32. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς, γιατί μάλλον αυτό που λες μπορεί να εκληφθεί με διάφορους τρόπους, αλλά ψάξε για το annotative size στο style αν δεν το έχεις κάνει ήδη.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.