Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      10

    • Περιεχόμενα

      9.028


  2. ΠαναγιώτηςΡ

    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      52


  3. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      8.988


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      18.930


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 16/05/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. - σωστα ακυρωθηκε η γονικη παροχη, με βαση τις διαταξεις του ΑΚ. - σημερα ειναι συνιδιοκτητες οι "τρεις" κατα 25% καθε ενας και οι κληρονομοι του αρχικου που ειχε το αλλο 25%. - μετα την δικαστικη αποφαση οι "τρεις" οφειλουν να ενημερωσουν τα Ε9 για τα ποσοστα τους. Αυτα τα δηλωνε μεχρι τωρα ο "νομεας". - Μεταβιβαση ποσοστων εξ αδιαιρετου μπορει να γινει, αλλα υπαρχει το προβλημα της τακτοποιησης και της ΗΛΤΑ.. - Δεν βλεπω να μπορει να γινει τακτοποιηση με το αρθρο 98 παρ. 4, αφου εισθε μεν συνιδιοκτητες, αλλα εισαι εκτος σχεδιου χωρις συσταση.[και δεν εκαναν οι κληρονομοι αποδοχη για το 25% του αποβιωσαντα] Πιθανη λυση, η καταθεση αιτησης για εκδοση δικαστικη αποφαση παροχης αδειας προς τακτοποιηση, με τις διαταξεις περι κοινωνιας. Μιλατε με τον δικηγορο σας.
    2 points
  2. Για να είμαι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρος· ο μηχανικός που θα αναλάβει την επισκευή, καλόν είναι να έχει μια ειδίκευση επάνω στο αντικείμενο αυτό καθαυτό. Μου φαίνεται κουλό να λέει ένας μηχανικός ότι ο μάστορας θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες μιας εταιρείας, ενώ θα έπρεπε ο ίδιος να έχει γνώση της διαδικασίας την οποία θα επιβάλει στο συνεργείο σου, μια και θα υπογράψει. (αν γίονται όλα σύννομα) Οι διαδικασίες, όπως προείπα, είναι συγκεκριμένες. Ενδεικτικά, με στόχο την εκτενέστερη ενημέρωσή σου και μόνο, θα σε παραπέμψω (δεν θέλω να θεωρηθεί διαφήμιση - εγώ τον είχα Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο) στο βιβλίο του Χρ. Καραγιάννη "Σχεδιασμός Συμπεριφορά Κατασκευών από Ωπλισμένο Σκυρόδεμα έναντι Σεισμού" και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 16, όπου γίνεται αναφορά και σε βιβλιογραφία σχετικά με συνήθεις τεχνικές επισκευών και ενισχύσεων δομικών στοιχείων. Προφανέστατα, η παραπομπή αυτή ΔΕΝ υποκαθιστά την γνωμοδότηση Μηχανικού, ο οποίος όμως πρέπει να έχει μια εμπειρία και, επαναλαμβάνω, ειδίκευση επί του θέματος. Δεν είναι όλοι για όλα, μηδενός εξαιρουμένου. Ελπίζω να σε κατατόπισα!
    2 points
  3. Επαναλαμβάνω, θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε Πολιτικό Μηχανικό. Ο μάστορας δεν έχει ούτε την επιστημονική κατάρτιση ούτε την γνώση από απόψεως νομοθεσίας για να γίνουν όλα νομότυπα και σωστά. Υπάρχουν μεταπτυχιακά ολόκληρα που ασχολούνται με την επισκευή και ενίσχυση δομικών στοιχείων. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, δεν επαφίεται στον κάθε πρωτομάστορα και τις εμπειρίες/διαθέσεις του.
    2 points
  4. αν κατάλαβα καλά η αγωνία και το ερώτημα σου αφορά τι είναι πιο φθηνό? (και αδιάφορο το πιο σωστό) Μπορείς να συνεχίσεις να μιλάς με τον "μάστορα" σου για τους αντισεισμικούς σοβάδες ή κόλλες για αυτά .....
    2 points
  5. @maranti ναί στο ΤΕΕ... Οι πολεοδομίες δεν έχουν καμία σχέση με τις δηλώσεις αυθαιρέτων των Ν. 4014/11, 4178/13 ή 4495/17... Μόνο με τον Ν. 3843/10 και πίσω έχουν επαφή.
    1 point
  6. Ναι αν η τωρινή χρήση προβλέπει την έκδοση ΠΕΑ, θα βγάλεις τώρα.
    1 point
  7. Όχι απλά είναι θέμα χρόνου να σε καλέσουν αυτοί, οπότε όσο πιο γρηγόρα πας εσύ τόσο καλύτερα.
    1 point
  8. Δεν μέτρησες σωστά! Αν ξαναμετρήσεις θα το βρεις 1,50 μ.
    1 point
  9. @Marianna Vasilaki Δες αρθ98 παρ.5,6 (για την δυνατότητα ρύθμισης), παρ8/αρθ100 (Διαμερισμάτωση) και αρθ98 παρ7 για την μονομερή τροποποίηση της σύστασης από την συμβολαιογράφο με νέα κάτοψη για την ΗΤΚ. Την έννοια "ελαφρώς" δεν την χρησιμοποιείς πάντως ξανά... Είναι "βαρέως"
    1 point
  10. @Marianna Vasilaki Για την ακρίβεια η πραγματική κατάσταση διαφέρει από την κάτοψη της άδειας και της σύστασης και είναι διαφορετική διαμερισμάτωση. Περί ενημέρωσης της σύστασης, θα πει ο/η συμβολαιογράφος. Για την πληρότητα της εικόνας θα εξέταζα πότε έγινε η αλλαγή (στην ανέγερση ή αργότερα) και θα έριχνα μια ματιά στους άλλους ορόφους μήπως έχει γίνει το ίδιο.
    1 point
  11. Μόνο; Γιατί τα χρήματα που ξόδεψε για τον μάστορα, έπιασαν τόπο;
    1 point
  12. Όχι !!! και το ξέρει και ο "μάστορας" ότι δεν μπορείς να αντικαταστήσεις το σοβά με κόλλα πλακιδίων. Επίσης οι βλάβες σε ωπλισμένο σκυρόδεμα (κολώνες με σίδερα) δεν επισκευάζονται ούτε με σοβά, ούτε με κόλλα πλακιδίων. Κακώς ξοδέψατε τα χρήματα σας σε κόλλα πλακιδίων.
    1 point
  13. Μετράει στην κάλυψη . ΝΟΚ άρθρο 12 παρ. 4γ ΕΕΔΜΚ λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012
    1 point
  14. @dimidomo Καλησπέρα. Κάτι δεν έχω κατανοήσει από το θέμα που ασχολείσαι. Αναφέρεις ότι ο εξώστης στην άδεια δεν έχει διαστάσεις. Αυτό δεν σε εμποδίζει να πάρεις το κλιμακόμετρο και να τον μετρήσεις πάνω στο σχέδιο της εγκεκριμένης κάτοψης. Άρα, έχεις τις διαστάσεις που ψάχνεις και όπως ορθώς αναφέρει ο Άκης παραπάνω, η σύγκριση για την εύρεση αυθαιρεσιών γίνεται με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια που προσαρτήθηκαν στην Ο.Α. Για να μην γίνονται άσκοπες επεξηγηματικές παραθέσεις, θα ήταν καλό να συγκεντρώσεις σε μια δημοσίευση μια πλήρη περιγραφή του ακινήτου, δηλαδή εάν είναι αυτοτελές, εάν υπάρχει ΠΣΟΙ, έτος κατασκευής, εμβαδόν οικοπέδου, εντός ή εκτός Ρ.Σ κλπ.
    1 point
  15. @DPS Έχεις παραβίαση κοινόχρηστου χώρου πολυκατοικίας. Το πιθανότερο είναι να επιτρέπεται η υπαγωγή εάν η επέκταση του διαμερίσματος έγινε από κατασκευής της οικοδομής, κάτι το οποίο δηλώνει υπεύθυνα ο νυν ιδιοκτήτης (παρ. 5 άρθρο 98). Στη συνέχεια και πάντοτε σε συνεργασία με την συμβολαιογράφο της υπόθεσης, εξετάζεται αν μπορεί να γίνει μονομερής τροποποίηση σύστασης σύμφωνα με την παρ. 7 (*)του ίδιου άρθρου. Το πως θα προσδιορίσεις την παράβαση συνήθως είναι δευτερεύον θέμα στην προκειμένη περίπτωση. Έχουμε στο παρελθόν συζητήσει για ΥΔΚΧ, ή Δ.Δ σύμφωνα με την εγκ. 2 . Τώρα, εφόσον ο αυθαίρετος χώρος πληροί τις προυποθέσεις της παρ "γιε" κατηγορίας 3 (**μεταβολή διαστάσεων περιγράμματος μέχρι 5% και εμβαδού μέχρι 5%) το εξετάζεις. Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που καταλήξεις στην κατηγορία 3 θα πρέπει να σχεδιάσεις την νέα κάτοψη (αν όλα τα υπόλοιπα είναι σωστά, θα το κάνεις επάνω στο εγκεκριμένο σχέδιο) η οποία ναι μεν στην κατηγορία 3 δεν είναι απαιτούμενο δικαιολογητικό, αλλά θα χρειαστεί στην συνέχεια της διαδικασίας (αν γίνει μονομερής τροποποίηση). Μη ξεχνάς ότι το σημαντικό είναι να εξεταστεί πριν την υπαγωγή σε συνεργασία με την συμβολαιογράφο εάν γίνεται η μονομερής τροποποίηση σύστασης, ώστε και εσύ να είσαι επαγγελματικά σωστός απέναντι στον εντολέα σου. (*) Μετά από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5 ή εφόσον η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας και κτιρίων εν σειρά που αποτελούν οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ευρισκόμενες εντός οικοπέδων, τμημάτων οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη υπόγεια στάθμη, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία του ή να τον εξαιρέσει από αυτήν. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται. Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως και σε περιπτώσεις που η ίδια αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται σε όλους τους ορόφους και δεν είναι από κατασκευής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση. (**) αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως πέντε τοις εκατό (5%) και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.2 του άρθρου 89,
    1 point
  16. Καλησπέρα, αν έμπαινε εντός πρασιάς μέχρι 20εκ τότε θα μπορούσε να τακτοποιηθεί. Όμως όπως το περιγράφεις δεν γίνεται γιατί ειναι κατ.5 που απαγορεύεται. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αναφέρεις τον ΓΟΚ '85, ο έλεγχος γίνεται με την άδεια, ότι είναι καθ υπέρβαση αυτής χρεώνεται ως αυθαίρετο.
    1 point
  17. @patty η 48ωρη δεν είχε διάρκεια 48 ώρες, αλλά επέτρεπε να ξεκινήσουν οι εργασίες αυτής, 48 ώρες μετά από την έκδοσή της!! Η βεβαίωση του πολύ απλού άρθρου 30 του ν. 4495/17, η οποία είναι μια τεχνική έκθεση ουσιαστικά δεν μπορεί να έχει ούτε διάρκεια, ούτε λήξη, ούτε στέλεχος, αφού δεν είναι άδεια, αλλά μόνο μια απλή τεκμηρίωση του αν απαιτούνται ή όχι λοιπές εγκρίσεις στην ειδική περίπτωση εργασιών που δεν έχουμε υποχρέωση έκδοσης άλλης άδειας. "Λήγει" αυτομάτως όταν αλλάξουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Όλες οι τεχνικές εκθέσεις έχουν ένα κοινό σκοπό: Να εξηγούν όσα θα ρώταγε κάποιο ελεγκτικό όργανο έναν μηχανικό σε περίπτωση που δεν είναι παρόντας ο ίδιος ο μηχανικός. Μην μπλέκετε διαφορετικές νομοθεσίας περί υποχρεώσεων του εργοδότη. Η απογραφή του έργου στον ΕΦΚΑ, οι ΑΠΔ και η πληρωμή εισφορών (ένσημα) είναι υποχρέωση που δεν έχει καμία σχέση με τη υποχρέωση ή μη για οικοδομική άδεια. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες υποχρεώσεις: για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, την τήρηση ωραρίου, τη διαχείριση αποβλήτων, την έκδοση τιμολογίων, τη δήλωση Ε12 της Εργάνης (επιθεώρηση εργασίας), τήρηση ημερολογίου προσωπικού κλπ. Το ότι δεν απαιτείται άδεια δεν μεταφράζεται: " Άρα δεν απαιτείται τίποτα", αντιθέτως κάθε μια υποχρέωση εξετάζεται μεμονωμένα και τηρείται αναλόγως με ευθύνη του εργοδότη.
    1 point
  18. Τα ένσημα και η διαδικασία ανοίγματος έργου είναι πάντοτε απαιτητά. Το ερώτημα ήταν αν γίνεται κοινοποίηση της έγκρισης του Α 30 στο ΙΚΑ. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν κοινοποιείται όπως η ΕΕΔΜΚ. Επιπλέον σε βλέπω μπερδεμένη. Η βεβαίωση του Α 30 αφορά την μη απαίτηση εγκρίσεων για τις εργασίες που προβλέπονται στο άρθρο αυτό και όχι βεβαίωση νομιμότητας ή κάποιας μορφής άδεια. Η ημερομηνία που δείχνει η βεβαίωση που αναγράφει ισχύς για μια μέρα δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Βοηθητικά και για τυχόν έλεγχο μπορείς στο ελεύθερο κείμενο της βεβαίωσης να αναγράφεις τις εργασίες που σκοπεύει να κάνει ο ιδιοκτήτης οι οποίες προφανώς και εμπίπτουν στο εν λόγω άρθρο και δεν απαιτούν καμία Ο.Α ή ΕΕΔΜΚ.
    1 point
  19. Καλημέρα @vmavro, όχι, δεν έχει λογική να τοποθετηθούν ανεξάρτητα συστήματα πυρανίχνευσης σε κάθε διαμέρισμα και αναλύω: 1ον ποιος θα είναι υπεύθυνος για τόσους πολλούς πίνακες πυρανίχνευσης? Ο κάθε ιδιοκτήτης? και σε περίπτωση ενοικιαστών, ο κάθε ενοικιαστής? Επίσης πως θα εκπαιδευτούν όλοι αυτοί? θα πρέπει να έχουν γνώση τουλάχιστον των βασικών, ώστε να μπορούν να τον "διαβάσουν". 2ον, σε περίπτωση φωτιάς οι φαροσειρήνες που θα πέφτουν? Το κάθε στοιχείο του πίνακα αποτελεί μια διεύθυνση, συνεπώς δεν μπορείς να το ρίξεις σε 2-3-4 διαφορετικούς πίνακες, άρα ο κάθε πίνακας θα πρέπει να έχει τόσες φαροσειρήνες όσοι και οι ορόφοι ώστε να ειδοποιεί και τους λοιπούς κατοίκους. 3ον, τι γίνεται σε περίπτωση φωτιάς και ο ιδιοκτήτης "σωπάσει" τον πίνακα και τις φαροσειρήνες από τον πίνακα που έχει υπό την κατοχή του? Η λογική του συστήματος πυρανίχνευσης είναι να είναι κεντρικό και σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιούνται όλοι οι κάτοικοι μέσω των φαροσειρήνων που θα βρίσκονται στους ορόφους, άρα όχι η σκέψη για ανεξάρτητα συστήματα ανά διαμέρισμα δεν στέκει. Αυτό που κάνω εγώ είναι να χρησιμοποιώ έναν συμβατικό πίνακα πυρανίχνευσης (κυρίως λόγω κόστους) και κάθε διαμέρισμα να το ορίζω ως ανεξάρτητη ζώνη. Αναλυτικά: 1x πίνακας πυρανίχνευσης στο ισόγειο τοποθετημένος σε δωμάτιο μαζί με τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα. 3-4x ανιχνευτές καπνού ανά διαμέρισμα (δωμάτια,κυρίως, κουζίνα) Μπουτόν σε κάθε όροφο Φαροσειρήνα σε κάθε όροφο ή και ανά 2 ανάλογα τα διαμερίσματα. Ελπίζω να βοήθησα.
    1 point
  20. Στο Κτηματολόγιο, κάθε ο.ι. καταχωρίζεται με διαφορετικό ΚΑΕΚ π.χ. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ / ΥΥ / ΖΖ όπου: το πρώτο (δωδεκαψήφιο) νούμερο αφορά στο γεωτεμάχιο το δεύτερο στον αριθμό της κατακόρυφης (κάθετης) ιδιοκτησίας το τρίτο στον αριθμό της οριζόντιας, εννοείται ότι, όταν δεν έχουμε κάθετες ή οριζόντιες, το αντίστοιχο νούμερο είναι 0 (μηδέν)
    1 point
  21. κοινωνιολόγο θα πρέπει να φωνάξεις..... Αφού αφορά βλάβη που προκλήθηκε από εργασίες που έκαναν και δεν ήταν βλάβη εκ κατασκευής του ακινήτου. (αν όχι και γκρίνιες θα κάνετε χαρούμενους δικηγόρους και μηχανικούς)
    1 point
  22. αυτό που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδ. άδειας του κτιρίου
    1 point
  23. Από περίπτωση του 2021, είδα ότι η απαίτηση είναι για νόμιμα υφιστάμενο χώρο κ.χ.
    1 point
  24. Είχα ασχοληθεί το 2015 και τότε είχε ένα εγχειρίδιο περί των κτιριοδομικών απαιτήσεων. Εκεί μέσα έλεγε ότι ήθελε βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης απο μηχανικό, οπότε λογικά ισχύουν τα ελάχιστη ύψη από ΓΟΚ/ΝΟΚ. Λογικά ο οδηγός θα υπάρχει και σήμερα στο σάϊτ του ΕΟΠΠΕΠ με τις όποιες τροποποιήσεις.
    1 point
  25. Δεν υποστηρίζω με όλα τα παρακάτω ότι έπρεπε να είναι έτσι , έτσι κρίνανε οι μεγάλοι ,απλώς σχολιάζω το γενικό αλαλούμ Αρθρο 2 Ορισμοί 17. Κτίριο είναι η κατασκευή, που αποτελείται από τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις και προορίζεται για: α) την παραμονή ανθρώπων ή ζώων, όπως η κατοικία και ο στάβλος, β) την εκτέλεση εργασίας ή την άσκηση επαγγέλματος, όπως το κατάστημα και το εργοστάσιο, γ) την αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, όπως οι αποθήκες, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το σιλό, η δεξαμενή υγρών και δ) την τοποθέτηση ή λειτουργία μηχανημάτων, όπως το αντλιοστάσιο. 18. Κατασκευή είναι κάθε τεχνικό έργο. Αρθρο 17 Κατασκευές στους ακάλυπτους χώρους 1. Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου επιτρέπεται η μερική εκσκαφή ή επίχωση του εδάφους για την προσαρμογή του κτιρίου σε αυτό με την προϋπόθεση ότι σε κανένα σημείο η οριστική στάθμη του εδάφους δεν θα βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από 1,50 μ. από τη φυσική του στάθμη. Μεγαλύτερη επέμβαση στο έδαφος επιτρέπεται ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Α.Ε.. Επίσης, επιτρέπεται να κατασκευάζονται έργα, όπως πεζούλια, βεράντες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), σκάλες κύριες ή βοηθητικές, τα οποία, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους, είναι αναγκαία για την επικοινωνία με το κτίριο. 2. Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου επιτρέπονται και οι εξής κατασκευές: α) Καπνοδόχοι και ασκεπείς πισίνες. β) Εγκαταστάσεις για τη στήριξη φυτών (πέργκολες). γ) Στοιχεία προσωρινής παραμονής (πάγκοι, τραπέζια), άθλησης και παιχνιδότοπων. δ) Σκάλες ή κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) καθόδου από τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου προς τους υπόγειους χώρους. ε) Δεξαμενές νερού ύψους μέχρι 1,00 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους και με διαστάσεις σύμφωνα με το άρθρο 26. στ) Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων καθώς και αντιθορυβικών συστημάτων, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς που εκδίδονται σε εφαρμογή του άρθρου 26, μετά από ενεργειακή ή ακουστική μελέτη αντίστοιχα και έγκριση της αρμόδιας Ε.Π.Α.Ε. ως προς τη μορφολογική ένταξη στο χώρο. ζ) Εγκαταστάσεις κλιματιστικών σε κτίρια παραδοσιακών οικισμών ή διατηρητέα ή σε υφιστάμενα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Ε.Π.Α.Ε. ως προς την ένταξή τους στο χώρο. ΑΠΟΦ. 3046/304 ΤΗΣ 30.1/3.2.1989 (ΦΕΚ 59 Δ΄)Κτιριοδομικός Κανονισμός Άρθρο 2. Ορισμοί για την εφαρμογή του παρόντος. 1. Δομικό έργο: Είναι κάθε κατασκευή που προορίζεται να χρησιμοποιείται σταθερά συνδεδεμένη με το έδαφος, ως ακίνητο εδράζεται απευθείας ή δια μέσου άλλων στοιχείων σʼ αυτό, δεν έχει δυνατότητα αυτοκίνησης, και δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί με απλό και άμεσο τρόπο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, δομικά έργα είναι π.χ. τα κτίρια ανεξάρτητα από τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής τους, οι γέφυρες, οι τοίχοι αντιστήριξης, οι περιφράξεις, οι πέργκολες, οι δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων υλικών ανεξάρτητα από τον τρόπο κατασκευής τους και το σκοπό που εξυπηρετούν, οι οικίσκοι που εδράζονται στο έδαφος απευθείας ή σε τροχούς κλπ. Πέραν όλων των παραπάνω Υπάρχει δυστυχώς εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία απαιτείται έκδοση οικ αδείας και για τις βοηθητικής χρήσεως κατασκευές εργοταξίων Και εμένα σε άδεια με 5 του 2009 με γράψανε για αυθαίρετο WCεργαζομένων
    1 point
  26. Κι ένα βαρέλι με πετρέλαιο δεν μπορει να μετακινηθεί. Θέλει κι αυτό ΟΑ;
    1 point
  27. Δυστυχώς ό ΓΟΚ/85 αναφέρει (μέσα στα τόσο διφορούμενα) ότι κατασκευή θεωρείται αν θυμάμαι καλά "κάθε τι που δεν μπορεί να μετακινηθεί με ανθρώπινη δύναμη" ή κάπως έτσι τέλος πάντων- οπότε
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.