Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      8.986


  2. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      4.737


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      7.382


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      18.925


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 25/06/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3985 Β/22.06.2023 η υπ' Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360, με θέμα : "Έγκριση Κτιριοδομικού Κανονισμού" ΝΕΟΣ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ FEK-2023-Tefxos B-03985-23_06_2023.pdf και εδώ: Άρθρα: [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 5] Ασφάλεια, συντήρηση, αντοχή, θεμελιώσεις, ψηλά κτίρια [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 6] Δόμηση κοντά σε ρέματα [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 7] Ελεύθερο ύψος και καθαρός όγκος των χώρων των κτιρίων [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 8] Τοίχοι, ανοίγματα και κουφώματα [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 12] Επίπεδα κυκλοφορίας πεζών (ράμπες) [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 13] Στηθαία [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 14] Χειρολισθήρες (Κουπαστές) [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 15] Απομάκρυνση ομβρίων από εξώστες και δώματα [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 18] Προσπέλαση κτιρίων [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 19] Φύτευση οικοπέδων [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 20] Φυσικός φωτισμός [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 21] Φυσικός αερισμός [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 22] Ηχομόνωση Ηχορύπανση [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 23] Πεζοδρόμια [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 25] Προσβασιμότητα [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 26] Υποχρέωση υποβολής μελετών υδραυλικών και Η/Μ εγκαταστάσεων [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 27] Εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις [Κτιριοδομικός Κανονισμός - Άρθρο 34] Κιβώτια προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων
    1 point
  2. 422 downloads

    Ο Νέος Κτιριοδομικός Κανονισμός - Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360 ΦΕΚ/3985/Β'/22.06.2023 ΦΕΚ 3985Β' 22-06/2023
    1 point
  3. γιατί δυστυχώς.... αφού δεν έχει τότε δεν έχεις και εσύ να ελέγξεις αν τα παράθυρα της πίσω όψης ξεκινούν από το δάπεδο ή απο 90εκ,,,,, Σε τελική ανάλυση πορτοπαράθυρα αυτού του τύπου με προστατευτικό κάγκελο δεν είναι σπάνιο γεγονός (έδιναν περισσότερο φωτισμό και δυνατότητα να κρεμάς και κάνα σεντονάκι εκεί να στεγνώσει) και πας με ότι δείχνουν τα επίσημα σχέδια κατόψεις, τομές, όψεις. Οπότε τέλος μ αυτό .....
    1 point
  4. αξιοπρεπέστατο θα έλεγα...... Διότι το καλαμπούρι που έμαθαν όλοι οι άλλοι να πληρώνεις σχεδόν όλο το πρόγραμμα ξανά σε 3 ετήσιες συντηρήσεις (και καλά) δεν μου κάθεται καλά. Επικουρικά για το ίνσφοτ και έγω θα ήθελα να μεγαλώνει και πριν κάνει κάποια αλλαγή να με ρωτάει να σώσει.... αλλά είναι μικρό το κακό Στα θετικά του είναι ότι όποτε τηλεφώνησα αμέσως απαντάει και άμεσα δίνει λύσεις ή επεξηγήσεις .... (άρα μάλλον σε μερικούς μήνες ή του χρόνου θα ΄δωσω κι εγω το έμβασμα..... έχω και την εφαρμογή αυθαίρετα μαζί)
    1 point
  5. Πράγματι, αστείο ποσό ανά 5ετία, αν σκεφτεί κανείς ότι άλλες εταιρείες, για ετήσια συντήρηση, ζητούν περισσότερα
    1 point
  6. Λυπάμαι αλλά, κατά τη γνώμη μου δεν είναι ορθή η βεβαίωση που δόθηκε και έγινε η γονική παροχή! Δηλαδή, απαιτείται υπαγωγή στον 4495 για ρύθμιση όλων των αυθαιρεσιών και ακύρωση των προηγούμενων συμβολαίων κ.λπ.
    1 point
  7. Καλημέρα, ναι έχει μπει ένα κόστος συντήρησης 30+φπα ανά 5ετία, νομίζω από πέρσι. Πάντως το ποσό είναι στην κυριολεξία αστείο και δεν νομίζω να βρεις τόσο φτηνή συντήρηση λογισμικού στην αγορά.
    1 point
  8. @Didonis οτι δεν φαίνεται στην κάτοψη είναι σίγουρο και ότι δεν είναι εξώστης και κακώς το χαρακτήρισα έτσι απο την αρχή, απλά με προβλημάτισε αυτό που έγραψα και πριν, ότι δηλαδή θεώρησα ότι ήταν παράθυρο που έγινε μπαλκονόπορτα και προστέθηκε για ευνόητους λόγους το κάγκελο. Επειδή πρόκειται για αγοραπωλησία και έχω δει διάφορα κατα καιρούς όπου ακόμα και για μετρήσεις που είναι εντός του ορίου του σφάλματος να βρίσκει κανεις το μπελά του, είπα να ακούσω και μια ακόμα γνώμη για το αν θα πρέπει να αναφέρω κάτι ή να το προσπεράσω. Όσον αφορά στην διαμερισμάτωση είναι οκ γιατί ο συνάδελφος ναι μεν δεν το έβαλε με το Ν4178 ως αυθαιρεσία αλλά ανέφερε σαφώς την μείωση των τετραγωνικών του διαμερίσματος στην τεχνική του έκθεση και στους τίτλους γράφτηκαν τα σημερινά πραγματικά τετραγωνικά. Σήμερα όμως σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ.8 του Ν4759/20 η διαμερισμάτωση θεωρείται αυθαιρεσία είτε έγινε αλλαγή των μηχανολογικών ειτε όχι, γιατί η αλλαγή αυτή δεν έχει αποτυπωθεί πουθενά, ο συνάδελφος εφόσον θεωρησε (και με βάση των τοτε ισχύοντα νόμο καλώς ενδεχομένως) ότι δεν υπήρχε αυθαιρεσία δεν κατέθεσε πουθενά νεα κάτοψη της υφιστάμενης κατάστασης, οπότε θεωρώ οτι θα πρέπει να το περάσω στα αυθαίρετα ώστε να είναι και τυπικά οκ. Έτσι πιστεύω εφόσον εγώ κανω τον έλεγχο με τον ισχύοντα νόμο. Τι να πω....μπορεί να λέω και βλακείες.....θα χαζέψουμε στο τέλος από τις πολλές τροποποιήσεις κτλ.
    1 point
  9. Το μαρμαράκι της ποδιάς του κουφώματος δεν είναι εξώστης. Ούτε το κάγκελο.
    1 point
  10. Ναι. Άλλωστε, μετά την οριστική παραλαβή, θα συντάξεις και τελικό-τακτοποιητικό ΑΠΕ
    1 point
  11. @maranti Το αναφέρει και στην ερωτοαπαντηση 10 του ΤΕΕ Χώροι αποκλειστικής χρήσης, εφόσον είναι ανοιχτοί και δεν αποτελούν θέσεις στάθμευσης, δεν καταχωρίζονται στον πίνακα των επιφανειών, αλλά αναφέρονται στην Περιγραφή Ιδιοκτησίας και την Τεχνική περιγραφή
    1 point
  12. @gp1 Έχεις δίκιο για το εκφραστικό σφάλμα “Ως αναφορά”. Σωστό είναι το “ Όσον αφορά” και σε ευχαριστώ για τη διόρθωση. Για αμοιβή ΣΔΑ, δεν έχουμε υπ’ όψιν μας να υπάρχει θεσμοθετημένη νόμιμη αμοιβή. Ούτε στο σύστημα του ΤΕΕ υπάρχει τέτοια αμοιβή. Λόγω των παραπάνω, δεν υπάρχει και στο δικό μας λογισμικό. @yian Yian πολύ απλά μπορείς να κάνεις δεξί κλικ στην οθόνη σου, να επιλέξεις ‘’Ρυθμίσεις Οθόνης’’ και εκεί να επιλέξεις ‘’Κλίμακα και διάταξη - Αλλαγή του μεγέθους κειμένου εφαρμογών και άλλων στοιχείων’’. Εκεί το 100 % μπορείς να το κάνεις 125% ή 150% ή 175%. Στα Windows 10 που υποθέτουμε πως έχεις, καθώς βρίσκεσαι στην αιχμή της τεχνολογίας, το παραπάνω δουλεύει μια χαρά. Αυτή η ρύθμιση δεν αποτελεί αλλαγή της ανάλυσης της οθόνης σου, απλώς βλέπεις τα παράθυρα των εφαρμογών μεγαλύτερα. Αυτά που γράφεις περί παταριών, οθονών 14’’, αετίσιας όρασης κλπ είναι μόνο για τις εντυπώσεις. Το λογισμικό πριν το αγοράσεις είχες την δυνατότητα να το δοκιμάσεις και αν δεν σου άρεσε, μπορούσες κάλλιστα να προτιμήσεις κάποιο άλλο. Το λογισμικό μας από την αρχή έχει μια διαφορετική φιλοσοφία στο στήσιμο και στην παρουσίαση των παραθύρων του, κάτι το οποίο έχει εκτιμηθεί δεόντως από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μηχανικών. Αν εσύ ζητάς λογισμικό που να δουλεύει και να προσαρμόζει τα παράθυρα του από οθόνη κινητού τηλεφώνου μέχρι home cinema 60+ ιντσών όπως γράφεις, τότε έκανες λάθος επιλογή λογισμικού. Χρειάζεσαι ένα λογισμικό με κενή την κεντρική του οθόνη και με pull down μενού. Εμείς κάτι τέτοιο ποτέ δεν το θελήσαμε, όχι βέβαια επειδή τεχνολογικά είμαστε πίσω ή δεν αφιερώνουμε κόστος, χρόνο, κόπο και έρευνα όπως υπαινίσσεσαι, αλλά διότι η φιλοσοφία πάνω στην οποία στήθηκε και στήνεται το λογισμικό είναι διαφορετική από αυτή που εσύ ζητάς.
    0 points
  13. @yian 1) Είμαστε υποχρεωμένοι εκτός αυτών που έχουν μεγάλες οθόνες με πολύ υψηλή ανάλυση, να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και αυτούς που δουλεύουν σε Λάπτοπ των 15’’ με ανάλυση 1366x768. Δεν είναι καθόλου λίγοι οι συνάδελφοι που δουλεύουν σε Λάπτοπ με ανάλυση 1366x768. Επίσης σε 24’’ οθόνη με ανάλυση 1920x1080 που το δουλεύουμε εμείς, μια χαρά είναι το μέγεθος του παραθύρου και όλα είναι ευανάγνωστα και καθόλου μικρά. Τώρα αν εσύ δουλεύεις με αναλύσεις 2560x1440 ή μεγαλύτερες τότε λυπούμαστε αλλά το λογισμικό δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα αυτά, καθώς αν προσαρμοστεί δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους με μικρότερη ανάλυση. Εσύ μπορείς να λύσεις το θέμα ρυθμίζοντας ανάλογα τα Windows να σου μεγαλώνουν τα παράθυρα, οι άλλοι όμως που έχουν μικρότερη ανάλυση, δεν θα μπορούν να δουν όλη την οθόνη και δεν θα μπορούν να δουλέψουν. 2) Ο τίτλος του έργου αποτελείται κανονικά από μία γραμμή, ώστε να χωράει στα διάφορα έντυπα, στα οποία δυστυχώς ο χώρος είναι περιορισμένος. Από εκεί και μετά, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσα έντυπα υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος να γραφεί τίτλος με 2 ή και 3 γραμμές. Όπου υπάρχει χώρος στο έντυπο θα τυπωθεί και 2η ή 3η γραμμή στον τίτλο. Η φιλοσοφία είναι ο μεγάλος τίτλος να μη χαλάει τη μορφή του εντύπου, κάνοντας το έντυπο από μονοσέλιδο δισέλιδο ή σε πολυσέλιδα έντυπα να χαλάει όλη τη μορφοποίηση των σελίδων Ως αναφορά τον χαρακτηρισμό “άκρως παιδικές παθήσεις” λυπούμαστε αν το βλέπεις έτσι, αλλά εμείς έτσι προτιθέμεθα να αφήσουμε τα συγκεκριμένα σημεία, άσχετα με το τι κάνει ο ανταγωνισμός.
    0 points
  14. Καλημέρα, ομολογώ ότι με κάλυψαν οι απαντήσεις αλλά ομολογώ επίσης ότι δεν είναι και ότι καλύτερο να αντιμετωπίζετε τις παρατηρήσεις των πελατών-χρηστών με την απάθεια του "εμείς έτσι προτιθέμεθα να αφήσουμε τα συγκεκριμένα σημεία". Και είμαι -σχεδόν σίγουρος- ότι αντιλαμβάνεστε και εσείς οι ίδιοι πως είναι κουσούρια του λογισμικού ασχέτως επιχειρήματος περί οθονών 15 ιντσών και αετίσιας όρασης. Και αυτό όχι γιατί θίγεται ο εγωισμός μου αλλά γιατί είναι κρίμα το - κατά τα λοιπά αξιοπρεπέστατο λογισμικό - να έχει βαλτώσει στις παιδικές ασθένειες του 1995 στα σημεία που σας προανέφερα, σε θέματα που ο υπόλοιπος πλανήτης λογισμικών τα έχει λύσει προ πολλού (φυσικά με το ανάλογο κόστος-χρόνο-κόπο-έρευνα από την πλευρά των εταιριών) δίχως να ζητά από τους πελάτες τους να αλλάξουν ανάλυση στα windows ή να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μόνο στο μικρό laptop τους ή να κατεβάσουν την 14ρα crt οθόνη από το πατάρι. Διότι πολύ απλά θα έπρεπε το full screen του προγράμματος να μπορεί να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε monitor επιλέγει να δουλέψει ο καθένας, από κινητό τηλέφωνο έως home cinema 60+ ιντσών. Οτιδήποτε άλλο είναι ημίμετρο.
    -1 points
  15. Σεβαστές οι απόψεις σου Insoft αλλά να το ζητάς από συναδέρφους να αλλάξουν ανάλυση οθόνης για να χρησιμοποιήσουν ένα λογισμικό αμοιβών ενώ έχουν στηθεί λογισμικά χιλιάδων ευρώ καθημερινής χρήσης στους υπολογιστές τους (σχεδιαστικά-στατικά κτλ) που δουλεύουν όλα στις αναλύσεις που χρησιμοποιεί ο σύγχρονος πλανήτης Γη , είναι τουλάχιστον ουτοπικό ή καταναγκαστικό (και προσωπικά δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που θα ανοίγω το πρόγραμμα). Και τέλος πάντων δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υποδεικνύω τα αυτονόητα, ότι δηλαδή εν έτη 2019 πρέπει να διορθωθεί το fit to screen σε ένα λογισμικό της αγοράς. Αυτά, καλή συνέχεια σε άπαντες και εφιστώ την προσοχή στους ενδιαφερόμενους μιας και το πρόγραμμα είναι κανόνι μεν, αλλά κατά τη προσωπική μου γνώμη χρίζει επικαιροποίησης ως προς το περιβάλλον εργασίας του για τους λόγους που προανέφερα.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.