Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. jedi.Yannis

    jedi.Yannis

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.483


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      9.028


  3. AlexisPap

    AlexisPap

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      6.172


  4. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      8.985


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 05/09/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. Η σύνταξη φέρνει λίγο προς πρόεδρο Εδεσσαϊκού Αν δεν δώσεις σαφή περιγραφή (στην ανάγκη, ανέβασε σκαρίφημα), απάντηση δεν θα πάρεις
    1 point
  2. (δυστυχώς σε iOS δεν παίζει, προς το παρόν. Εκτός και αν άλλαξε κάτι, πολύ πρόσφατα)
    1 point
  3. Kαλημέρα. Για το πρώτο ερώτημα θα κάνεις αυτό ακριβώς που σκέφτηκες. Ένταξη σε δυσμενέστερη χρονολογική κατηγορία. Για το δεύτερο ερώτημα, αν δεν υπάρχει υπέρβαση ύψους (το κτίριο χωρίς τη στέγη) με βάση το επιτρεπόμενο της περιοχής και τη στέγη αυτή θα την βάλεις με μια λοιπή παράβαση.
    1 point
  4. Παλιό post όμως νομίζω αξίζει τον κόπο να αναφέρω ότι μπορείτε να δοκιμάσετε το inttellicad 2023 pro της Arcadiasoft από την ιστοσελίδα μου. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα ή ερώτημα από όσους το αγόρασαν, και φυσικά η τιμή του είναι άκρως ανταγωνιστική και χαμηλή. https://interdomisi.gr/article.php?db=cad&id=20221216161414&startMenu=0
    1 point
  5. Με συζήτηση με συνάδελφο που ασχολείται με την επεξεργασία (κτηματογράφησης), κατά 95% ακόμα και να κάνεις αίτηση διόρθωσης, δεν θα κάτσουν (λόγω χρόνου/βιασύνης να παραδώσει η εταιρεία) να ασχοληθούν με τη διόρθωση εκτός σχεδίου 2 μέτρων στη μία πλευρά, που είναι έτσι και αλλιώς εντός αποδεκτής απόκλισης. Και γενικώς ό,τι είναι εντός απόκλισης, δεν ασχολούνται και τα αφήνουν ως έχει. Δεν γνωρίζω αν άλλοι ανάδοχοι το αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο βέβαια, αλλά πρακτικά θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Βέβαια, μου έχει τύχει δύο γείτονες να σκοτώνονται για μία λωρίδα πλάτους 1 μέτρου. Το κτηματολόγιο έβαλε το όριο στη μέση και πλέον και ο ένας γείτονας μπορεί να την συμπεριλάβει στο τοπογραφικό και να την μεταβιβάσει κανονικά ως εντός απόκλισης και ταυτόχρονα και ο άλλος γείτονας να κάνει το ίδιο! Δημιουργούνται και τέτοια κουλά, αλλά οκ... Μπορεί και η περίπτωση σου να πηγαίνει κάπως έτσι στο μέλλον, μέχρι να κάνουν ΔΓΜ στο μέλλον αν είναι τόσο απαιτητή αυτή η αλλαγή. Για να μην στο άλλαξαν πάντως ούτε στην προανάρτηση, πιθανόν να συμβαίνει και κάτι διαφορετικό. Μπορεί και ο γείτονας να έχει κάνει εξαρτημένο και να έχει παλαιότερο τίτλο από τον δικό σου, οπότε αναγκαστικά προκρίνουν το δικό του περίγραμμα και κολλάνε το δικό σου πάνω σε αυτό. Στην περίπτωση σου, κάνε μία αίτηση διόρθωσης. Δεν χάνεις τίποτα για 5 ευρώ. Προσκόμισε ξανά το ίδιο εξαρτημένο και γράψε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί επ' ακριβώς οι αναγραφόμενες συντεταγμένες.
    1 point
  6. Καλησπέρα Νίκο, θα ήταν χρήσιμο να φαίνονται στο ΔΚ τα περιγράμματα των στεγάστρων άσχετα με το αν υπολογιζονται ως λοιπές παραβάσεις. Υπήρχε μια διχογνωμία ως προς το συγκεκριμένο, δηλ. αν χρειάζεται ΔΕΔΟΤΑ για στέγαστρο, αλλά μετά ξεκαθάρισε ως προς το ότι απατείται για κτίριο μόνο και όχι τέτοιες κατασκευές. Οπότε ανέβασε ενημερωτικό ως προς τα ως άνω.
    1 point
  7. Ίσως και να γίνεται να τα κρατήσετε και μπορεί να υπάρχει και ακόμα πιο συμφέρουσα λύση. Προτείνω να μιλήσετε με σοβαρό εγκαταστάτη/ηλεκτρολόγο προκειμένου να μελετήσει τη νομιμότητα και την ασφάλεια της εγκατάστασης ως προς τα έγγραφα ρευματοδότησης (πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου), καθώς δεν πρόκειται απλά για ένα "χαρτί", αλλά σε περίπτωση ατυχήματος με το ρεύμα αν βρεθούν παρατυπίες, τότε το ξενοδοχειάκι μεταβιβάζεται στην οικογένεια του παθόντα ... Μακρυά από εμάς!!!
    1 point
  8. με βάση και άλλα ερωτήματα που έχεις αναρτήσει στο Φόρουμ έχω την αίσθηση ότι έχεις μια θετική προδιάθεση και έξη σε αυθαίρετες κατασκευές.... Συνοπτικά τώρα κατασκεύασες χωρίς οικοδομική άδεια ένα δόμημα 13 ή 15τμ, με χαρακτηριστικά χώρου κυρίας χρήσης. Τώρα αν μέσα βάλεις καναπέδες ή τραπέζια ή πίνακες του Πικασό ή Εκκλησιαστικές εικόνες ή άλλο, πολεοδομικά είναι αδιάφορο. Η αυθαιρεσία υπάρχει και έγινε. ΚΑΙ ο δορυφόρος που περνάει κάθε μέρα από πάνω το έχει φωτογραφίσει. Είναι θέμα χρόνου πότε θα σου έρθει το πρόστιμο το οποίο θα είναι και τσουχτερό. Ακόμα και να το γκρεμίσεις πάλι οφείλεις πρόστιμο που το έκανες. Για εκκλησιαστικά θέματα και ερωτήσεις μιλάς με τον παπά της ενορίας σου. Το θέμα έχει εξαντληθεί και κλειδώνει.
    1 point
  9. Βλέπω τις αλλαγές που έχει κάνει ο ν.4685/2020 στο αρθ. 12. Και λέει ότι ΠΕΑ απαιτείται στις πωλήσεις και ενοικιάσεις, που το ξέραμε ήδη και αυτό είναι υποχρεωτικό να μπει στην ΗΤΚ. Μέχρι εδώ συμφωνούμε όλοι. Έχουμε μια διατύπωση στα γ,δ του αρθ.12 που λέει ότι στην ΗΤΚ υποχρεωτικά ανεβάζεις ΠΕΑ (χωρίς να αναφέρονται εξαιρέσεις). Έχουμε το "ιαια" του ΦΕΚ 334Β-2021 που αναφέρει έλεγχο στην ΗΤΚ για το αν απαιτείται (και όχι αν επιτρέπεται) να ανέβει/υπάρχει ΠΕΑ. Έχουμε από παλιά τις γονικές παροχές που δεν απαιτούσαν ΠΕΑ και οι γονικές παροχές δεν είναι πωλήσεις ή ενοικιάσεις, ώστε να είμαστε στις περιπτώσεις γ,δ. Έχουμε τις περιπτώσεις των κτιρίων κάτω των 50τμ που επιτρέπεται να εκδοθεί ΠΕΑ, αλλά δεν απαιτείται κατά ν.4122/13 (τροποποιημένο) τα οποία θα θέλουν ΗΤΚ. Στην ίδια έκδοση του ν.4122/13 δηλαδή δεν απαιτείται ΠΕΑ, απαιτείται ΗΤΚ και στην ΗΤΚ απαιτείται πάντα ΠΕΑ; Δηλαδή ακυρώνεις την μη-απαίτηση ΠΕΑ (από την ίδια έκδοση του νόμου). Επίσης δεν αναφέρεται πλέον πουθενά τι γίνεται στην γονική παροχή. Εγώ βλέπω μια λούπα (κακής διατύπωσης) ανάμεσα στα δύο ΦΕΚ. 4122: Απαιτείται ΠΕΑ στις πωλήσεις μέχρι να γίνει η ΗΤΚ (ΗΤΚ λόγω πώλησης;) που απαιτεί πάντα να υπάρχει ΠΕΑ (ισχύει από το 2020) 334: υποβάλλεται ΠΕΑ στην ΗΤΚ όταν απαιτείται (δεν λέει πότε - ισχύει από το 2021) -> άρα υπάρχουν περιπτώσεις που απλώς δεν απαιτείται (εκτός από τις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτικό και που απαγορεύεται). Οπότε έχουμε την αναφορά του 4122 ότι ΠΕΑ απαιτείται πάντα στην ΗΤΚ και την αναφορά της 334 ότι δεν απαιτείται πάντα ΠΕΑ στην ΗΤΚ. Έχουμε τις σαφείς υποχρεώσεις για ΠΕΑ. Έχουμε τις σαφείς απαγορεύσεις για ΠΕΑ. Έχουμε τις σαφείς εξαιρέσεις για ΠΕΑ κατά 4122 (σημερινό), χωρίς να μνημονεύει αν εξαιρούνται από απαίτηση ΗΤΚ (άρα μάλλον εκεί κολλάει το ιαια - όπου απαιτείται) Και έχουμε από παλιά την εξαίρεση για ΠΕΑ στις γονικές παροχές (επειδή τότε δεν ήταν πώληση ή ενοικίαση). Επίσης κατά την διατύπωση των γ και δ του 4122/13 παραμένει η απαίτηση σε πωλήσεις και ενοικιάσεις και όχι σε όλες τις περιπτώσεις που γίνεται ΗΤΚ, στην οποία περιλαμβάνεται (το απαιτούμενο για την πώληση; δεν λέει - το εννοεί;) το ΠΕΑ (εφόσον απαιτείται κατά την διαδικασία του 334Β). Διαπιστώνετε την λούπα, συνάδελφοι; Υ.Γ. αναγνωρίζω ότι είναι πιο ασφαλές να κάνουμε ΠΕΑ όπου επιτρέπεται, αντί για όπου απαιτείται απλώς - λόγω κακής διατύπωσης των δύο νόμων
    1 point
  10. Στον ν.4122/13 (τον κωδικοποιημένο) λέει: γ) κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου, κατά τις διατάξεις του ν. 4495/2017 (Α’ 167) στην οποία περιλαμβάνεται (όταν υπάρχει, όχι εκδίδεται για να συμπεριληφθεί) υποχρεωτικώς το ΠΕΑ και ο χρόνος ισχύος αυτού "εφόσον δύναται να εκδοθεί για την συγκεκριμένη χρήση" πού ακριβώς το λέει; εγώ βλέπω στο ΦΕΚ 334Β-2021: αρθ. 2 ιαια) Στοιχεία πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) του κτιρίου ή τμημάτων αυτού, εφόσον απαιτείται. Όχι, εφόσον δύναται να εκδοθεί..... (εντάξει ούτε και όταν απαγορεύεται! να εκδοθεί, λέει - δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί το αγαπημένο μας υπουργείο....) Αν μείνεις αποκλειστικά στην διατύπωση του εδαφίου, η έκδοση του ΠΕΑ είναι υποχρεωτική κατά την πώληση.... και πρέπει να περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στην ΗΤΚ.
    1 point
  11. Ο ΚΕΝΑΚ δίνει οδηγίες για τη μείωση της συμβατικής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό (ΘΨΚ) σε κατοικίες & φωτισμού και αερισμού για κτήρια τριτογενούς τομέα. Αυτός που καθορίζει αν <απαιτείται> ή όχι η έκδοση το ΠΕΑ και η ανάρτηση του στην ΗΤΚ, είναι ο Ν. 4122/13 με τις τροποποιήσεις αυτού.
    1 point
  12. Οι ερωταπαντήσεις δεν τροποποιούν το ΦΕΚ. Αν δεν υπάρχει κάπου σε ΦΕΚ η υποχρέωση ΠΕΑ και ο ν.4122/13 συνεχίζει να ισχύει όπως τον ξέρουμε, τότε αυτός που έγραψε τις ερωταπαντήσεις, κάτι δεν έχει διαβάσει καλά. Στην ίδια την ΥΑ ή ΚΥΑ της ΗΤΚ λέει ότι ανεβάζουμε το ΠΕΑ όταν απαιτείται και όχι όταν μπορεί να εκδοθεί. Το πότε απαιτείται το κρίνουμε από τον ΚΕΝΑΚ, όχι από τις ερωταπαντήσεις.
    1 point
  13. @AristidisZ το U=4,50 αναφέρεται στο δάπεδο του θεωρητικού μθχ και όχι στο δάπεδο της ζώνης. Οπότε το μισό 2,25 που λες δεν υπάρχει πουθενά.
    1 point
  14. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του επιστημονικού συμβούλου (γνωστού ως ΤΕΕ) του κράτους, "το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό, όπου δύναται να εκδοθεί" παρά το ότι η υπουργική απόφαση αναφέρει "εφόσον απαιτείται". Εάν στην ΥΑ δεν υπήρχε η επίμαχη φράση, πάλι η οδηγία θα ήταν "το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό, όπου δύναται να εκδοθεί". Είναι δυνατόν ο συντάκτης-νομοθέτης να πρόσθεσε τη φράση "εφόσον απαιτείται" χωρίς κανένα λόγο; Μάλλον όχι. Είναι προφανές ότι κάτι άλλο εννοεί.
    1 point
  15. Το "εφοσον απαιτειται" αποτελει "επεξηγηση" για την ολη διαδικασια...εχει μεν μια ασαφή διατύπωση, αλλά εννοει οτι "θέλει ΠΕΑ, εκτος εαν προκειται για ακινητο ή για πραξη, που δεν απαιτουν έκδοση ΠΕΑ" Οπως δεν απαιτειται ΠΕΑ για τα κατωθι ακινητα, με απειλη ποινης.... μνημεία (τα αρχαία ακίνητα, κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ.4 του ν.3028/2002, όπως ισχύει. Συνεπώς, για κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή για κτίρια που ευρίσκονται εντός χαρακτηρισμένων ιστορικών τόπων ή παραδοσιακών οικισμών απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ, εφόσον τα κτίρια αυτά δεν αποτελούν μνημεία.) κτίρια χρησιμοποιούμενα ως χώροι λατρείας (γνωστής θρησκείας) βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, εργαστήρια (Κτίρια ή κτιριακές μονάδες που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.) προσωρινής χρήσης κτίρια των οποίων η διάρκεια χρήσης δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη (Κτίρια που τοποθετούνται και απομακρύνονται σε λυόμενα μέρη, δεν απαιτούν εκτεταμένη υποδομή και μόνιμη εγκατάσταση συλλογής αποβλήτων. π.χ. container – isobox, τολ κλπ) αποθήκες, κτίρια αγροτικών χρήσεων και αγροτικά κτίρια πλην κατοικιών (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.) χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση οχημάτων ή για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων.) μεμονωμένα κτίρια με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια, ήτοι μικτή επιφάνεια δαπέδων των κλειστών στεγασμένων χώρων του κτιρίου που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κύριας χρήσης του, μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.). Προσοχή: Για κτιριακές μονάδες (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα που είναι μέρος πολυκατοικίας) μικρότερες από 50 τ.μ. απαιτείται ΠΕΑ. Η εξαίρεση αφορά σε αυτοτελή κτίρια μικρότερα από 50 τ.μ. Οπως δεν θα εδινες ΠΕΑ για τα ανω ακινητα, ομοιως δε θέλει και για τις γονικες παροχες, δωρεές, αποδοχές.... Απαιτειται σε μεταβιβασεις, μισθωσεις.
    1 point
  16. Για γονική δεν κάνεις ΠΕΑ. Επίσης αν κάνεις εξοικονομώ, μην βάλεις όλα τα ρολόγια ΔΕΗ (σε περίπτωση που δεν υπάρχει σύσταση. Μόνο του διαμερίσματος που κάνεις εξοικονομώ. Κολάει το σύστημα αλλιώς (του εξοικονομώ). Δεν ξέρω αν το έχουν φτιάξει ακόμα - γνωρίζουν το bug (έτσι είπαν την ανάγκη να κάνεις ΗΤΚ για όλο το κτίριο) πάντως..... έντιτ Διορθώσανε το bug που το site ΕΚΟ δεν τράβαγε τα μηδενικά στην αρχή των ΑΦΜ από το site ΗΤΚ. Επίσης αλλάξανε το bug για τα ρολόγια της ΔΕΗ. Όταν είναι πολλά διαμερίσματα χωρίς οριζόντια το προηγούμενο bug έλεγε ότι είναι λάθος το ρολόι της ΔΕΗ. Τώρα λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ΔΕΗ στην ΗΤΚ. Για ΕΚΟ βάζουμε λοιπόν μόνο το ρολόι της ΔΕΗ του διαμερίσματος. Με τα επιπλέον τετραγωνικά δεν φαίνεται χτυπάει το σύστημα. Όσο για την ΗΤΚ που είχαν προβλέψει όταν βγάζανε τον προϋπολογισμό του ΕΚΟ, παραμένει το ΕΚΟ να νομίζει ότι δεν κάνεις όλο το κτίριο ΗΤΚ. Αυτό το bug δεν έχει διορθωθεί. Τώρα το downvote για την διαπίστωση ότι δεν συνεννοηθήκανε μεταξύ τους οι αρμόδιοι και έχουμε καταλήξει να νομοθετούν οι πλατφόρμες.... Ή το γεγονός ότι έβαλαν απαιτήσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αντί να πέσουν όλες οι απαιτήσεις στην βάση του χώρου που μπαίνει στο ΕΚΟ.... Υ.Γ. ελπίζω το downvote να ήταν για το μέρος του σχολίου που αφορά την ΗΤΚ σε όλο το κτίριο Για τα ρολόγια της ΔΕΗ νομοθετεί το σύστημα του ΕΚΟ.... όπως και για την προτεινόμενη έκταση εφαρμογής της ΗΤΚ βάσει επιδότησης αμοιβής.... μην πυροβολείτε τον ταχυδρόμο!
    1 point
  17. Από την προσωπική μου εμπειρία και τις δικές μου κατασκευές επίπλων (το έχω σαν χόμπυ), το καλύτερο υλικό που χρησιμοποίησα και χρησιμοποιώ πλέον παντού είναι η Ρωσική σιμίδα, Δηλαδή κόντρα πλακέ θαλάσσης από σιμίδα. Δεν υπάρχει καλύτερο υλικό, για έπιπλα κουζίνας, μπάνιου, ντουλάπες και εξωτερικές κατασκευές. Συμπεριφέρεται πολλές φορές καλύτερα και από μασίφ ξύλο, διότι ούτε σαπίζει ούτε σκεβρώνει και είναι φυσικά ακριβότερο από τις μοριοσανίδες και τα Mdf και φθηνότερο από τον βακελίτη. Το βάφω με λάκα (πιστόλι) ή το βερνικώνω και θα το βρούν και τα τρισέγγονά μου.
    1 point
  18. Για κάποιον λόγο -που δεν καταλαβαίνω- έχουμε αναδείξει την θεμελίωση διωρόφου σε μέγα επιστημονικό ζήτημα... Τα πράγματα είναι απλά. Το 95% των διωρόφων με υπόγειο έχει μηδαμινές απαιτήσεις θεμελίωσης και "βγαίνει" με πέδιλα χωρίς κώνους, ύψους 50cm, και με συνδετήριες 25/50 των 3+3Φ16... Προφανώς αυτή είναι η ευκολότερη και οικονομικότερη θεμελίωση, που καλουπώνεται ακόμη και από παιδάκι, σκυροδετείται -χωρίς απαιτήσεις μαστοριάς- σε μία φάση, που συμπυκνώνεται καλά και εύκολα και απαιτεί την μικρότερη ποσότητα σκυροδέματος και χάλυβα. Εξάλλου, τα περισσότερα διώροφα με υπόγειο, εκτός από την θεμελιολωρίδα του περιμετρικού τοιχώματος έχουν δύο ~ τρία πέδιλα όλο κι όλο (όσα τα εσωτερικά υποστυλώματα)... Φαντάζομαι φυσικά ότι μιλάμε για συνηθισμένες περιπτώσεις, με σεπ > 1,0kg/cm², χωρίς υψηλό Υ/Ο...
    1 point
  19. nik, αν εχεις καλό μαστορα και με 2-3 τσαχπινιές σκυροδετείς τη πεδιλοδοκο σε μία φαση.
    1 point
  20. Τώρα τρόμαξα κι εγώ! Έχω κάνει πάμπολλα διώροφα με μεμονωμένα πέδιλα... Λες να πέσουν; Πρόσεχε από που ζητάς βοήθεια, όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όταν δεν έχουν ευθύνη... Στα συνήθη διώροφα με σεπ = 150kPa, τα πέδιλα βγαίνουν σχεδόν πάντα μεταξύ 1,6x1,6m 2,3x2,3m. Κατασκευάζονται ως παραλληλεπίπεδα με ύψος 0,5m (όχι ως κώνοι) και βγαίνουν κατά τι οικονομικότερα από ο,τι αν γινόντουσαν κώνοι 75cm.
    1 point
  21. Φυσική ξυλεία: Καπλαμάς : ή αλλιώς διακοσμητικό ξυλόφυλλο (plywood) Όπως λέει και η ίδια η λέξη είναι επιφάνειες λεπτές σαν φύλλο που προέρχονται από ξύλο συνήθως είναι από 1,6 χιλ έως 3. σε ειδικές προδιαγραφές ξύλινων επιφανειών αναφέρεται και χάνεται το πάχος του καπλαμά γιατί όσο πιο χοντρός είναι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αντοχή. Υπάρχουν δύο είδη καπλαμά, ο φυσικός και ο τεχνητός. Οι τεχνητοί καπλαμάδες είναι φυσικοί καπλαμάδες επεξεργασμένοι ώστε να δίνουν χρωματικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Βιομηχανική ξυλεία: Αντίστοιχο του καπλαμά σε βιομηχανική ξυλεία είναι η μελαμίνη η οποία έχει μεγαλύτερη αντοχή από τον καπλαμά και είναι πολύ πιο οικονομική. Αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο όμορφο. Επίσης τα σόκορα όπου εφαρμόζεται η μελαμίνη συνήθως για λόγους οικονομίας είναι από ταινία pvc. Παράγονται από υπολείμματα ξύλου μαζί με ρητίνες και γίνεται επικόλληση, στις εξωτερικές επιφάνειες, ειδικών φιλμ. Ο καπλαμάς ή η μελαμίνη λόγω πάχους αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο και όχι το φέρον στοιχείο μιας ξύλινης κατασκευής για αυτό το λόγο εφαρμόζεται σε κάποια υπόβαση από βιομηχανική ξυλεία όπως mdf ή κόντρα πλακέ. Υποβάσεις από βιομηχανική ξυλεία: - Νοβοπάν ή αλλιώς μοριοσανίδες. -- Οι μοριοσανίδες είναι πλάκες από μόρια ξύλου με κόλες συνθετικής ρητίνης και κατασκευάζονται υπό την επίδραση θερμότητας και πιέσεως. - Mdf . Το MDF αποτελείται από ίνες ξύλου που προέρχονται από κορμούς, υπολείμματα υλοτομίας κτλ. Οι ίνες αφού ξηρανθούν αναμιγνύονται με ρητίνες και πρεσάρονται - Κόντρα πλακέ – OSB το κόντρα πλακέ θαλάσσης κατασκευάζεται από λεπτά φύλλα ξύλου τα οποία συγκολλούνται μαζί πάλι με ρητίνες. ¨έχει μεγάλη αντοχή σε στρέβλωση λογω του ότι τα φύλλα συγκολλούνται με αντίθετη φορά Η λάκα είναι βαφή βιομηχανική η οποία εφαρμόζεται σε κόντρα πλακέ. Και συνήθως δεν γίνεται στον μαραγκό αλλά σε βαφείο που εφαρμόζει βερνίκια.
    1 point
  22. καλημερα συναδελφε Pavlos33 με την γνωμοδοτηση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ που επισυναπτω το θεμα πιστευω οτι ληγει οταν υπάρχουν κτίσματα προϋφιστάμενα του 1955 ειναι σαν να εχουμε οικοδομικη αδεια και εντασουμε κανονικα στην κατηγορια 4 Πράξη-39-Προϋφιστάμενα-του-1955-κτίσματα-υπαγωγή-στο-ν-4495-2017.pdf
    0 points
  23. Ενημέρωση γιά όποιον ενδιαφέρεται, από τήν εμπειρία που απέκτησα μέσα στίς λίγες προηγούμενες μέρες. Θέλοντας νά ανήκω στήν «περ.στ' παρ.2 αρ.12 ν.4172/13», γιά νά φορολογηθώ σάν μισθωτός. Δηλαδή: Κόβω ΤΠΥ Πληρώνω μόνος μου τόν ΕΦΚΑ Έχω μέχρι 3 πελάτες. Κάνω «Συμβάσεις» μαζί τους καί τίς αναρτώ στό σύστημα. Σπίτι καί γραφείο είναι στήν ίδια διεύθυνση. Αγοράζω πράγματα που εκπίπτει ο ΦΠΑ (αναλώσιμα), καθώς καί πράγματα που δέν εκπίπτει (βενζίνες). Αγόρασα καί μιά σαχλαμάρα «ασφάλεια κινητού» 30€, που δέν θέλησα νά τήν χρεώσω στά έξοδά μου καί γι' αυτό δέν τήν «χαρακτήρισα», όπως μού υπέδειξαν τηλεφωνικά από τήν ΑΑΔΕ, σέ έγγραφο ερώτημα που είχα υποβάλει. Τό ερώτημα ήταν «Τί νά κάνω μέ ένα παραστατικό που δέν θέλω νά μετρήσει στά έξοδά μου. Νά επιλέξω Απόρριψη Παραστατικού?» Η τηλεφωνική απάντηση ήταν «Όχι! Απλά μήν τό χαρακτηρίσετε. Ό,τι δέν χαρακτηρίζεται, δέν λαμβάνεται υπόψιν!» (Αμδέ!) Στό Ε3 τσέκαρα τόν κωδικό 07 (τάχα μου μισθωτός) στόν κωδικό 06 δέν είπα ΝΑΙ (δέν έχω παράλληλη εμπορική ιδιότητα) στόν κωδικό 480 μού είχε έτοιμο τό σύνολο τών εξόδων μου ... μαζί καί τό 30άρι! που υποτίθεται οτι δέν θά λαμβανόταν υπόψιν. στόν κωδικό 485 έπρεπε νά ξεχωρίσω μόνος μου τά έξοδα. Δηλαδή σέ ποιά κατηγορία ανήκουν. Οι χαρακτηρισμοί, που μέ τόση επιμέλεια καί κόπο έκανα όλον τόν χρόνο, πήγαν στόν βρόντο. Ο Πετράκης δέν τούς έλαβε υπόψιν του. Έβαλα, λοιπόν, τόν ΕΦΚΑ στό 7 καί στό 16 όλα τά άλλα έξοδα (αναλώσιμα καί βενζίνες αλλά όχι τό 30άρι). Τό δέχτηκε καί ενημερώθηκε αυτόματα ο 480 μέ τό μικρότερο κατά 30€ ποσόν. Ως εδώ καλά. στόν κωδικό 401 έβαλα τό σύνολο τών δαπανών (πάλι χωρίς τό 30άρι) Αφού συμπλήρωσα καί τά άλλα στοιχεία, προχώρησα στήν επιλογή «Προσωρινή αποθήκευση καί Έλεγχος». Η απάντηση ήταν οτι όλα είναι εντάξει. Κατόπιν επέλεξα «Υποβολή». Εκεί τό σύστημα τσίνισε. «Στό Ε3 δηλώσατε 30€ λιγότερα έξοδα από όσα βλέπουμε στό myData. Άν ξεχάσατε νά κάνετε κάτι στό myData, πηγαίνετε εκεί νά τό διορθώσετε. Άν πάλι η διαφορά δικαιολογείται, τότε προχωρήστε στήν Υποβολή». Προχώρησα στήν Υποβολή καί όλα τελείωσαν χωρίς άλλες διαμαρτυρίες από τόν Πετράκη. Φυσικά θά φορολογηθώ σάν μισθωτός, μέ φορολογητέο εισόδημα τήν καθαρή αξία τών ΤΠΥ - ΕΦΚΑ. Κανένα άλλο έξοδο δέν μετρά. Συμπέρασμα: Άν θέλετε νά φορολογείστε ως μισθωτοί μήν ασχολείστε μέ βενζίνες καί ότι άλλο δέν εκπίπτει ο ΦΠΑ του. Ούτε τά αναλώσιμα μειώνουν τό φορολογητέο εισόδημα, αλλά τουλάχιστον μειώνουν τόν ΦΠΑ. Στό Ε1 Τά στοιχεία μεταφέρθηκαν μέ ακρίβεια χωρίς εκπλήξεις (χρειάστηκε μόνο νά τσεκάρω τόν κωδικό 019, που ρωτά «Ασκείτε επιχειρ. δραστηρ. και φορολογείστε με τις διατάξεις περ. στ’ παρ.2 άρθρ. 12 ΚΦΕ;») Τελικά μού έμειναν δυό απορίες: Τί πρέπει νά κάνω μέ έξοδα που δέν θέλω νά μετρήσουν ως τέτοια. Τί είναι η Φορολογική Αναμόρφωση (δέν τήν άγγιξα κάν) καί σέ τί θά χρησίμευε στήν περίπτωσή μου.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.