Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      7.370


  2. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      2.008


  3. jbosdas

    jbosdas

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      2.555


  4. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      9.017


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 12/06/2024 in Δημοσιεύσεις

  1. Τον δρόμο τον "κόβεις" στα όρια του σχεδιου σου, οπότε έχεις πολύγωνο, και προσθέτεις μία σημείωση ότι: "..το "ΚΑΕΚ ...ΕΚ... εμφανίζεται κατά τμήμα του, λόγω μεγάλης έκτασης, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε."
    2 points
  2. Συμφωνώ κι εγώ ότι αρκεί μια τεχνική έκθεση που θα περιλαμβάνει όλες τις εργασίες.
    2 points
  3. Κατά τη γνώμη μου αρκεί μια, αρκεί να περιγραφεί στον τίτλο σωστά το ακίνητο - εργασίες.
    2 points
  4. 750 για εντός, 600 για εκτός. Καλησπέρα Βάγια.
    2 points
  5. Στο Κτηματογραφικό διάγραμμα που παρήγγειλες, τέρμα πάνω δεξιά έχει έναν κωδικάριθμο με τον οποίο κατεβάζεις τα περιγράμματα των ΚΑΕΚ σε dxf. Εκεί κόβεις το πολύγωνο του δρόμου κοντά στα όρια της περιοχής μελέτης σου (δημιουργώντας στην ουσία ένα νέο πολύγωνο) και δουλεύεις πάνω σε αυτό.
    1 point
  6. Το ΔΓΜ αφορά μόνο στο δικό σου γεωτεμάχιο. Δεν σε ενδιαφέρουν τα όμορα (και δεν τα έχεις μετρήσει) παρά μόνο για να αναφέρεις σε πίνακα τις μεταβολές των εμβαδών τους (βάσει Κτηματολογίου) που προκύπτουν από τη δική σου διόρθωση
    1 point
  7. Η θερμοχωρητικότητα (το λέει η λέξη) είναι ιδιότητα αποθήκευσης θερμότητας, κι εν συνεχεία απόδοσής της στο εσωτερικό περιβάλλον όταν η θερμοκρασία του πέσει κάτω από τη θερμοκρασία του δομικου στοιχείου. Η ψύξη δεν αποθηκεύεται. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεσαι είναι πολύ καλή θερμομόνωση (κέλυφος) και "ενεργειακά" κουφώματα, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό και τη σκίασή τους. Με απλά λόγια, θα πρέπει να εμποδίσεις τη θερμότητα του περιβάλλοντος να εισχωρήσει στην κατοικία.
    1 point
  8. @jbosdas αυτά είναι στα προσεχώς... θα τα δούμε σε ΦΕΚ του χρόνου!!! Δεν τα βάλανε όλα μαζί για να περιορίσουν τα εγκεφαλικά... 🤪
    1 point
  9. καλημέρα. Να κάνεις 4 ΗΤΚ, μετά την τροποποίηση της σύστασης να αρχειοθετήσεις τις 2 που τροποποιούνται και να εκδώσεις 2 νέες που θα προκύψουν.
    1 point
  10. 1 point
  11. Άρα ως συνήθως μας πουλάνε παραμύθια περιφερόμενοι εδώ κι εκεί κάνοντας δηλώσεις ευχάριστες μεν στο κοινό αλλά χωρίς καμία νομική υπόσταση. Η οποία ευθύνη πέφτει στους συνήθεις υπόπτους, τους μηχανικούς. Δεν συνεχίζω παραπάνω γιατί μου ανεβαίνει η πίεση..
    1 point
  12. "Σε όλες τις περιπτώσεις μετράμε διαστάσεις χτίστη χωρίς να συνυπολογίζονται επιχρίσματα." Αφαιρείς της αδείας. Αν όμως αφαιρέσεις το στηθαίο της άδειας είσαι λάθος.
    1 point
  13. @gsaraf Λέει η διάταξη " 1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε: (α) Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, [...] 2. Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών, κ.ά. των περιοχών και εκτάσεων της §1." Η εξαίρεση που εισάγεται με το (2) καταδεικνύει το λάθος του δικηγόρου. Αν εξαιρούνταν όλα τα αστικά ακίνητα με κτίσμα δεν θα υπήρχε το (2).Εκτός αν ο δικηγόρος αναφέρεται ακριβώς σε αυτό , δλδ στους φροντισμένους κήπους. ΥΓ. Δλδ φαντάσου οικόπεδο με οικία , ακατοίκητη για χρόνια , που έχει γίνει ζούγκλα. Κατά τον δικηγόρο δεν έχει υποχρέωση καθαρισμού ?!
    1 point
  14. Νομίζω ότι το βασικό δεν είναι αν επιτρέπεται αλλά αν αντέχει το κτίριο.... Αντοχή πλάκας (συνήθως) 5.000 N/τμ. σημαίνει πισίνα βάθους 0,5 μέτρου!!!, χωρίς να υπολογίσουμε παρελκόμενα εκτός νερού και δυναμικά φορτία σεισμού
    1 point
  15. Καλά, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητήσει αποδεικτικά από τον ιδιοκτήτη. Απλά μπορεί να κάνει σχετική καταγγελία, ώστε να ελέγξει και να απαντήσει ο αρμόδιος φορέας.
    1 point
  16. ΥΚ, ΥΔ με μειωτικό της παρ6, αρθ100. Καταρχάς θα δεις αν επιτρεπόταν αποθήκη στην θέση της ΘΣ. Αν όχι, τοτε ΥΔ, ΥΚ. Αν ναι, θα πας φαντάζομαι με Διαφ. Διαμερισμάτωση με επέκταση σε κοινόχρηστο με αποκλειστική χρήση. Δες την παρ.8, αρθ98 αν μπορείς να προχωρήσεις σε τροποποίηση ΣΟΙ. Αν έχεις Η/Χ ως εσοχή στο κτίριο τότε δεν μετράς την τοιχοποιία του νόμιμου περιγράμματος (τις τρεις πλευρές που έχουν προσμετρηθεί στο ΣΔ) αλλά μόνο την τοιχοποιία που δομήθηκε (την τέταρτη, του στηθαίου συνήθως). Αν έχεις ΗΧ που προκύπτει από υποστυλώματα παράλληλα με την όψη, τότε μετράς και τις τρεις τοιχοποιίες. Σε όλες τις περιπτώσεις μετράμε διαστάσεις χτίστη χωρίς να συνυπολογίζονται επιχρίσματα. Για το υπόγειο θα διαφωνήσω, υπέρβαση δόμησης με μειωτικό για την καθαρή επιφάνεια. Στην τεχνική έκθεση της δήλωσης όμως θα πρέπει να αναγραφεί το εμβαδό της τακτοποίησης με την κατάλληλη παραπομπή στην εγκύκλιο καθώς και το εμβαδό της ιδιοκτησίας. Τέλος, ΗΧ και υπόγεια, ανάλογα την περίπτωση που έχεις, μπορείς να μην τα προσμέτρησεις για κατηγορία 5... βλ αρθ96,δβ.
    1 point
  17. οιαδήποτε σχέση με την αθλητική επικαιρότητα είναι εντελώς συμπτωματική...
    1 point
  18. μετά από αυτο .... φρεντυ.mp4 όλοι με τον Παύλο.....
    1 point
  19. @mar.naz μπορείτε να συντάξετε 1 ΥΔ εξουσιοδότησης που θα αναφέρει όλες τις ιδιοκτησίες αναλυτικά.
    1 point
  20. Προκύπτει από την ανάγκη δίκαιου μοιράσματος της υποχρεωτικής απόστασης μεταξύ των κτιρίων. Σε μια σωστή σύσταση, θα πρέπει να φαίνεται στο διάγραμμα η θέση των μελλοντικών κτισμάτων, ώστε να αποφεύγονται τριβές στο μέλλον.
    1 point
  21. Μάλλον δεν θα κατάλαβες καλά τι σου έλεγε ο anavatis. Ο ΑΜ δεν συμμετέχει στην μελέτη, είναι ο δημιουργός της. Ο ΠΜ συμμετέχει σύμφωνα με την ειδικότητά του όπως και οι άλλες ειδικότητες.
    1 point
  22. Ο καλός αρχιτέκτονας, ξέρει ότι η αρχιτεκτονική λύση πρέπει να μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια. Και όταν ο στατικός του πει ότι δεν, χωρίς εγωισμούς βρίσκει εναλλακτική λύση. Απο την άλλη, ο στατικός που σέβεται τον εαυτό του δε λέει όχι σε κάτι επειδή δε μπορεί να το κάνει ο ίδιος. Βρίσκει λύση ρωτώντας και συνεργαζόμενος και με κάποιον που ξέρει. Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συντελεστές της μελέτης λύνει όλα τα προβλήματα. Τουλάχιστον όσο υπήρχαν δουλειές το σχήμα όλοι μαζί για να παραχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα λειτουργούσε σωστά. Οσοι συνάδελφοι έχετε επιφυλάξεις για την ανάγκη συνεργασίας, προσπαθήστε να συμμετάσχετε σε κανένα σοβαρό δημόσιο έργο για να δείτε ότι χωρίς σοβαρή ομάδα από όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες δε γίνεται δουλειά.
    1 point
  23. είναι δύσκολο όταν ένας καλός αρχιτέκτονας σχεδιάσει ένα καλό λειτουργικά και ογκοπλαστικά κτήριο με όλες τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής να ακολουθήσουν σημαντικές άλλαγές από πολιτικό και μηχανολόγο. Η αρχιτεκτονική πρέπει να τα προβλέπει όλα. είναι σύνθεση πολλών παραμέτρων σε αρμονικό σύνολο που μόνο ο έχων αρχιτεκτονική εκπαίδευση μπορεί να κατορθώσει. Ο καλός αρχιτέκτονας πάει με θάρρος στον συνάδελφο μηχανικό για να του τεκμηριώσει τον φ.ο. που έχει επίσης σχεδιάσει και θα διαμορφώσει τις πλάκες του και τους όγκους του και στο μηχανολόγο για τις εγκαταστάσεις που επίσης έχει προβλέψει που θα μπουν για τη λειτουργία του κτηρίου...ενδεχομένως να υπάρξουν μικροαλλαγές χωρίς καμία επίπτωση στο αρχιτεκτονικό σύνολο. Γι' αυτό είναι άλλωστε οι μηχανικοί, για να μας συμβουλεύουν στην άρτια ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού έργου που ανήκει πρωτίστως στον αρχιτέκτονα και στον πελάτη του. ο καλός μηχανικός αντίστοιχα θα πρέπει να επιδιώκει και να διεκδικεί με το επιστημονικό του έργου τη θέση του στη λίστα των συμμετεχόντων που παρουσιάζεται μπροστά από το αρχιτετόνημα. υ.γ. έτσι είναι και μην αρχίσετε τα 'πετροβολήματα' για το ποιος είναι καλύτερος. δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.