Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      4.737


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      18.894


  3. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      26.297


  4. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      9.007


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 07/10/2024 σε όλες τις περιοχές

  1. και το ονομα αυτου: NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5142/2024 ΦΕΚ Α 158/2024 [διορθωσα το λαθος στο σωστο...] papathvas θνκς Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίη- ση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
    4 points
  2. Σαχλαμάρες σου είπαν!!! Διάβασε παρακάτω: Άδεια δόμησης όταν ο συνιδιοκτήτης έχει αυθαίρετο… Με αφορμή ερωτήματα υπηρεσιών και ιδιωτών που αφορούν στη δυνατότητα χορήγησης έγκρισης και άδειας δόμησης σε συνιδιοκτησίες, διευκρινίζονται τα εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.2 α και 3 του ν.4067/2012 (Ν.Ο.Κ), «Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι. Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόμησης προσθήκης, συντελεστή δόμησης της περιοχής». Σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόμησης προσθήκης, δηλαδή ανέγερσης νέας κατασκευής σε οικόπεδο ή γήπεδο όπου έχει ανεγερθεί κτίριο με τμήματα τα οποία εμπίπτουν στην παρ.2 του άρθρου 1 του ν.4178/2013, στο διάγραμμα δόμησης θα απεικονίζονται πέραν των νομίμως υφισταμένων χώρων και οι παραπάνω χώροι, οι οποίοι προσμετρούνται στα συνολικά επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη του οικοπέδου (δόμηση, κάλυψη, ύψος κ.λ.π). Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, υπέρβαση των επιτρεπομένων πολεοδομικών μεγεθών μπορεί να γίνει: «Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μέχρι τις 28.7.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών, την έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης, που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία». (άρθρο 25 παρ.2 του ν.4178/2013). Είναι δυνατή, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 25 του ν.4178/2013, η έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης για οικοδομικές εργασίες σε διηρημένη ιδιοκτησία επί ακινήτου στο οποίο έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες πριν την 28/7/2011, ανεξάρτητα από την ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.
    2 points
  3. Μόνο το πράσινο και το κόκκινο ...
    2 points
  4. Version 1.0.0

    230 downloads

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (σε ACCESS)
    1 point
  5. Επειδή με ρωτούν συνάδελφοι, διευκρινίζω ότι η παρακάτω παράγραφος 1 του άρθρου 16 του πρόσφατα δημοσιευμένου Ν.5142/2024 : Άρθρο 16 Δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων - Προϋποθέσεις και επιτρεπτές αποκλίσεις εμβαδομετρήσεων - Άρση ακυρότητας μεταβίβασης ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επί μεταγενέστερης υπαγωγής αυθαιρεσιών - Τροποποίηση περ. α) της παρ.1 άρθρου 82 ν.4495/2017 1.α) Ο κύριος οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας δύναται να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, καθώς και των παρακολουθημάτων ή των χώρων αποκλειστικής χρήσης αυτών, ως προς την επιφάνεια, το περίγραμμα και τη χρήση της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί ή περιγραφεί στη σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο κατασκευής της οικοδομής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας του άρθρου 53 του ν.4495/2017, υπό τις εξής προϋποθέσεις: αα) δεν θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας επί του γεωτεμαχίου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου, αβ) έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος εκ της μεταβολής φόρος, και αγ) υφίστανται νομίμως ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4495/2017. β) Σε περιπτώσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, μετρήσεις με απόκλιση εμβαδού έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης μετρήσεις θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης, προκειμένου για τη μεταβίβαση των οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών ή για τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών. Η παρούσα εφαρμόζεται και για τις αποκλίσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών και τμημάτων αποκλειστικής χρήσης καθέτων ιδιοκτησιών που δεν υπερβαίνουν το ποσοστό του πρώτου εδαφίου. γ) Κύριος οριζοντίου ιδιοκτησίας δύναται να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ως προς τη μεταφορά του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας σε έτερη οριζόντια ιδιοκτησία δικής του κυριότητας, υπό την προϋπόθεση, ότι η έτερη οριζόντια ιδιοκτησία στην οποία μεταφέρεται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης βρίσκεται επί της ιδίας οικοδομής και δεν διαθέτει, ήδη, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ιδίου σκοπού. ΔΕΝ αποτελεί τροποποίηση του Ν.4495/2017, οπότε δεν συμπεριλαμβάνεται και στη εδώ κωδικοποίηση.
    1 point
  6. Ευχαριστώ πολύ αλλά για το πως μετράω το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και το ύψος της στέγης είμαι εντάξει?
    1 point
  7. Βεβαίως και μπορεί ο απλός πολίτης. Άλλωστε οι Συμβ/φοι ελέγχονται από εισαγγελέα σε τακτά χρονικά διαστήματα
    1 point
  8. Στο αρχικό σου ερώτημα δεν θυμάμαι αν το ανέφερες, οπότε απάντησα θεωρώντας ότι θα έχεις ακίνητο χωρίς ΠΣΟΙ. Αν τώρα κάνεις δηλώσεις για περισσότερες Ο.Ι θα βάλεις την αυθαιρεσία για κάθε μια από αυτές αφού θα έχεις ξεχωριστές δηλώσεις. Βεβαίως θα μου πεις ότι το κτίριο ανεγέρθηκε σε λανθασμένη θέση οπότε με μια παράβαση κατηγορίας 3 καλύπτεις όλες τις οριζόντιες. Αυτό το πολύ λογικό θα έπρεπε να συμβαίνει και για τις υπερβάσεις κάλυψης, κάτι που όμως δεν συμβαίνει αφού αν για παράδειγμα έχουμε κλείσιμο εξώστη καθ' ύψος σε κάθε Ο.Ι πας και χρεώνεις σε καθεμία από αυτές και Υ.Κ παρά το ότι η Υ.Κ είναι ένα μονοσήμαντο πολεοδομικό μέγεθος που αφορά το κτίριο (είχαμε πριν χρόνια αρκετές συζητήσεις στα πλαίσια του τότε ν. 4178 και 4014).
    1 point
  9. Επανάληψη ίσως θα χρειαστεί να γίνει, όμως λογικά δεν θα χρειάζεται να συμβληθεί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Δηλαδή θα κάνεις υπαγωγή και ΗΤΚ στο όνομα του τωρινού ιδιοκτήτη.
    1 point
  10. Καλημέρα. Μην σας προβληματίζουν τέτοια ζητήματα. Η ΗΤΚ δεν θα επηρεάσει εμπράγματα δικαιώματα. Ακόμη και αν βάλεις λανθασμένο δικαίωμα στην ΗΤΚ η συμβ/φος θα συντάξει συμβόλαιο με βάση τους τίτλους και όχι με τα αναγραφόμενα στην η.τ. Επί του ερωτήματός σου μπορείς να βάλεις τον επικαρπωτή (αυτός μεταβιβάζει το δικαίωμα της επικαρπίας) και αν δεν έχει αντίστοιχη επιλογή, άφησέ τον ως 100% Π.Κ και γράψε κάπου στα σχόλια ότι αφορά τον επικαρπωτή.
    1 point
  11. Το άρθρο δεν μας είπε κάτι παραπάνω από αυτό που εξαρχής είχαμε συζητήσει εδώ στο φόρουμ κατά την έκδοση της 176/23 απόφασης ΣτΕ. Με όσα έχουμε δεδομένα ως τώρα, την εκτός σχεδίου δόμηση όπως την γνωρίζαμε μάλλον θα πρέπει να την ξεχάσουμε. Προσωπική γνώμη εκφράζοντας εκτιμώ ότι θα είναι αδύνατον μέχρι το έτος 2026 να συνταχθούν ΤΠΣ για όλη τη Χώρα. Από την άλλη, το να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση (ακόμη και εντός περιοχών ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) λόγω της ερμηνείας για απαίτηση αναγνωρισμένου Κ.Χ (ο ισχύων νόμος 3212/03 αναφέρει διαφορετικά πράγματα) δεν είναι κάτι τόσο απλό για να γίνει οριζόντια. Μη ξεχνάμε και το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα των πόλεων μας. Με απλά λόγια, περιαστικά των πόλεων (εκτός σχεδίου) στεγάζονται άνθρωποι και πολυμελείς οικογένειες. Κάθε κίνηση περιορισμού διαθέσιμων οικοπέδων θα αντανακλά περαιτέρω στο ήδη δυσβάσταχτο κόστος στέγασης. Η δόμηση με κανόνες (τόσο μορφολογικούς όσο και χωροταξικούς) μπορεί να επιτευχθεί και ας μελετήσουμε τελικά ποιος ρυπαίνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον. Μια κατοικία σε γήπεδο 4.000 ή 6.000 ή 10.000 τμ ή μήπως κάποιες βιομηχανίες, βιοτεχνίες κλπ επιβαρυντικές χρήσεις που πετάνε ανεξέλεγκτα λύματα σε υδάτινους αποδέκτες ή τεράστια τουριστικά συγκροτήματα εκατοντάδων κλινών με εκτενείς διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου για γκολφ, θαλάσσιες δραστηριότητες, τεραστίων διαστάσεων πισίνες (μη ξεχνάμε και την παρατεταμένη ανομβρία που έχουμε ζήσει κατά καιρούς).
    1 point
  12. Αν μεταβιβάσατε σωστά το ερώτημα στο ΤΕΕ και το κατάλαβε (διαφορετικό αυτό), τότε κακώς ρωτήσατε το ΤΕΕ γιατί σας έδωσαν μια ακόμη λάθος οδηγία. Προφανώς δεν θα υποστούν αυτοί τις συνέπειες της λάθος απάντησής τους ... μεροκάματο βγάζουν. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, τακτοποιήστε τη διαφορετική χωροθέτηση της δικής σας θέσης, με αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του ακάλυπτου (θέσεις των υπολοίπων δεν φαντάζομαι να βλέπετε και δεν σας ενδιαφέρουν) και αφήστε τα λοιπά για τους συμβολαιογράφους ...
    1 point
  13. Από την στιγμή που οι νέες αποστάσεις είναι μεγαλύτερες δεν έχεις παραβίαση Δ αλλά μόνο "μετακίνηση" σε άλλη σύννομη θέση. Γι αυτό θα βάλεις κατηγορία 3. Αν όμως έχεις και υπερβάσεις δόμησης κάλυψης κλπ θα κάνεις ξεχωριστά Φ.Κ.
    1 point
  14. συνοπτικά αν κατάλαβα καλά σχεδόν όλο το υπόγειο θα έχει έναν βαρβάτο κουραγκλέ.... και ενδεχόμενα να αποκτά και επάρκεια φυσικού φωτισμού ?? (ειδικά να φτιάξεις και αντεστραμμένα δοκάρια στα κρίσιμα σημεία ..... )
    1 point
  15. Αυτή είναι η κάτοψη. Και ο συλλογισμός μου είναι ο εξής: Ως μήκος όψης Α θεωρώ το ΑΒ Cour anglaise/ερκερ βάζω πάνω στο ΑΒ Ως μήκος όψης Β θεωρώ το ΒΓ Cour anglaise/ερκερ βάζω πάνω στο ΒΓ Ως μήκος όψης Γ θεωρώ το ΓΔ Cour anglaise/ερκερ βάζω πάνω στο ΓΔ Ως μήκος όψης Δ θεωρώ το ΔΗ Cour anglaise/ερκερ βάζω στα ΔΕ ή/και ΖΗ
    1 point
  16. Η σύσταση που αναζητάς για να έχει και ισχύ υποχρεωτικά θα πρέπει να κατατέθηκε όταν έγινε στο Υποθηκοφυλακείο. Σωστά σου τονίζει ο δικηγόρος μας Δημήτρης ξεκινάς από εκεί. Αν όμως δεν υπάρχει εκεί (όπως γράφεις μάλλον) τότε βρεις δεν βρεις την συμβολαιογράφο δεν θα αλλάξει κάτι διότι επίσημα σύσταση δεν θα υπάρχει. Υ.Γ. Θα έλεγα να γίνει επισταμένη στόχευση στο υποθ/κειο για την σύσταση και όχι γενικά για τα άλλα που έχετε ήδη βρει.
    1 point
  17. Δηλαδή ο Σύλλογος δεν σας απάντησε, ούτε σας καθοδήγησε πως θα βρείτε το αρχείο του?? Εγώ ξέρω ότι όταν ένας Συμβ/φος είτε συνταξιοδοτείται είτε αλλάζει έδρα, με απόφαση κάποιου Εισαγγελέα ορίζεται κάποιος άλλος Συμ/φος της ίδιας Πόλης να παραλάβει το αρχείο του. Οπότε ή ξεκινάτε από τον Εισαγγελέα της Π.Ε Νομού ή ξαναρωτάτε τηλεφωνικά το Σύλλογο να σας ενημερώσουν σε ποιον Εισαγγελέα να απευθυνθείτε
    1 point
  18. Καλησπέρα έχεις ανέγερση οικοδομής σε διαφορετική-σύννομη όμως-θέση. Κατηγορία 3 θα επιλέξεις. γιδ) αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση, εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις, ή αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση και με την προϋπόθεση, ότι δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ.10 του άρθρου 42, η ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας με τις μελέτες του υφισταμένου κτιρίου, προκειμένου να εκδοθεί η ταυτότητα κτιρίου,
    1 point
  19. Αρχικά, δεν βλέπω κάποια "κόντρα μεταξύ μας" όπως γράφεις... Μετά για το ερώτημά σου. Την ευθύνη της σύνταξης την έχει ο συνάδελφος που έκανε την υπαγωγή. Ο διαχειριστής της ΗΤΑ και του πιστοποιητικού πληρότητας δεν κάνει έλεγχο για τα προ της περαίωσης. Πληροφοριακά απλά, ο συνάδελφος τι αιτιολογία έχει για την απαλλαγή ;
    1 point
  20. Για να απαντηθεί τέτοιο ερώτημα πρέπει να υπάρχουν πλήρη στοιχεία που προφανώς εσύ ξέρεις. (π.χ μπορει να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 της Υ.Α που ανέφερες) Μην περιμένεις μια ορθή απάντηση για θέμα που μόνο εσύ κατέχεις 100%.
    1 point
  21. Version 1.0.1

    275 downloads

    ΥΠΟΛΟΓΙΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ (με επιλογή ποσοστού κράτησης ΚΗ' υπέρ Δήμου) ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟΥ 40% ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ.
    1 point
  22. Έχεις δίκιο. Δεν απάντησα σε αυτό το ερώτημα. Μπορείς να δώσεις αυτό που επιθυμεί η συμβολαιογράφος, αφού προηγουμένως της εξηγήσεις την πραγματοποιημένη κατάσταση. Στα σχόλια θα γράψεις ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα εκδίδεται για τροποποίηση σύστασης. Πρόσεξε στη νέα σύσταση να αναφέρεται η μικρότερη, μετά την αυθαίρετη επέκταση, μελλοντική δόμηση. Εάν το υπόλοιπο είναι μηδενικό ή αμελητέο πρέπει είτε να αφαιρεθεί το δικαίωμα επέκτασης είτε να περιγράφεται ως «μελλοντικό και ενδεχόμενο» για την περίπτωση που αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης.
    1 point
  23. @Alejandro_92 Σωστή είναι η αντιμετώπιση που περιγράφεις στη δεύτερη δημοσίευσή σου. Δηλαδή, πρώτα τακτοποίηση και μετά μονομερής τροποποίηση. Πώς διευκολύνεται η συμβολαιογράφος εάν η ηλεκτρονική ταυτότητα της επέκτασης είναι για αδόμητο; Εξήγησέ της ότι πλέον δεν υφίσταται δικαίωμα επέκτασης, αφού η επέκταση πραγματοποιήθηκε, και ότι στην τροποποιημένη σύσταση η οριζόντια ιδιοκτησία για το ισόγειο θα είναι, εκ των πραγμάτων, μία.
    1 point
  24. Κατηγορηματικά: όχι. Δεν έχει απολύτως καμμία σημασία. Επιχειρήματα που να σχετίζονται με την ικανότητα ανάληψης αυτών των φορτίων δεν υπάρχουν. Η επιπρόσθετη καταπόνηση της πλάκας, λόγω των βαρών που αναφέρεις στην αρχική σου δημοσίευση, δεν προξενεί κανένα πρόβλημα.
    1 point
  25. Παίρνω ξανά τον λόγο για να βάλουμε, όλοι μαζί και προ διακοπών, μερικά πράγματα στη θέση τους. Αρχικά να επαναλάβω (γιατί πολλοί στέλνετε μήνυμα με το ίδιο ακόμη ερώτημα) ότι τα τελευταία αρχεία της έκδοσης 17 του ΝΟΚ είναι εκεί, στις προηγούμενες εκδόσεις και θα τα βρείτε αν δείτε τις αναλυτικές οδηγίες που έχω αναρτήσει στα σχόλια εδώ του αρχείου από την πρώτη στιγμή. Ανατρέξτε λοιπόν στην παλαιότερη έκδοση του αρχείου και κατεβάστε, όσοι ακόμη θέλετε, τα αρχεία χωρίς να κάνετε το λάθος της μη ελάχιστης έρευνας που οδήγησε και τον συνάδελφο NIANDR στην περεξήγηση. Θα παρακαλέσω όμως να μη συνεχίσει ο σχολιασμός εδώ πάνω στις παρεξηγήσεις και στην ανταλλαγή χαρακτηρισμών μεταξύ συναδέλφων γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ της διακοπής της κωδικοποίησης του νόμου. ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ από τα πολλαπλά άστοχα "πειράγματα" που τον οδήγησαν στην "αριστοτέλεια μη χρήση" δηλαδή ΣΤΗΝ ΑΧΡΗΣΤΙΑ. Αφορμή και τα τελευταία χτυπήματα όπως : "αρνήσεις αδειοδοτήσεων", "ακυρώσεις πράξεων", "αναρμόδια εντέλλεσθαι", "ημίμετρα θεραπευτικών διατάξεων", "φερετζέδες νομιμότητας", "κατεδαφίσεις ορόφων με έξοδα δημοσίου", "αμελέτητα κουρέματα της προεξέχουσας κόμης οικοδομών σε στυλ προ του '55", "αναστολές αδειών", "παζάρια του στυλ να το αφήσω στο 1μ.; είναι καλά;", "πολεοδομικοί ηγεμονίσκοι που ξεφυτρώνουν ερμηνεύοντας" κλπ. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου : συνάδελφοι έχουν χωριστεί σε οπαδούς ΥΔΟΜ και αυτονομιστές, υποστηρικτές της προστασίας της προέγκρισης ή της Κατ.3 και ότι νάναι, οι απόψεις για κάθε άρθρο του νόμου είναι περισσότερες από τα γράμματα του άρθρου, δεν υπάρχουν δύο ΥΔΟΜ στη χώρα με την ίδια αντιμετώπιση της πολεοδομικής νομοθεσίας και μάλιστα η όποια άποψη ΥΔΟΜ δεν διαρκεί περισσότερο από μήνα, όταν γίνεται ερώτηση διευκρίνισης προφανώς κανείς δεν δίνει απάντηση κλπ... Έλεγχος ανύπαρκτος, προσωπικό επίσης, νομική ενημέρωση (τι είναι αυτό;) πουθενά, συλλογικά όργανα μαγαζάκια οργανωμένα κατά βαρύτητα συμφερόντων, ανομία και παρεούλες (για να μην πω κυκλώματα) σε κάθε επίπεδο και μέγεθος κλπ... Και το κύρος του μηχανικού στα τάρταρα, όταν προτιμάται : η τακτοποιησούλα από τη μελέτη ανέγερσης (καλά δεν λέω νομιμοποίησης...), η ξεπέτα με στατική μελέτη "χτυπημένη" στην Ινδία, το αλουμίνιο ως μέσο επίτευξης ενεργειακής εξοικονόμησης, η δόμηση χωρίς σχέδιο αντί για εφαρμογές οργανωμένης βιώσιμης δόμησης... Όλα τα παραπάνω ήταν η αφορμή. Όμως σήμερα σημασία έχει αυτό που φαίνεται περισσότερο και με τις παραπάνω παρεξηγήσεις στα σχόλια διαπίστωσα ότι η διακοπή της κωδικοποίησης τονιζόταν καθημερινά στη δραστηριότητα του forum, χωρίς όμως να φαίνεται κάπου Ο ΣΚΟΠΟΣ της διακοπής ... δηλαδή Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ. Προτείνω λοιπόν στα εδώ σχόλια του αρχείου να γράφει πλέον όποιος θέλει την άποψή του για τον ίδιο τον ΝΟΚ και την κατάστασή του σήμερα ως διαμαρτυρία κατάντιας ή επικρότηση ... κάτι σαν δημοσκόπηση μεταξύ συναδέλφων. Με την κάθε συμμετοχή θα επανέρχεται το θέμα καθημερινά στην επιφάνεια ... Αν πάλι δεν θέλουμε, ας επαναλάβουμε ένα "moto διαμαρτυρίας" είναι και αυτό ένα άμεσο μέσο σήμερα. Εγώ σαν moto της διαμαρτυρίας μου αλλάζω την αρχική Αριστοτέλεια ρήση με την πιο πιασιάρικη Κουρκούλεια ρήση και επειδή : Ο ΝΟΚ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΕΙ ... το moto μου είναι : ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΜΩΡΕ ; ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ !!!
    1 point
  26. Για δες το παρακάτω: AΠΟΦ 2 Α//1998 / Β-0 ΕΓΚ.Ζώνες άρθρ.14 N.Δ/τος 17ης.7.23 οικισμ.2000 κατοικ. Εγκύκλιος 2 Ζώνες του άρθρου 14 του Ν.Δ/τος της 17ης.7.1923 σε οικισμούς πληθυσμού μέχρι 2.000 κατοίκων οριοθετημένους κατ εφαρμογήν του Π.Δ. 24.4.85 (ΦΕΚ 181 Δ). ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΕΕ Τεύχος 1997 - Δευτέρα 30 Μαρτίου 1998 1 . Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Κ Ε Σ Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Ε Σ Β' ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 XK/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛ/KOY ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση: Αμαλιάδος 17 Ταχ. Κώδικας: 115 23 TELEFAX: 6447.608 Τηλέφωνο: 6431.461 Αθήνα, 26/2/98 Αρ. πρωτ.: οικ. 2311/916 ΠΡΟΣ: Τους αποδέκτες πολεοδομικών εγκυκλίων (παρακαλούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να ενημερώσουν τα Πολεοδομικά Γραφεία της Περιφέρειάς τους) ΘΕΜΑ: Ζώνες του άρθρου 14 του N. Δ/τος της 17ης.7.1923 σε οικισμούς πληθυσμού μέχρι 2.000 κατοίκων οριοθετημένους κατ εφαρμογήν του Π.Δ. 24.4.85 (ΦΕΚ 181 Δ). Τα θέματα τα σχετικά με την εφαρμογή της ζώνης των οικισμών που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του N. Δ/τος της 17ης.7.1923, αντιμετωπίστηκαν για πρώτη φορά με την 28/1990 Εγκύκλιο, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της Διοίκησης. Με την Εγκύκλιο αυτή έγινε δεκτό ότι η ζώνη αυτή εξακολουθεί να ισχύει γύρω από τα σχέδια πόλεων ή οικισμών προϋφισταμένων του 1923, που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος αυτού (ΝΔ 17.7.1923). Επίσης ότι η ζώνη ισχύει και για τους οικισμούς τους προϋφιστάμενους του 1923 που δεν είχαν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εάν και εφόσον είχε εκδοθεί το οικείο Π. Δ/γμα που προβλέπεται από τις διατάξεις στο άρθρο 14, πριν από τη θέσπιση των διατάξεων του N. 1337/1983 και των κατ εξουσιοδότησή του εκδοθέντων Π. Διαταγμάτων. Στην ίδια Εγκύκλιο αναφερόταν ότι για τους οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκων που ο καθορισμός των ορίων τους και η πολεοδόμησή τους γίνεται με βάση κανονιστικές διατάξεις που εκδόθηκαν κατ εξουσιοδότηση του N. 1337/1983, οι διατάξεις του άρθρου 14 δεν έχουν παράλληλη εφαρμογή. Στη συνέχεια με την Εγκύκλιο 58/1990 και το 55331/2057/28.6.91 έγγραφο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αντιμετωπίσθηκαν ενιαία οι οικισμοί και ορίσθηκε ότι η ζώνη ισχύει και γύρω από τα όρια των οικισμών, που δεν έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, με όποιες διατάξεις και αν καθορίστηκαν αυτά τα όρια. H προαναφερόμενη εγκύκλιος και το ανωτέρω έγγραφο, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκαν για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος, εντούτοις ως προς το σημείο αυτό δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα (π.χ. περαιτέρω επέκταση του θεσμού της ζώνης, μη πολεοδόμηση των οικισμών κλπ.). Εν συνεχεία με τη θέσπιση των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 25 του N. 2508/1997 αποσαφηνίζεται το καθεστώς και ορίζεται ότι η παρ. 4 του άρθρου 14 του N.Δ. της 17ης.7.1923 δεν έχει εφαρμοσθεί σε οικισμούς των οποίων τα όρια προσδιορίστηκαν κατ εφαρμογή του από 24.4.85 Π. Δ/τος (181 Δ). 1. Ετσι σύμφωνα με τη διάταξη αυτή σε οικισμούς πληθυσμού μέχρι 2.000 κατοίκων, οριοθετημένους κατ εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 24.4.1985 (ΦΕΚ 181 Δ): α. Δεν ισχύει η αυτοδίκαια υφιστάμενη ζώνη πλάτους 500 μ. από το όριο του οικισμού, το οποίο καθορίζεται κατ εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 24.4.1985. β. Εάν το όριο που καθορίστηκε με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 24.4.1985 περιλαμβάνει συγκροτημένο οικισμό προϋφιστάμενο του έτους 1923 χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, η ζώνη ισχύει από το όριο του οικισμού προ του 1923 όπως εφαρμοζόταν πριν την οριοθέτησή του με το Π.Δ. 24.4.1985. γ. Εάν το όριο που καθορίστηκε με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 24.4.1985 περιλαμβάνει οικισμό με ρυμοτομικό σχέδιο που έχει εγκριθεί με τις διατάξεις του N.Δ. 17.7.1923, η ζώνη ισχύει από το όριο του εγκεκριμένου σχεδίου. Εξυπακούεται ότι στις δύο παραπάνω περιπτώσεις (β) και (γ) η ζώνη ισχύει για το τμήμα της που (υπολείπεται ή) απομένει μέχρι τα 500 μ. από το νέο όριο που καθορίζεται με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 24.4.1985 ή το τυχόν νέο ρυμοτομικό σχέδιο που εγκρίνεται με βάση τις διατάξεις του N. 1337/83 και των εκτελεστικών του Π. Δ/των (ΦΕΚ 414 Δ/85). 2. Σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής ή όχι της ζώνης του άρθρου 14 από τα όρια ρυμοτομικών σχεδίων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών εγκεκριμένων με τις διατάξεις του N.Δ. 17.7.1923, σας γνωρίζουμε ότι για το θέμα αυτό θα ακολουθήσουν οδηγίες με άλλη εγκύκλιο. 3. Κατά τα λοιπά ισχύει η Εγκύκλιος 58/90. O ΥΠΟΥΡΓΟΣ K. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
    1 point
  27. Κάποιοι δείκτες υλικών αφού το ζητήσατε: αμμος (μ3) .................................... ογκος τοιχοπ Χ 0,15 - 0,16 τσιμεντα (σακ) .............................. ογκος τοιχοπ Χ 1,40 - 1,50 πρόσμικτα αντί ασβέστη (χγρ) ......... ογκος τοιχοπ Χ 0,35 Ποσοστο φθορας τουβλων .............. 4% δυναμικο συνεργειου ..................... 3 ΤΕΧΝ + 2 ΕΡΓ αποδοση συνεργειου ...................... 0,60 ημ /μ3
    1 point
  28. η παλέτα έχει 5 σειρές τούβλα σε 11 στήλες ανά "όροφο" παλέτας η οποί έχει 9 ορόφους . δηλαδή 5 Χ 11 = 55 Χ 9 = 495 τούβλα τα μέτρησα σήμερα τέλος με βάση το σχηματάκι που έκανα σε επιφάνεια 1μ Χ 1μ προκύπτει ότι με λάσπη 0.5 εκ έχουμε 1 σειρά με 5 τούβλα και η επόμενη 4 ολόκληρα και 2 μισά άρα και πάλι 5. σε κάθε σειρά όμως προκύπτει ένα μικρό κενό που αν μετρηθεί αποτελεί το 1/9 του τούβλου Χ 8 σειρές = περίπου 1 τούβλο. άρα έχουμε 8 σειρές Χ 5 τούβλα + 1 = 40 +1 = 41 δεν βγάζω 42 γιατί μάλλον βάζω πολύ λάσπη? ούτε και 38 με τίποτα. εκτός και αν τιγκάρουμε σε λάσπη το οποία και οικονομικά αλλά στατικά μάλλον δεν βοηθάει χάρης
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 61 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.