Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      8.102


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      17.227


  3. hyperlost

    hyperlost

    Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      5


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      25.863


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 24/09/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. Για εξωτερικό αυτή την περίοδο είναι δύσκολα τώρα. Ειδικά UK έχει αλλάξει η κατάσταση. Brexit και covid επηρέασαν την αγορά τους. Έγιναν περικοπές σε προσωπικό από μεγάλες εταιρίες. Σε Ελλάδα η αγορά είναι δύσκολη αλλά ψάχνεις εσύ και οι εσωτερικοί της Ελλάδας μηχανικοί, εξωτερικό δεν είσαι μόνο εσύ, είστε περισσότεροι που ψάχνετε για τις ίδιες θέσεις. Ειδικά UK νέος μηχανικός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέους μηχανικούς από Ινδία και Κίνα που είναι χώρες που τελευταία βγάζουν μηχανικούς με άριστα αγγλικά και έχουν πλαισιώσει συγκεκριμένες θέσεις/πόστα σε επιχειρήσεις. Αν σκέφτεσαι να πας εξωτερικό δεδομένου ότι δεν έχεις προυπηρεσία / εμπειρία το πτυχίο δεν σου φτάνει απο μόνο του. θα πρέπει να δεις τι ειδίκευση θα στοχεύσεις ώστε να βγάλεις τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις για να είσαι στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους νέους μηχανικούς. Για αυτό το λόγο μηχανικός σε UK ήταν πιο δύσκολα από ότι σε Σουηδία, Δανία, Γερμανία. Σουηδία λόγω της γλώσσας δοκίμαζαν λιγότερο μορφωμένοι μετανάστες. Για αυτό η Σουηδία απορροφούσε το 99% των εισαγόμενων μηχανικών και οι εταιρίες πλήρωναν καλά. Τα τελευταία χρόνια πάνε όμως και σε Σουηδία, Δανία κλπ πάρα πολλοί και έχουν κορεστεί οι θέσεις, έχουν ανέβει οι απαιτήσεις και έχουν πέσει οι αρχικοί μισθοί στους μηχανικούς. Εσύ δεν έχεις ούτε εμπειρία, ούτε κατέχεις κάποια γνώση/πιστοποίηση για να δικαιολογήσεις πρόσληψη από κάποιον συνομήλικο σου που τα έχει αυτά στο εξωτερικό. Θα πρέπει να μπεις καπου για να ξεκινήσεις, να μάθεις την δουλειά και να χτίσεις εμπειρία με το χρόνο. Αν θες Ελλάδα να μείνεις, βγάλε το στρατιωτικό απο την μέση, στελνε βιογραφικά συνεχώς, ακόμα και αν πιάσεις δουλειά συνέχισε να στέλνεις. Είναι τύχη το παιχνίδι για νέο μηχανικό Ελλάδα. Ταυτόχρονα ξεκίνα σεμινάρια που δίνουν πιστοποιήσεις που ζητούνται απο κλάδους των μηχ μηχ και πληρώνουν και θες να ασχοληθείς. Πχ κάνε σεμινάριο ISO9001 αν θες να πας για QC θέση, κάνε σεμινάριο για ραδιογραφίες αν θες να πας να εξεταζεις κολλήσεις σε διυλιστήρια κλπ. Το πτυχίο δεν μετρά απο μόνο του. Στο ξαναλέω. Δεν έχεις τίποτα ακόμα που να δικαιολογεί πρόσληψη σε σχέση με ένα συνάδελφο σου. Αν θες να πας εξωτερικό μην πας στρατό, θα πληρώσεις το πρόστιμο, αλλά φρόντισε να βγάζεις τόσα όσα να πληρώνεις το πρόστιμο του στρατού + το σπίτι + να ζεις νορμαλ και όχι μαζί με αλλους 3 σε κανά υπόγειο γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά σου για το νοίκι. Νέος είσαι, έχεις χρόνο για λάθη επιλογές. Πάρε μια απόφαση και ξεκίνα. Αν κάτσεις όμως Ελλάδα στρατό πήγαινε να τον βγάλεις να μην έχεις υποχρεώσεις μετά. Μεγάλες εταιρίες Ελλάδα το κοιτάνε και ο λόγος είναι ότι αν πάρουν μεγάλα έργα θέλουν να είναι καλυμμένες για το απρόοπτο. Απρόοπτο είναι να χρειαστεί να φύγεις στη μέση του έργου και να μην μπορείς να κάνεις hand over σε άλλο μηχανικό και η εταιρία να μην μπορεί να βρει άλλο να καλύψει εσένα.
    2 points
  2. 2 points
  3. Ισχύει με εξαίρεση τις αυθαιρεσίες της κατηγορίας 3 που αντιστοιχούν σε επιφάνεια χώρου (πχ αποθήκες κλπ). Στο ΦΚ που θα έχεις λοιπή παράβαση δεν θα έχεις κατηγορία 3.
    1 point
  4. ο ιδιος ειναι..... μια θα κανει .....για εναν τοιχο. Μην τον βαλουμε να κανει απο " μισο-μισό..."
    1 point
  5. Για Μέγαρα εκτός 600. Για Αγ. Ειρήνης 1.200.
    1 point
  6. Αν έχεις γνωστό να σε προτείνει, ούτε πτυχίο χρειάζεται, γίνεσαι κατευθείαν manager, έτσι είναι ο κόσμος. Στρατό δεν θα βρεις ηρεμία, κούραση είναι και χάσιμο χρόνο αντικειμενικά, αλλά είναι υποχρέωση και πρέπει να το δεις χαλαρά εσύ. Εκεί θα δεις διάφορους χαρακτήρες και θα πάρεις μια γεύση για το πως παίζουν καταστάσεις. Δες το σαν μια εμπειρία ζωής. Χαμένη δεν πάει. Για τις χώρες στο βάζω από εύκολο στο δύσκολο: Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Γερμανία. Αλλά χωράει μεγάλο ΑΛΛΑ γιατί έχει σημασία η ειδίκευση που θα ασχοληθείς. Σουηδία τραβάει τέρμα προγραμματιστές, κλάδο ρομποτικής και γιατρούς. Στατιστικά ο software engineer είναι μηχανικός αλλά δεν ανήκεις εσύ σε αυτό το πεδίο. Spotify, ΑΒΒ είναι παραδείγματα εταιριών που έχουν χωριά-πόλεις με εργαζομένους εκεί, αλλά κυρίως προγραμματιστές. Επίσης κάτι που θα αντιμετωπίσεις έξω σε κατασκευή είναι ότι ρόλο παίζει ο εργοδηγός. Σαν έννοια. Ο εργοδηγός μπορεί να μην έχει τελειώσει πολυτεχνείο, αλλά μια ειδική σχολή και τον μηχανικό να τον θέλει για να κάνει τα χαρτιά, τη σαβουροδουλειά... Δεν είσαι από πάνω του. Κουμάντο κάνει αυτός, που δεν έχει τελειώσει καν πολυτεχνείο ή μπορεί και τίποτα, αλλά έχει εμπειρία και φυσικά μπορεί να παίρνει και τετραψήφιο μισθό. Ο πιο εύκολος δρόμος για το εξωτερικό είναι μέσω μεταπτυχιακού. Πας πανεπιστήμιο και στο τέλος σπουδών γίνεται μια μορφή recruiting από εταιρίες που "τραβάνε" juniors από το πανεπιστήμιο. Τα πιο καλά τμήματα έχουν και περισσότερες πιθανότητες recruiting, αλλά δεν σημαίνει 100% αποκατάσταση. Επίσης δεν σημαίνει μισθούς που ονειρεύεσαι. Αγγλία αυτό σημαίνει συγκατοίκηση με άλλους 2 για να βγαίνει το νοίκι. Οπότε και Ελλαδίτσα θέλει ψάξιμο, θέλει συνεχώς να έχεις τα μάτια ανοικτά. Θα φας χάλια καταστάσεις στην αρχή. Αλλά θα ακολουθήσεις μια διαδρομή που αν την παλεύεις θα βρεις άκρη. Αν είσαι καλός στην δουλεία, δεν θα σε αφήσει ο εργοδότης να πας χαμένος.
    1 point
  7. H απάντηση μπορεί να δωθεί μόνο κατόπιν αυτοψίας πολιτικού μηχανικού. Η ερώτηση μέσω φόρουμ δεν μπορεί με ασφάλεια να απαντηθεί χωρίς αυτοψία. Υποθέσεις κάνουμε, πλην όμως η δομική ασφάλεια δεν πρέπει να βασιστεί μόνο στις παραδοχές. Να προσθέσω στη συζήτηση ότι πρέπει να διαβάσεις τον κανονισμό της πολυκατοικίας, καθώς σε πολλούς κανονισμούς υπάρχει απαγόρευση για εναπόθεση φορτίων σε εξώστες, ακόμη και για πολύ μεγάλες γλάστρες (ειδικά στα άκρα τους).
    1 point
  8. Δεν απαιτείται να δηλωθεί εφόσον δεν υπάρχουν μεταγενέστερες αυθαιρεσίες και η υφιστάμενη κατάσταση ταυτίζεται με τα τότε σχέδια της δήλωσης ν. 1337. Όμως, αν ο ιδιοκτήτης θέλει να το δηλώσει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το δηλώνει και κερδίζει την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. 1. χωρίς Ο.Α 2. Η κατηγορία είναι η 2 (προ 83)
    1 point
  9. μονοκατοικια εχεις δεν εχεις ουτε μικτα ουτε καθαρα. Απλα, αρχικα, ενα τμημα του υπογειου ηταν αποθηκη και ενα αλλο για λεβητοστασιο. Εγιναν αλλαγες στο ενα τμημα που εγινε κατοικία, χωρις να αλλαξει η θεση του. και αλλαγη θεσης του λεβητοστασιου. Θα μπορουσαμε να πουμε οτι εχεις, αλλαγη χρησης για το τμημα που φαινονταν στην αδεια σαν αποθηκη και εγινε κατοικια. Για την "μετακομιση" του λεβητοστασιου [δξ πού βρεθηκε χωρος και "πηγε"]...
    1 point
  10. Η εφαρμογη του αρθρου 25 πρεπει να προβλεπεται στην εγκριση πολεοδομικης μελετης και να χρησιμοποιοειται με "φειδω" [προσφατη ακυρωση της ΠΕ στα Καλυβια Θορικου, σε λογω δημιουργιας 90 οικοπεδων με το αρθρο 25] Επίσης, η παρεκλιση πρεπει να προβλεπεται ρητα και αυτη στην πολεοδομικη μελετη. Εσυ δεν εχεις -λες- αναφορα σε παρεκλιση αρα σου αποδοθηκε μη αρτιο και μη οικοδομησιμο. ΣτΕ 984/15 984/2015 ΣΤΕ ( 646783) (Α΄ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Σχέδια πόλεων. Τα αποδιδόμενα στους ιδιοκτήτες με την πράξη εφαρμογής οικόπεδα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που αποδίδονται σε άλλη, σε σχέση προς την αρχική ιδιοκτησία, θέση, πρέπει να είναι άρτια και οικοδομήσιμα κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση. Με πλημμελή αιτιολογία η προσβαλλομένη νομαρχιακή απόφαση απέρριψε τους προβληθέντες με την ένσταση ουσιώδεις ισχυρισμούς της αιτούσας περί έλλειψης κατά κανόνα αρτιότητας και περί μειωμένης αξίας των νέων ακινήτων σε σχέση προς το αρχικό. Δεκτές η έφεση και η αίτηση ακύρωσης.
    1 point
  11. Όχι. Αυτά είναι της εγκυκλίου 2 ευρήματα (για την εγκ. 2 ν. 4495 διάβασε διάφορες αναφορές αν τυχόν δεν έχεις ασχοληθεί για το τι ήταν αυτή η εγκύκλιος). Ο νόμος είναι σαφής και ζητάει το πρόσφατο Ε9. Προσοχή όμως. Το Ε9 δεν σημαίνει ότι εμείς ως μηχανικοί δεν έχουμε κρίση και άποψη και δεχόμαστε ότι μας δώσουν. Πχ δεν θα ήταν δυνατόν να αποδεχτούμε ισχυρισμό ενός ιδιοκτήτη ότι το κτίσμα του σε κάποιο οικισμό της χώρας είναι προ 55 επειδή το αναφέρει στο Ε9 και κατά την αυτοψία μας να διαπιστώσουμε κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών (πχ σκελετός Ο.Σ, μοντέρνα επιχρίσματα, κουφώματα κλπ). Κάνουμε χρήση και αποδοχή Ε9 συνδυαστικά και έχοντας έστω ισχυρές ενδείξεις για την ορθότητα της αναγραφείσας στο Ε9 παλαιότητας.
    1 point
  12. Καλημέρα, 1. 650€ για εντός, 600€ για εκτός 2. εάν αφορά τον οικισμό Χιλιαδού είναι το ίδιο με πάνω, βέβαια οι συντεταγμένες σου πέφτουν στη θάλασσα...
    1 point
  13. τι αυθαιρεσίες έχεις δεν αναφέρεις.. προφανώς για να έχεις τόσα δημόσια έγγρφα για προ του 83 (και το Ε9 φαντάζομαι που είανι το απόλυτο!!) είσαι καλά τεκμηριωμένος για κατ2. @argiriskex μήπως είσαι σε διαμόρφωση εδάφους ως 1 μέτρο (κατ 3) ομοίως και οι αποθήκες (ως 15τμ το άθροισμά τους) και τέλος; στην τελική το κτίσμα είναι ισόγειο ανευ υπογείου έτσι δν είναι ; @ΔημητρηςΒ ποιο καλό ΔΗμόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει παλαιότητα απο την σφραγισμένη ΟΑ δν θα βρείς !! μια χαρά προ του 1975 είσαι ..σύσταση μπορεί και να έφτιαχναν μετά απο 30 χρόνια.. ή και ποτέ! 33,33*3=99,99% ..στη σύσταση μάλλον θα αναφέρουν 1/3.. αν είναι σωστή η περίμετρος τους ειναι ΟΚ..το οτι έριξαν 2 τοίχους και χτίσαν άλλους 2 αλλού απο τα σχέδια δν ειναι αυθαιρεσία κατά τον 4495 (με επιφύλαξη σε ηλεκτρομηχανολογικές αλλαγές - οι οποίες όμως δν αναφέρονται σε 2 πρίζες και 2 διακόπτες που μετακινήθηκαν). Με επιφύλαξη πάντα διότι εσύ ξέρεις τι δείχνουν τα σχέδια . ψαξε στο αντίστοιχο νήμα ..θα βρείς τεκμηριωμένες θέσεις.. @nikos georgantas μολονότι ο μελετητής αναφέρει β΄βέβαια μεταγενέστερο ΦΕΚ του ΓΟΚ '73, στον ΓΟΚ73 αναφέρει στο ΄άρθρο 22- 9. Οσάκις το κτίριον κατασκευάζεται επί υποστηλωμάτων επί τω σκοπώ όπως ο ισόγειος χώρος αφιέμενος εξ ολοκλήρου κενός χρησιμεύση δι' απλήν και μόνον στάθμευσιν αυτοκινήτων, επιτρέπεται όπως ο πρώτος (ισόγειος) όροφος υπερυψωθή αναλόγως του ύψους του κτιρίου μη υπερβαίνοντος το ύψος το προκύπτον εκ της κατά την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου σχέσεως δια C=2. Ο ως άνω χρησιμοποιούμενος δια στάθμευσιν των αυτοκινήτων ισόγειος χώρος δεν περιλαμβάνεται εις τον συντελεστήν δομήσεως του οικοπέδου και δεν προσμετρείται εις τον αριθμόν των ορόφων. Αλλά είναι αναφορά για το συνεχές σύστημα (εντός σχεδίου μάλλον) ενώ εσύ είσαι εκτός,ε; επί της ουσίας εσύ σε ένα 4στρεμο που απο τις τότε διατάξεις επέτρεπε κάλυψη 200 τετραγωνικά και ως δυο ορόφους με μέγιστο ύψος σε αυτή την περίπτωση 7μ, έβγαλε άδεια για 100μ2 (θα μπορούσε αν καταλαβαίνω σωστά να είχε βγάλει άδεια ως 200 τμ που ταν το μέγιστο ήτοι διαμέρισμα στο ισόγειο και διαμέρισμα στον 1ο όροφο) ..άρα ενώ αιτηθηκε και του επέτρπεψε η πολεοδομία με την ΟΑ για 100 έκανε 200. τα 200 όμως είναι και τα μέγιστα κατα το νόμο. εσύ μπορείς να συγκρίνεις με τα τις τότε διατάξεις ή τις τωρινές (όποιο είναι ευνοϊκότερο όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο 2 σχετικά με το άρθρο 100 του 4495) Επί της παραγράφου 2 διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό των σχετικών συντελεστών τετραγωνίδιον τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου. Σε περίπτωση που υπάρχει οικοδομική άδεια είναι δυνατή η σύγκριση με τα μεγέθη της άδειας. εν κατακλείδι για τις ερωτήσεις σου: 1) νομίζω πως ναι. Υπερέβησαν αυτά που ενέκρινε η πολεοδομία (υπέρβαση δόμησης), αλλά παραμένεις στα επιτρεπτά για την περιοχή. 2)Στον ΓΟΚ 73 οι εξώστες δεν προσμετρούσαν σε δόμηση (με περιορισμούς στο πλάτος προβόλου μόνο) και δεν αποτυπώνονταν στο Δ.Κ (μιας και δεν προσμετρούσε και η επιφάνειά τους) για την υπέρβαση στις διαστάσεις έλεγξε αν εισαι ΚΑΤ 3 γγ. ΣΙΓΟΥΡΑ δν υπερέβησαν τις τότε διατάξεις για κάλυψη (δν μετρούσαν σε κάλυψη) 3) εκτιμώ οτι το τοπογραφικό της άδειας έδωσε και τα μεγέθη προς κατασκευή. αν το ενέκρινε η πολεοδομία είσαι οκ. Εννοώ οτι αν το τοπογραφικο (με μεζούρα μάλλον) έδειξε 4000τμ ενώ σήμερα το μετράς 3870τμ δεν δημιουργεί αυθαιρεσία (δηλαδή αν ήταν απόλυτα σύμφωνο το κτίσμα σου με τα μεγέθη της ΟΑ .. ΔΕΝ θα υπήρχε αυθαιρεσία..ακόμη και αν το γήπεδο είναι μικρότερο στην σημερινή αποτύπωση) , καλό είναι να μνημονευθεί (αν κάνεις καινούριο τοπογραφικό μπορείς να το επισυνάψεις ως εξτρα στα έγγραφα που θα ανεβάσεις, και να μνημονεύσεις την κατάσταση στην τεχνική έκθεση). εδιτ: για το επόμενο πόστ σου και τα πλάγια όρια μάλλον συμφέρει να συγκρίνεις με τους σημερινούς κανονισμούς, και αν χρειάζεται χρήση της εγκυκλίου 2 σε ότι αφορά τις μετατοπίσεις κτιρίου (διευκρινήσεις για ΚΑΤ 3) Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις δεν επιτρέπονται και επιπλέον δημιουργούν κουραστικό κείμενο στους αναγνώστες. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή «επεξεργασία». Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
    1 point
  14. Μην ξεχνάτε ότι, στον 4014 τα ακίνητα δεν αποκτούσαν "κατηγορία".... Αυτό που συζητάτε και ταυτοχρόνως η απόκτηση κατηγορίας θ' αντιμετωπιστούν με την απόκτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Εκεί όλες οι επιμέρους "περιπτώσεις" κ.λπ. θα "εξισωθούν" και θα έχουν πλέον ενιαία αντιμετώπιση...
    1 point
  15. Σε ευχαριστώ λεβέντη μου! Επίτρεψέ μου όμως να έχω μια "ιδιαίτερη" μακροχρόνια σχέση με τον Άκη....
    1 point
  16. Κανένα πρόβλημα, συμφωνώ για τα 600 εκτός.
    1 point
  17. Ελπίζω να μην στο χαλάω εάν περίμενες τον Άκη, αλλά μιας και είμαι διαθέσιμος είναι 600€, εκτός.
    1 point
  18. Είναι εκτός αντικειμενικού, για εντός 1.050 για εκτός 600.
    1 point
  19. και στον Κτηριοδομικό Κανονιαμό 1989 και στον Ν.Ο.Κ. Είναι από τα στάνταρ δεδομένα όταν βγάζεις νέα Άδεια σε κτήριο εδώ και 31 χρόνια στην Ελλάδα.
    1 point
  20. Εμπνεύστηκα από αυτό: https://www.michanikos.gr/forums/topic/60055-ωριαίο-διάγραμμα-φόρτισης-του-συστήματος-των-αυθαιρέτων/?tab=comments#comment-1080246 και έβαλα να ακούσω τώρα; (ναι, αυτή τη στιγμή) ... όπως λέει και ο τίτλος του παρόντος νήματος
    1 point
  21. Καλό θα ήταν να μη γίνονται τέτοια σχόλια διότι δεν ξέρεις γιατί κάποιος δεν ανέβασε κάτι ή δεν έκανε κάτι. Επίσης η ερώτηση αφορούσε το αν τότε λήγει αυτό, και όχι το αν είναι ορθό ή όχι κάποιος να έχει ανεβάσει αρχεία ή όχι.
    1 point
  22. Μια ερωτηση , το σταυρο στο κολυβο το κανεις με ροδι ή αμυγδαλο?
    1 point
  23. αρθ. 99 θ έκανα ένα τεστ και το ζητάει για επικρατούσα χρήση υπηρεσίες και κατ.3
    1 point
  24. @Largy. Σε ευχαριστώ. Υπάρχει κάποιος τρόπος να το γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα ζητηθεί απο το σύστημα η έκθεση, για να μπορέσω να ενημερώσω τον πελάτη σχετικά με το κόστος;
    1 point
  25. έτσι λέει ο νόμος και αυτό πρέπει να κάνεις, παρόλο που το σύστημα πιθανόν να μην το ζητήσει..
    1 point
  26. Σε περίπτωση αποθήκης που πληροί τα κριτήρια για κατηγορία 3 (<15τ.μ και <2,50μ) και με χρήση υπηρεσίες πρέπει να υποβληθεί Τ.Ε Η/Μ.; Γενικά εφόσον επιλέξω χρήση:υπηρεσίες, η τεχνική έκθεση υποβάλλεται ανεξαρτήτου κατηγορίας και παλαιότητας;
    1 point
  27. Αφήνω αυτό εδώ (το είχα στο αρχείο μου), ίσως βοηθήσει μερικούς.. (δεν ξέρω αν κάποιος το έχει ανεβάσει στο παρελθόν)
    1 point
  28. Από το Γ’ Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011), είναι η φωτογραφία. Αφορά βέβαια σε άλλο νόμο αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Η πρωτογενής Παραγωγή έχει να κάνει με παραγωγικές μονάδες που παράγουν προϊόντα όπως ακριβώς μας τα δίνει η φύση, π.χ. κτηνοτροφικές, αλιευτικές, μεταλλευτικές, μελισσοκομικές, κλπ Η δευτερογενής παραγωγή έχει να κάνει με τις παραγωγικές μονάδες που ασχολούνται με την μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα. Δηλαδή παίρνουμε τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής και τα μετασχηματίζει σε άλλα προϊόντα, π.χ. βιοτεχνία επίπλου, ρούχων, υποδημάτων. Το καθαριστήριο δεν νομίζω να ανήκει στην δευτερογενή παραγωγή δηλαδή στην μεταποίηση πρωτογενούς τομέα.
    1 point
  29. Γι αυτό που γίνεται από το ΤΕΕ και από τους Συλλόγους ΣΠΜΕ ή ΣΑΔΑΣ να οργανώνουν και να ερμηνεύουν τοπικά κατά τμήματα και πόλεις τον νόμο, χωρίς καμία κεντρική συνολική ζύμωση-κατάληξη-επισημοποίηση των αποφάσεων τους για τα πολύ σημαντικά αδιευκρίνιστα και αμφίσημα σκοτεινά σημεία του νόμου, έχω αναφερθεί και εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/51201-n-449517-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82/page-4 Αυτή η πρακτική, χωρίς συντονισμό και την αναγκαία ευθυγράμμιση με προειλημμένες καταληκτικές αποφάσεις, θα φτάσει να δίνονται και διαφορετικές απαντήσεις για τα ίδια θέματα σχηματίζοντας ρεύματα διαφορετικών απόψεων και δηλώσεων με διαφορετικό υπολογισμό του προστίμου. Θα φτάσουμε στο "ο καθένας για τον εαυτό του και ο ...Θεός για όλους"... Γιατί έτσι όπως πάμε και με την φυγομαχία του Υπουργείου που δεν θέλει φαίνεται να βγει παλικαρίσια και να μαζέψει τα αμάζευτα και τα άπλυτα του, ο μηχανικός θα μείνει στο τέλος στην μέση του party και όπως στο ανέκδοτο μέσα στο σκοτάδι θα φωνάζει: " ωχχ! σιγά βρε παιδιά, να οργανωθούμε, να οργανωθούμε ....."
    1 point
  30. Γιατί πιστεύετε ότι θα δυσκολευτεί ο γείτονας να βρει μηχανικό να το δηλώσει σαν σοφίτα? Αν κάποιος μηχανικός τους υπολογίσει το πρόστιμο χρεώνοντας κατά την κρίση του το χώρο κάτω από τη στέγη σαν όροφο ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί για το πρόστιμο του γείτονα, τότε θα ψάξουν και δεύτερη και τρίτη γνώμη κτλ μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν. Τόσο η αδικία του μειωτικού συντελεστή όσο και των χώρων με πολύ χαμηλό ύψος στις σοφίτες και πολλά άλλα θα λύνονταν αν τα πρόστιμα των αυθαιρέτων υπολογίζονταν βάσει όγκων. Κι όχι μόνο τα πρόστιμα. Οι οικοδομικές άδειες, οι φόροι, τα τεκμήρια κτλ. Αυτό είναι το πιο δίκαιο, όσο επιβαρύνει κάποιος το περιβάλλον ανάλογα πληρώνει. Είναι δυνατόν επιφάνειες με ύψος κάτω από μισό μέτρο να τακτοποιούνται ως χώροι κύριας χρήσης? Αλλά που να το καταλάβουν αυτό τα βόδια που νομοθετούν. Θα μπορούσαν τουλάχιστον τον ελεύθερο χρόνο τους να διαβάζουν καμιά φορά τι γράφουμε εδώ μπας και ξεστραβωθούν...
    1 point
  31. Το κατεβασα αρχηγε μου και επεσημανα ενα λαθος. Προσωπικα οταν δινω ενα χαρτι - σχεδιο - δηλωση καπου φροντιζω περα απο την οποια επιστημονικη αρτιοτητα να υπαρχει και σωστη χρηση της ρημάδας της ελληνικης. Το έγραψα για να προστατεψω ορισμενους συναδελφους που ενδεχομενως δεν το παρατηρησαν απο το να δωσουν καπου ενα χαρτι με την υπογραφη τους και ενα χοντρο γλωσσικο λαθος. τοσο απλα. εσενα αν δε σε πειραζει αστο "επισταμενος"
    1 point
  32. To επισταμένως ειναι επιρρημα και κατα συνεπεια γραφεται με "ω". Απο κατι τετοια δικαιως μας κοροιδευουν οι συμβολαιογραφοι οτι παμε σχεδια και δηλωσεις ανορθογραφες.
    1 point
  33. Δηλαδη ψωλενγνρ (συγνωμη, δεν το γυρισα στα αγγλικα) δεν το κατεβασες? ΗΜΑΡΤΟΝ!
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
    • Παράταση της προθεσμίας για την προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για ΑμεΑ του ΝΟΚ ως 30.04.2024
      Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/33888/542 (1)

      Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης «Παράταση των προθεσμιών των παρ. 4 και 10 του άρθρου 26 “Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα” του ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”» (Β’ 7028)

      Άρθρο 1

      Τροποποίηση του άρθρου 1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012. Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η αναστολή κυρώσεων για τα ανωτέρω αναφερόμενα κτίρια.».

      Άρθρο 2

      Τροποποίηση του άρθρου 2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η καταληκτική προθεσμία αναστολής κυρώσεων του τέταρτου εδαφίου της περ. (α) της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 και, αντιστοίχως, η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαμορφώσεων του πέμπτου εδαφίου της ίδιας περίπτωσης και η καταληκτική ημερομηνία αναστολής του έκτου εδαφίου, που αφορά στην υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).».

      Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ-ΔΕΣΕΔΠ-33888-542_2024.pdf
      • 1 απάντηση
    • Ανάρτηση δεκαεφτά (17) συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ
      1.  Θέματα Επιλεξιμότητας Αιτήσεων

      1.1.  Η Επιχείρηση μας δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς και έχει δηλωμένους στην Εφορία τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρέπει όλοι οι ΚΑΔ να είναι επιλέξιμοι με βάσει το παράρτημα 5 του Οδηγού ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Πρόγραμμα;

      Όχι δεν είναι απαραίτητο εφόσον η δραστηριότητα των επιλέξιμων ΚΑΔ πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που είναι διακριτές από αυτές των μη επιλέξιμων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά μόνο σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση στο πληροφοριακό σύστημα δηλώνεται τουλάχιστον ένας επιλέξιμός ΚΑΔ.
      • 0 απαντήσεις
    • Μελέτη ΙΟΒΕ: Οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ανάπτυξης των Κατασκευών στην Ελλάδα
      Η μελέτη που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων - ΤΜΕΔΕ και το ΙΟΒΕ, καταγράφει τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια με ώθηση από τους υψηλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ,τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις (περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες) θα κινητοποιήσουν κατά την περίοδο 2024 – 2026 συνολικά πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της τραπεζικής χρηματοδότησης.

      Έτσι οι επενδύσεις σε Κατασκευές –κυρίως στις υποδομές– εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2024 - 2026.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.