Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      7.391


  2. MoonLooP

    MoonLooP

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      204


  3. MONOS

    MONOS

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      327


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      26.310


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 10/10/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. Θα πρέπει να ανοίξω ξεχωριστό θέμα για αυτές τις ελλείψεις, αλλά προς το παρόν μπορώ να σου αναφέρω μερικές: 1) Δεν κάνει μετάθεση διαγράμματος ροπών σε δοκούς. 2) Δεν λαμβάνει υπόψη του τον οπλισμό πλακών στο συνεργαζόμενο πλάτος πλακοδοκών (σημαντικό στον ικανοτικό έλεγχο). 3) Δεν κάνει έλεγχο λειτουργικότητας παρά μόνο υπολογίζει τα ελάχιστα βάσει του κριτηρίου απαλλαγής απο τον έλεγχο. 4) Δεν κάνει έλεγχο συνάφειας κόμβου δοκού-στύλου. 5) Δεν υπολογίζει την απαιτούμενη επαύξηση εντατικών μεγεθών σε μαλακό όροφο. 6) Συνυπολογίζει στον υπολογισμό του ΚΕΣ και τα δευτερεύοντα υποστυλώματα. 7) Τις υψίκορμες δοκούς, τις αντιμετωπίζει οσάν κανονικές. και πολλά ακόμα. Εσύ @Αλέξανδρος έχεις διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα;
    1 point
  2. Μην αγχώνεσαι χωρίς λόγο. Τα διαγράμματα για πράξεις, τα συντάσσουμε όπως πάντα. Αυτά που υποβάλλονται στη β.δ. για τον ΚΗΔ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κτηματολογίου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.
    1 point
  3. "15. Τι σημαίνει η δήλωση «τα στοιχεία του υποβληθέντος διανυσματικού αρχείου είναι ταυτόσημα με αυτά του υποβληθέντος αρχείου εικόνας» Με τη δήλωση αυτή ο συντάκτης μηχανικός επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στα χωρικά και περιγραφικά στοιχεία της εικόνας του διαγράμματος και στα στοιχεία που περιέχει το διανυσματικό αρχείο" Από τις ερωτήσεις - απαντήσεις στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών διαγραμμάτων.
    1 point
  4. Εκανα το εξής ερώτημα : Ερωτώ εάν επιτρέπεται στο Τοπογραφικό Διάγραμμα που θα χορηγήσω στον συμβολαιογράφo μετά την απόκτηση ΚΗΔ , να εχω παγώσει τα layer της ΕΚΧΑ , ώστε να μην εκτυπώνονται πολλαπλές γραμμές και να αλλάζει η εμφάνιση του σχεδίου ως πρός τα χρώματα. Μήπως θεωρηθεί οτι το Διάγραμμα δεν ειναι ταυτόσημο με αυτό που έχει πάρει ΚΗΔ ; και μου απάντησαν : Όχι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αρκεί να φαίνονται τα απαραίτητα στοιχειά του διαγράμματος.
    1 point
  5. ηθελα απο χτες να απαντησω σε αυτο. Μηχανικοι των τραπεζων, ειμαστε εμεις οι ίδιοι οι μηχανικοί, που κανουμε "τακτοποιησεις", δεν ειναι καποιοι "ξενοι" ως προς το επαγγελμα. Προφανως ειναι μηχανικοι τραπεζων και καποιοι απο τους μηχανικους που παιρνουν τον λογο εδω στο φορουμ και βεβαια ολοι οι υπολοιποι που μας διαβαζουν. ΣΩΣΤΑ ζητανε την πληρη τακτοποιηση "ακομα και των παραθυρων", για να εγκρινουν ενα δανειο. Και, προφανως, δεν υπαρχει λογος να μην ειναι πληρως τακτοποιημενο ενα ακινητο. Ουτε να αναλαμβανει ο αγοραστης την τακτοποιηση καποιων αυθαιρεσιων κατ. 3., με αγνωστο ποσον εξοδων [ή αλλων δυσχερειων που μπορει να προκυψουν λογω συνιδιοκτησιας κλπκλπ] Ας μην τα βαζουμε με εμας τους ιδιους, που κανουμε την δουλεια μας οπως οριζει ο νομος. Το φταιξιμο ειναι σε αυτους που συνεταξαν τους νομους και γεννησαν μερικες δεκαδες -ανυπαρκτων- αυθαιρεσιων, για εισπρακτικους και μονον λογους.
    1 point
  6. εκτιμώ ότι μας απασχολεί περισσότερο απο ότι πρέπει η ηλεκτρονική υποβολή, τα layers, τα πάχη ταυτόχρονα οι μελέτες (οι καλοπληρωμένες μελέτες του Εθνικού Κτηματολογίου) έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν λοιπόν αυξημένες απαιτήσεις για το δωρεάν κτηματολόγιο ( προκύπτει έμμεσα απο τα διαγράμματά μας) λες και οι υποβολές γίνονται σε φορείς που στελεχώνουν μη μηχανικοί. Ας ασχοληθεί και το Εθνικό Κτηματολόγιο 10 λεπτά με το κάθε διάγραμμα που υποβάλεται όχι όλα έτοιμα.......
    1 point
  7. Το είπαμε : Οι τιμές αυτές δεν είναι για χρήση . Είναι "μουσειακές" οι τιμές αυτές. Ούτε που ξέρουμε με τι τρόπο υπολογίστηκαν ή δόθηκαν οι παραπάνω γεωγραφικές τιμές του φ & λ. Προέρχονται από τριγωνισμό προ του 1940 (!!!) Εγώ δεν ανέβηκα ποτέ στον Λ. Πύργο. Πιθανότατα όμως το σημάδι να είναι ο ιστός της σημαίας.
    1 point
  8. Για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις: Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Τόσο ο ΝΟΚ όσο και ο κτιριοδομικός, πουθενά δεν αναφέρουν ότι μπορεί να γίνει παραβίαση της ρ.γ. (ειδικά κάτω των 3 μ). Το ότι "δεν σου είπαν κάτι" στην ΥΔΟΜ, δεν σημαίνει πως ό,τι έκανες ήταν νόμιμο. Απλώς δεν τα πήραν χαμπάρι. Και δεν το έχουν σε τίποτε να ανακαλέσουν άδειες. Ακόμη όμως κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει διάσταση, υπερισχύει το νομικά ισχυρότερο, δηλ. ο νόμος (έναντι της υ.α.). Αυτό μπορεί να σου το βεβαιώσει ακόμη και πρωτοετής της Νομικής. Από που κι ως που οι θερμογέφυρες είναι κακοτεχνία? Τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης προβλέπεται από τον ΚΕΝΑΚ για περιπτώσεις όπου η εξωτερική είναι αδύνατη (π.χ. τοίχος επί ορίου με όμορο). Όπως επίσης επιτρέπεται η εξωτερική θερμομόνωση άνω των 3 μ. Συνάδελφε πρόσεξε τι γράφεις, γιατί μπορεί να πάρεις στο λαιμό σου κάποιους αδαείς. Η ανωτέρω ανάρτησή σου είναι αστήρικτη νομικά και τεχνικά και, ως εκ τούτου, επικίνδυνη. Το ότι κάνεις (ή έκανες) ταρζανιές, είναι προσωπική σου επιλογή. Δεν χρειάζεται να αναζητάς συνενόχους. Σε αυτό το φόρουμ προσπαθούμε να είμαστε υπεύθυνοι δείχνοντας τον ορθό δρόμο.
    1 point
  9. Εκτός από το γεγονός ότι δίπλα από το παρκαρισμένο καρότσι πρέπει να μπορεί να περάσει άλλο ... Το 0,90 μ. είναι το πλάτος που θεωρείται ως το ελάχιστο καθαρό σε θύρες και διαδρόμους κατοικιών από όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας που είναι υποχρεωτικές : Για νέα κτήρια : Σχεδιάζοντας για όλους (Κατοικία - παράγραφος 10.3) 10.3. ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Απαραίτητη προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των χρηστών σε μια κατοικία είναι η πρόβλεψη: 10.3.1. διαδρόμων πλάτους 1.20μ με εξασφαλισμένο σε όλο το μήκος τους ελάχιστο ελεύθερο -από κάθε εμπόδιο ή έπιπλο- πλάτος 0.90μ. για υπάρχοντα κτήρια : ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: Τεχνικές Οδηγίες Άρθρο 1 Προσβάσιμες διαδρομές 1. Ως ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ νοείται η συντομότερη, συνεχής, ασφαλής και χωρίς εμπόδια πορεία, κατάλληλου πλάτους και υλικού επικάλυψης που ακολουθεί ένα άτομο με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενο άτομο για τη μετάβασή του από ένα σημείο σε ένα άλλο. Περιλαμβάνει ισόπεδες διαδρομές, ράμπες κατάλληλης κλίσης ή/και ανυψωτικούς μηχανισμούς καθώς και την κατάλληλη σήμανση σε μορφές προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία (ηχητική, φωτεινή και ανάγλυφη). 2. Σε κάθε προσβάσιμη διαδρομή πρέπει να εξασφαλίζεται : α. ελάχιστο καθαρό πλάτος 0,90μ, ελεύθερο από παντός είδους εμπόδια (εξοπλισμοί, μόνιμα ή προσωρινά αποθηκευμένα υλικά κ.λπ.) καθ’ όλο το μήκος της και ελεύθερο καθαρό ύψος 2,20μ.
    1 point
  10. ακριβώς! και για να μην αφήσουμε απορίες: αν επιλέξουμε λεπτότοιχες τεγίδες τότε οι σύνδεσμοι ακαμψίας στέγης θα μορφώνονται από ανεξάρτητο σύστημα ("πάει βόλτα" η όποια "οικονομία")
    1 point
  11. κατηγορία 4 (λεπτότοιχες) δεν προβλέπονται ούτως ή άλλως ως μέλη του φ.ο. στον αντισεισμικό κανονισμό.
    1 point
  12. Όλοι οι δρόμοι (εκτός των διεθνών, εθνικών και επαρχιακών) ανήκουν στους δήμους Δημοτικός, ονομάζεται ο δρόμος εντός σχεδίου ή οικισμού Αγροτικός, ο εκτός. Οι δρόμοι των αναδασμών θεωρούνται νομίμως υφιστάμενοι αγροτικοί.
    1 point
  13. Σίγουρα όχι στο πεδίο της άδειας. Από κει και πέρα ο νόμος σου δίνει τη δυνατότητα εφόσον έχεις άδεια μη ανακληθείσα να τακτοποιήσεις μόνον ότι είναι καθ' υπέρβαση αυτής. Πλην όμως το ακίνητο θα εξακολουθήσει να είναι στον αέρα διότι η άδεια θα είναι πάντα υποψήφια για ανάκληση και εννοείται στην τεχνική σου έκθεση θα αναφέρεις την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό έχεις επίσης το δικαίωμα να θεωρήσεις την άδεια ως κακώς εκδοθείσα και να τακτοποιήσεις τα πάντα ως αυθαίρετα. Σε κάθε πείπτωση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να ενημερωθεί για όλα αυτά.
    1 point
  14. Ευχαριστώ πολύ dimitris GM! Προχωράω με αυτή την υπόθεση αναλόγως. Και μπουμ: Καμια φορά έρχονται όλοι μαζί. Άσχετος πελάτης σκάει σήμερα πρωί με άλλη υπόθεση όπου έχει διαμέρισμα Α' ορόφου στο οποίο έχει γίνει συνένωση με εσωτερική σκάλα με ανεξάρτητη ιδιοκτησία "αποθήκη" ισογείου (η οποία έχει γίνει υπονοδωμάτιο). Η κατάσταση που περιγράφω παραπάνω στο συμβόλαιο και στη σύσταση ΟΙ περιγράφεται ως "διαμέρισμα α οροφου Α1 με εσωτερική σκάλα που επικοινωνεί με την Ι1 αποθήκη ισογείου", παρόμοια περιγραφή έχει και στο κομμάτι της σύστασης που αναφέρεται στην Ι1) , παρ'όλα αυτά η σύσταση τις περιγράφει σαν ξεχωριστές "διαιρεμένες" ιδιοκτησίες. Στα εγκεκριμένα σχέδια αδείας η εσωτερική σκάλα δέν φαίνεται πουθενα. Η λογική μου λέει οτι εδώ προχωράω με τακτοποίηση ναι? Βλέπω απο παλιά ποστ του 4178/13 οτι το λύνουν οι περισσότεροι με διαμερισμάτωση σε ένα απο τα επίπεδα, και κάνουν και μια παράβαση κατ.3 για τη διάνοιξη της οπής. (εννοειται οτι έχω και υπέρβαση δόμησης για την αλλαγή χρήσης στην αποθήκη κλπ, εμένα με απαχολεί το θέμα της συνένωσης πως το λύνω) προχωράω όπως και με 4178 ή υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει στον 4495? δέν είδα μέχρι στιγμής κάτι.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και sorry για το σεντόνι.
    1 point
  15. Οπότε δεν το γλιτώνω το αναβατοριο μάλλον. Άδικο το βρίσκω. Έπρεπε να ισχύει πρόβλεψη και οχι απαίτηση για κατασκευες για ΑΜΕΑ σε τόσο μικρά έργα
    1 point
  16. Πρακτικά, αν απέναντι από την πόρτα του θαλάμου και πέραν της απόστασης του 1.5 μ. δημιουργηθεί εσοχή σχήματος ανοιχτού "Π", δεν επηρεάζει την ανεμπόδιστη όδευση διαφυγής. Πολύ σωστά το επισημαίνεις ότι οφείλει να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό, στον οποίο επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να παραλείπονται και οι ελάχιστες διαστάσεις θαλάμου και φυσικά οι σωστές διαστάσεις φρεατίου για να μπορέσει να τοποθετηθεί ο θάλαμος ανελκυστήρα και για ΑΜΕΑ.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.