Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.046


  2. Decision_Maker

    Decision_Maker

    Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      55


  3. Ψυχίατρος

    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      59


  4. pggiotas

    pggiotas

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      595


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 31/12/2021 in Δημοσιεύσεις

  1. Γεια σας, Στο φεκ που καθορίζονται οι ΖΟΕ της περιοχής μου γράφει πως εντός των ΖΟΕ: "Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος όλων των κτιρίων επιβάλλεται η κατασκευή κεραμοσκεπούς στέγης με μέγιστη κλίση μέχρι 30 %" Με την πρώτη ματιά αυτό λέει πως η κεραμοσκεπής στέγη είναι επιβεβλημένη σε όλα τα κτίσματα. Ωστόσο γράφει "Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος". Αυτό μπορεί να σημαίνει πως: αν αυτό που σχεδιάζεται δεν φτάνει στο μέγιστο επιτρεπόμενο τότε μπορεί (??) να μην επιβάλλεται η στέγη ? Πχ σε διώροφη κατοικία για την οποία το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 7.50 μ, αν το κτίσμα σχεδιαστεί με ύψος 7.30 το οποίο είναι κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο. Σε αυτή την περίπτωση δεν επιβάλλεται η στέγη ? ή πχ σε τουριστικό κατάλυμα όπου έχουμε μέγιστο επιτρεπόμενο 7.50 και 10.00 μ για το 30 % του εμβαδού του συνόλου των κτισμάτων, είναι επιβεβλημένη η στέγη αν είμαστε κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ? το "πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος" είναι κάπως περίεργο και πλεονασματικό γιατί αν ο σκοπός ήταν να επιβάλλουν κεραμοσκεπή παντού πολύ απλά θα μπορούσε να γραφτεί: "Επιβάλλεται η κεραμοσκεπής στέγη για όλα τα κτίσματα". Επίσης αυτό υποχρεώνει όλα τα κτίσματα να έχουν κεραμοσκεπή, ακόμη και τα βιομηχανικά ή τουριστικά καταλύματα ?
    1 point
  2. @hektor} Όταν ο εκδότης διαβιβάσει την σύνοψη του παραστατικού (δηλαδή τα στοιχεία του) ενημερώνεται αυτόματα και το ηλεκτρονικό βιβλίο του λήπτη. Στην συνέχεια εσύ, ως λήπτης, πρέπει να διαβιβάσεις χαρακτηρισμό του εξόδου. Για το 2021 δεν ασχολούμαστε με έξοδα.
    1 point
  3. Ο διαχειριστής μηχανικός μιας δήλωσης υπαγωγής ενός ακινήτου στο Ν.4495 που θα προβεί στην περαίωση της συγκεκριμένης δήλωσης ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος από κανέναν νόμο να προβεί ταυτοχρόνως και στην έκδοση της ΗΤΑ, η έκδοση της οποίας είναι αντικείμενο άλλης μελλοντικής συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου (όρος που προφανώς ενυπάρχει στην αρχική σύμβαση ανάθεσης - ανάληψης του έργου της υπαγωγής). Καλή και τυχερή χρονιά!
    1 point
  4. Χρόνια πολλά σε όλους, Εξώπορτες έχω περάσει αρκετές, πάντα στην κατηγορία 1.Α2 τις αλουμινίου ή στην 1.Γ2 για τις συνθετικές. Κανένα πρόβλημα δεν έχω συναντήσει.
    1 point
  5. @JOANN} Ναι, ολόκληρο. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κατηγορία 5 είναι να γίνει ο έλεγχος στο σύνολο (ή σε μέρος) του κτιρίου με την άδεια των αντίστοιχων ιδιοκτητών.
    1 point
  6. @civeng} Δεν υπάρχει, αλλά δεν χρειάζεται να το διαγράψεις. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το επόμενο παραστατικό που θα διαβιβάσεις. Πηγαίνεις στην "αναζήτηση παραστατικών" και στην "κατάσταση παραστατικού" επιλέγεις "προσωρινά αποθηκευμένο". Μετά την αναζήτηση, εισέρχεσαι στο παραστατικό που αποθήκευσες, συμπληρώνεις τα σωστά στοιχεία και το υποβάλλεις.
    1 point
  7. Ν. 4495/2017, άρθρο 102, παρ. 1 τελειώνει λέγοντας "Στις περιπτώσεις αυτές, η καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο του άρθρου 62 του παρόντος αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής." -29/01/2021 – Έναρξη Ταυτότητας Κτιρίου: Με την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης για την έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ταυτότητας Κτιρίου, από την 1η.2.2021 τίθενται σε πλήρη ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 52 έως 61 του ν. 4495/2017. Μετά την 1η/2/2021 θα εξακολουθήσει η δυνατότητα έκδοσης βεβαιώσεων μεταβίβασης μέσω του συστήματος των αυθαιρέτων, εφόσον η ημερομηνία αυτοψίας είναι μέχρι και 31/1/2021. -όταν έδιναν παράταση με ημερομηνία αυτοψία Ιανουάριο του 2021 η ανακοίνωση ήταν "Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 118 του Ν. 4819 (ΦΕΚ A’ 129/23.07.2021), ο χρόνος ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) με ημερομηνία αυτοψίας από 1ης.1.2021 έως και 31η.1.2021 παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.9.2021, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων ταυτότητας κτηρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας." -όταν δόθηκε παράταση τον Οκτώβριο η ανακοίνωση είναι "Με το τρίτο εδάφιο του άρθρου 62 του ν. 4495/2017, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 76 του Ν. 4843/2021, από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 δύναται, αντί των οριζομένων στο κεφάλαιο Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83. Οι βεβαιώσεις εκδίδονται με ημερομηνία αυτοψίας από 1η Οκτωβρίου 2021 και έχουν δίμηνη ισχύ, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017, και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021, ακόμα κι αν δεν έχει λήξει η ισχύς τους." Άρα, έχει γίνει έναρξη της ΗΤ και κατά συνέπεια έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 102, ακόμη η τελευταία παράταση της Βεβαίωσης Μηχανικού δεν κάνει κάποια αναφορά παράτασης σε ΗΤ-τακτοποίηση όπως οι προηγούμενες. Υπάρχει κάτι άλλο που μου διαφεύγει;
    1 point
  8. Με ενδιαφέρει και εμένα το θέμα. Το διλημα είναι : ΠΡΟΚΑΤ ή ΣΥΜΑΒΤΙΚΟ?? Ζω στην επαρχεία σε νησί και ενδιαφέρομαι σε λίγο επικλινές οικόπεδο να κτίσω κατοικία ισόγεια 100m2 περίπου με δυνατότητα (αν αξίζει) πυλωτής-γκαραζ-αποθήκης. Διαβάζοντας και ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρίσκω πολύ ελκυστική λύση τα ΠΡΟΚΑΤ . Είναι όμως η καλύτερη λύση?? και αν κοστίσει πιο φθηνά όπως λένε,αξίζει το κόπο αυτή η διαφορά τιμής όσον αφορά ποιότητα κατασκευής,αντοχή στο χρόνο,μακροζωίας και αξιοπιστίας χωρίς προβλήματα?? Δειλιάζω να ρωτήσω ντόπιο μηχανικό γιατί ξέρω καλά οτι συνεργάζονται και υποστηρίζουν (με το αζημίωτο) τους ντόπιους εργολάβους συμβατικών και σίγουρα θα με καθοδηγήσουν σε συμβατικό. Λένε για πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής όπως: ταχύτατη παράδοση σε 3-6 μήνες, λιγότερο κόστος ΙΚΑ , καλύτερη θερμο/ηχο/υγρομόνωση,καλύτερη αντισεισμικότητα,λιγότερη ταλαιπωρία στην επιστασία εργασιών. Αντοχή υλικών και μακροζωϊα ίσως και μεγαλύτερη αυτής του συμβατικού (80 χρόνια εγγύηση). Ισχύουν όλα αυτά?? Να υπενθυμίσω οτι στα νησιά έχουμε σε υπέρμετρο βαθμό υγρασία,ανέμους,αλμύρα.
    1 point
  9. Όταν οριστικοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής. Αφού δει την πρόταση του ενεργειακού τα 2 επιπλέον select τα δηλώνει ο ωφελούμενος.
    1 point
  10. Δεν ανέφερα τίποτα σχετικό με το δικαίωμα υπογραφής, ούτε ανέπτυξα κάποια θεωρία. Απάντησα στην ερμηνεία νομοθετικής διάταξης βάσει άσχετου κειμένου. Όταν ξεκινούσα την σταδιοδρομία μου, άκουγα (και διάβαζα) προσεκτικά τι έλεγαν (ή έγραφαν) οι συνάδελφοί μου. Τι είναι για γέλια και τι δεν είναι θα το κρίνεις αργότερα.
    1 point
  11. Για ποιον λόγο πήρα αρνητική ψήφο???… Υπαρχει δλδ κάποιος που θεωρεί ότι γνωρίζει εκ των προτέρων τα αποτελέσματα ??…. Τα Χρόνια μου πολλά …..
    1 point
  12. @Μαρία Αταλλά Ο ορισμός των ειδικών θεμελιώσεων του κειμένου που παρέθεσες, δεν έχει (απολύτως καμμία) σχέση με την αντίστοιχη έννοια της ελληνικής νομοθεσίας, όπως σου είπε και ο πολύπειρος συνάδελφος kan62. Μεθόδους όπως: θεμέλια σε κιβώτια, με πεπιεσμένο αέρα και σε πλωτά κιβώτια, η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει. Το ερώτημα είναι αν οι πεδιλοδοκοί και η γενική κοιτόστρωση είναι (ή όχι) ειδικές θεμελιώσεις. Σαφής αναφορά στην νομοθεσία δεν υπάρχει, πλην ενός παλαιού εγγράφου που έχει αναρτηθεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να δίνει η κάθε πολεοδομία την δική της ερμηνεία.
    1 point
  13. Πραγματικά θα ήθελα να ξέρω ποιος θεούλης ξέρει τα μόρια που χρειάζονται για να επιλεχθείς στο πρόγραμμα ενώ οι αιτήσεις είναι ούτε στο 30% και ταυτόχρονα είναι και η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί το σύστημα και δεν υπάρχουν έστω συγκριτικά στοιχεία..... Ειναι σαν να προβλέπεις τις βάσεις των Πανελληνίων πριν καν αρχίσουν.... Ολα όσα ακούγονται είναι τελείως αυθαίρετα και πιθανότατα κακόβουλα..... Εκτός αν θεωρήσουμε ότι η μοριοδότηση είναι στημένη και ξέρουν από τώρα τους επιλαχόντες......
    1 point
  14. Εεεε, ο νόμος ψηφίστηκε 3/11/2017!!! +5 χρόνια (προθεσμία για ΜΣΕ) -> μετά τις 3/11/2022 θα αρχίσουν να λήγουν οι πρώτες. Μάλλον εννοείς το 18μηνο που ισχύει για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Ανεβάζεις κανονικά τα υπόλοιπα κ περιμένεις (ή κάνεις) τη μσε. Η κατάσταση της δήλωσης είναι αδιάφορη, το 18μηνο αφορά μόνο τα δικαιολογητικά. Χωρίς ΜΣΕ (χωρίς πληρότητα δικαιολογητικών βασικά) δεν πάει από οριστική σε περαίωση (κ χωρίς πλήρη εξόφληση προστίμου). Για να πας από υπαγωγή σε οριστική θέλει min 30% του προστίμου κ κάτι άλλες λεπτομέρειες (α/α αμοιβών, τύπο στατικού ελέγχου κλπ). Για να πας από αρχική υποβολή σε υπαγωγή θέλει εξόφληση παράβολου κ ανέβασμα εξουσιοδοτησης. Το 18μηνο μετράει φυσικά από την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου, γι'αυτό κ λέω ότι είναι αδιάφορη η κατάσταση (σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει σαφής λήξη). Κάνε ότι σε βολευει/απαιτείται. (Εδώ που τα λέμε κ το ίδιο το 18μηνο πρακτικά αδιάφορο είναι, αφού ούτε εφαρμόζεται ούτε ελέγχεται) Καλή χρονιά!
    1 point
  15. @HAROUL Βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 87, η απόδειξη του χρόνου ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής γίνεται με την υποβολή σχετικής αεροφωτογραφίας. Η δυνατότητα χρήσης εγγράφων δημοσίων αρχών δίνεται όταν δεν προκύπτει η παλαιότητα από αυτήν. Επομένως, το πρώτο που εξετάζεται είναι η αεροφωτογραφία. Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν 45 και 30 χρόνια είναι —σχεδόν— απίθανο να ανακληθούν. Πάντως —αφού δεν έχουν ανακληθεί— οι κατοικίες έχουν άδεια, οπότε επιλέγεται η κατηγορία 1. Οι αποθήκες δεν έχουν άδεια και δηλώνονται με παλαιότητα προ 75 λόγω αεροφωτογραφίας.
    1 point
  16. Δε λέει αν είναι για νέο κτίριο. Αν είναι έτσι, τα όρια που θα σου δώσουν θα είναι πολύ πιο ευρεία από τα πραγματικά, τα οποία στο πλείστο των περιπτώσεων δε θα τα ξέρουν. Καλύτερα να πάει εμπειρικά ή να ρωτήσει άλλους μηχανικούς ή υδραυλικούς της περιοχής. Τo data logger προφανώς δεν είναι λύση.
    1 point
  17. Αυτή είναι η μόνη σωστή (κατοχυρώνει τον μηχανικό) και εφικτή απάντηση, για τη μελέτη ενός νέου κτιρίου. Το data loger πού θα το εγκαταστήσουμε αν το κτίριο είναι ακόμα στα σχέδια ???
    1 point
  18. Το λέει ξεκάθαρα ότι θέλει και το πιστοποιητικό μεταγραφής. Μην το ρισκάρεις. Καλά Χριστούγεννα!
    1 point
  19. Κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονται μπερδέματα αν τουλάχιστον στην τεχνική έκθεση αναφέρονται ξεκάθαρα νόμιμα, αυθαίρετα και συνολικά τμ. Θεωρώ πως μέσω του 4495 δεν γίνεται πάντα να καλύπτεις με ΥΔ όλες τις πιθανές περιπτώσεις επιφάνειας που μετράνε πολεοδομικά, φορολογικά κλπ. Γι' αυτό και επί πρόσθετα πρέπει η τεχνική έκθεση (και τα σχέδια) να βάζει/βάζουν "τάξη", ώστε να είναι κατανοητή η πραγματική κατάσταση από όλους. Δεν το έχω ψάξει ωστόσο με την Η.Τ. (επειδή δεν έχω κάνει ακόμα) αν εκεί πρέπει συστημικά να προκύπτουν τα υφιστάμενα εμβαδά από το άθροισμα νόμιμης επιφάνειας και αυθαιρεσίες ΥΔ, ΥΚ, κλπ. και όχι έμμεσα από την τεχνική έκθεση. Επίσης ως προς το θέμα σου, μήπως πρέπει να εξετάσεις και το εξής (δεν θυμάμαι αν το ανέφερες): Επειδή η τακτοποίηση του 3843 δεν έγινε σωστά, και εφόσον οι τοίχοι αφορούν στην ίδια παράβαση για την οποία έγινε η τότε τακτ/ση, μήπως δεν γίνεται να τους βάλεις μόνους τους με 4495 (είτε με αναλυτικό είτε με επιφάνεια) σαν να είναι διαφορετική παράβαση, αλλά να πρέπει να τακτοποιήσεις εκ νέου τον Η/Υ για όλη την αυθαίρετη επιφάνειά του με τον 4495 και να αφαιρέσεις το πρόστιμο που πληρώθηκε με τον 3843...
    1 point
  20. Δεν φαντάζομαι να περιμένετε ότι δύο ορισμένες έννοιες με διαφορά 50 ετών, σε διαφορετικά κράτη και με διαφορετική γλώσσα, έχουν το ίδιο νόημα. Ειδικά όταν αφορούν σε τεχνολογία έργων Πολιτικού Μηχανικού και θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε για ερμηνεία νομοθετικών διατάξεων ...
    1 point
  21. Καλησπέρα,έτσι είναι και δικαιολογημένα απορείς..Έχει συζητηθεί πολλές φορές.Ο νόμος δεν κάνει καμία αναφορά σε εξαρτώμενα μέλη.Η δε εγκύκλιος εκδόθηκε 1,5 χρόνο μετά! Είναι δεδομένο λοιπόν,ότι μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου, θα έγιναν πάρα πολλές δηλώσεις με την μείωση προστίμου της πολυτεκνικής ιδιοτήτας,για την οποία από τον 4178 ακόμη,το ΤΕΕ απαντούσε ότι δεν χάνεται ποτέ,όπως επίσης και τα Πιστοποιητικά πολυτέκνων αναφέρουν βάσει νόμου ότι η "πολυτεκνία είναι ισόβια". Άρα,τι σκοπό είχε η διευκρίνηση της εγκυκλίου?😀Την ανακολουθία μεταξύ προ εγκυκλίου και μετά εγκυκλίου δηλώσεων?....
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.