Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      26.310


  2. Equalizer

    Equalizer

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      226


  3. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      1.043


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      18.960


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 05/03/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. ΦΕΚ 270/Δ/85 ΄ 7. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παράγραφο 10), σε επτά και μισό (7,50) μέτρα. Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/73 περί ΓΟΚ/73. Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης, το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ.. (...) 11. Ο χώρος του υπογείου δεν επιτρέπεται να εξέχει το περίγραμμα του ισογείου του κτιρίου. "Η δε στάθμη της οροφής του υπογείου δεν επιτρέπεται να είναι υψηλότερη των 0,80 μέτρων από το διαμορφωμένο γύρω έδαφος.". και στο άρθρο 6 (κατοικίες) αναφέρεται ότι: γ) Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) . δ) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής μετρούμενον από το φυσικό ή το κατά την παρ.10 του άρθ-1 του παρόντος ΠΔ/τος διαμορφωμένο έδαφος και από κάθε όψη, ορίζεται σε τέσσερα (4) μέτρα για μονόροφη οικοδομή ή μονόροφο τμήμα αυτής και σε επτά και μισό (7,50) μ. για διώροφη οικοδομή ή διώροφο τμήμα αυτής. Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης το ύψος αυτό προσαυξάνεται κατά 1,20 μ. Σε καμμιά περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου.
    2 points
  2. Αν είναι για ιδιοχρησία, (που μάλλον αυτό θέλουν) δεν χρειάζεται συμβ/κή πράξη. Μπορούν να το κάνουν και με ιδιωτικό συμφωνητικό (και τοπογραφικό αν επιθυμούν).
    2 points
  3. Το Δ 181/85 οριζει μηκος προσωπου και εμβαδον για οικοπεδα που δημιουργουνται μετα απο αυτο. Το ΑΑΠ 289/11 οριζει οτι του Δ181/85 "κατισχυουν αποφασεις Νομαρχων που ειναι δυσμενεστερες". Αρα, ή παιρνεις τις δυσμενεστερες του Νομαρχη ή τις του Δ 181, λογω παραπομπης απο το ΑΑΠ 289. Με αυτες "μετρας". Ειπες οτι ειναι αρτια και οικοδομησιμα τα δυο τμηματα που σχεδιαζεις. Με ποιές διαταξεις; Εχεις οικοπεδο με κτισματα. Θα συμφωνησω με τον παυλο..."με τοσα κτισματα δεν μπορεις να κανεις κατατμηση" Η συσταση καθετων ειναι "μια λυση", αλλα προσμετρωνται ολα τα κτισματα -νομιμα και αυθαιρετα- στον αναλογουντα σε ολοκληρο το οικοπεδο σδ, με βαση την αρχικη του εκταση... [παυλο τις καλησπερες μου]
    2 points
  4. Τα drivers βρίσκονται εδώ (βήμα 5). Σύμφωνα με την ΑΠΕΔ, για το Oberthur ή το IDEMIA χρησιμοποιηείς το AWP 5.3.4. Το TokenME EVO έχει δύο εκδόσεις και μπορεί να έχει εσωτερική κάρτα MD 940 ή Cosmo v8.1... οπότε πρώτα θα πρέπει να βρεις πιο από τα δύο έχεις... για το Cosmo χρησιμοποιείς το AWP, ενώ για το 940 το SAC. *tip: Εάν έχεις εγκατεστημένο στο pc σου κάποιον driver από παλαιό ΕΔΔΥ, σύνδεσε το στικάκι και άνοιξε το πρόγραμμα... εάν το βλέπει και το διαβάζει θα σου δείξει ποια έκδοση έχεις...
    1 point
  5. κατ' αρχας δεν τιθεται θεμα "χρησης" της βεραντας, αφου εκ κατασκευης προοριζεται προς αποκλειστικη χρηση του διαμερισματος σου, λογω μη δυνατοτητας αλλου συνιδιοκτητη να μπει σε αυτη Κατα τα λοιπα, μπορεις να τακτοποιησεις , αλλά, εν οψει μιας μη σαφους διατυπωσης της παρ. 8 για την μονομερη τροποποιηση επι αποκλειστικης χρησης [ και εαν απαιτειται ή οχι και πού προβλεπεται], καλο θα ηταν να μιλησεις με την συμβ/φο, προφανως μετα τοσα χρονια, το εχουν ηδη συζητησει για τι θα κανουν, εάν για την μεταβιβαση απαιτειται μονομερης τροποποιηση της συστασης ή αν η μεταβιβαση μπορει να γινει χωρις τροποποιηση της συστασης, λογω "αποκλειστικης χρησης" - Μπορει να σου πει οτι δεν απαιτειται. - Εαν απαιτειται, θα σου πει αν πραγματι μπορεις να πας με το 8 Μια λυση θα ηταν να πας με την παρ. 7, δλδ λογω δεκαετιας και με ενα απο τα α ή β αρα θα πας με το εκ κατασκευης, όπου ρητα οριζει την δυνατοτητα μονομερους. Προχτες το συζητουσαμε εδω https://www.michanikos.gr/forums/topic/50390-αρθρο-098-ν-449517-αυθαίρετες-κατασκευές-σε-οριζόντιες-ιδιοκτησίες/page/148/#comment-1138847 ρωτα τον gamvro αν κατεληξαν καπου συμπληρωματικα υπαρχει η εγκ 4/16, που, επι αποκλειστικων χρησεων δεν απαιτει τροποποιηση. Ειδικά στην περίπτωση που η επέκταση και γενικά η νομιμοποιηθείσα αυθαίρετη δόμηση ή χρήση έχει πραγματοποιηθεί σε χώρο κοινόκτητο μεν, αλλά αποκλειστικής χρήσης, είναι δυνατή η μεταβίβαση του χώρου αυτού μαζί με την οριζόντια ιδιοκτησία στην οποία ανήκει η αποκλειστική χρήση, χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Εξυπακούεται, όμως, ότι ο χώρος αποκλειστικής χρήσης, στη νέα, νομιμοποιηθείσα μορφή του, θα μεταβιβασθεί και πάλι ως χώρος αποκλειστικής χρήσης, δηλαδή κοινόκτητος και ιδιόχρηστος και όχι ως χώρος πλήρους κυριότητας. https://enotariat.gr/?p=1402 συζητειστε εάν ενεκα εκδοσης μετεπειτα νομων, αν ισχυει.
    1 point
  6. μπορεις να τα διαβασεις στο ιντερνετ στα σχετικα λημματα Κατα τα λοιπα "Για παράδειγμα, έστω ο Β καταπάτησε [αρα δεν εχει κανεναν τιτλο ]...ειναι καταπατητης. το αγρόκτημα του Α [αρα ιδιοκτησιας του Α] και το εκμίσθωσε στο Γ.[ο οποιος το καλλιεργει με μισθωτηριο παρα μη κυριου, αρα ακυρο] Ποιος είναι ο κύριος, ποιος είναι ο νομέας και ποιος ο κάτοχος;" Μπορει ομως ο καταπατητης να ισχυρισθει οτι το κατελαβε πλεον των 20 χρονων σαν δικο του, αρα εχει χρησικτησια επι αυτου, , αρα εχει τιτλο κυριοτητας απο χρησικτησια.... αρα νομιμως το εκμισθωσε στον Γ, αρα ο Α του κανει αγωγη και τα ξεμπερδευουν στα δικαστηρια.
    1 point
  7. @Panagiwths_sk Μπορείς να ζητήσεις συμψηφισμό για τον οποίο θα συνεννοηθείς με την αρμόδια ΔΟΥ. Εύκολη διαδικασία με άμεσο αποτέλεσμα.
    1 point
  8. Θα ακολουθήσεις τις οδηγίες.Πίνακας αρχικού τεμαχίου-συντεταγμένες,Πίνακας τελικού τεμαχίου-Συντεταγμένες (κι ας μην συμπίπτει καθόλου με το αρχικό).......Τμήμα που αποκόπτεται από το ΚΑΕΚ........---->Συντεταγμένες τελικού τεμαχίου.Στο υπ'άρ.1 τα ίδια-Αρχικό,Τελικό-Όμορα που επηρεάζονται.Στο υπ'αρ.1 ,σου φαίνονται όλα παράξενα γιατί "πέφτει" ακριβώς πάνω σε ένα άλλο ΚΑΕΚ-μίλα με τον δικηγόρο,μιλήστε με το Κτηματολογικό Γραφείο,για όλα υπάρχουν λύσεις εφόσον είναι τεκμηριωμένες.
    1 point
  9. υπαρχει αυτο https://www.ktimatologio.gr/sites/default/files/g7n9q1584613417200[1].pdf και αυτο Για τη διόρθωση απαιτείται η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην κεντρική βάση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο με αριθμό ΓΔ 1120/1827953/13-7-2018. και αυτο ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΔΓΜ της Ελληνικό Κτηματολόγιο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/110243/4885/12.12.2019 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Β΄ 4765/24.12.2019
    1 point
  10. NAI (άρθρο 10 παρ. 2.3 Κτιριοδομικού)
    1 point
  11. στην τελευταια τροποποιηση του νομου για το ΕΚ, υπαρχουν απλουστευσεις και για τα "αγνωστος" δες το αρθρο 13 του ν 4821/21 " Διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων αρχικών εγγραφών με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη» - Τροποποίηση της υποπερ. αα' της περ. β' των παρ. 1 και 2 του άρθρου 18 του ν. 2664/1998" Οπως προειπε και η Χριστινα, θα χρειαστεις συνεργασια με δικηγορο. Και αφου συμφωνουν ολοι οι ενδιαφερομενοι, προκειται για "τυπικη" διαδικασια.
    1 point
  12. Απαιτείται δικηγόρος για την εγγραφή σε ακίνητο "αγνώστου" ιδιοκτήτη,ακολουθείται νομική διαδικασία.Εσύ περιορίζεσαι στη σύνταξη των διαγραμμάτων με τη σωστή θέση των γηπέδων και τις προκύπτουσες αλλαγές στη βάση,δίνεις και μια λεπτομερή έκθεση που αναφέρει το ιστορικό,την έρευνα τίτλων και την τεκμηρίωση της σωστής θέσης κλπ κλπ και οποιαδήποτε πληροφορία επιπλέον ζητηθεί.Ακολούθησε τις οδηγίες σύνταξης διαγραμμάτων μεταβολών του κτηματολογίου.
    1 point
  13. Ξεκίνα από τα βασικά. Λάβε την απόφαση οριοθέτησης και μέσω αυτής θα δεις και το διάταγμα ρυμοτομίας. Αν, δεν αναφέρει κάτι σχετικό με το ερώτημά σου η απόφαση, θα ελέγξεις και για την ύπαρξη, τυχόν μεταγενέστερης τροποποιητικής απόφασης. Το σίγουρο είναι ότι εφόσον υπάρχει ρυμοτομικό εν ισχύ, θα πρέπει να τηρηθεί σε ότι αφορά τις οικοδομικές γραμμές. Από κει και πέρα , όταν βρείς τα απαραίτητα στοιχεία συζητάμε και για τον επιτρεπόμενο ΣΔ.
    1 point
  14. Το πιστωτικό υπόλοιπο της προηγούμενης φορολογικής περιόδου γράφεται στον κωδικό 401. Υπάρχει δυνατότητα υποβολής αίτησης επιστροφής του ποσού. Όλα αυτά, όμως, τα γνωρίζει ο λογιστής σου και ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι τα έξοδα που δηλώνονται στην περιοδική δήλωση είναι επαγγελματικά, δηλαδή έχουν γίνει για την άσκηση της επαγγελματικής σου δραστηριότητας.
    1 point
  15. Μόνο με τρια φουρούσια υψίκορμα και συνεχόμενα των τριών εσωτερικών δοκών μπορεί να σταθεί αυτός ο πρόβολος. Θεωρώ άστοχο αυτόν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Εάν υπάρχει η δυνατότητα(κάλυψη–αποστάσεις), να τραβηχθουν οι κολωνες Κ26,27,28 , έξω 1,20 μ και να σχεδιαστει Η.Χ. (1,20μ.) +εξωστης (2,30, οριακά ανεκτός)= 3,50 μ. Οι Κ10,12,27 θα εξυπηρετούσαν καλύτερα χωρίς να είναι αρχιτεκτονικά άσχημες, αν ήταν π.χ. 40χ40 ορθογώνιες. Στις υπόλοιπες να γίνει και κάποιο-α τοιχώματα. αν δεν θελουμε κρέμαση δοκών και έχουμε ύψος, υπάρχει και η λύση πλάκας σαντουιτς η τσελνερ, μέσα έξω πάχους 40 εκ. τουλάχιστον .
    1 point
  16. Συμφωνώ απολύτως. Ο νόμος καθώς και η σχετική απόφαση δεν όρισε τίποτα απολύτως για έστω και μέσω μακροσκοπικής παρατήρησης-καταγραφή εμφανών βλαβών ή οτιδήποτε άλλο. Στην Τ.Ε.Σ.Ε θα πρέπει να γίνεται μόνο αναφορά στην απόδειξη των κριτηρίων που οδηγούν σε απαλλαγή από την Μ.Σ.Ε.
    1 point
  17. για εντος του νομιμου ογκου της οικοδομης [ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17 ] Επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτων κατασκευών - Page 58 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr και εδω [ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο - Page 124 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr η παρ. 8 αφορα αυθαιρεσιες σε "τμημα" οπου εχει αποκλειστικη χρηση με βαση συμβολαιο. επομενως παει με την παρ. 8. Δεν απαιτει συναινεση. Θα το συνδυασει με την παρ. 7.
    1 point
  18. Με τόσα κτίσματα, το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει πράξη σύστασης καθέτων ή και μικτή κάθετη.
    1 point
  19. N1kola5 Όχι, δεν εννοώ τον αριθμό των ορόφων ούτε ότι είναι αναξιόπιστο γενικά. Τα προγράμματα στατικής ανάλυσης δεν επιλύουν τον φορέα, αλλά το εξιδανίκευμα (μοντέλο) αυτού. Όταν στον φορέα περιλαμβάνονται ακρότητες (σε σχήμα, σε τρόπο στήριξης κ.ά.) που δεν μπορούν να εξιδανικευτούν (μοντελοποιηθούν) τα αποτελέσματα της ανάλυσης μικρή σημασία έχουν, αφού αντιστοιχούν σε κάτι άλλο από το κτίριο που έχουμε σχεδιάσει. Επειδή το ερώτημά σου είναι γενικό, ρίξε μια ματιά στην κατηγορία Προγράμματα Η/Υ — Στατικά και θα βρεις αρκετά σχόλια για λογισμικό ανάλυσης. Δεν προτείνω ν’ αλλάξεις πρόγραμμα, αλλά να κατανοήσεις τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της στατικής ανάλυσης με υπολογιστή. Εάν έχεις όρεξη για περαιτέρω εμβάθυνση στο ζήτημα: κτιριακή μελέτη — στατικός φορέας — εξιδανίκευση και επίλυση με Η/Υ, ξεκίνησε ένα θέμα και σου υπόσχομαι ολοκληρωμένη τοποθέτηση.
    1 point
  20. Η μετατροπή συντεταγμένων από links του διαδικτύου κάνει μόνο για χονδρικό εντοπισμό. Πάλι καλά που ο συνάδελφος από την πολεοδομία σε έβαλε στη διαδικασία διερεύνησης, Σκέψου ότι με βάση την εφαρμογή της ρυμοτομίας που έκανες αρχικά, με την μετατροπή συντεταγμένων μέσω internet, θα μπορούσε να τοποθετηθεί νέα οικοδομή σε επαφή με την οικοδομική γραμμή.
    1 point
  21. θα δεις εδω τις νεες ρυθμισεις... https://ecopress.gr/dimosieftike-sto-fek-o-neos-nomos-gia-to-ktimatologio/ και εδω https://www.e-nomothesia.gr/kat-periballon/nomos-4821-2021-phek-134a-31-7-2021.html και μετα θα πας σε δικηγορο.
    1 point
  22. Σωματείο: Την Τρίτη 01/03/22 ολοκληρώθηκαν οι συνεντεύξεις των Χειριστών Λειτουργίας Νότου και εντός του μηνός Μαρτίου θα γίνει η πρόσληψή τους, θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση για να ενταχθούν το γρηγορότερο στις Μονάδες Λειτουργίας για την άμεση κάλυψη όλων των οργανικών κενών. Την Τετάρτη 02/03/22 ξεκίνησαν οι συνεντεύξεις των Χειριστών Λειτουργίας Βορρά και ολοκληρώνονται περίπου σε 10 ημέρες. Οι υπόλοιπες κατηγορίες όπως αυτές των Πυροσβεστών - Οδηγών, των Δοκιμαστών Χημείου και των Καπετάνιων, έχουν ήδη τελειώσει από όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψή τους και θα ενταχθούν πολύ σύντομα στα Τμήματά τους μετά τη σχετική εκπαίδευσή τους. http://pseep.gr/wp-content/uploads/2022/03/Ανακοίνωση-Ενημέρωση-για-τρέχοντα-θέματα-03.03.22.pdf
    1 point
  23. @Giallou Η προηγούμενη συζήτηση (σελίδες 203 και 204) πραγματεύεται αυτό που ρωτάς. Δεν γράφω ξανά την δική μου τοποθέτηση για να μην γίνομαι κουραστικός.
    1 point
  24. Είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Δεν λαμβάνεις υπ' όψι την οικοδομική άδεια για τις παραβάσεις.
    1 point
  25. @Paul_Mix Δεν έχει χιλιοστά βάσει όγκου, δίνεις εσύ χιλιοστά που δεν προκύπτουν από υπολογισμό. Ακριβώς γι΄αυτό λέγεται "και ενδεχόμενος", γιατί με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Στην περίπτωση που εξετάζεις, θα μπορούσαν να είχαν από 450 το ισόγειο και ο πρώτος, και 100 ο δεύτερος χωρίς συμμετοχή στις δαπάνες κοινοχρήστων. Δεν χρειάζεται κάποια κάτοψη για τον όροφο αυτό.
    1 point
  26. @Paul_Mix α) Μπορείτε και αυτό να κάνετε (εννοούσε το 1/3). Θα προσθέσετε ένα χιλιοστό στον τελευταίο όροφο. β) Ισχύει ότι δεν μπορεί να γίνει προσθήκη. Στη σύσταση μπορείτε να έχετε μελλοντικό και ενδεχόμενο όροφο (αντί για μελλοντικό) με ένα μικρό ποσοστό συνιδιοκτησίας, χωρίς συμμετοχή στις δαπάνες κοινοχρήστων. Με την έννοια ότι στο μέλλον ενδέχεται να προκύψουν οι συνθήκες (αλλαγές στην επιτρεπόμενη δόμηση) ώστε να καταστεί εφικτή η προσθήκη.
    1 point
  27. @ChrysaT ΠΔ 236/1984: Για τις περιφράξεις γηπέδων μέσα σε ζώνη πλάτους 500 m από την ακτή ή την όχθη δημοσίων λιμνών σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 1 του νόμου 1337/1983
    1 point
  28. Συγνώμη που παρεμβαίνω σε ζήτημα σαν αυτό… αλλά καθαρά αρχιτεκτονικά μιλώντας κι εγώ μπορεί να προτιμήσω πρόβολο και 5 μέτρα αλλά θα πρέπει πριν τον κάνω να έχω εξασφαλίσει την οικονομική δυνατότητα από τον εργοδότη ότι μπορεί να πληρώσει ειδικές κατασκευές με ειδικές στηρίξεις (πχ από προεντεταμένα μέχρι στήριξη από άνω ή ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί)… Οπότε ας τσεκάρει τις προτιμήσεις….. Και δεν υπάρχουν αρχιτεκτονικοί λόγοι. Αυτό στο υπογράφω ως αρχιτέκτονας. Υπάρχουν αρχιτεκτονικές επιλογές.
    1 point
  29. Καλημέρα!Θα σου δώσω ένα έξτρα τιπ για να βγεις από το δίλημμα..Θυμάσαι πώς ξεκίνησα στην πρώτη μου απάντηση?Είσαι στο χωριό με διανομή που επέχει θέση ρυμοτομικού σχεδίου-το ρυμοτομικό σχέδιο είναι "ρυμοτομική" απαλλοτρίωση-άρα εσύ στην διανομή, δεν ψάχνεις να μπεις στην εξαίρεση των μη απαλλοτριωμένων- άρα σωστά κατέληξες ότι: ...αν δεν υφίσταται θέμα μεταβίβασης σήμερα ή οποιασδήποτε δικαιοπραξίας τέλος πάντων που απαιτεί την βεβαίωση μηχανικού του Ν.4495 .Όπως και να έχει ,έιναι μείζον ,να θέσεις στον πελάτη σου το πρόβλημα του,για το οποίο δεν ευθύνεσαι εσύ.Έχει κατασκευάσει αυθαίρετα πάνω στον δρόμο του χωριού,τα οποία είναι προς κατεδάφιση.Του τα λες,κατοχυρώνεσαι ως προς την δουλειά σου για να είσαι εσύ εντάξει και καθόλα νόμιμος και ας πάρει κι αυτός τις αποφάσεις του.Τα ζούμε καθημερινά,δεν είμαστε μάγοι,μηχανικοί είμαστε... Υ.Γ.Για να γίνω πιο σαφής-εφόσον μετά απ'όλη μου την έρευνα προέκυπτε ότι όντως έχει κατεδαφιστέα τμήματα,εγώ δε θα έκανα καν την ρύθμιση πριν την κατεδάφιση αυτών.Αλλά εγώ είμαι εγώ,και δεν είμαι εδώ για να επιβάλλω την άποψη μου-την παραθέτω μόνο προσπαθώντας,αν μπορώ να βοηθήσω,και μόνο προς κατοχύρωση των συναδέλφων μου..
    1 point
  30. Γεια!Σου βρήκα αυτό το θέμα εδώ στο forum που δεν ξέρω πώς να το κολλήσω εδώ στο σημείο που θέλω-πρέπει να διαβάσεις τις σελίδες 14 και 15.Οι συνάδελφοι δίνουν απαντήσεις σχετικά με τις απαγορεύσεις και τις εξαιρέσεις με τις οποίες μπορείς να ρυθμίσεις ή όχι ρυμοτομούμενο ακίνητο. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα εξής Άρθρο 89 του 4495 "2. Απαγορεύεται η μεταβίβαση δικαιώματος ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βρίσκεται : α) σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση επί ακινήτων στα οποία υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα πολιτών. Σε περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα, δεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία απαλλοτρίωσης και τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται" και ερμηνευτική εγκύκλιος 2 του 2019
    1 point
  31. Γιάννα μου καλησπέρα-παρακολούθησα την συζήτηση και ας μου επιτρέψει κι ο Παύλος μια φιλική παρέμβαση-η συνάδελφος ρώτησε αν μπορεί να ρυθμίσει αυθαίρετη κατασκευή που βγαίνει 40 εκ. εκτός Ρ.Γ. "όσο και το έρκερ του υποκείμενου ορόφου".Το έρκερ του υποκείμενου ορόφου σαφώς είναι νόμιμο,εφόσον προκύπτει από την ΟΑ.Η αυθαίρετη προσθήκη του υπερκείμενου ορόφου που δεν είναι έρκερ ΔΕΝ επιτρέπεται να υπέρκειται πάνω από τον εγκεκριμένο κοινόχρηστο πόλης δηλαδή να εξέχει της ΡΓ (εκτός αν ανήκει στις εξαιρέσεις της κατ.3 που αναφέρει και ο Παύλος (περίπτωση γγ και ιειε) δηλαδή,άλλως δεν ρυθμίζεται τίποτε άλλο σε κοινόχρηστο χώρο πόλης). Μερικά τιπς : Τιπ 1-Το ότι είμαι σε μια οικοδομή που υπάρχει νόμιμο έρκερ από κάτω δε σημαίνει ότι μπορώ να πάω από πάνω και να βγάλω μια κατασκευή που να προεξέχει στον κοινόχρηστο πόλης.Απαγορεύεται η ρύθμιση σε κοινόχρηστο πόλης από το άρθρο 89. Τιπ 2-Π.χ.Δεν είμαι στην εσοχή πάνω από τα νόμιμα έρκερ αλλά στο ισόγειο της οικοδομής κάτω από το νόμιμο έρκερ του 1ου ορόφου.Θα ρύθμιζα τα 40 εκατοστά του ισογείου καταστήματος που είναι εκτός Ρ.Γ. πάνω στο πεζοδρόμιο?όχι-το ίδιο ισχύει και για την αυθαίρετη κατασκευή της εσοχής,βεράντας,στέγης κλπ ,κλειστού χώρου που προεξέχει της Ρ.Γ. Τιπ 3-αυτό που επιτρεπόταν να γίνει το 1976 νόμιμα δεν σημαίνει ότι ρυθμίζεται σήμερα νόμιμα ενώ έγινε αυθαίρετα. Έτσι κάπως τα ξεκαθαρίζω κι εγώ για μένα κι ελπίζω να βοήθησα!
    1 point
  32. Καλησπέρα!Αφού λοιπόν εφαρμοστεί σωστά η ΡΓ όπως αναφέραμε παραπάνω η τακτοποίηση Α.Μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρχουν τελικά ρυμοτομούμενα αυθαίρετα τμήματα κτιρίων-Β.Δεν μπορεί να προχωρήσει εάν υπάρχουν ρυμοτομούμενα αυθαίρετα τμήματα κτιρίων ,εάν δεν δηλωθούν τα ρυμοτομούμενα τμήματα προς κατεδάφιση,όπως δηλαδή σωστά το περιγράφεις θα πρέπει να γίνει κατεδάφιση των τμημάτων που είναι εκτός και ρύθμιση των τμημάτων εντός.😀
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.