Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      4.737


  2. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      26.309


  3. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      9.033


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      18.931


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 23/01/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. Το σύστημα δεν ζητάει ΤΕ αλλά εμείς επιλέγουμε ΤΕ λόγω απαλλαγής από ΜΣΕ Ο λόγος απαλλαγής είναι η μη προσαύξηση φορτίων στον φ.ο του κτιρίου άνω του 20%.
    2 points
  2. σωστα Πριν το ΕΚ, υπήρχουν δυο "πραξεις" στο ίδιο συμββολαιο. α] η συσταση ΟΙ β] και η μεταβιβαση και γινονταν δυο μεταγραφες...σαν συσταση και σαν μεταβιβαση. Μετα το ΕΚ, γινεται η συσταση των ΟΙ ολοκληρης της οικοδομης και μεταγραφεται. Καθε ΟΙ παιρνει το δικο της ΚΑΕΚ, με τα τυχον παρακολουθήματά της και επακολουθουν οι μεταβιβασεις. Ετσι αποφευγονται τα συχνα λαθη που γινονταν με τον προηγουμενο τροπο. κουκουτση.pdf
    2 points
  3. Θα δεις το αρθρο 34 του ΚΟΚ - κατ΄αρχας ο Δημος δεν δικαιουται να προβαλλει δικαιολογιες του τυπου "μια οικοδομη-ενας καδος." - Η θεση του καδου δεν πρεπει να εμποδιζει την εισοδοεξοδο σε νομιμο χωρο σταθμευσης. Πόσο δυσκολο ειναι να μεταφερθει "πιο περα";;; Θεωρητικα, επί στενου δρομου, υποχρεουται να απαγορευει την σταμευση και "απεναντι" της εξοδου του παρκιν. Θα καταθεσεις αιτηση στον Δημο με τα αποδεικτικα της νομιμοτητας του παρκιν και με τα αιτηματά σου... και με καποιο τοπογραφικο. [υπαρχει στο φορουμ σχετικη συζητηση]
    2 points
  4. Δύο ερμηνευτικά έγγραφα, από το ΥΠΕΝ, για το θέμα αναστολής του άρθρου 10 του ΝΟΚ. 74084 αρ.10 ΝΟΚ ΕΠΙ.pdf 88093_ωφελούμενα.pdf
    1 point
  5. Επίσης στο 96, αφού αναφέρει όλα τις περιπτώσεις: Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση μηχανικού και φωτογραφίες, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος. Καλώς δεν στη ζητάει δλδ, τώρα κ να την κάνεις δεν χάλασε ο κόσμος. Εγώ δεν την κάνω κ στην ταυτότητα συμπληρώνω χωρίς απαίτηση ελέγχου. Το 1643 παρόλαυτα αυτά μελέτησε το, χρειάζεται στα υπόλοιπα.
    1 point
  6. Οκ είχα δει το 4178 από πάνω και νόμισα είναι εκεί, νομίζω η κάρτα δεν έχει κάποιο καιρό που την καταργήσανε επειδή είχε προβήματα ανέκαθεν; Εκτός αν αφορά την πρόσφατη αναβάθμιση, αν είναι στείλε μειλ στo helpdesk.
    1 point
  7. Αρχικά, σε σχέση με την κάτοψη της σύστασης είναι οκ ή έχεις θέμα ήδη από εκεί? με την ταυτότητα αυτή, ή γενικά από το 2011 έχει γίνει κάποια δικαιοπραξια;
    1 point
  8. Κάνε ρύθμιση ως προ 75 (κατηγορία 1) έτσι το ακίνητο θα αποκτήσει τις κατόψεις του που θα προσαρτώνται στη δήλωση υπαγωγής και βεβαίως μετά να τσεκαριστούν και οι διαφορές που ενδεχομένως προκύψουν σε σχέση με τα εμβαδά των διαμερισμάτων στη σύσταση μην τυχόν και απαιτηθεί τροποποίησή της. Μιας και αναλαμβάνεις τη δουλειά κάνε και τοπογραφικό διάγραμμα. Θα χρειαστεί (δεν απαιτείται ως δικαιολογητικό για τη δήλωση λόγω κατηγορίας 1).
    1 point
  9. Όχι, αυτή η επιλογή απευθύνεται σε επαγγελματίες για την εμπορική τους δραστηριότητα. Χρησιμοποιείς το συνηθισμένο: Λοιπά έξοδα (Ε3_585_016).
    1 point
  10. Βάζεις λέβητα ΦΑ για την επιφάνεια που καλύπτει το υπάρχον θερμαντικό σώμα, τοπική αερόψυκτη ΑΘ για την επιφάνεια που καλύπτουν τα 2 A/C, εφόσον είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Αν το τζάκι καλύπτει άλλη επιφάνεια από τις 2 προηγούμενες, το καταχωρείς ως ανοικτή εστία με καύσιμο βιομάζα.
    1 point
  11. Αν η μεταβίβαση δεν γίνει σε μόνιμο ή καταγόμενο χωρίς άλλη κατοικία στη ζώνη των 800 μ το οικόπεδο που θα μεταβιβαστεί θα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Οπότε, αν ο σκοπός είναι η δόμηση τότε δεν πρέπει να μεταβιβαστεί.
    1 point
  12. Το τιμολόγιο εκδόθηκε μόνο με την καθαρή αξία, οπότε χαρακτηρισμός ΦΠΑ δεν γίνεται @capos. Η διαδικασία που ακολουθείται ως προς την απόδοση του φόρου από τον λήπτη δεν μπορεί να απεικονιστεί, μέχρι στιγμής, στο mydata. Στην περιοδική δήλωση, φυσικά, συμπληρώνεις τα απαιτούμενα πεδία. Η συσκευή κινητού δεν είναι απαραίτητο να δηλωθεί ως πάγιο. Απλούστερο είναι να την αντιμετωπίσεις ως γενικό έξοδο.
    1 point
  13. Στην ουσία σε δεσμεύει η έννοια της ιδιοκτησίας. Από τη στιγμή που δεν έχει συσταθεί θα πρέπει να εξεταστεί ολόκληρη η οικοδομή. Αλλά μάλλον βρίσκεσαι Θεσσαλονίκη και ειναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα με τις συστάσεις. Οπότε καλύτερα να συνεννοηθείς με τον συμβολαιογράφο... Αν και εδώ γράφει το αντίθετο. ("Σύσταση διαιρεμένης ιδιοκτησίας με σύμβαση")
    1 point
  14. Τη στιγμή που βγαίνει η άδεια οικοδομής το οικόπεδο είναι μεγαλύτερο του αρτίου στον κανόνα ; Το μέγεθος Β δίνει το κίνητρο του άρθρου 10.
    1 point
  15. Συμπλήρωσε μόνος σου τα σωστά ποσά και προχώρα στην υποβολή της περιοδικής δήλωσης αγνοώντας τα λάθη της προσυμπλήρωσης. Αφού τα έλεγξες και δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος, δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω προβληματισμού. Η δυνατότητα αλλαγής των προσυμπληρωμένων ποσών δεν πρόκειται να καταργηθεί.
    1 point
  16. Θα ξεκινήσω από το 2ο . Απαραιτήτως θα πρέπει να ισχύει η εντοπιότητα, δηλαδή ο αγοραστής θα πρέπει να είναι μόνιμός κάτοικος ή καταγόμενος που δεν έχει άλλη κατοικία στη ζώνη των 800 μ. Οι όροι δόμησης ισχύουν όπως λες σύμφωνα με το φεκ 588/δ/82 και θα πρέπει να δεις εάν υπάρχει ορισμένο κέντρο. Συνήθως ορίζονταν με απόφαση των άλλοτε κοινοτικών συμβουλίων και στην πλειονότητα ήταν το κοινοτικό κατάστημα, η εκκλησία του χωριού, το δημοτικό σχολείο. Για το πρώτο ερώτημα, δεν έχω κατανοήσει απόλυτα την κατάσταση που περιγράφεις. Το υφιστάμενο οικόπεδο είναι προφανώς τυφλό και εξυπηρετείται με δουλεία διέλευσης μέσω άλλης ιδιοκτησίας η οποία έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο; Για την δημιουργία νέων οικοπέδων σωρευτικά με τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 θα πρέπει να ισχύει και το εδάφιο 2 του άρθρου 7. (*) (*) 2. Κατά τη δημιουργία νέων γηπέδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλα τα γήπεδα κυκλοφοριακή εξυπηρέτησή τους από κοινόχρηστο χώρο.
    1 point
  17. Με απλά ελληνικά για ακίνητα με ΣΟΙ: Το εμβαδόν των τοίχων των ΟΙ που "συνορεύουν"με κοινόχρηστους χώρους προσμετράται στο εμβαδόν των ΟΙ κι αυτών που "συνορεύουν" σε άλλη/ες ΟΙ μοιράζεται εκατέρωθεν.
    1 point
  18. Συνέχεια και αυτό για την ερμηνεία του κανόνα : Πράξη-85-Άρθρο-10-ν-4067-2012.pdf
    1 point
  19. 10Α "Το κίνητρο παρέχεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται κατόπιν γνώμης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής." Κατα τα λοιπα, δξ τί διευκρινησεις περιμενουν εκει στα ΣΑ. Το αρθρο ειναι σαφες ως προς τις προυποθεσεις που θετει... Υποβαλλεται στο ΣΑ το σχετικο ερωτημα, με αναλυτικη καταγραφη απο τον μελετητη, οσων κρινει αναγκαιων οτι "συνηγορουν" στο αιτημά του Το ΣΑ εκφερει την "γνωμη" του και μετα αποφασίζει το "αρμοδιο οργανο του ΥΠΕΝ" Για την εφαρμογή της παρ.1 λαμβάνονται υπόψη ιδίως τα κριτήρια του σημαντικού οφέλους του πολιτιστικού περιβάλλοντος, όπως η αποκατάσταση της θέας προς σημαντικά μνημεία, της μείωσης του φαινομένου θερμικής νησίδας ή της οπτικής συνοχής της περιοχής, στην οποία βρίσκεται το αποσυρόμενο μερικώς κτίριο από την άποψη, ιδίως, του περιγράμματος στον ορίζοντα (sky line) ή και της μορφολογικής συνοχής του πολεοδομικού συνόλου σε επίπεδο δρόμου ή γειτονιάς.
    1 point
  20. Και μετά από προτροπή του φίλου Δημήτρη ... και όλα τα υπόλοιπα ερμηνευτικά έγγραφα που αφορούν στο άρθρο 10 (για να είναι κάπως συγκεντρωμεμένα) : 1_Κριτήρια αξιολόγησης κινήτρων άρθρου 10.pdf 2_ΣΑ και άρθρο_10.pdf 3_Για τα ΣΑ και το άρθρο 10 του ΝΟΚ.pdf
    1 point
  21. Εμ ! batzmav, πέστο ντε αυτό από την αρχή, ....!!! το περίεργο που ανέφερα ότι είχε ανακύψει λοιπόν λύνεται στο: "....Το 2006 συστάθηκε η οριζόντια ιδιοκτησία για τις μεζονέτες που ¨θα¨ χτιζοντουσαν με την τάδε Ο.Α. Η ανοικοδόμηση έγινε το 2006-2007. .." Δεν μας είχες δώσει αυτό το στοιχείο, οπότε φάνηκε αρχικά ότι η περιγραφή των Ο.Ι έγινε ΜΕΤΑ την κατασκευή των μεζονετών και ΟΧΙ ΠΡΙΝ (ως συνέβη)... οπότε φάνηκε ότι παραδόξως ΔΕΝ είχαν περιγράψει τους αυθ. χώρους στην σύσταση..... Τώρα "μπήκε το νερό στ' αυλάκι" αλλά, ευκαιρίας δοθείσης, λέω ότι: θα πρέπει πάντα τα ερωτήματα να περιέχουν όλα τα στοιχεία για να αξιώνεται η καλύτερη δυνατή απάντηση χωρίς το "παιχνίδι των ερωτήσεων" ..... Επίσης επαναλαμβάνω ότι καθόλου απ΄αρχής ΔΕΝ αναφέρθηκα στον καθορισμό των αποκλειστικών χρήσεων .... όντας αυτό άσχετο με το παραπάνω θέμα.
    1 point
  22. Με την πολλή καλημέρα μου Tekton85 και αφού μόλις συνήλθα, όντας ξεκαρδισμένος στα γέλια για την "εκνευριστικότητα" των απαντήσεων μου ..... σου απαντώ : Α) Αν το garage - αποθήκη στον ακάλυπτο είναι όλων (χωρίς χιλιοστά ιδιοκτησίας) => είναι ΜΗ συστημένη διηρημένη ιδιοκτησία => είναι σε καθεστώς εξ΄αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας ΟΛΩΝ => συγκρίνεται με το αθροιστικό δικαίωμα δόμησης ΟΛΩΝ = (Σ.Δ οικοπέδου x Εοικοπ.). Αυτό αφορά στην δήλωση κοιν/στων που είναι παντελώς ανεξάρτητη των δηλώσεων εκάστης Ο.Ι. Β) Μετά την σχετική συναίνεση που θα πάρει ο χρήστης για την τακτοποίηση του αυθ. χώρου, προφανώς θα προτίθεται να τον προσαρτήσει με κάποια τροποποίηση της σύστασης (ίσως μονομερή) σε κάποια Ο.Ι του, ώστε αυτός να αποτελεί παρακολούθημα της και να διατηρεί την ευχέρεια ανεξαρτήτων μελλοντικών δικαιοπραξιών από την άλλη Ο.Ι του.... Άρα θα πρέπει να δηλώσει τον αυθ. χώρο μαζί με κάποια από τις Ο.Ι του κατά δική του επιλογή .... Τέλος, αν υποτεθεί ότι τακτοποιούσαμε το κτίριο για έναν τέτοιο αυθ. χώρο με μία δήλωση και το 100% των χιλιοστών, τότε για λόγους συνεπείας κριτηρίων (σύγκριση αυθαιρέτων με το 100%) θα έπρεπε να αντιστοιχίσουμε τον αυθ. χώρο σε αμφότερες τις Ο.Ι, πράγμα που θα δέσμευε την ανεξαρτησία των δικαιοπραξιών για τις δύο Ο.Ι. εκτός αν ίσως (θεωρώ προσωπικά) αναφερόταν στην τροποποίηση της σύστασης ότι στο παρακολούθημα (αυθ. χώρος) έχουν δικαίωμα χρήσης εξ΄αδιαιρέτου οι δύο Ο.Ι . Πέραν πάντως του ιδιοκτησιακού θέματος ΔΕΝ αποτελεί σωστή πρακτική να ανακατεύουμε σε μία δήλωση τους συντελεστές Υ.Δ των Ο.Ι, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τουλάχιστον να εντάξουμε την κάθε Ο.Ι με τους συντ. επιβάρυνσης της σε ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ #Φ.Κ. Τότε πλέον θα εμφανιστεί και το σε ποιά Ο.Ι εντάσσεται ο αυθ. χώρος για τα περεταίρω... Υ.Γ ελπίζω να μην εκνεύρησα πάλι.... EDIT: Tekton85 να σαι καλά, πες τις μπύρες τις ήπιαμε κιόλας μαζί στην υγειά μας .....
    1 point
  23. 1. Τη συζήτηση για τις ΕΤΕΠ τη μετέφερε ο AlexisPap σαν ανεξάρτητο θέμα ... 2. Επειδή με μπέρδεψες με τις παραγράφους ... έχω τη βεβαιότητα ότι αναφέρεσαι σε αρίθμηση της "Παρουσίασης του EC6" και όχι στο κείμενο του EC6 ή του ΕΚΕ του EC6 ... 3. Για την ερώτησή σου : EC6 8.4 Λεπτομέρειες διαζωματικής τοιχοποιίας (1)Α Η διαζωματική τοιχοποιία πρέπει να κατασκευάζεται μεταξύ κατακόρυφων και οριζόντιων διαζωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα ή από οπλισμένη τοιχοποιία, έτσι ώστε να συνεργάζονται ως ένα ενιαίο δομικό μέλος υπό την επιβολή δράσεων. (2)Α Τα οριζόντια και κατακόρυφα διαζώματα πρέπει να κατασκευάζονται μετά από την δόμηση της τοιχοποιίας, ώστε να συνδέονται καταλλήλως με αυτήν. (3) Τα διαζώματα θα πρέπει να κατασκευάζονται σε όλες τις στάθμες των ορόφων και σε όλες τις συναντήσεις τοίχων, καθώς και εκατέρωθεν όλων των ανοιγμάτων με εμβαδόν μεγαλύτερο από 1,5 m2. Ενδέχεται να απαιτούνται πρόσθετα διαζώματα στους τοίχους, έτσι ώστε η οριζόντια και η κατακόρυφη μέγιστη απόστασή τους να μην υπερβαίνει τα 4 m. (4) Τα διαζώματα θα πρέπει να έχουν διατομή εμβαδού όχι μικρότερου από 0,02 m2, με ελάχιστη διάσταση 150 mm εντός του επιπέδου του τοίχου, και να διαθέτουν ελάχιστον οπλισμό ισοδύναμο του 0,8% της διατομής του διαζώματος, αλλά πάντως, όχι λιγότερον από 200 mm2. Πρέπει, επίσης, να διατάσσονται συνδετήρες ελάχιστης διαμέτρου 6mm, ανά αποστάσεις οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα 300 mm. Οι λεπτομέρειες οπλίσεως θα πρέπει να ακολουθούν την 8.2. ... EC8 9.5.3 Πρόσθετες απαιτήσεις για διαζωματική τοιχοποιία (1)P Τα οριζόντια και κάθετα διαζώματα θα συνδέονται μεταξύ τους και θα αγκυρώνονται στα στοιχεία του κυρίως δομικού συστήματος. (2)P Προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική σύνδεση ανάμεσα στα διαζώματα και την τοιχοποιία, η σκυροδέτηση των διαζωμάτων θα γίνεται αφού έχει κατασκευαστεί η τοιχοποιία. (3) Οι διαστάσεις των διατομών τόσο των οριζόντιων όσο και των κατακόρυφων διαζωμάτων δεν μπορούν να είναι μικρότερες από 150 mm. Σε δίστρωτους τοίχους το πάχος των διαζωμάτων θα εξασφαλίζει την σύνδεση των δύο φύλλων και την αποτελεσματική τους περίσφιγξη. (4) Κατακόρυφα διαζώματα θα πρέπει να τοποθετούνται: - Στα ελεύθερα άκρα κάθε φέροντα τοίχου, - Και στις δύο πλευρές οποιουδήποτε ανοίγματος σε τοίχο με επιφάνεια πάνω από 1,5 m2, - Μέσα στον τοίχο αν αυτό απαιτείται προκειμένου να μην υπερβαίνεται η απόσταση των 5 m ανάμεσα στα διαζώματα, - Στις ενώσεις φερόντων τοίχων, όταν τα διαζώματα τα οποία επιβάλλονται από τους παραπάνω κανόνες βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 m. ... (6) Ο διαμήκης οπλισμός των στοιχείων διαζωμάτων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 300 mm2, ούτε και από το 1% της διατομής του διαζώματος. (7) Συνδετήρες διαμέτρου όχι μικρότερης από 5 mm και τοποθετημένοι σε απόσταση μεταξύ τους όχι μεγαλύτερη από 150 mm θα πρέπει να προβλέπονται γύρω από τον διαμήκη οπλισμό. ( 8 ) Ο χάλυβας οπλισμού θα πρέπει να είναι της Κατηγορίας B ή C σύμφωνα με το EN 1992-1-1:2004, Πίνακα C.1. (9) Τη μήκη υπερκάλυψης δεν μπορεί να είναι μικρότερα από 60 διαμέτρους της ράβδου.
    1 point
  24. Όποιος συντονιστηκε με έναν άλλο, και έβαλαν αρνητική ψήφο, θα πρέπει να είναι πολύ χασομερης. Αλλά περιμένω να εξηγήσει κάποιος το λόγο
    -1 points
  25. Πέρα ότι συμφωνώ με τον @Pavlos33, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Αυτός δεν ντράπηκε να σας το πει αυτό και εσείς όταν το ακούσατε δεν κακοφάνηκε?
    -2 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.