Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      9.027


  2. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      7.381


  3. dib

    dib

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      5.016


  4. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      8.985


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 14/07/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. Άνοιγμα επί ορίου ΔΕΝ επιτρέπεται. Ίσως στην άδεια έχει δειχτεί σταθερό υαλότουβλο (επιτρέπεται) αλλά έχει κατασκευαστεί κινητό άνοιγμα. Αν είναι έτσι, αποτελεί πολεοδομική παράβαση. Ο όμορος έχει δικαίωμα να κατασκευάσει τοίχο σε επαφή με το όριό του
    2 points
  2. Version 1.0.0

    11.596 downloads

    Προϋπολογισμός σε excel του παραρτήματος Β του Ν. 4495/2017
    1 point
  3. Version v6

    3.499 downloads

    Ένα πρόγραμμα επίλυσης οδεύσεων και σημείων λεπτομερείων.
    1 point
  4. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ σε όλες τις εκδόσεις του SDBOX για AutoCAD, BricsCAD, GstarCAD & ZwCAD εώς 15-8-2023! Website facebook Page facebook Group Videos Instagram TikTok Οδηγός Χρήσης Download trial
    1 point
  5. αν θες να πάει για ανάκληση η Οικοδομική Άδεια μπορεί να γίνει.....
    1 point
  6. Στο Οικόπεδο του ο όμορος γίνεται να κτίσει ότι θέλει όπου θέλει με βάση τις πολεοδομικές διατάξεις σεβόμενος και ενδεχόμενες συμβολαιογραφικά κατοχυρωμένες δουλείες.... Συνοπτικά όπως έχει περιγραφεί εδώ Γίνεται Υ.Γ. Το δικαίωμα "τακτοποίησης" κάτι ως προ 2011 δεν αφαιρεί το δικαίωμα άλλων να αξιοποιούν τα δικά τους ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
    1 point
  7. Για παθητική έχεις δικαίωμα...για ενεργητική καλύτερα ρώτα την Πυροσβεστική που θα καταθέσεις μέσω του e-adeies.
    1 point
  8. Σημέρα θα έλεγα πως όχι δεν επιτρέπεται, αλλά μιλάμε για περίπτωση υπαγωγής σε νομό αυθαιρέτων όποτε εξυπακούεται αυτόματα ότι η διάνοιξη του ανοίγματος έχει υλοποιηθεί προ του '11.
    1 point
  9. 1) Ναι απαιτείται μελέτη (παθητική?) και ενεργητική για όλα τα επίπεδα. Δεν γράφεις τι είδους υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι, αλλά υποψιάζομαι κάτι σε συνάθροιση κοινού. Πρέπει να την αναθέσεις σε συν/φο μηχανολόγο που να γνωρίζει το αντικείμενο.
    1 point
  10. Είχα πρόσφατα την ίδια περίπτωση με τακτ/ση ανοίγματος παρά το όριο, το οποίο είχα βάλει σε υπαγωγή αφού τεκμηριωμένα είχε διανοιχτεί προ του '11. Μας έκανε καταγγελία η απέναντι, ήρθε η Υδομ και το είδε και τελικά μας είπε να αφαιρέσουμε το κούφωμα από το άνοιγμα και να γίνει πλήρωση του κενού με υαλότουβλα. Έτσι και έγινε, με έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Συν/φε @dib γνώμη μου είναι ότι αν το άνοιγμα έχει τακτοποιηθεί ήδη και είναι υαλότουβλο, δεν υπάρχει κανένα θέμα.
    1 point
  11. Τα container στο 90% των περιπτώσεων είναι πρακτική κουτοπόνηρων ιδιοκτητών επειδή θεωρούν ότι δεν απαιτούν οικοδομική άδεία. Αν δε θέλει να βγάλει οικοδομική άδεια, δε χρειάζεται να πάει μηχανικό. Πες του να μη σπαταλάει τον χρόνο σου άδικα.
    1 point
  12. Οι μέθοδοι και οι αρχές σχεδιασμού των οδοστρωμάτων:
    1 point
  13. Καλησπέρα. Εφόσον δεν υπάρχουν μεταγενέστερες-του έτους 1983- αυθαιρεσίες, θα αποτυπώσεις το ακίνητο και θα ανεβάσεις τις κατόψεις αποτύπωσης. Σαν διοικητική πράξη ανεβάζεις την τεχνική έκθεση που θα τεκμηριώνεις την προύπαρξη του κτιρίου και το ότι ο οικισμός ήταν στάσιμος σύμφωνα με το ΦΕΚ 292/Δ/83 και το ακίνητο εμπίπτει στις εξαιρέσεις του άρθρου 82 Ν. 4495 και δύναται να μεταβιβαστεί άνευ τακτοποίησης. Η όλη αυτή διαδικασία είναι κατ' αναλογία των προ 55 κτισμάτων . Παραθέτω και την σχετική ερωτοαπάντηση του ΤΕΕ. 8. Τι εισάγουμε στην καρτέλα «Πράξεις» για κτίσμα προ του 1955, το οποίο δεν διαθέτει άδεια, ούτε έχει υπαχθεί σε νόμο αυθαιρέτων; Κατά τη συμπλήρωση Ιδιοκτησίας με κτίσμα προ 1955, στην καρτέλα «Πράξεις», στον Τύπο πράξης επιλέγετε «Β.Δ. 9-8-1955 (προ του 1955)» και εισάγετε τα στοιχεία της βεβαίωσης προ 1955, εφόσον έχει δοθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική βεβαίωση, στον Α/Α πράξης εισάγετε το μηδέν (0), στην Ημ/νία έκδοσης την 9 η -8-1955 (ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ) και στην Εκδούσα Αρχή επιλέγετε «Αρμόδια αρχή». Στα Έγγραφα Πράξεων, στα «Αποδεικτικά στοιχεία κατασκευής προ του 1955» επισυνάπτετε τη βεβαίωση προ 1955 ή, ελλείψει αυτής, Τεχνική Έκθεση μηχανικού, συνοδευόμενη από οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικνύει την παλαιότητα της κατασκευής (αεροφωτογραφίες, συμβόλαιο, κλπ). Σύμφωνα με την παρ. 1 του αρθρ. 54 του ν. 4495/2017 και την παρ. 1Β.γ. του άρθρου 2 της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105 (ΦΕΚ 334Β/29.01.2021), η καταχώριση ιδιοκτησίας συνοδεύεται από τα σχέδια που συνοδεύουν τις πράξεις και αποτυπώνουν την ιδιοκτησία, ήτοι κατόψεις των ορόφων που καταλαμβάνει, χαρακτηριστικές τομές και όψεις, καθώς και τη μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση που η υφιστάμενη κατάσταση δεν προκύπτει από τα σχέδια που συνοδεύουν τις εκδοθείσες πράξεις, εκπονούνται και υποβάλλονται νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών». Επομένως, εφόσον έχει εξασφαλιστεί η νομιμότητα της κατασκευής και δεν υπήρξε υποχρέωση σύνταξης σχετικών σχεδίων, εκπονείτε νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών.
    1 point
  14. Δεν είναι σχέδια μου αυτά, είναι από το e-αδειες (και τα αναρτώ ως θεωρημένες μελέτες - όχι βέβαια πως λέει κάτι αυτό...) Αν και για το 120 πάλι θα διαφωνήσω, ίσως επειδή δεν έγινα κατανοητός. Γενικότερα έχουμε να ελέγξουμε 2 διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας: 1. την προσβασιμότητα με την ελάχιστη άνεση κατά την χρήση. 2. την πυροπροστασία με τις διαφυγές και το απαραίτητο πλάτος χρήσης. Όταν ελέγχουμε την προσβασιμότητα δεν θα ασχοληθούμε πχ με την πυροπροστασία και την καταφυγή των ΑΜΕΑ. Άρα ακόμα και στα παραπάνω σχέδια το 80/130 δεν ελέγχεται. Υπάρχει ένα κλιμακοστάσιο με πλάτος 120 ( >0.90 για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ παρ 10.3.1 ) με το 150 μπροστά από τον ανελκυστήρα να επιτρέπει την πλήρη στροφή του αμαξιδίου και όλα είναι οκ, ως προς το θέμα πάντα, της προσβασιμότητας. Σε καθε περίπτωση δεν θα ελέγξουμε την σύμπτωση ΑΜΕΑ ειδάλλως θα έπρεπε ακόμα και το 150 να γίνει 180 (90+90). Στην δεύτερη περίπτωση, της πυροπροστασίας, το πλάτος διαφυγής (χρήση κατοικία <25μ ύψους, χωρίς κλιμακοστάσιο πυροσβεστών), ορίζεται σε 0.80μ (αρθ1 ΠΔ41/18). Στο ανωτέρω κλιμακοστάσιο δεν θα ελεγχθεί το 120 αλλά το 080, άρα η καταφυγή ΑΜΕΑ 80*130 δεν συμπίπτει με την όδευση διαφυγής από το κλιμακοστάσιο. Για πλάτος διαφυγής ΑΜΕΑ προσωπικά δεν έχω βρει καμία σχετική αναφορά εκτός του 080*130 και εδώ ίσως, είναι το πεδίο της διαφωνία μας. Προσοχή: το 0,90 ορίζεται ως ελάχιστο προσβασιμότητας αμεα και όχι διαφυγής. Αναλογιζόμενος και την διάσταση της καταφυγής ως 0,80*130 θεωρώ οτι το πλάτος διαφυγής που ορίζεται στο 0.80 από τον κανονισμό πυροπροστασίας, ισχύει και για τα ΑΜΕΑ. (μακαρι παντως να είχανε και 120...)
    1 point
  15. Version 1

    1.169 downloads

    Δυο προγράμματα (το ένα σε DOS) με βασικά τοπογραφικά προβλήματα για το ύπαιθρο 1) υπολογισμός συντεταγμένων (1 θεμελιώδες πρόβλημα) 2) Χάραξη με πολικές συντεταγμένες 3) Οπισθοτομία 4) υπολογισμός αζιμούθιου - απόστασης (2 θεμελιώδες πρόβλημα) 5) υπολογισμός εμβαδού πολυγώνου από συντεταγμένες σημείων της πολυγωνικής Το dos πρόγραμμα μπορεί με ένα dosbox πρόγραμμα , να λειτουργήσει ακόμα και σε ένα κινητό smartphone
    1 point
  16. Μαζεψου μεγάλε.. Ξεφεύγεις αλλά σε δικαιολογώ λόγω καραντίνας.. Έκανες post για να πεις αυτήν την @αλακια?? Τραβα για κάνα μπάνιο στην μπανιέρα σου μέγα τοπογραφε. Χαίρομαι που υπάρχουν συνάδελφοι που βοηθάνε και ας μην είμαστε ειδήμονες όπως εσύ.. Έτσι τουλάχιστον αυτοπερνιεσαι! Το να αποκαλείς έναν μηχανικό άσχετο δείχνει το επίπεδο σου.. Απορώ που ο συντονιστής δεν παρενέβη να σε διαγράψει για αντισυναδελφικοτητα.. Περιμένω όμως.. Ευχαριστω όλους όσους απαντάνε με επιχειρήματα κ βάσει της εμπειρίας τους.. Δειχνουν ακομπλεξαριστοι κ επιδεικνύουν αλληλέγγυο πνεύμα.. Κομπλεξικοί σαν εσένα, καλύτερα να μπούνε σε καμία τρύπα να κρυφτούν.. Υγ: μπες σε κάνα forum που να σ αρμόζει γτ εδώ φαίνεσαι @λακας! Υγ2: παλιότερα έκανες post σε θέμα με ρωγμές πλάκας και οπλισμο κλπ.. Έχεις εσύ τέτοιες γνώσεις ρε μεγάλε? Ποιος είσαι εσύ που θα μιλήσεις για ρωγμες!
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.