Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/18/2021 in all areas

 1. Είναι πολλά κλικ παραπάνω, από μια απλή ένσταση (που κι αυτή χρειάζεται συγκεκριμένο νομικό υπόβαθρο)
  2 points
 2. 234 downloads

  Χρήσιμο έγγραφο για προσδιορισμό ορίου οδού και θέσης περίφραξης, σε περίπτωση που δεν υφίσταται όριο απαλλοτρίωσης. Έγγραφο 45633/4.6.2016 (ΑΔΑ: ΩΥΝΓ7Λ1-Ρ5Ι) Δ/νσης Τεχν. Έργων Π.Ε Μεσσηνίας
  1 point
 3. Οδηγός: αρχίζει τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων με παράβολο 250 ευρώ Της Γραμμάτης Μπακλατσή, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού https://ecopress.gr/odigos-archizei-taktopoiisi-dasikon-afthaireton-me-paravolo-250-evro/
  1 point
 4. Εδω, θα κανω την κλασικη ερωτηση: "Κατ' αρχας, θεωρουμε οτι οι κατ. 3 πρεπει να περιγραφονται στην βεβαιωση, εστω και αν δεν εχουν τακτοποιηθει. Πόσοι δικηγοροι θα δεχτουν να γινει συμβολαιο, με περιεχομενο οτι "εχουν τακτοποιηθει αυτο και το αλλο ..... και υπαρχουν οι εξης αυθαιρεσιες κατ. 3,..... τις οποιες αναλαμβανει να τακτοποιησει ο αγοραστης"
  1 point
 5. @killertomato<>Ως διαχειριστής ΑΕΚΚ –βάσει της ΚΥΑ 36259/1757/Ε109/2010, άρθρο 3, παρ. 21– μπορεί να οριστεί, εκτός των άλλων, εταιρεία παροχής υπηρεσιών προσωρινής αποθήκευσης, συλλογής και μεταφοράς ΑΕΚΚ. Ο ιδιώτης εκσκαφέας έχει τέτοιου είδους ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Επομένως, μπορεί να οριστεί (με το συμφωνητικό) διαχειριστής και να υπογράψει αυτός σύμβαση με εγκεκριμένο ΣΕΔ.
  1 point
 6. @subrosaval<>Το αγνοείς και προχωράς παρακάτω.
  1 point
 7. Δοκίμασε με Arduino και έναν αισθητήρα Ultrasonic Distance Sensor - HC-SR04 τον οποίο θα τον βάλεις στη βάση του στεφανιού εκεί που είναι οι βίδες και θα "βλέπει" το διχτάκι. Όποτε περνάει ένα αντικείμενο (μπάλα) αυτό θα κλείνει μια επαφή στο Arduino και μετά παίρνεις μια έξοδο του Arduino και την κάνεις ό,τι θες: να ανάβει ένα LED ή να αλλάζει σε μια οθόνη LCD το εμφανιζόμενο νούμερο. Κόστος περίπου 20 ευρώ με υλικά από την Κίνα. Χρόνος παραλαβής υλικών (πλακέτα Arduino, σένσορας, οθόνη και καλώδια) περίπου 3 μήνες γιατί τελευταία τα πράγματα λόγω τελωνείου αργούν πολύ να φτάσουν. Αν θες υπάρχουν και σε ελληνικά καταστήματα αλλά με διπλάσιο κόστος. Προγραμματάκια και σύνδεση των υλικών αυτών θα βρεις ΑΠΕΙΡΑ στο YouTube(TM) και στην επίσημη σελίδα του Arduino.
  1 point
 8. Σχετικα με την Υπευθυνη δηλωση Αναδοχου που αναφερει τα παρακατω σε σχεση με τα αποβλητα, Έχει διασφαλιστεί η ορθή και κατά το νόμο εναλλακτική διαχείριση (επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) των Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.) / Δεν παρήχθησαν Α.Ε.Κ.Κ (i).΄΄ Τους ικανοποιει η υπογραφη της παραπανω δηλωσης η ζητουν και την συμβαση με την εταιρια εναλλακτικης διαχειρησης αποβλητων; Γνωριζει κανεις κατι για αυτο.
  1 point
 9. Εφόσον είναι Κατηγορία 2 βάσει του Ν.4495/2017 δεν απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας ουτέ καν ΤΕ. Οπότε μπορεί να γίνει υπαγωγή κανονικά και να κάνει και συμβόλαια κτλ. Σχετικά με τη Μελέτη Στατικής Επάρκειας, αυτό που θα έκανα θα ήταν ότι ανεξαρτήτως υπάγωγής αν κρίνω σαν μηχανικός ότι είναι επικίνδυνο κτίσμα, θα ενημέρωνα τον ιδιοκτήτη και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του. Εσύ δεν φέρεις καμία ευθύνη.
  1 point
 10. με το εγγράφως και όπως το δήλωσες τώρα Ιάσονα, ανοίγεις πολλά μάτια γιατί ναι το είπες πολύ σωστά ότι ο μηχανικός θα πρέπει να ενημερώσει εγγράφως και να λάβει υπογραφή ιδιοκτήτη, την οποία λέω πιο καλά να του την κάνει στο gov.gr ότι ποιές είναι οι κυρώσεις, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί όταν βλέπει μετά την τακτοποίηση και παρά ότι ο ιδιοκτήτης τακτοποίησε με έναν μηχανικό Α αυθαίρετη κατασκευή στο δώμα κάποτε, προέβη μετά την τακτοποίηση με γνώση ή όχι του μηχανικού. Και πιστεύω ότι οχι, σε νεα αυθαίρετη κατασκευή στο δώμα. Οπότε επίσης λέω ότι μπράβο Ιάσονα για την επισήμανση σου και ότι η υπόθεση αυτή θέλει πολύ προσοχή, γιατί εδώ έχουμε ένα ιδιοκτήτη που κάνει του κεφαλιού του. Και αν ποτέ μπλέξει δεν θα έχει τίποτα να εμπλέξει και τον Μηχανικό όπως πολύ σωστά επεσήμανες προηγουμένος Ιάσονα.
  1 point
 11. 1. Αυτό (το συγκεκριμένο) δεν είναι αντικείμενο μηχανικού 2. Η αίτηση θεραπείας θα πρέπει να έχει σαφές νομικό υπόβαθρο και, ενδεχομένως, κατά την εκδίκαση να απαιτείται παρουσία ειδικού. 3. (γενικό) Δεν ανακατευόμαστε με θέματα που δεν γνωρίζουμε
  1 point
 12. προφανώς και μπορεί, αλλά 1. δεν θα πρέπει να είναι φέρον στοιχείο διότι θα γεμίσει τρύπες 2. θα πρέπει να είναι σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους για να μην κάνουν "κοιλιά" οι τσιμεντοσανίδες 3. απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διάνοιξη των οπών οπότε, οικονομικά είναι ασύμφορο και η μόνη λύση είναι τα ειδικά προφίλ
  1 point
 13. Αφου ειναι εθνικος σχεδιασμος...ας φροντιζαν να νομοθετησουν σωστα και οχι να επαφιενται στον ...πατριωτισμο του μηχανικου... διοτι, α] στο ΦΕΚΒ 4520/18 ζητουσαν 67% [ουτε επρεπε να αναφερεται οποιοδηποτε ποσοστο, με την λογικη οτι καθε ενας θα εκανε τις μονωσεις μονος του οταν θα μπορουσε.] β] με το ΦΕΚ Β 1843/20 καταργησαν το 67%....και μενει η ρυθμιση αιωρουμενη, με ερμηνεια απο το να μην χρειαζεται καμμια συναινεση.... μεχρι να χρειαζεται το 100% "εθνικος σχεδιασμος"
  1 point
 14. Οι όψεις δεν είναι κοινόχρηστος χώρος, αλλά κοινόχρηστη εμφάνιση. Εφόσον δεν τροποποιείται η όψη, δεν απαιτείται συναίνεση. Υπάρχει και δικαστική απόφαση για αυτό. (331/2010 Εφετείο Πειραιά). Επίσης είναι εθνικός σχεδιασμός να μονωθούν όλα τα κτίρια και αυτό γίνεται τμηματικά. Η όποια συναίνεση αφορά στο τελικό αποτέλεσμα και όχι στα ενδιάμεσα στάδια κατασκευής.
  1 point
 15. https://fonien.gr/ste-nai-stous-neous-dasikous-xartes-me-dyo-eksaireseis/ Το τελευταίο με ξεπερνά σαν πολίτη και μηχανικό που πρώτα δήλωσε και μετά ήρθε ο χάρτης.... @dimitris GMτις αποφάσεις μπορούμε να τις βρούμε κάπου?
  1 point
 16. Οι ιδιοκτήτες συνήθως δεν γνωρίζουν ή (όταν έρθουν τα δύσκολα) κάνουν ότι, δεν γνωρίζουν! Είναι εξάλλου γνωστή φράση, "....εγώ δεν ξέρω κύριε πρόεδρε, αυτός μου είπε να το κάνω κι εγώ το έκανα". Είναι διαφορετικά όμως όταν ένας μηχανικός γνωρίζει τις "διαβολικές" λεπτομέρειες, φροντίζει να ενημερώνει εγγράφως και με αποδείξεις τους πελάτες του και στη συνέχεια να ολοκληρώνει ένα έργο....
  1 point
 17. Καλησπέρα και πάλι Giallou-καλώς μετέφερες την υπόθεση στο σωστό θέμα (άρθρο 94),όμως έθεσες ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο,τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασικής.Στο τρίτο ερώτημα λοιπόν σου απαντώ ότι δεν μπορεί να εκδοθεί νομιμοποίηση κατοικίας κατασκευασμένης μετά τις 28-7-2011 εντός δασικής έκτασης. Συνεπώς,πριν φτάσεις στην αίτηση και τους υπολογισμούς προστίμων πρέπει να εξασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα της δασικής αντίρρησης,δηλαδή ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης.Θέλει προσοχή.
  1 point
 18. Καλησπέρα Έλενα-Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα: Α.η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που υπάγεται στον Ν.4495 (άρθρο 102 παρ.7 του νόμου) στην οποία αν προβεί ο ιδιοκτήτης,μειώνεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυθαιρέτων και Β.το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης "Εξοικονομώ" το οποίο δεν δηλώνεται στην υπαγωγή και δεν έχει σχέση με αυτήν. Εάν ο πελάτης σου εξέφρασε την επιθυμία να μπει στο Πρόγραμμα "Εξοικονομώ" ,θα κλείσεις κανονικά την ρύθμιση σου,θα την οριστικοποιήσεις και εφόσον εξοφλήσει το πρόστιμο (ή και το 30% αυτού,σύμφωνα με το περσινό Πρόγραμμα) θα έχει πλέον νομιμότητα για το ακίνητο,κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για το Πρόγραμμα.Όταν βγει ο οδηγός του νέου Προγράμματος θα μάθουμε όλοι τις υπόλοιπες προυποθέσεις...☺
  1 point
 19. @freecat Είναι λίγο οξύμωρο...ίσως βέβαια σε παραπέμπει όντως σε συστήματα και λύσεις που δεν αλλοιώνουν τόσο την όψη του κτιρίου.Π.χ.άλλη λύση είναι να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά τζάμια στα ίδια ανοίγματα (δεν επέρχεται σχεδόν καμία αλλοίωση στην αρχιτεκτονική του κτιρίου,παρά χρωματικά ίσως),άλλη λύση είναι να τοποθετηθούν πανέλα στην εξωτερική τοιχοποιία (οπότε επέρχεται μια αλλαγή της όψης και σίγουρα θα πρέπει να γίνει μια σχεδίαση της τοποθέτησης στον βαθμό που να μην επηρεάζει το σύνολο της αρχιτεκτονικής του -π.χ. 'άναρχη τοποθέτηση' που επιφέρει αλλοίωση-κλπ κλπ). Πάντως,πολύ ωραία ερώτηση!...(τροφή για σκέψη...) υ.γ.Σε ακίνητο με οικ.άδεια,ούτως ή άλλως μια ενημέρωση θα την κάνεις.Και για το ΣΔΑ λέω ναι.
  1 point
 20. Η εγκ.2 διευκρινίζει ότι στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος συμπεριλαμβάνεται και το ύψος.Οπότε εάν όλες οι εξωτερικές διαστάσεις της αυτοτελούς οριζόντιας έχουν απόκλιση <5% και το ύψος ορόφου απόκλιση<5% και η απόκλιση εμβαδού του διαμ/τος είναι <5% σε σχέση με της άδειας,τότε έχεις όλες τις προυποθέσεις της ιειε) της Κατ.3.
  1 point
 21. Ό,τι δεν υπάγεται στις υπόλοιπες διακεκριμένες χρήσεις βάσει Παραρτήματος δηλώνεται ως υπηρεσίες.Γιατί να είναι κατοικία ο Ναός?
  1 point
 22. Πράγματι ο συντ/στής κατεδάφισης είναι μεγάλος γιατί θεωρεί για όλη την επιφάνεια που έχεις,ολική κατεδάφιση κτιρίου -δεν είσαι σ αυτήν την περίπτωση.Θεωρώ πως πρέπει να υπολογίσεις με την ανακαίνιση (για την προσέγγιση των τόνων ,υπάρχει μια σχετική ελευθερία σε αυτό...)🙄 Συμπλ.και ο συντελεστής ανακαίνισης είναι σχετικά μεγάλος μόνο για την στέγη γιατί πολλαλλασιάζεται με επιφάνεια κτιρίου που ανακαινίζεται ολικώς.Άρα,κράτησε τον συντελεστή ως δείκτη με μια μείωση προς τα κάτω.
  1 point
 23. Παίρνω αφορμή αυτό το thread για τα παρακάτω που ιθεωρώ ότι ισχύουν γενικά στις σύμμικτες κατασκευές και όχι στα παταράκια (εκεί ότι και να κάνεις, δύσκολα θα πέσουν), επειδή είχα παρόμοιες συζητήσεις με σιδεράδες σε κανονικά έργα (αν δεν βάλω τους ήλους πειράζει . Καλό θα είναι οι σιδεράδες να αγοράσουν το μηχάνημα που κολάει τους διατμητικούς ήλους ή αν δεν μπορούν να βάζουν τα (πανάκριβα) γωνιακά της Hilti. Αλλιώς να κάνουν ολόσωμη πλάκα και να κολλούν επάνω γωνιακά ή Π. Έχω βαρεθεί να λέω στους σιδεράδες ότι όχι δεν μπορούν να κολλήσουν τους Δ.Η. με ηλεκτροσυγκόληση ή να κάνουν την λύση του Rigid. Όλα τα άλλα χρειάζονται κάποιο λυμένο παράδειγμα από βιβλιογραφία (που δεν υπάρχει). Ίσως σε κάποιο βιβλίο για σπίτια με λεπτότοιχες διατομές σε αμερικάνικη βιβλιογραφία. (να θυμηθώ να ανόιξω νέο thread). Ο μεγαλύτερος συμβιβασμός που εγώ δέχομαι (αλλά δεν το θέλω) είναι οριζόντιοι σύνδεσμοι. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς θα μεταφερθούν οι οριζόντιες δυνάμεις του σεισμού σε αυτήν την περίπτωση. Λύσεις σαν αυτή του φίλου Rigid θα αποτελούσαν ιδανικά διδακτορικά (ή μεταπτυχιακά) σε χώρες με εργαστήρια αλλά καλό είναι να μην αναφέρονται καν σε συναδέλφους σιδεράδες. (Σιδεράς: Όχι, εγώ δεν θέλω να βάλω Δ.Η. θα βάλω μπουλώνια, αν δεν μου το κάνεις εσύ, θα πάω στον Rigid να μου το κάνει). Τώρα για το αν δουλεύει ή όχι, εγώ λέω ότι δεν δουλεύει, αλλιώς θα το είχαν κάνει. Ο λόγος είναι ότι στην μια περίπτωση το μπουλώνι συνδέεται άκαμπτα (συγκόλληση) και στην άλλη έχεις οπή που επιτρέπει μετακινήσεις. Αν είναι να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για μεταβίβαση οριζόντιων ωθήσεων τότε το συζητάμε, αλλά χωρίς πειράματα που ξέρεις ότι δεν θα σου θρυματίσει το σκυρόδεμα γύρω γύρω; Αλήθεια, οι συνάδελφοι που διαβάζουν διεθνή forum, έχει απασχολήσει κανέναν άλλο πώς θα κατασκευαστεί σύμμικτη πλάκα χωρίς διατμητικούς ήλους; (σε κάποια άλλη χώρα εννοώ). Τέλος για τα ελφροσκυροδέματα: Στις πολιτισμένες χώρες μπορείς να παραγγείλεις φέροντα ελαφροσκυροδέματα που ζυγίζουν αντί 2,5 τόνους, 2 τόνους το κυβικό περίπου. Αυτά χρησιμοποιούνται σε σύμμικτες πλάκες και υπολογίζονται κανονικά. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να παραγγείλεις ( νέο thread 2). Τα ελαφροσκυροδέματα που είναι πολύ ελαφρύτερα από τα προαναφερθέντα, δεν ξέρεις τι προβλήματα μπορούν να σου βγάλουν ειδικά αν τα χρησιμοποιήσεις σαν δίσκο. Αυτά προς το παρόν.
  1 point
 24. Καλημέρα σε όλους, Αν υπάρχουν 3 διαφορετικές παραβάσεις σε ένα διαμέρισμα Α΄ Ορόφου και όλες συνολικά είναι κάτω των 15 τμ, μπορούν να πάνε ως μία παράβαση ή ως τρεις διαφορετικές. Οι παραβάσεις έχουν ως εξής: 1. Κλείσιμο μπαλκονιού μπροστά 2. Κλείσιμο μπαλκονιού πίσω 3. Κοινόχρηστος χώρος που ενσωματώθηκε στο διαμέρισμα (Ο ιδιοκτήτης όλου του ακινήτου ισόγειο και α΄ όροφος είναι ο ίδιος) Μπορώ να λάβω υπόψην μου ότι έγιναν με αναλυτικό; Τι με συμφέρει περισσότερο. Ποιο είναι το σωστό τελικά. Ευχαριστώ
  -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Online η σελίδα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ 2021»
   Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσεται στα εμβληματικά έργα που επιδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βελτιώνοντας την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας). Η συνολική επένδυση του έργου θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 213 ktoe ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ’ ελάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.

   Η επένδυση περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων Ευρώ.

   Συμβάλλοντας, στην υλοποίηση του ΕΣΕΚ το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 υλοποιείται με προσαρμογή και βελτίωση του υφιστάμενου χρηματοδοτικού μοντέλου, αποσκοπώντας στην μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους πολίτες μέσω της αύξησης των πολιτών που δύναται να λάβουν μέρος, της απλοποίησης της πιστοποίησης των παρεμβάσεων και της ενεργοποίησης  της αγοράς με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Έτσι, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά με ταυτόχρονη κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

   Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το "Εξοικονομώ 2021" θα ανοίξει μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας.

   Θα βρείτε την σελίδα εδώ: https://exoikonomo2021.gov.gr/

   Οδηγός Προγράμματος

   1. Περιγραφή - Επιλεξιμότητα αιτήσεων (pdf)

   2. Ενεργειακός στόχος - Παρεμβάσεις - Λοιπές δαπάνες (pdf)

   3. Υποβολή - Αξιολόγηση - Υπαγωγή αιτήσεων (pdf)
    • Like
   • 24 replies
  • Δείκτης κινδύνου καταστροφών - Η Ελλάδα και οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο παγκοσμίως
   Η πανδημία  Covid-19 μπορεί να αποτελεί και για το 2121 το μεγαλύτερο ”μέτωπο” που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αλλά επίσης η χρονιά που διανύουμε σημαδεύτηκε από μια σειρά μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν πολλές χώρες του πλανήτη και έκαναν το καμπανάκι κινδύνου που εκπέμπει η φύση, λόγω της κλιματικής κρίσης, να ηχήσει πολύ πιο δυνατά στα αυτιά όλων μας.
   • 0 replies
  • Ημερομηνία Αυτοψίας στις Βεβαιώσεις μηχανικών του άρθρου83 – Διάρκεια ισχύος
   Ημερομηνία Αυτοψίας στις Βεβαιώσεις μηχανικών του άρθρου83 – Διάρκεια ισχύος

   Σε συνέχεια της ανακοίνωσης αναφορικά με την δημοσίευση στο ΦΕΚ Α’ 193 του Ν. 4843/2021, στον οποίο περιλαμβάνεται το άρθρο 76, σύμφωνα με το οποίο «από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 δύναται […] για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83», διευκρινίζεται ότι η βεβαίωση του μηχανικού του άρθρου 83 Ν. 4495/2017 θα πρέπει να έχει ημερομηνία αυτοψίας από 1η Οκτωβρίου 2021, η οποία θα έχει δίμηνη ισχύ σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 83 του αυτού ως άνω νόμου.

   Σημειώνεται, ότι στις δικαιοπραξίες που θα λάβουν χώρα από την 01.01.2022 δεν θα προσαρτώνται οι ανωτέρω βεβαιώσεις, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται εντός της δίμηνης ισχύος τους, καθώς από 01.01.2022 στις δικαιοπραξίες θα προσαρτάται η Βεβαίωση μόνον μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Οριζόντιας Ιδιοκτησίας.
   • 8 replies
  • Αυθαίρετα: Ο επίσημος οδηγός τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων
   Ξεκίνησε τη λειτουργία της στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου η εφαρμογή που αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4685/2020, δηλαδή στα δασικά αυθαίρετα, σύμφωνα με τις διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.

   Οι ανωτέρω διατάξεις αφορούν κατοικίες και συνοδές κατασκευές οι οποίες βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις εντός περιοχών που περιλαµβάνονται σε αναρτηµένους ή κυρωµένους δασικούς χάρτες ή βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις. Υπενθυμίζουμε πως το άρθρο 55 του ανωτέρω νόμου το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Κεφάλαιο των Οικιστικών Πυκνώσεων, αναφέρει τα εξής:

   Άρθρο 55
   Απόφαση περί υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος

   Εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος άρθρου 54 οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν την αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος με τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο προεδρικό διάταγμα. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής αίρεται αυτοδικαίως η αναστολή που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 52 για τα ακίνητα, ως προς τα οποία δεν συμπληρώθηκε η αίτηση υπαγωγής.
   Εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση των παραπάνω δικαιολογητικών γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο η αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Κατά της απορριπτικής απόφασης είναι δυνατή η άσκηση προσφυγής ενώπιον του κατά τόπον αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου. Η προσφυγή δεν παρατείνει την αναστολή που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 52, η οποία λήγει αυτοδικαίως με την έκδοση της απορριπτικής απόφασης.
   Η γνωστοποίηση αποδοχής του αιτήματος υπαγωγής συνοδεύεται από τον υπολογισμό του καταβλητέου ειδικού προστίμου. Το πρόστιμο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο.
    • Like
   • 1 reply
  • Πώς θα ήταν η Αθήνα αν είχε χτιστεί στις όχθες των ποταμών της
   Ολες οι σημαντικές πόλεις από την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και μέχρι τον τελευταίο αιώνα χτίζονταν πάνω σε ποτάμια και συνδέονταν με ποτάμια. Εκτός από την Αθήνα, στην οποία τα ποτάμι της μπαζώθηκαν και έγιναν άσχημοι αυτοκινητόδρομοι.

   Γνωστές πόλεις όπως το Λονδίνο, η Πράγα, η Κολονία, η Μόσχα, το Παρίσι, η Αγία Πετρούπολη, η Βουδαπέστη, η Βιέννη, κλπ, αλλά και τόσες πανέμορφες άγνωστες πόλεις όπως το Κόμπλενζ, το Μέλκ, το Ουγκλιτς, το Κίζι, το Ρουντεσχάιμ και άλλες έχουν χτιστεί γύρω από τα ποτάμια τους και αποτελούν μαγνήτη για τους ντόπιους κατοίκους και τους τουρίστες.

   Οι γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) απέδειξαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι. Ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κυκλόβορος, το Λυκόρεμα, ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας είναι μερικά από αυτά. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα το 1945 είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα μόλις, 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%. Όπως, δε, προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, πριν από μερικά χρόνια, το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόλις το 20% έπεφτε στην θάλασσα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά....
   • 9 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.