Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Arche

    Arche

    Core Members


    • Πόντοι

      12

    • Περιεχόμενα

      4.213


  2. ΚΑΝΑ

    ΚΑΝΑ

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      11.956


  3. georgegaleos

    georgegaleos

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      6.350


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      18.886


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 28/05/2019 σε όλες τις περιοχές

  1. ας πάμε και λίγο να ξεσκουριάσουμε μωρέ... εγώ ακόμα παιδεύομαι με την αναζήτηση κάποιων όρων δόμησης οικοπέδου, έχει εκδοθεί άδεια και έχει ανεγερθεί κτίριο και απλά ψάχνω τους όρους δόμησης μήπως έχει αλλάξει κάτι. Μεταξύ άλλων το σύστημα ειδοποιεί όταν πατάω την "υποβολή" ότι δεν έχω ανεβάσει κάποια αρχεία, τι ζητάει? "Στέλεχος", "Τοπογραφικό", ποιά έγγραφα πρέπει να ανεβάσω?
    2 points
  2. μάλλον θα του διέκοψες τον διαλογισμό ή παρότι σου είχε πει "έλα πρωι πρωί να τα βρούμε" μπορεί να είχε τύχει κάτι έκτακτο και να είχε πελαγώσει λίγο, τουλάχιστον σου έδειξε που ειναι το αρχείο, τα βιβλία μήπως την βρεις???
    2 points
  3. Version 1.0.0

    1.735 downloads

    σε συνέχεια αυτού Ανεβάζω ως ένα άλλο γενικό δείγμα εκθέσεως κατεδάφισης -αποκατάστασης αυθαιρέτων που απαιτείται να υποβάλλεται κατά την έκδοση πράξεων έγκρισης εργασιών κατεδάφισης. Αφορά κατεδάφιση-αποκατάσταση μικρής έκτασης αυθαιρέτων του άρθρου 106 Ν.4495/17 με χειρονακτική μέθοδο
    1 point
  4. αν εχει καποιος τη διαθεση και τον χρονο να μας πει 2-3 πραγματακια για τη διαδικασια βημα βημα και σε μας τους ασχετους... συμπληρωνουμε το εξελ και μετα τι? Για εγκριση εργασιων κατεδαφισης ανεβαζουμε το εξελακι και κατι άλλο? Την υδ την υπογραφει ο ιδιοκτητης ή ο μηχανικός?
    1 point
  5. Μια χαρά στέκει. Προσωπικά έτσι το έχω κάνει από όταν εκδόθηκε το ειδοποιητήριο που αναφέρεις. Να επισημάνω/προσθέσω κάποια πράγματα στην ορθή (κατ' εμέ) διαδικασία που αναφέρεις στο (β) i) Στο (3) θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι πέραν των μειώσεων της §1 του άρθρο 98, έχεις και τις μειώσεις της §2 του άρθρο 39 (που έχουν σχέση με τα έτη ασφάλισης ... ≤ 2 έτη, >2 & ≤5 έτη, >5 έτη) ii) Ιδιαίτερη προσοχή επίσης θέλει και στα ελάχιστο και μέγιστο ποσό όπου υπολογίζονται με τα 586,06€ ως κατώτατο μισθό αγάμου καθώς επίσης και iii) ότι τα ελάχιστο και μέγιστό έχουν να κάνουν και με τα έτη ασφάλισης (≤ 2 έτη, >2 & ≤5 έτη, >5 έτη) όπου υπολογίζονται στο 70% (§2 του άρθρο 39)
    1 point
  6. αν αναφέρεσαι μόνο στη ρύθμιση είσαι ο.κ αλλά για τροπ/ση της Σ.Ο.Ι όχι
    1 point
  7. Να υποθέσω ότι έχεις ακολουθήσει την διαδικασία (δύο στάδια) που αναφέρονται στο Δελτίο τύπου στον ΕΤΕΑΕΠ. Δες και την συζήτηση (όλες τις σελίδες) στο taxheaven. Είναι πολύ κατατοπιστική στην διαδικασία. Ειδικότερα σήμερα. Καθώς επίσης και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
    1 point
  8. θεωρητικά η αγροτική οδός θεωρείται πρόσωπο παρά το ότι ως προς τον υπολογισμό των αποστάσεων του κτιρίου θεωρείται όριο. άρα πλάγια όρια είναι τα κάθετα προς την αγροτική και πίσω το έναντι αυτής (σε ένα απλό σχήμα γηπέδου) ως εκ τούτου ως μη πλάγιο και μη πίσω όριο η οδός δεν υπάγεται στην παρέκκλιση
    1 point
  9. Το όριο των 100 τμ. αφορά στο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών υπηρεσιών. Κάτω από 100 αρμόδια είναι η περιφερειακή υπηρεσία (ΕΦΑ) και πάνω από 100 η αρμοδιότητα παραμένει στον υπουργό Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/115620/350 - ΦΕΚ 1255Β/5.4.2018 - άρθρο 1, παρ.Α.32). Επομένως στην περίπτωσή σου η ΕΦΑ έπρεπε να δηλώσει αναρμόδια και να διαβιβάσει την αίτησή σου στις κεντρικές υπηρεσίες (όργανα του υπουργού). Εκεί θα εξετασθεί ... υγ. εφόσον είσαι κατηγορία 2 ακολουθείται η διαδικασία της παρ.9α και όχι αυτή της παρ.9β ... με αρμόδια συμβούλια αυτά του άρθρου 50 του ν.3028/2002.
    1 point
  10. καταρχήν ευχαριστώ. Να σε ρωτήσω όμως ή σας ρωτήσω, αν πχ εξετάζουμε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία, εξετάζουμε αν η συγκεκριμένη οριζ. ιδιοκτησία παραβιάζει ανω του 40% την δόμηση που της αναλογεί και κατά 20% το ύψος όπως το δείχνει η οικοδομική άδεια?
    1 point
  11. ναι μπορείς, ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα αν και το ιδανικότερο θα ήταν κάθε ιδιοκτησία χωριστά
    1 point
  12. Pavlos33 μια σύντομη εξήγηση του τι σημαίνει το 40-40-20 θα μπορούσε να μου δοθεί? Πιστευω ότι κάπου μέσα στο 4495 θα αναφέρεται, έλεγα όμως μην το ψάξω βραδιάτικα τώρα. Μήπως θα μπορούσε να εξηγηθεί με λίγα λόγια?
    1 point
  13. δεν ξέρω την απάντηση στην ερώτηση σου, και μένω εδώ. Επίσης δεν ξέρω τι σημαίνει το 40-40-20 οποτε περιμενω να δω,
    1 point
  14. το ότι δεν υπάρχει φύτευση στην πρασιά είναι ένα θετικό στοιχείο. Θα πρέπει με εναν Μηχανικό που να προτιμάτε - υπόψη και οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί είναι, το λέω γιατί πολλοί άνθρωποι δεν το ξέρουν - θα εξετάσετε, βασικά του αναθέτετε να εξετάσει το τοπογραφικό διάγραμμα, τους τίτλους ιδιοκτησίας, τον κανονισμό πολυκατοικίας σκέφτομαι αρχικά και να δει κατα πόσο νόμιμα μπορείτε να αιτηθείτε την δημιουργία θέση στάθμευσης στην πρασιά. Μετά είναι απλό, αν γίνεται και παρετε την άδεια, προβαίνετε σε δημιουργία της θέσης με τον Αρχιτέκτονα (Μηχανικό) και έχετε την θέση. Ο χώρος μπροστά ενοείται ότι νόμιμα μπαίνει σήμανση "parking καταστήματος", απαγορεύεται να σας κλείσουν και έχετε τον χώρο σας. Ενδεχομένος να ζητήσει η Υπ. Δομ. (Υπηρεσία Δόμησης, παλιά Πολεοδομία) συναίνεση από τους άλλους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, για αυτό σας ρώτησα αν έχετε καλή σχέση . _ Ο Μηχανικός
    1 point
  15. ορισμένα ιστορικά, το μαγαζί είναι ισόγειο έτσι? Και από πάνω υπάρχει πολυκατοικία με ορόφους? Πόσοι ιδιοκτήτες? Εχείς καλή σχέση με αυτούς?
    1 point
  16. θα άρχιζα από τον Δήμο, όταν έχω κατάστημα και μπροστά υπάρχουν θέσεις στάθμευσης θα ρώταγα τι χρειάζεται για να δεσμεύσω ένα χώρο απαραίτητο για την λειτουργία του καταστήματος και την φορτωεκφόρτωση εμπορευμάτων, ώστε να είχα 2 σήματα "απαγορεύεται η στάθμευση, χώρος στάθμευσης φορτηγών" και πρώτα θα έβλεπα τι θα μου έλεγαν αυτοί. Υστερα μπορεί να ήθελε και κάποια άλλη άδεια.
    1 point
  17. Δεν ξερω αν θες θεση σταθμευσης ή χωρο να ξεφορτωνουν τα φορτηγα, θεση σε πρασια αν δεν φαινεται στο διαγραμμα δομησης της οικοδομης και να σου εχει δοθει η κυριοτητα ή η αποκλειστικη χρηση δυσκολα φτιαχνεις, θα χρειαστει και συνεναισεις αλλων ιδιοκτητων πολυκατοικιας ενδεχομενος. Καποιο χωρο να σταθμευσουν προσωρινα τα φορτηγα και να ξεφορτωσουν φανταζομαι πιο ευκολα θα γινεται.
    1 point
  18. ενα διαμερισμα ειναι σαν ενα πρεπει να μπει στο Ε9
    1 point
  19. Την καλησπέρα μου... και να υπενθυμίσω εδώ ότι, όπως αναφέρεται πρόσφατα και στην παρ.28 Εγκ.3/13 ..... "η έννοια της αλλαγής χρήσης καθιερώθηκε με το άρθρο 5 του Ν 1577/85" ... οπότε η τυχόν προ 1975 αλλαγή χρήσης από κ.χ σε κ.χ δεν θεωρείται αυθαίρετη...
    1 point
  20. Καλησπέρα Ελένη. Λογικά θα προχωρήσεις με το Ε9 και βλέποντας όσο το δυνατόν συνδυαστικά από ενδείξεις αν έχεις πράγματι κτίριο προ 75, όπως παλιά συμβόλαια, άδεια κτίσματος όπως αναφέρεις, βεβαίωση χρόνου ρευματοδότησης (ακόμη και υδροδότησης ή σύνδεσης με τον ΟΤΕ θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις χρόνου ύπαρξης του κτίσματος), μορφολογικά χαρακτηριστικά του κλπ. Όλα αυτά ως ενδείξεις. Αν υπάρχει και κάποιο παλιό Ε9 του ιδιοκτήτη (έτος 1997) ζήτησέ το να δεις τι δήλωσε τότε. Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης προσκόμισε Ε9 με τα σωστά τετραγωνικά (τα οποία αποτύπωσες) με καταχώρηση έτους 1974 ή 75 και χρήση κατοικία, εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την αυθαίρετη χρήση από το έτος αυτό. Σε περίπτωση που έχεις ισχυρές ενδείξεις ότι η χρήση άλλαξε μεταγενέστερα μπορείς να την βάλεις με ημερομηνία μετά το 2004 χωρίς κανένα αποδεικτικό. Εξυπακούεται όμως αυθαίρετες κατασκευές (ακόμη και αναλυτικού) όπως πχ αλλαγή στέγης, στοιχεία σκυροδέματος, στέγαστρα, περιτοιχίσεις κλπ που έγιναν μετά το 75 θα πρέπει να υπαχθούν σε άλλη κατηγορία, ακόμη και αν επιλέξεις τελικά κατηγορία 1 θεωρώντας ότι η αλλαγή χρήσης συντελέστηκε προ 75 και το κτίριο απέκτησε τότε αποκλειστική χρήση κατοικία.
    1 point
  21. Version 1.0.0

    218 downloads

    ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΦΩΛΕΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΙΟΝΗΣΗΣ
    1 point
  22. Να είσαι καλά. Όλο αυτό το μπλέξιμο με την ασφάλιση, τα μπλοκάκια κλπ., μου δημιουργεί πάντα μία, θεωρώ εύλογη, ερώτηση. Τελικά, η απεξάρτηση της ασφάλισης από την ιδιότητα, αίτημα που θυμάμαι πως υπήρχε ήδη την εποχή που αποφοίτησα εγώ, έχει αφήσει θετική ή αρνητική εντύπωση στους συναδέλφους; Μήπως η απεξάρτηση δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλεισε; Μήπως φταίει ο νομικός καθορισμός της διαδικασίας;
    1 point
  23. κ.υ.α. 36259/2010 (Β΄1312), 3. Ειδικότερες υποχρεώσεις των διαχειριστών ΑΕΚΚ: α) Ως προς τα ιδιωτικά έργα: α.1) Το ΣΔΑ υποβάλλεται από τον διαχειριστή ΑΕΚΚ, στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση ή αναθεώρηση των σχετικών αδειών για ανέγερση κτιρίων, κατεδαφίσεις, επισκευές, τοποθέτηση κάδων σε δημόσιους χώρους κ.λπ.
    1 point
  24. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ο Συντ.Εκμ ήταν Συντ.Καλ x όροφοι. Ο ΣΔ δίνεται ανεξάρτητα. Το κοινό τους είναι ότι μετράνε επιφάνεια στεγασμένων δαπέδων, αθροιστικά σε όλο το κτίριο. Σωστά το πας. Πρέπει να θεωρήσεις τον ΣΕ ως ΣΔ, ώστε να έχει συνάφεια το τότε με το σήμερα.
    1 point
  25. γινεται.... οπως "γινεται" να μην κανει συσταση σαν "ενα" αλλά σαν "δυο" Αλλα, ουτε αυτος ξερει τι να κανει... το ψαχνει...πώς θα βολεψει τρια διαφορετικα αποτελεσματα με μια κινηση... αλλα τελικα, μετα απο 4-5 χρονια, θα ηθελε μια "τεταρτη λυση" ....που φταις διοτι δεν την σκεφτηκες σημερα... αβυσος η ψυχη του ιδιοκτητη
    1 point
  26. Πάρε ένα απλό και προσάρμοσέ το ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ .doc
    1 point
  27. Δύο υποδείγματα είναι τα παρακάτω. Στο "απλό" καλό είναι να γίνουν ξεχωριστά τα χρονοδιαγραμματα σε ένα αρχείο και ξεχωριστά η τεχνικές περιγραφές σε άλλο αρχείο. Το "πολύπλοκο" το θεωρώ υπερβολικά αναλυτικό. Μάλλον θα σου είναι αδιάφορο, αλλά το ανεβάζω. To απλό.pdf Το πολύπλοκο.pdf
    1 point
  28. ΕΡΓΟ:KATΕΔΑΦΙΣΗ ΜΟΝ/ΦΗΣ ΚΕΡ/ΠΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ME TMHMA Y ΠΟΓ EIOY ΙΔΙΟΚΤ : ... ΘΕΣΗ: ΕΥΖΩΝΩΝ 8 Ο.Τ. Γ277 - ΔΗΜΟΥ ................ ΤΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ Πρόκειται για την κατεδάφιση μιας παλαιάς μονώροφης και κερ/πούς οικίας με τμήμα υπογείου που δεν δύναται πλέον να επιτελέσει τον αρχικό σκοπό ανέγερσης της λόγω: της πεπαλαιωμένης αρχιτεκτονικής της σε σχέση με αυτή των νέων κτιρίων της γήρανσης των υλικών που την συνθέτουν και της αισθητικής τους απαξίωσης της μη ικανοποιήσεως των σύγχρονων πλέον αντισεισμικών κανονισμών και απαιτήσεων και της υπέρμετρης οικονομικά μη συμφέρουσας για τον ιδιοκτήτη της, δαπάνης για οποιαδήποτε αρχιτεκτονικό ή στατικό εκσυγχρονισμό της Η αρχιτεκτονική του κτίσματος είναι απλή χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ούτε στη γενική μορφή του ούτε στα επί μέρους μεμονωμένα στοιχεία του Τα φέροντα δομικά στοιχεία του ισογείου αποτελούνται από μπατικές οπτοπλινθοδομές του δε τμήματος του υπογείου κυρίως από αργολιθοδομή με συνδετικό υλικό αμφοτέρων των παραπάνω τεχνοτροπιών από κοινό ασβεστοκονίαμα Οι διαχωριστικοί τοίχοι αποτελούνται κυρίως από δρομικές οπτοπλινθοδομές αλλά μερικοί εξ αυτών εμφανίζονται και με μπατικό πάχος λόγω του αγνώστου της συνθέσεως του στατικού φορέα της οικίας Η στέγη είναι ξύλινη και έχει ως τελική επικάλυψη βυζαντινά και γαλλικά κεραμίδια Είναι δε άγνωστο αν έχει άλλα δομικά στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα πέραν των πλακών της οροφής υπογείου και των εμφανών σ’ αυτή δοκών Προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων κατεδάφισης και για γίνει δυνατή η επαναχρησιμοποίηση έστω και μερικών ακόμη υλικών από οικονομικά ασθενείς μειονεκτικές ομάδες του τοπικού πληθυσμού οι εργασίες κατεδάφισης θα γίνουν με την εξής χρονική σειρά: θα γίνει οριοθέτηση του πεδίου κατεδάφισης με πρόχειρη περίφραξη και σήμανση «κινδύνου» που θα αποκλείει την προσέγγιση ατόμων άσχετων με την κατεδάφιση θα ακολουθήσει η σήμανση των επηρεαζόμενων οδών για τον αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων και πεζών θα γίνει χειρονακτική αφαίρεση των κουφωμάτων, των ηλεκτρικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων εκ του ασφαλούς και από την εσωτερική πλευρά της οικοδομής θα γίνει χειρονακτική αφαίρεση των κεραμιδιών από έμπειρο προσωπικό με λήψη όλων των προσωπικών μέτρων ασφαλείας (ζώνες πρόσδεσης-υποδήματα-κράνη -ομαδική και όχι «κατά μόνας» εργασία) θα ακολουθήσει η γενική μηχανική κατεδάφιση του εναπομείναντα όγκου του κτίσματος με συνεχή και παράλληλη διαβροχή (κατάβρεγμα) των δομικών στοιχείων προ και κατά την άμεση καθαίρεση των ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η δημιουργία κονιορτού που θα έβλαπτε τις παρακείμενες εν λειτουργία οικίες και τους περίοικους της θα ακολουθήσει της μηχανικής καθαίρεσης, πρόσθετη χειρονακτική διαλογή τυχόν επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών θα γίνει η χειρονακτική από έμπειρο στις κατεδαφίσεις προσωπικό του τοίχου της νότιας πλευράς που βρίσκεται σε επαφή και κολλητά με την παρακείμενη λόγω μεταγενέστερης ανέγερσης οικία Αλιμούδη. Δεν θα απαιτηθεί για αυτό δε η χρήση ικριωμάτων, γιατί το τεχνικό προσωπικό θα χρησιμοποιήσει αν’ αυτών, το δάπεδο που θα δημιουργηθεί επί τούτου από την προσωρινή συσσώρευση των μπάζων από την προηγηθείσα μηχανική κατεδάφιση μετά από επιμελή καθαρισμό και διαλογή των επικίνδυνων στοιχείων της κατεδάφισης και την μηχανική συμπίεσή τους θα ακολουθήσει η μηχανική φορτοεκφόρτωση με παράλληλη και συνεχή και πάλι διαβροχή όλων των μπάζων που θα απορριφθούν σε κατάλληλες και εγκεκριμένες από το Δήμο μας περιοχές ώστε να μην επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον Τέλος αφού τονισθεί ότι η παρούσα κατεδάφιση δεν αφορά οπωσδήποτε και την εκρίζωση από το έδαφος των στοιχείων της θεμελιώσεως της παλιάς οικίας αλλά κατά το στάδιο της προβλέπεται να φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε αφ’ ενός κανένα στοιχείο να μην είναι άμεσα ορατό και αφ’ ετέρου το έδαφος μετά την κατεδάφιση του όγκου της να πάρει σχεδόν την πρότερη της ανεγέρσεως της οικίας ανάγλυφη μορφή του θα χρειασθεί η προσκόμιση φυσικού εδάφους και η διάστρωσή του σε όλη την έκταση της περιοχής της κατεδάφισης που και αυτή θα γίνει με μηχανικά μέσα ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΑΥΓ 2012 Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 61 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.