Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Νώντας Α

    Νώντας Α

    Members


    • Πόντοι

      10

    • Περιεχόμενα

      27


  2. jbosdas

    jbosdas

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      2.555


  3. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      9.028


  4. Gousgounis

    Gousgounis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      1.631


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 23/05/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. Σκέφτομαι να κατεβάσω για να παίξω τα: Frame3DD (ανοικτού κωδικα) και EasyCiv (freeware. Καλοσχεδιασμένο φαίνεται. Υποστηρίζει και πεπερασμένα) @LeftLane ίσως το 2ο να σου κάνει και εσένα, πιθανώς να κάνει έναν υποτυπώδη έλεγχο μελών.
    3 points
  2. Ο υποσταθμός πάντα έπαιρνε είτε 1 χιλιοστό αν βρισκόταν στην πρασιά ή αναλογικά με το κτίριο (συνήθως 8 χιλ) αν βρισκόταν εντός του. Ευχαριστώ για το χρόνο σου
    2 points
  3. Το άρθρο 15 εφαρμόζεται μόνο εντός σχεδίου.
    2 points
  4. Πουθενά δεν μπαίνει, γιατί ο υποσταθμός δεν ανήκει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Περιγράφεις τον χώρο που καταλαμβάνει σε κάποια τεχνική περιγραφή ή έκθεση.
    2 points
  5. Σωστά, είναι διαφορετική διαμερισμάτωση βάσει της παρ. 8 του άρθρου 100 του 4495. Για όλες τις αυθαιρεσίες απαιτείται επιλογή κατηγορίας. Στην περίπτωσή σου είναι κατηγορία 4. Όχι. Κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου.
    2 points
  6. Προκειμένου να εξασφαλιστεί πλευρά 9 μ. το κτίριο τοποθετείται εντός της απόστασης Δ ή δ, σύμφωνα με το στ της παρ. 1 του άρθρου 14. Δεν υπάρχει απόσταση δ', το δ δεν αλλάζει· συνεχίζει να είναι ίσο με την τιμή που ορίζεται στο άρθρο 3.
    2 points
  7. Δεν υπάρχει πρόβλημα μπορείς να ζητήσεις από τεε να την μεταφέρουν σε εσένα με εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη και σύμφωνη γνώμη του παλιού μηχανικού. Μίλησε με ΤΕΕ για περισσότερες πληροφορίες.
    1 point
  8. Όχι, γιατί έχει αλλάξει η χρήση (και τακτοποιηθεί μέσω ρύθμισης) σε φροντιστήριο. Έπρεπε να είχε δηλωθεί με την πραγματική χρήση. Για να είναι νόμιμη η δήλωση ως κατοικία (από εδώ και πέρα) πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης. Κανονικά, πρέπει να τροποποιηθούν τα προηγούμενα Ε9 και να γραφτεί η σωστή χρήση.
    1 point
  9. Αφού λοιπόν είναι οριζόντια ανεξάρτητη (που πρώτη φορά τ' ακούω...) θα τον έβαζα στους λοιπούς και όχι βοηθητικούς.
    1 point
  10. Σωστά αυτό θεωρώ και αυτό εφαρμόζουν και κάποιες πολεοδομίες (δεν ξέρω για όλες τις πολεοδομίες) ΥΓ: Η επεξήγηση για το δ' ήταν για τον άλλο συνάδελφο
    1 point
  11. Αν η ταυτότητα αφορά οριζόντια ιδιοκτησία θα συμφωνήσω. Αν αφορά ολόκληρο κτίριο τότε θα πρέπει να καταχωριστεί.
    1 point
  12. Από τη στιγμή που δεν εξυπηρετεί άμεσα τους χώρους κύριας χρήσης, θα το βάζα και εγώ στους λοιπούς χώρους...
    1 point
  13. Όχι. Στο φύλλο καταγραφής επιλέγεις το κουτάκι της διαφορετικής διαμερισμάτωσης. Διαβάζοντας τη νομοθετική διάταξη που προανέφερα θα διαπιστώσεις ότι «ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο».
    1 point
  14. καταλαβαίνω ότι δ' εννοείς την απόσταση που προκύπτει λόγω της απαίτησης του 9μετρου (το νέο δ ας το πούμε), οπότε το σκεπτικό σου είναι αυτό που λέω κι εγώ ότι το δ/4 θα είναι πλέον δ'/4 στην περίπτωση που μειωθούν οι αποστάσεις από τα όρια λόγω της απαίτησης του 9μετρου.
    1 point
  15. Καλημέρα, αν δεν επέμβεις στα μεγέθη των φύλλων καταγραφής τότε δεν ασχολείσαι με την διαφορά του 20%, έχεις όμως αρκετή δουλειά να αλλάξεις την σφραγίδα του συναδέλφου σε ότι έχει ανεβάσει. Οπότε αυτό που λες γίνεται χωρίς πρόβλημα.
    1 point
  16. Μάλλον ο προβληματισμός του συναδέλφου είναι αν έχει κάποιο πρόβλημα να καταχωρήσει στην ΗΤ το παρακολούθημα επιφάνειας 30 τμ ενώ στον τίτλο (πρόσφατη αποδοχή κληρονομιάς) δεν αναγράφεται επιφάνεια. Όμως, από τη στιγμή που η θέση στάθμευσης προκύπτει από την οικοδομική άδεια και εμβαδομετρείται ως 30 τμ γιατί να υπάρχει πρόβλημα με την ΗΤ. Αν κρίνει η συμβολαιογράφος ότι χρειάζεται τροποποίηση της πράξης αποδοχής αυτό είναι στο δικό της πεδίο. Βεβαίως θα υπάρξει ένα επιπλέον κόστος για τους ιδιοκτήτες (πρόστιμο 100 Ευρώ για εκπρόθεσμη, συμπληρωματική δήλωση φόρου κληρονομιάς στη ΔΟΥ, κόστος σύνταξης διορθωτικού της αποδοχής, εκ νέου μεταγραφή και καταχώρηση στο κτηματολόγιο). Επιπλέον, να εξετάσει ο συνάδελφος μήπως υπάρχει κάποια αναφορά στην σύσταση της οικοδομής και μνημονεύεται στην αλληλουχία τίτλων.
    1 point
  17. Ξέχνα το. Η απάντηση επ' αυτού που ρώτησες είναι: άνω όριο ταχύτητας νερού στον ελεγκτή ροής 6 m/s και σε όλα τα άλλα μέρη του κυκλώματος 10 m/s.
    1 point
  18. Δεν προβλέπεται η πέργκολα εντός Δ ή δ στο άρθρο 17 παρ. 4 (ισχύει και εκτός σχεδίου) και επομένως δεν επιτρέπεται εντός Δ ή δ. Μπορείτε να κάνετε στέγαστρο με Δ/4 και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το παρακάτω έγγραφο για το πως υπολογίζεται το Δ
    1 point
  19. Η απόσταση δ' που απομένει σε κάθε σημείο (και άρα δ'/4)
    1 point
  20. Εσυ δεν εχεις να επικαλεσθεις τπτ. Ο δικηγορος του που θα καταθεσει την αγωγη, πρεπει σου το ζητησει, ειδοποιωντας τον πελατη. Αυτος θα αναλαβει την ευθυνη.
    1 point
  21. @toposa Να του πεις αν είναι του θανατά και πάει στο γιατρό και του πει αξονική ή μαγνητική, να ανταπαντήσει ότι θα προσκομίσει ακτινογραφία από όταν πήγαινε στο σχολείο. Τι καθόμαστε τώρα και συζητάμε με τον κάθε ιδιοκτήτη ε;
    1 point
  22. @Pavlos33 Σ'ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Επειδή ο κοινόχρηστος χώρος μετρούσε τότε , θεωρώ πως πρέπει να το δηλώσω ως ΔΔ. Η διαμερισμάτωση είναι αυτούσιο πεδίο χωρίς να απαιτείται επιλογή κατηγορίας όμως ? (πχ Κατηγορία 3) Θα πρέπει να δηλώσω τα τετραγωνικά σε κάποιο πεδίο ή όχι ? Και επίσης η ΔΔ απαιτεί να κάνω κάτοψη ή διάγραμμα κάλυψης ? Ή απλά θα τα αναφέρω μόνο στην τεχνική μου έκθεση ? Ευχαριστώ πολύ και πάλι!
    1 point
  23. @dimitris GM θα ήθελα πολύ μία ξεκάθαρη απάντηση από σένα για το πως εσύ προτείνεις να αντιμετωπίζεται η αύξηση του εμβαδού ενός διαμερίσματος εις βάρος κοινοχρήστου κλιμακοστασίου ή αντίστοιχα η απομείωση εμβαδού διαμερίσματος λόγω αύξησης εμβαδού κοινόχρηστου κλιμακοστασίου. Διαβάζω παντού ότι γράφεις για άρθρο 98 (παρ.7), ναι συμφωνούμε αλλά δεν έχω καταλάβει πως θεωρείς ότι πρέπει να το χρεώσουμε ως πρόστιμο αυτό...Λες όχι Δ.Δ. (συμφωνώ), πώς όμως? - Υπέρβαση δόμησης? - Με αναλυτικό βάσει ίσως άρθρου 100 παρ.7 (αλλαγή χρήσης από κύρια σε άλλη κύρια, δηλ. από κλιμακοστάσιο σε διαμέρισμα ή αντίστροφα)? - Με Κατηγορία 3, περ. ιε για αλλαγή στις διαστάσεις έως 5%, αν έχουμε τέτοια περίπτωση? Σε παρακαλώ θα ήθελα πολύ την άποψη σου επάνω σε αυτό, σ' ευχαριστώ!
    1 point
  24. Ένσταση! Στην εγκ2 αναφέρει: Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98." Αρα, δεν περιορίζεται μονάχα στο διαμέρισμα η "διαμερισμάτωση" αλλά περιλαμβάνει διαφοροποιήσεις και στους κοινόχρηστους και γενικότερα στις αλλαγές του περιγράμματος της ιδιοκτησίας (που έχουν φυσικά προσμετρηθεί στο συντελεστή δόμησης). @Eleni St 1. Δ.Διαμερισματωση μόνο αν και εφόσον η επιφάνεια που έχει καταλάβει με την επέκταση, έχει ήδη προσμετρηθεί στην δόμηση. Και φυσικά με την παρ5 και παρ7/98. 2. Ίσως να ψάξεις και τα μισθωτήρια... 3. Σχέδια υπαγωγής 4495 σύμφωνα την στ99. Στα σκαναρισμένα της πολεοδομίας "σημειώνονται οι θέσεις των αυθαιρέτων κατασκευών" και φυσικά με τους υπολογισμούς που προβλέπονται (έλεγχος κατηγορίας 4 ή 5 και έλεγχος συντελεστή προστίμου 0-50%, 50-100% κλπ). Αν χρειάζονται τοπικά συμπληρωματικά σχέδια για την πληρέστερη κατανόηση, τα κάνεις. Λόγω όμως και της υποχρεωτικής ΗΤΚ για την "επέλευση των συνεπειών υπαγωγής" (παρ1, αρθ102/4495), κάνεις και μια αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης. Προσωπικά κάνω δύο σχέδια (σήμανσης κ αποτύπωσης) και τα αντιπαραβάλλω σε μία πινακίδα. Μεγάλη προσοχή στο διατηρητέο (αρθ117), ακόμα και για αντικατάσταση κουφωμάτων!! 4. Μετά την υπαγωγή και την ΗΤΚ, ελέγχεις για αλλαγή χρήσης σύμφωνα με την παρ1 κ παρ2 αρθ5/ΝΟΚ. Αν δε απαιτείται αλλαγή χρήσης, εκδίδεις την ΕΕΔΜΚ για διαρρυθμίσεις κλπ, και μετά ενημερώνεις την ΗΤΚ με νέα χρήση και νέες διαρρυθμίσεις.
    1 point
  25. Η διαφοροποίηση του περιγράμματος της ιδιοκτησίας ενεργοποιεί τον ορισμό της διαφορετικής διαμερισματωσης ΔΔ παρ14/100. Αν οι αυθαίρετες επεκτάσεις έχουν προσμετρηθει στην "πραγματοποιημένη δόμηση" τότε χρεώνεις βάσει ΔΔ. (πχ επέκταση μόνο στον διάδρομο ή στον φωταγωγό, ή στο όμορο) Αν δεν έχουν προσμετρηθει στην "πραγματοποιημένη δόμηση" τότε χρεώνεις με ΥΔ.(πχ επέκταση μόνο στον εξώστη, και κάτι περιπτώσεις κλιμακοστασιων που δεν προσμετρουσαν) Αν ισχύουν και τα δύο (πχ και στον εξώστη, και στον διάδρομο) τότε χρεώνεις και τα δύο.
    1 point
  26. Συνάδελφοι δυστυχώς υπάρχει σοβαρό θέμα με τους υποσταθμούς... Στην περίπτωση που ανέφερα παραπάνω, καταφέραμε και το υλοποιήσαμε σε πλάγιο ακάλυπτο κάτω από ράμπα γκαράζ, δεν προσμετρά πουθενά. Χάσαμε όμως πολύτιμο χρόνο μέχρι να συμφωνήσουμε σε αποδεκτή λύση. Έχω όμως άλλη μελέτη τώρα, σε μικρό οικόπεδο 155τμ, κέντρο, μας απαντούν αρχικά για δέσμευση. ΟΚ, πάω σε ραντεβού με έτοιμη σχεδιασμένη πρόταση για δεύτερο υπόγειο, αφού στο πρώτο ούτε για στάθμευση δεν με φτάνει (κάνω και εξαγορά). Στο ραντεβού μου λένε κατ' ευθείαν από μόνοι τους ότι αυτό πάει για απαλλαγή και να κάνω αίτηση απαλλαγής, όπως και έκανα την ίδια μέρα. Από τότε (τέλος Απρίλη) περιμέναμε ως σήμερα να βγει αρνητική απάντηση... 2 μήνες κάναμε μια τρύπα στο νερό, καθυστερώντας την άδεια (έχω ήδη προέγκριση) και μπήκα σε μια μάταιη περιπέτεια .... Πλήρης απογοήτευση. Δυστυχώς το κράτος μας επιλέγει να αναβαθμίσει τις υποδομές του (ενώ μας πουλάει πανάκριβα το ρεύμα) με πόρους δικούς μας. Ακούω από συναδέλφους για προσφυγές, ενστάσεις κλπ Ξεπερνά τα όρια του καταχρηστικού, είναι ανήθικο και εκβιαστικό.
    1 point
  27. @grmaster Ο μοναδικός τρόπος μεταβίβασης κοινόχρηστων χώρων είναι μαζί με —ολόκληρο— το υπόλοιπο κτίριο. Συνεπώς, η σκοπούμενη μεταβίβαση δεν μπορεί να γίνει. Για τον ίδιο λόγο, τακτοποίηση αυθαίρετων κοινόχρηστων κατασκευών μπορεί να γίνει μόνο με δήλωση για όλη την οικοδομή. Η μετατροπή ενός χώρου από κοινόχρηστο σε ιδιόκτητο σημαίνει τροποποίηση της σύστασης, διότι εκεί καθορίζονται τα κοινόχρηστα και οι οριζόντιες ιδιοκτησίες.
    1 point
  28. Καλημέρα σε όλους! Μιλησα με υπουργείο μεταφορών και υποδομών (εκεί υπάγεται τώρα η υπηρεσία). Η νέα διεύθυνση της υασβε είναι Ναυαρίνου 28 Καλαμαριά. Τηλέφωνα έβαλαν πριν 3-4 μέρες... είναι τα εξής: 2310 427885 (κα Ζηκοπούλου προϊσταμένη), 2310423566, 2310424027. ωράριο 7.00πμ-15.00μμ (εννοείται πηγα στην παλιά διευθυνση και ταλαιπωρήθηκα... ελπίζω να γλυτώσουν μερικοί με την ανάρτηση αυτή) φιλιά σε όλους
    1 point
  29. Συνάδελφε για να μην μπερδευτεί κάποιος που διαβάζει τονίζω ότι το παραπάνω ΠΔ που αναφέρεις αφορά οριοθετημένους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και όχι προ 23 οικισμούς, για τους οποίους ισχύει το ΠΔ που αναφέρει ο Δημήτρης παραπάνω
    1 point
  30. Eυχαριστώ πολυ, δεν το γνώριζα αυτό. Βέβαια τώρα που το ξανακοιτάω ούτε υποστήλωμα αναφοράς βλέπω, θα ρωτήσω μήπως μου διαφέυγει εμένα. Δηλαδή, ενώ υπάρχουν οι μεταξύ τους αποστάσεις με τον κύκλο που αναφέρεις δεν βλέπω κάποιο που συσχετίζεται με το περίγραμμα του οικοπέδου. Ούτε εκεί βλέπω με σαφήνεια κάτι, στο τοπογραφικό καμία πλαγια απόσταση μόνο μετράνε που είναι ο Δ με μια γραμμή που δεν είναι παράλλη με το κτίσμα. Και παρομοίως κάποιες αποστάσεις στο ΔΚ υπάρχουν αλλα επεδή δεν είναι το κτίσμα παράλληλο στο οικόπεδο, δεν υπάρχει σε κάθε γωνία μια μέτρηση ώστε να φανέι με ακρίβεια που είναι το περίγραμμα σε σχέση με το οικόπεδο.
    0 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.