Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 06/12/2019 in Posts

 1. 4 points
  τους 7 μαύρους δεν το κατάλαβα.... αλλά τους 3 τόνους μη τους βάλεις στο μπαλκόνι σου χωρίς να το ελέγξει μηχανικός (με τα σχέδια της μελέτης ξυλότυπους κλπ + αυτοψία)
 2. 2 points
  Σταματήστε να αγχώνεστε και περιμένετε να βγει οδηγός προγράμματος. Και επίσης, πιστεύετε στα σοβαρά, ότι υπάρχει περίπτωση να βγει ο οδηγός προεκλογικά και να ανοίξει το πρόγραμμα 5 μέρες μετά τις εκλογές; Τόσα χρόνια δεν έχετε μάθει πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα;
 3. 2 points
  καθόλου βαρύς όταν κάνεις τέτοιες "πατάτες", ή είσαι άσχετος ή λαμόγιο οπότε, πέραν του οικονομικού προστίμου, θα πρέπει να αφαιρείται δια παντός η σχετική άδεια
 4. 2 points
  Το συμφωνητικό αφορά μόνο στο οικονομικό σκέλος της όποιας εργασίας. Ο τρόπος σύνταξής του (πέρα από το οικονομικό κομμάτι) αντανακλά και τη νοοτροπία του συντάξαντος. Το παράλληλο θέμα που ανέκυψε στην πορεία της παρούσας συζήτησης είναι η αντιμετώπιση του πλέγματος μελέτη-επίβλεψη-κατασκευή. Από το ποσοτικό πήγαμε στο ποιοτικό και ανάποδα. Με βάση την αντίληψη (η οποία προέρχεται από την εμπειρία) ότι η αίσια έκβαση ενός έργου (από τη μελέτη έως την κατασκευαστική ολοκλήρωση) εξαρτάται από την πολύ καλή σχέση (=εμπιστοσύνη) μεταξύ εργοδότη και μηχανικού, προσπαθούμε να δείξουμε σε νέους (κυρίως) συναδέλφους το, κατά την άποψή μας, σωστό. Αν όμως η προσπάθεια για μετάδοση πολύτιμης εμπειρίας εκλαμβάνεται ως υπεροψία και αγένεια, τόσο το χειρότερο γι αυτόν στον οποίο απευθύνεται.
 5. 1 point
  Καλημέρα συνάδελφοι, Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια λίστα από αιτήματα για την καλυτέρευσης της χρήσης του συστήματος e-Άδειες που να σταλεί στο ΤΕΕ και στο Υπουργείο. Ο χρόνος που απαιτείται για το ανέβασμα μιας άδειας είναι πάρα πολύς και αυτό καθαρά και μόνο λόγω του δύσχρηστου του συστήματος. Έχω συντάξει μια λίστα από θέματα που δεν είναι πλήρης ούτε ενδελεχής: Ανέβασμα πολλαπλών αρχείων Ανέβασμα αρχείων με σύρσιμο τους πάνω στην σελίδα ή σε τμήμα της σελίδας. Δυνατότητα αλλαγής τύπου αρχείου μετά το ανέβασμα Δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας αρχείου μετά το ανέβασμα Δυνατότητα απομάκρυνσης αρχείων (πριν την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να μπορεί ο διαχειριστής της αίτησης να αφαιρέσει αρχεία, μετά την υποβολή και πριν την έκδοση θα πρέπει να μπορεί να αφαιρέσει αρχεία μόνο ο υπάλληλος που μπορεί να εκδώσει την πράξη). Διασύνδεση του συστήματος αμοιβών με το σύστημα αναθέσεων και αυτόματη παραγωγή εγγράφων ανάθεσης και ανάληψης. Αν έχει κάποιος συνάδελφος επικοινωνία με κάποιον συντελεστή του συστήματος που μπορεί να απευθύνει και να του κοινοποιήσει τα αποτελέσματα του θέματος αυτού θα ήταν εξαιρετικά. Δυνατότητα μεταφόρτωσης όλων των έγκυρων αρχείων της αίτησης σε ένα συμπιεσμένο αρχείο. Ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτηση. Δυνατότητα εμφάνισης υπογράφοντως των αρχείων από τον πίνακα επισκόπησης. Δυνατότητα ομαδοποιημένης εμφάνισης των αρχείων ανά κατηγορία που ανήκουν (ένα dropdown πεδίο που να λειτουργεί ως φίλτρο με τις κατηγορίες). Μη απαίτηση αποδοχής συμμετοχής στο έργο από μηχανικούς των οποίων δεν αλλάζουν τα συνοδευτικά της αίτησης για τα οποία δεν έχουν ευθύνη. (πχ: ο Τοπογράφος δεν θα πρέπει να κάνει ξανά αποδοχή αν η παρατηρήσεις αφορούν στα αρχιτεκτονικά). Ο κάθε μηχανικός που συμμετέχει πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί στην αντίστοιχη κατηγορία μελετών τα αρχεία του. Με αυτόν τον τρόπο άρετε η απαίτηση για αποδοχή συμμετοχής μηχανικού στο έργο. Η δυνατότητες του διαχεριστή της αίτησης δεν αλλάζουν. Ειδοποίηση με αποστολή email στον διαχειριστή της αίτησης όταν μια αίτηση μπαίνει "σε μεταβολή". Το ίδιο θα πρέπει να μπορεί να γίνει για τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης αλλά δεν έχω εμπειρία από την μεριά τους. Βελτίωση διάδρασης και επίδοσης του συστήματος σε κινητά και tablet. (Μην γινόμαστε Ουγκάντα ενώ το παίζουμε ότι γινόμαστε Ελβετία.)
 6. 1 point
  ναι, διαζευκτικα ενα απο ολα... Το Ε9 πρεπει να το εχει ηδη διορθωσει - και για να εχεις καποιο στοιχειο "χρονου κατασκευης" - αλλα και επειδη θα πρεπει να ληφθει πιστοποιητικο ΕΝΦΙΑ. μιλας με τον συμβ/φο
 7. 1 point
  Πιθανολογώ πως έγραφαν στο τίτλο του ΠΕΑ την χρήση, δηλαδή Πρατήριο Υγρών Καυσίμων, Συνεργείο κτλ...
 8. 1 point
  Προσωπικά έχω στήσει xml και buildingcert αλλά δεν πατάω οριστική υποβολή μέχρι να δω τον οδηγό του νέου κύκλου. Εάν είναι όλα έτοιμα, σε 1 λεπτό εκδίδεται και το ΠΕΑ, δεν χρειάζεται βιασύνη.
 9. 1 point
  Δεν θα είχε αγωνία αλλιώς. Σοβαρά τώρα, δεν μπαίνουν για να τρέχει ο κόσμος, δεν είμαστε και Άγγλοι οπότε μας φέρονται αναλόγως.
 10. 1 point
  και να ανακαλούνται (ή να ελέγχονται) όλα τα πιστοποιητικά που έχεις εκδώσει. ΚΑι κοινοποίηση στους ιδιοκτήτες για έκδοση καινούριων άμεσα. Εκεί να δεις πως σφίγγουν οι κ..λοι.
 11. 1 point
  Πλέον λέγεται ΕΦΑΠΑΞ στην ιστοσελίδα για την επικουρική ασφάλιση.
 12. 1 point
 13. 1 point
  Πάρε την εταιρία Πράξη ΕΠΕ στο 2310 940949 και ζήτα τον κ. Βασιλειάδη στο service.
 14. 1 point
  Άμα μου δίναν ένα ευρώ κάθε φορά που εξηγούσα στο τηλέφωνο αυτό με τις παρατάσεις... (2 ευρώ τώρα με την τροποποίηση για το δεύτερο εξάμηνο!)
 15. 1 point
  Μηδέν κόστος..... Το αποδέχεται η εφορία.... Εύκολη και γρήγορη διαδικασία..... Την κάνεις και το ξεχνάς!
 16. 1 point
  Το Β'14 (σύμφωνα με την Απόφαση 398/ΕΤΑΑ/ΔΣ ΤΣΜΕΔΕ/18-5-2016) είναι αδιάφορο αναφορικά με τα αναδρομικά. Δεν συμπεριλαμβάνεται στα 8 εξάμηνα όπου είτε έχουν εκδοθεί είτε θα εκδοθούν ειδοποιητήρια αναδρομικών διαφορών. Για το άλλο που αναφέρεις σωστά το αναφέρεις. Έτσι είναι, σύμφωνα με την ίδια παραπάνω απόφαση. Υπάρχει όμως και η προϋπόθεση η οποία υποθέτω αφορά τις εισφορές τις σχετικές με το τ.ΤΣΜΕΔΕ και όχι με τον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ. Θα δείξει η πράξη στο Β'19 που θα εκδοθεί το Α'15.
 17. 1 point
  Από 15 έως 60 ημέρες ανάλογα τα κέφια του συστήματος...
 18. 1 point
  Φίλε μου, η παράγραφος που "διευκρινίζει" το εδάφιο που ανέφερες είναι του άρθρου 100
 19. 1 point
  Κορώνα ή γράμματα η φάση. Τις μισές φορές και βάλε δεν έχεις fixed λύση.
 20. 1 point
  Άνοιξε και 3ο topic με παρατάσεις κτηματολογίου... ... σε λίγο θα γίνουμε τόσο μπάχαλο όσο και στο υπουργείο... στο άλλο topic αναφέρω τα 2 ΦΕΚ με τις υπουργικές αποφάσεις-πακέτα, να πω επίσης ότι φαίνεται ότι πήρε την 2η παράταση η Ηλεία, και την ανακοίνωση την κάνει η κοινοπραξία(!!!), πριν από την Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ http://www.patrisnews.com/ktimatografisi-stin-periferiaki-enotita-ilias-ktima-2016/ Κάτι η ζέστη, κάτι οι εκλογές...
 21. 1 point
  Λογικά ναι. Και εξηγώ το σκεπτικό μου: 1) Λες ότι έχεις ασφαλιστεί για πρώτη φορά Απρίλιο του 2014" άρα από το Α'2014. 2) ν.3986/2011 "[...] Αρθρο 44 ... 15.α) Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) - Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) - που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά την πρώτη υπαγωγή τους στην ασφάλιση των Τομέων κατατάσσονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, όπως αυτή προβλέπεται από το Π.Δ. 124/1993 (Α΄ 54) και την υποπερίπτωση αα΄ της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3518/2006 (Α΄ 272), το Π.Δ. 126/1993 (Α΄ 54) και το Π.Δ. 125/1993 (Α΄ 54), και μετατάσσονται στις επόμενες κατηγορίες ανά τριετία, και πάντα την 1η του έτους του επόμενου εκείνου στο οποίο συμπληρώθηκε η τριετία. β) Για τα πρόσωπα της περίπτωσης α΄ που συμπληρώνουν μέχρι 30.6.2011 τουλάχιστον τρία (3) έτη ασφάλισης στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), ως ημερομηνία μετάταξης στην επόμενη ασφαλιστική κατηγορία ορίζεται η 1.7.2011. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα στην περίπτωση α΄. [...]" Επομένως εσύ δεν έχεις σχέση με αυτό και εξ' αρχής πρέπει να εφαρμόζονταν σε εσένα ο ν.3986/11 με βάση τις 3ετίες. Οπότε για όλο το 2014 ήσουν (με βάση το ν.3986/11) στην 1η ασφαλιστική κατηγορία κατηγορία (με το παλαιό καθεστώς ονομάζονταν "κλάσεις"). Σε αυτή θα παρέμενες (αν ίσχυε ο ν.3986/11) μέχρι και 31/12/2016. Άρα θα πρέπει τα εξαμηνιαία ειδοποιητήρια των: Α'14, Β'14 (δεν ενδιαφέρει διότι δεν έχει αναδρομικά), Α'15 και Β'15 (μέχρι και το Β'15 υπάρχουν αναδρομικές διαφορές, σε όσους υπάρχουν) που έχεις λάβει να είναι: Α'14 Κλάδος κύριας σύνταξης = 10%x693,35 = 69,34 Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης = 3%x693,35 = 20,80 Κλάδος Εφάπαξ παροχών = 4%x693,35 = 27,73 Κλάδος Υγείας Τεχνικών = 6,45%x693,35 = 44,72 Νέος κλάδος ανεργίας-ΟΑΕΔ = 10,00 ΣΥΝΟΛΟ = 172,59 x 3 μήνες = 517,77 και συν 8,40%x693,35 = 58,24 x 3μήνες (αν είχες επιλέξει προαιρετικά να υπαχθείς στον κλάδο της Ειδικής Προσάυξησης) Ανάλογα για το Α'15 και το Β'15 θα είναι επί 6 μήνες. Οπότε λογικά αν έχεις τα παραπάνω ποσά στα εξαμηνιαία ειδοποιητήρια που έλαβες για αυτά τα εξάμηνα (Α'14, Α'15 και Β'15) δεν προκύπτουν αναδρομικές διαφορές. Ετσι λέω εγώ !!!!
 22. 1 point
  ξεχωρίζεις τα ιδιωτικά από τα δημόσια έργα (συλλήβδην) και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Το αν έχω ασχοληθεί με κατασκευή το γνωρίζω εγώ. Εσύ όμως που έχεις περιορισμένη αντίληψη (αφού ασχολείσε μόνο με τις δικές σου μελέτες και επιβλέψεις) δεν μπορείς να το κρίνεις αυτό. ΚΑι γι' αυτό το λόγο δεν μπορείς να έχεις άποψη για το ποια είναι η καλύτερη λύση. Η ολοκλήρωση του μηχανικού έρχεται με την κατασκευή (και σε λιγότερο βαθμό με την επίβλεψη). (τελεία). Η καλύτερη οκοκλήρωση έρχεται όταν κατασκευάζει (ή έστω επιβλέπει) μελέτες άλλων (*1). Πινακίδα στο έργο βάζει ο μελετητής και/ή ο κατασκευαστής. Δεν χρειάζεται να είσαι επιβλέπων για να γίνει αυτό. *1) εκτός και αν θεωρεί κάποιος ότι οι μελέτες του είναι μακράν οι καλύτερες και ολοκληρωμένες. Αν όντως το πιστεύει αυτό τότε τον συμβουλέυω να κατέβει από το καλάμι και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
 23. 1 point
  Δεν "μετρούσαν" όπως σωστά λες, μόνο όσοι υπήρχαν στα εγκεκριμένα σχέδια. Μετρούσαν όμως οι τοίχοι "πλήρωσης", δηλαδή, όσοι δεν υπήρχαν (και φτιάχνονταν για να κλείσει ο χώρος). Σε αυτούς ακριβώς είναι το πρόβλημα.... Παραμένουν αυθαίρετοι και χρήζει υπαγωγής το ακίνητο.
 24. 1 point
  συμβουλος εργου και δυο πεα 800 ευρω ... αλλα το εχω μετανιωσει ... πολυ αγχος οι μαστοροι και οι εμποροι κανουν οτι θελουν αλλαζουν παραθυρα πορτες μονωσεις και στο τελος πρεπει να βρω την λυση ..δεν το ξανακανω ..
 25. 1 point
  Δεν γίνεται αποδεκτό κάτι που διαφοροποιείται από το νόμο. Με αναλυτικό, μόνο όσες αυθαίρετες κατασκευές δεν αντιστοιχούν σε επιφάνεια χώρων όπως αναφέρεται στο άρθρο 100. Αυτό σημαίνει ότι, το να συμπεριλάβεις σε αναλυτικό, για παράδειγμα αποθήκη κατηγορίας 3, είναι παράνομο. Άσε τις εγκυκλίους να γράφουν ότι θέλουν. Τα ίδια λέγαμε όταν είχε εκδοθεί η εγκ. 4 Ν. 4178 αν ανατρέξεις στα αντίστοιχα θέματα.
 26. 1 point
  Δυνατότητα μεταφόρτωσης όλων των έγκυρων αρχείων της αίτησης σε ένα συμπιεσμένο αρχείο. Ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτηση. Δυνατότητα εμφάνισης υπογράφοντως των αρχείων από τον πίνακα επισκόπησης. Δυνατότητα ομαδοποιημένης εμφάνισης των αρχείων ανά κατηγορία που ανήκουν (ένα dropdown πεδίο που να λειτουργεί ως φίλτρο με τις κατηγορίες). Μη απαίτηση αποδοχής συμμετοχής στο έργο από μηχανικούς των οποίων δεν αλλάζουν τα συνοδευτικά της αίτησης για τα οποία δεν έχουν ευθύνη. (πχ: ο Τοπογράφος δεν θα πρέπει να κάνει ξανά αποδοχή αν η παρατηρήσεις αφορούν στα αρχιτεκτονικά). Ο κάθε μηχανικός που συμμετέχει πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί στην αντίστοιχη κατηγορία μελετών τα αρχεία του. Με αυτόν τον τρόπο άρετε η απαίτηση για αποδοχή συμμετοχής μηχανικού στο έργο. Η δυνατότητες του διαχεριστή της αίτησης δεν αλλάζουν. Ειδοποίηση με αποστολή email στον διαχειριστή της αίτησης όταν μια αίτηση μπαίνει "σε μεταβολή". Το ίδιο θα πρέπει να μπορεί να γίνει για τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης αλλά δεν έχω εμπειρία από την μεριά τους. Βελτίωση διάδρασης και επίδοσης του συστήματος σε κινητά και tablet. (Μην γινόμαστε Ουγκάντα ενώ το παίζουμε ότι γινόμαστε Ελβετία.)
 27. 1 point
  Ό,τι νάναι.... ή μάλλον ό,τι τους κατέβει ζητούν... Τελικά ποιός θα μας προστατέψει από την αυθαιρεσία του κράτους???
 28. 1 point
  Σορυ που δεν θα ανησυχούσα τόσο όσο ο φίλος Παύλος αλλά θα έλεγα βάλε αφοβα την μπανιέρα (70Χ70Χ40Χ) για τον σκυλάκο σου Αν δεν άντεχε η πλάκα μία μπανιέρα κι ας μπει μέσα και σκύλος να πλατσουρίζει τότε είναι για πεταμα ολο το κτίριο
 29. -1 points
  Συνάδελφοι η Υπεροψία και η Αγένεια δεν ταιριάζει σε ένα φόρουμ Μηχανικών. Αυτό και τέλος.
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Όλες οι προθεσμίες που ισχύουν για διόρθωση τετραγωνικών στους Δήμους, αυθαίρετα, Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες
   Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πολλά να σκεφτούν. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και υπάρχει δικαιολογημένη σύγχυση γύρω από τις προθεσμίες και τις παρατάσεις που δόθηκαν ή δε δόθηκαν.

   Εδώ θα δείτε όλες τις προθεσμίες που ισχύουν για:

   Τη διόρθωση των τετραγωνικών στους Δήμους


   Την τακτοποίηση αυθαρέτων (πολεοδομικές αυθαιρεσίες)


   Τη δήλωση στο Κτηματολόγιο


   Τους δασικούς χάρτες
   1. ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

   Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Οι δηλώσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας https://tetragonika.govapp.gr/

   2. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 5

   Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 η δυνατότητα υπαγωγής στο Νόμο 4495/17.
   Αυτή η προθεσμία αφορά τα κτίσματα που κτίσηκαν εξ ολοκλήρου χωρίς οικοδομική άδεια ή κτίσματα με μεγάλες αυθαιρεσίες (υπέρβαση δόμησης και κάλυψης άνω του 40% και ύψους άνω του 20%) και ανήκουν στην κατηγορία 5 του Ν. 4495/17. 
    
   3. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 1 - 4

   Τα συγκεκριμένα αυθαίρετα θα μπορούν να τακτοποιηθούν και μετά τηΝ 30ή Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2026 αλλά με ετήσιες κλιμακωτές προσαυξήσεις. 
    
   4. ΔΗΛΩΣΗ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΝΟΜΙΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

   Λήγει στις 13 ή 14 ή 15 ή 18 Σεπτεμβρίου 2020 (ανάλογα την Περιφερειακή Ενότητα) η δήλωση κτισμάτων που έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια και βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, προκειμένου να γίνει η αναθεώρηση του δασικού χάρτη και να εξαιρεθούν.
    
   5. ΔΗΛΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΧΕΡΣΩΣΗ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

   Λήγει στις 13 ή 14 ή 15 ή 18 Σεπτεμβρίου 2020 (ανάλογα την Περιφερειακή Ενότητα) η δήλωση αγροτικών ακινήτων που έχουν νόμιμη άδεια εκχέρσωσης με πράξεις της διοίκησης, ώστε να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες που θα χρησιμοποιεί από το 2021 ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις.

   6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

   Λήγει 31 Οκτωβρίου 2020 η άτυπη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματολογίου χωρίς πρόστιμα.

   Με πληροφορίες από το taxydromos.gr
   • 4 replies
  • Για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής
   Μπροστά σε μια έκπληξη βρέθηκαν εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή όταν διαπίστωσαν ότι στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, υπήρχαν μωρά φλαμίνγκο, αναπαραγωγή που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.   Ωστόσο, αν και πρόκειται για μοναδικό γεγονός, η όχληση από ιδιώτη με drone για τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών, είναι πιθανό να έχει καταστρέψει φωλιές.  

   Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στη Λιμνοθάλασσα καταγράφηκαν στις αρχές Μαΐου, 180 φωλιές φοινικόπτερων από εθελοντές της Δράσης, οι οποίοι κράτησαν κρυφή την πληροφορία προκειμένου να μη συρρεύσουν επισκέπτες και ενοχλήσουν τα πουλιά, προκαλώντας ενδεχομένως εγκατάλειψη των φωλιών και αποτυχία της αναπαραγωγής.


   Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι πτήσεις drone απαγορεύονται στις περιοχές Natura 2000, «κυκλοφόρησε βίντεο αυτές τις ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο εμφανώς τα πουλιά της αποικίας πετούν σε πανικό και είναι πιθανόν να έχουν καταστραφεί φωλιές».   «Όσο και αν θέλουμε να τα δούμε από κοντά, είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις μας.

   Είναι κρίμα να αποτύχει αυτή η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας από τη δική μας απερισκεψία και περιέργεια», τονίζει στην ανακοίνωση η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Εύα Κατράνα.   Τα φοινικόπτερα, με την επιστημονική ονομασία Phoenicopterus roseus, έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και έκτοτε η παρουσία τους έχει επεκταθεί σε πολλούς υγροτόπους, όπου συναντώνται σε μεγαλύτερους αριθμούς το χειμώνα. Την άνοιξη, τα ενήλικα άτομα πηγαίνουν για την αναπαραγωγή σε αποικίες της Μεσογείου (στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική).  

   Στην Ελλάδα είχαν γίνει προσπάθειες αναπαραγωγής σε υγροτόπους όπως η Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, η Κορώνεια και το έλος Πτελέας, δίχως όμως επιτυχία.    • Like
   • 0 replies
  • e-Άδειες: 129.390 χιλιάδες οικοδομικές άδειες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά – Στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών
   Η απολύτως επιτυχημένη λειτουργία και τα οφέλη που προκύπτουν  για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επισφραγίζονται από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία για τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, που δίνει το ΤΕΕ στη δημοσιότητα.

   Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών αποτελεί μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχει βοηθήσει ήδη σημαντικά, στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, να συντομευθούν οι χρόνοι για την έκδοση αδειών και να μειωθεί το κόστος.

   Το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, ως  εμβληματική  ψηφιακή μεταρρύθμιση,   που υλοποίησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, με την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ίδιου του έργου των μηχανικών, στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια της αδειοδότησης τεχνικών έργων και επενδύσεων αλλά και στην  ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση,  τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Προέδρου του Γιώργου Στασινού, η οποία έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του και να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο, σχετικά, χρόνο.
   • 1 reply
  • ΝΟΚ_v13_1 + Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών
   Το κείμενο του Ν.4067 (ΝΟΚ) με ενσωματωμένες τις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του και επικεφαλίδες κατ' άρθρο.

   Αλλαγές με τον ν.4664/20 (ΦΕΚ 32Α/14.2.2020)

   Αλλαγές με τον ν.4663/20 (ΦΕΚ 30Α/12.2.2020)

   Αλλαγές με τον ν.4643/19 (ΦΕΚ 193Α/3.12.2019)

   Αλλαγές με τον ν.4635/19 (ΦΕΚ 167Α/30.10.2019)

   Αλλαγές με τον ν.4605/19 (ΦΕΚ 52Α/1.4.2019)

   Αλλαγές με τον ν.4602/19 (ΦΕΚ 45Α/9.3.2019)

   Αλλαγές με τον ν.4546/18 (ΦΕΚ 101Α/12.6.2018)

   Αλλαγές με τον ν.4513/18 (ΦΕΚ 9Α/23.1.2018)

   Αλλαγές με τον ν.4495/17 (ΦΕΚ 167Α/3.11.2017)

   Αλλαγές με τον ν.4467/17 (ΦΕΚ 56Α/13.4.2017)

   Αλλαγές με τον ν.4414/16 (ΦΕΚ 149Α/9.8.2016)

   Αλλαγές με τον ν.4342/15 (ΦΕΚ 143Α/9.11.2015)

   Αλλαγές με τον ν.4315/14 (ΦΕΚ 269Α/24.12.2014)

   Αλλαγές με τον ν.4280/14 (ΦΕΚ 159Α/8.8.2014)

   Αλλαγές με τον ν.4258/14 (ΦΕΚ 94Α/14.4.2014)

   Αλλαγές μέχρι και τη δημοσίευση του ν.4178/13 (ΦΕΚ 174Α/8.8.2013)

   Σχετικά αποσπάσματα από τις Τεχνικές Οδηγίες ΝΟΚ (απόφαση 63234/19.12.2012)

    

   Σε μορφή word (για το γραφείο) + σε μορφή pdf (για κινητό ή tablet)
    • Upvote
    • Thanks
    • Like
   • 383 replies
  • Αυτά είναι τα μεγάλα έργα του πακέτου των 13δισ. ευρώ του Υπουργείου Υποδομών
   Όχι μία, αλλά δύο φορές έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής για το σχεδιασμό έργων υποδομής, αξίας 13δισ. ευρώ που σχεδιάζει το υπουργείο του για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα από κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

   Η νέα περίοδος που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση θα φέρει το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, μετά από πολλά χρόνια, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και θα αποτελέσει ένα από τα καίρια εργαλεία για να πέσει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία.

   Επιπλέον, μεγάλος στόχος είναι να βγει ο κλάδος από την περιδήνηση στην εσωστρέφεια που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και να δοθεί το σήμα πως ήρθε η ώρα των έργων. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, στόχος είναι να ξεκινήσει μέσα στο 2020, σειρά δημοπρατήσεων μεγάλων έργων με τα αντιπλημμυρικά και τα σιδηροδρομικά σε πρώτο πλάνο.

   ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ 13ΔΙΣ.ΕΥΡΩ

   Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει πολλά έργα και έχει ορίζοντα μέχρι το 2023, αλλά με μία εμπροσθοβαρή πολιτική. Τα έργα καλύπτουν όλη τη βεντάλια αντικειμένων του υπουργείου, δηλαδή οδικά, Μετρό, σιδηροδρομμικά, περιβαλλοντικά κ.α.

   Τα βασικά έργα του σχεδιασμού αυτού σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com είναι:

   -Η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας με κόστος 1,8δισ.ευρώ
   –Σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς με κόστος περίπου 3,5δισ.ευρώ
   –Επεκτάσεις της Αττικής Οδού με περίπου 1,5δισ.ευρώ
   -Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης με περίπου 2δισ.ευρώ
   –Αντιπλημμυρικά έργα (περιλαμβάνονται και εκείνα στις παραχωρήσεις) περίπου 800εκατ.ευρώ
   –Έργα Οδικής Ασφάλειας περίπου 450εκατ.ευρώ
   -Ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Ε65 με 700εκατ.ευρώ
   –Πάτρα-Πύργος & Άκτιο-Αμβρακία με 450εκατ.ευρώ
   -H αναβάθμιση της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με 300εκατ.ευρώ
   -Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά με περίπου 500εκατ.ευρώ
   -Ο Οδικός Άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με 300εκατ.ευρώ.
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.