Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Faethon11

    Faethon11

    Core Members


    • Πόντοι

      9

    • Περιεχόμενα

      10.240


  2. zazeng

    zazeng

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.515


  3. nzerman

    nzerman

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      2.398


  4. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      9.045


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 21/04/2022 in Δημοσιεύσεις

  1. Το σωστό είναι να πάρεις την απόδοση του καυστήρα, από το φύλλο ελέγχου του καυστηρατζή, που εξαρτάται από το μπεκ που έχει εγκατεστημένο. Αν δεν υπάρχει φύλλο ελέγχου (κακώς).... κάνεις ότι σε φωτίσει ο αναστάς!
    3 points
  2. Συμφωνώ αφού η ΗΤΚ ζητάει σχέδιο της υφιστάμενης κατάστασης.... Άντε να μαζευτούμε να ξεκινήσουμε κίνημα....
    3 points
  3. Άρα συμφωνείς μαζί μου ότι αν υπάρχουν κτίρια με πολεοδομικές παραβάσεις (Α81§3 πλην των β,γ,δ) μπορεί να γίνει ΗΤΚ χωρίς τακτοποίηση των Π.Π.?
    3 points
  4. Όπως ρώταγα κ απαντούσα μόνος μου στο άλλο νήμα της ΗΤΚ Άρθρο 52 2. Στις διατάξεις των άρθρων 53 έως 61 υπάγονται τα κτίρια ή διηρημένες ιδιοκτησίες επί κτιρίων που έχουν ανεγερθεί ή ανεγείρονται με βάση οικοδομική άδεια, καθώς και τα κτίρια ή οι διηρημένες ιδιοκτησίες, για τα οποία επιτρέπεται η διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 82. Βέβαια θα θέλει νέες κατόψεις που να δείχνουν τι εξαιρείται.
    3 points
  5. Αν ο λέβητας ξέρεις ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά το εστιατόριο, τότε θα πρέπει να υπολογίσεις την επιφάνεια "Α" που αφορά το κέλυφος του εστιατορίου προς εξωτερικό αέρα. Αν η οικοδομή έχει υπόγειο το οποίο δεν θερμαίνεται, τότε βάζεις στο Α και το δάπεδο του εστιατορίου σε επαφή με το υπόγειο κανονικά ως το εμβαδόν/2. Αντιλαμβάνεσαι ότι όλα αυτά πρακτικά είναι αδύνατον να τα υπολογίσεις λεπτομερώς αν δεν έχεις κατόψεις από όλα τα επίπεδα, οπότε προσπάθησε προσεγγιστικά, προσοχή επίσης στον υπολογισμό του V.
    1 point
  6. Τότε ng1 = 1 όμως κάνε ένα τσεκάρισμα αν υπολογίζεις σωστά τους επιμέρους συντελεστές (πχ επιφάνεια Α, Um) κλπ γιατί εκεί συνήθως γίνονται λάθη, ειδικά στο τι παίρνεις για επιφάνεια Α.
    1 point
  7. Καλά υποθέτεις. Μερίσματα από μετοχές δέν θά τά ενέπλεκα στά επαγγελματικά μου έσοδα.
    1 point
  8. "Προς αποφυγή του συνωστισμού, ενημερώνουμε όσους έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ότι, εφόσον μέχρι 21 Απριλίου 2022 επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης και αιτηθούν διόρθωση ή κλείσιμο ραντεβού, αυτό μπορεί να διεκπεραιωθεί μέχρι και την 6η Μαΐου 2021, θεωρούμενο εμπρόθεσμο." τυχεροί αυτοί στο κτηματολόγιο... ζουν ακόμα στον κόσμο τους.
    1 point
  9. @zazeng@Faethon11@ppanag@nzerman Καλημέρα, Διαβάζοντας το Νόμο και εγώ ήμουν τις άποψής πως συνεχίζουν να ισχύουν οι εξαιρέσεις του άρθρο.82 όπως και στις βεβαιώσεις μηχανικού του 4495. Επικοινώνησα μόλις (ύστερα από μαιλ που έστειλα) με το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΕ για την ΗΤΚ και μου απάντησε πως για να εκδοθεί ΗΤΚ θα πρέπει το ακίνητο να είναι τελείως καθαρό, ότι δεν ισχύουν οι εξαιρέσεις για δικαιοπραξίες όπως γινόταν με τις βεβαιώσεις και ότι αν π.χ. έχουμε μόνο αλλαγές στα ανοίγματα, τότε θα πρέπει να ρυθμίσουμε με κατηγορία 3 και μετά να εκδώσουμε βεβαίωση. Αυτό που μου είπε επίσης είναι ότι στο σχέδιο που θα ανεβάσουμε στην ΗΤΚ θα δείξουμε την πραγματική κατάσταση, οπότε δεν γίνεται να έχουμε ένα νέο επικαιροποιημένο σχέδιο που να περιέχει αυθαιρεσίες οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί. Παραθέτω αυτά που μου είπε και τα συμπεράσματα δικά σας. Έχει κάποια λογική αυτό που λέει, αλλά δεν μου είναι ξεκάθαρο και από την νομοθεσία ότι καταργούνται εξαιρέσεις. Από ότι καταλαβαίνω θα πρέπει πλέον να ρυθμίζονται τα πάντα.
    1 point
  10. Ανέβηκε το ειδοποιητήριο για τις εισφορές του Μαρτίου. Προθεσμία πληρωμής μέχρι την 29η Απριλίου.
    1 point
  11. Στο παράδειγμα που παραθέτεις έχεις στην 2η περίπτωση ελεύθερο ορίζοντα; Γίνεται όπως το λες όμως αν το ύψος των απέναντι εμποδίων δεν μεταβάλλεται δραστικά τότε θα δεις ότι δεν προκύπτουν μεγάλες διαφορές.
    1 point
  12. Ο ''π@π@ρ@ς'' (τελείως επιεικά) συζητάει με τον Κούλη, ποια θέση θα πάρει στην επόμενη (ενδεχόμενη) κυβέρνηση του Κούλη 😡 Κι αν αυτό δεν συμβεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν γίνουν ξανά οι εκλογές του ΤΕΕ, να θυμηθείτε να τον τιμήσετε πάλι με την ψήφο σας!!!!
    1 point
  13. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα: Η μελέτη στατικής επάρκειας μπορεί να υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ4, Σ3 και πέντε (5) ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2.Γ ια τα κτίρια που έχουν ήδη υπαχθεί στο ν.4178/2013, η υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης, εφόσον αυτή απαιτείται με τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου, υποβάλλεται κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ως αυτή ορίζεται στα άρθρα 53επ
    1 point
  14. εκτός και αν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του 4495, οπότε κάνεις τεχνική έκθεση @aneida θα πρέπει να ολοκληρώσουν για να βγει η ταυτότητα
    1 point
  15. Πράγματι προβλέπεται κατά τον νόμο η έκδοση αδειών νομιμοποίησης/ κατεδάφισης σε ρυθμισμένα αυθαίρετα κτίρια υπό τις προϋποθέσεις τήρησης των πολεοδομικών διατάξεων. Σχετικά δε, παλαιότερα είχε εκδοθεί και η συνημμένη απόφαση. Η σχετική άδεια εν προκειμένω θα συνοδευτεί από την καταβολή ποσοστού του προστίμου ανέγερσης- διατήρησης για τις μετά 28-07-11 αυθαίρετες κατασκευές κατά το αρ.94.3 του ν.4495/17 (20%, 30%, 10%...). Τώρα βέβαια μπορεί κάποιος extreme -sport μηχανικάρας.... 😉 να σου έλεγε να εκδώσεις κανονικά την άδεια για τις εργασίες (ως μη εισέτι συντελεσμένες) αλλά ως προκείμενες να εκτελεστούν, επωφελούμενος ότι και φωτογραφίες με την παλαιά κατάσταση υπάρχουν από την τακτοποίηση που έγινε, για να δειχθούν τώρα στην άδεια, αλλά και ο έλεγχος του επιθ. δόμησης θα γίνει στο τέλος κατά το αρ.44.3.εε όπου όλα πλέον θα είναι σύννομα (α! πα πα ..! απεταξάμην ......... 😄)! ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ -ΔΟΚΚ.pdf
    1 point
  16. Στην υπουργική απόφαση για τη διαδικασία συμπλήρωσης, δεν αναφέρεται ότι περιλαμβάνεται το ΠΕΑ "εφόσον απαιτείται λόγω χρήσης", αλλά "εφόσον απαιτείται" (χωρίς το "λόγω χρήσης"). Βεβαίως μπορεί, βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.
    1 point
  17. Βρε συνάδελφοι.. όταν βγήκε το manual ήταν ακόμα αδιευκρίνιστο το θέμα και όπως συνήθως, τα έβαλαν όλα. Το ΦΕΚ όμως το ξεκαθάρισε..... Μην ασχολούμαστε άλλο με το τι σχέδια ανεβάζουμε....... Από την πράξη ανεβάζουμε κάτοψη, τομή, όψεις. Πάπαλα... Μην κάνουμε σαν ένα φιλαράκι που ήρθε προχτές στο γραφείο και μου λέει "αφού τα έχω όλα τα σχέδια, γιατί να μην τα ανεβάσω όλα??" Και του λέω και εγώ "αφού έχεις και συμβόλαιο/σύσταση ανέβασε και αυτά, γιατί να μην τα ανεβάσεις????"
    1 point
  18. Ευχαριστώ τους συναδέρφους για τις απαντησεις τους σχετικά με ΠΕΑ και ΗΤΚ. Ήσασταν ξεκάθαροι! Όσο για το downvote δεν το καταλαβαίνω.. Όποιος πειράχτηκε τόσο πολύ από την ερώτηση μου είναι ευπρόσδεκτος να το συζητήσουμε. Ευχαριστώ
    1 point
  19. @ChristinaK} Εάν δεν σε βάζω σε μεγάλο κόπο, γίνεται να μου πεις με ποια νομοθετική διάταξη προβλέπεται η ανάρτηση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα;
    1 point
  20. @tasosi} Καλή παρατήρηση γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις αποδείξεις παίρνουμε. Όταν έχουμε έξοδα (οτιδήποτε, όχι μόνο βενζίνη) με αποδείξεις λιανικής, τα καταχωρούμε εμείς ως λήπτες. Είδος παραστατικού: Λήψη Παραστατικών Λιανικής Τύπος Παραστατικού: Έξοδα-Αγορές Λιανικών Συναλλαγών ημεδαπής/αλλοδαπής (για αποδείξεις πώλησης) ή Παροχή Λιανικών Συναλλαγών ημεδαπής/αλλοδαπής (για αποδείξεις παροχής υπηρεσιών). Ακολουθεί ο χαρακτηρισμός κατά τα γνωστά.
    1 point
  21. Καλησπέρα συνάδελφοι. Πρόκειται να εκδόσω την πρώτη μου ΗΤ ακινήτου, σε οικόπεδο με 3 κάθετες (εκ των οποίων μόνο στη μία υπάρχει ρυθμισμένο κτίριο κατοικίας) για το σκοπό σύνταξης πράξης τροποποίησης σύστασης καθέτων. Όσον αφορά, την κάθετη με το κτίριο, είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ? Από όσο διαβάζω υπάρχει μια διαφωνία στους συναδέλφους σχετικά με την υποχρεωτικότητα του ΠΕΑ. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να χρειάζεται για λόγους πληρότητας της ΗΤΚ, αλλά από την στιγμή που δεν θα γίνει ενοικίαση ή πώληση ή ανακαίνιση, και το σύστημα επιτρέπει την έκδοση του πιστοποιητικού πληρότητας χωρίς υποβολή ΠΕΑ, γιατί να μπει ο ιδιοκτήτης σε αυτό το επιπλέον έξοδο? Η ισχύει πλέον ότι η σύνταξη της ΗΤ ακινήτου αποτελεί έναν επιπλέον λόγο έκδοσης ΠΕΑ? Ευχαριστώ!
    1 point
  22. Από ποιο σημείο του νόμου υπάρχει υποχρέωση ΗΤΚ μετά την ΕΕΔΜΚ????
    1 point
  23. ΦΕΚ B/334/29.01.2021 Άρθρο 1 ιαια) Στοιχεία πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) του κτιρίου ή τμημάτων αυτού, εφόσον απαιτείται,
    1 point
  24. @Doctorbike Όχι, ούτε ξυλοτύπους ούτε μηχανολογικά.
    1 point
  25. Γαι το πιστοποιητικό πλήρότητας μιλάμε και εγώ και ο @kan62
    1 point
  26. Συνάδελφε @Kathanas έχει σχέση γιατί σύμφωνα με την παράγραφο 2, άρθρο 59: Το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αντικαθιστά και περιλαμβάνει τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 83, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της έκδοσης και ισχύος αυτής. Ισχύει ο διαχωρισμός του νόμιμα μεταβιβάσιμου με το πολεοδομικά νόμιμο που αναφέρει ο @kan62 Δώσε λεπτομέρειες για αυτό σε παρακαλώ. Εννοείς υφαρπαγή ψευδούς εντύπου συναίνεσης;
    1 point
  27. Καλησπέρα σε όλους. Δημήτριε, με την κατηγορία 3 να προσέξουμε λίγο γιατί μάλλον δημιουργείται το δίκαιο του δικηγόρου. Ο νομοθέτης δεν θέλησε ποτέ την εξομοίωση του νόμιμα μεταβιβάσιμου με το πολεοδομικά νόμιμο. Το πολεοδομικά νόμιμο θα το βρει αυτός που θα πάει για όποια αδειοδότηση και εκεί θα θεραπεύσει ... με μικρές συνέπειες. Αν κάνουμε όλες τις υποθέσεις δικηγορο-συμβολαιογραφο-κεντρικές θα χαθεί η μπάλα στα υπόλοιπα, δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια.
    1 point
  28. Για τις παραβάσεις που γράφεις συνάδελφε μπορείς κανονικά να συνπληρώσεις ΗΤΚ και να δώσεις Π.Π. καθώς αυτό αντικαθιστά τη βεβαίωση μηχανικού της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017. Οι πολεοδομικές παραβάσεις α,ε,ζ της παραγράφου 3 του άρθρου 81 εξαιρούνται από τον έλεγχο. Αυτό ρυθμίζεται με το άρθρο 82 παράγραφος 1.
    1 point
  29. Από τη στιγμή που εντελώς βλακωδώς μπλέξανε τους παρανοικούς νταβατζήδες του ΥΠΠΟ στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων όλα έχουν λογική. Ακόμα και οι δοκιμαστικές τομές. Η λογική του ΥΠΠΟ είναι απλή. Εμας μας ενδιαφέρει μόνο ο αρχαιολογικός νόμος . Τους άλλους τους έχουμε γραμμένους στα φρύδια μας.Αρα , Από την οπτική αυτή το οτιδήποτε, θέλει έγκριση κατά την κρίση μας ( Την ανεξέλεγκτη ). Πως θα συναινέσουμε στην τακτοποίηση αν πέριξ του κτιρίου υπάρξει εύρημα ? Δεν θα συναινέσουμε και μπορούμε να ζητήσουμε ακόμα και την κατεδάφιση ή την απαλλοτρίωση. Αρα τομή να δούμε τι γίνεται και ο θεός βοηθός για μηχανικό και ιδιοκτήτη. Το ξύλο ποιος θα το φάει στο τέλος δεν ξέρω. ΥΓ. Επιμένω εμφατικά στην φράση ¨παρανοικοί νταβατζήδες του ΥΠΠΟ"
    1 point
  30. Ερωτήσεις - Απαντήσεις 12ης Σύσκεψης ΤΕΕ ΤΚΜ – Υ.ΔΟΜ Δήμων Κ.Μακεδονίας 8. Ερ.: Σύμφωνα με την παρ 7ια του αρθ 16 του ΝΟΚ, επιτρέπονται στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση ,και με πλάτος μέχρι 1/4Δ ή δ όταν αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακάλυπτων . Επίσης καθορίζεται στο τέλος της παρ 7 του ίδιου άρθρου ότι το σύνολο των κατασκευών (α) και (ια) (δηλαδή πέργκολες και στέγαστρα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης. Η παραπάνω απαγόρευση της υπέρβασης του εμβαδού της επιτρεπόμενης κάλυψης σημαίνει ότι οι πέργκολες και τα στέγαστρα συμπεριλαμβάνονται στον συντελεστή κάλυψης ή ότι μόνο οι εν λόγω κατασκευές, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες που υπολογίζονται στην κάλυψη, δεν μπορούν να υπερβούν την επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου? Απ.: «Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης» (άρθρο 2 παρ 79 Ν. 4067/12). Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου μεταξύ άλλων δεν προσμετρούνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο, χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17, με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά (παρ. 4δ, άρθρου 12, ν. 4067/11). Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 7 ια και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, επί των ακαλύπτων χώρων επιτρέπονται στέγαστρα, με περιορισμό του πλάτους τους όταν αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων. Το σύνολο των κατασκευών των περιπτώσεων α (πέργολες) και ια (στέγαστρα) της παρ. 7 του άρθρου 17, του ν. 4067/11, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου (τελευταίο εδάφιο παρ.7, άρθρου 17, ν. 4067/11) χωρίς - όπως προαναφέρθηκε - να προσμετρούνται σε αυτήν.
    1 point
  31. πως μπορει μια κατασκευη που δεν εχει κατασκευαστει να θεωρειται αυθαιρετη?
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.