Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      4.738


  2. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.043


  3. killertomato

    killertomato

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.519


  4. melissa

    melissa

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      582


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 09/11/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. ο ΣΔ και γενικα οι οροι δομησης είναι σταθεροί και ισχυουν για όλα τα οικόπεδα είτε προέρχονται από κατάτμηση έιτε όχι. Επείδη το δικο σας οικόπεδο είναι υπερδιπλάσιο της αρτιότητας και εφόσον υπάρχει ο περιορισμός της δόμησης στα 400μ2 σας συμφέρει να το κόψετε. Η ΥΔΟΜ θα σας δώσει βεβαίωση με τους όρους δόμησης της περιοχής του οικοπέδου και δεν εξετάζει μεμονωμένα ποιό είναι το βέλτιστο, τους υπολογισμούς και τι σας συμφέρει θα τους συζητήσετε με το μηχανικό σας ή και μόνος σας αφού ξέρετε να κάνετε υπολογισμούς
    2 points
  2. Σωστά πλέον το ΣΑ το έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου, επίσης υπάρχει και site του ΣΑ, το οποίο έχει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. https://sapevta.blogspot.com/
    2 points
  3. Ο 4759/20 εξαφάνισε τον περιορισμό στο ύψος της πέργκολας με τις τροποποιήσεις που έφερε στους ορισμούς του ΝΟΚ. Οπότε δεν υπάρχει πια ο χαζός περιορισμός στο ύψος της πέργκολας.
    2 points
  4. Μερικά πράγματα που μάλλον δεν σημειώθηκαν στα παραπάνω. Η αποθήκη δεν έχει αλλάξει ούτε πρόκειται να αλλάξει ποτέ χέρια. Ανήκει και θα ανήκει πάντοτε στα κοινόχρηστα. Μιλάμε μόνο για τη δυνατότητα τακτοποίησής της ως αυθαίρετος κοινόχρηστος χώρος για να μπορέσει να καταχωρηθεί σε σύσταση και τίτλο ως παρακολούθημα κάποιας ΟΙ. Αυτή τη στιγμή είναι ένας χώρος που η ύπαρξή του δημιουργεί πρόβλημα σε όλα τα κοινόχρηστα.
    2 points
  5. ΟΙ υπάρχει του διαμερίσματος. Αν κατάλαβα καλά χρήστης είναι κάτοχος διαμερίσματος της πολυκατοικίας. Τροποποίηση θα κάνει μονομερή για την εγγραφή του παρακολουθήματος (ενοχικό όχι εμπράγματο) στη σύσταση και διόρθωση του τίτλου. Στο Ε9 θα γράφεται πλέον ως ΒΧ στην ίδια γραμμή με το διαμέρισμα.
    2 points
  6. @dib την επόμενη εργάσιμη το επεξεργάζετε η τράπεζα... αύριο απόγευμα το αργότερο θα φαίνεται πληρωμένο.
    1 point
  7. λες και μας ανακρίνει ο καλός και ο κακός μπάτσος...
    1 point
  8. Προς ενημέρωση σας το ΣΑ Βορείου Τομέα Αθηνών πλέον συνεδριάζει στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Β. Σοφίας 9, Μαρούσι) με τηλεδιάσκεψη
    1 point
  9. Θα διαφωνήσω με τους εκλεκτούς φίλους, λέγοντας ότι, κατά τη γνώμη μου στην ερμηνεία του νόμου, μπορεί να γίνει τροποποίηση αν συντρέξουν : α) η αυθαίρετη αποθήκη υπάρχει από την κατασκευή, β) έχουν περάσει δέκα χρόνια έκτοτε, γ) δεν υπάρχει δικαστική απόφαση κατεδάφισης, δ) "ενσωματωθεί" ως παρακολούθημα ενοχικό (χωρίς χιλιοστά) της υπάρχουσας ΟΙ του διαμερίσματος (που έχει χιλιοστά).
    1 point
  10. @Mitsosrezerve Για το τελευταίο ερώτημα: Θα υπολογίσεις τη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στο οικόπεδο και θα την πολλαπλασιάσεις με το ποσοστό συνιδιοκτησίας που αντιστοιχεί στον πελάτη σου (στον ιδιοκτήτη του ημιωρόφου). Το ποσοστό υπέρβασης είναι το πηλίκον της αυθαίρετης επιφάνειας (όλου του ημιωρόφου) δια του γινομένου που μόλις βρήκες. Να έχεις υπ' όψιν σου ότι μεταβίβαση με διαφορετικό εμβαδόν τακτοποίησης από την τιμή που αναφέρεται στη σύσταση δεν γίνεται. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει τροποποίηση σύστασης (δύσκολη διαδικασία). Γι' αυτό κάνε μία καλή αποτύπωση αξιοποιώντας την επιτρεπόμενη ανοχή.
    1 point
  11. @chris Το κριτήριο είναι εάν οι απαιτήσεις της νέας χρήσης (φορτία σχεδιασμού, μεγέθη του διαγράμματος κάλυψης) καλύπτονται από την υφιστάμενη χρήση. Επίσης, απαντώντας στο αρχικό ερώτημα του θέματος, για την έκδοση βεβαίωσης χώρου κυρίας χρήσεως ελέγχουμε και τη νομιμότητα.
    1 point
  12. Εξαρτάται από το αν συζητάμε για μικροδιαφορές στα όρια και στην γεωμετρία ή για ένα τελείως "λάθος" τοπογραφικό που χρησιμοποιήθηκε στην άδεια,οπότε εκεί πάμε σε χρήση άλλων διατάξεων.
    1 point
  13. Καλησπέρα, 2182. Οικοδομή δύο διαμερισμάτων χωρίς σύσταση ανήκει σε δύο ιδιοκτήτες (κατά 50% έκαστος). Στην οικοδομή υπάρχουν αυθαίρετα 20m2 και μία λοιπή παράβαση. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Θα συμπληρώσω δύο φύλλα καταγραφής, 10m2 με την έκπτωση της αναπηρίας και 10m2 χωρίς την έκπτωση. Την μια λοιπή παράβαση όμως σε ποιο φύλλο θα την τσεκάρω; Σε περίπτωση που υπήρχαν δύο λοιπές παραβάσεις θα ήταν εύλογο να τσέκαρα από μία σε κάθε φύλλο (μία με τη έκπτωση της αναπηρίας και μία χωρίς); Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια σχετική διευκρίνιση, η γνώμη μας είναι ότι μπορείτε να την βάλετε στο Φ.Κ. με την έκπτωση αναπηρίας.
    1 point
  14. Καλησπέρα,η άποψη μου είναι ότι,δεδομένου α)ότι οι αυθαιρεσίες συντελέστηκαν πριν την απαλλοτρίωση και β) της δυνατότητας που σου δίνει η εγκύκλιος να συγκρίνεις με τα πολεοδομικά μεγέθη κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας για τους συντελεστές τετραγωνιδίων,μπορείς να δηλώσεις την παραβίαση πλαγίων αποστάσεων που προέκυπτε πριν την απαλλοτρίωση.Δηλαδή,με το τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας.Αυτό όμως,όπως κι εσύ αναφέρεις,συνολικά(για την σύγκριση και των λοιπών μεγεθών) και όχι επιλεκτικά μόνο για τις πλάγιες αποστάσεις.
    1 point
  15. Η δόμηση επιτρέπεται πέραν μιας απόστασης ασφαλείας από τις γραμμές πλημμύρας. Η απόσταση ορίζεται είτε από ΠΔ όταν υπάρχει ήδη οριοθέτηση του ρέματος είτε 20 μ. μέχρι να βγει το ΠΔ. Οι γραμμές πλημμύρας ορίζονται από την οριστική ή προσωρινή οριοθέτηση. Σε κάθε περίπτωση για να οικοδομήσεις εφαρμόζεις το άρθρο 5 του ν.4258/2014.
    1 point
  16. Μόνο για το γ) έχεις δίκιο, το οποίο κανονικά έπρεπε να "επιβληθεί" ότι το δηλώνει ο ιδιοκτήτης (ή ο αιτών την άδεια) στη δική του δήλωση πάνω στο τοπογραφικό. Τα δ) και ε) είναι ενδεχόμενοι περιορισμοί στη δόμηση του γηπέδου/οικοπέδου που δεν "επιβάλλονται" να δηλωθούν ως αρνητική απάντηση (υπερβολή) όμως είναι υποχρεωμένος ο μηχανικός να τα περιλάβει στη δήλωση αν η απάντηση είναι θετική. Περιλαμβάνονται επίσης οι γνωστές απαγορευτικές διατάξεις δόμησης (πχ. περιοχές απόλυτης προστασίας ή ζώνη από μνημείο). Γενικά η δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει μόνον αυτά τα οποία ο μηχανικός γνωρίζει αλλά και είναι αρμόδιος να βεβαιώσει ότι ισχύουν ως απαγορεύσεις μετρημένες και αποτυπωμένες στο σχέδιο. Ο μηχανικός θα πει αν τμήμα του γηπέδου εμπίπτει στις συντεταγμένες της οριοθέτησης του αρχαιολογικού ή ποιο τμήμα είναι στη θεσμοθετημένη ζώνη του μνημείου και ο ίδιος θα εξετάσει την οριοθέτηση του υπάρχοντος ρέματος. Σαφώς δεν θα περιμένει, για να συντάξει το τοπογραφικό, την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας για την προστασία του ΤΙΦΚ. Όλα τα προηγούμενα, πάντα κατά τον χρόνο σύνταξης του τοπογραφικού. Ακόμη και οι όροι δόμησης (θεώρηση) που δίνονται από την αρμόδια υπηρεσία επανελέγχονται κατά την έκδοση με ιδιαίτερη δήλωση από τον μηχανικό, όχι με τη δήλωση του ν.651/77 αλλά σε χωριστή δήλωση του άρθρου 38, παρ.2.β του ν.4495/2017.
    1 point
  17. Παύλο, δεν βλέπω κάποια ζημιά στη δήλωση του ν.651/77 με τα γνωστά υποδείγματα. Έχει χωριστά αυτά που δηλώνει ο μηχανικός με τον ν.651/77 και σε άλλη θέση αυτά που βεβαιώνει η υπηρεσία (όροι δόμησης για θεώρηση).
    1 point
  18. Η πολεοδομικές ιδιότητες ενός γηπέδου όπως: Εντός ζώνης πόλεως Εντός ζώνης οικισμού Εντός κηρυγμένης αρχαιολογικής ζώνης Εντός αρχαιολογικού χώρου Εντός περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους Εντός Natura Εντός ζώνης παραλίας Εντός ζώνης απαλλοτρίωσης Εντός άλλης ΖΟΕ αν αναγραφούν εκτός της δήλωσης τότε δεν αναφέρονται στον τίτλο και μπορούν εύκολα να κατηγορηθούν οι πωλητές ότι απέκρυψαν την πραγματικότητα ή ότι έχουν άγνοια σε περίπτωση κολλήματος της μεταγραφής ή της άδειας δόμησης. Συμβουλή μου προς τους νεότερους συναδέλφους που δεν αισθάνονται σίγουροι ή δεν γνωρίζουν τον τρόπο έρευνας αυτών των περιπτώσεων, είναι να ζητήσουν την βοήθεια εμπειρότερου συναδέλφου.
    1 point
  19. Συμφωνώ στο ότι η δήλωση πρέπει να είναι λιτή και σαφης. Το αρχικό ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να αναφερθεί στην δήλωση αν είναι και εντός περιοχής φυσικού κάλλους αντί να λέει μόνο εκτός Σχεδίου. Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι θα πρέπει να αναφερθεί στην δήλωση η ένταξη σε αυτην την περιοχή και να αναγράφουν στους όρους δόμησης και οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Σε άλλη περίπτωση η δήλωση είναι ασαφής. Ο Καρατσώλης αναλύει την ευθύνη σε περπτώσεις όπου αναγράφεται "οικοδομησιμο" σε δήλωση και η υπηρεσία αρνείται την οικοδόμηση, όπου προφανώς δεν υπάρχει ευθύνη. Δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου το ακίνητο ήταν π.χ. εντός Αρχ. Ζώνης Α και αυτό δεν αναφερόταν πουθενά.
    1 point
  20. Δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως πιθανόν τον εννοείς. Υπάρχει, όμως, άλλος κίνδυνος: Το RCD της εγκατάστασης (θεωρώ ότι υπάρχει), προστατεύει μερικώς το δευτερεύον κύκλωμα. Ο απλός μετασχηματιστής 1:1 δεν παρέχει προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας (από σφάλμα μόνωσης) στο δευτερεύον κύκλωμα. Χρειάζεται RCD max 30mA και στο δευτερεύον κύκλωμα (ή κυκλώματα) για να υπάρχει πλήρης προστασία.
    1 point
  21. ΑΔΑ: ΨΖ9Ψ46ΝΠΙΘ-ΜΟΙ - Καθορισμός τιμήματος στα 15€ του κόκκινου βιβλίου. 21-9-2022. Ισχύει από 1/10/2022 Στο σημείο γ αναφέρει ποιοι υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίου. Εφόσον υποχρεούνται να εκδώσουν πιστοποιητικό, εφόσον απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία πυρασφάλειας (πχ μεταποιητικές) και εφόσον απατείται κατά τη διαδικασία έκδοσης άδειας (πχ Notifybusiness) και απαλλάσονται από πιστοποιητικό (πχ ΚΥΕ, τουριστικά). Στα γραφεία μας ή σε εμπόριο χαμηλού κινδύνου που ασκείται ελεύθερα δε βγάζουμε βιβλίο.
    1 point
  22. Μπορεί να υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Δεν είναι θέμα νομοθεσίας αλλά κανονισμού πολυκατοικίας. Το δίκαιο που διέπει τις ιδιοκτησιακές σχέσεις των συνιδιοκτητών είναι ενδοτικό. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει οτιδήποτε καθορίζεται από τον κανονισμό (της πολυκατοικίας) και τα υπόλοιπα (όσα δεν αναφέρονται σε αυτόν) ρυθμίζονται από τη νομοθεσία. Εξαιρούνται οι ρητές νομοθετικές αναφορές για ορισμένα ζητήματα (π.χ. αριθμός κατοικίδιων ζώων).
    1 point
  23. Αρκετές φορές στον κανονισμό της πολυκατοικίας τίθενται περιορισμοί ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης των χώρων αυτής. Στην δική σου περίπτωση μπορεί να απαγορεύεται η πώληση αποθηκών σε άτομα που δεν έχουν διαμέρισμα στην πολυκατοικία. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να διαβάσει τον κανονισμό (και υποχρέωση να τον τηρεί).
    1 point
  24. Με ένα νέο, υπερσύγχρονο, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, αναβάθμισε τον εξοπλισμό της η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στην προσπάθειά της να είναι άρτια και ακριβής στις εξειδικευμένες ορυκτολογικές και πετρολογικές αναλύσεις της. Το νέο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM) της ΕΑΓΜΕ είναι ιαπωνικής προέλευσης, τύπου JEOL, μοντέλο JSM-IT500LV. Σε αυτό είναι συνδεδεμένο Φασματόμετρο Διασποράς Ενέργειας (EDS) προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου τύπου OXFORD, μοντέλο ULTI MAX. Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή για τεράστιες μεγεθύνσεις (έως 300.000 φορές) στα δείγματα, τα οποία εξετάζονται σε κλίμακα νανομέτρων. Με το φασματόμετρο πραγματοποιούνται αναλύσεις στα υπό εξέταση σημεία για χημικά στοιχεία, οι οποίες οδηγούν τους ερευνητές στα ανάλογα συμπεράσματα για τα ορυκτά που υπάρχουν. Η όλη διαδικασία γίνεται ταχύτατα σε πραγματικό χρόνο – σε αντίθεση με τα παλαιότερα συστήματα – και με τρομερή ευαισθησία ώστε να αποκαλύπτονται απειροελάχιστες λεπτομέρειες. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Διονύσιος Γκούτης δήλωσε σχετικά: «H αγορά του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης έρχεται να συνεχίσει τη μακρά παράδοση για σαράντα και πλέον χρόνια της εθνικής γεωλογικής υπηρεσίας στη συνεισφορά της ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας στις γεωλογικές, μεταλλευτικές και ορυκτολογικές έρευνες της χώρας και στη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που καταφέραμε να εντάξουμε στον εξοπλισμό του Τμήματος Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας το υπερσύγχρονο αυτό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Πλέον, έχουμε ακόμα ένα δυνατό εργαλείο στην προσπάθεια ανάδειξης του γεωλογικού πλούτου της χώρας».
    1 point
  25. Αφήνω αυτό εδώ, μετά από επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ, μου κοινοποιήθηκε το παρόν διαφωτιστικό έντυπο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ.pdf
    1 point
  26. Το ΠΔ 455/76 είναι αρκετά παλιό και δεν λαμβάνει υπόψη του τις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στους ηλεκτρολογικούς κανονισμούς. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ο ηλεκτρολόγος πρέπει να μελετήσει και κατασκευάσει την σχετική ηλεκτρική εγκατάσταση, εφαρμόζοντας και τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384, που έτσι κι αλλιώς ισχύουν. Δηλαδή, υπάρχουν οι εξής δυνατότητες: (α) Τροφοδοσία των φωτιστικών σωμάτων με κύκλωμα SELV 42 V ac (or dc) [χωρίς γείωση] με τη χρήση μετασχηματιστή απομόνωσης ασφαλείας [ή άλλης ισοδύναμης προστασίας ηλεκτρικής πηγής], (β) Τροφοδοσία των φωτιστικών σωμάτων με κύκλωμα PELV 42 V ac (or dc) [με γείωση] με τη χρήση μετασχηματιστή απομόνωσης ασφαλείας [ή άλλης ισοδύναμης προστασίας πηγής], ή [γ] τροφοδοσία των φωτιστικών σωμάτων με κύκλωμα FELV 42 Vac με τη χρήση μετασχηματιστή υποβιβασμού και με την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας που προβλέπει το Πρότυπο. Σχόλιο: συνήθως [και λανθασμένα], γίνεται το (γ) και εγκαθίσταται ένας απλός μετασχηματιστής υποβιβασμού, υποθέτοντας ότι είναι απομόνωσης και παρέχει ασφάλεια και προστασία. Αυτό, όμως, είναι έλλειψη προστασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΛΟΤ 384.
    1 point
  27. Τώρα είδα αυτό το θέμα το οποίο έχω κάπως ψάξει. αναφέρω το ιστορικό της έρευνας μου. Πήγα στη Διεύθυνση Γεωργίας του νομού μου και εκεί μου είπαν πως δεν νοείται πρόχειρο κατάλυμα για πτηνά. Τους έδειξα το άρθρο 1 παρ.1 του ν.4056/12 (στον οποίο αναφέρεται το τεύχος του ΤΕΕ για το ΝΟΚ) "Στην έννοια της κτηνοτροφικής εγκατάστασης συμπεριλαμβάνεται η χοιροτροφική και η πτηνοτροφική εγκατάσταση." μου είπαν τότε πως θέλω 4 στρέμματα για άδεια και τους απάντησα πως με 4 στρέμματα χτίζω κατοικία 2 οροφή 200.00 τ.μ + 40 τ.μ. Η/Χ και κάνουν τουρισμό τότε οι κότες μου. ρώτησα "πραγματικά το εννοείται αυτό εφόσον εσείς δίνεται παρέκκλιση για αγροτική αποθήκη 50.00 τ.μ. σε γήπεδα <4.000,00 τ.μ. τότε ο υπάλληλος μου είπε να του φέρω 22 έγγραφα για να μου κάνει τη χάρη να μου δώσει άδεια. τότε διάβασα το τεύχος του ΤΕΕ για το ΝΟΚ και πήγα στο Γραφείο δόμησης με όλα τα έγγραφα που θεωρούσα ότι εζήταγε το τεύχος. εκεί βρήκα έναν προϊστάμενο ο οποίος είχε απορία τι εννοεί το τεύχος εντολή. μετά από ώρα μαζί του κατάληξα στο συμπέρασμα πως ήθελε να είμαι κτηνοτρόφος με γίδια το οποίο να του το βεβαιώσει η διεύθυνση γεωργίας για να μου δώσει την έγγραφη ενημέρωση που είχα πάει και εζήταγα αυτό το πράγμα. νευρίασα τόσο που άφησα μέχρι και το συμβόλαιο του γηπέδου μου εκεί και έφυγα. αύριο πάω σε σεμινάριο του ΝΟΚ και θα το ρωτήσω. αν μου απαντήσουν θα το γράψω. Σήμερα σκεπτόμενος παρατήρησα ότι το κράτος τακτοποιεί πρόχειρες κατασκευές. αδεία για πρόχειρες κατασκευές δεν εκδίδει. δηλαδή έμμεσα σου λέει "κάντο αυθαίρετο και τακτοποίησέ το" ευχαριστώ που διαβάσατε τον πόνο μου.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.