Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. alej

    alej

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      1.473


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.024


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      18.902


  4. Faethon11

    Faethon11

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      10.237


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 28/05/2024 σε όλες τις περιοχές

  1. Παράταση για τις ΥΔ καθαρισμού. Έως 30/06 https://www.forin.gr/articles/article/79033/up-790-2024?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=Δημοσιεύθηκε+η+ΚΥΑ+για+ρύθμιση+οφειλών+έως+30_000+ευρώ+στον+e-ΕΦΚΑ+|+Forin_gr&utm_campaign=20240528_m181516511_Notification%3A+Alert_Default&utm_term=+_CE_A0_CE_B1_CF_81_CE_AC_CF_84_CE_B1_CF_83_CE_B7+_CF_80_CF_81_CE_BF_CE_B8_CE_B5_CF_83_CE_BC_CE_AF_C Μήπως να αλλάξει κι τίτλος να να τα προλαμβάνει όλα;
    5 points
  2. Αν δεν υπάρχει πολεοδομική παρανομία, που λογικά δεν υπάρχει με τις τέντες, απλά όταν επιλέξατε να αγοράσετε το σπίτι σας δίπλα σε άχτιστο οικόπεδο, ή μονοκατοικία που θα χτιζόταν κάποτε, οφείλατε να γνωρίζετε, ότι η κατάσταση που είχατε ήταν προσωρινή. Για αυτό άλλωστε όταν πουλάμε ένα ακίνητο με θέα, κοιτάμε αν η θέα αυτή ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ. Δηλαδή έχει χτιστεί ό,τι μπορεί να χτιστεί δίπλα του και να την εμποδίσει. Αν δεν είναι οριστικά διαμορφωμένη το ακίνητο έχει άλλη αξία, ελαφρά χαμηλότερη. Επίσης η απόφαση που ανεβάσατε, αφορά σχέσεις συνιδιοκτητών της ΙΔΙΑΣ πολυκατοικίας, όπου ο κανονισμός της είχε πρόνοιες να μην κλείνουν την θέα οι ιδιοκτήτες του ενός κτιρίου στο άλλο κτίριο του ιδίου οικοπέδου και προφανώς δεν έχει σχέση με την δική σας περίπτωση, που είστε διαφορετικά κτίρια και οικόπεδα. Το καλύτερο θα ήταν να δείτε αν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον γείτονα. Από την άλλη όμως αν το να βλέπετε εσείς την θέα προς την θάλασσα, σημαίνει ότι θα βλέπετε τι ακριβώς κάνει στο μπαλκόνι του, στερώντας του κάθε έννοια ιδιωτικότητας, καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται να το δεχτεί. Αυτά έχει το συνεχές σύστημα δόμησης και τα μικρά οικόπεδα. Μπαλκόνια δίπλα - δίπλα, οπότε απαιτείται κάποια διακριτικότητα.
    3 points
  3. Αν το λέει ο κανονισμός τότε αυτό ισχύει... Η μόνη περίπτωση που δεν μπορεί να ισχύει ο κανονισμός είναι αν προβλέπει κάτι που είναι παράνομο.....
    2 points
  4. Πριν λίγο που δοκίμασα, μπήκε κανονικά πάντως...
    1 point
  5. Καλησπέρα, το συγκεκριμένο εννοεί για τα ποσοστά υπέρβασης δόμησης ελέγχεις με τους ισχύοντες όρους δόμησης είτε αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας...ότι συμφέρει. Από όσο θυμάμαι ο έλεγχος με τα υλοποιημένα της άδειας γινόταν επί εποχής Ν.4178/13 για τον προσδιορισμό της κατηγορίας.
    1 point
  6. Οι όψεις είναι κοινόχρηστες. Ακόμη και να μην υπάρχει η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, για μεταβολές στις όψεις απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών. Όπως καταλαβαίνεις οι συνιδιοκτήτες των "όμορων οριζοντιων ιδιοκτησιων της πολυκατοικιας" που αναφέρεις δεν πρόκειται να υπογράψουν. Πάντως όντως ο τίτλος είναι λιγο clickbait. Επειδή βάσει ΝΟΚ θα δικαιούταν μία νέα οικοδομή να έχει παράθυρο στη θέση που θες, δε σημαίνει ότι μπορείς να το ανοίξεις σε μία υφιστάμενη όποτε θες.
    1 point
  7. νταξ' λεμε οτι ποτέ δεν θα πουμε οτι τα δει ολα στις οικοδομες.... αλλα, ειχαν την αδεια, ειχαν τις κατοψεις της...με βαση αυτες εγινε η ανοικοδομηση και ο διαχωρισμος των ΟΙ...ολα καλα... Πώς προεκυψε και επισυναφθηκε μια αλλη κατοψη στη συσταση; Ποιος την εφτιαξε διαφορετική και για ποιο λογο και την εδωσε για τη συσταση;; Ετσι ειναι σε ολη την οικοδομη; Αυθαιρεσια παντως δεν ειναι...
    1 point
  8. Συνήθως, ο Κανονισμός μιας πολυκατοικίας συντάσσεται και υπογράφεται από τον οικοπεδούχο και τον εργολάβο που αναλαμβάνει την κατασκευή της πριν αρχίσουν οι πωλήσεις Ο.Ι σε τρίτους και ο λόγος είναι προφανής.
    1 point
  9. Συμφωνώ συνάδελφε. Η κοινή τεχνική λογική αυτή είναι. Με την ίδια επιχειρηματολογία θα μπορούσε να μας πει κάποιος ότι αν ένα γήπεδο έχει πρόσωπο σε έναν τοίχο αντιστήριξης (έστω 50 εκ πάχος) και στην συνέχεια αυτού υπάρχει οδός, ότι το γήπεδο δεν έχει πρόσωπο σε Κ.Χ. Τα τεχνικά έργα (τάφροι, τοίχοι κλπ) αποτελούν κομμάτι της οδού, άρα του κοινόχρηστου δρόμου. Σε παλιότερο έγγραφο οι δρόμοι αναδασμού αναφέρονται ως κοινόχρηστοι χωρίς να απαιτείται άλλη απόδειξη. (νομίζω έγγραφο του 2005).
    1 point
  10. Και εγώ το ίδιο σκέφτηκα αλλά μετά γύρισε ο διαβολάκος από τις διακοπές και με είπε... "Καλά όταν πήγες να δεις την Θ.Σ. γιατί πήγες? Να δεις αν ήταν εκεί? Και που θα πήγαινε? Να δεις αν είχε γίνει κανένα δωμάτιο? Και τι μόνο αυτό σε νοιάζει? Δ/Κ ? Το ότι ψίλωσε δεν σε νοιάζει? Επειδή δεν μετρά στον όγκο? " Ακόμα μιλάει αλλά τον έχω βάλει στο mute.....
    1 point
  11. Είχα, πριν κάμποσα χρόνια, παρόμοια περίπτωση σε αναδασμό στα Μάλγαρα ή κάπου εκεί κοντά, τέλος πάντων. Στις περιπτώσεις λοιπόν που το αγροτεμάχιο προέρχεται από αναδασμό μέσα στον οποίο έχουμε και αρδευτικά ή στραγγιστικά κανάλια, παράλληλα σε δρόμους, αυτά πάντα έχουν και "κτηματικό αριθμό", όπως ακριβώς και το κάθε κληροτεμάχιο. Αυτό λοιπόν σημαίνει αυτόματα πως έχουν "ιδιοκτήτη" (δεν είναι δηλαδή "κοινόχρηστος" χώρος). Απλά "δίνεται", ας το πούμε έτσι, το δικαίωμα σ' αυτά τα αγροτεμάχια, να κατασκευάζουν γεφυράκι 3 μέτρων, όχι περισσότερο, για απλή πρόσβαση στο δρόμο και το αντίθετο. Αυτό, θυμάμαι, είναι το σκεφτικό που τα αγροτεμάχια αυτά, "πολεοδομικά", θεωρούνται "τυφλά"! Υ.γρ. Δεν έχω πλέον το αρχείο μου για να δω τις λεπτομέρειες αυτού του φακέλου.
    1 point
  12. Διαβάζοντας τον τίτλο και το κείμενο της ανάρτησης, δεν καταλαβαίνω πως εμπλέκεται ο Κανονισμός της πολυκατοικίας με τον ΝΟΚ. Ο Κανονισμός δεν έχει σχέση με το άνοιγμα παραθύρου στον ακάλυπτο.
    1 point
  13. Όχι δεν υπάρχει τέτοιου είδους "νομοθεσία" για τέτοιου είδους λεπτομέρειες.... Υπάρχει μόνο η λογική και η "μετάφραση" της συνολικής τοποθέτησης του νομοθέτη! Αφού ασχολείσαι μόνο με το "παρακολούθημα" της ΟΙ, αυτό δεν σε απασχολεί! Αποτελεί αυθαιρεσία στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου, αφορά σε όλους τους συνιδιοκτήτες και ρυθμίζεται με άλλη δήλωση που θα αφορά σε όλες τις αυθαιρεσίες όλων των επιμέρους κοινόχρηστων χώρων του εν λόγω ακινήτου.
    1 point
  14. Βάλε και συ 2 Μπονσάι ..... 😄 Ο πολεοδομικός κανονισμός αν θυμάμαι καλά δεν αναφέρει ελάχιστο μέγεθος δέντρου.... παρά μόνο σκέτο δέντρο.....
    1 point
  15. Η Υπεύθυνη Δήλωση καθαρισμού είναι ανεξάρτητη από την Τεχνική Έκθεση Πυροπροστασίας. Είναι παράλληλες υποχρεώσεις. Στο θέμα της Υ/Δ θα δούμε και τραγελαφικά από τους συνιδιοκτήτες, να δηλώνουν δηλαδή διαφορετικές περατωμένες εργασίες για το ίδιο ακίνητο...
    1 point
  16. Θα χρησιμοποιήσεις όσα περισσότερα στοιχεία διαθέτεις και βεβαίως το τροποποιημένο Ε9. Μη ξεχνάς ότι στην τεκμηρίωση μπορείς να επικαλεστείς και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.
    1 point
  17. Aν το υπόγειο διαμέρισμα δεν έχει εσωτερική επικοινωνία με το υπόλοιπο θα βάλεις 0,50. Αν δεν έχει, (δηλαδή έχει μόνο ξεχωριστή είσοδο από τον ακάλυπτο) θα βάλεις 0,30. Ακόμη, θα βάλεις και 1 λ.π για το ξεμπάζωμα.
    1 point
  18. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις που εξετάζουμε, σε νησί της Ελλάδας, η παρόδια αποστραγγιστική τάφρος, αποτελεί τμήμα της οδού. Κι η ιδιοκτησία του καθενός άρχίζει από το φρύδι του πρανούς, προς την μεριά της κάθε ιδιοκτησίας. Κι αυτό είναι αυτονόητο. Κι η γεφύρωσή της αποστραγγιστικής οδού, είναι ενέργεια προφανής, υπό την προϋπόθεση να μην δημιουργεί εμπόδιο στην ροή των ομβρίων. Συνεπώς, ΔΕΝ αποτελεί θέμα οικοδομησιμότητας ή όχι, η ύπαρξη της τάφρου.
    1 point
  19. Kαλησπέρα. Η αυθαίρετη καμινάδα έχει ρυθμιστεί σωστά, υπό την έννοια ότι ελήφθησαν οι απαραίτητες συναινέσεις λόγω διέλευσής της μέσα από άλλα διαμερίσματα ή Κ.Χ; Αν όλα είναι εντάξει και δεν αναφέρεται έστω στην τεχνική έκθεση της δήλωσης, πως κάποιος τρίτος συνάδελφος θα μπορούσε να καταλάβει ότι αυτή η κατασκευή είναι ρυθμισμένη; Έχω τη γνώμη ότι το καλύτερο θα ήταν να ανοίξει η δήλωση, να συμπληρωθεί ότι χρειάζεται στην Τ.Ε και να περαιωθεί ξανά.
    1 point
  20. Σε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο έργο και πριν την έναρξη των εργασιών, μπορείς να υποβάλεις Φάκελο Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού σε περίπτωση που ο σχεδιασμός σου διαφοροποιείται από τον αρχικό που αδειοδοτήθηκε. Άρα η περίπτωση που πρέπει να υποβάλεις τέτοιο φάκελο είναι όταν αφενός έχει βγει η ΑΕΠΟ σου και αφετέρου έχουν προκύψει αλλαγές στον σχεδιασμό του έργου συγκριτικά με τον αρχικό και περιβαλλοντικά ήδη αδειοδοτημένο. Άλλη λύση αλλά πολύ πιο χρονοβόρα είναι να πας με Τροποποίηση ΑΕΠΟ και αφού βγει η έγκριση να ξεκινήσεις τις εργασίες.
    1 point
  21. Συνάδελφε,ο smartos μιλάει για την "Γνωστοποίηση Επιχείρησης" αγγλιστί "NotifyBusiness"..
    1 point
  22. Το 7,5 από το Φ/Ε δεν σε εμποδίζει να πας πιο κάτω. Όταν μετράς από το Φ/Ε και όχι από την τελική στάθμη, πας όσο κάτω θες. Κάνεις εκσκαφή που να σε βολεύει και λύνεις το πρόβλημά σου. Στο σχήμα που ανεβάζω, είσαι κάτω από τα 7,5μ. Φ/Ε κάτω από τα 7,5μ. διαμορφωμένο έδαφος και ταβάνι υπογείου 0 από το Φ/Ε. Δεν ξέρω το δικό σου οικόπεδο, αλλά η λογική είναι παρόμοια. Αν βρεθείς να έχεις έδαφος ψηλότερα από το πάτωμα του υπογείου σε όλες τις πλευρές, θες μόνο να περάσεις τα όμβριά σου κάτω από το χώμα.
    1 point
  23. Είμαι ο δημιουργός του λογισμικού AllInOne. Είμαι Πολιτικός Μηχανικός (Υδραυλικός) και χομπίστας προγραμματιστής. Έτσι κατά την εκπόνηση κάθε μελέτης, πάντα κάποιο κομμάτι της (συνήθως ότι έπρεπε να επαναληφθεί πάνω από δυο φορές) το αυτοματοποιούσα γράφοντας το σχετικό κώδικα. Αφού μάζεψα αρκετά σκόρπια κομμάτια, τα οποία έγιναν τόσα σε αριθμό ώστε να μην ξέρω που βρίσκεται το καθένα, αποφάσισα να τα βάλω όλα σε ένα (All in One) ώστε να μου είναι εύκολα διαθέσιμα. (Όταν λέω όλα εννοώ σίγουρα πάνω από τα μισά γιατί αρκετά έχουν μείνει εκτός). Σκέφτηκα να κάνω διαθέσιμο στους συναδέλφους το δικό μου τρόπο δουλειάς, όπως το διαμόρφωσα στις τρεις δεκαετίες της απασχόλησής μου, με την ελπίδα ότι θα είναι χρήσιμος σε κάποιους. Αν κάποιος από εσάς που κατέβασε την εφαρμογή, την εγκατέστησε και δοκίμασε την τρέξει, θα ήθελα να ξέρω αν συνάντησε προβλήματα ή αν βρήκε κάτι χρήσιμο ή αν απλώς έχει κάποιο σχόλιο.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.