Jump to content

Leaderboard

 1. killertomato

  killertomato

  Core Members


  • Points

   5

  • Posts

   1,423


 2. tettris

  tettris

  Core Members


  • Points

   4

  • Posts

   913


 3. dimitris GM

  dimitris GM

  Συντονιστής


  • Points

   3

  • Posts

   25,479


 4. nzerman

  nzerman

  Core Members


  • Points

   3

  • Posts

   2,378


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 03/04/2021 in all areas

 1. @ΙΑΣΟΝΑΣ Μπορείς σε παρακαλώ στο θέμα της κάλυψης να εξηγήσεις πως ερμηνεύεις την οδηγία του παραρτήματος για τον συντελεστή ΥΚ; Δεν λέει ιδιοκτησίας, αλλά κτιρίου, επομένως είναι σαν να συγκρίνουμε με το ΔΚ που λέει παραπάνω ο συνάδελφος και όχι με το περίγραμμα της ο.ι. που εξετάζουμε. Είχα και έγώ μια τέτοια εντύπωση ακόμα και σε μονοκατοικίες, αλλά τώρα που το ξαναέβλεπα καταλήγω ότι θα βάλουμε ΥΚ ακόμα και σε επιφάνειες που βρίσκονται εντός περιγράμματος άλλων επιφανειών σε άλλες στάθμες και ας έχουν χρεωθεί ΥΚ, αλλά όχι σε αυτές που βρίσκονται (σε προβολή) εντός νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου. Δηλ., για παράδειγμα, όροφος σε εσοχή που επεκτάθηκε υπέρ νόμιμου περιγράμματος -> χωρίς ΥΚ, αλλά αν επεκτάθηκε υπέρ αυθαίρετου κλειστού χώρου που τακτοποιείται με 4495 και έχει ΥΚ -> θα πάρει δεύτερη φορά συντελετή κάλυψης.
  2 points
 2. Το ερώτημά σου είναι παρόμοιο με αυτό του gamvro; (που βλέπω δυστυχώς δεν απαντήθηκε) Δηλ. κατά πόσο μπορεί να ενταχθεί το υπόγειο στην 4; Γνώμη μου είναι -χωρίς να νιώθω εντελώς σίγουρος- ότι στην περίπτωση του gamvro, ειδικά αν δεν αποτελεί το υπόγειο διαφορετική ο.ι., (αν και πάλι δε γνωρίζω αν υπερισχύει το ότι δεν έχει ανεξάρτητη είσοδο) μπορεί να μπει στην 4. Στη δική σου περίπτωση Περικλή εφόσον έχεις νόμιμο χώρο, είσαι ξεκάθαρα στην περίτωση δδ και άρα πάει κατ.4.
  2 points
 3. Απαιτούνται καταρχάς βασικές γνώσεις αποτύπωσης. Η πρώτη σου ευθεία είναι πάντα ευθεία. Όλες οι υπόλοιπες αποστάσεις που θα φέρνεις θα είναι χάραξη κυκλικών τμημάτων που θα έχουν κέντρο την αρχή ή το πέρας της πρώτης ευθείας και ακτίνα ίση με την απόσταση που αντιστοιχεί στην δεύτερη ευθεία. Αφού το κάνεις αυτό, σχεδιάζεις απ' το άλλο άκρο της 1ης ευθείας, κατά τον ίδιο πάντα τρόπο, την διαγώνιο (γι' αυτό σου έλεγαν τα παιδιά για διαγώνιΟ - η 2η διαγώνιος είναι για επαλήθευση των μετρήσεων και για να βλέπεις αν σου κλείνει το σχήμα). Στο σημείο όπου τέμνονται τα δύο ημιυκλικά τμήματα βρίσκεται και το πέρας της 2ης ευθείας σου. Οι παλιοί το έκαναν με διαβήτη (και εσύ ή εγώ ή ο οποιοσδήποτε αν σχεδιάζει in situ χωρίς κροκί), στο autocad όμως υπάρχει το αντίστοιχο εργαλείο χάραξης ημικυκλικών τμημάτων. Μετράς πάχη τοίχων και συνεχίζεις στα διπλανά δωμάτια κ.ο.κ. Όσο για την οριζοντιότητα που λένε παραπάνω, εμείς μετρώντας με κορδέλα "σημειώναμε" σταθερά ύψη πάνω στα παντελόνια μας με απλή χαρτοταινία (π.χ. ορίζαμε 1,0 από το πάτωμα και μετρούσαμε με βάση το σημείο αυτό), χωρίς να σκεφτόμαστε την πιθανή "υποτείνουσα" που δημιουργείται όσο δεν τηρείς την απόλυτη οριζοντιότητα.
  2 points
 4. 8,350 downloads

  Υπόδειγμα μελέτης παθητικής πυροπροστασίας κατοικίας
  1 point
 5. 10,284 downloads

  Υπόδειγμα ΣΔΑ για έκδοση άδειας δόμησης
  1 point
 6. Version 2

  2,720 downloads

  Διάφορα σύμβολα για την ένδειξη του Βορρά σε μορφή *.dwg για Autocad 2007 + , Intellicad , Progecad κ.λ.π.
  1 point
 7. οτι και να γράφει στην άδεια σημασία δεν έχει, τι γράφτηκε στους τίτλους μας ενδιαφέρει για να εξετάσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εφόσον στο συμβόλαιο αγοράς του πελάτη σου δεν αναφέρεται η αποθήκη πρέπει να διερευνηθεί που ανήκει. Διαβάστε και τη σύσταση ΟΙ να δείτε τι ισχύει και σε συνδυασμό με το σχέδιο της σύστασης θα βρεθεί κάποια άκρη για αρχή. Μπορεί σε κάποια μεταβίβαση ο συμ/φος να αγνόησε την αποθήκη και να συνεχίζεται το λάθος στους επόμενους.
  1 point
 8. @nik ναι έτσι γίνεται σε όλους τους κύκλους. Δεν έχεις πρόβλημα με το πρόγραμμα απλά πλέον θα έχεις ως μέγιστο το επιλέξιμο ποσό των 20000€.
  1 point
 9. να το ρυθμίσεις χωρίς να του ανήκει δύσκολο το βλέπω. Βρες τα σχέδια της σύστασης και δες αυτή η αποθήκη που ανήκει, αν έχει δικά της χιλιοστά και μήπως έχει αναφερθεί σε παλιότερο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.
  1 point
 10. μπορει να τακτοποιησει με το άνω του 50% μπορει να προβει σε μονομερη τροποποιηση της συστασης επίσης με το ανω του 50% και οπως εγραφε πριν χρονια ο δικηγορος του ΤΕΕ κ. Καρατσωλης "οι πραξεις αυτες ελεγχονται απο πλευρας εμπραγματου δικαιου" https://docplayer.gr/10880650-Aythaireti-domisi-paradeigmata-synidioktisias-se-shesi-me-ton-n-4014-2011-kon-nos-karatsolis-dikigoros-nomikos-synergatis-t-e-e.html
  1 point
 11. Εξαρτάται τι είναι αυτό για το οποίο βεβαιώνεις. Αν βεβαιώνεις για οριζόντια ιδιοκτησία τότε μπορείς. Αν βεβαιώνεις για αυτοτελή μονοκατοικία χωρίς σύσταση, δεν μπορείς. Πρέπει με κάποιο τρόπο η περίφραξη να μην είναι συνεχόμενη στο ρυμοτομούμενο και μη ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου. Θα πρέπει να διακοπεί η περίφραξη και να τοποθετηθεί στην σωστή θέση της. Τεχνικά δεν είναι δύσκολο κάτι τέτοιο.
  1 point
 12. Θερμανση ηθελε αν ηταν >300τμ και >1300μ3 (ή ανα των 3 οροφων). Σημερα για καθε νεα οικοδομη>50τμ θα ηθελες ΚΕΝΑΚ και όλες τις ΗΜ Μελέτες
  1 point
 13. 1 point
 14. @zazeng, στο άρθρο 99 του 4495 αναφέρεται ότι: Άρα αν δεν υποβληθούν σχέδια, δεν μπορεί να διερευνηθεί η νομιμότητα του υφισταμένου. @Alejandro_92, ό,τι είναι έξω από το περίγραμμα της κάλυψης του εγκεκριμένου ΔΚ είναι υπέρβαση. Δεν εξετάζουμε μόνο αριθμητικά το πραγματοποιημένο κτίσμα.
  1 point
 15. δλδ εάν εσυ εχεις ηδη ενα "αδομητο" και πληροί τις προυποθεσεις, δεν μπορεις να υπαχθεις στο 10 και 10Α??? δες τα ΠΜ
  1 point
 16. Μη ξεχνάτε πως το αν είναι αδόμητο ή όχι το οικόπεδο το συμπληρώνει με dropdown επιλογή ο μηχανικός κατά την εισαγωγή των στοιχείων οικοπέδου. Υπάρχει ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Κατά δε την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105 (ΦΕΚ B' 334/29.01.2021) και ειδικότερα το άρθρο 2 παράγραφος βεε): Αδόμητο χαρακτηρίζεται οικόπεδο ή γήπεδο, εφόσον δεν υφίσταται σε αυτό κατασκευή που προϋποθέτει την έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, Μήπως το υπουργείο θέλει να πει πως αν έχει ή θα έπερεπε να έχει εκδοθεί άδεια (οποιοδήποτε τύπου) στο οικόπεδο, έχει υποχρέωση για ΗΤΚ ενώ αν δεν έχει μπορεί να κάνει συμβόλαιο με την παλαιά βεβαίωση; Βέβαια αν ισχύει το τελευταίο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση καθώς κατά την άποψη μου, διαχωρισμός δεν υπάρχει. Η κατάργηση φαίνεται καθολική και δεν μπαίνει θέμα ερμηνίας: Το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αντικαθιστά και περιλαμβάνει τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 83, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της έκδοσης και ισχύος αυτής. Πάντως έτσι όπως είναι η κατάσταση κανένας δεν θα κάνει συμβόλαιο με την παλαιά βεβαίωση (Αν συνεχίσει μετά την 31/3 η δυαντότητα έκδοσης από το Π.Σ. των αυαθιρέτων).
  1 point
 17. @janna~Παλιά δεν υπήρχαν προδιαγραφές ή άλλες απαιτήσεις για τις περιφράξεις, γι’ αυτό δεν είναι αυθαίρετες. Στους οικισμούς συνηθίζεται να βεβαιώνεται η παλαιότητα -ελλείψει άλλου πρόσφορου μέσου- από μάρτυρες ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι περιφράξεις που είναι αυθαίρετες μπορεί να καλύπτονται από ΕΕΔΜΚ, δυνατότητα που παρέχεται από τον Ν 4495/17 (άρθρο 29, παρ. 5) όπως τροποποιήθηκε από τον Ν 4546/18 (άρθρο 34, παρ. 19). Η βεβαίωση δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη περίφραξης. Ούτε εξαρτάται από τον τρόπο (και τον χρόνο) αντιμετώπισης που θα επιλεγεί. Ο μηχανικός βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κτίσμα. Η περίφραξη δεν είναι κτίσμα. Κτίσμα σημαίνει κτίριο και ο ορισμός δίνεται στον ΝΟΚ. Στις πρώτες δημοσιεύσεις του θέματος "Ορισμός "αδόμητου" για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου" εξετάζεται το ζήτημα της περίφραξης υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.
  1 point
 18. Δηλαδή ρε Ιάσονα εσύ πρώτα ανοίγεις δήλωση, βάζεις παράβολο και μετά κάνεις αυτοψία να δεις τι γίνεται; Και άντε εσύ το κάνεις έτσι, όπως κάνει την αυτοψία πριν κάνει οτιδήποτε άλλο σκάβει λάκκο; too much of a good thing
  1 point
 19. @giannhss Τα ποσοστά 2% ή 5% αφορούν υπερβάσεις των διαστάσεων σε σχέση με την μελέτη της άδειας. Στο υπό εξέταση ακίνητο δεν έχει κατασκευαστεί ένα τμήμα και εμπίπτει στη διάταξη που έχει ήδη παρατεθεί. Δηλαδή δεν αποτελεί αυθαιρεσία (η μη πραγματοποίηση του τμήματος) εφόσον δεν επηρεάζει τη νομιμότητα του υπάρχοντος. Τακτοποίηση μπορεί να γίνει μόνο σε κτίσματα με αυθαιρεσίες. Σχετικά με τη βεβαίωση έχω να σημειώσω πως ουδείς μπορεί να υποχρεώσει έναν επαγγελματία να υπογράψει οτιδήποτε. Ο κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να πράξει κατά την κρίση του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των επιλογών του. Θεωρώ πως έχεις τα απαιτούμενα δεδομένα για να αποφασίσεις.
  1 point
 20. [xka] Για τον επιτρεπόμενο χώρο υπαίθριων θέσεων στάθμευσης που αντιστοιχεί στο οικόπεδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πρασιά. Υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η φύτευση, δεν παρεμποδίζεται η είσοδος των πεζών και εξασφαλίζεται η είσοδος – έξοδος των οχημάτων. Ως προς την επιτρεπόμενη επιφάνεια, επιγραμματικά: Σύμφωνα με το ΠΔ 03-08-1987 (ΦΕΚ 749Δ’), Άρθρο 1, παράγραφος 2β: Πραγματοποιούμενη Κάλυψη + Εμβαδόν υπαίθριων θέσεων < ή = Επιτρεπόμενη Κάλυψη + 10%*Εμβαδόν Οικοπέδου Υποχρεωτικός Ακάλυπτος = Εμβαδόν Οικοπέδου - Επιτρεπόμενη Κάλυψη - 10%*Εμβαδόν Οικοπέδου Όμως σύμφωνα με την ΥΑ 63234/ 19-12-2012, Άρθρο 17 παράγραφος 2: Μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια των υπαίθριων χώρων στάθμευσης = 10%*Επιτρεπομένη Κάλυψη Υποχρεωτικός Ακάλυπτος = Εμβαδόν Οικοπέδου - Επιτρεπόμενη Κάλυψη - 10%* Επιτρεπομένη Κάλυψη
  1 point
 21. Λίγες παρατηρήσεις συμπληρώσεις για το Ν/Σ της εκτός σχεδίου δόμησης μετά και τα εξαιρετικά σχόλια που έκαναν και όλοι όσοι έχουν γράψει στο παρόν θέμα: Το Ν/Σ σύμφωνα με το αρ. 32 Ν.4759)2020 αφορά γήπεδα που βρίσκονται - εκτός σχεδίων πόλεως, - εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, - και εκτός περιοχών, στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως τα διατάγματα της παρ.2 του άρθρου 10 του από17.7/16.8.1923 (Α228) ν.δ. ή Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου του άρθρου 29 του ν.1337/1983 (Α33) ή Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. του άρθρου 12 του ν.3986/2011 (Α152) ή Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. του άρθρου 24 του ν.3894/2010 (Α204), διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, καθώς και από την κείμενη νομοθεσία, ιδίως δε από τις διατάξεις του από 6.10.1978 π.δ. (Δ538) και του από 24.5.1985 π.δ. (Δ270), που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος. (τα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου είναι τα ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ όπως εξειδικεύεται) Το πνεύμα του νομοθέτη όπως αποτυπώνεται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης της κας. Ρωμανιάδη του Ν/Σ 4759)2020 όπως κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (πηγή et.gr ) είναι ότι τα αρθρο 32 και 33 ορίζουν την έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης όπου δεν ορίζονται με ειδικά προεδρικά διατάγματα ΣΤΑΣΙΜΟΙ: Εδώ δεν αναφέρονται πουθενά οι στάσιμοι οικισμοί που είναι ένα ειδικό πολεοδομικό καθεστώς. Δεν έχει σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς οι όροι δόμησης διέπονται στην ακτίνα των 800 μ υπό το ΦΕΚ 588/Δ/82 και όχι από το 270/Δ/ 85. Συνεπώς άδειες πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδονται κανονικά εντός ζώνης στασίμων (όπως σημείωσε εύστοχα και ο @Pavlos33) ΣΥΝΕΝΩΣΗ: Άρθρο 33 Όροι δόμησης 6. Στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η συνένωση όμορων γηπέδων, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) το νέο γήπεδο που προκύπτει μετά τη συνένωση έχει εμβαδόν τουλάχιστον 4.000 τ.μ. και, β) τουλάχιστον ένα από τα γήπεδα που συνενώνονται είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Η συνενωση ενος αρτ. και οικ. κατα τον κανονα ή κατα παρεκκλιση προς βελτιωση της οικοδομησιμοτητας δεν απαγορευονταν. Εδώ είναι μια «κακή διατύπωση». Θεωρώ ότι το πνεύμα του νομοθέτη είναι γενικά στην εκτός σχεδίου δόμησης να οδηγεί σε συνενώσεις μικροτέρων γεωτεμαχίων προς βελτίωση της αρτιότητας – Επίσης, όπως διατυπώνεται απαγορεύει την συνένωση ακόμη και μη αρτίων. Χρήζει σίγουρα διευκρίνησης. ΤΥΦΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ >4000 τ.μ. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και ίσως χρήζει ευκρινέστερης διατύπωσης αν και για μένα είναι σαφές μετά και την 2.H περ. η' της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4759/2020 καταργείται και αντίστοιχα στο τέλος της περ. ζ' αφαιρείται η λέξη «και» και προστίθεται τελεία «.». (Άρθρο 145 Νόμος 4764/2020 - ΦΕΚ 256/Α/23-12-2020) Τα γήπεδα που δεν έχουν πρόσωπο προ του 2003 ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από τον Ν.3212/2003 όπως διατυπώνεται στο αρ. 23 του Ν.3212/2003, συνεπώς δεν αναφέρονται ως κατά κανόνα δόμηση του 275/85 Έτσι, συνεχίζει να ισχύει η παρέκκλιση του προσώπου για όλα τα γήπεδα αυτού του μεγέθους. Ίσως θα έπρεπε το άρθρο να διατυπώνεται ως εξής: 1.Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923 που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων που οριοθετήθηκαν στα πλαίσια του Π.Δ/τος 24.4.1985 (ΦΕΚ 181Δ/3.5.1985) όπως έχει τροποποιηθεί , καθορίζεται : α) Ελάχιστο εμβαδό αρτιότητας : 4.000 τ.μ. Ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο : 25 μ β) Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν πριν την δημοσίευση του Νόμου 3212/2003 (ΦΕΚ 308Α/31-12-2003) θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, με ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τ.μ. χωρίς προϋπόθεση προσώπου. γ) Για τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές, Επαρχιακές, Δημοτικές – Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκαταλειμμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται: Ελάχιστο πρόσωπο 45 μ. Ελάχιστο βάθος 50 μ. Ελάχιστο εμβαδόν 4000 τ.μ. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον από ειδικές ή γενικές διατάξεις για συγκεκριμένη περιοχή δεν ορίζονται και δεν προβλέπονται μεγαλύτερα όρια αρτιότητας. 2.Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα που α) έχουν πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή κοινοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, ημέρα έναρξης ισχύος του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγματος (Δ’538), και έχουν ελάχιστο πρόσωπο : είκοσι πέντε (25) μέτρα, , ελάχιστο βάθος : σαράντα (40) μέτρα και ελάχιστο εμβαδόν ; δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. β) βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα έναρξης ισχύος του από 5.4.1977 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 133), και ελάχιστο εμβαδόν : δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον από ειδικές ή γενικές διατάξεις για συγκεκριμένη περιοχή δεν ορίζονται και δεν προβλέπονται μεγαλύτερα όρια αρτιότητας.
  1 point
 22. Εάν απαγορεύεται να ρωτάμε και θεωρείτε ως φυσιολογικό την ειρωνία και τις αρνητικές ψήφους να ξέρω να μην ξαναμπώ....
  1 point
 23. σε αντίστοιχη περίπτωση που ο μηχανικός είχε δώσει καθαρή βεβαίωση το 2012 (Ν4014/11) υπάρχει επέκταση εξώστη προς ακάλυπτο. Σε συνεννόηση με συμ/φο και υποθηκοφύλακα δέχθηκαν να γίνει το νέο συμβόλαιο χωρίς διόρθωση του προηγούμενου και έγινε δήλωση 4495 για τον εξώστη (κατ.3). που θα μπεί μόνο στο νέο συμβόλαιο. Το δέχθηκαν επειδή είχαμ προηγούμενη δήλωση προ 4178. Καλύτερα λοιπόν να μιλήσεις με συμ/φο όπως λέει και ο Παύλος για να το προχωρήσετε
  1 point
 24. το 1-4 είναι κατ.3 , το 5 είναι λοιπή παράβαση. Οπότε τα βάζεις όλα σε 1 ΦΚ με μια λοιπή παράβαση (δες και εγκ. 2) , εγω θα τα έβαζα κατ. 4
  1 point
 25. η αλλαγή της διαρρύθμισης δεν είναι αυθαιρεσία (παρ. 14 του άρθρου 100 του Ν.4495/17) και δεν υποχρεώνεσαι να την εντάξεις σε κάποιο φύλλο καταγραφής. Ωστόσο για να είναι πλήρης ο φάκελος του ακινήτου θα πρέπει να αποτυπωθεί στην κάτοψη της τακτοποίησης. Τα 1-5 μπορούν να μπουν σε μια λοιπή δήλωση , το 5 δεν είναι κατηγορία 3 αλλά αναλυτικός. πιστεύω οτι με μια λοιπή παράβαση είσαι οκ
  1 point
 26. Απάντηση από Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος Κ. ΧΧΧμαν, Το αίτημα για έλεγχο από ελεγκτή δόμησης μπορεί να γίνει και μετά τη λήξη της άδειας. Μετά τη λήξη της άδειας δεν μπορείτε να κάνετε εργασίες. Προχωρήστε την υποβολή αιτήματος, σημειώστε την πιο «κοντινη» ημερομηνία ολοκλήρωσης σταδίου που μπορείτε και στα σχόλια σημειώστε ότι οι εργασίες κατεδάφισης πραγματοποιήθηκαν μέσα στον χρόνο ισχύος της άδειας. Εάν η ΥΔΟΜ έχει κάποια αντίρρηση, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με την υπηρεσία μας.
  1 point
 27. 20% το ανέγερσης και 50%Χ20%=10% το διατήρησης από την ημέρα που λαμβάνει γνώση της αυθαιρεσίας η ΥΔΟΜ
  1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Οι όροι για δόμηση κοντά σε υδατόρεμα σύμφωνα με το νεό Κτιριοδομικό Κανονισμό
   Πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή με την υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360 (ΦΕΚ 3985Β/22-06-2023) Υπουργική Απόφαση ο νέος Κτιριοδομικός Κανονισμός, που μαζί με τον Οικοδομικό Κανονισμό καθορίζουν τον τρόπο ανέγερσης κτιρίων στη χώρα. Ο νέος Κτιριοδομικός Κανονισμός τροποποίησε τον προηγούμενο που είχε εγκριθεί το 1989, όπως αυτός είχε αναθεωρηθεί με τον Οικοδομικό κανονισμό του 2012.

   Ένα από τα βασικά άρθρα του νέου κανονισμού είναι το άρθρο 6 που αφορά τη δόμηση κτιρίου κοντά σε ρέμα.

   Με διάταξη που προστέθηκε στον κανονισμό, δίνεται η δυνατότητα, χωρίς απαίτηση οριοθέτησης, να γίνονται εργασίες σε παλιά υφιστάμενα κτίρια. Επίσης, επιτρέπεται από τον νέο κανονισμό να εκδίδεται από την πολεοδομία άδεια αποπεράτωσης, άδεια αλλαγής χρήσης, καθώς και άδεια εργασιών πλήρης ανακαίνισης, και να επιδοτούνται οι κατοικίες από το « Εξ οικονομώ».

   Ομως τα οριοθετημένα ρέματα είναι ελάχιστα σε όλη την επικράτεια. Σχεδόν όλα τα ρέματα της Αθήνας, ακόμα και ο Κηφισός ποταμός, δεν είναι οριοθετημένα σε όλο τους το μήκος.
   • 1 reply
  • Ενεργοποιήθηκε η δράση Smart Readiness - https://smartreadiness.gov.gr/ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών και έξυπνων μετρητών σε 120.000 ακίνητα της χώρας.

   Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα» αλλά και τη διασύνδεση τους με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

   Ειδικότερα, οι στόχοι του Προγράμματος προσδιορίζονται ως ακολούθως:

     ● Προώθηση της διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

     ● Προετοιμασία για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σημαντικών πρόσθετων εργασιών εκ μέρους των διαχειριστών δικτύων κοινής ωφέλειας.
   • 0 replies
  • Περιβαλλοντική Έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχέδιου (ΕΠΣ) της ΠΥΡΚΑΛ για την δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου
   Εκδόθηκε η Περιβαλλοντική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, έκτασης 154.797,34 τ.μ., εντός της Δ.Ε. Υμηττού του Δήμου Δάφνης - Υμηττού, κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

   Το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ) αφορά τη χωρική ανάπτυξη του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, έκτασης 154.797,34 τ.μ. εντός της Δ.Ε. Υμηττού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με σκοπό τη δημιουργία ενός υπερτοπικού Πάρκου κεντρικής διοίκησης – «Κυβερνητικό Πάρκο», πλαισιωμένου με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πολιτιστικές δραστηριότητες, με την
   ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης».
   • 0 replies
  • Το ρέμα του Αγ. Στυλιανού στην καρδιά της Αθήνας που διασχίζει υπόγεια, αυλές και πιλοτές
   Φανταζόσασταν ποτέ πως στην καρδιά της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα 700 μέτρα από τον Άρειο Πάγο, την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα κεντρικά νοσοκομεία Ελπίς και Άγιος Σάββας υπάρχει ένα ρέμα το οποίο διασχίζει υπόγεια και αυλές σπιτιών, πιλοτές και θεμέλια πολυκατοικιών σε μια από τις πιο  πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας;

   Η έρευνα του συνεργάτη μας Δημήτρη Θεοδοσόπουλου (Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π..) καθώς και τα ευρήματα της πραγματικά προκαλούν τρόμο στην ιδέα και μόνο κάποια στιγμή ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο να πλήξει το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα την περιοχή του Πολυγόνου και Γκύζη. 

   Το Οδοιπορικό ξεκινά από την οδό Παπαρσένη, στη συμβολή με Σιμοπούλου, όπου συγκεντρώνονται τα πρώτα νερά. Στο βίντεο παρουσιάζεται ένας υποκλάδος αυτού του ρέματος, όπως αναφέρεται.

   Ο κλάδος αυτός είναι υπογειοποιημένος και το υπόγειο βρίσκεται κάτω από πολυκατοικίες.

   Η κάμερα προχωρά στη συνέχεια μέσα από το υπόγειο όπου βρίσκεται το ρέμα. Η φυσική πραγματικότητα του ρέματος είναι τελείως ακυρωμένη, καθώς βρίσκεται κάτω από σπίτια.

   Οι εικόνες πραγματικά μιλούν από μόνες τους και δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού. 

    
   • 0 replies
  • Νέα οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων φέρνει αλλαγές στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης
   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις ψήφισε μια πιο φιλόδοξη Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Energy Performance of Buildings Directive -EPBD) προκειμένου να εξασφαλίσει την επίτευξη μηδενικών κτιρίων έως το 2050
   Η αναθεώρηση της EPBD απαιτεί τη χρήση ενός εναρμονισμένου συστήματος EPC από όλες τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματική ενεργειακή κατανάλωση σε αντίθεση με τις θεωρητικές μετρήσεις, όπως συμβαίνει σήμερα. Στην πρόταση, οι αξιολογήσεις Α θα προορίζονται για κτίρια με μηδενικές εκπομπές και οι βαθμολογίες G για τα κτίρια με τη χειρότερη απόδοση κατά 15% σε μια δεδομένη αγορά. Τα υπόλοιπα κτίρια κατανέμονται αναλογικά μεταξύ αυτών των δύο αξιολογήσεων.

   Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων θα ληφθούν την άνοιξη.

   Η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων δεν είναι νέα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει για περισσότερα από 20 χρόνια. Ήταν η νομοθεσία που κυκλοφόρησε τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (EPC) και που έβαλε για πρώτη φορά το ESG στον χάρτη στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων.
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.