Jump to content

Leaderboard

 1. killertomato

  killertomato

  Core Members


  • Points

   5

  • Posts

   1,343


 2. tettris

  tettris

  Core Members


  • Points

   4

  • Posts

   785


 3. dimitris GM

  dimitris GM

  Core Members


  • Points

   3

  • Posts

   24,806


 4. nzerman

  nzerman

  Core Members


  • Points

   3

  • Posts

   2,345


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 03/04/2021 in all areas

 1. @ΙΑΣΟΝΑΣ Μπορείς σε παρακαλώ στο θέμα της κάλυψης να εξηγήσεις πως ερμηνεύεις την οδηγία του παραρτήματος για τον συντελεστή ΥΚ; Δεν λέει ιδιοκτησίας, αλλά κτιρίου, επομένως είναι σαν να συγκρίνουμε με το ΔΚ που λέει παραπάνω ο συνάδελφος και όχι με το περίγραμμα της ο.ι. που εξετάζουμε. Είχα και έγώ μια τέτοια εντύπωση ακόμα και σε μονοκατοικίες, αλλά τώρα που το ξαναέβλεπα καταλήγω ότι θα βάλουμε ΥΚ ακόμα και σε επιφάνειες που βρίσκονται εντός περιγράμματος άλλων επιφανειών σε άλλες στάθμες και ας έχουν χρεωθεί ΥΚ, αλλά όχι σε αυτές που βρίσκονται (σε προβολή) εντός νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου. Δηλ., για παράδειγμα, όροφος σε εσοχή που επεκτάθηκε υπέρ νόμιμου περιγράμματος -> χωρίς ΥΚ, αλλά αν επεκτάθηκε υπέρ αυθαίρετου κλειστού χώρου που τακτοποιείται με 4495 και έχει ΥΚ -> θα πάρει δεύτερη φορά συντελετή κάλυψης.
  2 points
 2. Το ερώτημά σου είναι παρόμοιο με αυτό του gamvro; (που βλέπω δυστυχώς δεν απαντήθηκε) Δηλ. κατά πόσο μπορεί να ενταχθεί το υπόγειο στην 4; Γνώμη μου είναι -χωρίς να νιώθω εντελώς σίγουρος- ότι στην περίπτωση του gamvro, ειδικά αν δεν αποτελεί το υπόγειο διαφορετική ο.ι., (αν και πάλι δε γνωρίζω αν υπερισχύει το ότι δεν έχει ανεξάρτητη είσοδο) μπορεί να μπει στην 4. Στη δική σου περίπτωση Περικλή εφόσον έχεις νόμιμο χώρο, είσαι ξεκάθαρα στην περίτωση δδ και άρα πάει κατ.4.
  2 points
 3. Απαιτούνται καταρχάς βασικές γνώσεις αποτύπωσης. Η πρώτη σου ευθεία είναι πάντα ευθεία. Όλες οι υπόλοιπες αποστάσεις που θα φέρνεις θα είναι χάραξη κυκλικών τμημάτων που θα έχουν κέντρο την αρχή ή το πέρας της πρώτης ευθείας και ακτίνα ίση με την απόσταση που αντιστοιχεί στην δεύτερη ευθεία. Αφού το κάνεις αυτό, σχεδιάζεις απ' το άλλο άκρο της 1ης ευθείας, κατά τον ίδιο πάντα τρόπο, την διαγώνιο (γι' αυτό σου έλεγαν τα παιδιά για διαγώνιΟ - η 2η διαγώνιος είναι για επαλήθευση των μετρήσεων και για να βλέπεις αν σου κλείνει το σχήμα). Στο σημείο όπου τέμνονται τα δύο ημιυκλικά τμήματα βρίσκεται και το πέρας της 2ης ευθείας σου. Οι παλιοί το έκαναν με διαβήτη (και εσύ ή εγώ ή ο οποιοσδήποτε αν σχεδιάζει in situ χωρίς κροκί), στο autocad όμως υπάρχει το αντίστοιχο εργαλείο χάραξης ημικυκλικών τμημάτων. Μετράς πάχη τοίχων και συνεχίζεις στα διπλανά δωμάτια κ.ο.κ. Όσο για την οριζοντιότητα που λένε παραπάνω, εμείς μετρώντας με κορδέλα "σημειώναμε" σταθερά ύψη πάνω στα παντελόνια μας με απλή χαρτοταινία (π.χ. ορίζαμε 1,0 από το πάτωμα και μετρούσαμε με βάση το σημείο αυτό), χωρίς να σκεφτόμαστε την πιθανή "υποτείνουσα" που δημιουργείται όσο δεν τηρείς την απόλυτη οριζοντιότητα.
  2 points
 4. 9,897 downloads

  Υπόδειγμα ΣΔΑ για έκδοση άδειας δόμησης
  1 point
 5. 7,805 downloads

  Υπόδειγμα μελέτης παθητικής πυροπροστασίας κατοικίας
  1 point
 6. Version 2

  2,565 downloads

  Διάφορα σύμβολα για την ένδειξη του Βορρά σε μορφή *.dwg για Autocad 2007 + , Intellicad , Progecad κ.λ.π.
  1 point
 7. οτι και να γράφει στην άδεια σημασία δεν έχει, τι γράφτηκε στους τίτλους μας ενδιαφέρει για να εξετάσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εφόσον στο συμβόλαιο αγοράς του πελάτη σου δεν αναφέρεται η αποθήκη πρέπει να διερευνηθεί που ανήκει. Διαβάστε και τη σύσταση ΟΙ να δείτε τι ισχύει και σε συνδυασμό με το σχέδιο της σύστασης θα βρεθεί κάποια άκρη για αρχή. Μπορεί σε κάποια μεταβίβαση ο συμ/φος να αγνόησε την αποθήκη και να συνεχίζεται το λάθος στους επόμενους.
  1 point
 8. @nik ναι έτσι γίνεται σε όλους τους κύκλους. Δεν έχεις πρόβλημα με το πρόγραμμα απλά πλέον θα έχεις ως μέγιστο το επιλέξιμο ποσό των 20000€.
  1 point
 9. να το ρυθμίσεις χωρίς να του ανήκει δύσκολο το βλέπω. Βρες τα σχέδια της σύστασης και δες αυτή η αποθήκη που ανήκει, αν έχει δικά της χιλιοστά και μήπως έχει αναφερθεί σε παλιότερο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.
  1 point
 10. μπορει να τακτοποιησει με το άνω του 50% μπορει να προβει σε μονομερη τροποποιηση της συστασης επίσης με το ανω του 50% και οπως εγραφε πριν χρονια ο δικηγορος του ΤΕΕ κ. Καρατσωλης "οι πραξεις αυτες ελεγχονται απο πλευρας εμπραγματου δικαιου" https://docplayer.gr/10880650-Aythaireti-domisi-paradeigmata-synidioktisias-se-shesi-me-ton-n-4014-2011-kon-nos-karatsolis-dikigoros-nomikos-synergatis-t-e-e.html
  1 point
 11. Εξαρτάται τι είναι αυτό για το οποίο βεβαιώνεις. Αν βεβαιώνεις για οριζόντια ιδιοκτησία τότε μπορείς. Αν βεβαιώνεις για αυτοτελή μονοκατοικία χωρίς σύσταση, δεν μπορείς. Πρέπει με κάποιο τρόπο η περίφραξη να μην είναι συνεχόμενη στο ρυμοτομούμενο και μη ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου. Θα πρέπει να διακοπεί η περίφραξη και να τοποθετηθεί στην σωστή θέση της. Τεχνικά δεν είναι δύσκολο κάτι τέτοιο.
  1 point
 12. Θερμανση ηθελε αν ηταν >300τμ και >1300μ3 (ή ανα των 3 οροφων). Σημερα για καθε νεα οικοδομη>50τμ θα ηθελες ΚΕΝΑΚ και όλες τις ΗΜ Μελέτες
  1 point
 13. 1 point
 14. @zazeng, στο άρθρο 99 του 4495 αναφέρεται ότι: Άρα αν δεν υποβληθούν σχέδια, δεν μπορεί να διερευνηθεί η νομιμότητα του υφισταμένου. @Alejandro_92, ό,τι είναι έξω από το περίγραμμα της κάλυψης του εγκεκριμένου ΔΚ είναι υπέρβαση. Δεν εξετάζουμε μόνο αριθμητικά το πραγματοποιημένο κτίσμα.
  1 point
 15. δλδ εάν εσυ εχεις ηδη ενα "αδομητο" και πληροί τις προυποθεσεις, δεν μπορεις να υπαχθεις στο 10 και 10Α??? δες τα ΠΜ
  1 point
 16. Μη ξεχνάτε πως το αν είναι αδόμητο ή όχι το οικόπεδο το συμπληρώνει με dropdown επιλογή ο μηχανικός κατά την εισαγωγή των στοιχείων οικοπέδου. Υπάρχει ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Κατά δε την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105 (ΦΕΚ B' 334/29.01.2021) και ειδικότερα το άρθρο 2 παράγραφος βεε): Αδόμητο χαρακτηρίζεται οικόπεδο ή γήπεδο, εφόσον δεν υφίσταται σε αυτό κατασκευή που προϋποθέτει την έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, Μήπως το υπουργείο θέλει να πει πως αν έχει ή θα έπερεπε να έχει εκδοθεί άδεια (οποιοδήποτε τύπου) στο οικόπεδο, έχει υποχρέωση για ΗΤΚ ενώ αν δεν έχει μπορεί να κάνει συμβόλαιο με την παλαιά βεβαίωση; Βέβαια αν ισχύει το τελευταίο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση καθώς κατά την άποψη μου, διαχωρισμός δεν υπάρχει. Η κατάργηση φαίνεται καθολική και δεν μπαίνει θέμα ερμηνίας: Το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αντικαθιστά και περιλαμβάνει τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παρ.1 του άρθρου 83, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της έκδοσης και ισχύος αυτής. Πάντως έτσι όπως είναι η κατάσταση κανένας δεν θα κάνει συμβόλαιο με την παλαιά βεβαίωση (Αν συνεχίσει μετά την 31/3 η δυαντότητα έκδοσης από το Π.Σ. των αυαθιρέτων).
  1 point
 17. @janna~Παλιά δεν υπήρχαν προδιαγραφές ή άλλες απαιτήσεις για τις περιφράξεις, γι’ αυτό δεν είναι αυθαίρετες. Στους οικισμούς συνηθίζεται να βεβαιώνεται η παλαιότητα -ελλείψει άλλου πρόσφορου μέσου- από μάρτυρες ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι περιφράξεις που είναι αυθαίρετες μπορεί να καλύπτονται από ΕΕΔΜΚ, δυνατότητα που παρέχεται από τον Ν 4495/17 (άρθρο 29, παρ. 5) όπως τροποποιήθηκε από τον Ν 4546/18 (άρθρο 34, παρ. 19). Η βεβαίωση δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη περίφραξης. Ούτε εξαρτάται από τον τρόπο (και τον χρόνο) αντιμετώπισης που θα επιλεγεί. Ο μηχανικός βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κτίσμα. Η περίφραξη δεν είναι κτίσμα. Κτίσμα σημαίνει κτίριο και ο ορισμός δίνεται στον ΝΟΚ. Στις πρώτες δημοσιεύσεις του θέματος "Ορισμός "αδόμητου" για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου" εξετάζεται το ζήτημα της περίφραξης υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.
  1 point
 18. Δηλαδή ρε Ιάσονα εσύ πρώτα ανοίγεις δήλωση, βάζεις παράβολο και μετά κάνεις αυτοψία να δεις τι γίνεται; Και άντε εσύ το κάνεις έτσι, όπως κάνει την αυτοψία πριν κάνει οτιδήποτε άλλο σκάβει λάκκο; too much of a good thing
  1 point
 19. @giannhss Τα ποσοστά 2% ή 5% αφορούν υπερβάσεις των διαστάσεων σε σχέση με την μελέτη της άδειας. Στο υπό εξέταση ακίνητο δεν έχει κατασκευαστεί ένα τμήμα και εμπίπτει στη διάταξη που έχει ήδη παρατεθεί. Δηλαδή δεν αποτελεί αυθαιρεσία (η μη πραγματοποίηση του τμήματος) εφόσον δεν επηρεάζει τη νομιμότητα του υπάρχοντος. Τακτοποίηση μπορεί να γίνει μόνο σε κτίσματα με αυθαιρεσίες. Σχετικά με τη βεβαίωση έχω να σημειώσω πως ουδείς μπορεί να υποχρεώσει έναν επαγγελματία να υπογράψει οτιδήποτε. Ο κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να πράξει κατά την κρίση του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των επιλογών του. Θεωρώ πως έχεις τα απαιτούμενα δεδομένα για να αποφασίσεις.
  1 point
 20. [xka] Για τον επιτρεπόμενο χώρο υπαίθριων θέσεων στάθμευσης που αντιστοιχεί στο οικόπεδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πρασιά. Υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η φύτευση, δεν παρεμποδίζεται η είσοδος των πεζών και εξασφαλίζεται η είσοδος – έξοδος των οχημάτων. Ως προς την επιτρεπόμενη επιφάνεια, επιγραμματικά: Σύμφωνα με το ΠΔ 03-08-1987 (ΦΕΚ 749Δ’), Άρθρο 1, παράγραφος 2β: Πραγματοποιούμενη Κάλυψη + Εμβαδόν υπαίθριων θέσεων < ή = Επιτρεπόμενη Κάλυψη + 10%*Εμβαδόν Οικοπέδου Υποχρεωτικός Ακάλυπτος = Εμβαδόν Οικοπέδου - Επιτρεπόμενη Κάλυψη - 10%*Εμβαδόν Οικοπέδου Όμως σύμφωνα με την ΥΑ 63234/ 19-12-2012, Άρθρο 17 παράγραφος 2: Μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια των υπαίθριων χώρων στάθμευσης = 10%*Επιτρεπομένη Κάλυψη Υποχρεωτικός Ακάλυπτος = Εμβαδόν Οικοπέδου - Επιτρεπόμενη Κάλυψη - 10%* Επιτρεπομένη Κάλυψη
  1 point
 21. Λίγες παρατηρήσεις συμπληρώσεις για το Ν/Σ της εκτός σχεδίου δόμησης μετά και τα εξαιρετικά σχόλια που έκαναν και όλοι όσοι έχουν γράψει στο παρόν θέμα: Το Ν/Σ σύμφωνα με το αρ. 32 Ν.4759)2020 αφορά γήπεδα που βρίσκονται - εκτός σχεδίων πόλεως, - εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, - και εκτός περιοχών, στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως τα διατάγματα της παρ.2 του άρθρου 10 του από17.7/16.8.1923 (Α228) ν.δ. ή Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου του άρθρου 29 του ν.1337/1983 (Α33) ή Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. του άρθρου 12 του ν.3986/2011 (Α152) ή Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. του άρθρου 24 του ν.3894/2010 (Α204), διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, καθώς και από την κείμενη νομοθεσία, ιδίως δε από τις διατάξεις του από 6.10.1978 π.δ. (Δ538) και του από 24.5.1985 π.δ. (Δ270), που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος. (τα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου είναι τα ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ όπως εξειδικεύεται) Το πνεύμα του νομοθέτη όπως αποτυπώνεται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης της κας. Ρωμανιάδη του Ν/Σ 4759)2020 όπως κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (πηγή et.gr ) είναι ότι τα αρθρο 32 και 33 ορίζουν την έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης όπου δεν ορίζονται με ειδικά προεδρικά διατάγματα ΣΤΑΣΙΜΟΙ: Εδώ δεν αναφέρονται πουθενά οι στάσιμοι οικισμοί που είναι ένα ειδικό πολεοδομικό καθεστώς. Δεν έχει σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς οι όροι δόμησης διέπονται στην ακτίνα των 800 μ υπό το ΦΕΚ 588/Δ/82 και όχι από το 270/Δ/ 85. Συνεπώς άδειες πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδονται κανονικά εντός ζώνης στασίμων (όπως σημείωσε εύστοχα και ο @Pavlos33) ΣΥΝΕΝΩΣΗ: Άρθρο 33 Όροι δόμησης 6. Στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η συνένωση όμορων γηπέδων, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) το νέο γήπεδο που προκύπτει μετά τη συνένωση έχει εμβαδόν τουλάχιστον 4.000 τ.μ. και, β) τουλάχιστον ένα από τα γήπεδα που συνενώνονται είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Η συνενωση ενος αρτ. και οικ. κατα τον κανονα ή κατα παρεκκλιση προς βελτιωση της οικοδομησιμοτητας δεν απαγορευονταν. Εδώ είναι μια «κακή διατύπωση». Θεωρώ ότι το πνεύμα του νομοθέτη είναι γενικά στην εκτός σχεδίου δόμησης να οδηγεί σε συνενώσεις μικροτέρων γεωτεμαχίων προς βελτίωση της αρτιότητας – Επίσης, όπως διατυπώνεται απαγορεύει την συνένωση ακόμη και μη αρτίων. Χρήζει σίγουρα διευκρίνησης. ΤΥΦΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ >4000 τ.μ. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και ίσως χρήζει ευκρινέστερης διατύπωσης αν και για μένα είναι σαφές μετά και την 2.H περ. η' της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4759/2020 καταργείται και αντίστοιχα στο τέλος της περ. ζ' αφαιρείται η λέξη «και» και προστίθεται τελεία «.». (Άρθρο 145 Νόμος 4764/2020 - ΦΕΚ 256/Α/23-12-2020) Τα γήπεδα που δεν έχουν πρόσωπο προ του 2003 ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από τον Ν.3212/2003 όπως διατυπώνεται στο αρ. 23 του Ν.3212/2003, συνεπώς δεν αναφέρονται ως κατά κανόνα δόμηση του 275/85 Έτσι, συνεχίζει να ισχύει η παρέκκλιση του προσώπου για όλα τα γήπεδα αυτού του μεγέθους. Ίσως θα έπρεπε το άρθρο να διατυπώνεται ως εξής: 1.Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923 που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων που οριοθετήθηκαν στα πλαίσια του Π.Δ/τος 24.4.1985 (ΦΕΚ 181Δ/3.5.1985) όπως έχει τροποποιηθεί , καθορίζεται : α) Ελάχιστο εμβαδό αρτιότητας : 4.000 τ.μ. Ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο : 25 μ β) Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν πριν την δημοσίευση του Νόμου 3212/2003 (ΦΕΚ 308Α/31-12-2003) θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, με ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τ.μ. χωρίς προϋπόθεση προσώπου. γ) Για τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές, Επαρχιακές, Δημοτικές – Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκαταλειμμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται: Ελάχιστο πρόσωπο 45 μ. Ελάχιστο βάθος 50 μ. Ελάχιστο εμβαδόν 4000 τ.μ. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον από ειδικές ή γενικές διατάξεις για συγκεκριμένη περιοχή δεν ορίζονται και δεν προβλέπονται μεγαλύτερα όρια αρτιότητας. 2.Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα που α) έχουν πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή κοινοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, ημέρα έναρξης ισχύος του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγματος (Δ’538), και έχουν ελάχιστο πρόσωπο : είκοσι πέντε (25) μέτρα, , ελάχιστο βάθος : σαράντα (40) μέτρα και ελάχιστο εμβαδόν ; δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. β) βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα έναρξης ισχύος του από 5.4.1977 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 133), και ελάχιστο εμβαδόν : δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον από ειδικές ή γενικές διατάξεις για συγκεκριμένη περιοχή δεν ορίζονται και δεν προβλέπονται μεγαλύτερα όρια αρτιότητας.
  1 point
 22. Εάν απαγορεύεται να ρωτάμε και θεωρείτε ως φυσιολογικό την ειρωνία και τις αρνητικές ψήφους να ξέρω να μην ξαναμπώ....
  1 point
 23. σε αντίστοιχη περίπτωση που ο μηχανικός είχε δώσει καθαρή βεβαίωση το 2012 (Ν4014/11) υπάρχει επέκταση εξώστη προς ακάλυπτο. Σε συνεννόηση με συμ/φο και υποθηκοφύλακα δέχθηκαν να γίνει το νέο συμβόλαιο χωρίς διόρθωση του προηγούμενου και έγινε δήλωση 4495 για τον εξώστη (κατ.3). που θα μπεί μόνο στο νέο συμβόλαιο. Το δέχθηκαν επειδή είχαμ προηγούμενη δήλωση προ 4178. Καλύτερα λοιπόν να μιλήσεις με συμ/φο όπως λέει και ο Παύλος για να το προχωρήσετε
  1 point
 24. το 1-4 είναι κατ.3 , το 5 είναι λοιπή παράβαση. Οπότε τα βάζεις όλα σε 1 ΦΚ με μια λοιπή παράβαση (δες και εγκ. 2) , εγω θα τα έβαζα κατ. 4
  1 point
 25. η αλλαγή της διαρρύθμισης δεν είναι αυθαιρεσία (παρ. 14 του άρθρου 100 του Ν.4495/17) και δεν υποχρεώνεσαι να την εντάξεις σε κάποιο φύλλο καταγραφής. Ωστόσο για να είναι πλήρης ο φάκελος του ακινήτου θα πρέπει να αποτυπωθεί στην κάτοψη της τακτοποίησης. Τα 1-5 μπορούν να μπουν σε μια λοιπή δήλωση , το 5 δεν είναι κατηγορία 3 αλλά αναλυτικός. πιστεύω οτι με μια λοιπή παράβαση είσαι οκ
  1 point
 26. Απάντηση από Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος Κ. ΧΧΧμαν, Το αίτημα για έλεγχο από ελεγκτή δόμησης μπορεί να γίνει και μετά τη λήξη της άδειας. Μετά τη λήξη της άδειας δεν μπορείτε να κάνετε εργασίες. Προχωρήστε την υποβολή αιτήματος, σημειώστε την πιο «κοντινη» ημερομηνία ολοκλήρωσης σταδίου που μπορείτε και στα σχόλια σημειώστε ότι οι εργασίες κατεδάφισης πραγματοποιήθηκαν μέσα στον χρόνο ισχύος της άδειας. Εάν η ΥΔΟΜ έχει κάποια αντίρρηση, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με την υπηρεσία μας.
  1 point
 27. 20% το ανέγερσης και 50%Χ20%=10% το διατήρησης από την ημέρα που λαμβάνει γνώση της αυθαιρεσίας η ΥΔΟΜ
  1 point
 28. Καλησπερα κι απο μενα. Μετα απο αποφαση της πολυκατοικιας να καταργησουμε το πετρελαιο, εγκατεστησα στο σπιτι μου πριν απο ενα μηνα αντλια θερμοτητας γνωστης αμερικανικης εταιριας. Ειναι μονομπλοκ, μονοφασικη, inverter. Η αντλια εχει ονομαστικη θερμικη ισχυ 15KW και μεγιστη απορροφόμενη ηλεκτρικη ισχυ 5.1KW, μπορει δε να παραγει ζεστο νερο μεχρι 60°C. Μετα απο προσεκτικη (και χωρις υπερδιαστασιολογησεις) μελετη που εκανα στο σπιτι μου, οι απαιτησεις μου σε ενεργεια φτανουν τα 9KW στους -6°C που ειναι σχετικα υπερβολη καθως στην πολη μου (Ιωαννινα), η μεση ελαχιστη θερμοκρασια Ιανουαριου ειναι +0.7°C και η μεση θερμοκρασια ειναι +4.7°C (δεδομενα 50ετιας απο την ΕΜΥ). Το σκεπτικο της διαστασιολογησης της αντλιας στους -6 ηταν να με καλυπτει ακομα και στις οριακες συνθηκες χωρις τη συνδρομη αλλης πηγης θερμοτητας (αντιστασεις, λεβητα κλπ). Σε αυτη τη θερμοκρασια εξωτερικου περιβαλλοντος η συγκεκριμενη αντλια αποδιδει max 8.8KW με COP 1.85. Πρακτικα πιστευω οτι εκανα λαθος στη διαστασιολογηση, ενδεχομενως να με καλυπτε ικανοποιητικα και το μικροτερο μοντελο που αποδιδει ονομαστικα 12KW, καθως οι πολυ χαμηλες θερμοκρασιες σημειωνονται στα αγρια χαραματα (4-6 το πρωι) που συνηθως ειμαστε κουκουλωμενοι στα σκεπασματα και τελος παντων δε χρειαζομαστε 20+°C αλλα τη βγαζουμε μια χαρα και με 16-17. Τα σωματα μου ειναι χαμηλων θερμοκρασιων, γνωστης γερμανικης εταιριας. Ο κατασκευαστης δινει την αποδοση στα σωματα αυτα για ΔΤ50, δλδ για 75/65/20. Η συνολικη εγκατεστημενη ισχυς των σωματων ειναι 12.5KW σε αυτες τις συνθηκες λειτουργιας. Προκειμενου για 60/50/20 (το μεγιστο της αντλιας δλδ) η αποδοση πεφτει στα 7.8ΚW, δλδ 1.2KW λιγοτερο απο τις απαιτησεις μου και 1.0KW λιγοτερο απο αυτο που μπορει να μου δωσει η αντλια στους -6. Στους -2°C Εξ.Θ., που ενδεχομενως ειναι πιο ρεαλιστικο σεναριο για χαμηλοτερη θερμοκρασια στην οποια θα γινεται χρηση, οι απαιτησεις μου ειναι 7.7KW περιπου, οποτε καλυπτομαι πληρως και απο την αντλια αλλα και απο τα σωματα. Στους +2°C Εξ.Θ. μπορω να κατεβασω την αντλια στους 55/50 προσαγωγη/επιστροφη και στους +9°C μπορω να την παω στους 45/40. Αυτα στη φαση του σχεδιασμου. Μετα την εγκατασταση αρχισα να παιζω με τις ρυθμισεις και κατεληξα σε μια ρυθμιση της "καμπυλης" λειτουργιας (τα εισαγωγικα γιατι ειναι ευθεια και οχι καμπυλη) ως εξης: κατωτατο οριο -2°C Εξ.Θ. με 55°C LWT (θερμοκρασια προσαγωγης) και ανωτατο οριο +17°C με 32°C LWT. Αυτες οι ρυθμισεις μου κρατανε την εσωτερικη θερμοκρασια στους 21.5°C. Πρακτικα μπορω να ριξω την καμπυλη και παρακατω, αλλα την αφηνω περιμενοντας πιο γερες θερμοκρασιες. Μεχρι τωρα, η μεση καταναλωση της αντλιας την τελευταια εβδομαδα που ειχε λιγο ψυχρα ειδικα τη νυχτα, ειναι γυρω στις 12KWh/ημερα (συμφωνα με τον μετρητη καταναλωσης), σε συνεχομενη 24ωρη λειτουργια, και με αρκετες απο αυτες με το μειωμενο - νυχτερινο τιμολογιο. Το προηγουμενο διαστημα δεν το αναφερω γιατι δεν ειχε κρυο ουτε τη νυχτα! Αυτα τα γραφω για να προσπαθησω να απαντησω σε αρκετους απο πανω: 1. Καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη, καθε εγκατασταση ειναι διαφορετικη, δεν υπαρχει μπουσουλας για το ποσο τελικα πιο φθηνο θα βγει σε σχεση με το πετρελαιο. Παντα θα ειναι πιο φθηνο, ποτέ δεν μπορεις να ξερεις απο πριν το πόσο. Μην εμπιστευεστε κανεναν που θα σας πει "θα εχεις Χ% εξοικονομηση" κλπ. Ειναι προτιμοτερο να μυρισετε τα νυχια σας, καλυτερη εκτιμηση θα κανετε! 2. Σαφως η χρηση της αντλιας με δαπεδοθερμανση ειναι η ευνοικοτερη περιπτωση καθως εκει η αντλια θα κληθει να σηκωσει το νερο μεχρι τους max 40°C, και σε αυτα τα νουμερα οι Α.Θ. εχουν τρελα COP. Σε καμμια περιπτωση αυτο δε σημαινει οτι μια Α.Θ. δεν "κολλαει" με σωματα, ειδικα αν αυτα ειναι χαμηλων θερμοκρασιων η/και διαθετουν θερμοστατικους διακοπτες. Δεν πρεπει να ξεχνατε πως σε οικοδομες προ-ΚΕΝΑΚ η υπερδιαστασιολογηση των σωματων ειναι τουλαχιστον +50%. Παλι πιο φθηνα θα βγει σε σχεση με το πετρελαιο. 3. Σαφως και η ιδανικοτερη χρηση μιας Α.Θ. ειναι η συνεχομενη λειτουργια, ακομα και αν την ανοιξεις τον Οκτωβριο και την κλεισεις τον Μαιο, ακομα και με σωματα. Τα ηλεκτρονικα της αντλιας για τον ελεγχο της ιδιας και ολου του συστηματος ειναι πολυ καλυτερα και ακριβεστερα απο την καλυτερη εκτιμηση του ανθρωπου-χρηστη. Εκτος αυτου, η θερμικη αδρανεια του κτιριου που υποκειται σε συνεχη θερμανση φτανει και περισσευει απο μονη της για να κανει εξοικονομηση ενεργειας, καθως η ενεργεια που θα καταναλωσει καποιος για επανα-θερμανση απο κρυο ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την ενεργεια που θα καταναλωσει για τη συντηρηση της θερμοκρασιας. 4. Η επιλογη Α.Θ. με ή χωρις αντιστασεις στην επιστροφη για υποβοηθηση δεν ειναι ευκολη υποθεση και χρειαζεται μελετη ακριβειας πανω σε πραγματικα κλιματικα δεδομενα. Ενδεχεται να ειναι προτιμοτερο να βαλεις μια μικροτερη αντλια ΜΕ αντιστασεις, παρα μια μεγαλυτερη ΧΩΡΙΣ. Ενδεχεται και το αντιστροφο ομως. Εγω διαλεξα εν γνωσει μου να βαλω μεγαλυτερη Α.Θ. χωρις αντιστασεις, παρα το γεγονος οτι οι αντιστασεις θα εμπαιναν σε λειτουργια το πολυ το 2-3% του χρονου θερμανσης (συμφωνα με τα κλιματικα δεδομενα της περιοχης μου). Συγνωμη για το μακροσκελες του παροντος, ας οψεται η α-εργια..... Αλεξανδρος
  1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Our picks

  • GIS Crete: Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΥΓεΠ) της Περιφέρειας Κρήτης
   Τα γεωχωρικά δεδομένα είναι στη ζωή μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κάθε πληροφορία, εκτός από την περιγραφή της, διαθέτει σίγουρα και ένα τρόπο γεωγραφικού εντοπισμού μέσω συντεταγμένων στο χάρτη.  Αυτό βοηθάει να συνδυαστούν χρήσεις και λειτουργίες, που σε διαφορετική περίπτωση, θα παρέμεναν σε μία μόνο διάσταση.

   Οι δορυφόροι καθημερινά πληθαίνουν, οι απαιτήσεις πολιτών και φορέων αυξάνονται, τα συστήματα απεικόνισης σε χάρτη παρέχουν τα μέγιστα οφέλη σε τεχνικό, οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό επίπεδο, με κύριο στόχο την υποστήριξη διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Οι εφαρμογές GIS πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό και έχουν εισαχθεί σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, στην κεντρική και στην περιφερειακή διοίκηση.

   Η Κρήτη καινοτομεί, με το μοναδικό σύστημα γεωχωρικών πληροφοριών σε επίπεδο Περιφερειών στην Ελλάδα, το GIS Crete, προσβάσιμο από όλους τους πολίτες  μέσω της διαδικτυακής πύλης  https://gis.crete.gov.gr/

   Η υποδομή περιλαμβάνει πάνω από 1400 επίπεδα πληροφορίας με κάλυψη σε ολόκληρη την έκταση του νησιού, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης και επεξεργασίας σύνθετων γεωγραφικών δεδομένων και χρησιμοποιείται σε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων.

   Ακτές, ανάγλυφο, οικισμοί, δάση, υποδομές, επιχειρήσεις, αγροτική ανάπτυξη, υγεία, μεταφορές, πολεοδομία, πολιτική προστασία, κοινωνικές δομές. Τα πάντα έχουν γεωχωρική διάσταση, χωρίς την οποία δε μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός σχεδιασμός και βιώσιμη στρατηγική.

   Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών GIS Crete, η οποία διασυνδέεται πλέον με όλες τις Υπηρεσίες της, εξελίσσεται, παρέχει καινοτόμες λύσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα. Στόχος η συνεχής προσαρμογή στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

   Επενδύοντας στην ορθολογική διαχείριση των πόρων και των υπηρεσιών, επιτυγχάνεται η αειφόρος ανάπτυξη. Με νέα εργαλεία και με τη συμβολή όλων.
   • 0 replies
  • ΕΜΠ: Σύγκριση κόστους διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης για τη χειμερινή σεζόν 2022-2023
   Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής σεζόν 2022-2023, το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και λαμβάνοντας σημαντική υποστήριξη από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, προχώρησε σε μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τα επίπεδα που αναμένεται να κυμανθεί φέτος το κόστος θέρμανσης στην Ελλάδα (και δη στις δυο μεγαλύτερες αστικές περιοχές: Αττική & Θεσσαλονίκη). Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιήθηκαν διάφορα χρηματοοικονομικά στοιχεία (εμπορικές χρεώσεις, λιανικές τιμές στερεών καυσίμων θέρμανσης, κρατικές επιδοτήσεις κ.α.) που είναι σήμερα διαθέσιμα σε σχέση με τους μήνες Οκτώβριο & Νοέμβριο 2022. Ωστόσο, ασφαλέστερες εκτιμήσεις για το κόστος καθεμίας από τις τεχνολογίες θέρμανσης που βρίσκουν εφαρμογής, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανά την ελληνική επικράτεια θα μπορούν να εξαχθούν προς τα τέλη του 2022 - αρχές του 2023, δεδομένης της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης που επικρατεί στην Ευρώπη και της απολύτως ευμετάβλητης κατάστασης που απορρέει από αυτήν.
   • 2 replies
  • Νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση
   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, ότι πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση διάταξη, με την οποία θα επιλυθούν προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα και στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, σχετικά με τις αλλαγές που έχει ήδη νομοθετήσει για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση.
   • 5 replies
  • Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Οι δώδεκα (12) ειδικότητες μηχανικών που περιλαμβάνει
   Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 75/21.11.2022 η προκήρυξη 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

   Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει στις 2 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:00 και λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.

   Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού, το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα γνωστοποιούνται εγκαίρως, με ανακοινώσεις του Α.Σ.Ε.Π..

   Τα θέματα μεταδίδονται ταυτόχρονα στα εξεταστικά κέντρα με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο και ασφαλές μέσο.
   • 5 replies
  • Αναδασμός: Ένα εργαλείο ανάπτυξης και προόδου
   Αναδασμός είναι η γενική αναδιανομή μιας γεωργικής εκτάσεως έτσι που κάθε ιδιοκτήτης γης να συγκεντρώνει την ιδιοκτησία του σε ενιαία έκταση αντί των πολλών αγροτεμαχίων, που είχε πριν.

   Ο πολυτεμαχισμός της αγροτικής ιδιοκτησίας προκαλεί διάσπαση της αγροτικής διαχειρίσεως, απώλεια χρόνου κατά την εκμετάλλευση της αγροτικής γης και σημαντική αύξηση εξόδων και αποτρέπει την ανάπτυξη συγχρόνων καλλιεργειών, την επίτευξη οικονομιών κλίμακος και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.Κάθε γεωργός γνωρίζει (α) ότι σπαταλά ικανό χρόνο και ενέργεια γιατί αναγκάζεται να διανύει αποστάσεις για να εκτελέσει μία γεωργική εργασία σε πολλά αγροτεμάχια,(β) ότι είναι αντικειμενικώς αδύνατος ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής οικονομίας όσο ο ίδιος διατηρεί πλειάδα μικροκτημάτων, που απέχουν μεταξύ τους, (γ) ότι είναι δυσαναλόγως υψηλό το κόστος καλλιεργείας των μικρών και πολλών αγροτεμαχίων, (δ) ότι η κατασκευή αρδευτικών και άλλων εγγειωβελτιωτικών έργων και η μεταφορά νερού είναι απολύτως αντιοικονομική στα πολλά αγροτεμάχια, (ε) ότι κανένας αγρότης δεν μπορεί να οραματισθή ένα καλλίτερο μέλλον, όταν η καθημερινότητά του στηρίζεται σε πολυτεμαχισμένη αγροτική γη.

   Σκοπός του παρόντος σημειώματος δεν είναι να διερευνήσει τα αίτια, που οδήγησαν στον πολυκερματισμό της ελληνικής αγροτικής γης, αλλά νααναδείξει τα πλεονεκτήματα του αναδασμού της γεωργικής γης σε ολόκληρη την χώρα μέσα από ένα εθνικό πρόγραμμα αναδασμού, το οποίο θα αποτελέσει τον πυλώνα της αναπτύξεως της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και της απασχολήσεως χιλιάδων επιστημόνων, τεχνικών και επιχειρήσεων κατάτα επόμενα χρόνια και το βασικό εργαλείο εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας.

   Τα πλεονεκτήματα ενός εθνικού προγράμματος αναδασμού είναι:

   (α) Η δημιουργία οικονομικώς εκμεταλλεύσιμων γεωργικών μονάδων με την συγκέντρωση της πολυτεμαχισμένης και διασκορπισμένης ιδιοκτησίας
   • 1 reply
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.