Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      9.028


  2. Konstantinos IB

    Konstantinos IB

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      857


  3. Stefevagg

    Stefevagg

    Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      47


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      18.930


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 12/01/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. 263 downloads

    Εκδόθηκε η με Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/1561 απόφαση με θέμα: Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 52907/2009 υπουργικής απόφασης «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών» (Β’ 2621) στο ΦΕΚ 6213/Β'/07.12.2022. Με τις διατάξεις της παρούσας θεσπίζονται Τεχνικές Προδιαγραφές σε σχέση με τις ειδικές ρυθμίσεις, επεμβάσεις και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους (Κ.Χ.) των οικισμών που προορίζονται για την κίνηση, στάση και δραστηριότητα πεζών όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 2. Οι ανωτέρω προδιαγραφές εφαρμόζονται σε κάθε μελέτη και έργο νέου Κ.Χ. και σε κάθε μελέτη και έργο ανακατασκευής και ανάπλασης Κ.Χ. καθώς και στις μελέτες προσβασιμότητας για υπαίθριους Κ.Χ. Η παρούσα εφαρμόζεται από (α) τους μελετητές και κατασκευαστές έργων στο αστικό περιβάλλον, που αφορούν σε υπαίθριους δημόσιους Κ.Χ. και στην ζώνη εισόδου σε δημόσια κτίρια ή κτίρια που φιλοξενούν κοινόχρηστες ή/και κοινωφελείς χρήσεις, (β) από φορείς εκπόνησης και (γ) από τις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδότησης και έγκρισης σχετικών μελετών και έργων. Οι διατάξεις της παρούσας λαμβάνονται επιπλέον υπόψη στις μελέτες εφαρμογής - υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων από τα Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) των δήμων (Β’ 5553/2021).
    1 point
  2. Μπορείς , αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναγράφει και ο Didonis και στη συνέχεια να τροποποιήσεις και τη σύσταση .
    1 point
  3. *Θέλει διόρθωση ο τίτλος (από 2020-> 2022).
    1 point
  4. τις ελάχιστες απαιτούμενες σήμερα διαστάσεις για πλατύσκαλα κλιμακοστάσια κλπ κλπ θα τις έχει με βάση ΝΟΚ και κτηριοδομικό?
    1 point
  5. 1 point
  6. Ναι σωστά έκανα λάθος, διορθώθηκε ευχαριστώ.
    1 point
  7. Σύμφωνα με το Π.Δ του 1993 (προδιαγραφής σύνταξης μελετών) απαιτείται και τομή και όψη της περίφραξης ή περιτοίχισης
    1 point
  8. Οι Αντλίες Θερμότητας που δουλεύουν ενδοδαπέδιο δροσισμό έχουν set point στους 19οC. Αυτό σημαίνει ότι το πρακτικό όριο ασφαλείας των υγροποιήσεων είναι αυτό. Αν δουλέψει η αντλία με προσαγωγή 12 C η επιστροφή θα είναι 16-17C άρα θα γίνεται αφύγρανση μικρή βέβαια και θα μαζεύει συμπυκνώματα μόνο η προσαγωγή. Η ολική απόδοση της fcu θα είναι στο 60-70% της αρχικής - προσωπική εκτίμηση από πείρα. Μερικές αντλίες μόνο έχουν ρυθμιζόμενα set points σην ψύξη πάνω από 12 C, δεν έχουν όλες. Και από αυτές οι περισσότερς το έχουν σαν ένα αυτορυθμιζόμενο υπομενού λειτουργίας θερινής εξοικονόμισης. Όπως επίσης μερικές αντλίες και όχι όλες έχουν επιλεγόμενο set point ενδοδαπέδιου δροσισμού.
    1 point
  9. Επειδή η τιμή είναι καλή και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου, και αν κάνω πίσω το διαμερισματάκι θα γίνει ανάρπαστο και σε υψηλότερη τιμή, μάλλον θα ακολουθήσω τη συμβουλή του Didonis αλλά αφού το αγοράσω. Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν πειστούν, θα ζητήσω από την Πολεοδομία να στείλει ειδοποίηση προς τη διαχείριση για την τοποθέτηση προστατευτικών στο δώμα στη δαπάνη των οποίων φυσικά θα συμμετέχω. Το να το θέσω ως όρο πριν το αγοράσω θα πέσει στο κενό. Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο που διαθέσατε να με συμβουλέψετε.
    1 point
  10. Κατηγορία: 2.3 Λήψη υπηρεσιών Είδος: Λοιπές Αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής (Ε3_585_009) Υπάρχει τρόπος. Στην περιοδική δήλωση ποιο ποσό δηλώνεις ως έξοδο; Για το 2021 είχες ασχοληθεί με έξοδα; Ρωτάω γιατί δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση. @Alexander_ σωστά έχεις καταλάβει. Για το 2: λόγω της χαμηλής αξίας του παγίου κάνεις απόσβεση όλο το ποσό (καθαρή αξία). Ο ΦΠΑ του παγίου αντιμετωπίζεται όπως ενός άλλου εξόδου, δεν εμπλέκεται στην απόσβεση.
    1 point
  11. Το κριτήριο για να θεωρείται ένα γήπεδο άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο ως εντός ζώνης 500 μ από τα όρια του οικισμού προ 23 είναι να διαθέτει επιφάνεια τουλάχιστον 2.000 τμ εντός τη ζώνης και να προϋφισταται αποδεδειγμένα προ 24.4.77. Άρα, αν το δικό σου γήπεδο διαθέτει την ημεροχρονολογία δημιουργίας προ 77 είναι άρτιο κατά παρέκκλιση αφού έχει εμβαδόν μεγαλύτερο από 2.000 τμ εντός ζώνης. Το γήπεδο βρίσκεται σε δυο τομείς με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Το εκτός οικισμού τμήμα το οποίο είναι και εντός ζώνης 500 μ και το εντός οικισμού τμήμα το οποίο διέπεται από διαφορετικές διατάξεις (ΠΔ του 81 ΦΕΚ 138Δ για προ 23 οικισμό). Τώρα σε ότι αφορά την κατ εξαίρεση οικοδόμηση τέτοιων γηπέδων. Αν θυμάμαι καλά υπήρχε προθεσμία μέχρι 9/12/2022 δυνάμει του άρθρου 40 Ν. 4759/20 για να εκδοθεί προέγκριση Ο.Α. Με ανακοίνωση το ΥΠ.ΕΝ έδωσε το δικαίωμα για να προλάβουν οι ιδιοκτήτες να εισαχθεί στο σύστημα απλώς μια αίτηση για βεβαίωση όρων δόμησης και σε κάποιο νομοσχέδιο (δεν ξέρω αν έχει ψηφιστεί ως νόμος ακόμη) η πρόταση ήταν να παραταθεί και η δυνατότητα προέγκρισης Ο.Α μέχρι τις 30/9/2023. Οπότε εάν στην περιοχή σας δεν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ, ή δίκτυο natura 2000 όπου σε αυτά ορίζονται μεγαλύτερες αρτιότητες (συνήθως για ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ είναι τα 4.000 τμ. Για περιοχές natoura τα 10.000 τμ ή 4.000 τμ κατά παρέκκλιση για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα προ 31/3/2011) νομίζω ότι αν είχε γίνει αίτηση για βεβαίωση όρων δόμησης μπορεί να εκδοθεί και προέγκριση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2023.
    1 point
  12. Κι αν έχει τελειώσει πολ. μηχ. ΑΠΘ ; Δεν είναι αυτό το ΦΕΚ... @gp1 Εδώ είναι το σωστό topic (επιμελημένο από τον συνάδελφο @geoste ).
    1 point
  13. Όταν το σπιράλ είναι ανοικτό κυκλοφορούν ρεύματα αέρα στο εσωτερικό του από τα θερμότερα μέρη του σπιτιού στα ψυχρότερα, ή από τις κανονικές πιέσεις στις υποπιέσεις (λειτουργία απορροφητήρα). Επομένως η θερμομόνωση πάει περίπατο. Όταν θερμός αέρας, που έχει σε απόλυτες τιμές μεγαλύτερη περιεκτικότητα υδρατμών, ρέει διαρκώς γύρω από ψυχρό σωλήνα αυξάνεται πολύ η παραγωγή συμπυκνωμάτων. Άρα η σφράγιση εξασφαλίζει εγκλωβισμό αέρα σταθερής περιεκτικότητας σε υδρατμούς και το σύστημα "σωλήνας νερού σε σπιράλ" έχει σχετική θερμομόνωση και σταθερή ποσότητα συμπυκνωμάτων. Αυτά μαζεύονται μόνο στο κάτω μέρος του σπιράλ. Γι' αυτό μιλάμε για καλής ποιότητας σφραγιστικό. Αν θες όμως άφησέ τα έτσι μια που ξέρεις και τι θα γίνει: Δεν στο έκρυψε.
    1 point
  14. Αμ έλα που δεν είναι. Δεν χωράει εύκολα πλαστικός σωλήνας με τη μόνωσή του μέσα σε μονότουβλο. Άσε που δημιουργεί προβλήματα και στους ηλεκτρολόγους. Γι' αυτό σου είπα ότι η λύση μπορεί να ήταν και "επιβεβλημένη". Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται "ψευτοκολώνα", "ψευτοδόκαρο" και άλλα "ψευδή" και "παραπλανητικά" ... Η θερμοκρασία δρόσου (υγροποίησης) του θερινού αέρα (στο περίπου) είναι 14οC. Μία επιλογή είναι να το δουλέψεις από εκεί και πάνω αλλά δεν ξέρω τι θα αποδώσουν οι μονάδες. Χρειάζεσαι επιπλέον αναμικτική βάνα και έξτρα κυκλοφορητή. Η άλλη λύση είναι αυτή που σου λέει ο Αντώνης, δοκιμασμένη κι αυτή σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πρόσεξε μόνο η "σφραγιστική μαστίχα" να είναι καλής ποιότητας και η σφράγιση να γίνει χειμώνα με αφυγραντήρα σε λειτουργία.
    1 point
  15. Πιο αναλυτικά σε σχέση με τι; Αν διαβάσεις ξανά στο παραπάνω Post περιγράφω πλήρως την διαδικασία εξέτασης. Αν ρωτάς αν είναι δύσκολα, ναι φυσικά και είναι. Θέλει διάβασμα και όπως σου είπα, να λύνεις ασκήσεις με το χέρι και να χρονομετράς, διότι ο χρόνος δεν θα σε φτάσει αν αργείς. Η ύλη που δίνει ο ΣΕΚΕ στα σεμινάρια είναι υπέρ αρκετή. Αν δηλαδή καταφέρνεις και λύνεις μόνος σου στο χρόνο που πρέπει δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Η θεωρία περιλαμβάνει διάφορες θεματικές ενότητες που τις δίνει ο σύλλογος. Πχ στατιστική, οικονομικά, ΝΟΚ, ενεργειακά, εκτιμητικά πρότυπα (σε αυτό διαβάζεις πολύ και καλά) κλπ
    1 point
  16. Δυστυχώς...η τεχνικη μελέτη δεν είναι κάτι που δείχνεται, ούτε που κρύβεται. Χρειάζεται και εμπειρία έργου. Διαβάστε τον ΚΕΝΑΚ τον κτιριοδομικό, την ισχύουσα νομοθεσία των καυσίμων αερίων, το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 και τις ισχύουσες ΤΟΤΕΕ. Επίσης τη νομοθεσία για την πυροπροστασία. Για αρχή όλα αυτα, γιατί κάθε φορά θα συναντάτε καινούρια προβλήματσ και νομοθεσίες.
    1 point
  17. Γειά και πάλι, τουλάχιστον περίεργη η απάντηση που σου δώθηκε δηλ. ότι είναι αποδεκτό να είναι τα σπιράλ γεμάτα νέρα από τις συμπυκνώσεις. Εμμένω σε αυτό που έγραψα παραπάνω, αν η οικοδομική άδεια είναι μετά το '10, θα είναι βάσει ΚΕΝΑΚ που προβλέπει μόνωση των δικτύων άρα βρίσκεις τον φάκελο της μελέτης θέρμανσης/ψύξης και βλέπεις τι είχε προβλεφτεί εκεί. Σε συνέχεια με συνάδελφο κατάλληλης ειδικότητας βλέπετε εάν αυτά που μελετήθηκαν υλοποιήθηκαν κιόλας.
    1 point
  18. Γειά σου και σένα Χάρη και χρόνια πολλά, σωστά αυτά περί ενημέρωσης της αδείας σε περίπτωση διαρρύθμισης. Όμως, εγώ απάντησα στο πότε απατείται η ανάρτηση όψεων σε δήλωση αυθαίρετου ή ΗΤΚ, δεν βλέπω δηλαδή πως σχετίζεται αυτό που απάντησες.
    1 point
  19. ΠΠ = "Πολεοδομική Παράβαση" όπως ορίζεται στην §3αρθ81 και υπολογίζεται βασει της §5αρθ100. (και ένα μίνι ιστορικό....: "Λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις" αναγράφεται στο Παραρτημα Α (στο "Λοιπές" συμπεριλαμβάνει "διαμερισμάτωση" και χωροθέτηση Θ.Στάθμευσης"), και καταγράφηκε στο σύστημα του ΤΕΕ ως "Λοιπές παραβάσεις" ... άντε βγάλε άκρη με το ΤΕΕ! Δεν απαιτείται, όπως έγραψε ο @akis73 αλλά και αναφερεις και συ ο ίδιος με το δδδ. Αν θες και πληρώνεσαι κάνε και σχέδιο και εμβαδομετρήσεις και ότι άλλο θες. Έτσι θα μπορέσεις να φτιαξεις και τον αναλυτικό προϋπολογισμό του παραρτήματος Β Παύλο, έχει συζητηθεί το θέμα αρκετές φορές... Υπάρχουν απόψεις που δεν συμφωνούν με την λογική της ΥΔ σε κοινόχρηστο ο οποίος έχει ήδη προσμετρηθεί στην δόμηση. Δεν αυξάνεται η πραγματοποιούμενη δόμηση, δεν υπάρχει καμία "περιβαλλοντική επιβάρυνση". Αν δεν είχε μετρησει ο χώρος στην δόμηση, θα συμφωνήσω με ΥΔ. Βέβαια το θέμα μας δεν είναι αυτό, και ήμουν ξεκάθαρος για τις δύο θέσεις που επικρατούν. Δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε εδώ (φαντάζομαι).
    1 point
  20. Κάπως έτσι. Όχι τραγικά επάνω, απλά αν θες 20 τον αφήνεις 21, για να μπορέσεις να δεις τι κάνει η αντλία και να παίξεις με την καμπύλη. Αν δεις ότι κόβει από θερμοστάτη, πάει να πει ότι έχεις περιθώριο να χαμηλώσεις λίγο την θερμοκρασία νερού στις δεδομένες εξωτερικές θερμοκρασίες που έκοψε. Και σιγά σιγά αφού το φτιάξεις, στην ουσία ο έλεγχος της θερμοκρασίας θα γίνεται μέσα από την συνεχή μεταβολή της θερμοκρασίας των νερών, με λιγότερα start/stop και υψηλότερα COP. Τον θερμοστάτη θα τον έχεις σαν ένα δεύτερο αισθητήριο ασφαλείας.
    1 point
  21. Βάζεις ψηλά τους θερμοστάτες (όχι φουλ) ένα βαθμό ας πούμε, πάνω από το κανονικό...και φτιάχνεις τις θερμοκρασίες στην καμπύλη αντιστάθμισης, ώστε να μην σε ζεσταίνει υπερβολικά, ούτε και να κρυώνεις, και θα παίζει μπάλα η αντλία με τα νερά προσαγωγής σε κάθε εξωτερική θερμοκρασία, κρατώντας το σπίτι εκεί που πρέπει. Τον θερμοστάτη θα τον έχεις για ασφάλεια. Ο εσωτερικός θερμοστάτης είναι προαιρετικός, μην παίρνεις άλλον! Βάλε χαμηλές θερμοκρασίες γιατί διαβάζω ότι όλοι οι τεχνικοί βάζουν ψηλές στην παράδοση για να δείχνουν ότι οι αντλίες που εγκατέστησαν "σκοτώνουν" και να μην τους ζαλίζουν οι πελάτες για κακή παραμετροποίηση, διαβάζω κάτι τιμές 55 και 60o όταν θα δούλευαν άνετα και οι 45 και οι 35 στις πιο καλές εξωτερικές συνθήκες... Κάνοντας αυτό, χάνεις το νόημα της αντλίας, την κάνεις να δουλεύει on -off... Κάνε δοκιμές και φτιάξε την αντιστάθμιση!
    1 point
  22. Όταν πρόκειται για ιδιοκτησία χωρίς σύσταση κάνεις ΗΤΚ για όλη την ιδιοκτησία παρόλο που μπορεί να έχεις βάλει στο Εξοικονομώ ένα διαμέρισμα. Με τα τ.μ. δεν υπάρχει πρόβλημα για το Εξοικονομώ, όταν τ.μ. ΗΤΚ > τ.μ. ΠΕΑ. Το γράφει έμμεσα ο οδηγός ότι απόκλιση προς τα πάνω δε δημιουργεί πρόβλημα, το ρώτησα στο helpdesk του Εξοικονομώ και υπέβαλα τέτοιου είδους ΗΤΚ.
    1 point
  23. Καλησπέρα συνάδελφοι, καλούμαι να συντάξω ΗΤΚ σε μονοκατοικία, προκειμένου να υπαχθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021. Η μονοκατοικία αποτελείται από ισόγειο, στο οποίο υπάρχει η κατοικία και μη θερμαινόμενο κλιμακοστάσιο και 1ο όροφο όπου βρίσκεται η απόληξη του κλιμακοστασίου που οδηγεί στο δώμα. Βάσει της ερώτησης 10 των ερωτήσεων που εξέδωσε το ΤΕΕ τον Ιούνιο 2022: " Χώροι υγιεινής και χώροι κυκλοφορίας, εφόσον εξυπηρετούν χώρους κύριας χρήσης, εισάγονται στους χώρους κύριας χρήσης." και συνεπώς το κλιμακοστάσιο θα πρέπει να δηλωθεί στους χώρους κύριας χρήσης στην καρτέλα των επιφανειών της ΗΤΚ. Σε αυτή την περίπτωση, όταν η ΗΤΚ θα εισαχθεί στο Εξοικονομώ 2021 θα υπάρξει ασυμφωνία καθ' ότι η ωφέλιμη επιφάνεια του ΠΕΑ (με την οποία συγκρίνει τους ΚΧ το Εξοικονομώ), είναι προφανώς μόνο η επιφάνεια της (θερμαινόμενης) κατοικίας. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο Εξοικονομώ με πιθανή την απένταξη της κατοικίας. Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η περίπτωση; Ευχαριστώ.
    1 point
  24. Να έχει συνάδελφε: Πολλά κανάλια 240 - 555 κλπ Να είναι εννοείται διπλόσυχνο (εννοείται αυτό) Να είναι οικονομικό (δε χρειάζεται να πάρεις των 10000Ε) Να τα τεστάρεις στο πεδίο με τον πωλητή Να τεστάρεις τα Hepos, Smartnet, Uranus ή οτι άλλο διαλέξεις πριν κάνεις συνδρομή - δίνουν συνήθως τριήμερες δοκιμαστικές Να μη πιστέψεις οτι το Gps πιάνει ακόμη και κάτω από το σασί αυτοκινήτου (μου το έχουν πει και αυτό). Εντός πόλης - βλάστησης πυκνής θέλεις και γεωδαιτικό Και γενικά ρώτα σε πολλούς αντιπροσώπους ή δοκίμασε και αντίστοιχα μηχανήματα συναδέλφων γνωστών σου Τέλος ο ψηλός στυλαιός των 5 μέτρων ξελασπώνει πολλές φορές! Καλή επιλογή!
    1 point
  25. Στην πρώτη φωτογραφία από που πέρασε η μπούμα για να γίνει η διάστρωση (από ύψος 1-1,50 μέτρο όπως προβλέπεται) Στην τελευταία φωτογραφία έχουμε απομείωση υποστυλωμάτων καθ' ύψος και υπάρχουν αυτά τα μεμονωμένα άγκιστρα? Προσωπικά θεωρώ καλύτερη λύση πρόσθετα γωνιακά 90μοιρών, τα οποία αγκυρώνουν στο σώμα της πλάκας και όχι στο υποστύλωμα. (απαιτούν μεν μεγαλύτερο οριζόντιο σκέλος, διευκολύνουν δε πολύ την εργασία του σιδερά, σε σχέση με την διαμόρφωση άγκιστρου στα κολονοσίδερα, μπορεί το άγκιστρο να έχει μήκος >50cm χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς και μπορούν να μικρομετακινηθούν κατά το δοκούν πιο εύκολα, ακόμη και την τελευταία στιγμή)
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.