Jump to content

Leaderboard

 1. akis73

  akis73

  Core Members


  • Points

   7

  • Posts

   6,055


 2. Pavlos33

  Pavlos33

  Συντονιστής


  • Points

   4

  • Posts

   13,978


 3. Liberal

  Liberal

  Members


  • Points

   3

  • Posts

   26


 4. dimitris GM

  dimitris GM

  Core Members


  • Points

   2

  • Posts

   23,157


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 11/04/2021 in all areas

 1. Βασισμένος στο παράδειγμα του συναδέλφου για το τιμολόγιο, παραθέτω τις διαφορετικές επιλογές που πρέπει να κάνουμε στην ειδική φόρμα mydata, όταν έχουμε απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε πελάτη-ιδιώτη για εργασία που έχει ΦΕΜ. Το "είδος παραστατικού" είναι παραστατικά λιανικής. Ο "τύπος παραστατικού" είναι ΑΠΥ. Στην "προσθήκη χαρακτηρισμού", έχουμε: Κατηγορία — 1.3 Έσοδα από παροχή υπηρεσιών Είδος — Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών λιανικές – ιδιωτική πελατεία (Ε3_561_003). Στους φόρους παραστατικού δεν συμπληρώνουμε τίποτα. Έτσι η συνολική αξία υπολογίζεται σωστά ως το άθροισμα της καθαρής αξίας συν τον ΦΠΑ. Ο ΦΕΜ περιλαμβάνεται στις επιλογές της κατηγορίας φόρου όταν ως είδος φόρου επιλεγεί 'φόροι παρακρ.' Αυτό ­—όπως γνωρίζουμε— δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται περί προκαταβλητέου φόρου και όχι παρακρατηθέντος. Πέραν τούτου, η προσθήκη φόρου ΦΕΜ θα οδηγούσε σε λανθασμένο υπολογισμό της συνολικής αξίας. Αυτό που θα κάνουμε, λοιπόν, είναι να αναγράψουμε στα σχόλια (κάτω από τον τρόπο εξόφλησης) ότι καταβλήθηκε ο αναλογούν προκαταβλητέος φόρος (ΦΕΜ) 10%, ήτοι Χ ευρώ.
  2 points
 2. Καλησπέρα, τα 4350 που έχεις υπολογίσει είναι η σωστή τιμή για υπαγωγή στον 4495, η σημερινή τιμή ειναι 3550 (όχι 3500) που έδωσε η συμβ/φος αλλά είναι λάθος για υπολογισμό προστίμων με ν.4495. Εν κατακλείδι θα εκλάβεις τιμή ζώνης 4350 για την τακτοποίησή σου.
  2 points
 3. Παράδειγμα καταχώρισης τιμολογίου Μηχανικός εκδίδει τιμολόγιο καθαρής αξίας 1250€ για υπηρεσίες που παρείχε σε τεχνική εταιρεία. Έλαβε 1300€ γιατί ο ΦΠΑ είναι 300€ και η παρακράτηση 250€. Πληρώθηκε εν μέρει με κατάθεση στον λογαριασμό του (700€) και εν μέρει με επιταγή (600€). Αφού εισέλθουμε στην ειδική φόρμα καταχώρησης, επιλέγουμε "Εισαγωγή παραστατικού". Είδος παραστατικού: Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών Τύπος παραστατικού: Τιμολόγιο παροχής Γενικά στοιχεία παραστατικού Συμπληρώνουμε αριθμό σειράς (0, αν δεν υπάρχει), αύξοντα αριθμό και ημερομηνία έκδοσης. Τρόπος εξόφλησης: Επαγγελματικός λογαριασμός ημεδαπής Ποσό: 700 Επιλέγουμε: "Προσθήκη τρόπου εξόφλησης" Τρόπος εξόφλησης: Επιταγή Ποσό: 600 Στοιχεία εκδότη Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας Στοιχεία αντισυμβαλλομένου Συμπληρώνουμε τα στοιχεία του λήπτη Σύνοψη — Χαρακτηρισμοί παραστατικού Καθαρή αξία: 1250 Συντ. ΦΠΑ: 24% Ποσό ΦΠΑ: 300 (υπολογίζεται αυτόματα) Επιλέγουμε: "Προσθήκη χαρακτηρισμών γραμμής" Επιλέγουμε: "Προσθήκη χαρακτηρισμού" Κατηγορία: 1.3 Έσοδα από παροχή υπηρεσιών Είδος: Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Χονδρικές – επιτηδευματιών (Ε3_561_001) Ποσό: 1250 Επιλέγουμε: "Επιστροφή στο παραστατικό" Φόροι παραστατικού Επιλέγουμε: "Προσθήκη νέου φόρου" Τύπος φόρου: Φόροι παρακρ. Κατηγορία φόρου: Περίπτ. δ’ – αμοιβές συμβουλών διοίκησης Υποκείμενη αξία: 1250 Ποσό: 250 (υπολογίζεται αυτόματα) Σύνολα παραστατικού (υπολογίζονται αυτόματα) Καθαρή αξία, ΦΠΑ, Παρακρ. φόροι Συνολική αξία: 1300
  2 points
 4. Version v.1b

  23,560 downloads

  Οδηγίες για να συντάξετε πίνακα κατανομής χιλιοστών μαζί με πίνακα σε excel ως σημείο αναφοράς για να στήσετε τον δικό σας
  1 point
 5. Μιας και ο θεσμός του Διαπιστευμένου Μηχανικού του Ν.4821/21 είναι κάτι που θα απασχολήσει αρκετά τις περιοχές που ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση και ειδικά εμάς τους τοπογράφους, θα βοηθούσε αρκετά μια αντίστοιχη συζήτηση για απορίες. Περιμένουμε αρχικώς τις πληροφορίες για το "εξειδικευμένο σεμινάριο" του ΤΕΕ και τις λεπτομέρειες εγγραφής στο Μητρώο.
  1 point
 6. Η αλήθεια είναι Ότι κανονικά χρειάζεται εναρμόνιση της πολεοδομικής μελέτης με τις χρήσεις του ΓΠΣ. Κατά τα δυο είναι δεσμευτικά όποτε οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι η τομή των δυο χρήσεων. Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη στις πολεοδομίες της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση σε μια ΥΔΟΜ, που δίνει χρήσεις σύμφωνα με το πρόσφατο ΓΠΣ.
  1 point
 7. Όχι έχεις κάνει λάθος, εφόσον έχει γίνει τακτοποίηση το λεκτικό της βεβαίωσης θα είναι αυτό της παρ. 2γ του άρθρου 83. Άρα πετάς στον κάλαθο των αχρήστων την συγκεκριμένη βεβαίωση και εκδίδεις νέα με το σωστό λεκτικό.
  1 point
 8. εχεις στην αδεια, οροφο για 120 τμ. λες οτι, "σύμφωνα με τα συμβόλαια αλλά και κατά την αυτοψία έχει εμβαδόν 35 τμ " Επομενως εχεις συσταση στο συμβολαιο για 35 τμ. Εχεις ΔΔ και βλεπεις εάν υπαρχει καποια επεκταση υπερ/κατα κοινοχρηστων. [βλεπεις και τον διπλανο ωστε να τακτοποιησουν απο κοινου]
  1 point
 9. Εφόσον τα κουτελα, άρα πρόσοψη είναι κοινόχρηστα, τότε το κόστος διαμοιραζεται σε όλους τους ιδιοκτήτες αναλόγως των χιλιοστών και του καταστατικού.
  1 point
 10. Με την ελάχιστη της Π.Ε. δεν πάει;
  1 point
 11. Τα ποσοστά υπέρβασης των πολεοδομικών μεγεθών θα είναι τα ίδια για κάθε Φ.Κ
  1 point
 12. @ Skrats Εάν η Κατ5 μπορεί να τακτοποιηθεί και έχεις διαφορετικούς συντελεστές παλαιότητας, τότε ναι, αυτοί μπαίνουν σε ξεχωριστά φύλλα καταγραφής. Οι συντελεστές ΥΔ, ΥΚ κτλπ αφορούν το σύνολο των αυθαιρεσιών και είναι κοινοί για κάθε φύλλο καταγραφής.
  1 point
 13. Στα γενικά στοιχεία παραστατικού
  1 point
 14. Κι εδώ είναι οι συντελεστές θέρμανσης σε excel (από την ΕΜΥ αν θυμάμαι καλά) Καλού - κακού οι συντονιστές ας το "ελέγξουν" για ιούς κλπ Καλημέρες syntelestis_thermansis.xlsx
  1 point
 15. Από τη μικρή 15ετή εμπειρία μου, να πω ταπεινά πως πιθανόν δεν παίζει κανένα ρόλο τελικά. Μπορείς να δεις στελέχη μεγάλων εταιρειών που έχουν τελειώσει σχολή εξωτερικού ή μηχανολόγους επαρχίας και μηχανολόγους ΕΜΠ στα αζήτητα (οκ, σε μικρότερου βεληνεκούς εταιρείες). Η δουλειά αργά ή γρήγορα μαθαίνεται. Το παν στην Ελλάδα είναι οι διασυνδέσεις & να μη μένεις στάσιμος σε μια εταιρεία. Αυτά τα πολύ λίγα από εμένα.
  1 point
 16. Αγαπητε φιλε Η κάθε οικια (και φυσικα η προκατ) έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό για την αρχιτεκτονική μελέτη, τους ευρωκώδικες για τη στατική μελέτη και τον ΚΕΝΑΚ για της μελέτες εγκαταστάσεων και ενεργειακής απόδοσης. Επομένως, σύννομες μελέτες και οικοδομική άδεια θεωρητικά σημαίνουν πλήρη σύμμορφωση με το ισχύον νομικό πλαισιο. Οσον αφορά το κόστος με το κλειδί στο χέρι, δεν είμαι εργολάβος ούτε επιτρέπεται να δίνουμε τιμές εδώ στο φόρουμ. Όμως απο την εμπειρία μου τα 950 τελική για τον πελάτη μου φαίνονται λίγα. Ειναι κλάσσική περίπτωση όποιος σκέφτεται να χτίσει ένα σπίτι να λέει "ας πάω στο προκάτ, είναι φτηνότερο". Απο την εμπειρία μου ΔΕΝ είναι. Είτε θα πάρεις χαμηλότερη ποιότητα, είτε θα χρειαστείς παρόμοια χρήματα με ενα συμβατικό. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Εαν τα προκάτ είχαν σημαντική διαφορά τιμής στο ίδιο αποτέλεσμα, τότε όλοι θα έχτιζαν προκάτ.... Γενικός κανόνας και απαράβατος (οποιος τον παραβίασε έχασε...) για να αποφύγεις τις κακοτοπιές κάθε είδους δεν μπαίνεις σε φόρουμ. Βρίσκεις έμπειρους και γνώστες συμβούλους (τεχνικό - μηχανικό και νομικό ) και αναθέτεις το ξεψαχνισμα των συμφωνιών, μελετών, προδιαγραφών, την επίβλεψη κλπ. Τα παραπάνω έχουν κόστος.....Δεν εμπιστεύεσαι τον κατασκευαστή με κλειστά μάτια ούτε δέχεσαι συγγραφές υποχρεώσεων με ατάκες του στύλ "η κατασκευή θα είναι απο υλικα άριστης ποιότητας". Να θυμάσαι ότι κατασκευή "με το κλειδι στο χέρι" σημαίνει οπωσδήποτε υψηλότερο κόστος και ανάγκη για καλές συμφωνίες και καλή επίβλεψη. Καλη συνέχεια
  1 point
 17. Ναι συνάδελφε, σωστά υπολογίζονται τα σύνολα παραστατικού. Στην εικόνα που έχεις επισυνάψει, το μόνο λάθος είναι η τιμή του πεδίου "Ποσό" στα "Γενικά στοιχεία παραστατικού". Το σωστό είναι 520 γιατί τόσα εισέπραξες μέσω του λογαριασμού σου.
  1 point
 18. Για την παρακράτηση πας κάτω που γράφει "φόροι παραστατικού". Δες στη συνημμένη εικόνα. Εμένα με προβληματίζει το ότι στη συνολική αξία του τιμολογίου (καθαρή αξία στο παράδειγμα 500 Ευρώ) με παρακράτηση 20% βγάζει 520 Ευρώ ως συνολική αξία, ενώ θα έπρεπε να βγάζει 620. Ίσως να εννοεί εδώ όχι τη συνολική αξία αλλά το πληρωτέο ποσό (500Χ0,80+ΦΠΑ=400+120=520 Ε). Στο χειρόγραφο όμως ως συνολική αξία γράφουμε 620 Ευρώ και η εταιρία παρακρατά και αποδίδει τα 520 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Με μια δοκιμή που έκανα στην εφαρμογή timologio, εκεί στο σύνολο αναγράφει τη λέξη πληρωτέο (520 Ε στο παράδειγμά μας) ενώ πιο πάνω κάνει την αναλυση των ποσών. Η εγγραφή στην εφαρμογή timologio δεν επηρεάζει σε κάτι την λειτουργία της εφαρμογής καταχώρησης.
  1 point
 19. http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/MyTEE/adeies/inspectors
  1 point
 20. αν δεν υφισταται θεμα συμφωνιας αν ο γειτονας διεκδικει την λωριδα του τοιχου, τοτε, ή θα αποδεχθεις οτι ο τοιχος ειναι στο διπλανο και θα μειωσεις τα τμ. ή θα ζητησεις να γκρεμισθει τακτοποιηση/νομιμοποιηση δεν μπορεις να κανεις σε "ξενο οικοπεδο" υγ τωρα ειδα στην προηγουμενη σελιδα τι εχεις γραψει. Αφου υπαρχουν διαφορες ιδιοκτησιακες με τον γειτονα, δεν μπορεις να πουλησεις, αφου δεν ξερεις το οικοπεδό σου.
  1 point
 21. Αρχικά με τις ασφάλειες "ανεβασμένες" εντοπίζεις τη φάση σε κάθε πρίζα. Ακολούθως "κατεβάζεις" όλες τις ασφάλειες και "τζιτζικάρεις" τις φάσεις των πριζών. Όπου ακούς "τζιτζίκι" σημαίνει ίδια ασφάλεια. Εναλλακτικά, κατεβάζεις μία μία τις ασφάλειες, και βλέπεις τι απενεργοποιείται.
  1 point
 22. Έχω χρησιμοποιήσει 2 προγράμματα, το ραφ και το fespa. Συγκρίνοντας τα δύο αυτά προγράμματα, και χωρίς να είμαι εξαιρετικός χρήστης, καταλήγω στα εξής : Από άποψη εποπτικότητας και διαφάνειας των αποτελεσμάτων, το ραφ είναι έτη φωτός μπροστά! Σε πραγματικό χρόνο και εντός της εφαρμογής μπορείς να έχεις εποπτεία κάθε ελέγχου και κάθε δομικου στοιχείου (με πίνακες, με διαγράμματα, με χρωματική διαβάθμιση, με ανάλυση υπολογισμών). Το fespa είναι παρωχημένο σε αυτό το κομμάτι, στάσιμο, ξεπερασμένο και δεν ξέρω, κατά πόσο αφήνει η ίδια η πλατφόρμα προγραμματισμού, περιθώρια βελτίωσης (δηλαδή κατά πόσο είναι εξελίξιμο σε αυτόν τον τομέα). Από άποψη μοντελοποίησης/προσομοίωσης, το ραφ έχει πιο εύχρηστες και πιο φιλικές προς τον χρήστη πολλές ενέργειες, όπως αλλαγή/αντικατάσταση δομικών στοιχείων, εισαγωγή πλακών, εισαγωγή μεσοδοκών/ανισοσταθμιών (συν κάποιες ακόμη). Επίσης διαθέτει κάποιες σημαντικές δυνατότητες προσομοίωσης που απουσιάζουν στο fespa, όπως στροφικά ελατήρια σε πεδιλοδοκούς (έκκεντρες), αυτόματη τοποθέτηση κατακόρυφων στερεών βραχιόνων ανά άξονα. Τέλος, διαθέτει την δυνατότητα επιλογής/επέμβασης στο τρισδιάστατο μοντέλο και όχι απλώς στην κάτοψή του. Το fespa διαθέτει επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία, κάνοντας το πιο πλήρες κυρίως σε περιπτώσεις πλάκας κοιτόστρωσης (τα fem δεν είναι ενσωματωμένα με το τρισδιάστατο μοντέλο, οπότε επιρροή διαφράγματος κλπ είναι εκτός 'κάδρου') και χρονοϊστορία στην γραμμική δυναμική ελαστική ανάλυση (αποτίμηση). Από άποψη παραμετροποιησιμότητας, θα έλεγα οτι είναι εφάμιλλα, κανένα δεν είναι μαύρο κουτί, μιας και έχεις έλεγχο πολλών παραμέτρων-ίσως το fespa να έχει πιο πολλές ρυθμίσιμες παραμέτρους, ειδικά στην ανελαστική στατική ανάλυση. Από άποψη ανάλυσης, έχουν άλλη φιλοσοφία, το fespa διαστασιολογεί/οπλίζει, το ραφ κάνει έλεγχο επάρκειας της οπλισμένης από τον χρήστη διατομής. Και οι 2 μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (δεν θα επεκταθώ περαιτέρω) Από άποψη σχεδίων, τα σχέδια του fespa τα βρίσκω πιο έτοιμα προς την τελική τους εκτυπώσιμη μορφή, το ραφ υστερεί εδώ. Από άποψη εξέλιξης, το ραφ κάνει γοργά άλματα, ενσωματώνει πολλές και διάφορες δυνατότητες, το fespa ας πούμε οτι ενσωματώνει μόνο τις πιο απαραίτητες. (το ραφ ανέπτυξε αρκετά πλήρες πακέτο για σύμμικτες, για ξύλινες, και λεπτομερές πακέτο για τρόπους/μεθόδους ενίσχυσης κατασκευών ω/σ) Ειδικά για τις μεταλλικές κατασκευές, θεωρώ οτι το ραφ έχει την δυναμική να γίνει δυνατό εργαλείο, αλλά του λείπουν ακόμη κάποιες συνδέσεις (βλέπε DTSV) και κάποια εργαλεία. Κατά τα άλλα, τα παραπάνω γραφόμενα ισχύουν και εδώ, αλλά και μόνο το γεγονός ότι στο fespa δουλεύεις/επεμβαίνεις στην κάτοψη της στάθμης και όχι στο τρισδιαστάτο μοντέλο, το καθιστά αρκετά δύσχρηστο για μεταλλικές κατασκευές (συν κάποιες ελλείψεις όπως για παράδειγμα διακριτές δεσμεύσεις σε ΚΛ και ΣΚΛ-άνω/κάτω πέλμα) Από άποψη παρουσίας στην αγορά, το fespa είναι πιο παλιό και εκτιμώ με πιο μεγάλη παρουσία σε πανεπιστημιακές εργασίες/διατριβές. Αυτό το ερμηνεύει ο καθείς κατά το δοκούν. Από άποψη τιμής και υποστήριξης, δεν θα αναφερθώ.
  1 point
 23. Μετά από επικοινωνία με ΥΑΣ και μια τοπική ενημέρωση που μας έκαναν παραθέτω κάποια παραδείγματα σχεδίων. Πιστεύω ότι θα βοηθήσουν όσους ασχολούνται με το θέμα. ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΕΔΙΑ_ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ_ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΑ.dwg
  1 point
 24. Καλημέρα. Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου, και μόνο που έχεις τα πιτσιρίκια να κοιμούνται μέσα στο δωμάτιο είναι σωστή η επιλογή του να μην δουλεύεις το air condition, θα τα μπουκώσει τα παιδιά ο ξηρός αέρας. Δεύτερον, πρέπει να προσέξεις πάρα μα πάρα πολύ το θέμα ασφάλειας. Οτιδήποτε βάλεις ψηλά πάνω από την ντουλάπα, να το έχεις πολύ μα πολύ καλά στερεωμένο στον τοίχο ώστε να αντέχει ακόμα και σε σεισμό 7R... Το καλοριφέρ λαδιού φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να το στερεώσεις, αλλά ούτε και έχει νόημα να το τοποθετήσεις ψηλά! Αν και για εμένα είναι μια τίμια λύση: θα καίει όσο καίνε και τα άλλα συστήματα, παρέχει θερμική αδράνεια και κοστίζει λιγότερο. Εγώ να σου δώσω να καταλάβεις, έχω πάρει ένα τέτοιο 2.500 kw γιατί έχω κι εγώ μια κορούλα και στην πολυκατοικία δεν συνενοούμαστε πάντα με τον καλύτερο τρόπο για το πετρέλαιο, οπότε και συμβαίνει να ξεμένουμε για μερικές μέρες και το παιδί δεν κάνει να κρυώνει. Σε πληροφορώ ότι είναι υπεραρκετό και συνήθως το ρυθμίζω στην 1 σκάλα (1250 W). Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο εφόσον θα καις ηλεκτρική θέρμανση, να γυρίσεις το ρεύμα σου σε νυχτερινό τιμολόγιο - συμφέρει γιατί έχεις άνω του 50% έκπτωση στην τιμή της kwh που πλέον με την προσθήκη της κατανάλωσης της ηλεκτρικής θέρμανσης, η κατανάλωσή σου θα ανέβει αρκετά!
  1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Our picks

  • Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων πυροπροστασίας σε επιχειρήσεις - εγκαταστάσεις
   Αριθμ. 69019 οικ. Φ.700.13 Έγκριση της υπ’ αρ. 13/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης με θέμα: «Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ελέγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων πυροπροστασίας σε επιχειρήσεις - εγκαταστάσεις, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 167 του Ν. 4662/2020».

   ΦΕΚ 5519/Β'/29.11.2021

    
   • 1 reply
  • Εξοικονομώ 2021: Οι υποβληθείσες αιτήσεις ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία εισοδήματος
   Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Εξοικονομώ 2021 ύψους 632 εκατ. ευρώ, με τους ιδιοκτήτες προς το παρόν να μη «σπεύδουν» να ολοκληρώσουν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει αποκλειστικά στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, στο σύστημα συνολικά εισήλθαν 27.121 πολίτες.

   Από αυτούς, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία οι 7.107, καταχώρισαν τα βασικά στοιχεία 17.812, πρόταση παρεμβάσεων υπέβαλαν 1.719, ενώ πήγαν στο επόμενο στάδιο της αποδοχής ή απόρριψης 483.

   Οπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», το τρέχον πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά από τα άλλα, καθώς σε αυτό οι ιδιοκτήτες δεν καλούνται να κάνουν γρήγορα «κλικ» ώστε να επιτύχουν την ένταξή τους. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων, άλλωστε, θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, με το υπουργείο να δέχεται όμως πιέσεις να δοθεί πίστωση χρόνου.
   • 0 replies
  • myDATA/timologio: Οδηγίες για έκδοση παραστατικών
   Με μια σειρά video η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες για ψηφιακή έκδοση παραστατικών μέσω της εφαρμογής timologio.

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Αρτοποιούς

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Γιατρούς

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Εμπόρους

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Εστιατόρια

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Ηλεκτρολόγους

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Κλωστοϋφαντουργούς

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Λογιστές

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Μηχανικούς

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Ξενοδόχους

   myDATA/timologio: Οδηγίες για καταστήματα οπτικών

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Σύμβουλους Ενέργειας

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Βιοτέχνες

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Δικηγόρους

   myDATA/timologio: Οδηγίες για Συμβολαιογράφους
    • Like
   • 19 replies
  • Οι καταγραφές ανεμοστρόβιλων και υδροσιφώνων στην Ελλάδα το 2021
   Κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019 κυμάνθηκε ο αριθμός των σιφώνων ξηράς (ανεμοστρόβιλοι) και θαλάσσης (υδροσίφωνες) που καταγράφηκαν στη χώρα μας το 2021. Το γράφημα δείχνει σε χάρτη την κατανομή των κυριότερων καταγραφών και τον αριθμό των καταγραφών τα τελευταία 5 έτη.

   Συνολικά καταγράφηκαν 97 υδροσίφωνες και 9 ανεμοστρόβιλοι οι οποίοι προκάλεσαν υλικές ζημιές. Οι περισσότεροι σίφωνες εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο (24) και τον Ιανουάριο (23) αλλά οι πιο καταστροφικοί σίφωνες καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.


   Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Ιανουαρίου 2021 ένας εκ των δύο σιφώνων θαλάσσης κοντά στον Κίσσαμο Χανίων πέρασε στην ξηρά καταστρέφοντας θερμοκήπια και ανατρέποντας ένα βαρύ όχημα, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν κάτοικοι της περιοχής. Στις 26 Νοεμβρίου 2021 ένας ανεμοστρόβιλος στο Καλαμάκι Ζακύνθου κατάστρεψε στέγες κτιρίων κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας που προκάλεσε και πλημμύρα. Την ίδια ημέρα, στη Νέα Πέραμο Αττικής ακόμη ένας ανεμοστρόβιλος προκάλεσε υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις στον οικισμό Νεράκι. Την επόμενη ημέρα, 27 Νοεμβρίου, δύο ανεμοστρόβιλοι στην Ηλεία και ένας στη Μεσσηνία προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές μετακινώντας οχήματα και καταστρέφοντας στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων. Δύο ημέρες αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου 2021 υδροσίφωνας που πέρασε στη στεριά ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε στέγες και προσόψεις κτιρίων στην Καστροσυκιά Πρεβέζης, ευτυχώς και πάλι χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Ο τελευταίος ισχυρός σίφωνας που καταγράφηκε το 2021 ήταν στη Σπιάντζα Ηλείας, κοντά στο Κατάκολο στις 27 Δεκεμβρίου όταν και πάλι ένας σίφωνας θαλάσσης πέρασε στη στεριά και περνώντας πάνω από κατοικημένες περιοχές προκάλεσε υλικές ζημιές.

   Την πρώτη ημέρα του έτους μάλιστα καταγράφηκε η μεγαλύτερη “οικογένεια υδροσιφώνων” για το 2021 και ο Σταύρος Κεσεδάκης κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό συνολικά 11 υδροσίφωνες σε λιγότερο από 3 ώρες στη Ρόδο.
   • 0 replies
  • Τι πρέπει να προσέξουν οι κατασκευαστές σχετικά με τον Φ.Π.Α στα ακίνητα
   Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, που είχε δημοσιευθεί στο Capital.gr στις 26 Φεβρουαρίου 2020 μετά την έκδοση της εγκυκλίου Ε.2006/2020, με την οποία δόθηκαν οδηγίες από την ΑΑΔΕ για την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές και με αφορμή της πρόσφατης εκδοθείσας εγκυκλίου Ε.2221/2021, με την οποία δίνονται -αν και καθυστερημένα- αρκετές οδηγίες, θα παρουσιάσω συνοπτικά, τις διευκρινίσεις του Υπουργείου και τι αλλάζει μετά την έκδοση της τελευταίας εγκυκλίου.
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.