Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      1.043


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      18.961


  3. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      26.311


  4. ΙΑΣΟΝΑΣ

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      17.532


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 12/12/2021 in Δημοσιεύσεις

  1. Η απόσταση από τον αγροτικό δρόμο οφείλει να είναι επίσης 15 μ. Το όριο του γηπέδου επί του αγροτικού δρόμου προσομοιώνεται με πλάγιο όριο. Για την περίπτωση της απόστασης των 30 μ από την γραμμή αιγιαλού, αυτή προσομοιώνεται με πρασιά (σύμφωνα και με τις σημειώσεις της κ. Λεμπέση για το Ν. 4014/11). Όμως, κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή η προσομοίωση αφορά την έκδοση οικοδομικής άδειας προκειμένου να αποδεικνύεται ότι επιτρέπονται κατασκευές σε προκήπιο. Για την υπαγωγή αυθαιρεσιών, θεωρώ ότι δεν υφίσταται η πολεοδομική έννοια προκηπίου καθώς δεν έχουμε ρυμοτομικό σχέδιο. Προσωπικά θα επέλεγα και στην περίπτωση αυτή να δώσω παράβαση που αφορά παραβίαση Δ (θεωρώντας ως επιτρεπόμενη Δ τα 30 μ στην θέση αυτή) και εξηγώντας το σκεπτικό στην Τ.Ε. Αν το πας ως προκήπιο, τότε αυτομάτως η αποθήκη (υποθέτω ότι βρίσκεται εντός 30 μ) θα σε πάει σε κατηγορία 5 και εκεί πλέον κοιτάζεις μήπως εμπίπτει σε κάποια από τις εξαιρέσεις (πχ κληρονομική διαδοχή κλπ) προκειμένου να μπορέσει να υπαχθεί στο νόμο
    2 points
  2. ποια σεντρα? Στο ΤΕΕ που αφήνει εξαρχής να μπει η σαρα και η μαρα για να παιρνει τις συνδρομές? Να μην μιλήσω για το πειθαρχικό θα γελάνε και οι πέτρες.... Σε υπηρεσίες που δεν υφίστανται ή υπολειτουργούν? Στη δικαιοσύνη (γενικότερα) που μέχρι να επιβληθούν ποινές θα έχει αποβιώσει ο ελεγχόμενος? Τέλος να μην αναφέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποινές είναι γελοίες. Και να μην αναφέρω ότι -στην Ελλάδα ζούμε- ο "σωστός" μπορεί να πληρώσει το "μάρμαρο" στο τέλος και ο "λάθος" να τη βγάλει καθαρή....
    2 points
  3. σε μια συμβαση εργου υπαρχει ο ιδιοκτητης και ο εργολαβος-κατασκευαστης- επισκευαστης, [απο αυτον μπορει να οριστουν διαφορα συνεγεια, αναλογα με την ειδικοτητα τους, σαν υπεργολαβοι, αλλα υπο την δικη του ευθυνη και επιλογη] που πληρωνονται απο αυτον και αυτος τα παιρνει απο τους ιδιοκτητες. εδω, ειναι ασαφες τι συμβαση υπηρχε, μεταξυ ποιων, ο εργολαβος τι δουλεια εχει, ο Alidana ποιές ακριβως υπηρεσιες προσφερε;;;;.... κατ' αρχας φαινεται οτι οι ιδιοκτητες του εδιναν χρηματα να πληρωσει τα συνεργεια... [γιατι εγω θυμαμαι οτι τα συμφωνητικα εργου πρεπει να κατατιθενται και να θεωρουνται στην ΔΟΥ;;]
    1 point
  4. Σαφεστατα και μπορουμε,εκτος και αν θεωρεις τη συλλογη των αρχειων της οικοδομικης αδειας,την αποτυπωση του διαμερισματος,την εκδοση ΠΕΑ,τα χιλιοστα κλπ, επιστημονικο αντικειμενο που εμπιπτει μονο στο γνωστικο αντικειμενο του Πολ Μηχ ....το ζητημα των επαγγελματικων δικαιωματων , κατα κυριο λογο αφορα τη νομη της πιτας του μεροκαματου, στον οποιο καθ οτι οι Ηλ-Μηχ ειχαμε τη μεριδα του Λεοντος στο ΤΕΕ, επειδη το αντικειμενο των περισσοτερων δεν εστιαζε στο ελευθερο επαγγελμα, μειναμε απ εξω παλαιοτερα και οι Πολ Μηχ εχοντας το πρωτο λογο, τα δωσαν ολα στον εαυτο τους......Οσον αφορα την ΗΤΚ σαφεστατα και εχουν δικαιωμα οποιοι συμμετεχουν στην μελετη επιβλεψη οικοδομικης αδειας, και φυσικα προβλεπεται ανα περιπτωση να εισερχονται και αλλοι μηχανικοι στην ομαδα εργασιας αναλογα τις απαιτησεις της καθε περιπτωσης (τακτοποιηση,αποτυπωση κλπ).Ο νομος ειναι σαφεστατος και δε χρειαζεται καμια διευκρινηση απο κανενα ΤΕΕ.
    1 point
  5. ισχυει αυτό: "Μηπως απλα να κανατε εναν κανονισμο;;; Μιλησες με τον συμβ/φο;" παρακληση εφοσον απαντατε σε αμεσως προηγουμενη αναρτηση μην κανετε παραθεση.
    1 point
  6. Aνέλυσε λίγο παραπάνω την περίπτωση που εξετάζεις. Αναφέρεις ότι υπήρξε κατάτμηση, ενώ είχε εκδοθεί και οικοδομική άδεια. Επομένως, αυτομάτως έχει εφαρμογή το παράρτημα Α του νόμου (υπολογισμός προστίμου θεωρώντας "ΌΧΙ" στην Ο.Α). Συνεπώς, αν όντως είναι μια τέτοια περίπτωση θα επισυναφθεί τοπογραφικό αποτύπωσης . Πρώτη δουλειά είναι να συντάσσεται τοπογραφικό διάγραμμα ειδικά σε "περίεργες" περιπτώσεις, διότι μέσω αυτού αποκαλύπτονται πολλές "αμαρτίες" για το ακίνητο.
    1 point
  7. Ο δρόμος μπορεί να θεωρηθεί (εφόσον το επιβεβαιώνει ο ιδιοκτήτης) ως άτυπη δουλεία (=τοις πράγμασι, όπως ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση). Συνεπώς, ως προς αυτό, καλύπτεται η οικοδομησιμότητα. Ως προς το ρέμα, ελέγχεις αν εμπίπτει στο άρθρο 4 του Ν. 4258/14.
    1 point
  8. [αν καταλαβα καλα,] Σε ενα οικοπεδο εγινε συσταση δυο καθετων για οικοδομη Α και Β, χωρις καθορισμο αποκλειστικων χρησεων.. Οι υπολοιποι ακαλυπτοι χωροι εμειναν κοινοχρηστοι, αλλως η "πισω" οικοδομη δεν θα ειχε "διοδο" προς τον δρομο. Μηπως απλα να κανατε εναν κανονισμο;;; Μιλησες με τον συμβ/φο; .
    1 point
  9. Η πίεση του δικτύου κυμαίνεται, σε σχέση με την κατανάλωση. Το μανόμετρο δείχνει την πίεση μιάς χρονικής στιγμής μόνο.... εκείνης που το βλέπουμε!
    1 point
  10. Ούτε 10mm (1cm) δηλαδή! Μα πόσο πιστοποιημένα είναι αυτά τα συνεργεία μονώσεων ? 😃
    1 point
  11. Το πατάρι στατικώς είναι όροφος και μάλιστα επικίνδυνος, λόγω ασυνέχειας πλακών , δοκών, και υποστυλωμάτων μεγάλου ύψους που συχνά δημιουργεί. Με το πνεύμα κι όχι το γράμμα του νόμου, θα πρέπει να θεωρηθεί όροφος, θεωρώ.
    1 point
  12. Η δήλωση υπόδειξης ορίων του ιδιοκτήτη δεν σε καλύπτει πάντα, καθώς οφείλεις να λαμβάνεις υπόψιν σου, επιπροσθέτως, τυχόν διανομές, αναδασμούς, απαλλοτριώσεις, αιγιαλό κλπ και τότε, την υπόδειξη του ιδιοκτήτη την κάνεις "trim" σε αυτές τις γραμμές. Πάντως συνάδελφε μην αγχώνεσαι. Εσύ κάνε την έρευνά σου για το χείμαρρο και το χέρσο του ελληνικού Δημοσίου. Αν το διάγραμμα είναι παλιό, η εφαρμογή του επί του ορθοφωτοχάρτη έχει κάποιο σφάλμα που σου δίνει ευελιξία. Τότε όντως δύσκολα θα κατηγορηθείς για μικροδιαφορές. Βάσει του παραπάνω λοιπόν, και βάσει του ότι υπάρχει λειτουργούν κτηματολόγιο, τυπικά ζητάς ΔΓΜ όταν είσαι εκτός απόκλισης εμβαδού μόνο, διότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα η ζώνη συμβατότητας σχήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι υποχρεωμένος προς το παρόν να το κάνεις. Είμαι της άποψης λοιπόν, ότι μπορείς να υποδείξεις το όριό σου ελαφρώς διαφοροποιημένο σε σχέση με τα πολύγωνα του κτηματολογίου, χωρίς να έχεις θέμα. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεφύγεις πάνω από 2μ, καθώς είναι η ανοχή που ίσως μελλοντικά θεσμοθετηθεί στα εκτός σχεδίου. Η διαφορά σου είναι πολύ μικρή οπότε διαφοροποιήσου όσο λιγότερο μπορείς από τα πολύγωνα αυτά, ακόμα και κάτω του μέτρου. Τα παραπάνω με επιφύλαξη, και αν κάποιος πιο έμπειρος έχει άλλη άποψη καλό είναι να την πει.
    1 point
  13. Εγώ τους έχω εγγράψει μέσω του "Εξοικονομώ-Αυτονομώ". Αν κρίνω από τα προηγούμενα προγράμματα, η εγγραφή του ωφελούμενου γίνεται άπαξ για όλα τα εξοικονομώ.
    1 point
  14. Καλημέρα,θέλει μια διερεύνηση η απαλλαγή του Ν.720/77.Δεν πέρασε στον Ν.1337/83?Στην υπαγωγή του Ν.4495/2017,συμπεριλήφθηκε κανονικά το τμήμα με απαλλαγή ,ή έμεινε εκτός δήλωσης? υ.γ.συμπληρώνω ότι το Πρόγραμμα απαιτεί τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τη νομιμότητα του συνόλου του ακινήτου που θα ενταχθεί,αλλά το ερώτημα μου,είναι μάλλον για μεταφορά θέματος.Ευχαριστώ.
    1 point
  15. Όχι γιατί στις βεβαιώσεις αυτές πολλές φορές γράφουν, σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του .. τάδε ....το κτίριο προυφισταται του 1955.Επομενως δηλώνει ο ιδιοκτήτης .
    1 point
  16. Διάβασε και το νήμα του Ν. 4495 για τα προ 55 ακίνητα και θα κατανοήσεις τις εναλλακτικές. Με βεβαίωση δημάρχου δεν πας ούτε βήμα παρακάτω.
    1 point
  17. Το ακίνητο πλέον αντιμετωπίζεται ως να έχει Ο.Α αναφορικά με υπολογισμό προστίμου. Έχει εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση. Αν λοιπόν δεν υφίστανται άλλες αυθαιρεσίες σε αυτό, έχεις ένα καθόλα νόμιμο ακίνητο.
    1 point
  18. Αυτή τη στιγμή ισχύει η ανοχή μόνο σε ότι αφορά στο εμβαδό, όπως σωστά αναγράφεις. Αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά το κτηματολόγιο και την ΥΔΟΜ, η οποία αν δει ότι σε τοπογραφικό αδείας είσαι εντός αποδεκτής απόκλισης (10% για εκτός σχεδίου), δεν φέρει κάποια αντίρρηση ούτε ζητάει διόρθωση τίτλου κλπ. Δεν ξερω τι περιθώρια μαγειρέματος κλπ έχεις, σκέψου όμως το ενδεχόμενο μελλοντικά, κάποιος να περιτοιχίσει κατά μήκος του ορίου που θα υποδειχθεί σε ένα τοπογραφικό διάγραμμα. Θα πρέπει λοιπόν, να μην βασιστείς στην επιτρεπόμενη ανοχή εμβαδού, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι κάθε τετραγωνικό γης που θα υποδείξεις ως έκταση του πελάτη σου, δεν αποτελεί στην πραγματικότητα κάποια έκταση του δημοσίου, για την οποία στο μέλλον μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τις αρχές (αυτό έχει συμβεί γενικά πολλές φορές). Αυτό που προτείνω είναι, μία τελευταία επικοινωνία με την κτηματική υπηρεσία του νομού, ώστε να σου πουν για ποιο λόγο δήλωσαν αυτό το τεμάχιο και αν το γεωμετρικό του σχήμα προέκυψε από κάποιο διάγραμμα διανομής κλπ. Αφού κλειδώσει το κτηματολόγιο, νομίζω κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα αντιμετωπίζονται μελλοντικά οι περιπτώσεις διαφορών στα όρια. Και το τι θα νομοθετηθεί τότε. Τέλος, έχω την άποψη ότι, μπορεί γενικά η υπόδειξη ορίων να γίνεται από τους ιδιοκτήτες και να συντάσσεται και η αντίστοιχη δήλωση επί του τοπογραφικού, αλλά σε περιπτώσεις που αυτή "εισβάλλει" σε δημόσια έκταση θεωρώ ότι ο μηχανικός έχει ευθύνη και μπορεί να μπλέξει.
    1 point
  19. Aπό όσο θυμάμαι υπήρχε κάποια απόφαση κάπου στο 2008 η οποία όριζε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία και στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα εκδίδοντας εκείνα τα παλιά χρόνια βεβαιώσεις για προ 55 κτίσματα (έβλεπες κάτι κολώνες κάτι πλάκες κάτι δοκάρια και όλα ήταν προ 55 στην αετοράχη και στη βουνοπλαγιά...). Αν έχεις στοιχεία σωρευτικά και συνδυαστικά και κρίνεις ότι είναι προ 55 καλύτερα να κάνεις μια υπαγωγή στο Ν. 4495 για παραβάσεις μετά το 1955 (πχ μια λοιπή παράβαση) και έτσι να του δώσεις τα νομιμοποιητικά στοιχεία του.
    1 point
  20. Καλησπέρα,αφού έχει απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση,ολοκληρώθηκε και η γ' φάση.
    1 point
  21. Άκη,αν "μάζεψε" από δεξιά προς τ αριστερά,εκτός απ τις ΥΔ,ΥΚ,που περιγράφετε παραπάνω με τον zazeng,έχεις αριστερά την κίτρινη επέκταση 40 cm εντός προκηπίου και δεξιά έχεις "λωρίδα ΔΔ" με τον όμορο, και κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής εις βάρος του διαμερίσματος.Το πρόβλημα σχεδιαστικά είναι ότι εμφανίζεις μια λωρίδα 40 εκ. που υπολείπονται και δεν βάζεις το περίγραμμα της αποτύπωσης σου πάνω στην κάτοψη για να βοηθήσουμε...
    1 point
  22. @freecat Όχι, θα είναι σε άλλο φύλλο καταγραφής με την κατηγορία στην οποία ανήκει.
    1 point
  23. Καλημέρα,συμψηφισμός με άλλη δήλωση του ίδιου νόμου δεν προβλέπεται-Η δήλωση που ακυρώθηκε ήταν σε "Οριστική Υπαγωγή"? υ.γ.παίζει ρόλο ο λόγος της ακύρωσης,γιατί μην έχοντας εικόνα,θα μπορούσε κανείς να υποθέσει διάφορους λόγους
    1 point
  24. Αν είναι πρόβολος μέχρι 2μ δεν εξαιρείται βάσει του ΦΕΚ 1643/Β/18;
    1 point
  25. Καλησπέρα και καλή δύναμη!Έχεις ελέγξει αν γίνεται υπαγωγή προς ρύθμιση με Κατηγορία 4?Εάν ναι,θα μπορούσες να ρυθμίσεις,αφού ελέγξεις ότι μετά την ρύθμιση μπορείς να υπαχθείς στην περίπτωση ιζ) (Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας) για αλλαγή χρήσης.
    1 point
  26. @HAROUL Θα συγκρίνεις τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών (συνολικά) με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη τους. Αν οι κατασκευές επί των κοινοχρήστων χώρων ανήκουν και στους δύο, τότε η σύγκριση θα γίνει με τα συνολικά επιτρεπόμενα μεγέθη.
    1 point
  27. @GEO-engineer Όχι δεν υπάρχει κανένα κόλημα.Θα του δώσεις την ΗΤΚ όπως συμφωνήσατε και ολοκλήρωσες.Η παράταση αφορά την ισχύ των βεβαιώσεων.Μπορει όμως όποιος επιθυμεί να εκδόσει κανονικά ΗΤΚ και δεν βλεπω λόγο ο συμβολαιογράφος να μην την χρησιμοποιήσει. Ίσα-ίσα κάνει ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο συμβόλαιο για τον πελάτη του.Ελπίζω να μην αναζητήσουν τπτ παζάρια στην αμοιβή σου επειδη δήθεν δεν είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή η ΗΤΚ στο συμβόλαιο, γιατί στην ελληνική παράνοια όλα τα έχουμε δει.
    1 point
  28. αν δεν έχετε την εμπειρία και δεν είστε εξοικειωμένος να δημιουργήσετε την ΗΤΚ του ακινήτου, πολύπλοκη διαδικασία κυρίως όταν λείπουν τα σχέδια της οικ. Αδειας συνιστώ να βρείτε ένα μηχανικό που να ασχολείται και να του αναθέσετε αυτου
    1 point
  29. Συναδελφοι μη παραπληροφορουμε τους υπολοιπους συναδελφους ,χαριν συντεχνιακων συμφεροντων.....Δικαιωμα εκδοσης ΗΤΚ εχουν ολοι οι μηχανικοι οι οποιοι εχουν επαγγελματικο δικαιωμα συμμετοχης στην εκδοση Οικοδομικης Αδειας....οτιδηποτε αλλο θα ηταν τουλαχιστον γελοιο, αν για παραδειγμα λεγαν οτι η Τοπογραφοι ή οι Αρχιτεκτονες εχουν περισσοτερες επιστημονικες βασεις απο τους Μηχανολογους μηχανικους για την ΗΤΚ(μιλαμε για τελειως γελοιο ομως). Σαφεστατα και μπορουμε Συναδελφε και κατα τη γνωμη μου εσεις δε μπορειτε αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα....τιθεται θεμα επιστημονικης επαρκειας μηπως? ή μηπως τιθεται θεμα μη μοιραστει κανα μεροκαματο? Ειναι αυτοι που βγαζουν με 30ευρω πιστοποιητικα , με στοιχεια μαιμου.....φυσικα θα επρεπε να τους αφαιρεσουν την αδεια και να αποζημειωσουν ολους τους υπολοιπους για διαφυγοντα κερδη (υποβαθμιση αμοιβων κλπ) (1) Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. (2) Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
    1 point
  30. Ο πελάτης δεν πρόκειται να σταματήσει να κοιτάει το φθηνό, τόσο γιατί γενικά υπάρχει η παιδαριώδης νοοτροπία πως όσο φθηνότερα αγοράσεις κάτι ή πληρώσεις για μια παροχή υπηρεσίας τόσο εξυπνότερος, ψαγμένος και μάγκας είσαι, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό εδώ, ότι η δουλειά του μηχανικού δεν εκτιμάται από τον κόσμο, αυτό συμβαίνει διότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο μηχανικός είναι ο αναγκαίος επαγγελματίας ο οποίος ορίστηκε από το κράτος για να διεκπεραιώσει την τάδε εργασία (σχέδια, μελέτες, χαρτιά, άδειες, βεβαιώσεις, γραφειοκρατία κτλ) ώστε να μπορεί ο χ, ψ, ω πελάτης να κάνει την δουλειά του aka, να χτίσει να κατασκευάσει να φτιάξει να κάνει να ράνει, όταν βέβαια θα αρχίσει ο πελάτης να ψάχνει για ποιότητες υλικών εκεί μια χαρά θα δώσει παραπάνω λεφτά αν τα έχει και του αρέσει κάτι. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με άλλους κλάδους. Αντίθετα αν ερευνήσουμε άλλους τομείς π.χ των γιατρών, εκεί επειδή μιλάμε για πρόβλημα υγείας και ο ασθενής δεν θέλει να ρισκάρει με κάποιο μελλοντικό πρόβλημα ή μη σωστή θεραπεία που θα του προκαλέσει και άλλα προβλήματα ταλαιπωρία και χρήματα, εκεί δεν θα κοιτάξουν όλοι τον φθηνότερο γιατρό, θα κάνουν έρευνα θα ψάξουν και θα ρωτήσουν και αν όχι στον ακριβότερο θα πάνε στον μέσο όρο, θα εκτιμήσουν επίσης συστάσεις από γνωστούς αλλά και το βιογραφικό/φήμη του γιατρού.
    1 point
  31. Έπρεπε να τους είχαν αφαιρέσει την άδεια και να τους εδίωκαν ποινικά κ.λπ.
    1 point
  32. Σαχλαμάρες πρόστιμα... Απλώς για τα μάτια του κόσμου... 200 ευρώ λέει πρόστιμο αντί να τον σκίσει!!! Ορθότατα!!! Γι' αυτό λέμε πάντα "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα"....
    1 point
  33. Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο στο μπουρδε.... Ελλαδιστάν που δραστηριοποιούμαστε.... Ακόμα και να μην επιτρέπεται από αυτή την ειδικότητα να εκδοθεί ΠΗΤΚ, άδεια δεν πρόκειται ν' αφαιρεθεί, ούτε στην Τρίτη Παρουσία κ.λπ. Ποιός σου είπε ότι, απαγορεύεται; To TEE ασχολείται με άλλα πιό προσοδοφόρα "αντικείμενα" με αυτό κι όχι με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μελών του... Παραδείγματα άπειρα! Αν αρχίσω να γράφω, θα με πετάξουν έξω οι αρμόδιοι, καθότι απαγορεύεται να τα "χώνεις" στο μεγάλο "μπαμπά".... Από την άλλη το ΤΕΕ δεν νομοθετεί! Αν ο νόμος ήθελε να το προσδιορίσει αγαπητέ μου, θα το είχε κάνει... Η έστω εκ των υστέρων το ΤΕΕ πριν ζητήσει π.χ. τα 20άρικα θα το είχε νομίμως προσδιορίσει... Το ΤΕΕ μέχρι σήμερα μας έχει δείξει ότι, βγάζει την ουρά του απ' έξω... Θυμίζω "με δική του ευθύνη ο μηχανικός ανεβάζει ό,τι ανεβάζει για να ολοκληρώσει π.χ. μια δήλωση υπαγωγής"!!!!! Δες στήριξη.... κ.λπ.
    1 point
  34. Κατά τη γνώμη μου όχι. Αλλά και να το κάνεις πιστεύεις ότι, στο μπουρδε.... Ελλαδιστάν θα σου πει κάποιος κάποτε κάτι;
    1 point
  35. ειδες τι διαφορα κανει ενα.... "κομμα"???🙂 [θεοδωρε τις καλησπερες μου]
    1 point
  36. Όχι. Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Απόδειξη ότι η ισχύουσα μορφή του νόμου (άλλαξε με τον ν.4546/18) είναι : ιβ) Για κάθε οικοδομική εργασία σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από τη γραμμή παραλίας, ή με πρόσωπο σε βασικούς κυκλοφοριακούς άξονες (Βασικό-Δευτερεύον-Τριτεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο και Πρωτεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο).
    1 point
  37. δες αν εχει εδω κατι ΥΑ ΥΠΕ//2020 (ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/11170/321 ΦΕΚ Β 313 2020): Τεύχος Οδηγιών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) (762386) κατα τα λοιπα, ετσι εχει σημερα το αρθρο 7: «Άρθρο 7 Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.)- Συγκρότηση και αρμοδιότητες «1. Με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εκδίδεται μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συγκροτείται ένα Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) ή και περισσότερα, εάν υπάρχει σχετική ανάγκη, σε κάθε περιφερειακή ενότητα. «Κατ` εξαίρεση στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων δύναται κατόπιν πρότασης του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος να μην συγκροτείται Σ.Α. σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αλλά να συγκροτούνται με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σ.Α. με αρμοδιότητα σε περισσότερες της μίας περιφερειακές ενότητες.». Το Σ.Α. είναι αρμόδιο για την παροχή σύμφωνης γνώμης επί των αρχιτεκτονικών μελετών στις εξής περιπτώσεις:». α) Για κάθε οικοδομική εργασία (ανέγερση, επισκευή, προσθήκη, κατεδάφιση) σε κτίρια, οικόπεδα ή γήπεδα, που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η ανωτέρω γνώμη δεν απαιτείται για οικοδομικές εργασίες ή τεχνικά ή άλλα έργα στο εσωτερικό υφισταμένου κτιρίου, οι οποίες δεν επιφέρουν τροποποιήσεις των όψεων αυτού, όπως επίσης δεν απαιτείται και στις περιπτώσεις κτιρίων ή έργων που είναι αποτέλεσμα πανελλήνιου ή διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. β) Για κάθε οικοδομική εργασία σε κτίρια ή χώρους των οποίων έχει ήδη κινηθεί ή ολοκληρωθεί η διαδικασία κήρυξής τους ως διατηρητέων με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθώς και σε όμορα με αυτά ή έναντι αυτών κτίρια ή γήπεδα. γ) Για κάθε άλλη εργασία εφόσον η υπόθεση παραπεμφθεί σε αυτά από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «δ) Για κάθε μελέτη διαμόρφωσης ή ανάπλασης κοινόχρηστων ή αδόμητων χώρων, εκτός από τις περιπτώσεις για τις οποίες διενεργήθηκε δημόσιος πανελλήνιος ή διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Κατ` εξαίρεση για τις περιπτώσεις πλατειών και κοινοχρήστων χώρων ιδιαίτερης σημασίας, οι σχετικές μελέτες διαβιβάζονται από το Σ.Α. στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.) προς γνωμοδότηση.» ε) Για αρχιτεκτονικές μελέτες που διαφοροποιούνται από τα μορφολογικά στοιχεία και την τυπολογία που επιβάλλεται με ειδικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί ανά περιοχή, προστατευόμενη ή μη. στ) Για τις άδειες κατεδάφισης κτιρίων που ανεγέρθηκαν πριν το έτος 1955. ζ) Για την έγκριση της διάσπασης του ενιαίου κτιρίου της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 24/ 31.5.1985 (Δ`270), καθώς και αν επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις η διάσπαση του όγκου του κτιρίου. η) Για την έγκριση της οικοδόμησης σε μη άρτια οικόπεδα του άρθρου 25 του ν. 1337/1983 (Α` 33). θ) Για την έγκριση της οικοδόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις για την οικογενειακή στέγη του άρθρου 41 του ν. 1337/1983. ι) Για κάθε περίπτωση που προβλέπεται από άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις η γνωμοδότηση του Σ.Α.. ια) Για την έκδοση αδείας νομιμοποίησης αυθαιρέτων οικοδομικών εργασιών ή κατασκευών, του άρθρου 29 του παρόντος, που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις. ιβ) Για κάθε οικοδομική εργασία σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από τη γράμμη παραλίας, ή με πρόσωπο σε βασικούς κυκλοφοριακούς άξονες (Βασικό-Δευτερεύον-Τριτεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο και Πρωτεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο). [αν ηθελε να ειναι συνδυαστικα θα ελεγε ..."γραμμη παραλίας και με προσωπο..." Εδω εχει και "κομμα" και ενα "ή" οχι "και"] ιγ) Για όλα τα κτίρια για τα οποία απαιτείται η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). «Για περιπτώσεις ανέγερσης κτιρίων, με προσμετρώμενη επιφάνεια στον Συντελεστή Δόμησης άνω των 5.000 τ.μ., η ανωτέρω γνωμοδότηση χορηγείται από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.) της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου.». 2. Στις νησιωτικές περιοχές αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, πέραν των ανωτέρω περιπτώσεων, είναι αρμόδια για την έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία, για την οποία απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 σε ακίνητα, κείμενα εκτός ορίων οικισμού ή σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. 3. α) Σε περίπτωση έκθεσης επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών σε κτίρια ή γήπεδα που βρίσκονται σε ιστορικά κέντρα πόλεων ή οικισμών, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, καθώς και σε κτίρια ή χώρους που έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι, σύμφωνα με την παράγραφο 1β, το Συμβούλιο γνωμο- δοτεί μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της αίτησης έγκρισης κατεδάφισης. β) Κατ` εξαίρεση σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών ή ανωτέρας βίας, η διαδικασία της αίτησης έγκρισης κατεδάφισης δύναται να καθορίζεται ειδικώς με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντάσσεται τεύχος οδηγιών προς τα μέλη των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία έκδοσης γνωμοδότησης των Συμβουλίων αυτών.». Παρατείνεται από τη λήξη τους έως τις 28-6-2019 η θητεία: α) των επιτροπών που είχαν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4178/2013, οι οποίες επιλαμβάνονται για τις υπαγωγές του άρθρου 116 του ν. 4495/2017 μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας της επιτροπής της παρ. 3 του άρθρου αυτού, β) των υφιστάμενων οργάνων που λειτουργούν μέχρι τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων και επιτροπών των άρθρων 7, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 22 και 24 του ν. 4495/2017, και ασκούν τις αρμοδιότητές τους, αυτές που τους είχαν αποδοθεί πριν τη δημοσίευση του ν. 4495/2017, καθώς και αυτές που ορίζονται σε αυτόν."
    1 point
  38. Καλημέρα Θεοχάρη!Κι εγώ με τη σειρά μου θα συμφωνήσω με όσα παραθέτεις...Η μελέτη "μελέτη" και τα βάρη στον πολίτη,δυστυχώς...Μεγάλο ζήτημα...
    1 point
  39. Έχεις δίκιο Λία...Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται εσύ να την εκδώσεις ξανά και να μοιράζεις πρωτότυπες της ίδιας βεβαίωσης...Θα έπρεπε να την δώσουν στην ΔΟΥ να αντιπαραβάλει παλαιότητες κλπ.με την δήλωση φόρου μεταβίβασης και να επιστραφεί.Ωστόσο,είναι δημόσια υπηρεσία και την ζητάει...Δεν θα δικαιολογήσω εγώ τους συμβολαιογράφους εδώ, απλά κι αυτοί τον Γολγοθά τους τραβάνε...
    1 point
  40. Εἶναι πολύ εὔκολο, διότι εἶναι ἐνσωματωμένα ἀπό τόν "Bill" στίς γλῶσσες τῶν windows (τή στιγμή πού "ἐμεῖς" καταργήσαμε τήν ἱστορική γραφή γιά λόγους δῆθεν εὐκολίας). Στήν ἔκδοση πού χρησιμοποιῶ (w. 7 prof.) τά βήματα εἶναι : Control Panel, Region and Language, Keyboard languages, change language, General, Add ...Greek Polytonic. Δέν χρειάζεται τίποτα ἄλλο. Στέλνω καί τό παρακάτω κείμενο " Πολυτονικό στά windows" γιά βοήθεια. Πολυτονικά στα Windows (XP, Vista & 7) Απαραίτητες ενέργειες: 1. Ενεργοποιούμε την Πολυτονική ρύθμιση πληκτρολογίου: δεξί κλικ στο εικονίδιο της Γλώσσας (κάτω-δεξιά, εκεί που γράφει ΕL ή ΕΝ) -> Ρυθμίσεις -> Προσθήκη -> Επιλέγουμε: Γλώσσα εισαγωγής Ελληνική, και διάταξη πληκτρολογίου Ελληνική Πολυτονική. Με αυτές τις ενέργειες θα έχουμε δύο ρυθμίσεις στην ελληνική γλώσσα: την Ελληνική (δηλ. την μονοτονική ρύθμιση) και την Ελληνική πολυτονική. Εφόσον η εναλλαγή μεταξύ αγγλικών και ελληνικών γίνεται με Alt + Shift, η εναλλαγή μεταξύ ελληνικών μονοτονικών και πολυτονικών γίνεται με Ctrl + Shift. Μπορούμε να καταργήσουμε την μονοτονική ρύθμιση· η πολυτονική ρύθμιση καλύπτει όλες τις ανάγκες (έχοντας όμως υπόψη αυτό που επισημαίνεται στην πρώτη παράγραφο της επόμενης σελίδας). 2. Χρησιμοποιούμε πολυτονική γραμματοσειρά. Στα Windows ΧΡ είναι προεγκατεστημένες οι Palatino Linotype, Tahoma, Microsoft Sans Serif και Arial Unicode MS. Στα Windows Vista υπάρχουν επιπλέον οι Arial, Times New Roman, Courier New και Segoe UI, και στα Windows 7 υπάρχουν επίσης και οι Calibri, Cambria, Consolas και Gabriola. Οι πολυτονικοί χαρακτήρες παράγονται με τον τρόπο που δείχνει ο επόμενος πίνακας (πατάμε το πλήκτρο ή τον συνδυασμό των πλήκτρων, τα αφήνουμε, και μετά πατάμε το γράμμα). Το πλήκτρο AltGr είναι το δεξί Alt και ισοδυναμεί με το αριστερό Ctrl + Alt. Βλέπε επίσης τις απεικονίσεις των συνδυασμών πληκτρολογίου στις επόμενες σελίδες. Πλήκτρο Παραγόμενο πολυτονικό σύμβολο Παράδειγμα AltGr + Shift + ] ή Shift + ] και μετά τελεία Άνω τελεία · [ Περισπωμένη ᾶ { (δηλ. Shift + [) Υπογεγραμμένη ᾳ ' (πλήκτρο δεξιά του τόνου) Ψιλή ἀ " (πλήκτρο δεξιά του τόνου με Shift) 3ασεία ἁ / Ψιλή-Οξεία ἄ ? 3ασεία-Οξεία ἅ = Ψιλή-Περισπωμένη ἆ + 3ασεία-Περισπωμένη ἇ ] Βαρεία ὰ \ Ψιλή-Βαρεία ἂ | 3ασεία-Βαρεία ἃ ~ (πλήκτρο πάνω από το Tab με Shift) 3ιαλυτικά-Βαρεία ῢ AltGr + ` 3ιαλυτικά-περισπωμένη ῧ Οι συνδυασμοί της υπογεγραμμένης (π.χ. ᾷ, ᾀ, ᾁ, ᾄ, ᾅ, ᾆ, ᾇ κ.λπ.) παράγονται με πατημένο το δεξί Alt (AltGr) την στιγμή που πατάμε το πλήκτρο του τόνου ή της περισπωμένης ή του πνεύματος (π.χ. για να γράψουμε ᾄ πατάμε AltGr + / και μετά α). ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Στις περιπτώσεις του συνδυασμού οξείας με υπογεγραμμένη (π.χ. ᾴ) 2 χρησιμοποιηθούμε το πλήκτρο Q αντί για το πλήκτρο του τόνου, δηλ. πατάμε AltGr + q και μετά το γράμμα. Εάν θέλουμε να γράψουμε τους χαρακτήρες που αναγράφονται πάνω στα πολυτονικά πλήκτρα, δηλ. ; : - + " ' / ? [ ] { } _ =, μετά το πάτημα του αντίστοιχου πλή- κτρου πατάμε το κενό διάστημα (space). ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: για την απρόσκοπτη γραφή πολυτονικού κειμένου στο MS Word, πρέπει να απενεργοποιηθεί η επιλογή "Αντικατάσταση κειμένου κατά την πληκτρολόγηση" (Εργαλεία -> Επιλογές Αυτόματης 3ιόρθωσης).
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.