Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Equalizer

    Equalizer

    Core Members


    • Πόντοι

      9

    • Περιεχόμενα

      226


  2. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      1.043


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      7.390


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      26.310


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 26/02/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Θα σου πω μιαν ιστορία (πραγματική) Πριν κάμποσα χρόνια (φτασμένος ων επαγγελματικά), πελάτης μου θέλησε να συνεργαστώ με αρχιτέκτονα για την οικοδομή του. Στο στατικό μοντέλο που συζητούσαμε, προέκυψε αμφιέρειστο δοκάρι ανοίγματος περίπου 7 μ. Το ήθελε (ο συνάδελφος) με κρέμαση 30 εκ (αν θυμάμαι καλά). Μετά από έλεγχο, του εξήγησα ότι δεν βγαίνει, και του πρότεινα δυο λύσεις. Είτε η στατική μελέτη θα γίνει όπως πρέπει και την υπογράφω, είτε κάνω τη μελέτη όπως τη θέλει και την υπογράφει αυτός. Αρνήθηκε και τα δυο. Αρνήθηκα κι εγώ να συνεχίσω τη συνεργασία μαζί του, και χωρίσαμε όμορφα κι ωραία. Φυσικά, βρέθηκε κάποιος από αυτούς που "κάνουν τα πάντα" και υπέγραψε. Το κέρδος μου από την ιστορία (και από άλλες παρόμοιες)? Κοιμάμαι ήσυχος. Όπως κι ο άλλος, αλλά δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι. Σημασία έχει να πορεύομαι σύμφωνα με τη συνείδησή μου. Και, δεν μου βγήκε σε κακό.
    4 points
  2. Ναι ο μεσότοιχος είναι ο ενδιάμεσος τοίχος στα δύο μπάνια. Εγώ θα πρότεινα, αφού στεγανοποιήσετε την επιφάνεια του τοίχου από την πλευρά σας με κάποιο τσιμεντοειδές ή ακρυλικό, να βάλετε ένα φύλο φελλού και να το κλείσετε με στεγανή τσιμεντοσανίδα. Ο φελλός έχει καλή ηχομονωτική συμπεριφορά και μικρό πάχος (ιδανικό για την περίπτωσή σας) αλλά...είναι ακριβό υλικό, δουλεύεται δύσκολα (θρυμματίζεται, δεν κολλάει σε επιφάνειες, δεν στερεώνεται εύκολα) και χρειάζεται ειδικούς για την τοποθέτησή του (να κόψουν σωστά τα κομμάτια να μην δημιουργήσουν ηχογέφυρες με τα στηρίγματα κλπ). Το ίδιο απαιτεί και η διαδικασία στεγάνωσης και υγρομόνωσης της τσιμεντοσανίδας. Απ' ότι καταλαβαίνετε δεν είναι κάτι που θα μπορέσετε να το κάνετε εσείς ιδιοχείρως.
    2 points
  3. Συγνώμη που παρεμβαίνω σε ζήτημα σαν αυτό… αλλά καθαρά αρχιτεκτονικά μιλώντας κι εγώ μπορεί να προτιμήσω πρόβολο και 5 μέτρα αλλά θα πρέπει πριν τον κάνω να έχω εξασφαλίσει την οικονομική δυνατότητα από τον εργοδότη ότι μπορεί να πληρώσει ειδικές κατασκευές με ειδικές στηρίξεις (πχ από προεντεταμένα μέχρι στήριξη από άνω ή ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί)… Οπότε ας τσεκάρει τις προτιμήσεις….. Και δεν υπάρχουν αρχιτεκτονικοί λόγοι. Αυτό στο υπογράφω ως αρχιτέκτονας. Υπάρχουν αρχιτεκτονικές επιλογές.
    2 points
  4. @N1kola5 Ακόμα και να ήθελες να βάλεις δοκάρια εκατέρωθεν του προβόλου, θα είχες κάτι σαν στήριξη και όχι στήριξη (δηλαδή, αναξιόπιστη λύση). Το statics της multisoft ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων "ξέρεις από vespa;". Εύχρηστο και αποδοτικό αλλά ακατάλληλο για την αντιμετώπιση εξεζητημένων καταστάσεων. Εν ολίγοις, προτείνω να εγκαταλείψεις την ιδέα αυτού του προβόλου. Δεν μπορώ, όμως, να μην ρωτήσω: Σε αυτόν τον χώρο 3,50 χ 8,40, τι θα φτιάξουν; Σαλόνι και τραπεζαρία με πλήρη εξοπλισμό; Χωρίς να έχω την πρόθεση να επέμβω στην μελέτη κανενός, το μπαλκόνι είναι μπαλκόνι και όχι καθιστικό.
    2 points
  5. @panos_hmty Ναι, θα υποβληθούν κανονικά.
    2 points
  6. μου είπαν από το ΤΕΕ: πως σύμφωνα με το Άρθρο 99, παρ. α: οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα, να υποβάλουν σε 1 δήλωση διαφορετικές Ο.Ι. σύμφωνα με το Άρθρο 96, παρ., όταν οι ΟΙ υπάγονται σε Κατηγορία 1, θέλουν υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις. μετά την περαίωση, για μεταβιβάσεις, δίνουμε χωριστές Βεβαιώσεις Μη Αυθαιρεσίας για κάθε ΟΙ, που τακτοποιήσαμε με 1 Δήλωση
    2 points
  7. Καλημέρα, έκανα ερώτηση στο [email protected] σχετικά με το αν μπορούμε να τακτοποιήσουμε σε μια δηλωση ταυτόχρονα 2 διαφορετικές ΟΙ της ίδιας πολυκατοικίας. Μου απάντησαν πως μπορούμε. (Με εξαίρεση τα προ του 75, που θέλουν υποχρεωτικά 2 διαφορετικές δηλώσεις) Και μάλιστα 1 Λοιπή Παράβαση και 1 Φύλλο Καταγραφής Κατηγορίας 3, μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα και τις 2 ΟΙ.
    2 points
  8. Version 1.0.0

    1.514 downloads

    Ανεβάζω .xls για υπολογισμό λοιπών παραβάσεων βάσει αναλυτικού για Ν.4495 & Ν.4178 με μικρες βελτιωσεις.
    1 point
  9. Φαινεται οτι πιανει που ειμαι Σαββατογεννημενος.. Σε οσες περιπτωσεις ο Αρχιτεκτονας ή και ο πελατης ζητουσαν εξοχως μεγαλους εξωστες καταφερνα στο τελος να τους πεισω να κανουν πισω. Με απλα λογια και παντα με συναινετικο λογο καταλαβαιναν τι πανε να κανουν.
    1 point
  10. ποιά "διαδικασία προχωραει"; Εισαι σε περιοχη κτηματολογιου; Και τα αυθαιρετα δηλωνονται εδω σελ. 19 http://ktimalakonia.gr/images/pdf-files/FAQ-Lakonia.pdf
    1 point
  11. οπως εχει αναφερθει παρα πολλες φορες, η ΔΔ ειναι Ειναι στην αδεια 60/60 και στην συσταση 55/65 Εντος του περιγραμματος των ΟΙ δεν υπαρχει ΔΔ. Υπαρχει διαρρυθμιση για το ερωτημα... αν η αδεια του 4ου οροφου συμφωνει με την συσταση του 4ου οροφο, δεν εχεις τπτ. Για τους υπολοιπους οροφους, η αδεια του 4ου εκλεισε την προηγουμενη αδεια, αρα η συγκριση θα γινει μεταξυ αδειας υπ-ισ-1ου-2ου και 3ου με την συσταση αυτων.
    1 point
  12. Καλησπέρα σας. Υλικά υπάρχουν πολλά ανάλογα με την τσέπη σας. Σίγουρα αν μονώσετε τοίχους, δάπεδο και οροφή θα έχετε άριστο αποτέλεσμα, αλλά το 70% - να μην πω και το 80% - του θορύβου περνάει μέσα από τον μεσότοιχο. Προφανώς είναι ένας μικρού πάχους τοίχος ο οποίος, κατ' αρχήν, πρέπει να στεγανοποιηθεί από ρωγμές και τρυπήματα και στη συνέχεια να μπει ο ηχομονωτής και το εξωτερικό κάλυμμα. Εξαρτάται τι θέλετε εσείς. Επίσης λόγω της παρουσίας υδρατμών οι τοίχοι και τα υλικά θέλουν προσοχή στην πιθανότητα να δημιουργήσουν μύκητες. Σε κάθε περίπτωση να απευθύνεστε σε ειδικούς τεχνικούς που γνωρίζουν πολύ καλά ηχομόνωση και παραδίδουν το έργο με απόδειξη ηχομέτρησης πριν - μετά.
    1 point
  13. αλλο η μονομερης αλλο η τροποποιηση της συστασης ολης της οικοδομης Η μονομερης αφορα τακτοποιησεις επι κοινοχρηστων για μια ξεχωριστη ΟΙ και μονον ως προς τα τμ. Οχι στα χιλιοστα.... και απαιτει βεβαιωση Η τροποποιηση ολης της συστασης με αλλαγη χιλιοστων, απαιτει βεβαιωση νομιμοτητας για ολες τις ΟΙ... επρεπε να συννενοηθεις απο πριν με τον συμβ/φο. τελικα τι υπογραψατε;;;
    1 point
  14. Δεν υπάρχει κάτι επίσημο σε ψηφιακή μορφή. Οι χάρτες στο internet είναι ενδεικτικοί και δεν παρέχουν ακριβή στοιχεία για την εφαρμογή θεσμικών γραμμών. Προτείνω να γίνει τοπογραφικό με τεκμηρίωση εφαρμογής των ορίων του οικισμού και να κατατεθεί στην Πολεοδομία.
    1 point
  15. Φουρούσια ισχυρα από τα κ26, κ27 , κ28 δεν μπορείς να βγάλεις ? Φέρνεις μετά δοκάρι πεπλατυσμένο , πλάτους 1 Μ και με ύψος γύρω στα 40 εκ παράλληλα και δίπλα από τα Δ 22 , Δ 23 και τα υπόλοιπα 2.5 μέτρα τα πιάνεις πρόβολο.
    1 point
  16. @Roukat Όπως θα έχεις παρατηρήσει η εξαγωγή των ποσοστών έχει γίνει βάσει του αθροίσματος "όγκος διαμερίσματος συν όγκος κοινοχρήστων". Ο όγκος των κοινοχρήστων του ισογείου δεν λαμβάνεται υπόψιν, δηλαδή δεν υπολογίζεται ο όγκος κοινοχρήστων που αναλογεί στο κάθε διαμέρισμα. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι σωστό.
    1 point
  17. Προφανέστατα υπάρχει ένα μπέρδεμα ανάμεσα στο "το έβγαλε το πρόγραμμα" και στην εξ'αντικειμένου πραγματικότητα. Πρόβολος από μπετόν ανοίγματος 3,50μ ασφαλής, δεν υπάρχει. Ακόμη και τριέρειστη πλάκα με αυτό το άνοιγμα είναι επισφαλής. Σε τέτοιου είδους άνοιγμα θα πρέπει να μελετηθεί ο ερπυσμός και ο έλεγχος βελών να γίνει με άμεσο υπολογισμό και όχι με την απλοποιητική σχέση απαλλαγής του ευρωκώδικα. Μετά από αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι το θέμα γίνεται σχεδόν φιλολογικό. εδιτ: Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν κάποιος "να μην θέλει" όταν συζητάμε για μια διατομή περί τους 35πόντους πάχος, με έναν οπλισμό της τάξης του Φ14/10, χώρια τον ερπυσμό, χώρια τον έλεγχο βελών, χώρια την ψαθυρή εργοδιάβρωση που σε λίγα χρόνια θα αρχίσει να δουλεύει, καθώς το C30/37 με υποψιάζει για παραθαλάσσιο περιβάλλον. Εγώ αν μου έλεγαν τέτοια θα έτρεχα να γλυτώσω.
    1 point
  18. 1 point
  19. Δεν έχω την πλήρη εικόνα που έχεις εσύ (τίτλους, πίνακες, σχέδια, υφιστάμενη κατάσταση) για να σου πω τι να κάνεις. Το μόνο που λέω είναι ότι αν θέλουν ή πρέπει να αλλάξουν πίνακα θα πρέπει να ξανα μετρήσεις. Αν θέλουν να επιμερίσεις επιφάνειες ή θα μετρήσεις με δική σου ευθύνη τις επιφάνειες που θα επιμερίσεις ή θα πρέπει να αποδεχτούν σε νεό επιμερισμένο μερικό τμήμα πίνακα (της δικής σου πχ ιδιοκτησίας) να υπαρχει στον Πίνακα δήλωση του Μηχανικού (δηλαδή δική σου) ότι οι αναγραφόμενες επιφάνειες δεν έχουν μετρηθεί (ή κάτι σχετικό) και είναι με βάση κάποιο άλλο πίνακα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα... ή κάτι ανάλογο... Σου είπα... συ ξέρεις. Απλά δώσε προσοχή τι υπογράφεις διότι κάνουν πάσα την μπάλα σε εσένα.... βλακείες δικές τους .....
    1 point
  20. Γιατί όχι? Η επιφάνεια των κοινοχρ. που διανέμεται στις ο.ι. είναι η συνολική, και όχι αυτή του κάθε ορόφου
    1 point
  21. ειναι μπερδεμενη η ερωτηση...τεσπα να πω την γνωμη μου... ο υπόγειος όροφος χωρισμένος στα δύο (στην Ο.Α. ενιαίος) αποτελεί Δ.Δ. ? ο ισόγειος όροφος με το ένα κατάστημα να έχει πάρει τ.μ. από το άλλο αποτελεί Δ.Δ. ? ο 1ος όροφος (που είναι μια Ο.Ι.) με το συνενωμένο γραφείο (στην Ο.Α. δύο γραφεία) αποτελεί Δ.Δ. ? ο 2ος και ο 3ος όροφος που είναι μια Ο.Ι. αλλά στην Ο.Α. είναι δύο γραφεία είναι διαφορετική διαρρύθμιση 1] αν εννοεις οτι αδεια και συσταση δειχνουν εναν χωρο, τοτε εχεις αυθαιρετο διαχωρισμο με μεσοτοιχια. Αν ειναι στην αδεια ενας και στη συσταση δυο, τοτε εχεις ΔΔ. 2] στο ισογειο, εχεις αδεια για 2 εχεις συσταση για.... δεν λες.......και δεν λες πώς και τί εχει παρει το ενα απο το αλλο; 3] ο 1ος οροφος εάν ηταν στην αδεια δυο και στην συσταση ενας, τοτε εχεις ΔΔ. Αν ηταν στην αδεια δυο και στη συσταση δυο αλλα εχουν ενωθει εχεις μια καθαιρεση μεσοτοιχιας - αυθαιρετη λειτουργική συνενωση 4] ο 4ος και 3ος ηταν στην αδεια απο δυο χωρους και στην συσταση εγιναν απο απο ενας; εχεις ΔΔ ...μια σε καθε οροφο. Αυτα...με βαση οσα μπορεσα να καταλαβω. Η βασικη αρχη για την ΔΔ ειναι να υπαρχει διαφορα στις κατοψεις της αδειας με τις κατοψεις της συστασης. Εν τελει, θεωρω οτι εσωτερικη διαρρυθμιση εχεις για αλλαγες εντος των "τοιχων" του περιγραμματος της ΟΙ, χωρις να κανεις διαχωρισμο σε ανεξαρτηα τμηματα. ό,τι συμβαινει μεταξυ όμορων ΟΙ δεν ειναι διαρρυθμιση. Ειναι απο ΔΔ ..... μεχρι αυθαιρετη καταληψη τμηματος... τις καλησπερες μου
    1 point
  22. @liumier 1. Όχι, είναι αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης. 2. Ναι. 3. Όχι, είναι αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης. 4. Ισχύει το ίδιο με τον 1ο όροφο.
    1 point
  23. Στην δική μου περίπτωση όσες φορές προσπάθησα με Chrome μου έβγαζε τερματισμός σύνδεσης. Άλλαξα τον browser σε Firefox Mozilla και την ολοκλήρωσα χωρίς κανένα πρόβλημα.
    1 point
  24. Ίσως η πιο λογική/σοφή εξήγηση είναι αυτή που δίνει ο kan62, αλλά προσωπικά (κυρίως λόγω της διατύπωσης του νόμου) συμφωνώ με την άποψη του equalizer. Πιο παλιά συμφωνούσα με τον kan. Με είχε προβληματίσει όμως η κατηγορία 3 όταν πρόκειται για επιφάνεια. Σε έναν βαθμό το δικαιολογούσα (στον εαυτό μου) ότι εξαιρείται καθώς πρόκειται για μικρής επιφάνειας αυθαιρεσίες που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα "την υπέρμετρη πολεοδομική επιβάρυνση". Μετά όμως (και -μάλιστα- από τη στιγμή που ο συνάδελφος kan62, άλλαξε γνώμη για τον έλεγχο κατηγορίας 4 ως προς το να προσμετρούνται μόνο οι επιφάνειες άνω των επιτρεπόμενων μεγεθών και όχι όσες υπερβαίνουν τα εγκεκριμένα της άδειας, που ήταν άλλωστε και η επικρατούσα άποψη), αποφάσισα να λαμβάνω τη διατύπωση του νόμου απόλυτα. Διότι πλέον ο έλεγχος για κατ. 4 δεν φαίνεται να είναι εξέταση της "υπέρμετρης πολεοδομικής επιβάρυνσης" αλλά εξέταση "της απληστίας του/των αυθαιρετούντων του ακινήτου". Με άλλα λόγια, όσες επιφάνειες εξαιρέθηκαν της κατεδάφισης δεν παύουν να επηρεάζουν την "απληστία" των ιδιοκτητών που βούτηξαν βαθιά το κουτάλι στη γλύκα της αυθαιρεσίας.
    1 point
  25. Η αλήθεια είναι ότι έχω την περιέργεια να μάθω γιατί κα-ποιος/ποια/ποιοι/ποιες καταψηφίζει/ουν αναρτήσεις (και μάλιστα διαφορετικών μεταξύ τους απόψεων) χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Το να ψηφίζει κανείς θετικά μια άποψη είναι προφανές ότι συνεπάγεται τη συμφωνία του με αυτή. Η αντίθετη ενέργεια ωστόσο χωράει νομίζω και ένα επιπλέον σχόλιο, για να μαθαίνουμε και οι υπόλοιποι ποια ακριβώς είναι η διαφωνία.
    1 point
  26. @HAROUL α) Συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι που προσαυξάνουν τον συντελεστή δόμησης του ακινήτου, χωρίς να εξετάζουμε την κατηγορία που ανήκουν ή με ποιον τρόπο δηλώθηκαν. β) Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το εδάφιο, γιατί ως αλλαγή χρήσης θεωρείται (για τον N 4495) η αλλαγή από κύρια σε κύρια. Ενώ εσύ έχεις υπέρβαση δόμησης λόγω αλλαγής από βοηθητική σε κύρια.
    1 point
  27. @Pavlos33 Για ποιο λόγο αντιμετωπίζεις σαν "καταπάτηση" και "υπέρβαση εκτός περιγράμματος" την επέκταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστο χώρο, ενώ την επέκταση προς άλλη ιδιοκτησία απλώς ως "διαφορετική διαμερισμάτωση"; Προκύπτει από τον νόμο ότι η πρώτη περίπτωση είναι δυσμενέστερη της δεύτερης; @Aenor Η γνώμη σου (ως προς την διαφορετική διαμερισμάτωση) με βρίσκει σύμφωνο. Ο νόμος δεν αναφέρει ότι πρέπει αναγκαστικά το περίγραμμα των κοινοχρήστων να ταυτίζεται με της άδειας. Η δ.δ. αφορά όλο τον όροφο σύμφωνα με το σχετικό εδάφιο. Ο πρόσθετος περιορισμός να εμπλέκονται αποκλειστικά τα διαμερίσματα, παρ' ότι αναφέρεται συχνά πυκνά στο φόρουμ, δεν προκύπτει από πουθενά. @Engi Είτε έχει μετρήσει είτε όχι, έχεις παράβαση δ.δ. για τον όροφο. Αφού το περίγραμμα (του ορόφου) είναι όπως στην άδεια, δεν υπάρχει υπέρβαση δόμησης. Λόγω της μεταβολής στην επιφάνεια των κοινοχρήστων απαιτείται συναίνεση.
    1 point
  28. Μα -εμ ρωτάτε εμ αμφιβάλλετε -τότε ο Ε.Δ πέρασε για άλλο λόγο! ενώ τώρα απαιτείται -άρθρα 37 έως 42/4495/17- για το λόγο της μη συναινετικής παραίτησης του επιβλέποντα. Μην μου ζητάτε τώρα να βρω και να σας επισυνάψω και τα άρθρα του 4495/17 και της Υ.Α περί τρόπου έκδοσης Ο.Α μέσω e-άδειες, τα οποία υποχρεούται να τα ξέρει ο νέος επιβλέπων
    1 point
  29. @dib} "Εγκύκλιος προς συμβολαιογράφους (26/1/2011)" Ως γνωστόν, η εξαίρεση για ακίνητα κάτω των 50 τ.μ. έπαψε να ισχύει από 1/1/2016.
    1 point
  30. Κατάλαβα.Στα γενικά στοιχεία "Οικοδομική άδεια=Ναι","Αριθμος άδειας=Προϋφ.55".Στο φύλλο καταγραφής δεν απαιτείται να πειράξεις απολύτως τίποτε.Είναι βεβαίωση. Υ.γ.Επιλογή τύπου βεβαίωσης "Εμπίπτει στις εξαιρέσεις της παρ.2 του άρθρου 82"
    1 point
  31. Καλησπέρα,όταν λες "να εκδοθεί η άδεια",τι εννοείς;Δεν είναι κατανοητό το ερώτημα σου.Τι σου έχει ζητηθεί;Βεβαίωση του Ν.4495 για συμβόλαιο;
    1 point
  32. Καλησπέρα,αν έχεις εξουσιοδότηση από τον πελάτη σου να προσθέσεις/καταχωρήσεις/εισάγεις νέα ιδιοκτησία,πατώντας το πράσινο + με επιλεγμένη την συγκεκριμένη ιδιοκτησία,εμφανίζεται η υπεύθυνη δήλωση για να προχωρήσεις παρακάτω.Δεν υπάρχει επιλογή να βλέπεις ελεύθερα στο σύστημα,τι έχει καταχωρηθεί,χωρίς εξουσιοδότηση από τον πελάτη σου για νέα καταχώρηση/εισαγωγή.
    1 point
  33. Εκτός αν εμπίπτει στις γενικές εξαιρέσεις του άρθρου 1 (π.χ.Κατηγορία 1 ή 2),ή κάποια από τις λοιπές εξαιρέσεις του άρθρου 2.
    1 point
  34. Γεια σου!Ναι,υπάγεται στις παραβάσεις αναλυτικού προϋπολογισμού.Από κάτω δημιουργήθηκε κι ένας νέος Α.Η.Χ.λόγω των υποστυλωμάτων,επίσης παράβαση αναλυτικού προϋπ/σμού.
    1 point
  35. Πριν, τα κουφώματα αυτά δεν ήταν συρόμενα (ήταν ανοιγόμενα) και "προστέθηκε" τοίχος για να γίνουν συρόμενα;
    1 point
  36. Για θερμοκρασια 20 βαθμων και συντηρηση βασει του ΕΝ12390 ισχύει: fcm(t)=βcc(t)*fcm οπου βcc(t)=exp[s(1-sqrt(28/t))] fcm(t) η μεση θλιπτικη αντοχη σε t μέρες fcm η μεση θλιπτικη αντοχη σε 28 μέρες βcc(t) συντελεστης που εξαρταται απο την ηλικια s συντελεστης που εξαρταται απο τον τυπο του τσιμεντου s=0.20 για κατηγορια R (ταχειας πήξεως) s=0.35 για κατηγορια N (κανονικής πήξεως) s=0.38 για κατηγορια S (βραδειας πήξεως) τάδε έφη το νέο προτυπο ΕΝ 206-1 (παρ 3.1.2)
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.