Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      7.359


  2. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      8.970


  3. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.003


  4. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      4.737


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 07/02/2025 σε όλες τις περιοχές

  1. Σε μία αντίστοιχη περίπτωση που δεν μπορούσαμε να βρούμε την κατάθεση του Α ΠΕΑ μας είπαν ότι θα πρέπει να καταχωρηθεί η ΑΠΥ κανονικά και να υποβάλουμε 2 ΥΔ... Μία του ιδιοκτήτη που να λέει ότι δεν επιθυμεί την πληρωμή του Α' ΠΕΑ από το Πρόγραμμα και μία του Επιθεωρητή ότι έχει εξοφληθεί για την ΑΠΥ του Α ΠΕΑ με μετρητά....
    2 points
  2. Κοντέινερ με πολεοδομικούς όρους είναι προκατασκευασμένο κτίριο. Το κτίριο θέλει άδεια ασχέτως τρόπου δόμησης. @ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ δες και τις συνημμενες φωτο από έκθεση αυτοψίας. Ηταν ενα κοντέινερ που μπήκε από ένα σύλλογο για να φυλάνε τα τραπεζοκαθισματα των εκδηλώσεων γιατί τους τα κλέβανε. Χωρίς ρεύμα . Νομίζω σε κάλυψα για το αν θέλει άδεια.
    2 points
  3. απ' ότι ξέρω έως τώρα ναυαγοσώστες είναι υποχρεωτικοί σε χώρους κοινού .... πχ Ξενοδοχεία, Υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ κλπ και όχι σε ιδιωτικές οικίες
    2 points
  4. από μια πρώτη ματιά στο διαδίκτυο βρήκα αυτό
    2 points
  5. Με ΑΦΜ & ΔΟΥ (υποχρεωτικά) Μπορείς να έχεις όσες σφραγίδες θέλεις αρκεί να είναι ίδιες
    2 points
  6. Στο πρώτο ερώτημα δεν πρέπει να αλλάζει , κ αν αλλάζει , αλλάζει ελάχιστα όσο για το δεύτερο αυτή είναι η δουλειά μας , να τοποθετούμε συσκευές με βυζαντινές εφαρμογές (ατάκα φίλου υδραυλικού )
    1 point
  7. Όλοι εκτός από του τύπου καμινάδα ......
    1 point
  8. Το ΣτΕ δεν ασχολείται με τις επιμέρους περιπτώσεις της παρ.8 του άρθρου 15. Τις θεωρεί (πάντα αναφερόμενο σε αυτές ως διατάξεις του άρθρου 15, παρ.8) ως μέρος του συστήματος κινήτρων το οποίο κρίνεται αντισυνταγματικό, σύμφωνα με τις σκέψεις 32-34, καταλήγοντας ως εξής : ... Κατόπιν των ανωτέρω, το σύστημα των κινήτρων του ΝΟΚ αντίκειται στο άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος. Τούτο όχι, κατ’ αρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου των επίμαχων διατάξεων, κατά τα γενόμενα ανωτέρω δεκτά, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες με βάση το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης ... Όταν λοιπόν θα υπάρξει η προσφυγή για τη χρήση των περιπτώσεων α ή β της παρ.8 του άρθρου 15, τότε θα την εξετάσει και ειδικά αν είναι σε περιοχή όπως ο Άλιμος θα τις κρίνει επίσης αντισυνταγματικές γιατί ο Άλιμος έχει ύψος "κατά ΝΟΚ". Αν όμως η περιοχή έχει ύψος καθοριζόμενο με ειδικό διάταγμα ή αριθμητικά, τότε δεν θα κρίνει την άδεια υπόλογη αντισυνταγματικής διάταξης (γιατί το ίδιο το ΣτΕ έχει πει ότι είναι συνταγματική) και θα προτρέψει τον νομοθέτη να νομοθετήσει ορθά στο μέλλον.
    1 point
  9. Άλλαξε στις ρυθμίσεις σε ΤΝ ....δεν επηρεάζει κάπου την μέτρηση..τουλάχιστον αυτό μου απάντησαν από Ελεμκο.
    1 point
  10. Ξεκάθαρη απάντηση αγαπητέ, δεν υπάρχει. Η νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι συγκεκριμένο για τα containers (όπως και για άλλες κατασκευές πχ προκατ για επίδειξη...), οπότε εξετάζεις την περίπτωση σου, τις χρήσεις που θες να εγκαταστήσεις, τα στοιχειοθετείς και αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου. Θα πρέπει να δεις τους ορισμούς κτίριο, προσωρινή κατασκευή, και ταυτόχρονα να δεις την χρήση που θέλεις να έχει. Αν απλά το πετάξεις σε μια γωνιά αποδεδειγμένα χωρίς χρήση, μπορεί να θεωρηθεί και ως εμπόρευμα και να μην σε ενοχλήσει κανείς. Αν όμως το γεμίσεις κρέατα τότε και το υγειονομικό θα σου 'ρθει και η πολεοδομία... Μην απαιτείς απαντήσεις. Παραθέτω έγγραφο ΔΟΚΚ: Εγγρ-21277/04 - Ερώτημα σχετικό με τοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίων (containers) σε ακάλυπτο χώρο εκτός σχεδίου πόλεως Σε απάντηση του ως άνω σχετικού ερωτήματος - αίτησης, σας πληροφορούμε ότι αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας είναι η κατά τόπον πολεοδομική υπηρεσία του ακινήτου (Αρθ-27 παρ.1 ΓΟΚ/85), στην οποία και θα πρέπει να απευθυνθείτε. Πάντως σας ενημερώνουμε ότι στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι κατασκευές και οι χρήσεις που αναφέρονται στο Αρθ-17 του ΓΟΚ/85 μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται η χρήση που ζητάτε και επομένως θα πρέπει να ερευνηθεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση σε οικοδομήσιμο τμήμα του γηπέδου, μετά από έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας.
    1 point
  11. Βάσει του σκεπτικού των αποφάσεων για τα πατάρια και κοινών στοιχείων μεταξύ των δύο, εκτιμώ ότι είναι πολύ δύσκολο να γλιτώσουν οι σοφίτες. Βλέπε ξεχωριστή είσοδο και μη περιορισμός του ωφέλιμου ύψους. Επίσης, αν διαβάσετε την απόφαση 662/2024 του Ε τμήματος, αυτή αναφέρει ως αντισυνταγματικές και τις σοφίτες. Αν και στην πραγματικότητα αυτό που κρινόταν ήταν η ο χώρος των 35τ.μ. στο δώμα και το είχαν περάσει για σοφίτα.
    1 point
  12. συνάδερφε αν η πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία στην Ελλάδα ήταν ξεκάθαρη, αυτό το φόρουμ δεν θα είχε 67500 περίπου θέματα και 1.200.000 περίπου μηνύματα.... όπου σημαντική μερίδα αφορά αυτή την νομοθεσία.... Οπότε.... εξ όσων γνωρίζω για προσωρινή τοποθέτηση κοντέινερ (και το προσωρινή είναι κι αυτό μη ξεκάθαρο) δεν είναι απαιτητή άδεια Για μόνιμη τοποθέτηση είναι. Για μεγαλύτερη σιγουριά δική σου μπας και έχεις ξεκάθαρη απάντηση κάνε γραπτό ερώτημα στην ΥΔΟΜ που σε αφορά.... (ενημέρωσε και εδώ ειδικά αν λάβεις γραπτή απάντηση. Θα βοηθήσει και άλλους)...
    1 point
  13. https://enak.gr/νέος-νόμος-ναυαγοσώστη-πισίνας/
    1 point
  14. Όπως θα δείτε και στα προηγούμενα μηνύματα, εάν δεν κόβεις σε ιδιώτες, δεν απαιτείται POS.
    1 point
  15. Ναί είναι υποχρεωτικό... Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, αλλά θέλουν ψάξιμο στη νομοθεσία.
    1 point
  16. Όχι δεν είναι από την Αθήνα η απάντηση ,είναι από δύο άλλες της Αττικής, που μου είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επίσης η απάντηση δεν είναι τεκμηριωμένη και βασισμένη σε συγκεκριμένη νομοθεσία, αλλά είναι από τους αρμόδιους (ΤΕΚ), που μέχρι πρότινος έκαναν τον έλεγχο που κάνουμε εμείς σήμερα, άρα ουσιαστικά μου έλεγαν τι θα έλεγχαν αυτοί για να δώσουν πράσινο φως για ρευματοδότηση αυθαιρέτου. ... Και για όποιον ακόμα αναρωτιέται, το επιβεβαιώνω κι εγώ: ΝΑΙ, τα απολύτως αυθαίρετα κτίρια ρευματοδοτούνται πολύ πιο εύκολα από αυτά που έχουν οικοδομική άδεια !!! 🤑🤪 Τι να κάνουμε... έπρεπε να υπάρχουν και κάποια κίνητρα (καρότα), αλλιώς μόνο με μαστίγιο δεν θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία το προιόν της τακτοποίησης.
    1 point
  17. 1) Συγγνώμη, το +1 μέτρο ύψος γενικά ότι καταρρέει, πώς προκύπτει; Εννοώ για το επίμαχο θέμα της πιλοτής, που έχει αναφερθεί και στο άλλο thread σχετικά, ότι υπάρχει και στους δύο προηγούμενους ΓΟΚ σαν πρόβλεψη. 2) Και όσον αφορά το άλλο καυτό θέμα, σοφίτες Vs πατάρια, διαβάζοντας το επίμαχο σκεπτικό στο άρθρο στο ecopress: "→Κρίνονται αντισυνταγματικά τα πατάρια του άρθρου 2 περίπτ. 28 του ΝΟΚ. Η απόφαση του ΣτΕ κρίνει ότι «αποτελούν χώρους που, έχοντας χρήση και ύψος χώρου κύριας χρήσης και προσαυξάνοντας την κατοικήσιμη επιφάνεια του υποκειμένου ορόφου κατά 70%, προσφέρονται για να εξυπηρετήσουν τη διαμονή και τις ανάγκες περισσότερων ατόμων εντός συγκεκριμένου διαμερίσματος, και μάλιστα με δυνατότητα αυτόνομης εισόδου από το κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας, και αποτελούν στην πραγματικότητα επιπλέον όροφο, παρά τον αντίθετο, κατ’ επίφαση, ορισμό του νόμου." (οι υπογραμμίσεις δικές μου) Η σοφίτα, βάσει ορισμού στο ΝΟΚ, είναι ένας χώρος "κάτω απ τη Στέγη", ουσιαστικά συνδεδεμένη με την απόφαση να γίνει στέγη αντί δώματος στο κτήριο. Ο νόμος δίνει περιθώριο +2 μέτρα ύψος στέγης απ το σημείο έδρασης, για ευνόητους λόγους (κλίση), ενώ πρακτικά αποκλείει απολήξης κλιμακοστασίων κτλ, γιατί χαλάνε τη στερεομετρία της στέγης κτλ. Οπότε προκύπτει ένας κουτσουρεμένος χώρος-σφήνα από κάτω, ο μισός και βάλε δύσκολα θα χει ύψος χώρου κύριας χρήσης, και απ τον οποίο βγαίνει (θεωρώ ακριβώς γι αυτό) έως και 50% της υποκείμενης ιδιοκτησίας εκτός δόμησης. Η δε στέγη εμπίπτει στην κατηγορία "κατασκευές πάνω απ το κτήριο", δηλαδή πάνω απ το μέγιστο ύψος, όποιο και να ναι αυτό, δηλαδή δεν είναι ούτε κίνητρο, ούτε μπόνους, ούτε τίποτα. Η πρόσβαση στη σοφίτα από το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο δεν απαγορεύεται, αλλά καλή τύχη να βγει υψομετρικά αυτή η πρόσβαση σε μια τυπική σφηνωμένη πολυκατοικία του κέντρου της Αθήνας. Τα πατάρια ήταν ξέφραγο αμπέλι, κάθε όροφος +1 άλλο όροφο, διπλασιάζαν το σδ σχεδόν (μαζί με τα υπόλοιπα) Η σοφίτα (με τη στέγη) πως είναι συγκρίσιμη με αυτό; Για το αν τώρα επιτρέπεται ή όχι, ή του αρέσει κάποιου υπαλλήλου ή όχι να δεχτεί στέγη σε μια περιοχή, εκεί αρχίζει η κολοκυθιά νομίζω. Έχω ακούσει πχ πίεση από την Αρχαιολογία για άδεια στο Κουκάκι (περιοχή ειδικού ΦΕΚ όρων δόμησης) να μην γίνει στέγη γιατί υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος (άσχετο κατά την άποψή μου, καθώς η στέγη είναι ρητά πάνω απ το επιτρεπόμενο ύψος, είναι κατασκευή πάνω απ το κτήριο), και αντίστοιχα πίεση απ την ΥΔΟΜ με σκεπτικό "τι δουλειά έχει η στέγη στο Κουκάκι" (ουδέν σχόλιο, ελπίζω να ήθελε να πει τι δουλειά έχει σε πολυκατοικία στο Κουκάκι ή οπουδήποτε, αλλά και πάλι αρχιτεκτονικά/πολεοδομικά δεν ξέρω τι στο καλό επιχείρημα είναι αυτό).
    1 point
  18. Το ενιαίο (9800μ) θα είναι δημιουργημένο φέτος, οπότε θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια του άρθρου 1 του ΠΔ 85 όπως τροποποιήθηκε με το Αρθ10 του Ν.3212/03 για να είναι άρτιο. Ητοι "Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο εικοσιπέντε (25) μέτρα" Οπότε τα 800τμ που θα πάρεις θα πρέπει να έχουν πρόσωπο 25μ σε δρόμο, εκτός αν κάνεις γεωργοκτηνοτροφικό κτίριο ή γεώτρηση. Η εγκύκλιος γράφει για τον έλεγχο της παρ.6 του αρθ 33 ως προς το σύννομο της συνένωσης, όχι για την αρτιότητα του συνενωμένου. Είναι απο τα παράδοξα του 4759.
    1 point
  19. ΧΑΧΑΧΑΧΑ....ωραίος συνάδελφε!!! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου! 😀
    1 point
  20. Η ερώτησή σου δεν αφορά το φόρουμ. Σε λογιστή πρέπει να απευθυνθείς
    1 point
  21. Από Πειραιώς πλήρωσα με τον παλιό τρόπο, χωρίς προμήθεια. Το IRIS δεν ήταν διαθέσιμο όταν μπήκα να πληρώσω, ωστόσο χωρίς προμήθεια πάλι με τον παλιό θα δοκιμάζω.
    1 point
  22. Version v.1.9

    2.281 downloads

    Πρόκειται για αρχείο excel με το οποίο γίνεται αυτόματος υπολογισμός σκιάσεων για την έκδοση ΠΕΑ. Στο πλήρες αρχείο(έκδοση v.1.8) περιέχεται ο υπολογισμός για όλες τις περιπτώσεις σκιάσεων για οποιαδήποτε γωνία σκίασης και για τυχαίο προσανατολισμό. Στην τελευταία έκδοση 1.9(στο φύλλο σκιάσεων ορίζοντα και προβόλων) προστέθηκε η δυνατότητα εισαγωγής των γεωμετρικών στοιχείων υπολογισμού της γωνίας σκίασης(για τοίχους&ανοίγματα) ώστε αυτή να υπολογίζεται αυτόματα.
    1 point
  23. Version 1.0.2

    3.925 downloads

    tableCoords v.1 (Φεβρουάριος 2018) Το tableCoords είναι ένα πρόγραμμα σε lisp για την αυτόματη δημιουργία πίνακα συντεταγμένων και λοιπόν βοηθητικών στοιχείων σε περιβάλλον Autocad. Αν δεν ξέρετε πως να εκτελέσετε αρχεία lisp διαβάστε τη σχετική ενότητα στο τέλος αυτού του αρχείου. Αρχείο αλλαγών tableCoords v.1.01 (Ιανουάριος 2022) Στο πινακάκι με τις συντεταγμένες εμβαδά και αποστάσεις αναγράφονται με τρία δεκαδικά. Αν θέλετε να αλλάξετε τον αριθμό των δεκαδικών μπορείτε να κάνετε edit το αρχείο lisp και στη γραμμή 522 να τροποποιήσετε τη μεταβλητή (setq *decimals* 3). tableCoords v.1.02 (Ιούλιος 2022) Επειδή σε κάποιες περιπτώσεις ο έλεγχος για πολύγωνα που τέμνονται με τον εαυτό τους έβγαζε εσφαλμένα μήνυμα λάθους, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να απενεργοποιηθεί τελείως. Αρκεί να κάνετε edit το αρχείο lisp και στη γραμμή 523 να τροποποιήσετε τη μεταβλητή (setq *selfintersect* 1). Όταν η τιμή είναι 1 γίνεται έλεγχος για self overlap ενώ όταν είναι 0 ο έλεγχος παρακάμπτεται. Στην τελευταία περίπτωση να σημειωθεί πως αν υπάρχει όντως πολύγωνο που τέμνεται με τον εαυτό του, το πρόγραμμα θα διακοπεί (δεν μπορεί να γίνει offset η polyline για την τοποθέτηση των ονομάτων στις κορυφές). Μπορείτε πάντοτε να βγάλετε πινακάκι με την εντολή ptc, η οποία όμως δεν τοποθετεί αυτόματα ονόματα στις κορυφές και δεν κάνει διαστασιολόγηση. >>> Δημιουργία πίνακα (tc) Για εκτέλεση πληκτρολογείτε tc και πατάτε space ή enter. Το πρόγραμμα θα σας ζητήσει να επιλέξετε μία ή περισσότερες κλειστές polylines. Δεν είναι απαραίτητο οι γραμμές να έχουν την ιδιότητα closed, αρκεί να αρχίζουν και να τελειώνουν στο ίδιο σημείο. Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να δώσετε την κλίμακα του σχεδίου σας (κρατάει μόνο το ακέραιο τμήμα). Η κλίμακα καθορίζει αφενός το μέγεθος των γραμμάτων του πίνακα, αφετέρου τα μεγέθη των βοηθητικών στοιχείων (ονόματα κορυφών, διαστασιολόγηση). Η επόμενη ερώτηση σας ζητάει αν θέλετε να δώσετε κάποιο πρόθεμα για την αυτόματη ονομασία των κορυφών. Αν π.χ. πατήστε το γράμμα Τ, οι κορυφές του πολυγώνου θα ονομαστούν Τ1, Τ2, Τ3 κ.λπ. Αν δεν θέλετε κάποιο πρόθεμα πατήστε απλώς enter. Τέλος, θα σας ζητηθεί να δώσετε το σημείο εισαγωγής του πίνακα. Μπορείτε να τον τοποθετήσετε κάπου πρόχειρα, είναι πολύ εύκολο να τον μετακινήσετε στη συνέχεια στο σημείο ακριβώς που επιθυμείτε. Το tableCoords θα δημιουργήσει ένα καινούριο layer (Pinakakia). Θα φτιαχτεί πίνακας ο οποίος περιλαμβάνει όνομα κορυφής, συντεταγμένες Χ και Υ, αποστάσεις μεταξύ κορυφών, συνολικό εμβαδόν πολυγώνο και συνολική περίμετρο. Ο πίνακας είναι ένα ενιαίο αντικείμενο, που στη λογική του θυμίζει πίνακα excel. Μπορείτε να κάνετε εύκολα edit κάποιο στοιχείο, να αλλάξετε τις ιδιότητες γραμμών και στηλών, να του δώσετε κάποιο συγκεκριμένο στυλ μορφοποίησης κ.λπ. Αν θέλετε να τον μετακινήσετε αρκεί να τον επιλέξετε και να διαλέξετε το πάνω αριστερά τετραγωνάκι. Εκτός από τον πίνακα θα μπούνε αυτόματα ονόματα στις κορυφές του πολυγώνου και θα γίνει διαστασιολόγηση στις πλευρές του. Οι διαστάσεις έχουν φτιαχτεί με το στυλ tcDimStyle. Αν θέλετε να αλλάξετε εύκολα την εμφάνισή τους, πατήστε dimstyle και από το παράθυρο που ανοίγει τροποποιήστε το παραπάνω στυλ. >>> Εντολή διαγραφής (deltc) Με την εντολή αυτή θα σβήσετε όλα όσα έχουν φτιαχτεί (πίνακας, ονόματα κορυφών, διαστασιολογήσεις, layers, styles). Η deltc φροντίζει να σβήσει οριστικά (purge) τυχόν υπολείμματα των παραπάνω στοιχείων. >>> Εισαγωγή πίνακα από σημεία (ptc) Ένας εναλλακτικός τρόπος για να δουλέψετε είναι αντί να κάνετε επιλογή polyline(s) να περιγράψετε το πολύγωνο που σας ενδιαφέρει με τις κορυφές του. Για τον σκοπό αυτό πατάτε ptc και δίνετε διαδοχικά τις κορυφές του πολυγώνου. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι παραπλήσια με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, με μόνη διαφορά ότι δεν δημιουργείται αυτόματη διαστασιολόγηση και δεν μπαίνουνε ονόματα στις κορυφές. >>> Έλεγχος για self overlap Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα είτε όταν επιλέγετε polylines είτε όταν επιλέγετε σημεία ελέγχει την τοπολογική ορθότητα των πολυγώνων, ότι δεν τέμνονται δηλαδή με τον εαυτό τους. Αν εντοπιστεί κάποιο σφάλμα η διαδικασία διακόπτεται και βγαίνει αντίστοιχο προειδοποιητικό μήνυμα. >>> Τέλος, πατώντας helptc βγαίνει ένα μήνυμα συνοπτικής παρουσίασης. Η πρώτη έκδοση του tableCoords δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια στον έλεγχο και την αποσφαλμάτωση τον Σπύρο Σταμπολίδη και τον Αλέξη Ντούλα. Για αποστολή σχολίων και παρατηρήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο [email protected] ============================================ Για να φορτώσετε ένα πρόγραμμα lisp πληκτρολογείτε "ap" και πατάτε enter. Βρείτε το αρχείο .lsp που θέλετε να εκτελέσετε, επιλέξτε το και κάντε load. Αναλόγως της έκδοσης του Autocad που δουλεύετε μπορεί να σας ζητήσει επιβεβαίωση για το αν εμπιστεύεστε το αρχείο. Αν θέλετε το αρχείο μπορεί να φορτώνει αυτόματα κάθε φορά που ανοίγετε το πρόγραμμα. Πατάτε πάλι "ap" και πατάτε το κουμπί "contents" (startup suite) κάτω δεξιά. Από εκεί μπορείτε να κάνετε add και remove αρχεία lisp. Στο επόμενο σχέδιο που θα ανοίξετε θα φορτωθεί ότι έχετε τοποθετήσει στο startup. Για να μην βγαίνει συνεχώς ερώτηση ασφαλείας, μπορείτε από τις επιλογές του προγράμματος να δηλώσετε ένα trusted folder μέσα στο οποίο θα έχετε βάλει όλα τα lisp αρχεία που δουλεύετε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως μπορείτε να εκτελέστε lisp, καθώς επίσης και για να κατεβάσετε πολλά χρήσιμα προγράμματα, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο http://www.lee-mac.com/runlisp.html
    1 point
  24. Θα έλεγα να ακολουθήσεις κατά αναλογία την διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Συγκεκριμένα να ακολουθήσεις την 8η ερώτηση από το ΤΕΕ: 8. Τι εισάγουμε στην καρτέλα «Πράξεις» για κτίσμα προ του 1955, το οποίο δεν διαθέτει άδεια, ούτε έχει υπαχθεί σε νόμο αυθαιρέτων; Κατά τη συμπλήρωση Ιδιοκτησίας με κτίσμα προ 1955, στην καρτέλα «Πράξεις», στον Τύπο πράξης επιλέγετε «Β.Δ. 9-8-1955 (προ του 1955)» και εισάγετε τα στοιχεία της βεβαίωσης προ 1955, εφόσον έχει δοθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική βεβαίωση, στον Α/Α πράξης εισάγετε το μηδέν (0), στην Ημ/νία έκδοσης την 9η-8-1955 (ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ) και στην Εκδούσα Αρχή επιλέγετε «Αρμόδια αρχή». Στα Έγγραφα Πράξεων, στα «Αποδεικτικά στοιχεία κατασκευής προ του 1955» επισυνάπτετε τη βεβαίωση προ 1955 ή, ελλείψει αυτής, Τεχνική Έκθεση μηχανικού, συνοδευόμενη από οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικνύει την παλαιότητα της κατασκευής (αεροφωτογραφίες, συμβόλαιο, κλπ). Σύμφωνα με την παρ. 1 του αρθρ. 54 του ν. 4495/2017 και την παρ. 1Β.γ. του άρθρου 2 της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105 (ΦΕΚ 334Β/29.01.2021), η καταχώριση ιδιοκτησίας συνοδεύεται από τα σχέδια που συνοδεύουν τις πράξεις και αποτυπώνουν την ιδιοκτησία, ήτοι κατόψεις των ορόφων που καταλαμβάνει, χαρακτηριστικές τομές και όψεις, καθώς και τη μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση που η υφιστάμενη κατάσταση δεν προκύπτει από τα σχέδια που συνοδεύουν τις εκδοθείσες πράξεις, εκπονούνται και υποβάλλονται νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών». Επομένως, εφόσον έχει εξασφαλιστεί η νομιμότητα της κατασκευής και δεν υπήρξε υποχρέωση σύνταξης σχετικών σχεδίων, εκπονείτε νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών.
    1 point
  25. Ως εντελώς αυθαίρετο (δηλαδή χωρίς Ο.Α και δήλωση Ν 4495 κλπ) επισυνάπτεις -ανεβάζεις την απόφαση εξαίρεσης και την προχωράς με την 1ε ε) Για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης κατασκευών και εγκαταστάσεων που είναι αυθαίρετες, υποβάλλεται ελλείψει της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας ή άλλης πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, είτε η βεβαίωση υπαγωγής σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων, συνοδευόμενη από το αποδεικτικό καταβολής τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου, είτε η απόφαση εξαίρεσής τους από την κατεδάφιση.
    1 point
  26. Η εγκατάσταση και απεγκατάσταση ενός κοντέινερ από το οικόπεδο λύνεται με άδεια ανέγερσης και άδεια κατεδάφισης. Η άδεια εκδίδεται στο όνομα είτε του ιδιοκτήτη, είτε του μισθωτή με συναίνεση πάντα του ιδιοκτήτη και πληροί όλες τις προϋποθέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας (αρχιτεκτονικά στατικά μηχανολογικά κλπ). Συμβολαιογραφικά, Κτηματολόγια, ηλεκτρονικές ταυτότητες, Ε9, ΤΑΠ, ΙΚΑ, ΠΕΑ, Συνδέσεις με δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης ηλεκτρισμού κλπ θα πρέπει να ξεκαθαριστούν από την αρχή. Πρέπει να εξασφαλιστούν και οι δύο πλευρές. Εσύ ότι δεν θα τα διεκδικήσει ως δικά του, και αυτός ότι δεν θα του τα φορτώσεις ως δικά του... Το θέμα είναι νομικό - λογιστικό και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους δικηγόρους και τους λογιστές σας ώστε να βρείτε την κατάλληλη λύση.
    1 point
  27. 1.451 downloads

    Υπολογισμός ΖΝΧ με την μέθοδο των καμπύλων
    1 point
  28. Συγνώμη αλλά είναι τελείως λάθος το παραπάνω. Ο Η/Χ είναι από πολύ παλιά στην χώρα μας βασικό χαρακτηριστικό των κατοικιών. Επίσης τον Η/Χ τον πληρώνουν, μπορεί όχι όσο το υπόλοιπο διαμέρισμα, αλλά τον πληρώνουν. [off topic] Η ρίζα του προβλήματος είναι ο τρόπος υπολογισμού του τι μπορείς να φτιάξεις μέσα σε ένα οικόπεδο. Αυτό με τον ΣΔ είναι η μεγαλύτερη π@π@ρι@ που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Η δόμηση (όπως την εννοεί ο ΓΟΚ) είναι καθαρά φορολογικό αντικείμενο και όχι πολεοδομικό. Άποψή μου είναι ότι ο μόνος συντελεστής που έπερεπε να υπάρχει είναι ο συντελεστής όγκου. Κάνε ότι θέλεις, αρκεί να μην υπερβείς κάποιον όγκο. Η εφορία μετά ας κάνει αυτοψίες για να διαπιστώσει τι θα φορολογήσει. Αλλά ξέχασα, μετά θα λένε ότι δεν έχουμε Δ.Υ. για να κάνουμε αυτοψίες. Η λύση? Μετάταξη από πολεοδομίες σε εφορίες Αλλά στην χώρα της μίζας, τίποτα σωστό δεν μπορεί να γίνει υ.γ. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, ο Ζαμπέτας είχε τραγουδήσει "Ελληνας χωρίς κομπίνα, πεθαμένος από την πείνα" [/off topic]
    1 point
  29. Καλησπέρα σας, Έχω βγάλει αρκετά ενεργειακά πιστοποιητικά και ήρθε η ώρα για το πρώτο ΠΕΑ σε κτήριο με οικοδομική άδεια πριν τις 31.5.2021. Απο τα σεμινάρια που έχω κάνει και εχω διαβάσει ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις ότι άν δεν έχεις ΜΕΑ δεν κάνεις ΠΕΑ . (σωστά;) Έχω στα χέρια μου την ενεργειακή μελέτη του μηχανολογού (για τον 1ο οροφο) Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πρόκειται για υπάρχων κτήριο (παλίο) στο οποίο σηκώθηκε όροφος (εξού και η άδεια του 2021) και επεκτείναν και το ισόγειο. Θα πρέπει λογικά να γίνει ΠΕΑ και για τους 2 ορόφους σωστά; (ισόγειο και πρωτό *γιατι το ισογειο επεκταθηκε κατα καποια τετραγωνικα).Για το ισόγειο που υπάρχει ΠΕΑ όμως πρέπει να γίνει κάποια άνακληση(αυτη την κάνω εγω?) έτσι ώστε να μπορώ να ξανα βγάλω για όλη την "πολυκατοικία"; η μπορω να προχωρήσω έτσι; Επίσης για το ΠΕΑ του 1ου ορόφου κατά την αυτοψία θα τσεκάρω να δω οτι ολα ειναι όπως στις κατόψεις(ανοίγματα, κουφώματα,λεβητες κτλπ).Το σημείο όμως ( απο τα σεμινάρια που εχω δει) στο οποίο πρέπει να συλλέξω αποδείξεις και τιμολογια των υλικων που χρησιμοποιήθηκαν κατα την κατασκευή και να ελέγχξω μεχρί ποιό σήμειο και σε τι πλήθος τοποθετήθηκαν αυτο σε τι βαθμο γινεται; τι ενδεικτικους ελέγχους μπορώ να κάνω; Όποιαδήποτε άλλη πληροφορία/ΦΕΚ/εμπειρία θα με βοηθούσε ιδιαίτερα γιατί υποθέτω είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Ευχαριστώ
    -1 points
  30. Δεν απαντάτε ξεκάθαρα στην τοποθέτηση κοντέινερ σε οικόπεδο, άρτιο εντός οικισμού, όχι για κατοικία αλλά για αποθηκευτικό χώρο, χωρίς σύνδεση σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Απαιτείται λοιπόν άδεια για τη συγκεκριμένη χρήση, αν ναι τι άδεια ακριβώς πρέπει να εκδοθεί ;
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 61 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.