Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      18.891


  2. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      8.966


  3. Engineer

    Engineer

    Administrators


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      13.634


  4. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      8.999


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 19/03/2025 σε όλες τις περιοχές

  1. Το θέμα κλειδώνει Δεν κάνουμε Δικαστήριο ειδικά όταν η άλλη πλευρά δεν είναι παρούσα.
    2 points
  2. Με την κλήρωση στο παρόν θέμα θα διατεθούν δωρεάν στα μέλη του Michanikos.gr δύο (2) βιβλία με θέμα: Απομόνωση Υγρασίας από το Κτιριακό Κέλυφος Συγγραφέας: Χρήστος Ροδόπουλος Σημείωση: Το σύγγραμμα κυκλοφορεί μόνο ηλεκτρονικά, για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο [email protected] Περιγραφή Η υγρασία είναι το μεγαλύτερο μη τυχηματικό φορτίο που έχει να αντιμετωπίσει ένα κτιριακό έργο. Θα μπορούσαμε χωρίς να χάσουμε την όποια επιστημονικότατα στα λεγόμενά μας, να υποστηρίξουμε ότι κάθε κτιριακό έργο είναι στην ουσία ένας ξένος όγκος που δημιουργεί μια τοπική διατάραξη στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής. Τον όγκο αυτό από εδώ και πέρα θα τον ονομάσουμε κτιριακό κέλυφος. Η διατάραξη στο υδατικό ισοζύγιο είναι πάντοτε συντριπτική. Δημιουργούμε κάθετες επιφάνειες μεγάλου ύψους και άρα αυξάνουμε την τοπική υδροσυλλογή στην μονάδα επιφάνειας, παρεμβαίνουμε στον υδροφορέα δημιουργώντας υπόγειες εκτροπές, μειώνουμε ή και καταστρέ φουμε τελείως την τοπική δυνατότητα της γης να κλείσει τον κύκλο νερού μειώνοντας την εξάτμιση και διαπνοή, δημιουργούμε επιφανειακές εκτροπές ύδατος με μη απορροφητικές επιφάνειες, χρησιμοποιούμε αντλίες για ταπείνωση του υδροφορέα δημιουργώντας υπερκορεστικά φαινόμενα που αλλάζουν ακόμα και την χημική σύσταση του εδάφους που βρίσκεται εκεί για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οργανισμοί που ζούνε στο έδαφος πεθαίνουν, το χώμα χάνει τα θρεπτικά του συστατικά, ενώ οι υψηλές διηθήσεις του νερού αλλάζουν ακόμα και την ίδια την στρωματογραφία του. Δείτε περισσότερα στοιχεία και αναλυτικά τα περιεχόμενα: Απομόνωση Υγρασίας από το Κτιριακό Κέλυφος 1-6-Book A.pdf Συμμετοχές Για να δηλώσετε συμμετοχή κάνετε μια απάντηση (reply) στο παρόν θέμα. Δηλώσεις συμμετοχών ως την Τετάρτη 02/04/2025 στις 17:00. Όροι Συμμετοχής Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Michanikos.gr που έχουν συμπληρώσει την ειδικότητα στο προφίλ τους, εκτός από τον Διαχειριστή και τα μέλη που ανήκουν στην ομάδα: Ιδιώτης-Μη Μηχανικός. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα μόνο μιας συμμετοχής. Οι άκυρες συμμετοχές θα διαγραφούν. Η κλήρωση θα γίνει μεταξύ των Α/Α των απαντήσεων στο παρόν θέμα και οι νικητές θα επιλεγούν με το Google Random Number Generator: https://www.google.com/search?q=random+number
    2 points
  3. O μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται σε ισόγειους χώρους β.χ. με επιφάνεια έως και 50 τμ. Στην δική σου περίπτωση, η αυθαίρετα-εγκατεστημένη χρήση είναι κύρια (κατοικία). Άρα, δεν δεν δικαιούται μειωτικό.
    1 point
  4. Όλα γίνονται με τη σωστή τεκμηρίωση ακροβατώντας βεβαίως σε νομικά μονοπάτια για το αν μπορείς να επικαλεστείς την εν λόγω ερμηνευτική διάταξη, κατ' αναλογία και στο Ν. 4495/17, αφού πρώτα καταφέρεις να καταλάβεις (και πειστείς) την έννοιά της. Παραθέτω προς βοήθεια την σχετική παράγραφο της τότε εγκυκλίου 4. Ν. 4178/13. (εγκ. 4 Ν. 4178) .... γ) Κατά τη διατύπωση της παραγράφου αυτής για τον υπολογισµό των σχετικών συντελεστών τετραγωνιδίων «τα µεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται …. σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου µε το µέρος των επιτρεποµένων µεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου.». Σκοπός της διάταξης είναι η κατανοµή του προστίµου αναλόγως της επιτρεπόµενης δόµησης κάθε αυτοτελούς ιδιοκτησίας. Σε περιπτώσεις όπου από το σχετικό πίνακα κατανοµής ποσοστών συνιδιοκτησίας σύµφωνα µε τον οποίο καταρτίστηκε η πράξη σύστασης προκύπτει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι διαφορετικό από το συντελεστή δόµησης που αντιστοιχεί σε κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, για τον υπολογισµό των συντελεστών λαµβάνεται υπόψη το ποσοστό δόµησης που αντιστοιχεί σε κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία. Αν αναφέρονται στον πίνακα κατανοµής µεικτά και καθαρά τετραγωνικά µέτρα που αντιστοιχούν σε κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, τότε, για τον υπολογισµό των συντελεστών λαµβάνονται υπόψη τα καθαρά τετραγωνικά σύµφωνα µε τον πίνακα κατανοµής
    1 point
  5. Αφού εμπλέκεστε άμεσα, θεωρώ πως είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τη νομοθεσία. Ξεκινήστε από το άρθρο 200 και μετά, νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή.
    1 point
  6. Αναφέρεσαι προφανώς σε Θ.Σ νόμιμη, οριζόντια διηρημένη ιδιοκτησία η οποία βεβαίως και μεταβιβάζεται. Το παρακολούθημα (δηλαδή αποκλειστική χρήση τμήματος Pilotis, θέση στάθμευσης, χωρίς χιλιοστά) διαμερίσματος, ακολουθεί σε κάθε μεταβίβαση το διαμέρισμα και δεν μεταβιβάζεται αυτοτελώς.
    1 point
  7. 1 point
  8. Θα χωρίσεις τα Φ.Κ . Στο ένα θα βάλεις ΥΔ. Στο άλλο θα βάλεις την παραβίαση πρασιάς, στην κλειστή επιφάνεια του Η.Χ που την παραβιάζει με ΥΔ+ΥΚ (για το τμήμα αυτό)
    1 point
  9. Tώρα έχεις κλεισμένο Η.Χ και με βάση την επιφάνεια που έκλεισε ορίζεις τους συνδυασμούς παραβάσεων (ΥΔΚΧ, ΥΚ, παραβίαση Δ παραβίαση πρασιάς). Αν δεν είχες κλεισμένο χώρο και υπήρχαν μικροδιαφορές διαστάσεων επιφανειών μέχρι 2% δεν θα το λάμβανες ως αυθαιρεσία και δεν θα το κατέγραφες σε Φ.Κ πέραν μιας αναφοράς στην Τ.Ε.
    1 point
  10. Υπό την ανωτέρω παραδοχή, μπορείς να την υπάγεις στην κατηγορία 4 και βεβαίως, από την στιγμή που η Ο.Ι έχει τακτοποιηθεί πλήρως μπορεί να συνδεθεί αυτοτελώς με τα δίκτυα.
    1 point
  11. Ισχύει βεβαίως. Δεν είχα προσέξει ότι είχες σε παρένθεση "<50 τμ". Για το "επίμαχο" εδάφιο, οι γνώμες διίστανται. Άλλοι θεωρούν ότι αναφέρεται στο κτίριο και άρα θα πρέπει τα 50 τμ να αντιστοιχίζονται με τα χιλιοστά της κάθε Ο.Ι και άλλοι δέχονται ότι τα 50 τμ μπορούν να "χρησιμοποιούνται" αυτοτελώς από κάθε Ο.Ι. Δυστυχώς κάποια ερμηνευτική δεν έχει εκδοθεί για το συγκεκριμένο θέμα.
    1 point
  12. Καλησπέρα. Ποτέ δεν έχω ανεβάσει πουθενα την σύμβαση. Όχι δεν έχεις πόθεν έσχες. Δεν γνωρίζω σε μεγάλες συμβάσεις τι γίνεται. Όσον αφορά το 2ο κ το 3ο είναι καθαρά θέμα λογιστικό. Νομίζω πως λέει ότι το έξοδο της απόκτησης του λογισμικού χρεώνεται σαν έξοδο διπλάσιο στον 1ο χρόνο.
    1 point
  13. Καλημέρα. Ν.4495/17, άρθρο 107, παράγραφος 2: αν υπάρχει σύσταση ΚΑΘΕΤΩΝ Ή ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΜΕΧΡΙ 28/07/2011 Δ-Ε-Ν λαμβάνονται υπ' όψιν αυθαιρετα σε άλλη οριζόντια Ή κάθετη!!!
    1 point
  14. Ένα πράγμα θα σου πω. Η εμπειρία στο εργοτάξιο θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στην εκπόνηση μελετών. Διότι θα μπορέσεις να δεις πώς συνδέεται η μελέτη με την εφαρμογή. Μη φοβάσαι το ερεγοτάξιο. Όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικές συζητήσεις, είναι μεγάλο σχολείο. Σου δίνει γνώσεις κι εμπειρία που δεν βρίσκεις σε καμία σχολή. Και, που ξέρεις? Μπορεί να το αγαπήσεις περισσότερο από τη μελέτη...
    1 point
  15. Καλησπέρα. 1. Στο ΔΚ αποτυπώνονται όλα. 2. Αν υφίστα(ν)ται κάθετος/-ες ΠΡΟ ΤΟΥ 2011 (δεν θυμάμαι ακριβή ημερομηνία, αλλά εύκολα θα την βρείτε) ΔΕΝ ενδιαφέρουν αυθαιρεσίες σε κτίρια κείμενα σε κάθετη άλλη πέραν της δικής σας.
    1 point
  16. Καλησπέρα. Το πρόσωπο σε δρόμο εισήχθη με την παρ. 1 α αρθρο 4 του ΠΔ/2-3-81 (ΦΕΚ-138/Δ/13-3-81) 'Αρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνται τα οικόπεδα τα οποία έχουν ελάχιστον εμβαδόν δύο χιλιάδας (2000) μ2 και πρόσωπον επί υφισταμένου κοινοχρήστου χώρου. Συνεπώς, αν το οικόπεδο δημιουργήθηκε μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ΠΔ/ 2.3.81 απαιτείται πρόσωπο σε δρόμο του οικισμού.
    1 point
  17. Ρε ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, άμα είναι να αναβαθμίζεις το σύστημά σου για να το κάνεις χειρότερο, τότε ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!!! Ή τουλάχιστον ανέβασε μια beta έκδοση και ρώτα μας να σου πούμε τα στραβά. Δεν ξέρω για εσάς αλλά σε εμένα για να μου ελέγξει ένα αρχείο κάνει 7-8 λεπτά (στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στην χειρότερη σου βγάζει "ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ" χωρίς αιτιολογία, και όταν ξαναπατάς το κουμπί να στο επανελέγξει στο βγάζει "ΑΠΟΔΕΚΤΟ"). Για να πάει στη Θέαση άλλα 5 λεπτά (τουλάχιστον). Που και που πετάει και ένα σφάλμα στην ανάκτηση πολυγώνων και ξανά από την αρχή... Βγάλανε και το χρώμα στα πινακάκια του Αποδεκτού - Μή Αποδεκτού. Πριν την πιο προηγούμενη αναβάθμιση είχες το 1ο βήμα όλο σε μία οθόνη και τώρα πρέπει να κάνεις 2-3 scroll... Αντί να μας ρωτήσουν ποια είναι τα προβλήματα και να τους δίναμε και προτάσεις (πχ στο 3ο βήμα όταν έχεις 2 ή και περισσότερες ιδιοκτησίες με το ίδιο εμβαδόν, άντε να ξέρεις ποιος αριθμός οικοπέδου είναι το συγκεκριμένο TOPO_PROP)...
    1 point
  18. Έχει δίκιο ο Didonis. Στις φωτογραφίες που έστειλες μπορούμε να διακρίνουμε εξώστες με Η.Χ. από πίσω και Η.Χ. που εφόσον δεν ικανοποιούν το 35% προσμετρούν στο Σ.Δ. και δεν θεωρούνται Η.Χ.
    1 point
  19. βάλε κατόψεις να είναι εμφανές σαφέστατα που είναι τοίχος και που κενό
    1 point
  20. Εμένα με προβληματίζει η χρήση τοίχου σε εξώστες που σε συνδυασμό με τα προστεγάσματα από πάνω δημιουργεί και στους εξώστες την αίσθηση του ημιυπαίθριου. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 στους εξώστες επιτρέπονται μόνο κατακόρυφα (μη φέροντα) αρχιτεκτονικά στοιχεία ενώ σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 16 ισχύει ότι "Μεταξύ των ανοιχτών στεγασμένων χώρων, στους εξώστες και στους υπαίθριους χώρους των κτιρίων, επιτρέπονται στηθαία και διαχωριστικά στοιχεία μεταξύ των όμορων ιδιοκτησιών ή των συνιδιοκτησιών.". Δε νομίζω ότι οι τοίχοι που είναι δομικά στοιχεία του κτιρίου εντάσσονται στις έννοιες "κατακόρυφα (μη φέροντα) αρχιτεκτονικά στοιχεία" ή "διαχωριστικά στοιχεία". Περαιτέρω από τον Κ.Κ. άρθρο 8 για τους τοίχους ορίζονται τα εξής: 1. ΤΟΙΧΟΙ Οι τοίχοι, με κριτήρια τη θέση, τη δομή και στατική λειτουργία, κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες: 1.1. Θέση 1.1.1. Τοίχοι υπαίθρου: Οι τοίχοι που κατασκευάζονται στο ύπαιθρο, όπως μαντρότοιχοι, τοίχοι αντιστήριξης εδάφους. 1.1.2. Τοίχοι κτιρίου: Οι τοίχοι που ανήκουν σε κτίριο. Οι τοίχοι κτιρίου κατατάσσονται ανάλογα με τη θέση τους στις ακόλουθες υποκατηγορίες: 1.1.2.1. Εσωτερικοί τοίχοι: Οι τοίχοι που διαχωρίζουν χώρους κτιρίου μεταξύ τους. 1.1.2.2. Εξωτερικοί τοίχοι: Οι τοίχοι που διαχωρίζουν το κτίριο από το ύπαιθρο ή από το έδαφος ή από συνορεύοντα κτίρια (όταν έχουν κτισθεί σε επαφή με το κτίριο). 1.1.2.3. Κινούμενα χωρίσματα: Είναι στοιχεία μόνιμα συνδεδεμένα με το κτίριο, τα οποία έχουν τη δυνατότητα κίνησης και χρησιμοποιούνται για τον λειτουργικό διαχωρισμό, την ασφαλή λειτουργία του κτιρίου ή των χώρων αυτού, ή εγκαθίστανται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που προκύπτουν από άλλους κανονισμούς. Αν αντί για τοίχους είχαμε στηθαία θα ήταν πιο σαφή τα δεδομένα θεωρώ και πιο ασφαλή τα συμπεράσματα. Επίσης αν κάποιοι από αυτούς τους εξώστες είναι σε πρασιά ή στο Δ,δ πρέπει να προσέξεις τους περιορισμούς ως προς το μήκος των εξωστών της παρ. 3 του άρθρου 16 (ειδικά για τον τέρμα δεξιά).
    1 point
  21. Καταρχάς με βάση το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ που αφορά στους εσωτερικούς εξώστες - παταρια ΝΟΚ αρ. 2 παρ. 28 που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά, δε ξέρω κατά πόσο και για πόσο καιρό μπορεί να γίνει εφαρμογή των παρακάτω. Πέραν αυτού σίγουρα δεν αφορά wc αλλά μόνο αποθηκευτικό χώρο (αν και η υλοποίηση είναι αντίστοιχη με τα παλιά παταράκια των wc, όπως την περιγράφεις). Προσοχή για να είναι προσβάσιμος χώρος ο κλειστός εσωτερικός εξώστης - κλειστό πατάρι, όπως ορίζεται παρακάτω, πρέπει το ελεύθερο ύψος του να είναι τουλάχιστον 40-50εκ ώστε πράγματι να μπορεί κάποιος άνθρωπος να έχει πρόσβαση σε αυτό. Δεν μας ορίζει αυτό το ελάχιστο ύψος αλλά προκύπτει από την απαίτηση να είναι προσβάσιμο. Από κάτω θες ελάχιστο ύψος βοηθητικού χώρου = 2,20μ και μαζί με την πλακούλα 10-15εκ συνολικά θες ένα minimum ελεύθερο ύψος ορόφου 2,80μ. O B.X. - αποθήκη πρέπει να έχει μέγιστο πλάτος 2,20μ Στον ΝΟΚ λοιπόν υπάρχουν τα εξής: ΝΟΚ άρθ.2 παρ.37: Κλειστός εσωτερικός εξώστης (κλειστό πατάρι) είναι προσβάσιμος αποθηκευτικός χώρος με ελεύθερο ύψος έως 1,80 μ. χωρίς μόνιμη κατασκευή κλίμακας, έχει βοηθητική χρήση, δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία.Βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας ή βοηθητικής χρήσης. Τυχόν κλειστοί χώροι, που προκύπτουν κατ' επέκταση σοφίτας και πληρούν τις προϋποθέσεις των κλειστών εσωτερικών εξωστών, δύνανται να θεωρούνται κλειστοί εσωτερικοί εξώστες. και ΝΟΚ Αρ. 11 παρ. 6λ. 6. Στο συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται: ... λ. Οι κλειστοί εσωτερικοί εξώστες (κλειστά πατάρια), και οι υποκείμενοι αποθηκευτικοί χώροι μέγιστου πλάτους 2,20 μ.
    1 point
  22. Για να βρεις αριθμό άδειας: Ρώτα τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες!! Ψάξε στους τίτλους ιδιοκτησίας ή στην σύσταση. Ψάξε στο κτηματολόγιο (υπηρεσίες μηχανικών) στα συμβόλαια των συνιδιοκτητών. Ψάξε στην ταυτότητα κτιρίου. Ψάξε στο e-άδειες ακόμα και για μικρής κλίμακας. Ψάξε στην πολεοδομία με οδό / αριθμό, είτε στο βιβλίο με όνομα κατασκευαστή που θα βρεις από την σύσταση Ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες για το κόστος της αναζήτησης. Συνήθως, έπειτα από την ενημέρωση, βρίσκουν άμεσα τον αριθμό... Τα προ 55 (προ 30/11/55) βάσει αρθ23 ΝΟΚ είναι νομίμως υφιστάμενα και για ΗΤΚ αναρτάται στο σύστημα η υφιστάμενη κατάσταση και εκδίδεται βεβαίωση αρθ83 περί εξαιρέσεων.
    1 point
  23. Μέγα πρόβλημα. Μη βάζεις μεγάλο στοίχημα όμως ότι είχε βγει Οικοδομική Άδεια εκτός κι αν την αναφέρει ο τίτλος. Για να βρεις πας Αρχείο ΥΔΟΜ (αφού πρώτα μιλήσεις μαζί τους αν για το έτος και την περιοχή το αρχείο το αναζητάς Σωκρατους ή Συγγρού) Αν είσαι πολύ τυχερός υπήρχε μια βάση δεδομένων που την είχε φτιάξει ένας πρακτικάριος και μετά τον έδιωξαν. Είχε προλάβει και είναι καταγράψει αρκετές άδειες. Από εκεί (αν είχε μπει) μπορείς να αναζητήσεις και με Διεύθυνση οδό του ακινήτου. Στις άλλες περιπτώσεις ζητάς να σου δώσουν τα βιβλία ανά έτος που έχουν με τους αριθμούς άδειας. Οπότε ξεκινάς ανά έτος (ενδεχόμενα για το ίδιο έτος υπάρχουν περισσότερα από ένα βιβλίο). Στα βιβλία είναι με αλφαβητική σειρά στο όνομα που έχει εκδοθεί. Οπότε φρόντισε να έχεις τα εναλλακτικά ονόματα που ενδεχόμενα βγήκε η άδεια (πχ ιδιοκτήτη, ή μηχανικού, ή αντιπαροχές κλπ.) Αν βρεις εκεί αριθμό άδεια προχωράς για αίτημα στέλεχος άδειας και φάκελο (συνήθως είναι σε διαφορετικά σημεία) Αν δεν βρεις ούτε εκεί όνομα με την θέση του ακινήτου σου τότε έχεις σαν δεδομένο ότι δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια. Αυτά για καλημέρα…. Εναλλακτικά (πλαν Β) περιμένεις όταν θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή αρχειοθέτηση που νομίζω έχει ξεκινήσει. Εναλλακτικά (πλαν Ε) του εναλλακτικά κάνεις υπαγωγή του ακινήτου στον 4495/17 ως προ 1975 και αποκτάς νόμιμες και καλές κατόψεις υφισταμένου. και φυσικά πλαν Α του Ιάσωνα....
    1 point
  24. οι λόγοι εξαίρεσης μιας τερματικής γραμμής από προστασία όπως αναφέρονται στην παράγραφο 2 του φεκ που ανάρτησες είναι συζευκτικοί οπότε πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα όσα αναφέρονται στα α-β-γ-δ α) οι εν λόγω τερματικές γραμμές τροφοδοτούν αποκλειστικά εγκατεστημένο, σταθερό και μόνιμα συνδεδεμένο σε αυτές, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, β) ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός δεν είναι εγκατεστημένος σε κατοικίες και ανάλογους χώρους, χώρους γραφείων, χώρους εκπαίδευσης, γ) οι χώροι στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός δεν χρησιμοποιούνται για διαμονή προσώπων (όπως δωμάτια ξενοδοχείων,νοσοκομείων, ιδρυμάτων) ή ως βοηθητικοί χώροι προσωπικού (όπως αποδυτήρια, κυλικεία), δ) ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός είναι προσβάσιμος από ειδικευμένο ή ενημερωμένο προσωπικό, ή από άτομα υπό την επίβλεψη ειδικευμένου ή ενημερωμένου προσωπικού, Άμα έχεις μια εγκατάσταση που ισχύουν όλα τα παραπάνω φυσικά μπορείς να μην βαλεις rcd 30mA στα συγκεκριμένα κυκλώματα αλλά στην υδε θα πρέπει να προστεθεί η μελέτη που αναφέρει το ε
    1 point
  25. Εγώ έχω καταλήξει ότι δεν θα αναρτώ τίποτα μέχρι να το ελέγξει η πολεοδομία και να δώσει το τελικό ΟΚ. Στο τέλος θα πάρει το ΚΗΔ μετά τις όποιες διορθώσεις. Δεν τους φτάνει καθε τρείς και λίγο να κάνουμε αποδοχή στο σύστημα, να έχουμε τωρα να αναρτούμε τοπογραφικά καθε τρεις κ λιγο;;;
    1 point
  26. Καλησπέρα σε όλους, έχει κάποιος πλήρη εικόνα για τη διαδικασία αδειδότηση αν κάπος θελήσει από σήμερα και στο εξής να κάνει ένα πάρκο είτε ειναι πχ 100-200 kW είτε ακομα και 1 ΜW? Ο τελευταίος νόμος που ξέρω είναι ο 5106/24 ο οποιος αναφέρεται σε διαδικασίες μέσω διαγωνσιμού αλλά ποιος κάνει τον διαγωνισμο κλπ κλπ θελει τόση διαδικασία για μικρό πάρκο πχ 100 kW? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    1 point
  27. 102.823 downloads

    Το αρχείο περιλαμβάνει τα εξής: 1. ΙΚΑ - Αίτηση - Δήλωση απογραφής οικοδομοτεχνικού έργου 2. ΙΚΑ Πίνακας 1 - Μη εστεγασμένων επαγγελμάτων 3. ΙΚΑ Πίνακας 1α - Υπολογισμός ημερομησθίων 4. ΙΚΑ Πίνακας 1β - Κατανομής ημερομησθίων 5. ΙΚΑ Πίνακας 2 - Εστεγασμένων επαγγελμάτων 6. Έντυπο ΙΚΑ για έκδοση οικοδομικής άδειας 7. Πίνακας 3 ΙΚΑ - Αριθμός ημερομισθίων εργατοτεχνιτών 8. Πίνακας 3 ΙΚΑ
    1 point
  28. Version 1.0.0

    2.454 downloads

    Σ.Α.Υ. & Φ.Α.Υ. για περίφραξη από συρματόπλεγμα
    1 point
  29. Η απορρέουσα υποχρέωση δεν είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση μόνο, αλλά η ηλεκτρονική τιμολόγηση για συμβάσεις Δημοσίου. Απαντώντας στην απορία του συναδέλφου alej: μέσω του timologio της ΑΑΔΕ εκδίδονται ψηφιακά παραστατικά, όμως η εφαρμογή δεν πληροί τις απαιτήσεις της ΚΥΑ. Ακροθιγώς αναφέρω ότι η έκδοση ψηφιακών παραστατικών για συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα ακολουθεί διαφορετικό πρότυπο από την ηλεκτρονική τιμολόγηση προς το Δημόσιο. Στη λίστα που παρέθεσε ο αγαπητός μας Διαχειριστής περιλαμβάνονται οι πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον ιδιωτικό τομέα, και όχι για τις συμβάσεις Δημοσίου. Η λίστα των παρόχων για τις συναλλαγές με το Δημόσιο είναι αυτή που παραπέμπει ο σύνδεσμος στην εναρκτήρια δημοσίευση του θέματος. Επομένως, Αλέξη, είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε μία εκ των εταιρειών–παρόχων, εκτός εάν η σύμβασή σου εμπίπτει σε κάποια από τις εξαιρούμενες κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ. Πρόσεξε ότι όταν έχεις πάροχο, η έκδοση και διαβίβαση όλων των παραστατικών συναλλαγών χονδρικής, δηλαδή των τιμολογίων προς επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, γίνεται υποχρεωτικά μέσω αυτού.
    1 point
  30. καλησπέρα, ελπίζω -όχι πολύ αργά- να προσθέσω την άποψή μου : 2) όταν το Η/Ζ θα κληθεί να εκκινήσει, ήδη σημαίνει ότι η βασική παροχή (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ) είναι απούσα, οπότε τα μηχανήματα του εξοπλισμού θα εκκινήσουν από την αρχή, με τα ρεύματα εκκίνησης του καθενός, το οποίο προστίθεται στα απορροφούμενα από το Η/Ζ εκείνη την στιγμή. 1) Η πρακτική η οποία ελαχιστοποιεί την ισχύ του Η/Ζ είναι να εκκινείς πρώτα τον μεγαλύτερο κινητήρα (εάν βέβαια είναι δυνατόν(= δεν απαγορεύεται ) με βάση την παραγωγική διαδικασία). . Έτσι, το Η/Ζ θα πρέπει να διαθέτει ισχύ τουλάχιστον : α) για 2,5... 3 φορές αυτήν του μεγαλύτερου κινητήρα β) ισχύ ονομαστική του μεγαλύτερου κινητήρα + 3 φορές αυτήν του αμέσως μικρότερου που θα εκκινήσει μετά γ) ισχύ ονομαστική (του μεγαλύτερου + του δεύτερου που εκκίνησε) + 3 φορές αυτού που θα εκκινήσει μετά δ) .... στ) ισχύ ονομαστική όλων των κινητήρων πλην άλλων συσκευών ζ) ισχύ ονομαστική όλων των κινητήρων και συσκευών, ΟΛΑ τα παραπάνω ταυτόχρονα, συνήθως δηλ. το Η/Ζ είναι ισχύος σε KVA 3 φορές (του ενός) μεγαλύτερου κινητήρα. 3) Εάν εννοείς του κατασκευαστή του μηχανήματος, ρεύμα λειτουργίας μάλλον εννοεί το ονομαστικό ρεύμα, αυτό να υπολογίσεις στο άθροισμα (μετά την εκκίνηση του μηχανήματος,). Για την εκκίνηση εξακολουθεί να ισχύει το ρεύμα εκκίνησης μέχρι και 6..7 Ι ονομαστικό, για αυτό λέμε ισχύ περ. 2,5..3 φορές την ονομαστική.
    1 point
  31. το HD384 στο 413.5.1.2 συνιστά το γινόμενο τάσης επί συνολικό μήκος γραμμών σε ηλεκτρικά διαχωρισμένο κύκλωμα να μην ξεπερνά το 100000 με μέγιστο μήκος γραμμών τα 500m στο 413.5.1.3 απαγορεύει την γείωση των ενεργών μερών του κυκλώματος στο 413.5.3.1 και 413.5.3.2 επιβάλει την ισοδυναμική σύνδεση των εκτεθειμένων αγώγιμων μερών (και των ακροδεκτών γείωσης των ρευματοδοτών) και απαγορεύει την γείωση τους
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 61 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.