Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dimitris11140

    dimitris11140

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      452


  2. Alexios

    Alexios

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      359


  3. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      26.311


  4. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      7.395


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 23/10/2021 in Δημοσιεύσεις

  1. Και συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο νόμος έδωσε την εξαίρεση στους συμβολαιογράφους για τα συμβόλαιά τους. Οι μηχανικοί γνωρίζουν τη δουλειά τους και πληροφορούν τον πελάτη τους (που θα πάει στη συμβολαιογράφο) ότι η βεβαίωση του άρθρου 83 έχει ισχύ δύο μήνες από τη στιγμή που θα την εκδώσουν. Εκτός αν θέλουν να κάνουν ΗΤΚ ... Καλησπέρα Δημήτριε.
    3 points
  2. steve aris 1) Αν διαβάσεις τις δημοσιεύσεις των διαφόρων συναδέρφων καταλήγουν αυτόματα σε αυτοψίες με ημερομηνίες μετά τις 1/10/21, ακόμα και ο νομικός μας ο Δημήτρης πιο πάνω. η δυνατοτητα αυτοψιας ηταν η 31-1 και ισχυε μεχρι 30-9 με βεβαιωση τον Αυγουστο και συμβολαιο τον Σεπτεμβριο. Με ημερομηνια αυτοψιας μετα την 31-1 δεν ισχυε. Κι οπως ξαναειπαμε, την 31-1 ενα κυμα δημιουργικοτητας και εξωστρεφειας αυτοψιων..... κατεκλυσε την χωρα.... αναπαντεχα.... 2) Οι δε οδηγίες του συμβολαιογραφικού συλλόγου Θεσ/νίκης (το έχω αναρτήσει πιο πάνω) μιλάνε μάλιστα για ημερομηνία αυτοψίας μετά την δημοσίευση του Ν.4843/21...........!!! ισχυουν απο 1-10 διοτι ετσι ορισε ο νομος, ασχετως που ολοι βαζουμε 22-10 και παμε για αλλα. 3) Σε τηλεφώνημα με Θεσσαλονικιό συμβ/φο, ενημερώθηκα ότι το κτηματολογικό γραφείο δεν καταχώριζε συμβόλαια με ημερομηνίες αυτοψίας 7 & 10/10 και τα επέστρεφε στα συμβολαιογραφεία............... Ο ίδιος μου έστειλε και την εγκύκλιο τους "απαιτώντας" να δώσω βεβαίωση με ημ/νία 20/10 και μετά.............. Σωστα δεν δεχονται για μεταγραφη συμβολαια της 7 και 10-10, και δεν καταλαβα πώς εγιναν συμβολαια τότε, διοτι Επρεπε να περιμενουν τον νομο. Δεν γινονταν συμβολαια μεχρι 20-10, διοτι δεν υπηρχε νομος. αυτα
    3 points
  3. Στις 30-9 εληξε η δυνατοτητα της ημερομηνιας της 31-1 Απο 1-10 ισχυουν οι γνωστες διμηνες βεβαιωσεις, ανεξαρτητα εάν ο νομος εκδοθηκε με καθυστερηση μετα απο 20 ημερες, διοτι αναφερει ρητα σαν ημερομηνια εκδοσης την 1-10. δλδ, εάν εξεδιδαν το νομο εγκαιρως, σαν σωστοι νομοθετες, την 20-9 και εγραφαν "ημερα εναρξης ισχυος η 1-10, προφανως θα εξακολουθουσαν να ισχυουν οι βεβαιωσεις 31-1. Δεν αντιλαμβανομαι την εννοια "ασφαλεστερον" που αναφερουν Μοιαζει σαν το "ολιγον εγγυος" για τις βεβαιωσεις απο 1 εως 20/10.
    2 points
  4. 50 χρόνια πίσω, υπήρχαν πολύ πιο όμορφα τραγούδια π.χ.
    2 points
  5. Αυτό που απομένει στο εντός οικισμού τμήμα πληροί κάποια από τις παρεκκλίσεις αρτιότητας για τους προ 23 οικισμούς. Σωστά σου απάντησαν. Θεωρητική αρτιότητας για προ 23 οικισμούς δεν προβλέπεται.
    1 point
  6. Το ΦΕΜ είναι υποχρεωτικό όταν παραδίδουμε Μελέτη η επίβλεψη σε δημόσια υπηρεσία όπως είναι η πολεοδομία (πολύ σωστά το συνδυάζεται με τις αμοιβές ΤΕΕ, που επίσης αφορούν μόνο την πολεοδομία αν και εχουν καταργηθεί). Το κτηματολόγιο δεν ειναι δημόσια υπηρεσία. Βέβαια ΦΕΜ μπορούμενα αποδίδουμε σε κάθε δουλειά, ώστε να μειώνεται ο πληρωτέος φόρος εισοδήματος και η προκαταβολή του επόμενου έτους.
    1 point
  7. Καλησπέρα,εντάσσεται κανονικά στην Κατηγορία 2.
    1 point
  8. Ιδιωτική κατασκευή σε κ.χ. (πεζοδρόμιο) απαγορεύεται. Μόνο προσαρμογή (υπό προϋποθέσεις*) του πεζοδρομίου, για πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης. Περί αυτού, θα αποφασίσει η αρμόδια τεχνική υπηρεσία. (*) Εφόσον τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά επαρκούν γι αυτό.
    1 point
  9. 1 point
  10. καπου 50 χρονια πισω...μεγαλώσαμε ακούγοντας όμορφα τραγούδια
    1 point
  11. Αίτηση για απότμηση πεζοδρομίου λέγεται, και υποβάλλεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Για να την εγκρίνουν , θα πρέπει (πέραν των άλλων) οι θέσεις στάθμευσης να έχουν δεσμευτεί συμβολαιογραφικά.
    1 point
  12. Το έχουμε πάρει απόφαση. Ζούμε στη χώρα όπου το αυτονόητο πρέπει να διεκδικείται καθημερινά
    1 point
  13. για τους εξωστες βλεπεις εδω https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2019/08/OmadApant-86_4.10.2019.pdf για το Α -ποιος ειναι ιδοκτητης; -με τι συμβολαιο; -εχει χιλιοστα;
    1 point
  14. να ξεκινησουμε απο αυτο, οι διανομές συνοικισμών (1/1000 ή 1/2000) του τέως Υπουργείου Γεωργίας έχουν ισχύ ρυμοτομικού διαγράμματος υγ και να συνεχισουμε εδω Η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 73 του Γ.Ο.Κ./1973 κατά την οποία "οικόπεδα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου και έχουν παραχωρηθεί από το Κράτος μέχρι της ισχύος του παρόντος με παραχωρητήρια για οποιονδήποτε λόγο τυγχάνουν άρτια και οικοδομήσιμα με τις διαστάσεις και το εμβαδόν που παραχωρήθηκαν.. πηγη ΝΣΚ 14/1989
    1 point
  15. Έκδοση Εγκρίσεων και Πιστοποιητικών Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέσω του συστήματος «e-Άδειες» στο ΦΕΚ 4874Δ_21.10.2021 ΦΕΚ4874Δ_2021.pdf
    1 point
  16. Φυσικά με χρέωση εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
    1 point
  17. για να πουλιουνται αυθαίρετες κατασκευές >31/1/21
    1 point
  18. Καλημέρα, δες το ποστ του συν/φου από παλιότερα: Γνώμη μου είναι να αρνηθείς την έκδοση ΠΕΑ και δείξτους το παραπάνω. Επειδή μιλάς για μίσθωση, προφανώς θα προβεί ο μισθωτής σε εργασίες αποκατάστασης της τζαμαρίας, οπότε σε ενημερώνουν να πας τότε να εκδώσεις το ΠΕΑ.
    1 point
  19. https://www.karapiperisebex.gr/products/στέγη/κεραμίδια-αίγιο-αχαία-καραπιπέρης/
    1 point
  20. Σε ευχαριστώ για την ευχή σου .Η καλή τύχη πάει παντως σε όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε ενεργά στον τομέα της οικοδομής με το υπάρχον καθεστώς.
    1 point
  21. Σε εργοτάξιο κάτι παρόμοιο " κουφό " δεν έχεις δει δηλαδή στην καριέρα σου ? Δεν έφτασες ποτέ σε γιαπι και μόλις το κοίταξες απέξω να σκέφτηκες " τι κάνει αυτός ? Γιώτα πέντε είναι ο τύπος " ? Άστο, σου λέω είσαι λάθος . Ο Μηχανικός για να παράγει το έργο του σωστά πρέπει να έχει και τα σωστά εργαλεία . Δεν γίνεται να πηγαίνεις να δεις αμφιεριστο δοκάρι 6μ και να πηγαίνει ο άλλος στη μάντρα να κόβει τα σίδερα ένα μέτρο μεγαλύτερα και να τα πετάει μέσα στο δοκάρι , να τα δένει , να κάνουν βέλος, και αν τα δεις τα είδες. Άνθρωπος είσαι . Όταν δουλεύεις με ερασιτέχνες θα γίνουν δέκα λάθη , θα πιασεις τα οκτώ . Για να μην μιλήσω για τα καφενεία και τα στέκια που περνάνε τα πρωινά και μαζεύουν τον κάθε τυχαίο και τον φέρνουν στην οικοδομή . Σε ένα δικαστήριο βέβαια ο μηχανικός και η οικογένειά του θα την φάνε . Για αυτό επιμένω στην πιστοποίηση και στην συνυπεύθυνοτητα . Τόσο ως προς την εφαρμογή της μελέτης , όσο και ως προς τα μέτρα ασφαλείας . Καλή συνέχεια
    1 point
  22. Σε κάτι αντίστοιχο σε οικοδομή θα έφταιγε ο επιβλέποντας . Δεν θα είχε προλάβει ο μαύρος να δήλωσει παραίτηση. Κακώς . Έπρεπε να το είχε προβλέψει και να είχε παραιτηθεί εξ αρχής . Οι νόμοι στην Ελλάδα και η νοοτροπία που διαιωνίζεται .
    1 point
  23. Αφού έμαθαν τόσα χρόνια στου κασιδι το κεφάλι , τώρα είναι καλά τα πράγματα στο σιδέρωμα . Την εποχή που χτίστηκε η οικοδομή αυτή , μόλις είχαν περάσει τα σύνορα και απλά ήταν φτηνοί . Οι δε Ελληναρες εργολάβοι της εποχής εκείνης έκαναν πλάκα ο ένας στον άλλον κάθε Παρασκευή-Σαββατο που πλήρωναν τον κόσμο για το πόσο μικρά μεροκάματα πληρώνουν. Το σταματάω εδώ . Είστε παντελώς λάθος κάποιοι και έχετε μπερδέψει την ευθύνη που θα έπρεπε Επιβλέπων και τι πραγματικά του έχουν μεταβιβασει . Δεν γίνεται να φταίει μόνο ο επιβλέποντας . Τι να λέμε τώρα .Το κόβω γιατί κουράζει . Καλή συνέχεια .
    1 point
  24. Έχω φάει την ζωή μου στα γιαπια . Δεν κάνω επίβλεψη ούτε με drone ούτε με το κινητο. Έχω δουλέψει και με κατασκευαστές και με ιδιώτες . Αυτά που γράφεις είναι έκθεση ιδεών .Η παραίτηση είναι η έσχατη λύση σε μια δουλειά και λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα .Κακώς κουνάς το δάχτυλο. Ευθύνη έχουν οι πάντες , όχι μόνο ο μηχανικός . Απλά το κράτος του έχει δώσει τον ρόλο του μα@@κα και νοοτροπίες όπως η δική σου , διαιωνιζουν αυτό το ρολο . Λοιπόν ποιστοποιηση στα συνεργεία χθες και συνυπεύθυνοτητα των παντων .
    1 point
  25. Πώς "είναι τα πράγματα" στη οικοδομή συνάδελφε? Κι αν είναι τόσο άσχημα, όσο υπονοείς, ποιός φταίει? Μόνο το "κακό κράτος"? Το να αποδεχόμαστε το κακώς έχειν, μας κάνει συνένοχους σε εγκληματικές ενέργειες. Η γνώμη σου είναι εντελώς λανθασμένη. Το να επιμερίζεις τις ευθύνες, και μάλιστα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα "συνεργεία", είναι επικίνδυνο. Εκτός κι αν ανήκεις στους μηχανικούς που κάνουν επίβλεψη εκ του μακρόθεν. Η όποια "πιστοποίηση" των συνεργείων, ΔΕΝ απαλλάσσει τον επιβλέποντα από τις ευθύνες του. Κι αν δεν το γνωρίζεις, μάθε πως έχει δικαίωμα να απορρίψει και συνεργεία και υλικά. Προκειμένου δε να προστατέψει την επαγγελματική κι επιστημονική του αξιοπρέπεια, καθώς και την ψυχική του υγεία, δεν διστάζει να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ. Οι απόψεις μου είναι προϊόν εμπειρίας 40 χρόνων στο εργοτάξιο και στις μελέτες. Σε αυτό το διάστημα έχω δει πολλά (κυρίως τα αποτελέσματα των σεισμών), και μπορώ να είμαι βέβαιος για την ορθότητα της σκέψης μου.
    1 point
  26. Ρε παιδιά γράφετε και κουνάτε το δάχτυλο λες και δεν ξέρετε πως είναι τα πράγματα στην οικοδομή . Η κατασκευή αστοχησε σε εφελκυσμό . Το συνεργείο πετούσε χαρταετό και μάλλον εκείνη την εποχή μόλις θα είχε περάσει τα συνορα . Ο μηχανικός δεν έδειξε την προσοχή που έπρεπε . Τέλος πάντων , ευτυχώς δεν έπαθε κανένας τίποτα . Ποιστοποιηση στα συνεργεία χθες , αν και κάποιους τους βολεύει αυτό το χύμα γιατί με την ποιστοποιηση θα ανέβουν και τα μεροκάματα. Τώρα όλοι τα κάνουν όλα και ο μηχανικός υπογράφει . Ο καθένας έχει την γνώμη του , αυτή είναι η δική μου .
    1 point
  27. Ο επιβλέπων (οφείλει να) είναι το απόλυτο αφεντικό στην κατασκευή. Αν δεν μπορεί να συνεργαστεί με τα συνεργεία ή τον ιδιοκτήτη. ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ. Οτιδήποτε άλλο, είναι απλώς αποποίηση ευθυνών.
    1 point
  28. Χωρίς να θέλω να επηρεάσω τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ συναδέλφων και των υπευθύνων του προγράμματος, θα πω λίγα λόγια (μέσα από την προσωπική εμπειρία μου) στο θέμα των χρησιμοποιούμενων λογισμικών από ΠΜ. Μέχρι σήμερα στην αγορά έχουν δημιουργηθεί δύο κύριες ομάδες-κατηγορίες λογισμικού, η ομάδα εργαλείο ανάλυσης (γενικής εφαρμογής) και η ομάδα κουτί (συγκεκριμένης) παραγωγής. Η πρώτη δίνει ένα εργαλείο στον μελετητή για να διερευνήσει γρήγορα και ορθά πολλές εναλλακτικές γεωμετρίας-υλικών-παραδοχών και να δώσει τη σωστή απάντηση στη γενική της μορφή. Ανεξάρτητα από υλικό και με άπειρο πλήθος παραδοχών (κανονισμών). Το AxisVM είναι σε αυτή την ομάδα. Η δεύτερη αρχίζει σχεδόν από το τέλος και πάει αντίθετα. Με δεδομένη τη μορφή και το υλικό από άλλες μελέτες και με μερικές επιλογές παραδοχών (κανονισμών), ζητάει μόνο τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ώστε να παράγει την τεκμηρίωση των δεδομένων επιλογών σύμφωνα με τα δεδομένα/κανονισμούς/καλούπια. Επομένως η στόχευση της κάθε ομάδας λογισμικού είναι δεδομένη και δεν έχω δει ακόμη περίπτωση που κάποιο πρόγραμμα άρχισε από τη μια άκρη για να φτάσει στην άλλη. Δεν γίνεται.
    1 point
  29. Κανείς δε λέει ότι ο μηχανικός έχει δίκιο ή ότι οι μηχανικοί είναι σωστοί. Τα χάλια τους τα μαύρα έχουν, άσχετοι υπάρχουν και λαμόγια και ότι θέλεις. Αποτελούν μέρος της κοινωνίας και δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτή. Να ξέρεις όμως αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται κυρίως από τους πελάτες και το κράτος/ελεγκτικούς μηχανισμούς. τι περιμένεις να σου πούμε εμείς όταν δεν ξέρουμε τι εργασία έχει κάνει ο μηχανικός. Ακόμα όμως και να ξέραμε, πάλι δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γιατί δεν υπάρχει πλέον προκαθορισμένη αμοιβή. Επίσης δεν πληρώνεται μόνο ο χρόνος απασχόλησης αλλά και η γνώση/συμβουλές/πληροφορίες, υπογραφή κλπ. Από κει και πέρα πράττεις όπως νομίζεις. ΚΑι αν δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας, να πληρωθεί και κανένας άλλος επαγγελματίας (και οι δικηγόροι έχουν ψυχή......). Και μιας και ανέφερες αμοιβές, οι δικηγόροι παίρνουν κάποιο 60€/ώρα και κάποιο 150/ώρα. Οι γιατροί ξεκινούν από τα 150€/ώρα. ΚΑι οι αμοιβές αυτές είναι για επίσκεψη στα γραφεία τους, ΟΧΙ για να έρθουν σε εσένα. Ένας μηχανικός πόσα πρέπει να πάρει άραγε?......
    1 point
  30. Καλημέρα στην παρέα. Και για να γίνει πλήρως αντιληπτό αυτό που είπε ο @georgegaleos Άρθρο 11. Χρόνος έκδοσης τιμολογίου 1. Η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου γεννάται κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή παράδοση των αγαθών ή των υπηρεσιών. Σχετ. αποφάσεις (1) Σχετ. διοικ. λύσεις (1) 2. Ο χρόνος έκδοσης τιμολογίου καθορίζεται ως εξής: α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών ή της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας, κατά περίπτωση. β) Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής αγαθών, υπηρεσίας ή κατασκευής έργου, το τιμολόγιο εκδίδεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την περίοδο στην οποία μέρος της σχετικής αμοιβής καθίσταται απαιτητό για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί ή το μέρος του έργου που έχει ολοκληρωθεί. γ) Σε περίπτωση απόκτησης δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, με την απόκτηση του δικαιώματος αυτού. δ) Στην περίπτωση έκδοσης συγκεντρωτικού τιμολογίου της παρ. 3 του άρθρου 10, το συγκεντρωτικό τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η του επόμενου μήνα από το μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο γεγονός πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνεται στο συγκεντρωτικό τιμολόγιο. ε) Ειδικά, όταν ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημόσιων έργων ή η οριστικοποίηση της συναλλαγής από τον αγοραστή, κατά περίπτωση. Άρθρο 13. Χρόνος έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης Το στοιχείο λιανικής πώλησης (απόδειξη ή τιμολόγιο) εκδίδεται: α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών, κατά το χρόνο παράδοσης ή την έναρξη της αποστολής. Όταν η παράδοση των πωλούμενων αγαθών γίνεται από τρίτο, το στοιχείο λιανικής πώλησης εκδίδεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παράδοση "και πάντως εντός του φορολογικού έτους που έγινε η παράδοση."[1] β) Σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, με την ολοκλήρωση της παροχής της υπηρεσίας. γ) Σε περίπτωση απόκτησης δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, με την απόκτηση του δικαιώματος αυτού. δ) Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής "αγαθών,"[2] υπηρεσίας ή κατασκευής έργου, το παραστατικό της πώλησης εκδίδεται όταν μέρος της αμοιβής καθίσταται απαιτητό για το μέρος της υπηρεσίας ή του έργου που έχει ολοκληρωθεί και σε κάθε περίπτωση με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας ή του έργου.
    1 point
  31. Αρκετές επιλύσεις και κατασκευές. Το δεύτερο που ρωτάς να το ερευνήσεις μόνος σου (σύμφωνα με τις γνώσεις που πιστοποιεί ο τίτλος σου) όπως συνηθίζεις να λές κι εσύ.
    1 point
  32. Κατασκευάζεται μια χαρά. Θα αγκυρώσεις τα σίδερα της δοκού Δ1 στο υποστύλωμα τουλάχιστον 1.50 μ υπό γωνία 90ο Sidero.docx
    1 point
  33. 1 point
  34. Για πρόβολο μήκους 2.50 μ και τα συγκεκριμένα φορτία (άσε που υπάρχει και Ρ=150 kg στο ελεύθερο άκρο & η ταλάντωση του σεισμού - το υπολογίζω δίχως αυτά) για 18 εκ. ο υπολογισμός σε δράσεις, συστολή ξήρανσης και ερπυσμό βγάζει βέλος 43 μμ. Προσωπικά τουλάχιστον δεν θα το κατασκεύαζα για ευνόητους λόγους, εσύ ;
    1 point
  35. Για πρόβολο μήκους 2.50 μ και τα συγκεκριμένα φορτία (άσε που υπάρχει και Ρ=150 kg στο ελεύθερο άκρο) 18 εκ. ή έστω 20 εκ. ΔΕΝ βγαίνει με τίποτα, άμα δε υπολογίσεις συστολή ξήρανσης και ερπυσμό άστα να πάνε, τουλάχιστον 25 εκ. Πρακτικός κανόνας προδιαστασιολόγησης : d = L/10 = 2.50/10 = 0.25 μ
    1 point
  36. Βαλθήκατε να τον πανικοβάλετε τον συνάδελφο. NikMetal υλοποίησε τη μελέτη μόνον αν νιώθεις σίγουρος, διαφορετικά σε συνεργασία με κάποιον που εμπιστεύεσαι. Υ.Γ. "Το έχω εμπειρία σημαίνει οτι έχω μια ιδέα τι περιμένω να μπεί ώς οπλισμός σε ενα τοιχείο μια κολώνα ενα δοκάρι" είναι απόλυτα σωστό αλλά όχι για το λόγο που αναφέρεις (μελέτες φασόν). Bas ειδικά οι στατικοί ποτέ δεν μίλαγαν για οφθαλμοστατική. Φαντάζομαι οτι αναφέρεσαι στις δεκαετίες 70 & 80, όπου το τεύχος της στατικής μελέτης ήταν 50 - 100 σελίδες στο χέρι όπως και οι ξυλότυποι και για μια αξιοπρεπή μελέτη ενός μέσου μεγέθους 3ορόφου ενας έμπειρος στατικός έκανε 3~4 ημέρες & νύχτες το τεύχος, όσο για τους ξυλότυπους αποτελούσαν τρελή χαρά αφού ήσαν πλέον δουλειά ρουτίνας.
    1 point
  37. Αυτό φίλε δεν είναι στατική μελέτη, αλλά απλά οφθαλμοστατική και ως τέτοια πρέπει να πληρωθεί, αν βέβαια πρέπει !!!
    1 point
  38. Αν δεν αναγνωρίζει το cad πες μου να κάνω save as. Είναι μια γραμμή περίφραξης, την οποία μπορείς να κάνει copy paste από σχέδιο σε σχέδιο. syrma.dwg
    1 point
  39. 1. Αν δεν το κάνει ο επιβλέπων θα το κάνει ο μελετητής. Οπότε έρχεσαι στα λόγια μου και δεν υπάρχει καμία μα καμία έξτρα αμοιβή. 2. Παρομοίως έρχεσαι στα λόγια μου. Δεν μπερδεύω τίποτα, μάλλον έχεις αντιληφθεί λανθασμένα το ρόλο του μηχανικού, είτε αυτός είναι μελετητής είτε επιβλέπων, έχει ρητή υποχρέωση να κάνει αναλυτική προμέτρηση οπλισμών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε [προκοστολόγηση, παραγγελία, τελική επιμέτρηση]. Αν δεν τηρούμε και αυτά τα αυτονόητα, τότε τι να πώ !!!
    1 point
  40. Για εξήγησέ μου πως θα κάνεις επιμέτρηση οπλισμού κατά την επίβλεψη ? Σε όλα τα εργοτάξια του κόσμου ο σιδεράς πληρώνεται βάσει της προμέτρησης του οπλισμού (αναλυτικά αναπτύγματα) του επιβλέποντος μηχανικού. Αυτό γίνεται γιατί στην ουσία δεν είναι εφικτή η επιμέτρηση οπλισμού, παρά μόνο η προμέτρηση με αναλυτικά ανπτύγματα.
    1 point
  41. 1. 34 συναπτά έτη. 2. Αν δεν είναι υποχρέωση του μηχανικού, τότε ποιού είναι ? Αλλωστε όπως ανέφερα πληρώνονται κανονικά και με το νόμο με 30% προσαύξηση της επίβλεψης όλες οι επιμετρήσεις. Συνεπώς δεν υπάρχει έξτρα.
    1 point
  42. Δεν υπάρχουν έξτρα λεπτομέρεια/υπηρεσία σε μελέτη εφαρμογής, αποτελούν περιεχόμενο της μελέτης - ειδικά οι λεπτομέρειες - τώρα η υπηρεσία δεν ξέρω τι ενοείς. Η επιμέτρηση του οπλισμού/σκυροδέματος είναι υποχρέωση του επιβλέποντος μηχανικού (περιλαμβάνεται στην αμοιβή επίβλεψης με ένα 30% προσαύξησης, αν το θυμάσαι).
    1 point
  43. Και ποιά είναι τα ελάχιστα τα έξτρα και το ποιόν συνάδελφε και ποιός τα ορίζει ? Τι είναι η στατική μελέτη μπλουζάκι διαλογής Α-Β-Γ, πάρε κόσμε οτι θέλεις ? Θα πρέπει να είμαστε πολύ μα πολύ προσεκτικοί ειδικά όταν αναφερόμαστε σε θέματα ασφάλειας, όπως είναι η στατική μελέτη, δίχως τη παραμικρή έκπτωση. Αν δεν σε ικανοποιεί η αμοιβή απλά δεν τη κάνεις, εκπτώσεις τύπου λαϊκής "πάρε κόσμε" με τα αμφιβόλου καθορισμού "ελάχιστα" δεν νοούνται στη στατική μελέτη. Τα υπόλοιπα είναι "μπακαλίστικα" με όλο το σεβασμό.
    1 point
  44. Το θέμα της συνίζησης στη στατική πρώτη φορά το ακούω. Οσο για τις αποστάσεις 10 εκ, λάβε υπ' όψη σου οτι στη πράξη τα 10 εκ. πιθανόν να γίνουν απο 8~13 εκ. για χίλιους δυό λόγους.
    1 point
  45. Για το πρόβολο L=2.40 m & d=24 εκ. (με τα συνήθη φορτία) του gnthal απαιτούνται Φ12/10. Ομως για λόγους ελαστικής παραμόρφωσης οπλισμός Φ14/10 μειώνει το αντίστοιχο βέλος κατά 45%, οπότε θεωρώ οτι κρίνεται απαραίτητος. Εννοείται οτι απαιτείται οπλισμός κάτω της τάξης Φ10/10.
    1 point
  46. Γτ μπλεκουμε τα μπουτια μας με τα απλα πραγματα??? Στα Α,Β θα βαλλεις κομβους....Δλδ θα κοψεις τις καθετες δοκους στα σημεια αυτα..(δεν ξερω αν το SAP μπορει να το κανει χωρις να κοψεις τις δοκους..) Τι στιγμη που εχεις μονολιθικη συνδεση (υποθετω ΟΣ) τοτε δεν ελευθερωνεις καμια στροφη - μετακινηση στα ακρα των ραβδων... Ο κομβος που θα βαλλεις θα ακολουθει την παραμορφωση της κυριας δοκου.... Στην περιπτωση πλακας, παλι το ιδιο θα κανεις απλα θα βαλλεις και την πλακα σου με επιφανειακα στοιχεια... Η "στηριξη" που ονομαζεις εσυ δεν εχει καμια σχεση με τη στηριξη που φαναταζεται (κυλιση, πακτωση, αρθρωση κτλ)...
    1 point
  47. Γενικά η γωνιακή παραμόρφωση ορίζεται ως εξής: γ = Δ/h , όπου Δ η οριζόντια μετατόπιση του πλαισίου και h ύψος πλαισίου Τώρα αν εννοείς την γωνιακή παραμόρφωση ορόφου και σε τι περιορισμούς υπόκειται τότε πρέπει: γ = Δελ/h * (q/2.50) >= Δελ / h αφού πρέπει q/2.50 όχι μικρότερος του 1 με γ < γ ορόφου = 0.005 για τοιχοπληρώσεις και 0.007 για οργανισμό πλήρωσης λιγότερο ευαίσθητο σε διατμητική παραμόρφωση Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στην παράγραφο 4.2.2 του EAK και στα αντίστοιχα σχόλια...
    1 point
  48. Θέλω να επισημάνω στους ιδιώτες που αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα που ανήκουν σε αυτή εδώ την ενότητα ότι απαντήσεις μέσω ενός φόρουμ δεν είναι δεσμευτικές ως προς την ορθότητα των απαντήσεών τους και κατ' επέκταση δεν είναι σώφρον να βασιστείτε σε αυτές. Επίσης ο χώρος αυτός εδώ είναι κοινότητα μηχανικών από μηχανικούς για μηχανικούς. Όσοι δεν είστε μην τους προσποιείστε γιατί η μη ύπαρξη τεχνικού υπόβαθρου και δη μηχανικού σας προδίδει από την 1η κουβέντα. Επίσης τονίζω ότι εδώ δεν είναι ΚΕΠ να ρωτάτε ό,τι σας κατέβει, ή έστω ό,τι έχετε απορία. Οι μηχανικοί αμείβονται για τις υπηρεσίες αυτές και δεν τις δίδουν δωρεάν. Δεν είμαστε χομπίστες. Η δουλειά μας είναι. Η μόνη λύση στους προβληματισμούς σας και τα μελλοντικά σας σχέδια είναι να βρείτε έναν μηχανικό της εμπιστοσύνης σας και να συζητήσετε ό,τι επιθυμείτε. Αρρώστια ---> πάω γιατρό Δίκη----> πάω δικηγόρο Τεχνικά θέματα---->Πάω ΜΗΧΑΝΙΚΟ !! όχι michanikos.gr
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.