Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      11

    • Περιεχόμενα

      9.028


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      18.926


  3. Apollο

    Apollο

    Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      31


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      26.309


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 03/05/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. Διόρθωση Ε9 η μόνη επιλογή όσο και να βγει μετά. Καλό απόγευμα, Δημήτρη και Άκη.
    2 points
  2. Εξοικονομώ 2021: Κατάργηση υποχρέωσης τμηματικής ολοκλήρωσης https://news.b2green.gr/32204/εξοικονομώ-2021-κατάργηση-υποχρέωσης-τμ
    2 points
  3. Καλησπέρα, πόσο ημιτελές είναι το κτίσμα; Για το 2. έχει λήξει...βγάλε καινούργιο!
    2 points
  4. Αν λειτουργούν και σε ψύξη, είναι προτιμότερο η προσαγωγή να είναι κάτω, καθώς το νερό θερμαινόμενο ελαφραίνει άρα ανεβαίνει προς τα πάνω (το αντίθετο από ότι συμβαίνει στη θέρμανση). Καθώς η ψύξη του χώρου είναι πιό δύσκολη από τη θέρμανση, προτιμάται η σύνδεση που διευκολύνει την ψύξη και γι αυτό προτείνεται από τον κατασκευαστή.
    2 points
  5. @ΚΑΝΑ Αυτό που θέλεις να κάνεις, συνάδελφε, είναι αλλαγή χρήσης, και όχι προσθήκη κατ' επέκταση. Συγκεκριμένα, χρειάζεσαι άδεια δομησης για «αλλαγή χρήσης τμήματος ισογείου από pilotis σε κατοικία». Η σχετική νομοθετική διάταξη είναι η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του ΝΟΚ: «Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο, τις χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τους όρους δόμησης. [...] Ειδικά για κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, για τα οποία έχουν χορηγηθεί παρεκκλίσεις, η αλλαγή της χρήσης τους, καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής, είναι επιτρεπτή εφόσον η παρέκκλιση έχει χορηγηθεί προ της έναρξης ισχύος του παρόντος».
    2 points
  6. ΒικτώριαΜ δες εδώ ένα αντίστοιχο θέμα (θα πρέπει ή να αφήσεις δ ή αν επιτρέπεται και δ=0 να αφήσεις 0μ
    1 point
  7. Θα κάνετετ τροπ/ση του Ε9 ώστε να δηλωθεί το πατάρι με την σωστή επιφάνεια και έτος κατασκευής. Αν είναι από σκυρόδεμα προφανώς έχει γίνει από κατασκευής της οικοδομής. Αν είναι μεταλλικό μπορείτε να τεκμηριώσετε και παλαιότητα από τον τρόπο κατασκευής και παλαιότητα των υλικών.
    1 point
  8. Στο Κτηματολόγιο, κάθε ο.ι. καταχωρίζεται με διαφορετικό ΚΑΕΚ π.χ. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ / ΥΥ / ΖΖ όπου: το πρώτο (δωδεκαψήφιο) νούμερο αφορά στο γεωτεμάχιο το δεύτερο στον αριθμό της κατακόρυφης (κάθετης) ιδιοκτησίας το τρίτο στον αριθμό της οριζόντιας, εννοείται ότι, όταν δεν έχουμε κάθετες ή οριζόντιες, το αντίστοιχο νούμερο είναι 0 (μηδέν)
    1 point
  9. Πιστεύεις ότι όλο αυτό που κάνουμε με τα διάφορα "Εξοικονομώ" τόσα χρόνια είναι δουλειά μηχανικού? Απλά κάνουμε τα πολυμηχανήματα υπουργείου,τραπεζών,προμηθευτών κ.λ.π....
    1 point
  10. Θα βγάλεις μια ΗΤΚ για το αρχικό αδόμητο και θα κανεις άλλη καταχωριση (νεο οικόπεδο) για τις δύο κάθετες υπο την αίρεση μεταγραφης κλπ. Σε όλα θα βάλεις μη υλοποιημένη ιδιοκτησία και αδόμητα. Συνεννοήσου με συμβολαιογράφο πως τα θέλει.
    1 point
  11. Όντως η περιγραφή σου δεν είναι σαφέστατη. Πάντως, αν κατάλαβα σωστά τα δεδομένα, ενώ το δωμάτιο θα πρέπει να μπει με ΥΔ και μειωτικό, αν ο χώρος "έξω" από τις γυψοσανίδες δεν είναι λειτουργικός και οι "θυρίδες" είναι όντως θυρίδες για περιστασιακή επισκεψιμότητα (πχ επισκευές), τότε μπορείς να υπολογίσεις το τμήμα της στέγης άνωθεν του χώρου αυτού με αναλυτικό προϋπολογισμό.
    1 point
  12. Αυτό εν τέλει είναι το λιγότερο εξοργιστικό συνάδελφε... Δεν φτάνει που ένα μήνα μετά δεν έχουν ελέγξει αν όντως έχουν λάβει τα ίδια κεφάλαια οι προμηθευτές, στέλνουν και μήνυμα (που το λαμβάνει και η ωφελούμενη) με προειδοποίηση για λήξη μιας ανύπαρκτης (όπως παραδέχονται εκ των υστέρων) προθεσμίας στην περίπτωση που δεν προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες... Και άντε εσύ να αποδείξεις στην εξαγριωμένη μετά από 2+ έτη αναμονής πελάτισσα (περιμένει από το αμαρτωλό ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ του Δεκέμβρη του 2020) ότι έχεις κάνει ο,τι προβλέπεται και ότι δεν θα ακυρωθεί η αίτηση της...
    1 point
  13. Αν και δεν δίνεις λεπτομερή περιγραφή αντιλαμβάνομαι ότι έχεις κατασκευή σοφίτας (το αναφέρεις ως δωμάτιο μέσα στη στέγη με εσωτερική επικοινωνία). Οπότε, η σοφίτα δεν θα υπολογιστεί με αναλυτικό αλλά με Υ.Δ θέτοντας και μειωτικό συντελεστή, εφόσον πληροί τα κριτήρια του ορισμού της. Αν λόγω της υπέρβασης ύψους, γίνεται υπέρβαση επιτρεπόμενου ύψους περιοχής, θα πρέπει μαζί με την Υ.Δ να επιβληθεί και υπέρβαση ύψους βάσει των γενικών διατάξεων υπολογισμού προστίμου. άρθρο 100 παρ. 6. Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε: (...) β) εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. (...) ερμηνεία εγκ. 2 ν. 4495: Για να θεωρηθεί ένας χώρος υπόγειος, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής της παρ.6, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του ν.1577/85. Όσον αφορά τους εσωτερικούς εξώστες και τις σοφίτες, ελλείψει σχετικής αναφοράς στον ν.1577/85, θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των ορισμών των παρ. 28 και 81 του άρθρου 2 του ν.4067/12, ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους. Αυθαίρετα ισόγεια κτίρια με χρήση επαγγελματική, βιομηχανική, γεωργική αποθήκη κ.λ.π., που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση στον σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για τον λόγο αυτό δεν έχει εφαρμογή ο μειωτικός συντελεστής. Κατά την ίδια έννοια δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής και σε κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων.
    1 point
  14. καλημέρα Από λάθος μου θεώρησα ότι τα 2 μηνύματα ως δικά σου (οπότε με το μήνυμά μου απαντούσα σε Ο.Α του 2010 -χωρίς Ε.Δ) Εσύ πρέπει πρώτα να εκδώσεις το ΠΕΚ και μετά με προσωπικό μήνυμα προς την ΥΔΟΜ (δεν ισχύει το μέσω gov που αναφέρει ο Νόμος) υποβάλλοντας τις αμοιβές επίβλεψης - το ΦΕΜ επίβλεψης και τη βεβαίωση του ΙΚΑ για το ΑΜΟΕ του έργου να ζητήσεις τη θεώρηση της Ο.Α και κατόπιν αυτή την θεωρημένη Ο.Α την υποβάλλεις στην ιστοσελίδα "σύνδεσης με Δ.Κ.Ω"
    1 point
  15. Ηλία για ποιον έλεγχο δεν θα πήγαινες; Με 1 μ μπορεί να βγαίνουν και πεδιλοδοκοι μόνο.
    1 point
  16. Οκ. Άρχισε με 80 πάχος. μετα βάλε και δοκούς. ποσταρε αποτελέσματα οπλισμών και ροπών για να δούμε.
    1 point
  17. Μίλησα με το ΤΕΕ, θα διορθωθεί εντός της ημέρας .
    1 point
  18. από το συνημμένο σχέδιο, προκύπτει ότι η εμβαδομέτρηση έβαλε μέσα και τη διαφορά μεταξύ γραμμής δόμησης και πραγματικής το γιατί έγινε αυτό, άγνωστο...
    1 point
  19. χμ.... και τί εξυπονοει με αυτο; "τα εμβαδά των διαμερισμάτων εμετρηθησαν απο της γραμμής δομήσεως". Πώς γινεται ο υπολογισμος των τμ. με βαση το προαναφερθεν...
    1 point
  20. Ισχυει το προαναφερθεν σωστο απο τον slalom λες οτι ..."Ο ιδιοκτήτης/πωλητής αρνείται να δεχτεί την όποια διαφορά στα τετραγωνικά και να αναπροσαρμόσει το τίμημα αναλόγως (σύμφωνα με την τιμή ανα τετραγωνικο μέτρο)" Μα το προβλημα δεν ειναι να πληρωσεις για λιγωτερα τμ Το προβλημα ειναι οτι εχεις μια βεβαιωση το 2012 που βεβαιωνει "αναληθώς" Κατα τα λοιπά... μεχρι πού "εμπλεξες";;;
    1 point
  21. Εκτός αν εμπίπτει στις γενικές εξαιρέσεις του άρθρου 1 (π.χ.Κατηγορία 1 ή 2),ή κάποια από τις λοιπές εξαιρέσεις του άρθρου 2.
    1 point
  22. Γεια σου!Ναι,υπάγεται στις παραβάσεις αναλυτικού προϋπολογισμού.Από κάτω δημιουργήθηκε κι ένας νέος Α.Η.Χ.λόγω των υποστυλωμάτων,επίσης παράβαση αναλυτικού προϋπ/σμού.
    1 point
  23. Ναι. Αν υπερβαίνεις τις 15.000 Ευρώ, θα βάλεις δυο λοιπές παραβάσεις.
    1 point
  24. Θα κάνεις μια αναφορά στην ΤΕ ότι στην μια λοιπή παράβαση (άρθρο 100)συμπεριλαμβάνονται οι κάτωθι αυθαίρετες κατασκευές (ανοιχτές κλίμακες, περιτοιχίσεις, δαπεδοστρώσεις, κλπ)
    1 point
  25. Καλησπέρα Χρόνια Πολλά, Για τον η/χ ότι ανέφερες και επιπρόσθετα, βάλε και την πλάκα από πάνω και πλακάκια για το δάπεδο, επιχρίσματα και χρωματισμούς των αντίστοιχων επιφανειών. Για τις υπόλοιπες εργασίες απλά βάζεις τα τ.μ. με εκτίμηση χοντρικά από τα σχέδια. Λεπτομερή αναφορά στην τ.ε. δεν χρειάζεται, απλά αναφέρεις ότι ο προϋπολογισμός είναι < 15 χιλ που λογίζεται ως 1 λοιπή παράβαση. Από την άλλη αν τελικά έχεις τόσες πολλές εργασίες όσες αναφέρεις, ίσως να εξέταζες να βάλεις 2 ΛΠ αντί 1. Προσωπικά έχω αναφέρει ότι δεν ανεβάζω πλέον τον αναλυτικό στα αρχεία, οι απόψεις διίστανται πάνω στο συγκεκριμένο αφού άλλοι συν/φοι ανεβάζουν και τον αναλυτικό μαζί με την τ.ε.
    1 point
  26. ΙΑΣΟΝΑ αυτό που αναφέρεις αποτελεί προσωπική σου άποψη, διότι ο νόμος δεν αναφέρει την επισύναψη αναλυτικού σε υποχρεωτικά δικαιολογητικά. Εξυπακούεται ότι ειδικά σε μεγάλο πλήθος παραβάσεων σε συνδυασμό και με κάποια έλλειψη εμπειρίας οι συνάδελφοι θα κάνουν έναν αναλυτικό προυπολογισμό για να κρίνουν το πλήθος των λοιπών παραβάσεων, τον οποίο θα τηρήσουν στο αρχείο του έργου.
    1 point
  27. Το ανέβασμα του αναλυτικού είναι προαιρετικό, κάνε σε 1η φάση τον έλεγχο ότι είσαι κάτω από τα 15 χιλ που θα είσαι σίγουρα, προσωπικά έχω σταματήσει να ανεβάζω αναλυτικό και όποτε έχω, απλά κάνω χονδροειδώς τις επιμετρήσεις για να δω που βρίσκομαι, συνήθως <15 χιλ εκτός αν ειναι μεγάλο ακίνητο με πολλές ΛΠ. Ή θα βάλεις την σκάλα ως ΛΠ μαζί με τα άλλα, είτε την ενσωματώνεις στα τετ. μέτρα του παταριού.
    1 point
  28. 1) Τι εννοείς ανεξάρτητο χώρο; Με δικιά του είσοδο; Αν όχι είναι εσωτερική διαρρύθμιση δεν θεωρείται αυθαιρεσία και θα πρέπει να ενημερωθεί ο φάκελος της άδειας κατά τη σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου. Θα πέσει γέλιο με αυτό. Άρθρο 100 παρ 14 για τους φιλομαθείς. 2) Θα πρέπει να δει στο ΝΟΚ αν μετράει η σκάλα στο εμβαδό του παταριού και ανάλογα ή θα την βάλεις με μ² ή με αναλυτικό. Για τον αναλυτικό ανοίγεις το παράρτημα Β, χωρίζεις την κατασκευή (ή τις κατασκευές) σε εργασίες που θα βρεις εκεί, υπολογίζεις ποσότητες βάση αποτύπωσης και κάθε 15k € χρεώνεις και μια λοιπή παράβαση. Αν δεν μπορείς να βρεις τις εργασίες που θες, νομίζω πάλι στο 100 το λέει, πας με τιμές εμπορίου. Πυρ κατά βούληση δλδ
    1 point
  29. @philpitou στο άρθρο 16, παρ. 5 περιγράφονται οι προϋποθέσεις κατασκευής έρκερ. Δεν μετράει στη δόμηση σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 6, ιστ. Δεν μετράει στην κάλυψη σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 4, δ. Δεν μετράει στον όγκο σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 2, β.
    1 point
  30. Αν γίνει τακτοποίηση δηλώνονται όλες οι αυθαιρεσίες υποχρεωτικά. Το σημαντικό είναι το παράθυρο και σου συνιστώ να ρωτήσεις το συμβολαιογράφο για τις επιπτώσεις της τακτοποίησης ανοίγματος στην όψη.
    1 point
  31. Είτε του αγοραστή είτε του πωλητή να ήμουν μηχανικός, το ίδιο πράγμα θα έκανα. Θα τους ενημέρωνα και για την όψη και για τη διαρρύθμιση. Θα έλεγα και στους δύο ότι βεβαίωση εκδίδεται αλλά υπάρχει αυτό και αυτό το ζήτημα. Προτιμώ να είμαι καλά με τον εαυτό μου και ας με αντιπαθήσει οποιοσδήποτε. Από κει και πέρα αν επέλεγαν την τακτοποίηση, θα συμβούλευα να προηγηθεί συνεννόηση με το συμβολαιογράφο για τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρξουν λόγω της αλλαγής στην όψη. Η τακτοποίηση γίνεται με την προοπτική της μεταβίβασης και όχι απλώς για να γίνει.
    1 point
  32. Ναι εννοείται ότι η βεβαίωση θα είναι του Ν.4495, άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε προγενέστερο νόμο. Η απάντηση, σύμφωνα με τη δική μου οπτική, στο ερώτημα της συναδέλφου the_topo παραμένει καταφατική.
    1 point
  33. Με εκφράζει απόλυτα η παρακάτω προ ετών δημοσιευμένη απάντηση: @the_topo Ναι, μπορείς να δώσεις βεβαίωση.
    1 point
  34. @LESS Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιείται το ίδιο ποσοστό ανοχής, κατά τη γνώμη μου λανθασμένα, είτε για μεγάλες είτε για μικρές διαστάσεις. Υπενθυμίζω ότι για το 2% αφαιρούμε το πάχος του επιχρίσματος και των επενδύσεων. Το ποσοστό του νόμου αναφέρεται σε διαστάσεις κτιρίου, ας πούμε 10μ. Προσεγγίζοντας την ουσία, μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο ποσοστό για διαστάσεις 1μ. οδηγεί πρακτικά σε μηδενική ανοχή. Η επιφάνεια των 0,20τ.μ. είναι περίπου ίση με αυτήν που καταλαμβάνει ένα 40άρι πλακάκι. Η δική μου θέση είναι ότι δεν χρήζει τακτοποίησης. Οφείλω να πω ότι κάποιοι συνάδελφοι έχουν προβεί σε υπαγωγή στο νόμο για ίδιας τάξης μεγέθους επιφάνειες.
    1 point
  35. Συνάδελφε αυτά που γράφεις είναι πολύ σωστά αλλά όπως -επίσης πολύ σωστά- επισημαίνεις ισχύουν θεωρητικά. Το επιμύθιο είναι ότι η μεταβίβαση πρακτικά είναι ανέφικτη και η έκδοση βεβαίωσης περιττή.
    1 point
  36. Ναι αυτό είναι κατανοητό. Αλλά τι να την κάνει βεβαίωση αφού -πρακτικά- δεν μπορεί να γίνει η μεταβίβαση;
    1 point
  37. Δράττομαι της ευκαιρίας ώστε να επισημάνω το ουσιαστικό νόημα της τακτοποίησης που είναι η ρύθμιση των αυθαιρέτως δημιουργηθέντων χώρων και κτισμάτων. Οι μικρές υπερβάσεις διαστάσεων και εμβαδού εντάσσονται στις νομοθετικές διατάξεις μεν, εκφεύγουν της στόχευσης του νόμου δε. Ούτε βέβαια ο σκοπός είναι για κλάσμα του τετραγωνικού μέτρου, 80/100 στην περίπτωση του @Giannis Psihogios, να καταστεί ένα διαμέρισμα μη μεταβιβάσιμο. Στον ιδιοκτήτη τέτοιου διαμερίσματος θα έλεγα ότι δεν μπορώ ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός να καλύψω το νομοθετικό κενό και δεν αναλαμβάνω τη δουλειά. Όμως ούτε σε τακτοποίηση θα προχωρούσα αφού κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί την μεταβίβαση. Χωρίς την παραμικρή πρόθεση κατάχρησης πολύτιμου επαγγελματικού χρόνου, ιδιαιτέρως εν μέσω των ζοφερών εργασιακών συνθηκών των τελευταίων ετών, θα ήθελα να υποβάλω το εξής ερώτημα: Τι εννοείς συνάδελφε; Ο @dimitris GM δύο δημοσιεύσεις πάνω από τη δική σου λέει ότι μεταβίβαση δεν μπορεί να γίνει. Κάτι το οποίο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
    1 point
  38. Εγκ-17525/5/11 Εγκ-5/11 Σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων ( Εγκ-6125/9/04 και Εγκ-5468/1/09 ), οι οποίες αναφέρονται στο χειρισμό των ζητημάτων που προκύπτουν από τον καθορισμό ζώνης παραλίας υπό το νομικό καθεστώς του ΑΝ-2344/40 , διευκρινίζονται και αποσαφηνίζονται τα ακόλουθα: 1. Εάν οι ενδιαφερόμενοι αιτούντες οικοδομική άδεια σε γήπεδο που τέμνεται από γραμμή παραλίας, καθορισθείσα υπό τις προϊσχύουσες του Ν-2971/01 διατάξεις, δεν επικαλούνται την αυτοδίκαιη ανάκληση της σχετικής απαλλοτρίωσης, αλλά αποδέχονται αυτήν και δεν περιλαμβάνουν την επιφάνεια της παραλίας στο ακίνητό τους, τότε δεν απαιτείται νέος καθορισμός παραλίας σύμφωνα με το Αρθ-8 του νόμου αυτού και δεν κωλύεται η έκδοση οικοδομικής άδειας. 2. Εάν η απομείωση του γηπέδου λόγω της απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία ζώνης παραλίας έχει ως συνέπεια την απώλεια της αρτιότητάς του, εφαρμοστέας είναι οι διατάξεις του Αρθ-1 παρ.2γ του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85). 3. Στο τοπογραφικό που υποβάλλεται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας πρέπει να εμφαίνεται η αρχική ιδιοκτησία, σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης, στην οποία θα σημειώνεται το τμήμα του ακινήτου που εμπίπτει εντός της καθορισθείσας ζώνης παραλίας. Αυτονόητο είναι ότι οι υπολογισμοί για την επιτρεπόμενη δόμηση καθώς και η τοποθέτηση των κτρίων και λοιπών εγκαταστάσεων θα γίνεται επί του υπόλοιπου τμήματος του ακινήτου.
    1 point
  39. Άκη, όχι δεν συμφωνώ. Έχει υποχρέωση ο μηχανικός διαχειριστής της δήλωσης να τον κάνει και να τον ανεβάσει ως δεύτερο αρχείο της τεχνικής του έκθεσης, μέσω του οποίου θ' αποδεικνύεται η ορθότητα της δήλωσης των παραβάσεων και προφανώς η πληρότητα της δήλωσης. Το ίδιο οφείλει να κάνει και εκείνος που αντιμετωπίζει ακίνητο με 2 ή 3 ή περισσότερες παραβάσεις που υπάγονται μέσω αναλυτικού προϋπολογισμού κ.λπ. Επίσης, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι προφανές ότι, ακριβώς το ίδιο οφείλει να κένι κι εκείνος που αντιμετωπίζει ακίνητο Κατηγορίας 1 στο οποίο υπάγει αυθαιρεσίες μετέπειτα περιόδων με αναλυτικό... κ.λπ. Κακώς! Καλές γιορτές λεβέντες... Είθε σε λίγο ν' ανατείλει το Φως στις καρδιές μας...
    -1 points
  40. Λυπάμαι Παύλο, αλλά έχω διαφορετική άποψη. Όπως κι άλλοι νόμοι, έτσι κι αυτός, δεν αναφέρεται σε κάθε λεπτομέρεια! Οι νόμοι δεν σε "παίρνουν από το χέρι και σε πάνε στρατούλα - στρατούλα"... Δίνει το υπόβαθρο, πάνω στο οποίο ο καθένας λειτουργεί! Π.χ. σε ακίνητο με 3 διαδοχικές ΟΑ, δεν σου λέει βάλε μόνο την τελευταία ή βάλτες όλες κ.λπ. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου με έχει διδάξει, από τα "συμφραζόμενα" (του νόμου) να "...δένω το γάιδαρό μου"!!! Καλό είναι να το κάνει και κάθε άλλος σώφρων συνάδελφος! Καλές γιορτές να έχεις αγαπητέ συνάδελφε!
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.