Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Bolshevikos

    Bolshevikos

    Members


    • Πόντοι

      12

    • Περιεχόμενα

      44


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      11

    • Περιεχόμενα

      8.110


  3. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      9

    • Περιεχόμενα

      4.432


  4. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      9

    • Περιεχόμενα

      8.328


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 30/09/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. @nav Στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1973 αναφέρεται σχετικά: ΑΡΘΡΟΝ-89 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑΙ ΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣΕΩΣ Στηθαία 1. Δώματα, εξώσται, κλίμακες και οιαδήποτε προσιτά δάπεδα των οποίων η στάθμη υπέρκειται της στάθμης του περιβάλλοντος χώρου, πλέον του 1,00 μέτρου πρέπει να περιβάλλονται δια στηθαίου συμπαγούς ή κιγκλιδωτού ύψους 1,00 - 1,20 του μέτρου.
    3 points
  2. Οι ορισμοί του ΝΟΚ (2012-2022, κλείσαμε δεκαετία διακυμάνσεων) δεν ότι καλύτερο για την ερμηνεία δομημένων καταστάσεων κτηρίων και δικαιωμάτων που ανάγονται σε οικοδομικούς κανονισμούς του τελευταίου αιώνα. Οπότε η κάθε υπόθεση πρέπει να εξετάζεται με το χρόνο υλοποίησης της υποδομής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Επομένως ο ΚΑΝΑ έχει δίκιο ότι όταν μιλάμε για φωτισμό εξετάζουμε την κύρια ή βοηθητική χρήση του Κτιριοδομικού και όχι του ΝΟΚ. Επίσης όψη κατά ΝΟΚ είναι ένας φωταγωγός που βλέπει σε ακάλυπτο και όχι σε ένα φωταγωγό που το πιθανότερο είναι να μετράει ακόμη και στη δόμηση...
    3 points
  3. πιο καλά... μεν αλλά όχι καλά η απόσταση 1-2 μέτρα δεν επαρκεί. (σε ρώτησα και για ορόφους αλλά δεν είπες τίποτα. Οι Όροφοι θα βοηθούσαν λίγο ελάχιστα ενδεικτικά για την ελάχιστη απόσταση Στο δια ταύτα Πάλι τέλος ο Δημοκρατικός διάλογος. Είσαι σε σίλβερ αλέρτ τώρα (ελπίζω) Πας Τεχνικό Γραφείο Μηχανολόγος μελέτη για τα λύματα με κατάργηση βόθρου 100% Μηχανικός ΠΜ ή και άλλο για σφράγισμα γέμισμα βόθρου (100%+) και να δει (αν μπορέσει) αν έχει μεγαλώσει η περίμετρος του από την διάβρωση των λυμάτων στα χώματα.
    3 points
  4. *@teo_z την κυριότητα όλου του κτιρίου έχει (αποκλειστικά) η κόρη. Ψιλή κυριότητα σημαίνει 100% κυριότητα (όπως η πλήρης) χωρίς το δικαίωμα της επικαρπίας. Ρυθμίζεις με μία δήλωση το σύνολο των αυθαιρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 99 – εδάφιο α. Για τη ομαδοποίηση στα φύλλα καταγραφής χρησιμοποιείς το άρθρο 100 – παρ. 3.
    2 points
  5. Δε νομίζω ότι θα πάρεις κάποια σαφή απάντηση. Το ότι θα λειτουργήσουν... θα λειτουργήσουν, με την έννοια ότι θα στείλουν κάποιο ρεύμα προς τη γη. Το θέμα είναι αν θα πετύχουν αυτό που θες, δηλαδή να προστατεύσουν τις συσκευές σου. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το ύψος και η μορφή από την καμπύλη της κρουστικής υπέρτασης, η ευαισθησία της συσκευής, η απόσταση των συσκευών από τα αντικεραυνικά, η απόσταση των αντικεραυνικών από τη γείωση, η διατομή των αγωγών κ.α. Είναι όλα σχετικά. Όσο μικρότερη γείωση τόσο καλύτερα. Προσωπικά θα έβαζα αντικεραυνικά και με μεγαλύτερη τιμή γείωσης. Άλλωστε, στα τεχνικά χαρακτηριστικά των αντικεραυνικών δεν αναφέρεται κάποια τιμή γείωσης πάνω από την οποία δε δουλεύουν.
    2 points
  6. 1o και πιο εύκολο αν το πετύχεις. Ζητάς να σου δώσει το τηλέφωνο και όνομα του συναδέρφου που έκανε την νομιμοποίηση και τον ρωτάς τι έχει ή τι έγραψε. Αν όχι ζητάς να σου δώσει το Α/Α υπαγωγής οπότε με αίτηση στο ΤΕΕ ζητάς (εκ μέρους της ιδιοκτησίας σου) να σου δώσουν όλο το αρχείο και την υπαγωγή. 2ο πας Αιγάλεω στο αρχείο και ζητάς τα βιβλία αδειών. +-2 έτη απο την πιθανή ημερομηνία που θα είχε βγει η Άδεια. Φρόντισε να έχεις όλα τα εναλλακτικά ονόματα που μπορεί να είχε εκδοθεί τότε η Άδεια, έχεις ένα καλό ταπεράκι με καφέ άντε και ένα τοστάκι μαζί και τα ψάχνεις ένα προς ένα..... Τα περισσότερα βιβλία είναι ανα έτος και με αλφαβητική σειρά αυτού που έκανε την αίτηση τότε. (Οικοπεδούχος, αντιπαρροχέας, εργολάβος ακόμα και Μηχανικός). Όταν το βρεις κάτι που να έχει κάποιο απο το ονόματα που έχεις (έχουμε και πολλούς Παπαδόπουλους γμτ) τσεκάρεις οδό και αριθμό αν είναι αυτός ο αριθμός. (οπότε ρώτα τους ιδιοκτήτες αν ο δρόμος έχει αλλάξει ονόματα στον χρόνο) αυτά... και καλή διασκέδαση. Ενημερώνεις τον πελάτη ότι για να μη πληρώνει εσένα να τα κάνεις αυτά έχει κάθε δικαίωμα να πάει και μόνος του. Αν όχι εσυ χρεώνεις κάθε φορά που θα πας ένα "μεροκάματο" και δεν δίνεις εγγύηση αν μετά 2 ή 3 φορές που θα πας θα βγει θετικό αποτέλεσμα.
    2 points
  7. Άρθρο 4- Ν.4258/2014 2. Για μικρά υδατορέματα, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος, δεν απαιτείται η οριοθέτησή τους. ... Κατ΄ εξαίρεση και εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας αυτών, είναι δυνατή η οριοθέτησή τους με απόφαση ... Για αυτές τις περιπτώσεις, δόθηκε η διευκόλυνση του άρθρου 5 : 2α. Στα μικρά υδατορέματα, όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1, των οποίων οι οριογραμμές δεν έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δύναται να εφαρμόζεται για τις περιπτώσεις του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 4, κατ’ εξαίρεση, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου για έκδοση οικοδομικής άδειας δόμησης πλησίον αυτών ή για έργα διευθέτησης μικρών υδατορεμάτων, η διαδικασία της προσωρινής οριοθέτησης της παρ. 2, μη εφαρμοζομένης της επιφύλαξης της υποπερ. 4 της Α’ και της υποπερ. 4 της παρ. Β’ της παρ. 4 του άρθρου 3.
    2 points
  8. Γειά σου, το 2016 η περιοχή ήταν εκτός αντικειμενικού...οπότε 1100 αν ειναι εντός σχεδίου, 900 για εκτός.
    2 points
  9. Αγαπητέ @kostasinjeyan , μετα από αρκετό καιρό επιστρέφω για να δώσω λεπτομέρειες . Μετα από 6 μήνες τελικά βρήκαμε ένα μηχανικό που ασχολείται σοβαρά με εγκαταστάσεις θέρμανσης και αντλίες θερμότητάς, εξου και η απουσία μου τόσο καιρό. Ήρθε , είδε και θα κάνει μελέτη για τις παρεμβάσεις. Μέσες άκρες προτείνεται η αντλία να θερμαίνει μόνο τα σώματα (και οχι ολο το buffer με τα ΖΝΧ). τα ΖΝΧ ξεχωριστά. Επιπλέον Σοτάρισμα της αντλίας με αντιστάθμιση και αυτονομία ανά σώμα . Τέλος κάποιοι υαλοπίνακες θα πρέπει να αντικατασταθούν με ενεργειακούς. Αυτά εν ολίγοις Να ευχαριστήσω και πάλι όλη την παρέα, @antloukidis, @mechpanos, @sso
    2 points
  10. Ακόμη και σε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, έχω την γνώμη, σύμφωνα με τα παρακάτω, ότι απαιτείται η ύπαρξη νόμιμου κτιρίου για να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ της υποπερίπτωσης λα. λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012, ορισμός στεγάστρου παρ. 72 άρθρο 2. 79. Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του, "Το στέγαστρο είτε τοποθετείται σε επαφή με μία όψη χωρίς να αποτελεί συνέχεια του φέροντος οργανισμού υπό την προϋπόθεση, ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό είτε απέχει ελάχιστη απόσταση δ/4 από οποιαδήποτε όψη του κτιρίου, χωρίς να ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί. Επιτρέπονται, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), κάθετα στοιχεία πλήρωσης, αποκλειόμενης της δημιουργίας κλειστού χώρου."
    2 points
  11. Δεν υπάρχει τέτοιο παράβολο. Η συμβολαιογράφος το είπε αυτό γιατί πιστεύει (λανθασμένα) ότι η άδεια είναι περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας. Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα υπήρχε αυτό το χαρτόσημο 3,6% επί της αξίας του στοιχείου. Εξήγησέ της ότι η άδεια συνοδεύει το ακίνητο και αρκεί απλή αναφορά στη συμβολαιογραφική πράξη που θα συντάξει. Στη συνέχεια με μία ενημέρωση φακέλου αλλάζεις το όνομα του ιδιοκτήτη.
    2 points
  12. @Giallou Για να μην αναφέρεις παλαιότητα των αυθαιρεσιών συμπεραίνω ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κατηγορία 2. Σωστή είναι η κατανομή στα φύλλα καταγραφής.
    2 points
  13. Μια πρώτη ερώτηση και σημαντική. Ποια είναι η υφιστάμενη θέση του βόθρου σήμερα σε σχέση με το κτήριο? Κάτω από το κτήριο (δηλαδή κάτω από το υπόγειο του) Έξω από το περίγραμμα του κτηρίου. Αν έξω, σε πόση απόσταση από το περίγραμμα του κτηρίου. Συνολικοί όροφοι του κτηρίου? Πέραν αυτού. Άποψη μου είναι να γίνει ανάθεση σε Μηχανολόγο Μηχανικό να σας κάνει μια νέα μελέτη εφαρμογής ώστε να επιδιώξει όλοι οι άνω της στάθμης του ισογείου η κεντρική κάθετη στήλη αποχέτευσης να καναλατζαριστεί προς τον αγωγό αποχέτευσης (με τις δέοντες προδιαγραφές και ανεπίστροφο), οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό των αποχετεύσεων δεν θα εξαρτηθούν ούτε από ρεύμα ούτε θα είναι ο συνολικός όγκος που θα απαιτεί και μεγαλύτερες αντλίες να τα υπερυψώσει αν πήγαιναν στον βόθρο. Οι Τουαλέτες που είναι κάτω από την στάθμη του κεντρικού αγωγού, για αυτές και μόνο αυτές η μελέτη να προβλέψει να πηγαίνουν προς την αγωγό με μοτεράκι. (πολύ λιγότερες οι απαιτήσεις και για οποιοδήποτε πρόβλημα δεν θα το έχει όλο το κτήριο). Φυσικά και ειδικά για την στάθμη του υπογείου διπλή ανάγκη να μπει ανεπίστροφο.
    2 points
  14. Η καλή φήμη δεν κάνει το σωστό κατασκευαστή, όπως το ράσο δεν κάνει τον παπά Με μιαν απλή αντιπαραβολή μελέτης και εφαρμογής, θα μπορούσες να τον στείλεις αδιάβαστο. Όχι μόνον αυτόν, αλλά και τον επιβλέποντα, και τον ε.ε. που έκανε το ΠΕΑ Ακόμη και με δικό σου έλεγχο (άτυπο ΠΕΑ), θα μπορούσες να αποδείξεις τις λαμογιές τους
    1 point
  15. Στο ότι, η κάθε ΟΙ έχοντας τις "δικές" της αυθαιρεσίες, έχει τους "δικούς" της συντελεστές υπερβάσεων για τον ορθό εντοπισμό του "δικού" της προστίμου υπαγωγής κ.λπ., οι οποίοι δεν πρέπει να "μπερδεύονται" με τους αντίστοιχους άλλων ΟΙ του ιδίου ακινήτου. Π.χ. ένα "χοντρό" παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η δική μου ερμηνεία του νόμου: Όταν μια ΟΙ έχει ΥΔ 35% και μια άλλη στο ίδιο ακίνητο 45%, δεν είναι ούτε ορθό ούτε νόμιμο να συμψηφιστούν οι δύο ΥΔ και να καταλήξουμε στο γεγονός ότι, και οι δυό μαζί έχουν ΥΔ 40% κ.λπ. (ήθελα να ήξερα πως οι φωστήρες του ΤΕΕ θ' απαντούσαν σ' αυτό).. Για αυτό που επιμένω περισσότερο είναι το παράδειγμα με τις Κατηγορίες 3 ή αναλυτικό. πχ Στο κτίριό που δηλώνω τώρα υπάρχουν παντού μικροδιαφορές <5% στις περιμετρικές διαστάσεις και αλλαγές στις θέσεις των ανοιγμάτων και θεωρώ παράλογο να φτιάξω 6 φύλλα καταγραφής (όσες και οι Ο.Ι.) και να πληρώσει 250*6=1.500 ευρώ για παραβάσεις κατηγορίας 3. tettris χρόνο να μάθω πράγματα και να ανταλλάξω απόψεις έχω, χρόνο να ρωτάω πράγματα αν είχα διαβάσει (πολλές φορές) την απάντηση δεν έχω.
    1 point
  16. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι το φόρουμ "κουράζεται" και ίσα ίσα που θεωρώ γόνιμη την επιμονή όταν ένα θέμα δεν έχει διαλευκανθεί. Για το συγκεκριμένο απλά πιστεύω ότι έχουν γίνει αρκετές αναφορές και, ειδικά αν δεν έχεις χρόνο να το υπεραναλύσεις, το λογικό είναι να ακολουθήσεις την ασφαλή οδό. Αυτή είναι η γνώμη μου. Μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω περισσότερο.
    1 point
  17. Από την στιγμή που εκδίδουν ΠΕΑ αυθημερόν για ενοικίαση με 30€-50€ , μπορείς να φανταστείς τι μπορούν να κάνουν για 200€ ή και παραπάνω € … Ισως η έκδοση του 2ου ΠΕΑ για την ηλεκτροδότηση με κλήρωση όπως υποτίθεται ότι θα γίνει με το Εξοικονομώ 2021 δώσει κάποια λύση …. Υ.Γ. Πραγματικα εξοργίζομαι που λόγω κάποιων γελοίων συναδέλφων (λέμε τώρα), μου φαίνεται λογική η ιδέα να θεωρούμε εκ των προτέρων πειραγμένα τα ΠΕΑ αποπεράτωσης ….
    1 point
  18. Είναι σαφές ότι καμία φωτογραφία δεν δείχνει λυγισμό. Επίσης, όπως τα βλέπω, όλα μου μοιάζουν για χτύπημα.
    1 point
  19. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να αποτυπώνουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Νομικό έλεγχο και ιδίως στο ιδιοκτησιακό δεν μπορούμε να κάνουμε. Αρα περνάμε κανονικότατα τα 1000ά της σύστασης και από κει και πέρα αν θέλει η συμβολαιογράφος μπορεί να τα τροποποιήσει όλα. Δε μας αφορά καθόλου. Η τροποποίηση της σύστασης θα φέρει τροποποίηση και του πίνακα κατανομής ώστε να λυθούν όλα όπως πρέπει. Στη συνέχεια θα αρχειοθετηθούν οι οριζόντιες ιδιοκτησίες από το ΤΕΕ. Την συγχώνευση των χιλιοστών σε καμία περίπτωση δεν θα την έκανα...
    1 point
  20. Δεν είναι τόσο το τι φαίνεται, όσο το πώς αναμένεται να εκδηλωθεί μια περίπτωση τοπικού λυγισμού. Γνώμη μου είναι πως όχι λοιπόν.
    1 point
  21. @the_topo Είναι ημιυπαίθριος, όπως θα διαπιστώσεις διαβάζοντας τον σχετικό ορισμό από το κείμενο του κανονισμού. Το εδάφιο που παραθέτεις δεν ισχύει.
    1 point
  22. Συμπληρώνω την προηγούμενη απάντησή μου, με την παρατήρηση ότι λόγω του έτους κατασκευής ο μηχανικός και ο εργολάβος είναι, λογικά, παροπλισμένοι. Ευθύνη για ατυχήματα στην πολυκατοικία φέρει και ο διαχειριστής αυτής. Επομένως, πριν αποφασίσεις να κινηθείς νομικά πρέπει να εξετάσεις και αυτά τα δεδομένα. Σεβόμενος απολύτως την εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζεις, επαναδιατυπώνω την τοποθέτηση του συναδέλφου Gousgounis: Σε διάστημα 45 ετών, δεν σκέφτηκε κανένας ένοικος ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η κουπαστή;
    1 point
  23. Πάντως νομίζω με τις τελευταίες αλλαγές του ΝΟΚ Άρθρο 17, παρ. 9.γ. ισχύει και για τα εκτός το μαξ 3μ. περιφράγματος [...]Τα περιφράγματα του οικοπέδου ή γηπέδου σε κανένα σημείο δεν έχουν ύψος μεγαλύτερο από τρία (3,00) μ. και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από ενάμισι (1,50) μ. [...], το αναφέρω απλά επειδή μου έτυχε μια υπόθεση και μιας και το είδα είπα να το γράψω κιόλας, μην διαβάζω μονάχα εδω μέσα.
    1 point
  24. Το ζήτημα είναι καθαρά νομικής φύσεως. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε δικηγόρο που ασχολείται με θέματα αγωγών και αποζημιώσεων. Αυτός θα κρίνει αν χρειάζεται τεχνική έκθεση μηχανικού ή οτιδήποτε άλλο.
    1 point
  25. Ναι, η διαφορετική διαμερισμάτωση είναι μία παράβαση ξεχωριστά.
    1 point
  26. Διάβασε προσεκτικά τι σου γράφω. Αν τυχόν δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με οριοθετημένους οικισμούς σε παραπέμπω στα σχετικά θέματα του φόρουμ. Επιγραμματικά για να δημιουργήσεις άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στο εντός οικισμού τμήμα (είπες ότι η αρτιότητα στον οικισμό είναι 500 τμ) χρειάζεσαι να έχεις για το εντός οικισμού τμήμα ελάχιστη επιφάνεια 1000 τμ (500+500 για μετά την κατάτμηση), ελάχιστο πρόσωπο 20 (10+10 μετά την κατάτμηση) και φυσικά το πρόσωπο να είναι σε κοινόχρηστο δρόμο του οικισμού ελάχιστου πλάτους 4 μ. Το οικόπεδο, όπως φαίνεται δεν διαθέτει την ελάχιστη επιφάνεια της κατά κανόνα αρτιότητας (επί δυο) ούτε και πρόσωπο σε δρόμο στο εντός οικισμού τμήμα. Για το εκτός οικισμού τμήμα, θα πρέπει η ελάχιστη επιφάνεια να είναι 8.000 (4.000+4.000) και αναλόγως τι είναι ο δρόμος (πχ κύριος δημοτικός, αγροτικός), υπάρχει και η απαίτηση προσώπου (πχ κύριος δημοτικός 45 μ/50 μ βάθος, αν είναι αγροτικός πρέπει να υπάρξει αναγνωριστική πράξη προ 23 Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να έχεις 50 μ (25+25 μετά την κατάτμηση). Επομένως την κατάτμηση την ξεχνάς διότι δεν γίνεται. Το πρόβλημα με το εντός οικισμού τμήμα είναι ότι δεν έχει πρόσωπο σε δρόμο και επομένως δεν έχεις οικοδομησιμότητα για να την "μεταφέρεις" στο εκτός οικισμού τμήμα. Υπάρχει ένα έγγραφο της ΠΕ.ΧΩ Κρήτης που αναφέρει ότι εφόσον το εκτός οικισμού τμήμα έχει πρόσωπο σε δρόμο και αυτός αποτελεί συνέχεια του δημοτικού οδικού δικτύου, μπορεί να θεωρηθεί οικοδομήσιμο το "τυφλό", πλην όμως κανείς δεν σου εγγυάται ότι το έγγραφο αυτό έχει γενική εφαρμογή, αφού το σχετικό Π.Δ δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Τέλος, και στο έχω επαναλάβει αρκετές φορές, διάβασε το έγγραφο ενημέρωσης του ΑΔΜΗΕ, επικοινώνησε μαζί τους για να λάβεις τις απαιτούμενες πληροφορίες για την δουλεία των εναέριων γραμμών μεταφοράς Υ.Τ και αν εντός της ιδιοκτησίας υπάρχουν τετράγωνα βάσεων πυλωνων να λάβεις και την απαλλοτρίωση.
    1 point
  27. Μάλλον δεν γνωρίζεις ότι όλα τα δίκτυα κατασκευάζονται σύμφωνα με εγκεκριμένες μελέτες, στις οποίες (μηκοτομές) φαίνονται τα βάθη εκσκαφής κάθε κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι αγωγοί αποχέτευσης πρέπει να είναι πιο βαθιά από τους αγωγούς ύδρευσης, οι οποίοι τοποθετούνται το πολύ σε βάθος 1 μ.
    1 point
  28. Υποθέτοντας ότι, ο ημιυπαίθριος χώρος παραμένει "ανοιχτός", σωστά υπολόγισες το πρόστιμο των αυθαιρεσιών αυτών με αναλυτικό προϋπολογισμό.
    1 point
  29. @ams Το ύψος των στηθαίων (συμπαγή ή όχι) είναι 1,00 μ - 1,20 μ. Όπου κρίνεται σκόπιμο για λόγους ασφάλειας, επιτρέπεται η κατασκευή στηθαίων ύψους μεγαλύτερου του 1,20 μ., αλλά το τμήμα που βρίσκεται πάνω από ύψος 1,20 μ. πρέπει να κατασκευάζεται αποκλειστικά από κιγκλίδωμα. Στην ταράτσα επιτρέπονται συγκεκριμένες κατασκευές από τον οικοδομικό κανονισμό.
    1 point
  30. Αυτές που έχω βάλει εγώ ήταν συνδεδεμένες δίπλα στα καζανάκια των τουαλετών και εν συνεχεία τα στέλνανε σε ένα φρεάτιο ελέγχου πριν την αποχ/ση που ήταν πιο ψηλά, για τον βόθρο είσαι σίγουρος ότι θα σε αφήσουν να τον δουλέψεις έστω και έτσι όπως περιγράφεις ή θα πρέπει να τον μπαζώσεις/καταργήσεις; Σε 1η φάση θα πρότεινα και εγώ μελέτη από συνάδελφο ΜΜ όπως προτείνεται πιο πάνω.
    1 point
  31. Η παραχώρηση σε κοινή χρήση δεν επηρεάζει την αρτιότητα του οικοπέδου. Αν υπάρχει περίφραξη, αν και εφόσον ο Δήμος θελήσει να υλοποιήσει έργα στο παραχωρημένο, θα αποξηλωθεί.
    1 point
  32. Γειά σου, μήπως θα σε βοηθούσε το παρακάτω: https://www.youtube.com/watch?v=E_58HYzCUeA
    1 point
  33. Απαιτείται να έχει το πλάτος των τεσσάρων μέτρων σε κάθε δρόμο οπου έχει πρόσωπο. Να ελέγξεις μήπως με μεταγενέστερη απόφαση Νομάρχη έχει θεσπιστεί μεγαλύτερο πλάτος οδού.
    1 point
  34. @Ymeorter ο κτηριοδομικός είναι του 89 οπότε δεν υπήρχε κατα την ανέγερση της οικοδομής. @nav θα πρέπει να ψάξεις στον ΓΟΚ του 73 αν αναφέρει τίποτα για χειρολισθήρες, διαφορετικά σε σχετική νομοθεσία της εποχής. Πάντως ασχέτως με την υποχρέωση ή όχι του εργολάβου να τοποθετήσει κάγκελα, θα έπρεπε να το είχαν κάνει οι ενοικοί. Είναι εξόφθαλμα επικίνδυνο.
    1 point
  35. @joanne Δεν επιτρέπεται. Απαιτείται (κατ' ελάχιστον) ελεύθερο ύψος 2,20 μ.
    1 point
  36. @Tanasw οι παραλείψεις δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να επιφέρουν ακύρωση της σύστασης. Αφού το επιβεβαιώσεις με τον συμβολαιογράφο, προχωράς σε ρύθμιση και σύνταξη ταυτότητας (όπως αναφέρεις στην αρχική σου δημοσίευση).
    1 point
  37. @Aenor είναι υπερβολικό να καθοριστεί ως προϋπόθεση για την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας η ενημέρωση φακέλου εξαιτίας μιας τόσο μικρής αλλαγής.
    1 point
  38. Αυτό έχει να κάνει με το Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής σου. Σε άλλα «περνάνε» οι διαφορές και σε αλλά για τέτοιες αλλαγές απαιτείται η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών. Εγώ πάντως έχω διαφορετική προσέγγιση όταν υπάρχει διαφορά στα τ.μ. εντός 2%. Εφόσον είναι μέσα στις ανοχές του νόμου και δεν είναι αυθαιρεσία, δεν αναφέρω τίποτα στην έκθεση μου. Μόνο προβλήματα επάγονται συνήθως. 300 στη σύσταση μπορεί να είναι γιατί μετρήθηκαν και οι μεσότοιχοι προς κοινόχρηστους χώρους ή όμορα διαμερίσματα.
    1 point
  39. Ο συμβολαιογράφος ζητάει τα ίδια μ2 της σύστασης γιατί λεει ,μου έχει συμβεί και μένα ,οτι στο κτηματολόγιο δεν θα γινει έτσι μεταγραφή .Επομένως ή βαζεις τα ίδια ή κανεις τροποποίηση λέει.
    1 point
  40. Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε τρόπους. Εμείς επιμετρούμε και βεβαιώνουμε αναγράφοντας τα πραγματικά εμβαδά και όχι αυτά που θέλει ο συμβ/φος για να μην οχληθεί ο πελάτης του. Η αυθαίρετη κατασκευή στο δώμα, αν έχει φερόμενο ιδιοκτήτη βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο. Οπότε, γι αυτή την κατασκευή πέραν της απαίτησης ή μη, συναίνεσης (πχ να έγινε εκ κατασκευής), θα πρέπει να βρεθεί και τρόπος κτήσης της και δεν βλέπω κάποιον άλλο πέραν της τροποποίησης ΠΣΟΙ (κάτι που σημαίνει, έγγραφη συναίνεση από το 100% των συνιδιοκτητών). Για τις διαφορές, η τροποποίηση μοιάζει και η επικρατέστερη λύση, διότι παρουσιάζεται στη σύσταση μια οριζόντια με περίπου 5 τμ περισσότερα από την πραγματική επιφάνεια. Άρα, υπάρχει αναντιστοιχία σε επιφάνεια και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο. Πως αυτό μπορεί να διορθωθεί, αν όχι με τροποποίηση της σύστασης; Η σκυτάλη στον συμβολαιογράφο για τα περαιτέρω. (μη ξεχνάς έχεις και την Η.Τ.Κ)
    1 point
  41. @vagiasΑρχικά ελέγχεις εάν υπάρχει πολεοδομική παράβαση. Αν έχεις απόκλιση στις διαστάσεις βάσει Ο.Α μέχρι 2% δεν θεωρείται αυθαιρεσία (άρθρο 81 παρ. 2α). Αν λοιπόν διαπιστώσεις ότι δεν υφίσταται αυθαιρεσία, αναγράφεις το πραγματικό εμβαδόν (μικτό) της οριζόντιας. Βεβαίως, θα πρέπει να δεις -αν δεν έχεις υπόθεση οροφοδιαμερίσματος- μήπως η Ο.Ι έχει καταπατήσει Κ.Χ ή όμορη οριόντια. Ο συμβ/φος ζητάει την ευκολία του για να κάνει μια ακόμη μεταβίβαση χωρίς να "σπάσει αυγά" κ γι αυτό σου ζητάει να γράψεις την επιφάνεια βάσει σύστασης. Αν δεν υπάρξει κάτι συνταρακτικό στην όλη σου έρευνα, εκτιμώ ότι θα απαιτηθεί τροποποίηση σύστασης.
    1 point
  42. Οι τοίχοι (ως φαίνεται) είναι φέροντες μόνο για το πατάρι, οπότε μπορούμε (χωρίς φόβο στατικής επικινδυνότητας για την πολυκατοικία) να "παίξουμε" μαζί τους. Η μόνη λύση που βλέπω να "περπατάει" είναι η καθαίρεση των τριών δρομικών τοίχων και του παταριού και η ανακατασκευή τους, αφού γίνει σωστός υπολογισμός των φορτίων. Ναι μεν μπορεί να "θέλει ό,τι θέλει" ο ιδιοκτήτης. Ξέρει όμως που πάει να μπλέξει? Και δεν αναφέρομαι μόνο στο όποιο κόστος και φασαρία, αλλά (κυρίως) στην επιδίωξή του να δημιουργήσει κουκέτα-τάφο. Αξίζει τον κόπο? Σωστός μηχανικός δεν είναι αυτός που αποδέχεται ασμένως τις ιδιοτροπίες του πελάτη, αλλά αυτός που προσπαθεί να τον καθοδηγήσει σωστά, χωρίς να φοβάται τις όποιες επιπτώσεις.
    1 point
  43. κανόνας καλός και πριν τον παραβείς να το προσέξεις σημαντικά είναι, σε κτίρια 70ετών με φέρουσα τοιχοποιία αν κατάλαβα καλά αποφεύγουμε ως ο διάολος το λιβάνι να διαταράξουμε την ιστορική στατική ισορροπία που έχει το κτίριο... Εκτός κι αν κάνεις ειδική προεργασία και πιθανά με μελέτη του τι αφαιρείς και πως αντικαθιστάς την "ισορροπία" που είχε.... (ο εργοδότης αντέχει τέτοιο κόστος? (τα πάντα γίνονται μεν αλλά όχι χωρίς κόστος)
    1 point
  44. Εννοείς τον ημιυπαίθριο χώρο ; Μετρά στην κάλυψη κατά τις διατάξεις του ΓΟΚ. Τακτοποίηση ή νομιμοποίηση εξετάζεις;
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
    • Παράταση της προθεσμίας για την προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για ΑμεΑ του ΝΟΚ ως 30.04.2024
      Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/33888/542 (1)

      Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης «Παράταση των προθεσμιών των παρ. 4 και 10 του άρθρου 26 “Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα” του ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”» (Β’ 7028)

      Άρθρο 1

      Τροποποίηση του άρθρου 1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012. Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η αναστολή κυρώσεων για τα ανωτέρω αναφερόμενα κτίρια.».

      Άρθρο 2

      Τροποποίηση του άρθρου 2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

      Το άρθρο  2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

      «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η καταληκτική προθεσμία αναστολής κυρώσεων του τέταρτου εδαφίου της περ. (α) της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 και, αντιστοίχως, η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαμορφώσεων του πέμπτου εδαφίου της ίδιας περίπτωσης και η καταληκτική ημερομηνία αναστολής του έκτου εδαφίου, που αφορά στην υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).».

      Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ-ΔΕΣΕΔΠ-33888-542_2024.pdf
      • 1 απάντηση
    • Ανάρτηση δεκαεφτά (17) συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ
      1.  Θέματα Επιλεξιμότητας Αιτήσεων

      1.1.  Η Επιχείρηση μας δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς και έχει δηλωμένους στην Εφορία τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρέπει όλοι οι ΚΑΔ να είναι επιλέξιμοι με βάσει το παράρτημα 5 του Οδηγού ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Πρόγραμμα;

      Όχι δεν είναι απαραίτητο εφόσον η δραστηριότητα των επιλέξιμων ΚΑΔ πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που είναι διακριτές από αυτές των μη επιλέξιμων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά μόνο σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση στο πληροφοριακό σύστημα δηλώνεται τουλάχιστον ένας επιλέξιμός ΚΑΔ.
      • 0 απαντήσεις
    • Μελέτη ΙΟΒΕ: Οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ανάπτυξης των Κατασκευών στην Ελλάδα
      Η μελέτη που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων - ΤΜΕΔΕ και το ΙΟΒΕ, καταγράφει τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια με ώθηση από τους υψηλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ,τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις (περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες) θα κινητοποιήσουν κατά την περίοδο 2024 – 2026 συνολικά πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της τραπεζικής χρηματοδότησης.

      Έτσι οι επενδύσεις σε Κατασκευές –κυρίως στις υποδομές– εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2024 - 2026.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.