Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      18.931


  2. ΙΑΣΟΝΑΣ

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      17.517


  3. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      4.737


  4. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      7.383


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 17/10/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Υπενθυμίζω ότι, οι "αυθαιρετονόμοι" δεν ασχολούνται με ρύθμιση αυθαιρεσιών στο ΦΟ των υπαγόμενων στις διατάξεις αυτών ακινήτων! Ο διαχειριστής μηχανικός μιας τέτοιας δήλωσης υπαγωγής ή δεν την αναλαμβάνει ή την αναλαμβάνει και "κάνει ό,τι δεν βλέπει" (διότι ουδείς τον υποχρεώνει να δει) ή την αναλαμβάνει και υποβάλλει ταυτοχρόνως μια ωραιότατη Τεχνική Έκθεση (και στο σύστημα), που θίγει το συγκεκριμένο θέμα (αναλαμβάνοντας τις όποιες συνέπειες της ενέργειάς του αυτής) κοινοποιώντας την με αποδεικτικό (π.χ. συστημένη επιστολή) στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
    2 points
  2. Αν ο ιδιοκτήτης είναι διατεθειμένος να πληρώσει μερικά χιλιάρικα για σκανάρισμα φ.ο. , εργαστηριακούς ελέγχους και ΜΣΕ τότε δεν έχεις πρόβλημα την κάνεις . Στην περίπτωση αυτή βέβαια τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο η αλλαγή συστήματος ΦΟ είναι "αυθαίρετη μικρή παράβαση" όπως ορίζεται η Κ3. Διότι δεν γίνεται να λέει το άρθρο 96 ότι στην Κ3 υπάγεται η επέκταση εξωστη εως 20% και εμείς να λέμε ότι η αλλαγή δομικού συστήματος είναι ίδιας βαρύτητας ! Αλλά επειδή μάλλον δεν θα θέλει , άρα έχεις πρόβλημα αλλάζει το πράγμα .. Αν είσαι σίγουρος ότι η αλλαγή συστήματος φ.ο. είναι Κ3 θα μπορούσες να ισχυριστείς ότι στα υποχρεωτικά δικαιολογητικά της Κ3 δεν προβλέπεται ΜΣΕ . Αλλωστε στο άρθρο 1 της ΥΑ λέει "εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1 , 2 και 3 του αρθρου 96 " ( που δεν θελουν ΜΣΕ.) Βέβαια έτσι και παραδέχεσαι ότι ...ξέρεις και ανοίγεις τα μάτια σε πιθανό έλεγχο και μπλέκεις με την ερμηνεία της Κ3 και της ΥΑ ... Αν από την άλλη είσαι σίγουρος ότι οπτικά δεν φαίνεται η αλλαγή αυτή και αφού εσένα ο ιδιοκτήτης δεν σου είπε ποτέ κάτι , πως να το υποψιαζόσουν ? ( Καλές φωτο και βίντεο ίσως βοηθουν ) Αν διαλέξεις αυτό το δρόμο , η αλλαγή ΦΟ θα είναι το μικρό ένοχο μυστικό που θα ενώνει εσένα και τον ιδιοκτήτη στο διηνεκές ο οποίος θα πρέπει να λέει τρις ημερησίως ότι δεν έχει αλλάξει τον φ.ο. μέχρι να το πιστέψει και ο ίδιος. Υπάρχει και ο τρίτος δρόμος , να μην το αναλάβεις καθόλου και να κοιμάσαι όμορφα τα βράδια ! ΥΓ. Δεν μου εχει τυχει το ίδιο. Ομως επί 4178 σε μια περίπτωση που σε δηλωμένο με Ν.1337 είχε γίνει εκ των υστέρων επέμβαση με μεταλλικό φο εσωτερικά και δεν φαινόταν τίποτα αν δεν στο έλεγαν ... δεν είδα δεν άκουσα.
    2 points
  3. Προφανώς ο "συνάδελφος" είναι και άσχετος και πονηρός. Το βιολί με τους Μ.Μ που έχουν μπει στην διαδικασία ΗΤΚ εκμεταλλευόμενοι την "ασάφεια" νόμου και την αδιαφορία του ΤΕΕ να βάλει τα πράγματα σε τάξη συνεχίζεται. Ευτυχώς που οι συμβ/φοι είναι υποψιασμένοι στην χορήγηση πιστοποιητικού πληρότητας και δεν το δέχονται αν δεν δουν τις σωστές ειδικότητες μηχανικών. Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουν και τα όργανα. Δεν θα υπογράψεις καμία τέτοια δήλωση. Ο συμμετέχων μηχανικός στην ΗΤΚ δεν είναι αυτός που έκανε μια δήλωση υπαγωγής.
    2 points
  4. @zulumpo To πρόβλημα έχει αναλυθεί καιρό τώρα στο φόρουμ. Αρκεί να δεις το πρώτο ποστ του θέματος. Η απόφαση εφαρμογής της ΗΤΚ αναφέρει ότι Αδόμητο χαρακτηρίζεται οικόπεδο ή γήπεδο, εφόσον δεν υφίσταται σε αυτό κατασκευή που προϋποθέτει την έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η απόφαση στο θέμα αυτό διαφοροποιείται ( χωρίς να έχει τέτοια δικαιοδοσία) από το νόμο, καθώς ο νόμος δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο. Είναι ένα νομικό θέμα και θα έπρεπε το ΤΕΕ να πιέσει προς την τροποποίηση της απόφασης αυτής ειδικά για το θέμα αυτού του ορισμού. Πριν την ΗΤΚ αν πχ είχες μια περίφραξη σε ένα γήπεδο μπορούσες να δώσεις βεβαίωση αδόμητου (ότι δεν υπάρχει κτίσμα) ή διαφορετικά να το αντιμετώπιζες ως εμπίπτον στις εξαιρέσεις του άρθρου 82 Ν. 4495 σε συνδυασμό με το άρθρο 81 όπου το ακίνητο θα μπορούσε να μεταβιβαστεί χωρίς τακτοποίηση έχοντας γράψει στην Τ.Ε τεκμηρίωση ότι η εν λόγω αυθαίρετη κατασκευή εμπίπτει στις εξαιρέσεις διότι γι αυτή μπορεί να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ. Με βάση αυτό τον ορισμό επικρατεί πλέον ο απόλυτος παραλογισμός, διότι ακόμη και αν θέλεις να τακτοποιήσεις μια τέτοια περίφραξη (έστω ότι έγινε προ 28/7/2011) δεν θα μπορείς αφού η μη ύπαρξη άδειας στο ακίνητο σε οδηγεί σε κατηγορία 5 που μετά την 30/9/2020 και ως τώρα δεν μπορείς να κάνεις δήλωση υπαγωγής. Άρα, σε οδηγεί να πας και να μπλέξεις με αποξήλωση της περίφραξης ή νομιμοποίηση. Όμως, ακόμη και να θες να κάνεις νομιμοποίηση πολλές φορές ούτε αυτό μπορεί να γίνει. Για παράδειγμα αν βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μ από την ακτή, λόγω Ν. 1337/83, δεν θα επιτραπεί η έκδοση ΕΕΔΜΚ.
    2 points
  5. Εγώ θα επέμβω μόνο για την προσβολή φήμης της "σκαμνιάς" παραπάνω και την προσπάθεια να ταυτιστεί με υποδεέστερα δέντρα, τύπου συκιάς. Η παρεξήγηση φαντάζομαι προήλθε από τη λέξη "συκάμινος" η οποία στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη μουριά αλλά και σπανιότερα για τη "συκάμινο την αιγυπτία" δηλαδή τη συκομουριά, όπως και στην κυπριακή έχει επικρατήσει. Στα δικά μας μέρη λοιπόν, σκαμνιά=μουριά.
    2 points
  6. Αυτό σημαίνει ότι έχεις εμπιστοσύνη στον ιδιοκτήτη σε περίπτωση στραβής, να μην σε καρφώσει (εγώ του είπα κε πρόεδρε και μου μην ανησυχείς σε καλύπτω). Οπότε δύο περιπτώσεις βλέπω, αν είναι οικογενειακό ακίνητο κ εκτιμάς ότι δεν θα γίνει πώληση στο μέλλον, αλλά μόνο γονική παροχή/κληρονομιά προχωράς, αν σκάσει μετά από 150 χρόνια δεν θα είναι δικό σου θέμα (κ μσε να έκανες μετά από Χ χρόνια, θα θέλει μια επικαιροποίηση μίνιμουμ). Αν πάει για πούλημα αμεσα, εγώ θα την έκανα που λέει κ ο Avgoust. Θα μπορούσες να το αναφέρεις κάπως στην τεχνική έκθεση;🤔 Γνώμη μου ειν;ι ότι η ορθή αντιμετώπιση είναι παράβαση αναλυτικού κ μσε.
    1 point
  7. Μάλλον δεν έχεις παρακολουθήσει την ΗΤ από την αρχή της γι αυτό απορείς. Ο χαμός έχει γίνει με τα αδόμητα. Έχουν δοθεί και ορθώς, χιλιάδες βεβαιώσεις μεταβίβασης για αδόμητα με μάντρες, περιφράξεις, ξερολιθιές κλπ. Το πρόβλημα εξήγησα από που προκύπτει. Άλλα λέει ο νόμος, άλλα η απόφαση, άλλα εφαρμόζονταν στις βεβαιώσεις προ ΗΤΚ. Άντε βγάλε άκρη εσύ τώρα. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Αλλά ο ορισμός της απόφασης μας δένει τα χέρια. Οι ξερολιθιές κατά 99,99% θα είναι προ 55, οπότε στην ΗΤΚ θα το πας ως κατασκευή (μη υλοποιημένη ιδιοκτησία κλπ-δες σχετικές ερωτοαπαντήσεις). ΥΓ Οι συμβολαιογράφοι στην διαδικτυακή ημερίδα που είχαν κάνει γελούσαν έτσι και αλλιώς με αυτή την "φαρσοκωμωδία" της ΗΤΚ. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων λέει ο νόμος. Εμείς συντάσσουμε ΗΤ για τα πάντα ακόμη και για χωράφια δίχως κάποια κατασκευή (ακόμη μια διαφοροποίηση απόφασης με νόμο). Αν την παρακολούθησες ο πρόεδρός τους σχολίασε και για τις περιπτώσεις με τροποποιήσεις σύστασης (αρχικές καταχωρήσεις ΗΤ, παράλληλες καταχωρήσεις, αρχειοθετήσεις αρχικών κλπ). Αν βρεις χρόνο να την παρακολουθήσεις. Θα δεις πολλά άλλα ευτράπελα που καλά έκαναν και τα ανέδειξαν.
    1 point
  8. Εφαρμογή απλής διαστατολόγησης αεραγωγών (Εκτελείται απευθείας απο το αρχείο exe) DUCTULATOR.exe
    1 point
  9. Δεν είναι καθόλου τυπική και προσπαθεί να σε εκμεταλλευτεί, χρησιμοποιώντας την υπογραφή σου για να κάνει αυτός την ΗΤΚ... Προφανώς και δεν είσαι συμμετέχων επειδή έκανες την τακτοποίηση. Δες και τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ...
    1 point
  10. Πέτρινο ή "Πέτρινο" ? Στην πρώτη περίπτωση έχεις φέροντα οργανισμό λιθοδομής και ΕΚ6 ενώ στη δευτερη έχεις συμβατική κατασκευή με σκελετό σκυροδέματος και απλα επένδυση πέτρας ΕΚ2. Πως είσαι σίγουρος ότι εαν δεν λάβεις υποψη τοιχοπλήρωση θα υπερδιαστασιολογήσεις ? Δεν είνα καθόλου βεβαιο και εξαρτάται απο πολλες παραμέτρους. Πόση οικονομία αλήθεια πιστέυεις οτι θα κάνεις σε ενα διώροφο απο αυτό ? Το πρόβλημα δεν ειναι κανονιστικο και λογιστικό αλλά ουσιαστικό. Για να λάβεις υπόψη την τοιχοπλήρωση στο προσομοιωμα πρέπει και στην πράξη αυτό να συμβαινει. Δηλαδή να είναι κατασκευασμένος ο τοιχος με τετοιο τρόπο και αρκετά έντεχνα ώστε πράγματι να δίνει μια έξτρα ακαμψία στον πλαισιακό φορέα που φαντάζομαι ότι θα έχεις....Σε πολλές μελέτες που έχω κάνει για κυκλάδες, ο τρόπος δόμησης της τοιχοποιίας συνήθως δεν εξασφαλίζει ότι αυτό θα συμβεί. Κλείνοντας θα ξαναπώ για άλλη μια φορά (με κίνδυνο να σε αδικήσω) ότι στατική μελέτη ΔΕΝ είναι το να δουλεύεις καλα ένα πρόγραμμα. Εαν δεν έχεις αποφασίσει τι φορέα έχεις τι συζητάμε ??? Έσυ αποφασίζεις τον φέροντα οργανισμό, όχι η υπομονάδα του προγράμματος.... Χρειάζεται μεταξύ άλλων, πολύ καλή γνώση της θεωρίας (εξου και διαφωνώ με το "θα υπερδιαστασιολογήσω εαν δε λάβω τοιχοπλήρωση") και της σύνδεσης της πραγματικής κατασκευής με το υπολογιστικό μοντέλο.
    1 point
  11. Ίσως επειδή εσεις έχετε πολλά είδη ... εμείς έχουμε μόνο την ημιάγρια ποικιλία, ο μεγαλύτερος κάμπος μας δεν φτάνει στο στρέμμα ... Υγ. Didonis, όλα μαζί στο "πατριδογνωσία" ;
    1 point
  12. Και για να συμπληρώσω το ωραιότατο κείμενο του ΙΑΣΟΝΑ... είναι προφανής ο λόγος που η alba επικράτησε της nigra στη χώρα μας, ειδικά σε όλα τα χωριά μας όπου υπήρξαν τοπικές οικονομίες με βάση τα σκουλήκια του μεταξιού και την κύρια τροφή τους που ήταν η alba σκαμνιά.
    1 point
  13. το θέμα χρήζει ακαδημαϊκής προστασίας .... για να μάθουμε τι προεκτάσεις μπορούν να έχουν 4 βίδες ..... σε λάθος χρόνο και τόπο βιδωμένες ...
    1 point
  14. Μουριά - Συκάμινος - Μορέα - Σκαμνιά: Το δέντρο “θεραπευτής” Η μουριά ανήκει στο γένος Morus της οικογένειας Moracae (Μορεωδών). Υπάρχουν πολλά είδη μουριάς, που φύονται σε διάφορα μέρη της γης. Ανάμεσα σε αυτά μερικά από τα πιο σπουδαία είναι τα εξής: Η μαύρη μουριά (Morus nigra) κατάγεται από περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και έχει εισαχθεί και στη χώρα μας από πανάρχαια εποχή. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Συκάμινος (Θεόφραστος) και Μορέα (Διοσκουρίδης). Η άσπρη μουριά (Morus alba) κατάγεται πολύ πιθανό από την Κίνα και οφείλει το όνομα της στους άσπρους καρπούς της. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων χιλιετηρίδων διαδόθηκε από τον άνθρωπο σε όλη την Ασία, την Ευρώπη, σε μερικές περιοχές της Αφρικής και στη Β. Αμερική. Στη χώρα μας ήλθε στα βυζαντινά χρόνια μαζί με αυγά μεταξοσκώληκα από την Κίνα (όπως αναφέρει ο Προκόπιος). P.S. Με την παράκληση να επιδειχθεί από όλους η ανάλογη αίσθηση του χιούμορ και να μην διαγραφεί η παρούσα "συμπλήρωση - μεταφορά" γνώσεων!!!
    1 point
  15. Οικιστικες πυκνωσεις: Ολα οσα ειναι υποχρεωμενος να διερευνησει, ένα πρός ένα, ο μηχανικος πριν την υποβολη της αιτησης. ν. 4685/20 αρθρα 50/51/52/53/54/55. 3. Αποκλείεται η υπαγωγή στη διάταξη του άρθρου 55 για: α) Κτίρια που δεν έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία. β) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011. γ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους που προστατεύονται σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστα- τευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών. δ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που εμπίπτουν στις περιπτώσεις δ’, ε’, ζ’, η’, θ’, ι’, ια’, ιγ’, ιδ’, ιε’, ιστ’, ιζ’ και ιη’ της παραγράφου 1 του άρθρου 89 του ν. 4495/2017 (Α’ 167). [τα οποια εχουν ως εξης: δ) παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών, εντός ζώνης διάστασης ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των οριζόμενων από τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας, οι οποίοι ίσχυαν κατά την εκτέλεση ή εγκατάστασή τους. Εξαιρούνται αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε κτίρια για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη απόστασηαπό τα οριζόμενα στην παρούσα περίπτωση, καθώς και αυτοτελείς κατασκευές που περιλαμβάνονται στην παρ.7 τουάρθρου 17 του ν.4067/2012, εκτός της περίπτωσης δ αυτής, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγέςχρήσης τουριστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τα όρια δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε απόστασημικρότερη από τα οριζόμενα στην παρούσα αλλά σε κάθε περίπτωση εκτός των ορίων απαλλοτρίωσης και με τηνπροϋπόθεση ότι λειτουργούσαν και είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ. πριν από τις 28.7.2011, ε) σε δημόσιο κτήμα, στ) σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, ζ) στον αιγιαλό και στον παλαιό αιγιαλό. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων εντός του παλαιού αιγιαλού, εφόσον υφίστανται νομίμως εμπράγματα δικαιώματα πολιτών που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, καθώς και οι περιπτώσεις στον παλαιό αιγιαλό για τις οποίες εκκρεμεί δικαστικήαπόφαση, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, για την εξαίρεση των κτισμάτων σύμφωνα με τη σχετική χάραξη. Σεπερίπτωση υπαγωγής στον παρόντα, δεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία τυχόν απαλλοτρίωσης, καθώς και ηεπιβολή των κυρώσεων μετά την έκδοση της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, ανεξαρτήτως της αναστολής των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στον παρόντα. Σε περίπτωση απαλλοτρίωσης τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται. Στην έννοια των απαγορευτικών περιοχών της παρούσας παραγράφου περιλαμβάνονται και η όχθη και η παλαιά όχθη,όπως ορίζονται στο άρθρο 1 του ν.2971/2001, η) στη ζώνη παραλίας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση και οι αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης της ζώνης. Σε περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα νόμοδεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία απαλλοτρίωσης και τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται. Στην έννοια της απαγορευτικής περιοχής της παρούσας περιλαμβάνεται και η παρόχθια ζώνη, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του ν.2971/2001, θ) σε αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Α, εξαιρουμένων των αυθαιρέτων κατασκευών που πραγματοποιήθηκαν πριν την κήρυξητης αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση, ι) σε αρχαιολογικό χώρο εκτός Ζώνης Α, εκτός αν δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το χρόνοεκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. Σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται οιαυθαίρετες κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν πριν την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευότανη δόμηση, ια) σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός αν δεν απαγορευότανη εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης τηςαυθαίρετης χρήσης, ιβ) σε παραδοσιακό οικισμό ή παραδοσιακό τμήμα πόλης, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 116 του παρόντος, ιγ) σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη, κατά την έννοια των άρθρων 2 περιπτώσεις 10 και 12 παρ.8α του ν.3937/2011 (Α60) ή προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν.1650/1986 (Α160), όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με το άρθρο 5 του ν.3937/2011 (Α60), αν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης τηςαυθαίρετης κατασκευής ή η χρήση κατά την εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης, Στην περίπτωση οριοθετημένων ρεμάτων ή όπου υπάρχει προσωρινή οριογραμμή, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 τουν.4258/2014 (A94) απαγορεύεται η υπαγωγή εντός της περιοχής που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. Στην περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, η οποία βρίσκεται μεταξύ της οριογραμμής και της οικοδομικής γραμμής, εφαρμόζεται συντελεστής επιβάρυνσης ίσος με τον συντελεστή πρασιάς του Παραρτήματος Α του παρόντος. Στην περίπτωση μη οριοθετημένων ρεμάτων ή έλλειψης προσωρινών οριογραμμών κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.4258/2014, θεωρούνται ως προσωρινές οριογραμμές αποκλειστικά για την εφαρμογή του παρόντος κατά περίπτωση οι εξής : α) στα μικρά ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης του ενός (1) τετραγωνικού χιλιομέτρου (τ.χ.), ότανβρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μικρότερης ή ίσης του μισού (0,50) τ.χ., όταν βρίσκονται εντόςορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, οι οριογραμμές συμπίπτουν με τις γραμμές όχθης, β) στα μεσαία ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης των δέκα (10) τ.χ., όταν βρίσκονται εκτός ορίωνοικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μικρότερης ή ίσης των πέντε (5) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίωνπόλεως, γραμμή είκοσι (20) μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος, γ) στα μεγάλα ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μεγαλύτερης των δέκα (10) τ.χ., όταν βρίσκονται εκτός ορίωνοικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μεγαλύτερης των πέντε (5) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, γραμμή πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος. ιδ) σε κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο, ή σε κτίριο που είναι μνημείο κατά τις διατάξεις του ν.3028/2002 (Α153), με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 117 του παρόντος. ιε) σε χαρακτηρισμένο επικινδύνως ετοιμόρροπο κτίριο, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.13/22.4.1929 «Περί επικινδύνων οικοδομών» (153 Α), όπως ισχύει. ιστ) εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμού εφόσον το ανώτατο ύψος της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου, πουέχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, υπερβαίνουν το ύψος της κορυφογραμμής. Εξαιρούνται αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί προ της 31.12.2003, ιζ) εντός απόστασης μικρότερης ή ίσης των είκοσι πέντε (25) μέτρων εφόσον πρόκειται για γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης 400 KV ή απόστασης μικρότερης ή ίσης των είκοσι (20) μέτρων για γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης 66 ή 150 ΚV εκατέρωθεν του άξονα διέλευσης και καθ’ όλο το μήκος της, εκτός αν συνοδεύεται από έγκριση Διαχειριστή ΜεταφοράςΗλεκτρικής Ενέργειας κατά το άρθρο 118 του παρόντος, ιη) σε περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς για την προστασία εναέριας κυκλοφορίας, εκτός αν συνοδεύεται απόσχετική έγκριση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας] ε] Κτίρια και λοιπές κατασκευές εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες λόγω πυρκαϊάς, σύμ- φωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του ν. 998/1979 (Α’ 289), τα οποία έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης. στ) Κτίρια ή συνοδεύουσες κατασκευές που η διατή- ρησή τους παρακωλύει την διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαϊάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα Αυτο το τελευταιο ποιος θα το κρινει και πότε και με ποια κριτηρια;;; Και τι θα πουνε στον "υπευθυνο" μηχανικο; - Ευθυνεσαι διοτι δεν ηλεγξες αν χωρανε τα πυροσβεστικα....
    1 point
  16. Καλή έκβαση στο όλο εγχείρημα. Μη ξεχνάς τον Γόρδιο δεσμό. " Ό,τι δεν λύεται κόπτεται" (στην προκειμένη κατεδαφίζεται).
    1 point
  17. Εγώ το ξέρω με "σκαμνιά" !! (συκαμινιά < συκιά,μουριά). Και μάλιστα ο γιος μπήκε στο γραφείο φωνάζοντας "πατέρα έλυσα την υπόθεση! τους είπα να την κόψουν και να μοιραστούν τα σύκα στα δύο" Είδες τί σου είναι τελικά...Την "ιστορία" μου την αφηγήθηκε συνάδελφος πριν λίγες μέρες κυριολεκτικά, όταν γυρίζαμε από μια δουλειά "έξω"...Κάποιος-κάπου-κάποτε είχε κάνει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς με το ακίνητο του και στην προσπάθεια του να ξεμπερδέψει από μια σωρεία προστίμων και αβαρειών που είχε δημιουργήσει ο ίδιος στον εαυτό του, είχε ανακατέψει όποιον τεχνικό και νομικό μπορούσε σε ακτίνα σαράντα...μιλίων! Κανείς δεν του έλυσε τις υποθέσεις του-σάμπως λύνονταν?, απεναντίας "άρμεγαν".. Κι όταν ρώτησα τον δικό μου, τί θα κάνεις μ'αυτόν?, μου λέει τρελός είσαι? Μακριά από τέτοια, κάτσε να σου πω μια ιστορία...Εν τέλει η ιστορία που μου είπε ήταν το καλύτερο σημείο εκείνης της μέρας!
    1 point
  18. Για να μην έχεις καμία ευθύνη, αν θέλεις κάνε τη μελέτη (όπως νομίζεις καλύτερα) κι ας την υπογράψει ο αρχιτέκτονας (αν έχει τα κότσια). Αλλιώς, πες τους να βρούν άλλον αυτοφωράκια.
    1 point
  19. Μάρτυρας (όχι του Ιεχωβά) σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πάω (έχουμε και κάποια αξιοπρέπεια...) Όσο για τσιπουροκατάνυξη (ούζο ποτέ) είμαι πάντα μέσα. Τα πετραδάκια θα τα χρειαστώ μετά, όταν από τη σούρα θα μπερδεύω τα λόγια μου... Αν η πόρτα έχει τοποθετηθεί προ 20ετίας, έχει αποκτήσει δικαίωμα (ο όμορος) και δεν την κουνάει κανείς ρε, με τι ασχολούμαστε γέροι άνθρωποι!!!
    1 point
  20. Φυσικά αν (τολμήσει) και ισχυριστεί αυτό θα πρέπει φροντίσει να ενημερώσει τους κατοίκους του κτιρίου που στηρίζει την κάσα μιας πόρτας να βγουν τρέχοντας στους δρόμους διότι το κτίριο τους και με ενα μικρό αεράκι θα πέσει..... άσχετο το ερώτημα μου..... Σε τι ενοχλούν 4 - 6 βίδες με τα ούπα τους, που κρατούν μία κάσα πόρτας σε έναν τοίχο ώστε να θέλουν να έχουν δικαστικές διαμάχες με δικηγόρους και μηχανικούς? Πέραν απ αυτό με 2-4 κατοστάρικα αλλάζουν πόρτα και βάζουν νέα και κάσα νέα.... Με τα δικαστήρια κλπ θα φύγουν μερικά χιλιάρικα κι απο τις δύο πλευρές .... Αν πάρουν την διαφορά και πάνε και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές να τα φάνε μαζί σε εστιατόρια και μπαράκια πιο καλά θα περάσουν .... και η πόρτα θα την γλυτώσει και ο τοίχος σιγά μη χολοσκάει που έχει άλλη μία πόρτα που τον ακουμπάει... γουίν γουίν....
    1 point
  21. Roukat : Aν δεν έχει γίνει εμπρόθεσμη υπαγωγή , είσαι κατηγορία 5 .
    1 point
  22. Συμφωνώ απολύτως Από την στιγμή που η άδεια εκδόθηκε ψευδώς σε ένα γήπεδο που ποτέ δεν ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο, αυτό το οικόπεδο δεν είχε δικαίωμα δόμησης, άρα δεν είχε ΣΔ, ΠΚ κλπ, μεγέθη προς σύγκριση. Επομένως, όλο χωρίς Ο.Α (απενεργοποιούνται οι συντ/τες εκτός από το ύψος).
    1 point
  23. α) Τρείς μήνες β) Ναι χωρίς την τελευταία παράταση (από 7/9 σε 17/10)
    1 point
  24. Όπως ανοίγεις το πρόγραμμα το τρίτο κουμπάκι από πάνω δεξιά γράφει Βοήθεια. Πάτησε το και λογικά θα βρεις πολλά εκεί. εδιτ και μάλλον θες αυτό......
    1 point
  25. Το γνωστό θέμα αν η τελευταία αράδα πάει στο 3ο μπούλετ ή κ στα 3 κ δεν το πετύχαινε ο γραφεύς στο word και το άφησε έτσι. Γνώμη μου είναι ότι αν αναφερόταν μόνο στο 3ο δεν θα έπρεπε να λέει θέση, οπότε είμαι υπέρμαχος της δεύτερης άποψης.
    1 point
  26. Οι όποιες διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν αφορούν (σ)τη βελτίωσή μας. Κι επειδή το έψαξα λιγάκι, εδώ υπάρχει άφθονο υλικό
    1 point
  27. 4.729 downloads

    Σεμινάριο του ΤΕΕ σύνταξη πράξεων τακτοποίησης και αναλογισμού και σύνταξη διορθωτικών πράξεων εφαρμογής-Νοέμβριος 2012
    1 point
  28. Το βασικό θέμα είναι ότι επί του πρακτέου, είναι αδύνατον να έχεις 30 db στο μπαλκόνι σου, είτε έχει μαγαζί απέναντι ή από κάτω, είτε δεν έχει...
    1 point
  29. Βλέποντας τους παρακάτω πίνακες το είπα.... https://www.google.com/search?q=Table+of+sound+levels&client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNRLJzEg5uUlQ6U7Rh9R9L9MR_dtUQ:1573476437906&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=p1FGr72Qn-rChM%3A%2Cc_8kvgo7BP9YhM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kR2XXQbceic1PxaPlvEIzKYaWSAUA&sa=X&ved=2ahUKEwjk6ZLBmOLlAhWs0KYKHb8mBpMQ9QEwAHoECAYQBg#imgrc=GK3eO_64GlAjfM:&vet=1 με περιφερειακό θόρυβο 50db είναι δύσκολο να μιλήσεις στο τηλέφωνο... Αλλά τα παραπάνω είναι άσχετα με το θέμα..
    1 point
  30. απο ερευνα κι εγω, βρηκα τα εξης, που τα χρησιμοποιησα προσφατα: Για την αντικατάσταση του Επιβλέποντος το έργο μηχανικού θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας. Ο νέος Επιβλέπων, σύμφωνα με τον Επαγγελματικό Κώδικα των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών, θα πρέπει να αναλάβει την εντολή ανάθεσης μόνο μετά από τη νόμιμη παραίτηση του υπάρχοντος. Ο υπάρχων Επιβλέπων θα πρέπει να αμειφθεί για τις εργασίες που επέβλεψε, με βάση την πραγματοποιηθείσα δαπάνη, μέχρι τη στιγμή της αποχώρησής του. H αμοιβή επίβλεψης του νέου Επιβλέποντος θα καθορισθεί από τις εργασίες που θα επιβλέψει, από το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του μέχρι το πέρας της οικοδομής, με βάση την πραγματοποιηθείσα δαπάνη. 1) Αίτηση για αναθεώρηση της άδειας λόγω αλλαγής επιβλέποντος. 2) Νόμιμη παραίτηση του υπάρχοντος επιβλέποντος σημαίνει υπεύθυνη δήλωσή ΤΟΥ ότι παραιτείται της επίβλεψης. Θα αναφέρεται το έργο που επέβλεπε, η διεύθυνση του έργου, οι ιδιοκτήτες αυτού και το στάδιο των εργασιών που είχαν περατωθεί. 3) Νέα δήλωση ανάθεσης από τους ιδιοκτήτες. 4) Νέα δήλωση ανάληψης από το νέο επιβλέποντα. 5) Φωτογραφίες του έργου που να αποδεικνύουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι οικοδομικές εργασίες 6) Μια σύντομη τεχνική έκθεση που θα συνοδεύει τις φωτογραφίες και στην οποία θα αναφέρεται ποιες εργασίες περατώθηκαν. 7) Υπολογισμό των αμοιβών του παλιού επιβλέποντα βάσει των περατωμένων εργασιών που επέβλεψε και υπολογισμό του υπολοίπου των αμοιβών με το οποίο θα αμοιφθεί ο νέος επιβλέπων. Εννοείται ότι ο παλιός επιβλέπων θα έχει κόψει Α.Π.Υ. (Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών) για την αμοιβή που του αναλογούσε και εισέπραξε, θα έχει πληρώσει το ΦΕΜ και το ΤΣΜΕΔΕ του και θα έχει προσκομίσει όλα τα χαρτιά αυτά στον μηχανικό που θα ολοκληρώσει την κατασκευή. επίσης: Αναθεώρηση αδείας Σύμφωνα με την εγκύκλιο 8/90 (17854/12-2-90): α) Αναθεώρηση για παράταση ισχύος με ολοκληρωμένο σκελετό χωρίς αλλαγή της μελέτης: Δεν καταβάλλονται κρατήσεις ούτε αμοιβή μελετών. β) Αναθεώρηση για παράταση ισχύος χωρίς ολοκλήρωση του σκελετού και χωρίς αλλαγή μελέτης: Καταβάλλονται οι κρατήσεις πάνω στον προϋπολογισμό του τμήματος που υπολείπεται η κατασκευή του σκελετού του, όπως ο προϋπολογισμός αυτός προκύπτει κατά τη χρονική περίοδο που γίνεται η αναθεώρηση. Οι κρατήσεις που καταβλήθηκαν κατά την έκδοση της αρχικής αδείας και αντιστοιχούν στο τμήμα αυτό συμψηφίζονται. Δεν καταβάλλεται αμοιβή μελέτης. γ) Αναθεώρηση για τροποποίηση της μελέτης: Η αμοιβή καταβάλλεται επί του προϋπολογισμού των εργασιών τροποποιήσεων. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται είτε αναλυτικός είτε ποσοστιαία επί της συνολικής δαπάνης του κτιρίου -ισχύει πάντοτε- η ελάχιστη αμοιβή (5000*λ). Το ποσοστό των τροποποιήσεων που δεν αυξάνουν το εμβαδόν, πλην όμως αυξάνουν τον όγκο του κτιρίου (π.χ. αύξηση ύψους), τότε γίνεται αναγωγή του πρόσθετου όγκου σε επιφάνεια, με διαίρεσή του δια του μικτού ύψους του χώρου. Τα ποσοστά επί της δαπάνης καθορίζονται από την Πολεοδομία. Κρατήσεις καταβάλλονται επί της διαφοράς προϋπολογισμού όταν δημιουργείται τέτοια, λόγω αύξησης της επιφάνειας του κτιρίου
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.