Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      11

    • Περιεχόμενα

      18.937


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      9.036


  3. tettris

    tettris

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      1.087


  4. engineer30

    engineer30

    Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      23


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 04/01/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. @the_topoΤο t.s το θεωρώ εκ των ουκ άνευ σε αποτυπώσεις αυτοτελών κτιρίων, όπως επίσης θεωρώ την σύνταξη τοπογραφικού, ασχέτως με το ποια δικαιολογητικά ζητούνται στα πλαίσια της κατηγορίας υπαγωγής. Μετρώντας τα εξωτερικά, η εσωτερική αποτύπωση γίνεται πολύ πιο σωστά καθώς υπάρχει εξωτερικό περίγραμμα. Δεν ξεχνάμε φυσικά να επαληθεύουμε διαστάσεις πλευρών και με κορδέλα, διότι το laser μπορεί να μας ξεγελάσει και να έχουμε πάρει κάποια λανθασμένη στόχευση. Bεβαίως και σε διαμερίσματα με λοξές πλευρές που το μόνο σίγουρο είναι ότι το σχήμα δεν θα κλείσει παρά μόνο με "δημιουργική ασάφεια" μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν έχουμε τη δυνατότητα να "χτυπήσουμε" εξωτερικά σημεία του (πχ από απέναντι ταράτσα ή από δρόμο κλπ). Για τα άλλα ερωτήματα που θέτεις, η γνώμη μας μέσω του φόρουμ από τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής των ν. 4014 και 4178 ήταν ότι ακόμη και αν ο νόμος δεν απαιτούσε για παράδειγμα την κάτοψη ή το τοπογραφικό, εμείς είναι καλό να τα συντάξουμε τα σχέδια αυτά και να τα ανεβάσουμε στα προαιρετικά. Έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει στον πελάτη μας εγκεκριμένα σχέδια για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή ήρθε και μας απασχολεί και λέγεται ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Κλασσικό παράδειγμα είναι η αλλαγή διαφορετικής διαρρύθμισης, για την οποία ο νόμος αναφέρει ότι δεν απαιτείται να ενταχθεί ως αυθαιρεσία, πλην όμως ο υπόχρεος ιδιοκτήτης θα πρέπει να προβεί (προφανώς μέσω του μηχανικού του) σε ενημέρωση Ο.Α.
    2 points
  2. Mιας και επαναφέρατε το πιο προηγούμενο ερώτημα συναδέλφου, καταρχήν να πω ότι η ερωτοαπάντηση αυτή είναι εντελώς ανυπόστατη καθώς δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου ή απόφασης. Να μην επαναλάβω τα ίδια, έχω τοποθετηθεί στο θέμα σε προηγούμενη δημοσίευση εδώ. Επί της ουσίας εξ αρχής ξέρουμε από την ισχύ του πρώτου κιόλας νόμου (Ν. 4014) ότι οι διαφορές στατικού φορέα δεν αποτελούν αντικείμενο αυθαιρετονόμων. Αρκεί να σκεφτούμε ότι παντελώς αυθαίρετα κτίρια (ακόμη και μια δεκαώροφη πολυκατοικία για παράδειγμα) προ 83 ή προ 75 δεν απαιτεί Μ.Σ.Ε (εμπίπτει στις εξαιρέσεις). Άρα, τι συζητάμε εμείς τώρα, για το αν θα κάνουμε ΜΣΕ στο αυθαίρετο γραφείο των 30-40 τμ που κόλλησε δίπλα στο βιομηχανικό ; Από κει και πέρα, στα πλαίσια της σχέσης μας με τον πελάτη μας και αναλόγως με τα επιχειρηματικά του σχέδια, για ένα αυθαίρετο κτίριο που το μέγεθος, η μορφολογία του, η πιθανή εκμετάλλευσή του (πχ μέσω ενδεχόμενης αλλαγής χρήσης) μας οδηγεί να τον συμβουλεύσουμε για ΜΣΕ βεβαίως έχουμε τον τεχνικό ρόλο να το κάνουμε. Μην ξεχνάμε επίσης ότι, το να γίνει απλώς μια ΜΣΕ δεν λέει απολύτως τίποτα εάν μετά δεν γίνει (εφόσον αποδειχθεί) ενίσχυση Φ.Ο. Είναι δηλαδή σαν να πηγαίνει ένας ασθενής, να κάνει εξετάσεις, μαγνητικές, αξονικές κλπ, να βγαίνει το πόρισμα από τι πάσχει και μετά αυτός να πηγαίνει σπίτι του χωρίς καμία επέμβαση για την υγεία του. Επίσης, επειδή οι εξελίξεις της ζωής μας τρέχουν και λογικό να ξεχνάμε, αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβαινε το 2010 με το Ν. 3843/10 και ακολούθως με το Ν. 4014 και το ν. 4178, όπου επί σειρά ετών τα δημόσια έσοδα ήταν ανύπαρκτα, η οικονομική κρίση μας είχε γονατίσει και το δημόσιο έψαχνε εναγωνίως έσοδα μέσω των προστίμων. Αυτή ήταν τότε η γενική αρχή. Να μαζευτούν δηλαδή έσοδα και γι αυτό οι νόμοι είχαν έντονο εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν φτιάχτηκαν για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα από πολεοδομικής ή στατικής απόψεως.
    2 points
  3. Το ξέρω ότι αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια, αλλά από την άλλη εγώ βρίσκω λογικό πως, ίσα-ίσα, αφού το κτίσμα είναι στατικά ανεξάρτητο, πώς μπορεί να έχει εφαρμογή η παράγραφος (ια') που αναφέρεται σε "σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ανά ανεξάρτητο κτίριο"; Αυτό το "ανά" δεν υπονοεί ότι η παράγραφος ια μπορεί να εφαρμοστεί σε αυθαιρεσίες που επιβαρύνουν το νόμιμο κτίριο και τον φέροντα οργανισμό του; Αν δηλ. είχαμε 100τμ κτίσμα ή 200τμ κτίσμα, πάλι θα απαλασσόταν με την παραπάνω λογική; Καθώς ναι μεν το νόμιμο κτίριο δεν επηρεάζεται δυσμενώς, αλλά το αυθαίρετο τμήμα πώς γίνεται να τη "γλιτώνει" τη ΜΣΕ; Αν είναι στατικά ανεξάρτητο δε γλιτώνει τη ΜΣΕ, αφού είναι κύριος χώρος, αλλά και βοηθητικός να ήταν η παρ. (η') απαλάσσει χώρους ως 25τμ. Αν είναι στατικά εξαρτημένο, φαίνεται να μην έχουν εφαρμογή οι παράγραφοι ι' και ια', τουλάχιστον στο αυθαίρετο τμήμα καθεαυτό. Ίσως η βέλτιστη λύση να ήταν ότι το νόμιμο κτίριο απαλάσσεται (από την ια'), αλλά για το πρόσθετο αυθαίρετο κτίσμα χρειάζεται να γίνει ΜΣΕ. ΥΓ: Να πω βέβαια πως το οξύμωρο, το ίδιο κτίσμα αν ήταν επί του νόμιμου και όντως αν έβγαζε αύξηση μόνιμων κατακόρυφων <20% θα απαλασσόταν χωρίς πολλά-πολλά, υπάρχει. Αυτή η λογική στην περίπτωση του συναδέλφου, όμως, ότι τα φορτία πηγαίνουν στο έδαφος με προβληματίζει, καθώς ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε ισόγειο κτίσμα που ακουμπάει σε νόμιμο απαλάσσεται.
    2 points
  4. ...."Η θεωρούμενη ως ρυμοτομική απαλλοτρίωση για τη χάραξη παραλίας, δεν ανακαλείται αυτοδικαίως στην περίπτωση της μη συντελέσεώς της, αλλά η Διοίκηση οφείλει να απαντήσει επί σχετικού αιτήματος του ιδιοκτήτη, με την έκδοση ρητής πράξεως για την άρση ή την ανάκλησή της" https://nomosphysis.org.gr/22225/ste-2628-2022-paranomi-arnisi-arsis-apallotriosis-akinitoy-perilifthentos-entos-zonis-paralias/
    1 point
  5. Ανεξάρτητα από τους όρους δόμησης, η χρήση είναι τουριστική. Άρα, ειδικό κτίριο
    1 point
  6. Σε κτίρια «αμοιβάδες» μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις total station . Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει ακόμα και σε εσωτερικό χώρο σε χάλια κτίριο . Από τη στιγμή που ο νόμος δεν στο ζητάει δεν είναι απαραίτητο να φτιάξεις κατόψεις και Τοπογραφικο . Απλα poly line για να κάνεις τη δουλειά σου . Έχε όμως υπόψιν ότι αν χρειαστείς μεταγενέστερα να εκδόσεις ταυτότητα κτιρίου, οι κατόψεις είναι απαραίτητες !
    1 point
  7. Διάβασε το άρθρο 96 στο τέλος της παρ. για την κατ.3 και το άρθρο 100, παρ.5 εκεί πέρα αναγράφει ότι σε περιπτώσεις παραβάσεων κατ.3 + ΛΠ δεν θέλει ΔΔ ούτε κανονικά κάτοψη αν και πάντα προτείναμε από το φόρουμ να γίνεται κάτοψη ακόμα και σε περίπτωση μόνο ΛΠ/κατ.3 για προφανείς λόγους. Αναφορικά με την αποτύπωση σε περίπτωση δύσκολης κάτοψης με αποτμήσεις ή στραβούς τοίχους, αν θες να αποφύγεις σε 1η φάση το τοπογραφικό (αν έχεις άδεια τότε ανεβάζεις αυτό), δοκίμασε να πάρεις μετρήσεις σε περισσότερα σημεία κα διαγώνιες στα δωμάτια. Αν και πάλι δεν σου βγαίνει ενημέρωσε ότι θα χρειαστεί τοπογραφικό.
    1 point
  8. Καλησπέρα, το είχα δει και εγώ αυτό παλιά στις ε/α αν θυμάμαι καλά, εντάξει η κοινή λογική αυτό λέει αλλά όπως λες και εσύ δεν το αναφέρει στο νόμο, ή τουλάχιστον δεν προκύπτει από το γραφόμενα. Κατά τα άλλα σωστή η αναφορά.
    1 point
  9. Πάντως για το θέμα της τροποποίησης του στατικού φορέα βρήκα ερωταπάντηση κ μάλιστα πρόσφατη (2647), που -βασιζόμενη στη λογική κ όχι στας γραφάς- λέει ότι προφανώς κ απαιτείται ΜΣΕ. (Τον αυθαίρετο στατικό φορέα μάλιστα λένε τον τακτοποιείς με αναλυτικό) 😮 https://firmani.gr/qna/all#2647
    1 point
  10. https://web.tee.gr/aythaireta-anakoinoseis/1-4-2022-dynatotita-ypagogis-stin-katigoria-5/ Έχω κάνει όμως ένα λάθος...θα πρέπει να έχει πληρωθεί προφανώς το παράβολο, δεν αρκεί δηλαδή η αρχική υπαγωγή.
    1 point
  11. Στο άρθρο 96 θα το βρεις περίπτωση ε εδάφιο 1-στ. ε) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5 : εα) αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στο άρθρο 89 που δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες 1 έως 4, εβ) για τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης της παρούσας κατηγορίας αναστέλλεται για τριάντα (30) έτη η επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρου 97 και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται κάθε θέμα που αφορά στη διαδικασία εφαρμογής της παρούσας περίπτωσης. 1. Αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης της Κατηγορίας 5 του άρθρου 96 του ν.4495/2017 (Α167) που είναι προγενέστερες της 28ης.7.2011 υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εφόσον αφορούν σε : α. ακίνητα που αποκτώνται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού, εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την έκδοση της κατακυρωτικής έκθεσης ή μέχρι τις 31.12.2025, β. ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την προθεσμία του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025, γ. ακίνητα που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing και επανέρχονται στη χρήση του κυρίου ή επικαρπωτή τους μετά τη λύση ή λήξη της σύμβασης, εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την αποβολή του μισθωτή ή την απόδοση του μισθίου στον κύριο ή επικαρπωτή τους και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025, 77 δ. ακίνητα που μεταβιβάζονται στην Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 (Α94), εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την καταχώρηση ή εγγραφή της μεταβίβασής τους στα οικεία κτηματολόγια ή υποθηκοφυλακεία, αντίστοιχα και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025, και ε. ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 και 2021 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 25 του ν.4662/2020 (Α27), εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ακίνητα που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές, οι προσαυξήσεις των περ. β΄- στ΄ της παρ.3 του άρθρου 102 του ν.4495/2017 ισχύουν μόνον όταν η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. στ. περιπτώσεις υπαγωγής στον ν.4014/2011 (Α209) ή στον ν.4178/2013 (Α174), οι οποίες μεταφέρονται στον ν.4495/2017. Ακίνητα των περ. α΄- δ΄ της παρ.1, για τα οποία το γεγονός από το οποίο εκκινεί η αντίστοιχη προθεσμία υπαγωγής έχει συμβεί κατά το τελευταίο έτος πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εάν η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
    1 point
  12. Την 32/12/2024 θα βάλετε γτ εάν δουν την παλιά στη ΔΕΗ δε θα κάνουν την σύνδεση!
    1 point
  13. Καλησπέρα και καλή χρονιά! Στα βασικά στοιχεία της αίτησης κάτω από τον γεωχωρικο εντοπισμό γράφει κάπου στοιχεία ενδιαφέροντος υπηρεσίας εκεί βάζεις την ημερομηνία λήξης...εάν υπάρχει αναθεώρηση επ αόριστον βάζεις 31/12/2099
    1 point
  14. Αν μέσω των στοιχείων σου έχεις αποφανθεί ότι η σκάλα δεν αποτελεί χώρο αποκλειστικής χρήσης, τότε δεν ασχολείσαι μαζί της και κάνεις ότι έχουμε αναφέρει. Τικάρεις δηλαδή την ύπαρξη κοινόχρηστων στην καρτέλα του οικοπέδου και καταχωρείς μόνο τα στοιχεία του οροφοδιαμερίσματος.
    1 point
  15. @steve100 Αν είχα την υπόθεση θα ξεκινούσα από το ερώτημα προς την συμβολαιογράφο, εάν γίνεται (επιτρέπεται) η μονομερής τροποποίηση της ΠΣΟΙ για να διαχωριστεί το διαμέρισμα σε δυο άλλα και να αποδοθούν τα αρχικά χιλιοστά στα δυο προκύπτοντα διαμερίσματα. Αναφορικά με το σκέλος της ΗΤΚ θα γίνει στα πλαίσια της τροποποίησης (ή μονομερούς) σύστασης Ο.Ι. Θα κάνεις 2 Η.Τ για τα διαχωρισμένα με την ΕΕΔΜΚ διαμερίσματα και κατ΄αναλογία με την ερωτοαπάντηση του ΤΕΕ 28. ενώ η αρχική ΗΤΚ θα αρχειοθετηθεί. Πως γίνεται η καταχώριση ΗΤΚ σε περίπτωση που, με μία συμβολαιογραφική πράξη, πρόκειται να γίνει κατάτμηση οικοπέδου και μεταβίβαση; Αρχικά καταχωρίζετε ΗΤΚ για το σύνολο του οικοπέδου, σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση. Παράλληλα, εισάγετε ξεχωριστά οικόπεδα στο Μητρώο, ώστε να συνταχθούν τόσες ΗΤΚ όσες και τα τμήματα του οικοπέδου (νέα οικόπεδα) τα οποία θα προκύψουν από την κατάτμηση. Στην Τεχνική περιγραφή των προς δημιουργία οικοπέδων εξηγείτε την περίπτωση και εισάγετε το σχόλιο «Η ΗΤΚ συντάσσεται υπό την αίρεση της μεταγραφής-καταχώρισης στο αρμόδιο γραφείο του τίτλου από τον οποίο προκύπτει η ιδιοκτησία». Μετά τη μεταγραφή του συμβολαίου, θα πρέπει να αρχειοθετηθεί η ΗΤΚ του αρχικού οικοπέδου, με αποστολή e-mail στο [email protected]. Συστήνεται να υποβληθεί τροποποιητική καταχώριση για κάθε οικόπεδο που προέκυψε από την κατάτμηση, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός του συμβολαίου και το ΚΑΕΚ, και να διαγραφεί το παραπάνω σχόλιο, ώστε η καταχώριση να είναι επικαιροποιημένη.
    1 point
  16. και βέβαια δεν ισχύει το οπωσδήποτε ειδικά εάν έχεις τα απαιτούμενα πολεοδομικά μεγέθη να το κάνεις. Αφού θα πας και με επιλογή Οικοδομικής Άδειας για τα μετά το 2011, βάζεις στην άδεια και ότι μπορεί εκ του νόμου να Νομιμοποιηθεί φυσικά. Υ.Γ. καθιστός είμαι ....
    1 point
  17. Το σύστημα του ΤΕΕ θα σου επιτρέψει να το κάνεις... Ο νόμος όμως διίστανται οι απόψεις αν σου το επιτρέπει... Εγώ δεν θα το έκανα, ούτε θα το αποδεχόμουν αν έλεγχα τέτοια δήλωση. Το ΤΕΕ λέει τη γνώμη του όπως κι εγώ... Τίποτα περισσότερο!
    1 point
  18. Ναι γιατί η δήλωση του 4178 είχε ημ/νία αρχικής υπόβολης προς της κατάργησης της κατ.5, έχει βγάλει και σχετική ανακοίνωση το ΤΕΕ.
    1 point
  19. Γνώμη μου εφόσον έχεις υπόλοιπο Σ.Δ. , προτιμότερο να πας με την διαδικασία του 106 : τα δηλώνεις όλα ( και την προσθήκη και το υπόγειο. και οποιαδήποτε άλλη παράβαση ) στον 4495 για έκδοση άδειας νομιμοποίησης . Όσο για το ...΄΄διαβασμένη΄΄ δεν εννοούσα κάτι τέτοιο αλλά ότι η περίπτωσή πάει με το 106 για άδεια . ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    1 point
  20. Καλησπέρα. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά. Θα ισχυριστείς αυτό ακριβώς που αναφέρεις. Επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία προσαύξηση φορτίων αφού έχεις κτίσμα στατικά ανεξάρτητο, ισόγειο και εδράζεται απευθείας στο έδαφος. Το απαλλάσσεις με συνοπτικές διαδικασίες.
    1 point
  21. ακη, σωστά πλην θα ηθελα να το διερευνησουμε λιγο ακομα -εμβαδον οικοπεδου - αν εχει εξαντληθει ο σδ με το καταστημα και τον οροφο, - αυτη η σκαλα που ξεκιναει απο το ισογειο μεχρι τον οροφο, εξυπηρετει μονον τον όροφο; υγ παρομοιο προβληματισμο θετει και ο ταχυτερος...παυλος..
    1 point
  22. @the_topo Διάβασε προσεκτικά τη σύσταση να καταλάβεις, εάν η εσωτερική σκάλα, αποτελεί κοινόχρηστο χώρο ή μήπως έχει δοθεί ως αποκλειστική χρήση στο οροφοδιαμέρισμα. Δες και τον πίνακα της σύστασης μήπως και εκεί αναγράφεται κάποια χρήσιμη πληροφορία. Κατά τα άλλα ισχύει ότι αναφέρει ο Άκης παραπάνω, στην περίπτωση του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου.
    1 point
  23. Καλησπέρα και καλή χρονιά. Εφόσον υπάρχει σύσταση δεν ασχολείσαι με τις επιφάνειες των κοινοχρήστων χώρων, απλά πρέπει να τικάρεις την σχετική επιλογή στην αρχική καρτέλα οικοπέδου/γηπέδου.
    1 point
  24. Δηλαδή, αν κατάλαβα σωστά εννοείς να μεταβιβαστεί μόνο το διαμέρισμα, χωρίς το δικαίωμα υψούν (υποθέτω ότι έχει και αυτό ποσοστό συνιδιοκτησίας). Μια άλλη ερώτηση είναι εάν υπάρχει πλάκα, δηλαδή εάν η στέγη είναι εδραζόμενη ή αυτοφερόμενη και άρα στατικά ενιαία με το υπόλοιπο διαμέρισμα. ιι
    1 point
  25. @spiroskap Kαλησπέρα και καλή χρονιά. Θα συμφωνήσω με το συνάδελφο @tetris και να προσθέσω ότι η έννοια μεσοτοιχία υπήρχε (και περιγράφεται αναλυτικά) στον ΓΟΚ 29 (το επισυνάπτω στην περίπτωση που δεν έχεις το ΦΕΚ) . Θέλω να πω με αυτό ότι η "μεσοτοιχία" δηλαδή ο τοίχος κτίσματος να ανήκει εξ ημισείας σε δυο οικόπεδα (ήταν σύστημα δόμησης κατά το μακρινό παρελθόν) θα πρέπει και να αποδειχθεί. Πέραν τούτου όμως η χρήση της θεωρητικής μεσοτοιχίας δεν σχετίζεται με την πρότερη ύπαρξη μεσοτοιχίας. Είναι καθαρά θεωρητική-προς βοήθεια των οικοπέδων-τα οποία χάνουν την αρτιότητα για ελάχιστο πρόσωπο ή εμβαδόν, ώστε να μην καταστούν μη άρτια. (άρθρο 3 ΝΔ 690/48 παρ. 1: 1. Η εκ των κειμένων διατάξεων επιβαλλομένη προσκύρωσις οικοπέδων στερουμένων του ελαχίστου εμβαδού αποκλείεται εάν το εμβαδόν του οικοπέδου, συνυπολογιζομένου εις τούτο και του εμβαδού του υπό των υπαρχόντων ή δυναμένων ν' ανεγερθούν κατά τας σχετικάς διατάξεις επί των ορίων του οικοπέδου μεσοτοίχων καταλαμβανομένου ή δυναμένου να καταληφθή εδάφους των ομόρων οικοπέδων, ανταποκρίνεται εις το απαιτούμενον εν εκάστη περιπτώσει ελάχιστον εμβαδόν, εφ' όσον το τελευταίον τούτο μετά τον συνυπολογισμόν δεν είναι έλασσον των 30 τετραγωνικών μέτρων. Κατά την εφαρμογήν της παρούσης ο κατά τα άνω συνυπολογισμός του εμβαδού εδάφους των ομόρων οικοπέδων εν ουδεμία περιπτώσει συνεπάγεται την αφαίρεσιν ή προσκύρωσιν του εδάφους τούτου. Τ' ανωτέρω εφαρμόζονται κατ' αναλογίαν και ως προς το ελάχιστον πρόσωπον ή το ελάχιστον βάθος, εφ' όσον αποκλείεται συνεπεία υπάρξεως οικοδομών ή δια τακτοποιήσεως απόκτησις τούτων. Πάντως δια την εφαρμογήν των ανωτέρω το πάχος του μεσοτοίχου υπολογίζεται εν πάση περιπτώσει εις 0,60 μέτρα. Βλέπε και την πιο πρόσφατη απόφαση ΣτΕ 1442/15 όπου αναφέρεται ότι αν δεν είναι δυνατόν να γίνει τακτοποίηση του οικοπέδου ως προς το πρόσωπο, μπορεί αυτό να καταστεί άρτιο και οικοδομήσιμο με το συνυπολογισμό θεωρητικών μεσοτοιχιών πάχους 0,60, (0,30 μ. ένθεν και ένθεν του οικοπέδου) ΓΟΚ 29 ΦΕΚ 155Α 22.4.29.pdf
    1 point
  26. Όταν δουλεύει η αντλία και φέρνει αέρα ανεμιστήρας, δείχνει σωστά. Το πρόβλημα είναι τώρα με τις ζεστές, που πάω να την ανοίξω 3-4 το μεσημέρι και έχει ανάψει από τον ήλιο επειδή είναι σβηστή... Θα δοκιμάσω όμως να δω με το αισθητήριο αν γίνεται κάτι! UPDATE: Σύμφωνα και με άλλους ιδιοκτήτες DAIKIN, η ορθή λύση στο ανωτέρω πρόβλημα, είναι να αποκτήσω το πρόσθετο, εξωτερικό αισθητήριο θερμοκρασίας, να το τοποθετήσω σε σημείο που σκιάζεται, και να μετράει ορθά την θερμοκρασία.
    1 point
  27. Ναι αλλά έτσι θα λειτουργεί αλλ' αντ' άλλων η αντιστάθμιση. Εντόπισε τον αισθητήρα εξωτερικής θερμοκρασίας και μετακίνησέ τον για να μη τον βαράει ο ήλιος ή/και να μη ακουμπάει στη λαμαρίνα.
    1 point
  28. 1. Νομίζω πως μπορεί, με χρήση φωτοερμηνείας και συναίνεση (επί του διαγράμματος) του όμορου 2. Για να εφαρμόσεις το άρθρο 25, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το οικόπεδο, με το συγκεκριμένο σχήμα κι εμβαδόν, προϋπήρχε της ημερομηνίας ισχύος του Ν 651/77
    1 point
  29. Καλή χρονιά! Νομίζω ο Pavlos33 προσεγγίζει σωστά το θέμα και τη μη ύπαρξη σαφούς απάντησης. @Lorenzo θα ξέρεις ότι σύμφωνα με την περίπτωση γγ) του άρθρου 1 της απόφασης περί εφαρμογής του άρθρου 99, απαιτείται ΜΣΕ για Όμως πέρα από την εν λόγω παράγραφο από πουθενά αλλού δεν προκύπτει ότι μέσω της τακτοποίησης απαιτείται έλεγχος τροποποίησης του στατικού φορέα (πώς άλλωστε;). Επίσης, ένα ακόμα επιχείρημα το οποίο προκύπτει συνειρμικά και όχι από ρητό σημείο του νόμου αφορά στη διάταξη περί απαλλαγής από ΜΣΕ αυθαίρετου χώρου μικρότερου των 25τμ. Αν λοιπόν ένας εξ ολοκλήρου αυθαίρετος φορέας 25τμ απαλάσσεται, δεν βλέπω γιατί η περίπτωσή σου (της τροποποίησης) να οδηγεί απ' ευθείας σε απαίτηση ΜΣΕ. Εν τέλει θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ουσία του 4495 είναι περισσότερο η σωστή αποτύπωση από τον μηχανικό του υφιστάμενου (και ο καθορισμός των αντίστοιχων προστίμων), παρά η επίλυση κάθε ελαττώματος. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τώρα αν ο νέος χρόνος θα φέρει αντί για δώρα, αυστηρούς ελέγχους στις δηλώσεις και σαφείς διατάξεις, μένει να δούμε...
    1 point
  30. Τα δέκα (10) κορυφαία θέματα στο φόρουμ για το 2022 ήταν τα: 1. Προκήρυξη ΑΣΕΠ 13Κ/2021 για 1.468 θέσεις 2. Επιφάνειες στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων 3. Πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών και πίνακας χιλιοστών στην ηλεκτρονική ταυτότητα 4. Εξοικονομώ 2021 & Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων 5. Συμμετέχοντες μηχανικοί στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου 6. Επανέκδοση πιστοποιητικού πληρότητας 7. Χρήσεις στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων 8. Κοινόχρηστοι χώροι στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων 9. Υπόχρεος στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων 10. ΠΕΑ στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων Και τα πέντε (5) κορυφαία downloads είναι: 1. Νόμος 4495/2017 2. ΝΟΚ + Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών 3. Έντυπα ΙΚΑ για έκδοση Άδειας Δόμησης 4. Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/135179/4495 - Έγκριση διαγράμματος κάλυψης 5. Πίνακας Κατανομής χιλιοστών
    1 point
  31. Μπορείς και έμμεσα μέσω μόνο excel να "τραβήξεις" τα νούμερα πχ με τον τύπο =MID(A1;SEARCH("=";A1);SEARCH(",";A1)-SEARCH("=";A1)) σε μία στήλη δίπλα, "τραβάς" το νούμερο ή το κείμενο που βρίσκεται μεταξύ του "=" και του "," δηλαδή το Χ και με το =RIGHT(A1;11) μπορείς να πάρεις το Υ, αρκεί να είναι σταθερά 11 χαρακτήρες (δεν κάθομαι τώρα να σκεφτώ κάτι περισσότερο αυτοματοποιημένο αλλά μπορείς αντί για 11 πχ να βάλεις κάτι καλύτερο χρησιμοποιώντας search για το 2ο "=" και το πλήθος ψηφίων του κελιού)
    1 point
  32. ευχαριστώ πολύ! H αίτηση για προσωρινή σύνδεση (εργοταξιακή ηλεκτροδότηση) δεν προϋποθέτει την θεώρηση της αδείας, αλλά απαιτεί την καταχώριση της ημερομηνία λήξης της αδείας στο πεδίο "Στοιχεία ενδιαφέροντος Υπηρεσίας", στα Βασικά στοιχεία της αίτησης η αδεια αναθεωρήθηκε επ αοριστων οπότε τι να βάλω σαν ημερομηνία λήξης? ο γεωχωρικος εντοπισμος πως γινεται απο το συστημα?
    1 point
  33. δηλαδή πρόκειται για συμβολαιογραφική μονομερή τροπ/ση της αρχικής ΜΙΑΣ Ο.Ι σε 2 Ο.Ι.?? Αν πρόκειται για αυτό τότε θα συντάξεις πρώτα μια Η.Τ.Α για το αρχικό (όπου χωρίς να αλλάξεις τα ποσοστά συν/σιας της αρχικής σύστασης Ο.Ι) στα σχόλια θα αναφέρεις ότι το πραγματικό εμβαδό είναι το τάδε αντί το τάδε της αρχικής) μετά θα την αρχειοθετήσεις και θα συμπληρώσεις 2 άλλες Η.Τ.Α για τα 2 διαμερίσματα που θα προκύψουν. Για αυτήν η/ο συμβ/φος θα σου ζητήσει νέο πίνακα αναλογισμού. Οπότε σε αυτόν τον νέο πίνακα που θα συντάξεις, το αρχικό και πάλι ποσοστό συν/σίας, θα το διαμοιράσεις αναλογικά με τα σημερινά πραγματικά εμβαδά των 2 νέων διαμερισμάτων
    1 point
  34. 1.506 downloads

    Είναι σε φύλλο xls και υπολογίζει το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε διαμέρισμα ανάλογα με τις ώρες χρήσης και το συνολικό ποσό που έχει δαπανηθεί για πετρέλαιο. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τις ώρες και το ποσό για καύσιμα. Επίσης πριν από τη χρήση θα πρέπει να συμπληρώσουμε τις στήλες (εi) και (εi*fi) από τον πίνακα υπολογισμού κατανομής δαπανών της πολυκατοικίας.
    1 point
  35. Κατά τη γνώμη μου, στην υπαγωγή στον 4495, οφείλουμε να επιλέξουμε ολόκληρο το γεωτεμάχιο! Θεωρώ δε την οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση λάθος! Δεν έχουμε υποχρέωση να αφήνουμε να μας καθοδηγούν οι παπαριές που έφτιαξε το ΤΕΕ για την ΗΤΑ και να "ριψοκινδυνεύουμε" την επιστημοσύνη μας....
    1 point
  36. δλδ ο αρχιτέκτονας έχει ετοιμάσει τα πάντα και έρχεται μετα ο πολιτικός μηχανικός να φορέσει τους ξυλότυπους; Δεν έχετε συνεχή επικοινωνία στο στάδιο της μελέτης για να γνωρίζει ο αρχιτέκτονας την ακριβή θέση/μέγεθος των υποστυλωμάτων/δοκών και αντίστοιχα ο πολ.μηχ την αρχιτεκτονική κάτοψη; Μου κάνει εντύπωση που χρειάζεται διευκρίνιση απο το φόρουμ για τόσο βασικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση στο ΔΔ δείχνουμε το περίγραμμα του κτιρίου με μόνωση αλλά και το περίγραμμα του κτιρίου στα στοιχεία του ΦΟ (κτίστη) και προσωπικά στο ΔΔ βάζω συντεταγμένες και στα 2 περιγράμματα, όλοι οι υπολογισμοί γίνονται στις διαστάσεις κτίστη οπότε θέλει προσοχή στο τι ακριβώς έχει δείξει ο αρχιτέκτονας σε ΔΔ και κατόψεις. Ο δε πολ.μηχ. δείχνει στα σχέδια του μόνο το περίγραμμα του κτιρίου χωρίς τις μονώσεις. Τώρα το αν θα είναι offset 5cm ή 8cm θα στο πει ο αρχιτέκτονας σε συνεργασία με τον μηχανολόγο που έχει κάνει τη μελέτη θερμομόνωσης. Αυτά γίνονται στο περίγραμμα του κτιρίου στις εσωτερικές κολόνες τι κάνετε; πρέπει να κρατηθούν κάποιες περασιές και εκεί θέλει συνεργασία με τον αρχιτέκτονα για να βρείτε τις ακριβείς θέσεις των κολονών η τοιχίων. (εντωμεταξύ λίγο off-topic) αν ο αρχιτέκτονας κρατάει καθαρές διαστάσεις (πχ 10.30μ) τότε οι κολώνες θα βγαίνουν (με min 6cm θερμομ) 10.18μ και ο μπετατζής θα γκρινιάζει με περίεργες διαστάσεις κτλ. Συνήθως προτιμάω να έχω βήμα των 5εκ στα στατικά και στα αρχιτεκτονικά να βγαίνουν τα περίεργα νούμερα διαστάσεων
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.