Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      10

    • Περιεχόμενα

      1.043


  2. armenopoulos

    armenopoulos

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      1.040


  3. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.045


  4. Honor_Code

    Honor_Code

    Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      64


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 02/12/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. Στα γρήγορα αυτά που είδα: 1. Έναρξη στις 13 Δεκεμβρίου και διάρκεια 50 ημέρες (έως 1/2/2022) - Σελ 61 2. Κλήρωση για επιθεωρητή Β ΠΕΑ - Σελ 81 3. Έμεινε το pgen στη θέρμανση κτηρίου/ κτηριακής μονάδας, έφυγε η παράγραφος για την ψύξη - Σελ 47 4. Άλλαξε και η πρόβλεψη για τμηματική ολοκλήρωση - προθεσμία. Πρέπει να γίνει το 25% (σελ 80) σε 6 μήνες (σελ 77)
    4 points
  2. Μια κλασσική περίπτωση "θέσει" κοντού υποστυλώματος είναι όταν μια τοιχοποιία σε ένα φάτνωμα δεν συνεχίζει σε όλο το ύψος ώστε να σφηνώσει στο δοκάρι. Μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είναι μια ανισόσταθμη πλάκα σε σχέση με την διπλανή όμορου κτίσματος όπου σε περίπτωση σεισμού δύναται να εμβολίσει τα παρακείμενα υποστυλώματα. Συνήθως τα πατάρια καταστημάτων δεν έχουν τέτοιες ικανότητες ώστε το δάπεδό τους να μπορεί να εμβολίσει και επιπλέον, μια συνήθης περίπτωση είναι τα αυθαίρετα πατάρια να κατασκευάζονται κατ επέκταση προβλεπόμενου παταρίου με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, οπότε κανένα ζήτημα δεν τίθεται.
    2 points
  3. Όχι· το πρόστιμο υπολογίζεται επί της καθαρής επιφάνειας, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια έδρασης της νόμιμης τοιχοποιίας. Μειωτικός συντελεστής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τα 10 τ.μ. είναι ανεξάρτητος βοηθητικός χώρος ή κατασκευάστηκε μεγαλύτερο το κουβούκλιο της απόληξης του κλιμακοστασίου; Στην πρώτη περίπτωση έχεις υπέρβαση δόμησης χώρου βοηθητικής χρήσης, ενώ στην δεύτερη το πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, στην πρώτη περίπτωση απαιτείται συναίνεση.
    2 points
  4. Συνάδελφοι, καθώς το mydata και το e-timologio είναι δύο διαφορετικά πράγματα, για να μην χάνεται χρήσιμη πληροφόρηση και δημιουργείτε παρανόηση, ίσως θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί νέο νήμα για το e-timologio.
    2 points
  5. Αν ρυθμίσεις, πριν αποκτήσεις το 100% της συναίνεσης εγγράφως, θα είναι σαν να πετάς τα χρήματα...Καλύτερα να το γκρεμίσεις νύχτα και να ησυχάσεις... "Θεώρημα"...
    2 points
  6. @KOKARADI προφανώς τα σημεία στο σχέδιο (dwg) έχουν διαφορετικό υψόμετρο, οπότε λανθασμένα εμβαδομετρείς επιφάνεια που δεν είναι οριζόντια. tip: με την εντολή Pline (polyline) στο autocad μπορείς γρήγορα να κάνεις περίγραμμα, το οποίο είναι πάντα στη στάθμη 0.00, οπότε έχεις πραγματικά οριζοντιογραφική εμβαδομέτρηση.
    2 points
  7. 5. Ακυρώθηκε το οριζόντιο 40% στα ενοικιαζόμενα και μπήκαν και εκεί εισοδηματικές κατηγορίες με μειωμένα ποσοστά - Σελ 25
    1 point
  8. "Θέσει" κοντό υποστύλωμα: Προκύπτει λόγω "εμβολισμού" από τοιχοποιίες μη πλήρους φατνώματος. (Για την στατική επάρκεια υπάρχει σχετικό θέμα.)
    1 point
  9. Ανέβηκαν στο επίσημο site τους....(χωρίς το pdf των συχνών ερωτήσεων) Πάνε οι γιορτές...
    1 point
  10. η εγγυητικη "λειτουργεί" στα πλαισια και με τους ορους και συμφωνιες μιας συγκεκριμενης διακηρυξης. Με βαση αυτη, γιινονται ελεγχοι/πιστοποιησειςπροοδου/επισημανση "ατελειων"/ενστασεις/αντιρρησεις /καταπτωση" κλπκλπ με ειδικη και τυπικη διαδικασια, οπως περιγραφει η διακηρυξη για το συγκεκριμενο εργο. Χωρις διακηρυξη και σαφεις όρους, δεν βλεπω να λειτουργει η ολη περιπτωση ο δε εγγυητης διατρεχει πολλαπλους κινδυνους. Δεν λες για τί εργο προκειται, αλλά, για ιδιωτικα εργα, πχ. ανοικοδομηση με αντιπαροχη, υπερκαλυπτονται και οι δυο πλευρες απο τους όρους και τις ρητρες του -σωστου- εργολαβικου...
    1 point
  11. Για το 2021 δεν θα διαβιβαστούν έξοδα στο myDATA.
    1 point
  12. Αρμόδιος τεχνικός ασφαλείας του έργου είναι ο πολ. μηχανικός ή αρχιτέκτονας που έβγαλε την άδεια στην υδομ. Δεν ξέρω αν εσυ μπορείς να αναλάβεις τέτοια ευθύνη, συζήτα το με τον μηχανικό που έβγαλε την άδεια στην υδομ.
    1 point
  13. Στο πεδίο του ποσοστού υπέρβασης βάλε οτι θέλεις πχ "χωρίς υπέρβαση" αφού δεν αξιολογείται. Τα αυθαίρετα τετραγωνικά θα τα συμπληρώσεις κανονικά. Στην τεχνική σου έκθεση μαζί με τα υπόλοιπα... θα γράψεις το αρχικό εμβαδό (αδειοδοτημένο δηλαδή) το εμβαδό των αυθαιρέτων και το γενικό σύνολο. Όλα αυτά για κατηγορία 1. Πριν οριστικοποιήσεις την δήλωση (εφόσον πάει για μεταβίβαση..) να συνεννοηθείς οπωσδήποτε με την/τον συμβολαιογράφο που θα αναλάβει τα συμβόλαια. Μπορεί να έχει παρατηρήσεις ακόμα και στον τίτλο που θα χρησιμοποιήσεις.
    1 point
  14. Πράγματι είναι υπερβολή αν θες να πάρεις ένα πουκάμισο όπως είναι στην βιτρίνα του μαγαζιού και μονο με την αναγραφόμενη διάσταση του να πληρώσεις και να φύγεις χωρίς καμία δοκιμή ή πρόβα. Αμα θες όμως κουστουμάκι παραγγελιά στα μέτρα σου θα πρέπει ακόμα και να σου πάρουν μέτρα…. Οπότε εσύ αποφασίζεις τι και πως θα το πάρεις… το καθένα με τα καλά του και τα αρνητικά του. Υ.Γ. Και στο απλό ερώτημα αυτό υπάρχει η απλή απάντηση. Ότι γράφει ο κατασκευαστής και στην πράξη θα διαπιστώσεις αν ισχύει 100% ή όχι στην περίπτωση σου.
    1 point
  15. προσωπική και καθαρά πρακτική εμπειρία δείχνει πως η χρήση εμφανίζεται κατευθείαν στον ηλ/κο πίνακα και στην εγκατασταση. Μια απλη αποθήκη δεν θελει πολλές καταναλώσεις. Οταν βλέπεις επαυξηση, κατι σημαίνει. Βεβαια δεν είναι και υποχρεωτικό επειδή μπορεί να υπήρξε σε μία περίοδο κατάστημα και μετά να΄λλαξε πάλι σε αποθήκη. Σε καθε περιπτωση εμφανίζεται μια τελευταία ευκαιρια να ρυθμίσει ως ΚΧ
    1 point
  16. Πριν πάρει κάποιος αυτή την απόφαση, καλό είναι να μιλήσει πρώτα με το συμβολαιογράφο του.... Θα βοηθηθεί...
    1 point
  17. Εγώ πάντως εννοούσα ότι θα μπορούσε από τότε που έγινε η σύσταση και δηλώθηκε ως κατάστημα να άλλαξε εκ νέου (και αυθαίρετα) η χρήση σε αποθήκη (υποβιβάζεται βέβαια έτσι η αξία του ακινήτου) με αποτέλεσμα η σημερινή χρήση να είναι πάλι αποθήκη και στο εξής να μεταβιβάζεται ως τέτοια. Υπάρχει κάτι που καθιστά αδύνατη αυτή την περίπτωση (πέρα από το πρακτικό θέμα της αξίας του ακινήτου);
    1 point
  18. 650 για εντός οικισμού, 450 για εκτός. Γειά και πάλι, χρόνια πολλά για χθες.
    1 point
  19. Εφόσον δεν θες να την φτιάξεις απο την αρχή το καλύτερο που εχεις να κανεις ειναι να την βαλεις σαν φωτογραφία κ scale με reference γνωστή διάσταση. Ακομα κ το raster design θέλει αρκετή δουλειά κ το αποτέλεσμα δεν είναι κ τοσο καλό. Πάντως δεν ειναι κ τοσο δύσκολο να την κανεις recreate πιστεύω.
    1 point
  20. Δεν θα το υπολογίσεις. Ο υπολογισμός των ποσοστών υπέρβασης προκύπτει από το αρθ99στ,αα,γγγ: στ) Σχέδια ως εξής : αα) σε περίπτωση ύπαρξης οικοδομικής άδειας τα εξής αντίγραφα : ... γγγ) του διαγράμματος κάλυψης, στο οποίο σημειώνεται η θέση και το περίγραμμα της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης και τα πολεοδομικά μεγέθη υπέρβασης, όπως επηρεάζουν τους σχετικούς υπολογισμούς, Για την κατηγορία 1 όμως δεν απαιτούνται τα σχέδια της παραγραφου στ, άλλα μόνο η αποτύπωση τους. "Για την υπαγωγή υποβάλλονται τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε, και ζ του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας "
    1 point
  21. Διαβάζοντας αυτά τα άρθρα του πρόσφατου Κώδικα, θυμήθηκα περίπτωση ορίου ζώνης προστασίας για το αρχαιολογικό Μουσείο Μαρκόπουλου, το οποίο ορίζεται από τις κορυφές λόφων και στην περιοχή του τέρματος των λεωφορείων της Βραώνας, απέναντι από το παλιό ξενοδοχείο, που τώρα λειτουργεί με άλλη ονομασία, το όριο φαίνεται με κίτρινη γραμμή (απόσπασμα από το Google Earth). Στην περιοχή εγκρίθηκε ΡΣ Β' κατοικίας (ΦΕΚ 641/Δ/1989) και το σχέδιο ακολούθησε το όριο της ζώνης προστασίας και όλο το δομημένο τμήμα νοτιοδυτικά του ορίου θεωρείται ως εκτός σχεδίου, όπως φαίνεται στο απόσπασμα από το e-poleodomia. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κτισμάτων αυτού του τμήματος τα έχουν "νομομοποιήσει/τακτοποιήσει" και είναι "ήσυχοι". Δεν συζητώ για τις ευθύνες των συναδέλφων που έχουν προωθήσει και ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες "νομιμοποίησης". Η ζώνη προστασίας περιλήφθηκε στη ΖΟΕ Μεσογείων (ΦΕΚ 199/Δ/2003) με στοιχείο Β4 και ρητή αναφορά σε προηγούμενη διάταξη ΠΔ ως προς τη χρήση γης και τους ΟΔ (εξαιρείται η κατοικία και επιτρέπονται μόνο αποθήκες και αντλιοστάσια. Είναι γνωστό το αλλαλούμ στην πολεοδομική νομοθεσία, πολύ περισσότερο όταν συγκρούεται με νομοθεσία σχετική με την προστασία αρχαιολογικών χώρων. Αλλά σ' αυτή τη περίπτωση βλέπουμε ένα ολόκληρο πολεοδομικό συγκρότημα, που περιλαμβάνεται στη ζώνη προστασίας, με κατοικίες, αρκετές εκ των οποίων αποτελούν μόνιμες με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο κλπ, και θεωρητικά είναι μεν εκτός σχεδίου, αλλά "νομιμοποιημένα" κτίσματα. Ποια είναι η γνώμη σας για την περίπτωση αυτή;
    1 point
  22. Η δήλωση ΟΣΔΕ και το χαρτογραφικό της υπόβαθρο αποτελούν τα δικαιολογητικά του άρθρου 120 που αποδεικνύουν την χρήση (σταυλική εγκατάσταση).Γιατί δεν τα βρίσκεις?Δεν δηλώνει ο κτηνοτρόφος τη μονάδα του?
    1 point
  23. @zazeng Η άποψη μου είναι ότι είναι "Ναι" στο πεδίο της άδειας,έχεις επίσημο έγγραφο που βεβαιώνει ότι η έγκριση ανέγερσης που εκδόθηκε επέχει θέση οικ.άδειας.Ενισχύεται και από το γεγονός ότι έπρεπε να εκτελεστεί η "άδεια",του συγκεκριμένου τύπου κατοικίας 225 με τα εγκεκριμένα σχέδια. Φυσικά,περιμένω μαζί σου την άποψη του @dimitris GM
    1 point
  24. 1 point
  25. Διαφωνώ συνάδελφε,ακολουθούμε τη διοικητική πράξη που ορίζεται στο Νόμο,την οποία δεν την ορίζει μια παράβλεψη στο ηλεκτρονικό σύστημα(υπάρχουν αρκετές).
    1 point
  26. Η προστασία που ιδρύεται σε αρχαιολογικούς χώρους (με τον ν.3028/2002 και σήμερα με τον ν.4858/2021-άρθρα 12-13-14) δεν αφορά σε ιδιοκτησιακά θέματα ή θέματα αρτιότητας. Μπορεί όμως να αφορά θέματα οικοδομησιμότητας ή/και επιβολής ειδικών όρων δόμησης του χώρου ανάλογα με την κήρυξη. Αν δεν υπάρχει αναστολή οικοδομικών εργασιών, δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για νέους όρους δόμησης.
    1 point
  27. αν λαβουμε υποψη μας οτι, σε γηπεδο με τμημα του να ειναι δασικη εκταση, η αρτιοτητα δεν χανεται αλλα η οικοδομησιμοτητα υπολογιζεται με βαση το "υπολοιπομενο", μαλλον το ιδιο συμβαινει και εδω [αν σου εκοβαν τα 200 στρ. δεν θα χωρουσαν "ολα" του αρχικου...] [να το δουμε αυτο καπου γραμμενο....] Παντως, για κατοικια χτιζεις 360 τμ. με τον 4759, εκτος εαν εχεις δυνατοτητα κατατμησης σε αρτια και οικοδομησιμα....
    1 point
  28. όχι. είναι η ίδια έκδοση. ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ 1.31.1.9 και βγήκε το 2018. Η προηγούμενη είναι η ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ 1.29.1.19 και βγήκε το 2012. Κάπου το έσωσες αλλού με αποτέλεσμα να μην έχει δεδομένα μέσα. Το είχες εκδώσει ή το είχες ανεβάσει στο σύστημα του buildingcert? ΑΝ ναι , μπες στο buildingcert και κατέβασέ το απο εκεί.
    1 point
  29. Ο οδηγός του ΕΚΟ '21 για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, αναφέρει για την αντικατάσταση κουφωμάτων (σελ.7): https://exoikonomo2021.gov.gr/documents/10182/495952/2.+Ενεργειακός+στόχος+-+Παρεμβάσεις+-+Λοιπές+δαπάνες.pdf/b9233cfe-b1f8-4695-95c3-d4088c27af5f Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται τα «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). οπότε με βάση τα παραπάνω μάλλον ξεχνάς την πόρτα που περιγράφεις. Για τα εξωτ. ανοίγματα των μθχ δεν γράφει κάτι αλλά λογικά θα ισχύει το ίδιο. Για την αποθήκη είχες πει σε προηγούνενο 'ποστ' ότι αφορά επαγγελματική χρήση γι' αυτό και έθιξα το θέμα της τακτοποίησης πρώτα.
    1 point
  30. Καλησπέρα, περιγράφεις μία μονοκατοικία που έχει γίνει αλλαγή χρήσης στο υπόγειο, καταρχήν για να μπει αυτή στο ΕΚΟ θέλει τακτοποίηση οπότε έχεις ένα θέμα πολεοδομικό εξαρχής. Κατά τα άλλα το ΠΕΑ βγαίνει άνα χρήση οπότε αν η χρήση στο υπόγειο είναι όπως την περιγράφεις δεν μπορεί να βγει ΠΕΑ για όλη την μονοκατοκία ούτε αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως κατοικία οπότε θεωρώ ότι δεν λύσεις πρώτα αυτά τα θέματα, τότε δεν μπορεί αν υπαχθείς στο πρόγραμμα. Κατα τα άλλα αν τελικά το υπόγειο ήταν όπως στην άδεια, θα το χώριζες σε μη θερμαινόμενο χώρο με τις οροφές-τοίχους προς αυτόν ως διαχωριστικές επιφάνειες.
    1 point
  31. Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να προχωρήσετε, μιλήστε πρώτα με συμβολαιογράφο και μετά με αρμόδιο μηχανικό και θα έχετε απαντήσεις σε όλα όσα ρωτάτε, τα οποία είναι πολύ απλά, αλλά σας τα είπαν τελείως λανθασμένα.
    1 point
  32. Καλημέρα. Επειδή με απασχόλησε και εμένα αυτό, έστειλα το παρακάτω μήνυμα στο Helpdesk: "Παρακαλώ ενημερώστε για τα πεδία της Πράξης Προσδιορισμού Φόρου της εμπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης από τα οποία θα προκύπτει το ατομικό ή οικογενειακό «εισόδημα» που θα προσμετράται για τον καθορισμό της επιχορήγησης το πλαίσιο του νέο προγράμματος. Στους Οδηγούς Εφαρμογής των 3 προηγούμενων προγραμμάτων ήταν σαφές ότι το ως άνω εισόδημα προέκυπτε από το πεδίο "ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" του εκκαθαριστικού σημειώματος του/της υπόχρεου και του/της συζύγου. Ευχαριστώ." Η απάντηση που έλαβα φαίνεται στο screenshot:
    1 point
  33. Είναι σχετικό? Αν ναι μάλλον πρέπει να τρέξουμε να κάνουμε αίτηση για επιστροφή https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2107009/pos-tha-epistrepsei-o-efka-eisfores-poy-kakos-eise.html
    1 point
  34. Καλησπέρα,η περιοχή είναι υπό κτηματογράφηση,άρα το λογικό είναι να θέλει να δηλώσει τη νέα του ιδιοκτησία,ώστε να εγγραφεί το δικαίωμα του.
    1 point
  35. Για μένα προσωπικά,το ερώτημα δεν είναι κατανοητό.Τι φάκελο καταθέσατε?Με ποιες διατάξεις?Το πρόστιμο από ποιον επιβλήθηκε και γιατί?
    1 point
  36. Καλησπέρα,μπορείς να διορθώσεις το όριο και το εμβαδόν και να δώσεις το σωστό Τ.Δ. για το συμβόλαιο.Μετά το νέο συμβόλαιο, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλλει δήλωση στο Κτηματολόγιο προσκομίζοντας τον τίτλο του και το Τ.Δ. του συμβολαίου,ώστε να καταχωρηθεί το δικαίωμα του.Έτσι,θα ληφθεί υπόψιν το νέο Τ.Δ..Εάν δεν γίνει αυτό,και πάλι η απόκλιση ορίου 0,5μ. και η απόκλιση εμβαδού 1 τ.μ.,δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, καθώς εμπίπτουν εντός αποδεκτών ενοχών,για τα δεδομένα σου. Υπάρχει δε πάντα το ενδεχόμενο,κατά την φάση της Προανάρτησης,να διαπιστωθούν ούτως ή άλλως διαφορές μεταξύ του ΤΔ που προσκομίστηκε και του γηπέδου της Κτηματογράφησης,οπότε μετά ακολουθούν άλλες διαδικασίες διορθώσεων.
    1 point
  37. Καλημέρα,το πατάρι που δεν υπάρχει στην οικοδομική άδεια και δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα,χρεώνεται με συντελεστή υπέρβαση δόμησης μειωτικού συντελεστή (μειωτικού εφόσον πληροί της προϋποθέσεις παταριού κατά ΝΟΚ),όχι επειδή εγώ το θεωρώ,αλλά επειδή ο νόμος το υπαγορεύει.Ως προς το αν η επέκταση των γραφείων θεωρείται αλλαγή χρήσης ή εσωτερική διαρρύθμιση,αυτό εξαρτάται από το εγκεκριμένο διάγραμμα κάλυψης που έχεις στα χέρια σου και που εγώ δεν έχω δει.
    1 point
  38. Μετά από επικοινωνία με την κ. Γκαδολου, προϊσταμένη της ΥΠΠΟ, μου επιβεβαιώθηκε ότι το άρθρο 116, παράγραφος 9 αναφέρεται σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ουχι σε αρχαιολογικούς χώρους εν γένει....η δίκη μου περίπτωση αφορούσε σε περιοχή εκτός κηρυγμένου αρχαιολογικου χώρου, όπου όμως οι εργασίες επιτρέπονται παρουσία αρχαιολόγου με μικρό σκαπτικό μέσο.....και με καθησύχασε ότι το άρθρο 116 δεν αφορά στην περίπτωση μου...μου ανέφερε επίσης και το σχετικά ενημερωμένο site https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/.
    1 point
  39. @jogr11 Καλησπέρα,θα κάνεις υπαγωγή στον Ν.4495 του ακινήτου (οικόπεδο με τα επ αυτού κτίσματα).Με δεδομένο ότι υπάρχει μόνο ένα αυθαίρετο κτίσμα προς κατεδάφιση,θα εισάγεις ένα ΦΚ με Τύπο--->Προς έκδοση άδειας κατεδάφισης.Θα πληρωθεί το παράβολο και θα εκδώσεις την Έγκριση Εκτέλεσης Εργασιών (Κατεδάφισης).(Κρατάς την Δήλωση σε Υπαγωγή υποχρεωτικά μέχρι να εκδοθεί η πράξη και να αναρτηθεί).Αφού εκδοθεί η Έγκριση Εκτέλεσης την ανεβάζεις στο σύστημα (απαιτείται για να μπορεί να προχωρήσει σε Οριστική).Κατεδαφίζεις,καλείς ΕΔ,βγαίνει Πόρισμα,τέλος. Υ.γ.η περίπτωση σου είναι η παρ.4γ του άρθρου 29 (δηλαδή υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 106) Αυτό που εξ αρχής ρώτησες,δηλαδή τι είναι τα Δικαιολογητικά Δικαιώματος Υπαγωγής στο άρθρο 29,παρ.4,είναι η ίδια η Υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 106.,δηλαδή η Δήλωση του αυθαιρέτου προς κατεδάφιση. edit-Συμπληρώνω και την παρ.η) του άρθρου 9 του ΦΕΚ2090Β/20-5-21: η) δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν το δικαίωμα έκδοσης έγκρισης εκτέλεσης εργασιών ανάλογα με την περίπτωση (έκθεση Υπηρεσίας, δηλώσεις υπαγωγής κ.ά.) καθώς οι τυχόν όροι που ορίζονται από το Τμήμα Ελέγχου Δόμησης - Τοπικού Παρατηρητηρίου,
    1 point
  40. Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ οικ. 140055/13.01.2017 στο ΦΕΚ 428 τ.Β' της 15.02.2017 με θέμα "Τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης του περιεχομένου του φακέλου οριοθέτησης κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ν. 4258/2014 -Διευκρινίσεις για την εφαρμογή της διαδικασίας οριοθέτησης."
    1 point
  41. Η εγκύκλιος του 1966 που αναφέρεις έδινε οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 4 του Β.Δ. 15.12.23/21.1.24. Η εγκύκλιος για την εγγραφή στο ειδικό βιβλίο επιβλεπόντων δεν έχει πλέον εφαρμογή καθόσον το άρθρο 4 του Β.Δ 15.12.23 καταργήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 23 του Ν. 3212/03. Ωστόσο πριν την κατάργηση της, στα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την εγγραφή στο βιβλίο δεν περιλαμβάνονταν ασφαλιστική ενημερότητα (παρ.Γ.7.9 ΦΕΚ 854/Β/1986) αλλά μόνο βεβαίωση ΤΕΕ. Επειδή μετά την κατάργηση του βιβλίου (που προέβλεπε το άρθρο 4 του Β.Δ 15.12.23), παρέμεινε σε ισχύ το άρθρο 5 του Β.Δ 15.12.23 το οποίο προβλέπει τον έλεγχο της ταυτότητας και την "δικαιοδοσία" του μηχανικού, εξακολουθεί να είναι απαιτητή η προσκόμιση της βεβαίωσης του ΤΕΕ κατά την χορήγηση της άδειας. Η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας προβλέπεται μόνο στις διατάξεις του άρθρου 7 του ΑΝ.2326/1940, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ και δυστυχώς δεν έχει υπάρξει από το αρμόδιο υπουργείο ερμηνεία παρόμοια με αυτή που αναφέρεις στην αρχή του μηνύματός σου (ότι δηλαδή αφορούν μόνο μελέτες κλπ που γίνονται για λογαριασμό του δημοσίου). Η υπουργική απόφαση του 1990 σχετικά με την φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη καταργήθηκε με την 1109793/6134-11/0016/ΠΟΛ.1223/99 (ΦΕΚ 2134 Β'/8-12-99) και έκτοτε δεν απαιτείται να προσκομίζεται. Δυστυχώς όμως, από το 2011, απαιτείται Δημοτική ενημερότητα του ιδιοκτήτη σε όλες τις ΥΔΟΜ αφού όλες είναι πλέον υπηρεσίες Δήμων (άρθρο 285 Ν.3463/06) ενώ μέχρι τότε τέτοια απαίτηση υπήρχε μόνο στις πολεοδομίες των Δήμων και όχι των Νομαρχιών.
    1 point
  42. Εγκ-50802/7/98 Εγκ-7/98 Υποχρέωση κατασκευής στέγης από τους όρους δόμησης της περιοχής. Σε ποίες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική Λαμβάνοντας αφορμή από αιτήσεις ενδιαφερομένων πολιτών αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: 1. Η κατασκευή της στέγης είναι υποχρεωτική στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή δεν επιτρέπεται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών εκείνων που ακολουθούν αυτές του φέροντος οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως του κτιρίου προ της περατώσεως των εργασιών κατασκευής της στέγης έστω και αν πάνω από το κατασκευαζόμενο τμήμα της οικοδομής επιτρέπεται ή προβλέπεται η κατασκευή επί πλέον ορόφου (πχ το ΠΔ/21-11-81 Σπετσών ΦΕΚ-740/Δ/81). 2. Στις περιπτώσεις που από τους όρους δόμησης της περιοχής επιβάλεται η κατασκευή στέγης χωρίς να προβλέπεται η κατασκευή της σε συγκεκριμένο στάδιο των εργασιών της οικοδομής είναι δυνατόν η κατασκευή της να γίνεται μετά την εξάντληση του συντελεστή δόμησης μόνο εφόσον προβλέπεται μελλοντική εξάντληση του σδ σε όροφο άνωθεν του οποίου θα κατασκευασθεί μελλοντικά στέγη η οποία θα επικαλύπτει το κρίριο στο σύνολο του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του. 3. Στις περιπτώσεις που από τους όρους δόμησης της περιοχής εκτός της επιβολής της στέγης επιτρέπονται και άλλες κατασκευές και εγκαταστάσεις (εκτός της στέγης) από τις προβλεπόμενες στο Αρθ-16 του ΓΟΚ/85, όπως ισχύει, μπορεί να μην κατασκευάζεται στέγη σε ολόκληρη την έκταση του κτιρίου, εφόσον αυτό απαιτείται για λόγους κατασκευαστικούς των πιο πάνω εγκαταστάσεων. Στην περίπτωση αυτή κρίνεται κατά τον έλεγχο από την πολεοδομική υπηρεσία εάν είναι σαν κυρίαρχο στοιχείο του κτιρίου η στέγη και σε περίπτωση αμφιβολίας μπορεί να παραπέμπεται το θέμα στην ΕΠΑΕ, σύμφωνα με την παρ.1 του Αρθ-3 του Ν-1577/85 όπως ισχύει.
    1 point
  43. Στον ΓΟΚ είχε δοθεί η εξής οδηγία: Εγκ-113/86 ΑΡΘΡΟΝ-10. Παρ.1: Σε παραθαλάσσιους οικισμούς με εγκεκριμένο σχέδιο στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στον παραθαλάσσιο δρόμο του οποίου το πλάτος δεν ορίζεται ως πλάτος οδού σύμφωνα με το άρθρο αυτό λαμβάνεται, εκείνο που έχει καθοριστεί κατά την διαδικασία του ΑΝ-2344/40, όπως ισχύει. Αν δεν έχει καθοριστεί με την διαδικασία αυτή, ως πλάτος λαμβάνεται εκείνο που προκύπτει από την οικοδομική γραμμή και την γραμμή του αιγιαλού (χειμέριο κύμα). Αν το παραπάνω δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε πας με ύψος επί της ΟΓ 7,5μ και κατόπιν με εφαπτομένη1:1,5 όπως ορίζει η παρ. 5 του άρθρου 15 του ΝΟΚ
    1 point
  44. όλοι μας προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε ένα απέραντο τρελοκομείο!
    1 point
  45. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και τα του Θεού τω Θεώ. Πες στο συνταξιούχο να πάει καμμιά βόλτα τα εγγονάκια του και να αφήσει στην άκρη τις κουτοπονηριές. Αν ήθελε να εργαστεί γιατί πήρε σύνταξη? Αν θέλεις να μπείς στο κύκλωμα, φρόντισε να ξεκινήσεις μόνος σου και χρησιμοποίησε τους συνταξιούχους μόνο για την εμπειρία και τη γνώση τους. Αν φυσικά δεν σκέφτονται ιδιοτελώς. Και προ παντός, ΜΗΝ αφήνεις άλλον να διαχειρίζεται (τεχνικά και οικονομικά) έργο που είναι στο όνομά σου. Θα βρεθείς στη στενή χωρίς να το καταλάβεις.
    1 point
  46. οταν γινεται ενας διαγωνισμός, οριζεται ενα ποσό "εξασφαλισης" για την καλή και εμπροθεσμη πορεια και αποπερατωση του εργου και την εκπληρωση της σύμβασης... Και προφανως, δεν δινονται χρηματα. Πας στην Τραπεζα σου, δεσμευεις το σχετικο ποσό, η Τραπεζα σου δινει την εγγυητικη, γραφει επανω και στοιχεια περι του τροπου χρησης, που την καταθετεις μαζι με ολα τα άλλα που σου ζηταει η διακηρυξη... Την παιρνεις πισω οταν γινει το πρωτοκολλο παραδοσης. Μεχρι τοτε...τα χρηματα σου ειναι δεσμευμενα. Για την τελευταια ερώτηση σου...προφανως δεν μπορω να απαντησω... Εσυ θα ερευνησεις το αντικειμενο εργασιας... και θα...εξερευνησεις τον...ανθρωπο... εντιτ συμφωνω με τον συνονοματο δημητρη τις καλησπερες μου πρεπει να ξερεις το αντικειμενο...για να βαλεις τα λεφτα σου......και προ παντος να εμπιστευεσαι τους συνεργατες που ξερεις...
    1 point
  47. Συγνώμη, αλλά νομίζω πως αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης ενός φόρουμ μηχανικών. Επίσης με τόση έξαρση λογοκρισίας καλό θα ήταν να μπορούμε να εκφραζόμαστε και να ρωτάμε ελεύθερα ότι θέλουμε στο διαδίκτυο. Απο'κεί και πέρα όποιος δεν επιθυμεί δεν απαντάει. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα φόρουμ στο οποίο τα μέλη θα έχουν πρόσβαση μόνο με Αρ.Μητρώου ΤΕΕ.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.