Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Jakeplem

    Jakeplem

    Members


    • Πόντοι

      10

    • Περιεχόμενα

      57


  2. dib

    dib

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      5.014


  3. hkamp

    hkamp

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      2.675


  4. jbosdas

    jbosdas

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      2.555


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 23/05/2024 in Δημοσιεύσεις

  1. Θα μου επιτρέψει ο ''καθ΄ ύλην'' αρμόδιος και σεβαστός συνάδελφος Ηλίας @hkamp να μην συμφωνήσω. Το οτι υπάρχει οικ. άδεια με χρήση κατάστημα, αλλά στη παρούσα φάση νοικιάζεται σαν αποθήκη και με μηχανήματα όπως λέει ο Άκης, υπάγεται ξεκάθαρα στις εξαιρέσεις, αφού αυτό διαπιστώνουμε στην αυτοψία. Εγω θα εξέδιδα Βεβαίωση περι μη έκδοσης ΠΕΑ και θα έπαιρνα Χ€.... και θα έλεγα στον ιδιοκτήτη, όοοοταν το νοικιάσεις κάποτε σαν χρήση καταστήματος, έλα να στο κάνω τότε! Εκφράζω προσωπική άποψη και με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη όλων των συναδέλφων. ΥΣ Το τι λέει και ισχυρίζεται η δικηγόρος (και το συνάφι της που τα μάθανε όλα), με το συμπάθειο αλλά το γράφω εκει που δεν ..... μελάνι! 😀
    3 points
  2. 1) Για τους ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΟΥΣ από δασικά οικισμούς η αξιολόγηση και ο καθορισμός ζωνών προστασίας γίνονται από τους οικείους Δήμους. Στους υπόλοιπους η αξιολόγηση γίνεται κανονικά από τον επιστήμονα και σύμφωνα με τον κανονισμό. 2) Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Ένα επίσης καλό ερώτημα είναι ποιους θεωρεί περίκλειστους οικισμούς ο Δήμος.
    3 points
  3. @getsakna---Στον Ν.4495 προβλέπεται ότι η διάνοιξη νέου ανοίγματος γίνεται με ΕΕΔΜΚ. (Άρθρο 29, παράγραφος 2 λβ). Στη δημοσίευση που παραθέτεις, ο συνάδελφος jbosdas αναφέρει τις εξαιρέσεις και τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Μία από τις εξαιρέσεις είναι η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας που διενεργούνται χωρίς προηγούμενη έκδοση ΕΕΔΜΚ.
    3 points
  4. Το ΠΕΑ βγαίνει βάσει χρήσης ….. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του…. Εγώ προσωπικά παίρνω αρκετές φωτογραφίες και κινούμαι αναλόγως …. Υ.Γ. Σε κατάστημα που χρησιμοποιείται σαν γραφείο τί θα βγάζατε???…… εννοείται γραφείο….. εάν είναι κενό κατά την αυτοψία τότε πάω βάςει αδείας….
    2 points
  5. Συμφωνώ απολύτως με τους εκλεκτούς συναδέλφους Παύλο και Ιάσονα, εξ ου και οι παραθέσεις. Η προηγούμενη δημοσίευσή μου περιλαμβάνει παραπομπή στην ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς δικό μου σχόλιο, σχετικά με την τοποθέτηση του συναδέλφου getsanka για το νέο άνοιγμα. Θα μπορούσε η δυσαρεστημένη κυρία ή ο δυσαρεστημένος κύριος συνάδελφος να μας διαφωτίσει περί του αντικειμένου της διαφωνίας της/του;
    2 points
  6. Ευαγγελία Συρ---Άλλο το συμβόλαιο αγοράς ακινήτου, που αποτελεί τον τίτλο κυριότητος αυτού, και άλλο το συμβόλαιο της σύστασης. Σε ένα κτίριο υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν πολλές ανεξάρτητες ιδιοκτησίες. Η εφαρμογή αυτής της δυνατότητας γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη που ονομάζεται σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Συνήθεις περιπτώσεις τέτοιου είδους ιδιοκτησιών αποτελούν τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών.
    2 points
  7. Χάιδω αφού είχες 4 οριζόντιες-αποθήκες και συνενώθηκαν με αλλαγή χρήσης σε κατοικία, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της Π.Σ.Ο.Ι.
    1 point
  8. Ερώτηση 27 στις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για ΗΤ του ΤΕΕ.
    1 point
  9. Για προσβασιμότητα διάβασε το άρθρο 26 του ΝΟΚ. Μπορείς να ισχυρισθείς ότι η ΕΕΔΜΚ δεν θεωρείται άδεια δόμησης οπότε δεν εμπίπτεις στην παράγραφο 1 και να ψάξεις για παραθυράκι απαλλαγής στις παραγράφους 4 και 5.
    1 point
  10. Δημήτρη, ανταλλάσσουμε απόψεις για να μάθουμε κάτι. Μακάρι όταν κάνουμε λάθος να βρίσκουμε μια άποψη πιο σωστή και να βελτιωνόμαστε.
    1 point
  11. Θα βάλεις την επιφάνεια συνδεδεμένη με την Ο.Α καθώς αυτή δεν έχει αλλάξει. Αν την βάλεις στην τακτοποίηση, θα πρέπει να θέσεις αρνητική επιφάνεια, κάτι που δεν είναι σωστό αφού δεν τακτοποιήθηκε αυθαίρετη επιφάνεια. Στα σχόλια μπορείς να αναφέρεις ότι με την τάδε δήλωση ρυθμίστηκε, Υ.Υ στην επιφάνεια αυτή.
    1 point
  12. Σωστά υπέθεσες ότι χρειάζεται αναθεώρηση για την παράταση ισχύος (Αρθ3 Παρ 6 ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/47319/1946). Να δώσω ένα hint: Την καρτέλα με τις "επι μέρους περιπτώσεις" τη διάβασες;
    1 point
  13. Ευχαριστώ και πάλι Ηλία, έτσι θα προχωρήσω.
    1 point
  14. Ακη αν η άδεια γράφει κατάστημα τότε άσχετα με το τι είναι τώρα θα βγάλεις ΠΕΑ με χρήση καταστήματος. Γιατί τώρα αν βλέπεις αποθήκη μετά το μισθωτήριο ο ενοικιαστής θα μπει και θα το μετατρέψει σε κατάστημα. Είναι προορισμένο από την άδειά του για τέτοια χρήση. Αν τώρα αυτοί θέλουν να νοικιάσουν τα γραφεία που είναι τμήμα εσύ θα βγάλεις ΠΕΑ για όλο τον χώρο σε κάθε περίπτωση, που θα καλύπτει και τον χώρο των γραφείων.
    1 point
  15. Θα απευθυνθείς σε τεχνικό γραφείο που ασχολείται με μελέτες - αδειοδοτήσεις καυσίμων αερίων και μελέτες και έκδοση πιστοποιητικών πυρασφαλείας. Αν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο γραφείο στην περιοχή σου μπορείς να απευθυνθείς σε αρχιτεκτονικό γραφείο που συνήθως έχει συνεργάτες Η/Μ. Τα υπόλοιπα θα στα πουν εκεί.
    1 point
  16. Το Αντιμόνιο δεν χρησιμοποείται στα δομικά υλικά των σπιτιών. Το Αντιμόνιο δεν χρησιμοποιείται μόνο του επειδή σπάει εύκολα, αλλά όταν αναμειγνύεται σε κράματα, χρησιμοποιείται σε μπαταρίες μολύβδου, σε συγκολλήσεις, σε μεταλλικούς σωλήνες, ρουλεμάν, κλπ. Το οξείδιο του Αντιμονίου προστίθεται σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και σε πλαστικά για να τα εμποδίσει να πιάσουν φωτιά. Χρησιμοποιείται επίσης σε χρώματα, κεραμικά, σε πυροτεχνήματα και ως επικάλυψη σε πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες επιφάνειες. Ψάξτε πρώτα τα σκεύη φαγητού και μετά κουβέρτες κλπ.
    1 point
  17. Σωστή η παρατήρηση περί περίκλειστων οικισμών και ποιοι θεωρούνται ως τέτοιοι (πλην των προφανών ίσως). Άξιο απορίας είναι επίσης για το ποια είναι η ειδοποιός διαφορά ως προς την επικινδυνότητα του περίκλειστου ή μη, ώστε να διαφοροποιείται και ο τρόπος αντιμετώπισης;... Μήπως έχει να κάνει με την (επίγεια) πρόσβαση στον οικισμό χωρίς να παρεμβάλλεται δάσος στον μη περίκλειστο;
    1 point
  18. Αρχικά επιλέγεις ΜΕ διαδικασία Επιτροπής . Ελέγχεις επίσης σε τι περίπτωση εμπίπτεις , ( ιστορικο ή αρχαιολογικό ή παραδοσιακό ) και ανάλογα στέλνεις σχέδια για έγκριση αρμόδιων Επιτροπών ( εισηγήσεις ΕΦΑ - Νεωτέρων -Τοπικό και τέλος έγκριση ΚΕΣΑ ) Σχετικό link για έλεγχο προστατευόμενης περιοχής https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/
    1 point
  19. Κι ο τοπογράφος που έχει υπογράψει το τοπογραφικό, συμφωνεί να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη εργασία του για άλλο σκοπό;
    1 point
  20. Πέρα απο το Νόμο υπάρχει και η κρίση του μηχανικού ο οποίος καλείται να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα απο την δαιδαλώδη ελληνική νομοθεσία και να κατευθύνει τον πελάτη του προς τη νόμιμη και πιο αναίμακτη οδό. Δεν είναι πάντα όλα γραμμένα στο Νόμο. Ο Νόμος δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλες τις υποπεριπτωσεις. Στα δικά μας, θεωρώ οτι παραβάσεις οποιουδήποτε τύπου (εκτος εσ. διαρρυθμίσεων που δεν αποτελούν αυθαιρεσία) δεν μπορούν να εξαιρεθούν απο την συμπλήρωση της ΗΤΚ γιατί θα σκαλώσει η δουλειά σε μελλοντικές διοικητικές ή νομικές πράξεις αφού ξέρουμε οτι οι Νόμοι είναι διατυπωμένοι με ασάφεια και ο καθένας τους ερμηνέυει διαφορετικά. Εμπλέκονται πολλοί, νέοι αγοραστές, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, άλλοι μηχανικοί οι οποίοι θα δούν τις παραβάσεις και θα πρέπει να συμφωνήσουν μαζί σου αλλιώς πάει αλλού η δουλειά.. Όσο για τις εξαιρέσεις σχετικά με τα κουφώματα, μπορείς να μου υποδείξεις σε ποιο σημείο αναφέρονται τα νέα κουφώματα και η καθαίρεση υφιστάμενων, που συν τοις αλλοις αποτελούν και αλλαγή κοινόχρηστης όψης? Δε μιλάω για αλλαγή διαστάσεων ούτε μετατόπιση..νεο ανοιγμα και καθαίρεση υφιστάμενου. Θα σου πω εγώ. Πουθενά. Αποτελεί παράβαση και εντάσσεται στο άρθρο 100 του 4495. Στο τέλος, αναφέρεις οτι ειναι αλλού το θέμα στην μη τακτοποίηση παραβάσεων. Σε τι αναφέρεσαι ακριβώς?
    1 point
  21. Λάθος. Η χρήση δεν δίνει δικαίωμα απότμησης πεζοδρομίου. Μόνο οι νόμιμα υφιστάμενες (ή δημιουργούμενες) θέσεις στάθμευσης οι οποίες εξυπηρετούν ανάγκες του κτιρίου. Συνεπώς, αν η αλλαγή χρήσης ενός χώρου απαιτήσει δημιουργία θέσης στάθμευσης, αυτή μπορεί να δημιουργηθεί (και να δεσμευτεί συμβ/κά) εντός του χώρου. Επίσης, όπως προείπα, μπορεί (ανεξαρτήτως αλλαγής χρήσης του όλου χώρου κι εφόσον επιτρέπεται από τον κανονισμό, ή με απόφαση γ.σ.) να δημιουργηθεί θέση στάθμευσης ώστε να αιτηθεί ο ιδιοκτητης άδεια απότμησης πεζοδρομίου. Να ξέρεις όμως ότι, στη δεσμευμένη περιοχή επί του οδοστρώματος, απαγορεύεται το παρκάρισμα οποιουδήποτε οχήματος Κι επειδή (λόγω ειδικότητας) δεν γνωρίζεις τη σχετική νομοθεσία, καλό είναι να συνεργαστείς είτε με αρχιτέκτονα είτε με πολ. μηχαν.
    1 point
  22. Σεβαστή η άποψή σου συνάδελφε, αλλά δεν την ενισχύεις με αναφορά σε κάποια νομοθετική διάταξη και μακάρι αν υπάρχει να την εντοπίσεις. Σίγουρα δημιουργεί σύγχυση σε έναν βαθμό ο νόμος (εξού και οι διφορούμενες απόψεις). Αλλά για να το θέσω διαφορετικά, ποια διάταξη υποδεικνύει ότι ακίνητο με παραβάσεις που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις δεν μπορεί να μεταβιβαστεί και άρα να συμπληρωθεί γι' αυτό ηλ. ταυτότητα; Αν έπρεπε να κριθεί, με ποια διάταξη θα θεωρηθεί εσφαλμένη μια τέτοια βεβαίωση; Όσο για το ποιες είναι οι εξαιρέσεις εκεί τουλάχιστον ο νόμος είναι αρκετά σαφής (και τα ανοίγματα περιλαμβάνονται σε αυτές). Είναι αλλού το θέμα στο να μην έχουν τακτοποιηθεί όλες οι παραβάσεις. Αν και εξέφρασα το ερώτημα που σου θέτω πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, δεν πήρα ποτέ απάντηση με συγκεκριμένη παράθεση από τον νόμο. Για την αντίθετη άποψη ωστόσο έχουν εκφραστεί αντίστοιχα επιχειρήματα. Άρα;
    1 point
  23. Το τοπογραφικό έχει υπογραφεί από αρμόδιο μηχανικό. Έχει η συνάδελφος nadgek το δικαίωμα να σημειώσει την περίφραξη επ' αυτού; Ναι, επιτρέπεται. Ουσιαστικά είναι, καθώς φέρει την ευθύνη ορθότητος του τοπογραφικού διαγράμματος.
    1 point
  24. Καλησπέρα μετά από πάρα πολύ καιρό. Ανέβασα απόψε ένα φύλλο υπολογισμού για διαμέρισμα / μεζονέτα στον τομέα των downloads. Αν χρειαστεί κάποιος οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορεί να στείλει μήνυμα και εδώ.
    1 point
  25. Μία από τις αρμοδιότητες του Τμήματος Μητρώων του ΤΕΕ υποτίθεται ότι είναι η αναδρομική διαγραφή.
    1 point
  26. 1 point
  27. Λάθος κίνηση. Ότι σου λένε οι συνάδελφοι πιο πάνω θα κάνεις. Μόλις ο μηχανολόγος σε απαλλάξει από αδειοδοτήσεις και ειδική μέριμνα μέτρων ασφαλείας τότε θα πας στον αντιπρόσωπο. Να ξέρεις ότι απουσία μηχανικού την ευθύνη για οποιαδήποτε εγκατάσταση στο οικόπεδο, τους συνιδιοκτήτες και τα γειτονικά κτίρια την έχεις εσύ και όχι ο "αντιπρόσωπος-μηχανολόγος" του εγκαταστάτη.
    1 point
  28. Εγώ με αναλογο γείτονα κάφρο, τελικά κρέμασα τη σκαλωσια και ηρέμησα.
    1 point
  29. Η νομοθεσια ειναι σαφης, και οριζει, για τον ομορο, οτι υποχρεουται να ανεχθει τις εργασιες σου, μετα απο δικαστικη αποφαση, που θα οριζει τους ορους, την χρονικη διαρκεια και της προυποθεσεις των εργασιων, που θα κανεις, Ετσι λειτουργει αυτο το αρθρο εδω και δεκαδες χρονια. [παρομοιο ειναι το θεμα δουλειας διελευσης, οπου ο ομορος αρνειται, αλλα ο "αποκλεισμενος" δικαιουται να ζητησει λωριδα διελευσης με δικαστικη αποφαση ή άλλα "θεματα" που αφορουν το " Γειτονικο δικαιο"] Δεν βλεπω κανενα προβλημα.
    1 point
  30. καλύτερα να βάλετε 6 μπουκάλια μπύρα πάνω στο τραπέζι και να μας φωνάξετε να έρθουμε να τις πιούμε, 1 κυβ. μετ. νερό αν το χάσετε τους τρεις μήνες δεν είναι κάτι, πείτε μην αρχίσουν οι μεγάλες ακατανόητες καταναλώσεις με τον λογαριασμό της ΔΕΗ γιατί εκεί το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγάλο.
    1 point
  31. 1) πιστευετε θα αντεξει το βαρος η κρεμαστη λεκανη με καθιστο ανθρωπο επανω,....... ΟΧΙ 2) ....πόσο καιρό θα δίνατε μέχρι να σπάσει η σωλήνα και να πρέπει να ξηλώσω παλι το μισό μου μπάνιο; ΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ (ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ...) Πείτε στον ταλιμπάν να χτίσει τον τοίχο και να βάλει μιά συμβατική λεκάνη με το καζανάκι της!
    1 point
  32. Κάθε τι που υπερβαίνει την όποια Ο.Α. καταγράφεται από τον Ε.Δ.! Αφού ο έλεγχος γίνεται βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων!
    1 point
  33. @ΜΕΜΟΣ ΜΟΣΧΑΚΗΣ Μπορεί να γίνει η μεταβίβαση γιατί η κατασκευή που περιγράφεις ανήκει στις εξαιρέσεις. Κατά την έκδοση του πιστοποιητικού πληρότητας θα επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο βεβαίωσης και στην ηλεκτρονική ταυτότητα θα συμπληρώσεις μία λοιπή κατασκευή.
    1 point
  34. Από ΤΕΕ Πελοποννήσου: 2783. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι μικρές παραβάσεις της κατηγορίας 3 μπορούν να συνδυαστούν με τις λοιπές παραβάσεις, προκειμένου να συνταχθεί ένας ενιαίος προϋπολογισμός. Α. Η μετακίνηση του κτιρίου σε άλλη θέση (κατηγορία 3) συνδυάζεται με τις λοιπές παραβάσεις ή πρέπει να καταγραφεί σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής; Ο νόμος και η εγκύκλιος 2/19 δεν εξαιρούν καμμία αυθαιρεσία της κατηγορίας 3 από τη δυνατότητα συνδυασμού αυτών με τις λοιπές παραβάσεις. Β. Πρακτικά πώς συμμετέχουν κάποιες από τις αυθαιρεσίες της κατηγορίας 3 (π.χ. αλλαγή διαστάσεων ανοιγμάτων και μετακίνηση αυτών, μετακίνηση κτηρίου σε άλλη νόμιμη θέση κ.λπ.) στον προϋπολογισμό; Μήπως γίνεται μόνο περιγραφικά στην τεχνική έκθεση χωρίς χρηματικό καταλογισμό; Α. Θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά σε άλλο φύλλο καταγραφής και να επιλεγεί η Κατηγορία 3. Β. Θα υπολογιστούν με αναλυτικό προϋπολογισμό οι εργασίες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν.
    1 point
  35. Για την πώληση δεν χρειάζεται να γίνει τακτοποίηση, ακόμα και αν επρόκειτο για παράβαση κτιριοδομικού. Ως προς το ενδεχόμενο ρύθμισης, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου είναι λοιπή παράβαση γιατί έκλεισε άνοιγμα προς κοινόχρηστο τμήμα της οικοδομής.
    1 point
  36. Με την ΕΕΔΜΚ μπορείς να κάνεις και νομιμοποίηση του παραθύρου και της διαρρύθμισης (Ν4495, άρθρο 29, παρ. 5). Έτσι δεν έχεις και ΣΔΑ. Ένσημα νομίζω θα θες και πάλι. Πιο σωστό και για εσένα καθώς με την πρώτη περίπτωση της ΕΕΔΜΚ υποτίθεται πως οι εργασίες δεν έχουν γίνει ακόμη.
    1 point
  37. Βγάλε μια ΕΕΔΜΚ για τις διαρρυθμίσεις και για το παράθυρο. Την καταχωρείς στην ΗΤΚ και όλα καλά. Κανένα πρόβλημα και με την προηγούμενη βεβαίωση. Μοναδικό πρόβλημα πως για το παράθυρο θα χρειαστείς συναίνεση συνιδιοκτητών.
    1 point
  38. @Tim22 μπορεί να γίνει ρύθμιση και τώρα. Ακόμα και να εκδοθεί εκ νέου πιστοποιητικό πληρότητας με εξαιρέσεις, μπορεί να τακτοποιηθεί αργότερα η μετατόπιση του ανοίγματος.
    1 point
  39. @jimyleon1970 Όπως προανέφερε η συνάδελφος Roukat, μπορείς να προχωρήσεις στην υπαγωγή χωρίς πρόβλημα. Ούτε στον νόμο ούτε στην εγκύκλιο αναφέρεται κάτι διαφορετικό ως προς τη δυνατότητα τακτοποίησης της αποθήκης.
    1 point
  40. Νομίζω ότι η απόκλιση 2% έχει όριο τα 20 εκατοστά, άρα εάν η διάσταση είναι 40 εκατοστά μεγαλύτερη, όπως γράφεις, χρειάζεται τακτοποίηση.
    1 point
  41. Όχι, εννοεί ότι θα αναρτήσεις τις κατόψεις της άδειας. Τιμή εμβαδού για την ηλεκτρονική ταυτότητα θα χρησιμοποιήσεις, και πάλι, της άδειας.
    1 point
  42. @mixalis_b_a_ Το εμβαδόν δεν αλλάζει (αυτό είναι το νόημα της ανεκτής απόκλισης), αναγράφεις την τιμή που υπολογίστηκε στην άδεια.
    1 point
  43. @irene2023 Η έκδοση βεβαίωσης μπορεί να γίνει χωρίς τακτοποίηση. Οι εξαιρέσεις της 2θ του 82: οι περιπτώσεις της 3 του 81: διαγράφω την περίπτωση στ) επειδή συμπεριλαμβάνεται στην περίπτωση ζ) - (γιστ, αρθ96)
    1 point
  44. @stelios.k ο έλεγχος γίνεται στην επιφάνεια των εξωστών της ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση που εξετάζεις η αλλαγή δεν χρήζει τακτοποίησης. Μπορείς να προχωρήσεις στη σύνταξη ηλεκτρονικής ταυτότητας.
    1 point
  45. Από την στιγμή που η νομοθεσία σου δίνει την δυνατότητα εξαίρεσης, σου δίνει και την δυνατότητα μεταγενέστερης ρύθμισης. Προσωπικά το έχω αντιμετωπίσει 3-4 φορες χωρίς κανένα πρόβλημα από συμβολαιογράφους και υποθηκοφυλακεία. Προχωράει απροβληματιστα η διαδικασία.
    1 point
  46. Επιμένω στην ανωτέρω θέση επειδή δεν πρέπει να αγνοούμε πως υπάρχουν ρυθμισμένες περιπτώσεις που παραμένουν με αυθαίρετες κατασκευές της κατ 3 για πολλούς και διάφορους λόγους. (Πχ διαμερισματωση και μετατόπιση παραθύρου σε παραδοσιακό οικισμό. Για να ρυθμίσεις το παράθυρο έπρεπε να περιμένεις κάνα 6μηνο για την επιτροπή. Άρα η χρήση της εξαίρεσης 2θ/82 ήταν μονόδρομος) Αν τώρα στην αποτύπωση εμφανίζονται όλες οι της κατ3 και στην ΤΕ γίνεται μνεία των παραβάσεων, η ΗΤΚ εκδίδεται πανηγυρικά. Αν όμως πας για άδεια κλπ τότε πρώτα θα πρέπει να τακτοποιήσεις με νέα δήλωση 4495, συμπληρωματική της αρχικής. Εντωμεταξυ μέχρι στιγμής, όπου και να έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης, κανείς δεν έχει παραθέσει κανένα άρθρο, καμία παράγραφο, απ'οπου προκύπτει κάτι άλλο. Και θα ξαναπώ, ακόμα και το ΤΕΕ που προφορικά υποστηρίζει το αντίθετο, εγγράφως που ζήτησα να απαντήσουν (όχι με απλό μέιλ αλλά με αίτημα και αρ.πρωτ....) νιπτουν τα χείρας τους όπως εμφανίζεται πιο πάνω....
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.