Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      16

    • Περιεχόμενα

      18.927


  2. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      14

    • Περιεχόμενα

      7.383


  3. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      8.987


  4. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.028


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη από 13/07/2025 σε όλες τις περιοχές

  1. Καλησπέρα. Οι περιφράξεις απαιτούν άδεια. Είτε μικρής κλίμακας αν πρόκειται για περιφράξεις με απλό υλικό (πχ συρματόπλεγμα), είτε κανονική Ο.Α αν πρόκειται για περιφράξεις με συμπαγές τμήμα (περιτοιχίσεις κλπ). Η χρήση σενάζ στη βάση (συνήθως με σκυρόδεμα) δεν εμπίπτει στην περίπτωση της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και απαιτείται κανονική οικοδομική άδεια. Δεν ξέρω γιατί ο μηχανικός σας δεν σας το ανέφερε και σας άφησε εκτεθειμένη σε τέτοια ζητήματα.
    4 points
  2. Καλησπέρα. Οι δυο δηλώσεις του Ν. 1337/83 δεν οδηγούν σε οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, αλλά σε προσωρινή αναστολή κυρώσεων μέχρι τα τότε ρυθμισμένα αυθαίρετα να κριθούν οριστικά στην γ' φάση (ένταξη περιοχών στο σχέδιο κλπ). Αν έχεις απόφαση Νομάρχη μετά το 1983 που αναφέρει περί οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, τότε μπορείς να βάλεις 'ΝΑΙ" στην ύπαρξη Ο.Α. Αν έχεις απλώς 2 δηλώσεις Ν.1337 θα βάλεις"ΟΧΙ" στην ύπαρξη Ο.Α.
    2 points
  3. 1. ?????? 2. Γνήσιο υπογραφής θέλουν οι υπογραφές ιδιοκτήτη και ομόρων στο διάγραμμα διόρθωσης, όχι το διάγραμμα 3. Διάβασε τις οδηγίες. Κτίρια (περιγράμματα) βάζουμε. Στο dxf, είναι το layer BLD 4. Την αίτηαη την υποβάλλει (τυπικά) ο ιδιοκτήτης. Αν χρειάζεται τρέξιμο ας βάλει κάποιον δρομέα...
    2 points
  4. Τα είπε όλα ο tetris, συμφωνώ και επαυξάνω στο έπακρον. Η άποψή μου είναι οτι για να γίνεις ολοκληρωμένος μηχανικός πρέπει να περάσεις από εργοτάξιο όσα περισσότερα χρόνια μπορείς. Τα υπόλοιπα γίνονται σχεδόν αυτόματα ως φυσικό επακόλουθο.
    2 points
  5. Δοκίμασες να τραβήξεις τον α/α από τον μεταγενέστερο έλεγχων φορολογικών;
    2 points
  6. Να γιατί, πριν από οποιαδήποτε εργασία, χρειάζεται μηχανικός. Με πολύ μικρό κόστος, αποφεύγονται μπελάδες, πρόστιμα κλπ. Με την προσφυγή στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. απλώς κερδίζεται χρόνος (που δεν οφελεί σε τίποτε). Η απόφαση της Υ.ΔΟΜ. δεν αλλάζει
    2 points
  7. Έχουμε γράψει, κατ΄ επανάληψιν, ότι το εργοτάξιο είναι μεγάλο σχολείο. Ακόμη κι αν πρόκειται να ασχοληθείς μόνο με μελέτες, η εργοταξιακή εμπειρία είναι απαραίτητη. Θα σου πρότεινα, πριν ασχοληθείς σοβαρά με μελέτες, να απασχοληθείς τουλάχιστον τρία χρόνια σε εργοτάξιο. Έτσι, με την εμπειρία που θα αποκτήσεις, θα είσαι σε θέση να κάνεις καλύτερες μελέτες αλλά κι επιβλέψεις Ως προς τα υπέρ και κατά: Ο μελετητής εργάζεται σε γραφείο, σε συγκεκριμένη τοποθεσία, προφυλαγμένος από τις καιρικές συνθήκες και με σταθερό, σχετικά, ωράριο. Ο μισθός (ή η αμοιβή) ειναι συνήθως χαμηλότερος από αυτή αντίστοιχης εμπειρίας μηχανικού εργοταξίου και η ανέλιξη δυσκολότερη. Αν ασχοληθείς με πολεοδομκά (άδειες, αυθαίρετα, κλπ) θα έχεις να αντιμετωπίσεις μιαν αλλοπρόσαλλη νομοθεσία. Όμως, από τη στιγμή που εργάζεται σε σταθερό μέρος, μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια πιο εύκολα. Ο μηχανικός εργοταξίου απασχολείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, αλλά κάνει και δουλειά γραφείου. Δεν έχει σταθερό τόπο εργασίας (μπορεί να πάει σε όλη τη χώρα, ανάλογα με τις ανάγκες των έργων), οι καιρικές συνθήκες είναι, ενίοτε, ακραίες και η πίεση μεγαλύτερη. Επίσημα υπάρχει σταθερό ωράριο, αλλά στην πράξη δεν τηρείται για ευνόητους λόγους (π.χ. δεν μπορείς να φύγεις κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης). Ο μισθός είναι καλύτερος από αυτόν του γραφείου και η ανέλιξη ευκολότερη αν είσαι "γατόνι". Επίσης, μπορείς να βγεις στην πιάτσα (ως εργολήπτης δ.ε. ,κι αφού έχεις αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία) νωρίτερα από ένα μελετητή. Η νομοθεσία των δ.ε. είναι σαφής και συγκεκριμένη. Όμως, με το συνεχές τρέξιμο, είναι πιο δύσκολο να κάνεις οικογένεια. Με ό,τι όμως και να ασχοληθείς, θα πρέπει να είσαι συνεπής με τις υποχρεώσεις σου. Να επιδεικνύεις διαρκώς επαγγελματικό και προσωπικό ήθος και να μη φοβάσαι τις επαγγελματικές εμπειρίες. Στα πρώτα (και ίσως όχι μόνο) χρόνια, θα πρέπει να θυσιάσεις προσωπικές στιγμές κι ελεύθερο χρόνο προκειμένου να δημιουργήσεις γερές βάσεις. Αυτό, δες το σαν μιαν επένδυση για το μέλλον. Αυτά προς το παρόν, κι εδώ είμαστε για περισσότερες πληροφορίες υ.γ Η προσωπική μου εμπειρία: Ξεκίνησα με μελέτες (οικοδομικές άδειες και τοπογραφικά) έχοντας ως πάρεργο τις ιδιωτικές κατασκευές. Διαπιστώνοντας όμως ότι οι μελέτες είναι μεροδούλι-μεροφάι, έριξα το βάρος στις κατασκευές (δημόσια και ιδιωτικά έργα). Κάποιες φορές ρισκάρισα αλλά μου βγήκε. Και δεν το μετάνιωσα
    2 points
  8. 1) 3 ορόφους 2) Ισόγειο 3) Απο το σύνολο της κάτοψης, αφαιρείς διάδρομοι κυκλοφορίας, προθάλαμοι, κλιμακοστάσια, χώροι αποθήκευσης, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και υγιεινής. 4) Ωφέλιμη επιφάνεια... υπόλοιποι χώροι. 5) Είδος φέροντος οργανισμού...απο τι υλικά είναι φτιαχμένοι οι τοίχοι, σκελετός, οροφή, δάπεδο, κλπ. 6) Οι δείκτες πυραντίστασης των δομικών στοιχείων του ΙΣΟΓΕΙΟΥ, πρέπει να είναι τουλάχιστον 60min.
    1 point
  9. Τι ακριβώς εννοείς με τα "να βοηθούν και να στηρίζουν", "τυπικότητες ή τα δικά τους «θέλω»", "να βρει συμβιβασμούς" κλπ? Μήπως να κλείνει τα μάτια ο ελεγκτής σε σφάλματα μελέτης κι επίβλεψης? Ή κάτι άλλο? Αν προσπαθούμε να τορπιλίσουμε μιαν από τις (ελάχιστες, αν όχι τη μόνη) προσπάθειες της Πολιτείας για έλεγχο των κατασκευών (ως προς το τυπικό μέρος, τουλάχιστον) είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και είτε είμαστε ικανοί να κάνουμε σωστές μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές, είτε όχι. Μέση λύση δεν (πρέπει να) υπάρχει.
    1 point
  10. Βάσει λογικής το είπα. Αυτό είναι αντικείμενο μηγχανολόγων
    1 point
  11. συγκεκριμένο πλάτος δεν έχει, πρέπει να εισέχει έως δ/4 μέσα στο δ (ή Δ/4 μέσα στο Δ)
    1 point
  12. @giwrgos192 Η παρ. 74 του άρθρου 2 αφορά άλλη περίπτωση. Ως παράδειγμα φέρνω κάτι μικρά λουνα παρκ, τσίρκο για τις ανάγκες των οποίων στήνονται μεταλλικές λυόμενες κατασκευές με τέντόπανα κλπ και λειτουργούν περιστασιακά σε πόλεις για λίγες εβδομάδες ή μήνες επί δημοσίου-συνήθως- χώρου τον οποίο μισθώνουν. Αυτοί βγάζουν ΕΕΔΜΚ με την περ. ε άρ. 29. ε) εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών της παρ.74 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, που συνοδεύεται από πιστοποιητικό στατικής επάρκειας, 74. Προσωρινή κατασκευή είναι η κατασκευή που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ξηρή δόμηση και εγκαθίσταται σε ελαφρά βάση ή με σημειακή θεμελίωση επί του εδάφους, τοποθετείται και απομακρύνεται σε λυόμενα μέρη, δεν απαιτεί εκτεταμένη υποδομή ώστε να αλλοιώνει σοβαρά το φυσικό έδαφος και δεν απαιτεί μόνιμη εγκατάσταση συλλογής αποβλήτων. Τοποθετείται για συγκεκριμένο σκοπό και διάρκεια σε οικοδομήσιμο ή μη χώρο Δες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την σχετική απόφαση περί έκδοσης ΕΕΔΜΚ ε) Για τις περιπτώσεις της περ. ε της παρ. 2 του άρθρου 29του ν. 4495/2017, και μέχρι να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 21 του ν. 4067/2012 υπουργική απόφαση, κατατίθενται επιπρόσθετα των γενικών δικαιολογητικών του αρθ. 3 της παρούσας: αα) Πιστοποιητικό στατικής επάρκειας ή στατική μελέτη. ββ) Μισθωτήριο συμβόλαιο για την παραχώρηση της δημόσιας ή κοινόχρηστης έκτασης. γγ) Εγκριτικές πράξεις παραχώρησης από τον αρμόδιο κατά περίπτωση Φορέα (Δήμος, Περιφέρεια, Κτηματική Υπηρεσία, κ.τ.λ.). δδ) Έγκριση τοποθέτησης από τον αρμόδιο κατά περίπτωση Φορέα, που εγκρίνει τη λειτουργία. εε) Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος ή απόσπασμα ρυμοτομικού ή άλλο διάγραμμα, με την υπό κλίμακα σκαριφηματική αποτύπωση των εγκαταστάσεων (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις, κ.λπ.). στστ) Κάτοψη, τομή και όψεις σε κατάλληλη κλίμακα. Τώρα για τον χώρο στάθμευσης που λες, αυτοί το θέλουν για να το μισθώνουν και να είναι με άδεια λειτουργίας ως σταθμός αυτοκινήτων ή για ιδιωτική χρήση; Η προέγκριση που δεν υλοποιήθηκε σε άδεια δεν έχει κάποιο αντίκρισμα πλέον. Αν είχε ισχύ θα έπρεπε να εκδοθεί άδεια, οπότε και σε αυτή την περίπτωση δεν θα κατάφερνες κάτι, πέραν ίσως από το εργοταξιακό ρεύμα κατά την διάρκεια της κατασκευής.
    1 point
  13. @janna Καλησπέρα. Θα δηλώσεις την αυθαίρετη επέκταση στο άρθρο 112, διότι είναι μεταγενέστερη του 1983 και το ακίνητο βρίσκεται σε στάσιμο οικισμό. Λόγω του Α 112 θα λάβει οριστική εξαίρεση. Αν θέλεις να δηλωθεί και το υφιστάμενο-προ 55- για κάποιο λόγο, αυτό θα το υπάγεις εκτός άρθρου 112 (κατηγορία 1) καθώς δεν εμπίπτει σε αυτό λόγω του ότι είναι προ 83. Άρα θα πρέπει να κάνεις δυο Φ.Κ. Ένα για το υπάρχον (εφόσον για κάποιο λόγο θέλεις να δηλωθεί) και ένα για την προσθήκη στο άρθρο 112.
    1 point
  14. @TTFrenzy ναι αυτή είναι η διαδικασία για το ΕΡΓΑΝΗ, και το απογραφικό Ε12. Κανονικά πρέπει να κόψεις και στον μάστορα εξοφλητική απόδειξη αλλά τώρα τελευταία ακούω ότι δεν τις ζητάνε από το ΙΚΑ, τους καλύπτει το κείμενο της υπ. δήλωσης. Επίσης θεωρητικά χρειάζεται να συμπληρώνεις και το ΒΗΔΑΠ αλλά νομίζω για μέχρι 2 άτομ απασχόληση ανά ημέρα (μάλλον εκεί εμπίπτεις;) δεν χρειάζεται ούτε αυτό. Έχω ακούσει πάντως και το ακραίο σενάριο να το ζητήσουν σε αποπεράτωση έργου (άλλος συν/φος παλαιότερα είχε αναφέρει το ΙΚΑ Πανόρμου). Δυστυχώς η αποπεράτωση δεν γίνεται ηλεκτρονικά, θα πρέπει να πας από εκεί. Χρειάζεται εξουσιοδότηση (αν δεν είσαι ο ίδιος), οι υπ. δηλώσεις των εργατών, και το κλασσικό έντυπο του ΙΚΑ για αποπεράτωση. Για τις εισφορές της ΑΠΔ ναι βγαίνει αυτόματα με την ταυτότητα πληρωμής που σου αποδόθηκε με το ΑΜΟΕ.
    1 point
  15. Από τη στιγμή που υπάρχουν μηχανήματα διαλογής (και συσκευασίας υποθέτω), είναι βιομηχανική εγκατάσταση
    1 point
  16. Είναι στέγαστρο και δεν μετράει πουθενά. Να διαβάσεις και το άρθρο 17 του Νοκ για τις προϋποθέσεις του. Ν. 4495/17 - Άρθρο 29 Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες : λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012 Υπό την προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ. Νοκ άρθρο 2 79. Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του. Το στέγαστρο είτε τοποθετείται σε επαφή με μία όψη χωρίς να αποτελεί συνέχεια του φέροντος οργανισμού υπό την προϋπόθεση, ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό είτε απέχει ελάχιστη απόσταση δ/4 από οποιαδήποτε όψη του κτιρίου, χωρίς να ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί. Επιτρέπονται, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, κάθετα στοιχεία πλήρωσης, αποκλειόμενης της δημιουργίας κλειστού χώρου
    1 point
  17. Καλημέρα Θεόφραστε. Ορθώς, είχες τις επιφυλάξεις σου, διότι στην κατηγορία 3 εντάσσεται μόνο πέργκολα και όχι στέγαστρο. Επομένως, αν οι αυθαίρετες κατασκευές έλαβαν χώρα μετά το 1983, δεν μπορούν να υπαχθούν λόγω κατηγορίας 5.
    1 point
  18. Επομένως, ξεκαθαρίστηκε ότι θα βάλεις "ναι" στην ύπαρξη Ο.Α και θα συγκρίνεις ως να είχες κανονική Ο.Α για προσδιορισμό κατηγορίας 4. Η παραβίαση της Δ, δεν θα συμμετάσχει στην εύρεση της κατηγορίας. Θα βάλεις την Υ.Δ το τμήμα που την παραβιάζει, αλλά θα αναφέρεις ότι αυτό γίνεται για συστημικούς λόγους υπολογισμού προστίμου και η Υ.Δ δεν προσαυξάνει τα πολεοδομικά μεγέθη, δόμησης, κάλυψης.
    1 point
  19. 1 point
  20. Συμφωνώ με την τοποθέτηση του συναδέλφου @ppanag. Ας μην ξεχνάμε ότι η καταχώρηση χρήσεων αφορά τις κύριες χρήσεις όπως αυτές ταξινομούνται στον κτιριοδομικό. Με τον ίδιο τρόπο έχουν καταχωρηθεί στο πτυσσόμενο μενού του πεδίου χρήσεων.
    1 point
  21. Προσωπικά βάζω την επικρατούσα χρήση του κτιρίου... Συνήθως προκύπτει από το διάγραμμα κάλυψης ή από τη δεύτερη σελίδα του στελέχους της οικοδομικής άδειας ανέγερσης του κτιρίου (αν είναι σωστά συμπηρωμένος ο πίνακας).
    1 point
  22. εχμ του το λέω κι εγώ αλλά έχει το άγχος μη και βγάλει κακό όνομα το ακίνητο, σαν κορασίδα περπατημένη στα πεζοδρόμια ...... και όχι στα σαλόνια ....
    1 point
  23. @TTFrenzy ναι υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής απογραφής ήδη από τον Μάϊο του '23. Δες το παρακάτω. https://www.michanikos.gr/index/articles/ασφαλιστικά-φορολογικά/εφκα-έναρξη-λειτουργίας-νέας-ηλεκτρονικής-υπηρεσίας-απογραφής-ιδιωτικών-οικοδομοτεχνικών-έργων-r13848/ Μετά την απογραφή μπορείς να αποστέλλεις και τις ΑΠΔ κανονικά κάθε μήνα, αλλά αυτό ισχύει από πολύ πιο παλιά ήδη.
    1 point
  24. 1 point
  25. Συνάθροισης κοινού (είναι η πιο κοντινή χρήση)
    1 point
  26. Κάπου, σε καποια εγκύκλιο της πυροσβεστικής, ισχύει αυτό που λέει η συνάδελφος @stag94, ότι πρεέπει να είναι ξεχωριστά δίκτυα, αλλά πρέπει να την βρω ανάμεσα σε 80-90 εγκυκλίους που έχω!
    1 point
  27. Το συνολικό μήκος προσώπου επί των δυο κοινόχρηστων οδών θα ληφθεί υπόψη για την αρτιότητα εκτός και αν ορίζεται ειδικά (κάτι που όπως αναφέρεις δεν ισχύει).
    1 point
  28. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι πρόβλημα η οικοδομική άδεια. Τα σχέδια της σύστασης και βέβαια δεν είναι τα εγκεκριμένα της Ο.Α. αλλά από μόνα τους αποδεικνύουν ότι το ακίνητο υφίσταται με την σημερινή του μορφή από το 1950 και ταυτόχρονα αποτελούν σχέδια σημερινής αποτύπωσης. Να τα ξανασχεδιάσω? και γιατί να θεωρείται επίσημο αυτό το σχέδιο ιδιώτη μηχανικού ? Μήπως οι κατόψεις της σύστασης αρκούν για μελλοντικό συμβόλαιο ? Επίσης, πως θα δηλώσω ότι είναι ρυθμισμένο "ρυθμισμένο-τύπος 2", αφού δεν ΄χει ρυθμιστεί με κανένα τρόπο?
    1 point
  29. @cvck Kαλημέρα. Η γνώμη μου είναι ότι η υπαγωγή στο άρθρο 112 είναι μια ειδική περίπτωση του νόμου και δεν θα ελέγξεις με τα μεγέθη 40-40-20. Αυτό διότι στην διατύπωση του άρθρου αναφέρεται ότι Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια με αποκλειστική χρήση κατοικία, που ευρίσκονται εντός στάσιμων οικισμών, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 21 του ν.1337/1983, με την προϋπόθεση ότι οι στάσιμοι οικισμοί ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2000 μ. από τη θάλασσα ή από χιονοδρομικά κέντρα και εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν συντελεσθεί μετά το έτος 1983 και μπορεί να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή του αναλογούντος παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με το Παράρτημα Α, μειωμένου κατά 30%. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε και ζ του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, για την υπαγωγή τα πιο πάνω στοιχεία υποβάλλονται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Άρα μας λέει ότι για αποκλειστική χρήση κατοικία (παραπέμπει ξεκάθαρα στους όρους βάσει του 588/δ/82) και λόγω του ότι εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, μας παραπέμπει στην κατηγορία 4 (ύπαρξη άδειας μετά το 83). Φυσικά θα έπρεπε να έχει διατυπωθεί με σαφήνεια, αλλά στα αυθαίρετα ελάχιστα είναι σαφή. Για το αν μπορείς να κάνεις χρήση όρων δόμησης προ 23 τμήματος του οικισμού η απάντηση είναι αρνητική, όπως δεν θα μπορούσες να κάνεις αν εξέδιδες μια Ο.Α. Η περίπτωση κατά την οποία υποχρεωτικά θα εφήρμοζες όρους δόμησης του 138/δ/81 (προ 23) είναι αν είχες μικτή χρήση με το ακίνητο εντός του συνεκτικού προ 23 τμήματος. Στην τελευταία περίπτωση όμως, δεν θα μπορούσες να ενταχθείς στο άρθρο 112.
    1 point
  30. Άνετα εφαρμόζεις το άρθρο 112. Μειωμένο πρόστιμο και οριστική εξαίρεση. Το προ 55 νομίμως υφιστάμενο δεν το υπάγεις. Αποτυπώνεται βεβαίως μαζί με τα υπόλοιπα.
    1 point
  31. Από μέρα σε μέρα Όροι Δόμησης και Αρτιότητες κλπ έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν .....
    1 point
  32. Αν δες απαντήσεις, είναι σαν να δέχεσαι το αποτέλεσμα της έκθεσης. Η έκθεση αφορά μόνο το Α, και μόνο αυτό εξετάζεται.
    1 point
  33. Προς ενημέρωση των συναδέλφων. Μετά από επικοινωνία με την Πολεοδομία Κηφισιάς με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει διαπιστωτική πράξη. Χρησιμοποιούν τη χαμηλότερη στον Δήμο: 1050€
    1 point
  34. Αν έχει γίνει καταγραφή επικειμένων, θα είναι τσάμπα έξοδα. Πέραν του ότι η αποτίμηση γίνεται ανάλογα με το μέγεθος
    1 point
  35. Θα πρότεινα να αγνοήσεις την άδεια και να κάνεις υπαγωγή ως προ 75 (εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις) Το e ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ δεν είναι επίσημο και, συνεπώς, είναι μη αξιόπιστο. Όπως είπε κι ο ΙΑΣΟΝΑΣ, τα όρια του κάθε οικισμού προκύπτουν μόνον από το ΦΕΚ οριοθέτησης
    1 point
  36. δεν ξέρω, δεν ασχολήθηκαν καν χωρίς κάποιο σχέδιο ή σκαρίφημα να το βλέπω.... Στην τελική μηχανικοί είμαστε και όχι συμβολαιογράφοι και βοηθούν πολύ πιο καλά τα σχέδια σε οποιαδήποτε περιγραφή κτιρίου
    1 point
  37. Μόνο το ΦΕΚ που αναφέρεται στην οριοθέτηση του οικισμού! Κάθε άλλο είναι σαχλαμαρίτσα...
    1 point
  38. @ekaterini αν το διαμέρισμα, στην τακτοποίηση και στον τίτλο ιδιοκτησίας, φαίνεται και αναφέρεται σαν ημιτελές, τότε απαιτείται άδεια αποπεράτωσης
    1 point
  39. Version μετά τον ΝΟΚ ...

    108.194 downloads

    Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ (Η έκδοση 17 παραμένει στα αρχεία για ιστορικούς λόγους ως παλαιότερη έκδοση) ΑΙΤΙΑ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - Ρητορική (1375b) - “οὐδὲν διαφέρει ἢ μὴ κεῖσθαι ἢ μὴ χρῆσθαι” "δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στο να μην υπάρχει ένας νόμος και στο να μην εφαρμόζεται" Το κείμενο του Ν.4067 (ΝΟΚ) με ενσωματωμένες τις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του και επικεφαλίδες κατ' άρθρο. Αλλαγές με τον ν.5106/24 (ΦΕΚ 63Α/1.5.2024)[ 1] [ 1]Αλλαγές και Προσθήκες με τον ν.5106/24 (ΦΕΚ 63Α/1.5.2024) : - άρθρο 11, παρ.6.λδ - άρθρο 14, παρ.1, 2, 4 - άρθρο 16, παρ.3 - άρθρο 17, παρ.2, 4, 6, 8 - άρθρο 18, παρ.3 - άρθρο 21, παρ.1 - άρθρο 25 - άρθρο 26, παρ.4, 5 - άρθρο 26Α - άρθρο 27, παρ.2, 8 - άρθρο 27Α Αλλαγές με τον ν.5069/23 (ΦΕΚ 193Α/28.11.2023) Αλλαγές με τον ν.5037/23 (ΦΕΚ 78Α/28.3.2023) Αλλαγές με τον ν.5007/22 (ΦΕΚ 241Α/23.12.2022) Αλλαγές με τον ν.4964/22 (ΦΕΚ 150Α/30.7.2022) Αλλαγές με τον ν.4933/22 (ΦΕΚ 99Α/20.5.2022) Αλλαγές με τον ν.4876/21 (ΦΕΚ 251Α/23.12.2021) Αλλαγές με τον ν.4821/21 (ΦΕΚ 134Α/31.7.2021) Αλλαγές με τον ν.4819/21 (ΦΕΚ 129Α/23.7.2021) Αλλαγές με τον ν.4782/21 (ΦΕΚ 36Α/9.3.2021) Αλλαγές με τον ν.4759/20 (ΦΕΚ 245Α/9.12.2020) Αλλαγές με τον ν.4726/20 (ΦΕΚ 181Α/18.9.2020) Αλλαγές με τον ν.4685/20 (ΦΕΚ 92Α/7.5.2020) Αλλαγές με την ΠΝΠ – Covid19 - (ΦΕΚ 75Α/30.3.2020) Αλλαγές με τον ν.4663/20 (ΦΕΚ 30Α/12.2.2020) Αλλαγές με τον ν.4643/19 (ΦΕΚ 193Α/3.12.2019) Αλλαγές με τον ν.4635/19 (ΦΕΚ 167Α/30.10.2019) Αλλαγές με τον ν.4605/19 (ΦΕΚ 52Α/1.4.2019) Αλλαγές με τον ν.4602/19 (ΦΕΚ 45Α/9.3.2019) Αλλαγές με τον ν.4546/18 (ΦΕΚ 101Α/12.6.2018) Αλλαγές με τον ν.4513/18 (ΦΕΚ 9Α/23.1.2018) Αλλαγές με τον ν.4495/17 (ΦΕΚ 167Α/3.11.2017) Αλλαγές με τον ν.4467/17 (ΦΕΚ 56Α/13.4.2017) Αλλαγές με τον ν.4414/16 (ΦΕΚ 149Α/9.8.2016) Αλλαγές με τον ν.4342/15 (ΦΕΚ 143Α/9.11.2015) Αλλαγές με τον ν.4315/14 (ΦΕΚ 269Α/24.12.2014) Αλλαγές με τον ν.4280/14 (ΦΕΚ 159Α/8.8.2014) Αλλαγές με τον ν.4258/14 (ΦΕΚ 94Α/14.4.2014) [Η «ορφανή» παρ.32 του άρθρου 20 του ν.4258/14 τοποθετήθηκε στο τέλος του άρθρου 23] Αλλαγές μέχρι και τη δημοσίευση του ν.4178/13 (ΦΕΚ 174Α/8.8.2013) Σχετικά αποσπάσματα από τις Τεχνικές Οδηγίες ΝΟΚ (απόφαση 63234/19.12.2012) Σχόλια – Προφανείς διορθώσεις Επισημάνσεις – Τονισμοί ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ : (ΕΚΤ > ισχύει EKTός σχεδίου) και (ΟΙΚ > ισχύει εντός OIKισμού) Σε μορφή word (για το γραφείο) + σε μορφή pdf (για κινητό ή tablet)
    1 point
  40. Μια ιδέα: Όταν πελάτης μου είναι ο ιδιοκτήτης π.χ. του οροφοδιαμερίσματος του 5ου και τελευταίου ορόφου ενός ακινήτου δεν ασχολούμαι με το συνολικό ύψος του ακινήτου κι απλώς ασχολούμαι με το ύψος της ιδιοκτησίας του πελάτη μου (δεν κάνω τα στραβά μάτια, απλώς δεν θέλω να ξύνω πληγές κ.λπ.). Αυτό αποτυπώνω και στη δήλωση υπαγωγής! Αφήνω όλα τα υπόλοιπα ν' αντιμετωπιστούν αν κι όταν υποβληθεί δήλωση για ρύθμιση των αυθαιρεσιών των κοινόχρηστων χώρων του εν λόγω ακινήτου. Κοιμάμαι δε ήσυχος νοιώθοντας ότι, "εκμεταλλεύομαι" με τον καλύτερο τρόπο τις ασάφειες (ή κοινώς παπαριές κ.λπ.) των νόμων του Ελλαδιστάν...
    1 point
  41. Alfani Διάβασε την παράγραφο 1β του άρθρου 87 του Ν. 4495 και το αντίστοιχο εδάφιο της ερμηνευτικής εγκυκλίου.
    1 point
  42. Δεν εννοώ ότι θα είσαστε εσείς εκτεθειμένη αλλά σίγουρα ο μεταγενέστερος έλεγχος θα είναι ένα φόβητρο για αυτούς τους "συναδέλφους" μας που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν...
    1 point
  43. Εννοείται ότι σε ένα ενδεχόμενο έλεγχο θα είμαι εκτεθειμένη, το θέμα είναι να μπορούμε να συμφωνούμε μηχανικοί (μελετητές και ελέγχοντες). Όταν όμως ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος, όταν βγαίνουν ευνοϊκές διατάξεις χωρίς διευκρινίσεις, και οι ερμηνείες είναι πολλαπλές, τελικά καταλήγουμε να μην χρησιμοποιούμε τις ευνοϊκές διατάξεις επειδή ο ελέγχοντας είναι πάντα εκ του ασφαλούς. Δεν καταλαβαίνουν ότι ως μηχανικοί ούτε προσπαθούμε να κλέψουμε, ούτε να κοροϊδέψουμε κάποιον, αλλά να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο προς όφελος του ιδιοκτήτη. Χρειάζεται και λίγη κριτική σκέψη ως προς το σκεπτικό του νομοθέτη. Τέλος πάντων, μεγάλη συζήτηση....
    1 point
  44. Δεν θα συμφωνήσω 100% ...... εκτός αν γίνεται έλεγχος σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 30% των εκδοθέντων ΟΑ...
    1 point
  45. Αν στο συγκεκριμένο οικισμό δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρ.σ., αλλά μόνο οριοθέτηση, επιτρέπεται. Η οριοθέτηση του οικισμού ΔΕΝ είναι δημιουργία ρυμοτομικου σχεδίου. συμπλ. δεν είδα το σχόλιο του Παύλου...
    1 point
  46. Σύμφωνα με το φεκ 313Β/2020 (2) οδηγίες για ΣΑ, αρθ. 4 παρ 10, για επουσιώδεις αλλαγές στο κτίριο, δεν απαιτείται αρχιτεκτονικός έλεγχος γενικώς. Η θερμομόνωση εμπίπτει στην περίπτωση (αν δεν αλλάξεις χρώματα). Ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις που έχει αρμοδιότητα το ΣΑ (και σε παραδοσιακούς οικισμούς).
    1 point
  47. Ο επιβλέπων θα πρέπει να έχει στο έργο τα απαιτούμενα εγκεκριμένα σχέδια, όχι εσύ. Τον έλεγχο θα τον κάνεις με τον ξυλότυπο (αν είναι σωστός και έχει αποστάσεις από όρια ή αν το κτίριο δεν είναι στην μέση του πουθενά) αλλιώς σε συνδυασμό με το διάγραμμα κάλυψης. Το βάθος θεμελίωσης μπορεί να ελεγχθεί ακόμα και να έχει πέσει η μπαζόπλακα αφού μόνο μέσα θα έχει μπαζωθεί.... Πικρή ιστορία το θέμα του ελέγχου προ καμίας σκυροδέτησης.... Και οι υπεύθυνοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.....
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.