Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      26.310


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      9.045


  3. nbr

    nbr

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      1.772


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      18.960


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 14/10/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. Πως νέα διάταξη μετατρέπει νόμιμα & επιδοτούμενα θερμοκήπια σε αυθαίρετα https://news.b2green.gr/11233/πως-νέα-διάταξη-μετατρέπει-νόμιμα-επι
    2 points
  2. Οι προσωρινές κατασκευές στους ΕΚ καλύπτονται από την παρ.2.3 του ΕΝ 1990 και τα Παραρτήματα Γ, Β αυτού.
    2 points
  3. Version excel

    5.732 downloads

    Πίνακας Αναλογισμού και κατανομής χιλιοστών
    1 point
  4. Το etabs που κάνει αναλύσεις φορέων πχ επικοινωνεί με τα ολοστατικά, ώστε να γίνονται οι διαστασιολογήσεις. Ολοι ξέρουμε πόσο δύσκολο και κοπιαστικό είναι να κάνεις μια σωστή προσομοίωση κτιριακού μοντέλου σε αυτά τα προγράμματα από τις ΗΠΑ , όσο γρήγορος και καλός να είσαι . Λίγο παλαιότερα στην βόρεια Ελλάδα κυκλοφόρησε πρόγραμμα που διαστασιολογεί διατομές μετά από την ανάλυση στο ETABS με ΕΚΩΣ ΕΑΚ . Στα μεταλλικά είναι πια συνηθισμένο να γίνεται με άλλο πρόγραμμα η ανάλυση και με άλλο οι κόμβοι. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση όμως είναι η απουσία ικανοτικού ελέγχου σε εμπορικά πακέτα μελετών , το έχω ξανακούσει για άλλο ευρωπαϊκό στατικό πρόγραμμα με το οποίο μελέτησαν πολύ μεγάλο έργο εντός Αττικής και φυσικά το τροποποίησαν για να προσαρμοστεί στους τότε ελληνικούς κανονισμούς. Ειδικά όταν η διαστασιολόγηση των υποστυλωμάτων προκύπτει από αυτήν την διαδικασία και όχι από τα εντατικά μεγέθη.
    1 point
  5. Δεν μπορείς να τακτοποιήσεις. Αν προεξείχε η αποθήκη μέχρι 20 εκ τότε ναι. Τώρα το κτίσμα τέμνεται οπότε έχεις κατηγορία 5 όπως λες.
    1 point
  6. Κανονικά πρέπει να κάνεις την αυτοψία όχι πριν την εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης. Συνήθως βέβαια ο επιβλέπων σου τηλεφωνεί και σου ζητάει να την κάνεις το νωρίτερο δυνατόν γιατί θέλει να σκυροδετήσει κλπ κλπ. Δεν είναι πρόβλημα να την κάνεις νωρίτερα, αρκεί να έχεις την ευχέρια. Σε κάθε περίπτωση, έχεις δικαίωμα να κάνεις την αυτοψία οποτεδήποτε θέλεις (σε συνεννόηση πάντα με τον επιβλέποντα) αλλά έως την καταληκτική ημερομηνία.
    1 point
  7. Τα τελευταία χρόνια είναι στο δημαρχείο . Εγώ έφευγα πάντα ικανοποιημένος. Πρέπει όμως να "ξερεις" τι ψάχνεις. Να μπορείς δηλ. να το εντοπίσεις το "χωράφι"!
    1 point
  8. Τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, αν δεν περατώθηκε η μελέτη, τις κρατάει, για επεξεργασία, ο μελετητής- ανάδοχος της μελέτης (ο ιδιοκτήτης σίγουρα γνωρίζει αν έκανε Δ.Ι. και ίσως έχει & αντίγραφο). Το κυριότερο απ' όλα είναι να γίνει έρευνα, στο δήμο ή καλύτερα στην οικία Πολεοδομία, που ανήκει το γεωτεμάχιο σου. Θα πρέπει να ελέγξεις δηλ. αν αυτό, το γεωτεμάχιο, είναι ενταγμένο σε κάποια περιοχή που πολεοδομήθηκε για Π.Ε, ή μπορεί όμως αυτό και να είναι, καθαρά, εκτός σχεδίου! Αναλόγως τι θα σε δώσει η έρευνά σου θα συντάξεις και την δήλωση σου.
    1 point
  9. Η βεβαίωση αυτή είναι απαιτητή από την στιγμή που έχει γίνει πρόσκληση για υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας για την Π.Ε. Θα πας στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου και θα ρωτήσεις αν έκαναν πρόσκληση και συγκέντρωση δηλώσεων. Εάν έκαναν θα πρέπει προ μεταβίβασης να έχει προηγηθεί δήλωση ιδιοκτησίας (άσχετα με το αν έχουν επεξεργαστεί τις δηλώσεις και συντάξει πίνακες) και παίρνεις βεβαίωση ότι υποβλήθηκε. Αν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κάνει, την κάνουν τώρα και παίρνουν βεβαίωση. Αν δεν έχει γίνει ποτέ πρόσκληση θα σου δώσουν μία βεβαίωση ότι δεν κινήθηκε η διαδικασία, και άρα δεν είναι υπόχρεοι δήλωσης ακόμα οι ιδιοκτήτες.
    1 point
  10. Για να συνοψίσω τις σκέψεις των τριών μας: To AxisVM μόνο με απλή μετάφραση στα ελληνικά θα πάει κουβά. Απαιτεί επιπλέον παρεμβάσεις στον κώδικα για να ενσωματωθούν αυτά τα βασικά που συζητάμε. Ελπίζω συνάδελφοι της @Techscience να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του έλληνα μηχανικού και να κάνετε τα δέοντα.
    1 point
  11. Να προσθέσω κάποιες σκέψεις εδώ. Όταν σε μια περιοχή βάσει ΦΕΚ υπάρχει πολεοδομική μελέτη, το ακίνητο θεωρείται εντός σχεδίου. Από κει και πέρα εκκρεμεί πλέον μια ανάρτηση πράξης εφαρμογής μέχρι την τελική κυρώσή της. Έχουμε όμως και περίπτωση κατά την αναρτημένη πράξη εφαρμογής οικόπεδα να μην συμπεριλαμβάνονται στους πίνακές της (έχω τέτοια περίπτωση). Ένα οικόπεδο που μπήκε στο σχέδιο πόλης (πρώην εκτός σχεδίου) βάσει της νομοθεσίας (Ν. 1337/ 83 όπως τροποποιήθηκε) θα εμπίπτει στις διατάξεις περί εισφορών σε γη μετά την ολοκλήρωση της Π.Ε. Τώρα αν το οικόπεδο ρυμοτομείται σε επιφάνεια μεγαλύτερη από την υποχρεωτική εισφορά του σε γη, τότε του οφείλεται αποζημίωση για την διαφορά επιφάνειας.
    1 point
  12. Σε ευχαριστώ. Εγώ ανήκω στην αντίπερα όχθη. Άλλες μελέτες, άλλες ανάγκες τις οποίες το πρόγραμμα class1 που έχω (ΡΑΦ) δυστυχώς δεν τις καλύπτει και επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική αυτή τη στιγμή (μάλλον ούτε το AxisVM αν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες) κοιτάω τα class2 προγράμματα (Fespa, Strad, Statics, Scada κλπ).
    1 point
  13. σωστα, Συνηθως η δηλωση αυτη ειναι σε σφραγιδα....με κενα εκει που θα βαλει ή οχι το "δεν" και τα περιλαμβανει ολα Απλα, οπου εχει "τελειτσες" αναγκαζεται να βαλει ενα "δεν" Περιπου σαν αυτο Η σφραγιδα γραφει τα εξης: "το γεωτεμάχιο ........ υπόκειται στις διατάξεις του ν. 1337/83 και........οφειλει εισφορα σε γη και χρημα" Αν βαλει "δεν υποκειται", ειναι υποχρεωμενος βαλει "δεν"" και να μην αφησει τις τελειτσες... Αν κανει την δηλωση χειρογραφα, "οτι δεν υποκειται στον 1337"...περισσευει να γραψει τα υπολοιπα. Ως προς το θεμα, εχουμε ανεβασει το ΓΠΣ Μουδανιων [θελει προσοχη στις αρχαιολογικες ζωνες] εδω, αλλα δεν βλεπω την Προποντιδα υπαρχει το ΦΕΚ ΑΑΠ' 180/04/06/2014) Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του τέως Δήμου Κασσάνδρας, νυν Δημοτική Ενότητα Κασσάνδρας του Δήμου Κασσάνδρας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. και το προηγουμενο (ΦΕΚ ΑΑΠ 37/13.02.2013) Εγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, στην εντός ορίων περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Πορταριάς του Δήμου Νέας Προποντίδας, για τον καθορισμό χώρου Ειδικού Σχολείου Δημοτικό - Νηπιαγωγείο, όπως προβλέπεται και από τη συμπλήρωση του εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. του τότε Δήμου Μουδανιών με την υπ' αριθμ. 433/23-1-2012 (ΦΕΚ 37 ΑΑΠ/13-2-12) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης αυτού. αυτα
    1 point
  14. Μας λες παραπάνω ".......Ο συνάδελφος στην δήλωση του Ν.651 έχει αναγράψει ότι δεν υπόκειται στις διατάξεις του 1337/83 περί εισφοράς σε γής και χρήμα, δεν έχει κυρωθεί π.ε." Εδώ υπάρχει μία αντίφαση που ο συμβολαιογράφος ίσως την αντιλαμβάνεται σαν ασάφεια και πράγματι είναι!. Όταν ένα γεωτεμάχιο δεν υπόκειται στις διατάξεις του ν. 1337/83 αυτό αυτόματα σημαίνει πως δεν περιμένει καμία κύρωση Π.Ε. Παραμένει Εκτός σχεδίου. Ποια 'πράξη εφαρμογής" λοιπόν περιμένει να κυρωθεί? Αφού ΔΕΝ υπόκειται στις διατάξεις του Νόμου 1337/83 ? (Εγώ ανάφερα την Καλλικράτεια πιστεύονταν πως η Ν. Ηράκλεια ανήκει εκεί στον δήμο.) Ασε λοιπόν τι έγραψε ο άλλος συν.. Εσύ το έψαξες πριν υπογράψεις???
    1 point
  15. Αν έχεις αποδεικτικό ως προ του 1975, το βάζεις όλο αυθαίρετο κατηγορίας 1 (δεν παει κατηγορία 5), και ξεμπερδεύεις όπως λέει και ο Tetris
    1 point
  16. Μιας και σας ενδιαφέρει (και ενδιαφέρει και αρκετούς από εμάς φαντάζομαι) η προσαρμογή του προγράμματος στον ΕΚ8 για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, δείτε λίγο και τα παρακάτω σε περίπτωση που απουσιάζουν, διότι είναι πολύ σημαντικά: Για τα υποστυλώματα η 5.4.3.2.1(3) και όλη η 5.4.3.2.2. Για τα τοιχώματα αναφέρθηκαν ήδη οι συνάδερφοι, η περίσφιγξη (βλ. σχέση (5.20) και σχήμα 5.8) είναι ίσως ο πιο δύσκολος έλεγχος και είναι υποχρεωτικός. Έλεγχος συνάφειας κόμβου σύμφωνα με τις σχέσεις (5.50a) και (5.50b), ο οποίος είναι καθοριστικός είτε για τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάμετρο ράβδων στις δοκούς, είτε για την ελάχιστη επιτρεπόμενη διάσταση υποστυλώματος Σωστή εφαρμογή του μέγιστου ποσοστού οπλισμού δοκών σύμφωνα με τη σχέση (5.11), το οποίο προκύπτει διαφορετικό για θετική και αρνητική φορά της ροπής σε πλακοδοκούς, ενώ επίσης η τιμή του επηρεάζεται από την τιμή της απαιτούμενης πλαστιμότητας καμπυλοτήτων μφ, όπως αυτή υπολογίζεται από τις σχέσεις (5.4) και (5.5). Βλ. επίσης και 5.4.3.1.1(2)-(3) τόσο σε σχέση με το προηγούμενα αλλά και με τον ικανοτικό έλεγχο Διαχωρισμός της τιμής του συνεργαζόμενου πλάτους πλακοδοκών που λαμβάνεται στην ανάλυση (επιτρέπεται να λαμβάνεται ενιαίο σε όλο το μήκος για την ανάλυση) και τη διαστασιολόγηση (προκύπτει με βάση το πρόσημο της ροπής και τη θέση) στις δοκούς. Σημαντική επίσης η σωστή εφαρμογή της παραγράφου 5.6.2.2(4) η οποία έχει να κάνει με τη συνέχεια οπλισμών σε δοκούς πολλών ανοιγμάτων. Είναι πολύ σημαντικό το πού γίνεται η αγκύρωση των ράβδων στο επόμενο άνοιγμα και κατά πόσο αυτές επιτρέπεται ή επιβάλλεται (ανάλογα με τον έλεγχο) να προσμετρηθούν στη ροπή αντοχής της δοκού.
    1 point
  17. Βάζω και την εσωτερική, το κάνω όμως σχετικά απλοποιημένο ως προς το δυσμενές. Δηλαδή μήκος (απο την αντίστοιχη διαστάση δωματίου) επι καθαρό ύψος. δε κάθομαι να αφαιρέσω ούτε οπές όπως πόρτες ούτε μειώνω το ύψος στα σημεία που έχω κρέμαση δοκαριού.
    1 point
  18. Ναι ηλεκτροδοτήθηκε, όπως περιέγραψα παραπάνω και όπως επιβεβαιώνει και ο συνάδερφος ΚΑΝΑ.
    1 point
  19. 1. Ναι. και δεν βάζεις ικριώματα αν δεν χρειάζονται. 2. Ναι. και χρειάζεται μελέτη συστήματος θέρμανσης.
    1 point
  20. Με βάση το ελληνικό προσάρτημα του EC8 ο έλεγχος στρεπτικής ευαισθησίας μπορεί να γίνει ακολουθώντας τα οριζόμενα απο τον ΕΑΚ 2000 (παρ. 3.3.3+Παράρτημα ΣΤ). Ο ορισμός του ΚΕΣ κάθε ορόφου για να μπορέσουν στη συνέχεια να υπολογιστούν οι ακτίνες δυστρεψίας σε κάθε όροφο είναι λοιπόν εφικτός και υπάρχει διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί. Δεν διαφωνώ ότι ο καθορισμός των ακτίνων δυστρεψίας (και των στατικών εκκεντροτήτων) είναι προσεγγιστικός, αλλά οι σχετικές ανισώσεις 4.1a και 4.1b του ΕC8 μπορούν να ελεγχθούν. Καταλαβαίνω ότι αυτό απαιτεί μια τροποποίηση στον κώδικα του πρόγραμματος η οποία δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει, ωστόσο αυτή η διαδικασία ακολουθείται απο το σύνολο των ελληνικών στατικών προγραμμάτων.
    1 point
  21. Καλησπέρα,γενικά η επιλογή των όρων που συμφέρουν για τη νομιμοποίηση,δεν σημαίνει συνδυασμό τους (τότε με τώρα).Συνεπώς ,στο ερώτημα σου η απάντηση είναι το β-πρέπει να επιλεχθεί η χρονική περίοδος και ό,τι ίσχυε ή ό,τι ισχύει σε αυτήν.
    1 point
  22. Για το 2021 δεν θα ασχολειθείτε με δαπάνες στο mydata ...
    1 point
  23. με ενημέρωσε λογιστής ότι περνάμε μόνο έσοδα στην ΑΑΔΕ. Ας το επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος. Επίσης μπορούμε να κόβουμε και χειρόγραφα ΑΠΥ-ΤΠΥ με υποχρέωση να τα περνάμε μέχρι 20 του επόμενου μήνα στην εφαρμογή του Mydata
    1 point
  24. 1 point
  25. Ένας δικός μου (πρόχειρος) υπολογισμός δίνει: Χ=410905,7 / Υ=4497522,8 (Achtung ! Προσοχή : ΔΕΝ ειναι προς χρήσην). Περίπου κοντά στο σημάδι που δείχνεις παραπάνω.
    1 point
  26. Μην κορναρετε με το μηχανάκι εσείς, έξω απ' τό στέκι...
    1 point
  27. O κύριος JoJo πάσχει απο τριγωνομετρικότητα οξείας μορφής και χρήζει άμεση; θεραπείας με ανεξάρτητα τοπογραφικά, με τιμές S1 = 100, 100, 10.
    1 point
  28. Πριν από λίγο ο κύριος (όπως τον ονόμασε ο kane) jojo μου έστειλε το παρακάτω κείμενο. Όπως έγραψα και εγώ παραπάνω οι τιμές αυτές θα πρέπει να έχουν μόνο "μουσειακή αξία" και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν!! "Λευκός Πύργος (παλαιός τριγωνισμός: φ: 40ο 37 ' 32" 218, λ: -0ο 46 ' 11" 927 Η: 35.8 (υψος βάθρου: "Υ.Σ." ακα "Υψομετρικόν Σημείον Φυσικόν) και με αναγωγή: χ=-1690.28, y= -13810.88 (L=40 45' M = -0 45'). Mεγάλη προσοχή στα ΧΥ της ΗΑΤΤ, καθώς ειναι του παλιου τριγωνισμου και αν ειναι να τα δώσεις καπου, αυτος που θα τα παρει θα πρεπει να έχει σαφεις γνωσεις του παλιου datum της ΗΑΤΤ (τριγωνισμος προ 1940). Δεν ειναι δηλαδη για "κοινη χρηση" γιατι ειναι σιγουρο οτι θα δημιουργήσει μεγαλο μπερδεμα". Όπως βλέπετε ο kane είχε δίκαιο. Μόνο ο jojo θα μπορούσε να το έχει στο αρχείο του.
    1 point
  29. Τα πολλά-πολλά με τους συμβολαιογράφους πρέπει να κόβονται στα αρχικά στάδια. Όποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του δεν πρέπει να τρώει και το χρόνο του επαγγελματία που την κάνει. Πρόβλημά της λοιπόν και απορία της. Το που θα ρωτήσει επίσης δικό της πρόβλημα. Η υπερβολική κατανόηση στο πρόβλημά τους οδηγεί πάντα σε δικό μας πρόβλημα. Ίσως και λόγω ακριβώς του φορέα που μας στηρίζει ...
    1 point
  30. Βοήθησε με λίγο, ΥΠΕΑΝ τι σημαίνει??
    1 point
  31. Όντως δε προβλέπεται Ελεγκτής δόμησης ή ΠΕΚ. Γίνεται αίτηση για ηλεκτροδότηση με αυτοψία στην πολεοδομία, η οποία αν είναι όλα εντάξει (15τμ κεραμοσκεπή πέτρα κτλ) βάζει μια σφραγίδα στο στέλεχος ότι θεωρείται για ηλεκτροδότηση.
    1 point
  32. Καλημέρα. Για την εγκατάσταση φυσικού αερίου από τον μετρητή μέχρι και τον λέβητα δεν απαιτείται (πας στο Άρθρο 30 ν.4495/17) . Το μπέρδεμα γίνεται για την εγκατάσταση θέρμανσης.... Πάντως σε μια περίπτωση διαμερίσματος που έκανα εγκατάσταση ο σύμβουλος έργου - ενεργειακός επιθεωρητής αποφάσισε ότι δεν θα βάλει άδεια.
    1 point
  33. Για την αυτονόμηση, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να αναθέσει σε αρμόδιο μηχανικό και την σύνταξη νέας μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης.
    1 point
  34. σε οικοδομη που έχει ήδη φυσικο αέριο? - πώς θα γινει αυτονόμηση με την τοποθετηση "μετρητη" - πού θα μπει ο μετρητής? -τι αλλες εργασιες εγιναν/θα γινουν? - σε ποιά κατηγορία εργασιών , απο αυτες της περ."η", ανήκεις?
    1 point
  35. λ) εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης, λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012, λβ) επεμβάσεις στις όψεις κτιρίων για την τροποποίηση ή τη διάνοιξη νέων ανοιγμάτων, εφόσον δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός και οι επεμβάσεις δεν αντίκεινται σε ειδικότερες διατάξεις, λγ) πρόχειρες ξύλινες κατασκευές βοηθητικής χρήσης έως 8 τ.μ. και μεγίστου ύψους 2,50 μέτρων, που τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο, λδ) εργασίες εγκατάστασης φ/β συστημάτων, για τις περιπτώσεις που απαιτείται σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις, λε) εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Για εργασίες που εμπίπτουν στις περιπτώσεις α, β, γ, δ, ε, στ, ζ, η, ιθ και λ, της παρούσης παραγράφου, δεν ισχύει το όριο του προϋπολογισμού των είκοσι πέντε χιλιάδων 25.000 ευρώ και για την εκτέλεσή τους απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως προϋπολογισμού. Για τις εργασίες των υπόλοιπων περιπτώσεων οι οποίες εκτελούνται είτε συνδυαστικά είτε μεμονωμένα και εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (25.000) υπολογιζόμενος σύμφωνα με το Παράρτημα Β του ν.4495/2017, ανά οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας σύμφωνα με την περίπτωση θ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας απαιτείται και για την εκτέλεση εργασιών, αν τούτο προβλέπεται σε ειδικότερες διατάξεις, καθώς και για τη νομιμοποίηση οποιασδήποτε εργασίας που προϋποθέτει την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης. περισσοτερα εδω Νόμος 4495/17 V2 - Page 2 - 1.2 Νομοθεσία - Michanikos.gr
    1 point
  36. Η οπισθοτομία εξ ορισμού έχει πολύ πολύ χειρότερη ακρίβεια από άλλες μεθόδους (π.χ εμπροσθοτομία ή συνήθης όδευση) συνεπώς άδικος κόπος. Εφόσον τα μέτρησες με GPS απλώς διαπίστωσες το αναμενόμενο δλδ οτι η ΓΥΣ για την εποχή της έκανε ότι καλύτερο μπορούσε!
    1 point
  37. Καλησπέρα σε όλους. Είναι η πρώτη φορά που γράφω και δεν ξέρω αν το έχω κάνει σωστά. Με συγχωρείτε εκ τον προτέρων. Θα ήθελα σε όποιον γνωρίζει να μου προσφέρει την βοήθεια του. Τα ερωτήματα μου ειναι 2 και ειναι τα εξής. Εχω περίπτωση μονοκατοικίας χωρίς συνιδιοκτήτες καθαρό από πολεοδομικής άποψης. και επίσης ως σύστημα θέρμανσης είχε σόμπα πετρελαίου. 1: Σε περίπτωση Θερμοπροσοψης στο προγραμμα Εξοικονομώ αυτονομω για την ΕΕΜΚ δηλώνουμε την εργασία για τον πίνακα 3 του ΙΚΑ για τα ένσημα ως θερμομονωτικές πλάκες + επιχρίσματα + χρωματισμοί; Και αναγκαστικά θα χρειαστεί να δηλωθούν ικρίωματα και χωρίς να χρειάζονται; 2: επίσης για την εγκατάσταση λέβητα υγραερίου με μπουκάλες χρειάζεται για την συγκεκριμένη εργασία ΕΕΜΚ η κάποια άλλη άδεια από την πολεοδομία; χρειαζεται κάποια μελέτη εγκατάστασης; Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων. Παρατήρηση Έχεις αναρτήσει το ίδιο ερώτημα άλλες 12 φορές σε διάφορες ενότητες. Να μη ξαναγίνει για να μη διαγραφούν όλα. Didonis
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.