Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 06/18/2021 in all areas

 1. θα συμφωνήσω με τον pirsogiannis απαιτούνται εργαστηριακοί έλεγχοι για να δεις σε τι κατάσταση είναι το σκυρόδεμα το ph και σε τι βάθος αλλα και την κατάσταση των οπλισμών , τον ρυθμό διάβρωσης αυτών , δεν είναι θέμα μόνο ΚΑΝ.ΕΠΕ και ενισχύσεων. Γενικά την δεκαετία του 1970 που κατασκευάστηκε αυτό έχει πολλά προβλήματα, Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να διδάσκεται στα πολυτεχνεία για 2-3 η και τέσσερα εξάμηνα μάζι με τις λύσεις και θα το διαχειριστεί την επόμενη 50 ετια η τεχνική κοινότητα της Ελλάδος , ουσιαστικά στις παραθαλάσσιες περιοχές τα 2/3 των παλιών κτιρίων έχουν θέμα . Αλλά το πρόβλημα είναι τεράστιο διότι όταν ο σεισμός προξενήσει τάνυση στον διαβρωμένο και χωρίς συνάφεια οπλισμό αυτός δεν θα αναπτύξει ούτε το 1/5-1/6 της μέγιστης επιτρεπόμενης εφελκυστικής τάσης που για st I είναι πολύ μικρή . Εάν κλείσεις την διάβρωση μέσα με ένα μανδύα σε 10 χρόνια το πρόβλημα θα μεταφερθεί στον μανδύα και εσύ θα πρέπει να αποζημιώσεις τον ιδιοκτήτη . Καθοδική προστασία αλλά για πόσο έχει και αυτή ημερομηνία λήξης . Μελέτη Μελέτη Μελέτη !!! Και με όλα αυτά αρχίζω να γλυκοκοιτάζω την πέτρα !!!! δίοτι για να μειωθεί το πρόβλημα πρέπει να αλλάξει η τεχνολογία κατασκεύης χάλυβα και ο κανονισμός .
  3 points
 2. Σε απόσταση 100μ από την θάλασσα υπάρχουν σίγουρα χλωριόντα. Οι αναστολείς διάβρωσης όχι μόνο δεν θα έχουν αντοχή αλλά είναι πάρα πολύ πιθανό να δημιουργήσουν συνθήκες άρχουσας ανόδου και να επιταχύνουν την διάβρωση σε σημεία όπου ακόμη δεν έχει φτάσει. Θέλει οπωσδήποτε καθοδική προστασία. Προφανώς χρειάζονται εργαστηριακά για το σκυρόδεμα (χλωριόντα, ph, υγρασία, ενεργή διάβρωση) και για τον χάλυβα. Αν ο χάλυβας έχει χάσει την ολκιμότητα του προφανώς θέλει ενίσχυση. Το κτίριο έχει σημαντικά θέματα. Το υποστύλωμα στην πρώτη φωτογραφία δείχνει ότι η οξείδωση έχει επεκταθεί και στον κόμβο. Στην δοκό ήδη υπάρχει θέμα στο εφελκυόμενο πέλμα και επεκτείνεται επίσης στον κόμβο. Στον πρόβολο του τελευταίου ορόφου υπάρχουν άλατα και φουλ ξεφλούδισμα των χρωμάτων: προφανέστατα είναι όλα μούσκεμα αφού δεν θα υπάρχει υγρομόνωση. Αυτά τα χαμηλά στηθαία (ή ότι τελοσπάντων είναι) δημιουργούν κοντά υποστυλώματα.
  3 points
 3. Αετομάτης Από πρόσφατη συζήτηση με φίλο ασφαλιστή, προκειμένου να ασφαλίσει σπίτι φίλου, το οποίο είχε κατασκευαστεί σε 3 φάσεις, απλά με ρώτησε ποια τμήματα έχουν άδεια και ασφάλισε αυτά. Το τμήμα του ισογείου προ του '55 δεν το ασφάλισε. Η λογική απότι μου είπε είναι ότι ασφαλίζουμε σε σεισμό ότι έχει μελετηθεί με αντισεισμικό. Έστω του '59. Αν απορείτε κ εσείς για το πως γίνεται αυτό και τι συνέπειες θα έχει αν διαπιστωθεί διαφορά μελέτης - κατασκευής, νομίζω αυτό που δεν είπε ο φίλος ασφαλιστής είναι ότι η λογική είναι σε ασφαλίζω, εφαρμόζοντας ένα lip service στην ύπαρξη αντισεισμικού για να τσιμπάω τα ασφάλιστρα κάθε έτος και αν γίνει η στραβή, θα σε περιλάβει ο πραγματογνώμονας και δεν θα πάρεις φράγκο. Για να ασφαλίσει το ισόγειο ζήτησε ΜΣΕ. Σημειωτέον το ισόγειο προ του 55 τμήμα είναι πέτρινο και όχι εντελώς στατικά ανεξάρτητο από το υπόλοιπο κτίριο. Αυτά για το ασφαλιστικό, για το τεχνικό κομμάτι όπως τα λένε οι προλαλήσαντες. Γενικά η διάβρωση αργεί να φανεί, θεώρησε σίγουρο ότι θα υπάρχει αρκετά περισσότερη.
  2 points
 4. Η πολεοδομία γενικά επιβάλλει μόνο διοικητικές κυρώσεις (δηλαδή πρόστιμο) σε περίπτωση καταγγελιών. Δεν μπορεί να επιβάλλει στον ιδιοκτήτη να αντιστηρίξει το σκάμμα. Εκεί νομίζω πως θα χρειαστεί να επέμβει εισαγγελέας. Εννοείται πως για κάθε βλάβη που τυχών εμφανιστεί στο κτίσμα σου με υπαιτιότητα της παράνομης κατεδάφισης, δικαιούσαι αποζημίωσης, όμως θα πρέπει να την διεκδικήσεις νομικά, με δικηγόρο και δικαστήρια. Το κομμάτι του μηχανικού σταματάει στο σημείο που έγραψαν οι συνάδερφοι από πάνω. Δηλαδή επιβεβαιώνουμε ότι κακώς ο γείτονας κατεδάφισε χωρίς άδεια και ότι από αυτά που βλέπουμε στις φωτογραφίες το κτίριό σου φαίνεται να χρίζει αντιστήριξης. Το φόρουμ δε μπορεί να σου προσφέρει κάτι υπεύθυνο όμως. Το τεχνικό κομμάτι θα το διαχειριστεί ο πραγματογνώμονας που θα οριστεί στον δικαστικό σου αγώνα.
  2 points
 5. Το πρόβλημα σου δεν έχει σχέση με ΚΑΝ.ΕΠΕ. Οταν καταφέρεις να επαναφέρεις την φέρουσα ικανότητα του κτιρίου στην εποχή του 1972!!!! ( θεωρητικό σχήμα λόγου ) ή εκτιμήσεις ( πραγματικό αυτό δηλαδή που απαιτείται ) με ακρίβεια την απώλεια της φέρουσας ικανότητας από τις διαβρώσεις τότε εφαρμόζεις τον ΚΑΝ.ΕΠΕ , Για την περίπτωσή αυτή που αντιμετωπίζεις υπάρχει στον ΕΛΟΤ το ΕΝ ( 1504 εάν θυμάμαι καλά !!!) και πολύ καλά βιβλία από τον Τρέζο ίσα ισα για να πάρεις μυρωδιά από το πρόβλημα , αλλά δεν φτάνουν ούτε αυτά . Ο Ρουσόπουλος έχει την θεωρία του μονόρωφου ξεπερασμένη πια από την δυναμική φασματική ανάλυση . Το εάν επαρκεί η όχι χρειάζεται να γίνουν υπολογισμοί , μπορεί και να επαρκεί για τα υποστυλώματα με αύξηση όμως των σεισμικών συντελεστών , αλλά για τις δοκούς δεν επαρκεί με κανένα τρόπο , αυτό ίσως να παρασύρει και τα υποστυλώματα του ισογείου εξαιτίας ικανοτικού μόνο για ελαστικές αναλύσεις που μας γεμίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια Για μη γραμμικές αναλύσεις πρέπει να εκτιμήσεις την απώλεια συνάφειας και διάβρωσης με ακρίβεια ειδάλλως θα επιλύσεις θεωρητικό ιδανικό μοντέλο που θα σου δώσει ψεύτικες απαντήσεις . Από κει και πέρα ο ΚΑΝ ΕΠΕ θα αλλάξει ξανά και ίσως να δημιουργηθούν και άλλες στάθμες επιτελεστικότητας , μπορείς να περιμένεις . Καθοδική προστασία κατ ελάχιστο πάντως όπως λέει και ο pirsogiannis αλλα τα κοντά υποστυλώματα είναι όλα τα λεφτά, φέρνουμε μαστόρους και κάνουμε οτι θέλουμε , πάρε τώρα μια αύξηση τέμνουσας 150 % !!! Να σημειωθεί οτι η μέθοδος των επιτρεπομένων τάσεων με την οποία είναι διαστασιολογημένο το κτίριο αυτό μειώνει τις τάσεις σκυροδέματος και σιδήρου στο 1/3 της ονομαστικής αντοχής , και αυτό από μόνο του δίνει στην κατασκευή μια υπεραντοχη σε σχέση με την πραγματική αντοχή του .
  2 points
 6. δεν καταλαβα ποια "τεσσερα".... ποιο μεγαλωσε, τι εννοεις "σε ολους τους οροφους" ό,τι ειναι εντος του περιγραμματος της οικοδομης ή περικλειεται απο αυτο καθετα και κατω απο αυτην ανηκει στην οικοδομη. ό,τι προεξεχει παει με τα κοινοχρηστα και θες συναινεση 50%, μαζι με εσενα. σωστα κάνεις μια αιτηση ανα "οικοδομη", αφου ειναι του ιδιου ιδιοκτητη, και παιρνεις δυο βεβαιωσεις. το πώς θα γινει η τροποποιηση της συστασης για τα κοινοχρηστα, θα σου πει η συμβ/φος τι οδηγιες εχουν... και να ξαναδεις προσεκτικα τα συμβολαια.. μηπως εχουν καποια αναφορα στο νδ 1024..ή σε αποκλειστικες χρησεις..κλπκλπ. ,
  2 points
 7. ολα γινονται στο ονομα του ιδιοκτητη Η υπογραφουσα υπογραφει αναφεροντας "δυναμει του υπ' αριθ....... ειδικου πληρεξουσιου"
  2 points
 8. Για να θέλει κάποιος να το αγοράσει σε αυτήν την κατάσταση υποθέτω ότι μάλλον το βρίσκει σε τιμή ευκαιρίας ή είναι τίποτα οικογενειακό κλπ. Εκτιμώ ότι για οικονομικούς λόγους δεν θα θέλει να πάει σε ενίσχυση αν και είναι σίγουρο σχεδόν ότι χρειάζεται λόγω διάβρωσης οπλισμού και όχι μόνο. Αυτά τεκμηριώνοναι απο μελέτη και όχι οπτικά, διαδικασία την οποία πιθανόν θεωρεί ασήμαντη και το κόστος περιττό (μακάρι να αποτελεί εξαίρεση). Προετοίμασε τον για το κόστος των επισκευών όπως γίνονται στο 99% των περιπτώσεων (αναστολέας διάβρωσης-επισκευαστικό) και την αβεβαιότητα της ανθεκτικότητας τους στο χρόνο και ρώτα τον αν έχει αρκετά χρήματα για να τις ξαναπληρώσει σε 5 χρόνια, για ένα κτήριο ήδη 44 χρόνων δίπλα στη θάλασσα.
  2 points
 9. Δεν ξέρω αν χρειάζεται ΥΔ και για αυτό. Απλά όταν αλλάζεις κουφώματα, ηλιακό, A/C κλπ για λόγους ανακαίνισης, θεωρώ πως δεν είσαι υποχρεωμένος να τα συμπεριλάβεις στα μπάζα γιατί μπορεί να είναι επαναχρησιμοποιούμενα και χρηστικά. Δεν είναι οπωσδήποτε μπάζα κατ' εμέ..
  2 points
 10. Απ' ότι ξέρω και εφαρμόζω εγώ, για θερμοπρόσοψη και αλλαγή κουφωμάτων δεν απαιτείται ΣΔΑ..Για φωτοβολταικά στέγης δεν γνωρίζω.. Όταν δεν υπάρχει επισυνάπτεις την αντίστοιχη ΥΔ.
  2 points
 11. @Pavlos33 Παύλο είχα γράψει κάπου και παλιότερα ότι στο επίπεδο της πολεοδομικής νομοθεσίας θα έρθει μια μέρα που θα...παρακαλάμε να γυρίσουμε στην παλιά εποχή με εκτυπώσεις σχέδια στην ΥΔΟΜ φάκελος με...αυτιά κλπ κλπ.... Τα ηλεκτρονικά αυτά συστήματα είναι γραφειοκρατία^3 αν σκεφτείς ότι υπάρχει μαι δαιδαλώδης νομοθεσία με χιλιάδες παράθυρα τα οποία είτε οδηγούν σε....μπαλκόνι με θέα είτε σε...φωταγωγό. Αυτή λοιπόν η γραφειοκρατία πέρασε, όπως σωστά αναφέρεις, όλη πάνω στον μηχανικό, ο οποίος καλείται μόνος του να βγάλει άκρη είτε μιλάμε για αυθαίρετα είτε μιλάμε για άδειες κλπ κλπ. Οι ΥΔΟΜ πλέον απαντούν για τα πάντα όπως απαντούν για τα αυθαίρετα από το 11 και μετά: ¨Αυτά τα κανετε εσείς οι ιδιώτες οι μηχανικοί". Κι ενώ είχαν δει το πόσο ΛΑΘΟΣ δούλεψε το όλο ηλεκτρονικό σύστημα με τα αυθαίρετα, το επέκτειναν και στις άδειες.....
  2 points
 12. Δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία. Όσοι έχουν ξυλόσομπες στα σπίτια τους είναι ηλίθιοι; Διάβασε ένα άρθρο του 2012: http://www.taxydromos.gr/Topika/60078-treles-pwlhseis-stis-3ylosompes.html Μπορεί η ξυλόσομπα να μην είναι η ιδανική λύση θέρμανσης αλλά για τις συνθήκες τότε στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν η επιθυμητή εμπορική λύση.
  2 points
 13. Προβλήματα στις ΥΔΟΜ & στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ • Αίτημα συνάντησης της ΕΜΔΥΔΑΣ https://news.b2green.gr/7170/προβλήματα-στις-υδομ-στις-υπηρεσίες-τ
  1 point
 14. Ξέχνα το. Ακόμη και τα πιο έμπειρα τεχνικά γραφεία μελετών και κατασκευών, στο σχεδιασμό συστημάτων VRF χρησιμοποιούν τα έντυπα των εταιρειών. Ενίοτε εφοδιάζονται και με ειδικό λογισμικό από την ίδιες τις εταιρείες. Θα σου πρότεινα ως πρακτικά ασκούμενος φοιτητής που είσαι, να ασκηθείς στην πεπατημένη και μόνο. Τουλάχιστον θα τελειώσεις την πρακτική σου και θα έχεις μάθει να στήνεις ένα τέτοιο σύστημα. Αργότερα, αν θες και αποκτήσεις εμπειρία εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου περισσότερο.
  1 point
 15. Βλέπεις κατάργησαν και τους προηγούμενους νόμους που όταν ήταν αδύνατη η κατεδάφιση τμήματος για λόγους στατικής επάρκειας , έπαιρνε εξαίρεση από κατεδάφιση με εφάπαξ πληρωμή προστίμου . Παλιές καλές εποχές !!
  1 point
 16. άρθρο 32 Ν 4495/17 Πρώτα παίρνεις έγκριση αρχιτεκτονικών σχεδίων από ΚΕΣΑ εκκλησίας Μετά εκδίδεις την προέγκριση Ο.Α από την ΥΔΟΜ του Τόπου σου και Τέλος παίρνεις την Ο.Α από την ΥΔΟΜ της Εκκλησίας υποβάλλοντας και τη στατική μελέτη-φορολογικά
  1 point
 17. Προσωπικά δεν ακουμπάω το συγκεκριμένο ζήτημα. 1. Η νομοθεσία (ΠΔ του 1987) δεν σου λέει αν λαμβάνεις υπόψη τακτοποιήσεις, Η/Υ, άρα είσαι εκτεθειμένος. Υπάρχει μια πρόταση Νόμου του 2007 από ΤΕΕ, που τα λαμβάνει υπόψη αλλά παραμένει πρόταση. 2. Αυτό που λες είναι το σωστό. Νέα ΜΚΔΘ, αλλά ποιος την πληρώνει και πως συνεννοείσαι σε μια πολυκατοικία; 3. Επίσης πόσο κοστολογείται όλο αυτό για ένα πινακάκι όπως θα σου πουν στο τέλος.... Επίσης λάβε υπόψη σου, ότι τα χιλιοστά θέρμανσης πολλές φορές συνοδεύουν τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, οπότε για να αλλάξουν απαιτείται τροποποίηση της ΣΟΙ. Είναι τόσο θολό το τοπίο που εγώ δυσκολεύομαι να βάλω την υπογραφή μου. Στην πράξη, έχω δει μελέτες συναδέλφων (κυρίως για Εξοικονομώ), που αφού κάνουν τη μελέτη θέρμανσης (απώλειες και σώματα με Α/Θ), τροποποιούν στην κατανομή δαπανών μόνο τη γραμμή για το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Αφαιρούν τα χιλιοστά του και δεν πειράζουν τα υπόλοιπα....
  1 point
 18. Εάν ρώτησες τον ΔΕΔΔΗΕ για το λοφαριασμό, λογικά και σωστά, απάντησε ότι αρμόδια είναι η ΔΕΗ. Εάν ρώτησες για τις ενδείξεις, εέιναι αδύνατο να σε παρέπεμψε στον πάροχο.
  1 point
 19. Γράφω το post γιατί ακούω διάφορα τρελά από συναδέλφους (κυρίως χομπίστες "τοπογράφους"). Έχουν μπερδέψει τα πράγματα και μεταδίδουν και στους πελάτες τους διάφορα, αγνοώντας ότι: Οι καταγραφές του κτηματολογίου είναι καταγραφή των τίτλων, όχι τίτλος. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ αντικατάσταση των τίτλων από τις καταγραφές του κτηματολογίου. Έτσι σχεδιάστηκε το κτηματολόγιο, έτσι να γίνει η συλλογή των δεδομένων, έτσι γίνεται η κτηματογράφηση, με αυτές τις ακρίβειες κλπ. Ακούω ότι διάφοροι οριοθετούν σε περιοχές με διανομή με βάση το κτηματολόγιο. Αγνοούν τη διανομή, παίρνουν τις συντεταγμένες από το gov.gr και χαράσουν. Έχω ένα πολύ καλό για το τέλος: Άκουσα πρόσφατα από χομπίστα μηχανικό να λέει σε πελάτη του ότι σε περιοχή με διανομή επειδή η προανάρτηση (!!!!!!) λέει κάτι διαφορετικό από την διανομή και την υφιστάμενη κατάσταση (συρματοπερίφραξη), έχει δικαίωμα ο ένας όμορος να πάει την περίφραξή του εκεί που λέει η προανάρτηση, επειδή "έτσι λέει το κτηματολόγιο".
  1 point
 20. Αυτός που εκδίδει μία ΕΕΔΜΚ αναλαμβάνει και την ευθύνη ότι το κτίριο ή το διαμέρισμα (ανάλογα που αναφέρεται) είναι νόμιμο ή έκανε τις τακτοποιήσεις με τον νόμο των αυθαιρέτων.
  1 point
 21. Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. 1. Αρμόδιος για την καταμέτρηση της κατανάλωσης είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι η ΔΕΗ. Αυτός δίνει στον πάροχο ενέργειας τις ενδείξεις και ο πάροχος εκδίδει λογαριασμό είτε εκκαθαριστικό είτε έναντι. Επομένως, για τις ενδείξεις κατανάλωσης των λογαριασμών πρέπει να απευθυνθείς στον ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής σου. Σίγουρα, υπάρχει σοβαρό θέμα αν ο μετρητής σου δείχνει συνολική κατανάλωση 890kwh και οι λογαριασμοί αναγράφουν τις παραπάνω καταναλώσεις. 2. Κάθε λογαριασμός περιλαμβάνει τις χρεώσεις προμήθειας ρεύματος, τις λοιπές χρεώσεις και τις χρεώσεις δήμου-ΕΡΤ. 3. Δεν γράφεις αν έχεις μετρητή για Κανονικό και Νυκτερινό ή μόνο για Κανονικό. Δεν γράφεις αν κάποιος λογαρισμός περιλαμβάνει και την εγγύηση που για τη ΔΕΗ είναι 120€, αν θυμάμαι καλά. 4. Σημαντικός παράγοντας στο ποσό κάθε λογαριασμού είναι και η τιμή της kwh που έχεις συμφωνήσει με τη ΔΕΗ και αν το συμβόλαιο περιλαμβάνει όρο για αυξήσεις, ΟΤΣ κλπ. Σημαντικό είναι ότι η τιμή της kwh έχει αυξηθεί τελευταία στην αγορά ενέργειας.
  1 point
 22. Καθοδική προστασία min εγγύση τα 20 έτη. (όχι δεν είμαι έμπορος ανοδίων). Συμφωνούμε σε όλα @loser. Φέρουσα τοιχοποιία, υπερστατική πολλές φορές, και στην χώρα μας σε περιοχές χαμηλής σεισμικότητας έχει αποδείξει πολλααααά πράγματα αιώνες τώρα. Ωστόσο έχει κι αυτή τους περιορισμούς της:μικρά ανοίγματα και λίγοι όροφοι όπου υπάρχουν σεισμοί. Η οξείδωση του οπλισμού και η συντήρηση του σκυροδέματος θα μας απασχολήσει τις επόμενες δεκαετίες. Επί Ομπάμα (νομίζω το έχω ξαναγράψει) έγινε μια τεράστια μελέτη που έδειξε ότι πρόκειται η αμερικάνικη οικονομία να πληγεί τα επόμενα χρόνια από αυτό το θέμα, οξείδωση οπλισμού, ήδη υπάρχει τεράστιο θέμα στην Αμερική με τις γέφυρες. Πάντως όπλα στην φαρέτρα μας καταρχήν η τεχνολογία των υλικών μας έχει δώσει και για νέα και για υφιστάμενα κτίρια. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα κυρίως πρέπει να αλλάξουμε λογική. Στα παραθαλάσσια πας σε ελέγχους (συνοπτικά τους είπαμε) και σε καθοδική. Δεν υπάρχει (ειδικά εκεί) ναι μεν αλλά.
  1 point
 23. να αναφερεις την περιπτωση στον Συνηγορο του Καταναλωτη αλλως θα περιμενεις καποιος.... καποτε να ασχοληθει με το θεμα σου
  1 point
 24. @KidPadel το κτίριο έχει άδεια; υπάρχει η στατική μελέτη; Έχε υπόψη σου, για να το πεις και στον πελάτη, ότι χωρίς στατική μελέτη δεν μπορεί να το ασφαλίσει για σεισμό. Τώρα τι γίνεται αν η στατική μελέτη είναι ότι να'ναι, δεν γνωρίζω. Το πιθανότερο είναι να το εκμεταλλευτεί η ασφαλιστική για να μην αποζημιώσει. Παρομοίως μπορεί να πει η ασφαλιστική ότι δεν το συντήρησες κύριος, τι να αποζημιώσω; - Αυτά όλα τα λύνει μια πλήρης μελέτη και ότι εργασίες προκύψουν από αυτή. Το 1 νομίζω είναι κατ' εντολή του ιδιοκτήτη, δλδ επιλέγει αν θέλει επαναφορά στην αρχική κατάσταση απλώς ή ενίσχυση για να το φέρει στα σημερινά δεδομένα. Θέλει τσεκάρισμα στον ΚΑΝΕΠΕ αυτό.
  1 point
 25. συνδετήρες?? σίγουρα Φ6 - σίγουρα απόσταση 20 (παίζει και το ανά 25εκ) δες από δημόσιο έργο του 1981 (από πρόσφατη αυτοψία μου -διαστάσεις κολώνας 80Χ40 πλαισίου συνολικού ανοίγματος 14,30μ )
  1 point
 26. - αν εχει γινει συσταση καθετων, καθε μια τακτοποιει τα δικα της. - αν δεν εχει γινει, αλλα μονον οριζοντια, ισχυει ως προς την συσταση ΟΙ για καθε οικοδομη και για το τμημα που "παταει"καθε μια. Και εχεις επεκταση σε κοινοχρηστα...πας με την παρ. 9 με το 50% Και περιμενεις τους σοφους του υπουργειου να αποφασισουν για τα περαιτερω, διοτι δεν το ηξεραν εδω και τοσα χρονια το προβλημα και ορισαν επιτροπη τωρα και "το ψαχνουν"....😄 θα διαβασετε με την συμβ/φο αυτο https://www.michanikos.gr/forums/topic/50386-αρθρο-096-ν-449517-επιλογή-κατηγορίας-αυθαιρέτων-κατασκευών/page/58/?tab=comments#comment-1111774 ελπίζω να καταληξετε καπου [και μην γραφεις με τοσο μικρα γραμματαααα]😁
  1 point
 27. Καλησπέρα! Είναι περιττό να αναφέρω ότι η προδιαγραφή του σκυροδέματος είναι πολύ ελλιπής με τα σημερινά δεδομένα για παραθαλάσσιο περιβάλλον. Οι εμφανεις ρωγμές παραπέμπουν σε προχωρημένη διάβρωση. Αν η επικάλυψη απομακρύνεται με γυμνο χερι χωρίς χρήση εργαλείου, τότε αυτό συνιστά επιβεβαίωση του ισχυρισμου. Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον ο πελάτης εστίασε σε αυτό το θέμα, τότε να του προτείνεις να γίνει κανονική αποτίμηση με εργαστηριακούς ελέγχους κ βάσει αυτής να προτείνεις λύση. Αν ωστόσο δεν θέλει να αποδεχτεί το κόστος, του γράφεις ένα report οπτικού ελέγχου, βρες βιβλιογραφία ρωγμών για να τεκμηριώσεις. Αυτό θα είναι κ το παραδοτέο σου εφόσον θέλει low cost προσέγγιση. Καλή συνέχεια!
  1 point
 28. εγω απαντησα σε αυτο ΄"Αν συνενωθούν υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσουν αρτιότητα δεδομένου ότι πριν τον 4759/2020 και τα δύο ήταν άρτια και οικοδομήσιμα." Εχεις δυο αρτια και οικοδομησιμα κατα παρεκλιση..... δεν ειπες και δξ απο που βγαινουν τα 20 στρ. αλλά και με ποιον νομο απαιτουνται 20 στρεμματα; το μονο που βλέπω ειναι το αρθρο 40 παρ. στ' δξ και δεν λες αν εισαι σε περιοχη με ειδικους ορους δομησης [κατι ειπες για νησιδα] Δες τα και τα λεμε
  1 point
 29. Ξεκινάς με καθαίρεση των ρηγματωμένων τημάτων του επιχρίσματος, και βλέπουμε.. Το πιο πιθανό, για τα υποστυλώματα, είναι να έχει διαβρωθεί ο οπλισμός (σκουριά) Για τους συνδετήρες μην ανησυχείς. Σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα θα πρέπει να είναι ανά 15 εκ. Αν είχες αστοχία οπλισμού (λυγισμός) ενδεχομένως η οικοδομή να είχε ήδη μετατραπεί σε μπάζα...
  1 point
 30. πιθανον, με την συνενωση να χανεται η παρεκκλιση...σαν προ 2003. ασχετως αυτου παλι χανεις, διοτι θα εχεις μια αρτιοτητα αντι για δυο. Εκτος εν ορισει αλλοιως το αρθρο33 παρ. 6
  1 point
 31. "που επιβλήθηκε με την ένταξη στο σχέδιο για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου, " παρκο/σχολειο/πλατεια κλπ. Τετοιες δεσμευσεις διατηρουνται για δεκαδες χρονια, δεσμευοντας παρανομα την ιδιοκτησια. πχ. εχουμε περιπτωση ενταξης απο το 1925 και προσφατη αποφαση επανεπιβολης εδω https://thessaloniki.gr/wp-content/uploads/2021/05/328.2021.pdf Θα μπορουσε να ειναι διαφορετικα, δλδ. αποδοχη της αρσης απαλλοτριωσης και τροποποιηση σχεδιου, οπότε θα υπολογιζονταν κατα τα πιο πανω η εισφορα σε γη. εδω αναλυτικα https://ecopress.gr/ti-ischyei-gia-tin-arsi-apallotriosis-desmevmenon-akiniton-apo-dimo/ και εδω [αποσπασμα] Εξ άλλου, με την παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 3212/2003 (Α΄308) προστέθηκε στην παρ. 2 του παραπάνω άρθρου 20 του Ν. 2508/1997 περίπτωση ε και η εν λόγω παρ. 2 του άρθρου 20 διαμορφώθηκε ως εξής: «Κατ’ εξαίρεση της παρ. 1 του παρόντος: α) …, β) …, ε) Οι ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17.7/16.8.1923 και στις οποίες αίρεται η ρυμοτομική αναγκαστική απαλλοτρίωση, που επιβλήθηκε με την ένταξη στο σχέδιο, σε συμμόρφωση αποφάσεων των αρμοδίων δικαστηρίων, υποχρεούνται σε εισφορά σε γη σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται στο άρθρο αυτό. Η εισφορά υπολογίζεται και επιβάλλεται με την πράξη τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου. Η εισφορά αποτελεί ποσοστό της επιφάνειας της ιδιοκτησίας, όπως αυτή υφίσταται κατά το χρόνο της πράξης τροποποίησης, και διατίθεται ολόκληρη υποχρεωτικά για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων που θεσμοθετούνται με την τροποποίηση αυτή. Το μέγεθος της εισφοράς μνημονεύεται και απεικονίζεται ως θέση στην πράξη τροποποίησης, είναι αυτοδίκαια εισφερόμενο, τίθεται σε κοινή χρήση μετά τη δημοσίευση της πράξης και δεν απαιτείται σύνταξη της πράξης εφαρμογής που προβλέπεται στο άρθρο 12 του Ν. 1337/1983. Εάν με την τροποποίηση του σχεδίου επιβάλλεται για λόγους πολεοδομικούς η δημιουργία κοινόχρηστου χώρου μεγαλύτερου αυτού της εισφοράς σε γη, συντάσσεται πράξη αναλογισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17.7.1923 και του Ν. 5269/1931 (ΦΕΚ Α΄274) για το επιπλέον τμήμα. αναλυτικα https://nomosphysis.org.gr/15147/ste-18122016-tropopoiisi-sxedioy-poleos-dikastikis-meta-apo-arsi-rymotomikis-apallotriosis/
  1 point
 32. ΣΔΑ απαιτείται πάντα όταν υπάρχουν οικοδομικά απόβλητα . Τα παλιά κουφώματα τι θα τα κάνεις ?
  1 point
 33. Αν και οι Ο.Α νομιμοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 42 Ν 4495/17 "Οι άδειες νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, στις οποίες δεν προβλέπεται η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών τους, δεν έχουν χρόνο ισχύος" δεν έχουν 4/ετή ισχύ, επειδή η δική σου ισχύει (ίσως γιατί είχε υπολειπόμενες εργασίες) σύμφωνα με Υ.Α Μαΐου 20 πρέπει να γίνει ενημέρωση Ο.Α
  1 point
 34. Mε πρωτοβουλία της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, συστήθηκε ομάδα εργασίας με θέμα τη «διερεύνηση αστοχιών και λαθών στο δασικό χάρτη της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και προτάσεις θεραπείας αυτών». https://news.b2green.gr/7003/πόρισμα-με-26-προτάσεις-για-τους-δασικού
  1 point
 35. Είναι αυτό που λέμε...και μη χειρότερα, τι να πεις.. Δημήτρη GM, σ' ευχαριστώ για την αποκατάσταση του Μπί, είχα σκοπό να κινηθώ νομικά...🤓
  1 point
 36. @anavatis για το ζήτημα της απόκλισης, παρατηρούμε ότι στο κείμενο που παρέθεσες (το οποίο προέρχεται από τη βεβαίωση) χρησιμοποιείται ο όρος "περιμετρικές". Στη διάταξη του νόμου χρησιμοποιείται η διατύπωση "έως δύο τοις εκατό συνολικά". Αμφότερες οι λέξεις (περιμετρικές, συνολικά) μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό αναφέρεται σε ολόκληρο το μήκος ή πλάτος και όχι σε τμήματα αυτών όπως το 0,60μ. του ερωτήματός σου. Επομένως η απάντησή μου είναι ότι η περιγραφόμενη μεταβολή δεν συνιστά αυθαιρεσία. Για το ζήτημα της χρησικτησίας. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να εμπλακείς σε υπόθεση με αγωγές και ειρηνοδικεία;
  1 point
 37. Προσπαθώντας να βγάλω άκρη τις τελευταίας μέρες με τον ν. 4759/20, «έπεσα πάνω» στο επισυναπτόμενό σκαρίφημα που φαίνεται να έχει φτιάξει η ΥΔΟΜ Θέρμης (29/3/2021). Νομίζω ξεκαθαρίζει αρκετά, αν όχι πολλά(!). Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.
  1 point
 38. Όλες οι μορφές θέρμανσης έχουν εφαρμογή αλλά δεν έχουν όλες την ίδια εφαρμογή. Όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο το γνωρίζουν. Ειδικά η καύση βιομάζας όπου υπάρχει δωρεάν είναι καλή λύση σε συγκεκριμένες περιοχές.
  1 point
 39. Εμπορική λύση εκατοντατιών: Ξυλοσομπα! Θερμαίνει, ψήνει το φαγητό, και ζεστένει το νερό για να κάνεις μπάνιο. Αν εχεις και ενα κτήμα, κοστος λειτουργίας: 0€ Α και που στε, με ανεξάρτητο "χειρισμό" ανα χώρο.
  1 point
 40. Είναι λογικό να μπερδευτείς και να μην γνωρίζεις τι θα πει χειρισμός ενός συστήματος αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ σου με αυτό. Και σίγουρα σε μπερδεύουν και σου ξεφεύγουν πολλά περισσότερα. Και αυτό είναι λογικό. Η ιδία πείρα δεν αντικαθίσταται με ένα γρήγορο ψάξιμο στο internet. Ούτε και το feedback από χρήστες που δηλώνουν ευχαριστημένοι επί χρόνια. Όσο για τα μαγνητάκια κτλ κάθε χρόνο ακους και από μια βλακεία. Πέρυσι νομίζω είχαμε τους λέβητες ιόντων. Φέτος εξαφανίστηκαν. Ο ψεύτης και ο κλέφτης το πρώτο χρόνο χαίρονται. Η ηλεκτρική ενδοδαπέδεια όμως είναι εμπορική λύση που υπάρχει δεκαετίες. Δεν εξαφανίστηκε τόσα χρόνια και ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί...
  1 point
 41. Το ΕΧΕΤΕ κουράσει πολύ θες να πεις. Βγάζετε χωρίς στοιχεία πόρισμα ότι μια εμπορική λύση θέρμανσης που υπάρχει εδώ και δεκαετίες είναι "οικονομική αυτοκτονία" χωρίς να μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα της κατανάλωσης. Εγώ είπα ότι ΔΕΝ μπορώ να απαντήσω, και ο άλλος μου λέει ότι παίρνω κόσμο στο λαιμό μου. Σκέψου να απαντούσα κιόλας τι θα έκανα. Γενοκτονία...
  1 point
 42. @zxgr Μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Εγώ σου είπα έχω ένα σπίτι 100 m² καπου στην Ελλάδα. Άνοιξε όποιες ΤΟΤΕΕ θες και πες μου ποια είναι η κατανάλωση ενός έτους μιας ηλεκτρικής ενδοδαπέδειας σε €.
  1 point
 43. Είπαμε κ παραπάνω, είναι ενεργειακά λάθος ή χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση, πλην των ΑΘ. Ο άνθρωπος όμως δεν ζήτησε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας. Ζήτησε άποψη για ηλεκτρική ενδοδαπεδεια στο σπίτι του. Η λύση αυτή εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα και σε πιο δύσκολα κλίματα από της Ελλάδας. Αν ήταν τόσο κακή θα είχε εξαφανιστεί. Προφανώς λοιπόν υπάρχουν περιπτώσεις που συμφέρει κ μπορεί το σπίτι του να είναι μια από αυτές. Εγώ σαν μηχανικός δεν έχω μάθει να μυρίζω τα νύχια μου για να προτείνω ή να αποτρεψω μια λύση. Προτιμώ να κάνω υπολογισμούς. Εσυ στο ερώτημα που έθεσα παραπάνω, με την αξιοποίηση της διαφοράς κόστους για θερμομόνωση, μπορείς να απαντήσεις;
  1 point
 44. Όπως ανέφερα στην αρχή υπό συνθήκες η λύση της ηλεκτρικής ενδοδαπεδειας πλεονεκτεί. Όπως επίσης υπό συνθήκες η λύση της ΑΘ υστερεί γιατί πχ σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες o COP πέφτει πολύ. Η επίσης απλά να μην υπάρχει το αρχικό κεφάλαιο για ΑΘ Δεν μπορούμε να αφοριζουμε μια λύση χωρίς να ξέρουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό που ανέβασες το διάβασες; δε μιλάει πουθενά για ενδοδαπεδεια θέρμανση, για να έχει μέτρο σύγκρισης με τα άλλα συστήματα αναφέρει ηλεκτρικό λέβητα που είναι η χειρότερη δυνατή περίπτωση ηλεκτρικής θέρμανσης και δε χρησιμοποιεί το νυχτερινό τιμολόγιο. Επαναλαμβάνω δεν υποστηρίζω ότι η ηλεκτρική ενδοδαπεδεια είναι η τοπ λύση. Αλλά όχι ότι δεν έχει εφαρμογές που συμφέρει.
  1 point
 45. Δεν είναι απαραίτητα οικονομική αυτοκτονία. Είναι εξαιρετικη λύση υπό συνθήκες. Χρειάζεται πεπειραμένο εγκατάστατη ο οποίος μπορεί να σε φέρει σε επκοινωνια με παλιούς πελάτες του. Επειδή δεν είναι συνηθισμένη λύση στην Ελλάδα αυτό ειναι κάπως κοινή πρακτική για να λυθούν απορίες. Για αρχή πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το σπίτι σου είναι επαρκώς θερμομονωμενο προκειμένου να αποφύγεις υψηλές χρεωσεις.
  1 point
 46. Δεν δίνει το ίδιο αποτέλεσμα η θέρμανση με θερμοπομπούς με την ηλεκτρική ενδοδαπέδια. Η 2η είναι μακράν καλύτερη σε ποιότητα. Φυσικά όχι για εξοχικό.
  1 point
 47. Καταρχήν συγνώμη αλλά τώρα είδα το μήνυμα σου. Έστω και αργά θα σου απαντήσω: 1 Η τιμή του ρεύματος είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει εύκολα. Τώρα ετοιμάζεται να γίνει μία αύξηση. Το κόστος του πετρελαίου αλλάζει από χρόνο σε χρόνο και συν τις άλλης εξαρτάσε και από το κάθ εφορτηγατζή αν απεργεί η όχι. 2/3 σωστά 4 Όταν ασχολούμουν η ηλεκτρική ήταν πολύ πιο φθηνή. Μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν σημασία η τιμές που ήξερα. 5 ΑΠό όσο θυμάμαι ισχύει. 6 Χμμ ναι αλλά όχι ακριβώς. Στην ηλεκτρική έχεις θερμοστάτη σε κάθε δωμάτιο, στην πετρελαίου έχεις την αντιστάθμιση, δηλαδή ένα θερμοστάτη με διαφορικό έλεγχο θερμοκρασίας
  1 point
 48. Πλεονεκτήματα Ηλ. Ενδ. Θέρμανσης. 1.Το πετρέλαιο ανεβοκατεβαίνει σε κόστος. Με το ρεύμα ξέρεις τι θα πληρώνεις σίγουρα. 2. Σε σχέση με τη κλασσική θέρμανση πετρελαίου (με σώματα) υπερέχει ποιοτικά. 3. Γλιτώνεις χώρο στο σπίτι και είναι αισθητικά καλύτερη 4. Είναι πολύ φθηνότερη από την ενδοδαπέδεια με νερό 5.Η κατανάλωση ενέργειας είναι μικρότερη στην ενδοδαπέδεια σε σχέση με την κλασσική θέρμανση πετρελαίου 6. Έλεγχος κάθε δωματίου ξεχωριστά 7. Λιγότερη συντήρηση. Σόρι ΚΑΘΟΛΟΥ συντήρηση Έχει κ άλλα πλεονεκτήματα αλλά έχω κ δουλειές να κάνω
  1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
   Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

   Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
   του, διευκρινίζονται τα εξής:

   Α. Γενικά:

   Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

   Β. Πεδίο εφαρμογής:

   Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
   • 9 replies
  • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
   Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

   Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

   Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

   δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


   οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


   η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.
   Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

   • 0 replies
  • Παράταση της προθεσμίας για την προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για ΑμεΑ του ΝΟΚ ως 30.04.2024
   Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/33888/542 (1)

   Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης «Παράταση των προθεσμιών των παρ. 4 και 10 του άρθρου 26 “Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα” του ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”» (Β’ 7028)

   Άρθρο 1

   Τροποποίηση του άρθρου 1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

   Το άρθρο  1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

   «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012. Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η αναστολή κυρώσεων για τα ανωτέρω αναφερόμενα κτίρια.».

   Άρθρο 2

   Τροποποίηση του άρθρου 2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

   Το άρθρο  2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

   «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η καταληκτική προθεσμία αναστολής κυρώσεων του τέταρτου εδαφίου της περ. (α) της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 και, αντιστοίχως, η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαμορφώσεων του πέμπτου εδαφίου της ίδιας περίπτωσης και η καταληκτική ημερομηνία αναστολής του έκτου εδαφίου, που αφορά στην υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).».

   Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ-ΔΕΣΕΔΠ-33888-542_2024.pdf
   • 1 reply
  • Ανάρτηση δεκαεφτά (17) συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ
   1.  Θέματα Επιλεξιμότητας Αιτήσεων

   1.1.  Η Επιχείρηση μας δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς και έχει δηλωμένους στην Εφορία τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρέπει όλοι οι ΚΑΔ να είναι επιλέξιμοι με βάσει το παράρτημα 5 του Οδηγού ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Πρόγραμμα;

   Όχι δεν είναι απαραίτητο εφόσον η δραστηριότητα των επιλέξιμων ΚΑΔ πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που είναι διακριτές από αυτές των μη επιλέξιμων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά μόνο σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση στο πληροφοριακό σύστημα δηλώνεται τουλάχιστον ένας επιλέξιμός ΚΑΔ.
   • 0 replies
  • Μελέτη ΙΟΒΕ: Οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ανάπτυξης των Κατασκευών στην Ελλάδα
   Η μελέτη που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων - ΤΜΕΔΕ και το ΙΟΒΕ, καταγράφει τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια με ώθηση από τους υψηλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ,τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις (περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες) θα κινητοποιήσουν κατά την περίοδο 2024 – 2026 συνολικά πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της τραπεζικής χρηματοδότησης.

   Έτσι οι επενδύσεις σε Κατασκευές –κυρίως στις υποδομές– εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2024 - 2026.
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.