Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      22

    • Περιεχόμενα

      4.738


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      17

    • Περιεχόμενα

      18.946


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      7.388


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      26.309


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 12/05/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. H κατάργηση γίνεται μόνο με αρχειοθέτηση. Στέλνουμε e-mail. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας από την πλατφόρμα. Αυτό ειπώθηκε σε πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ στην Τρίπολη. Η αρχειοθέτηση προβλέπεται από το νόμο. Όταν η ταυτότητα περιέλθει σε κατάσταση "αρχειοθετημένη", δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
    3 points
  2. Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι από τα στοιχεία που συνεισφέρουν στη θερμομόνωση των κτιρίων, στον σ.δ. δεν προσμετρώνται: α) η επιφάνεια που καταλαμβάνει η θερμομόνωση, β) η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης και γ) η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία. Ως προς την επιφάνεια της θερμομόνωσης, επισημαίνεται ότι αφαιρείται στο σύνολό της, είτε τοποθετείται εξωτερικά του κτιρίου, ως θερμοπρόσοψη, είτε τοποθετείται ανάμεσα από τα στοιχεία πλήρωσης και εντός του περιγράμματος του κτιρίου. Τα θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης (θερμομονωτικά λιθοσώματα) είναι δομικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για την πλήρωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, εμφανίζουν όμως παράλληλα θερμομονωτικές ιδιότητες. Οι τοιχοποιίες από λιθοσώματα είναι μονοκέλυφες και δεν απαιτείται η κάλυψή τους με θερμομονωτική στρώση, καθώς τα ίδια τα λιθοσώματα προσφέρουν την απαραίτητη θερμομονωτική προστασία. Σε αυτά τα στοιχεία, περιλαμβάνονται τα προϊόντα τοιχοποιίας του Πίνακα 1.7 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2017: «ΘΕΡΜΟΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ», που έχουν συντελεστή ισοδύναμης θερμικής αγωγιμότητας λ'≤0,30W/(mK) (λ' σχεδιασμού). Τα λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία, είναι στοιχεία πλήρωσης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου τα οποία δεν ανήκουν στα λιθοσώματα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα θερμομονωτικά πανέλα εν γένει, ανεξαρτήτως υλικού επικάλυψης, εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ. Τέλος, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση χρήσης θερμομονωτικών στοιχείων πλήρωσης, στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρούνται, οι επιφάνειες των οριζοντίων στοιχείων του φέροντος οργανισμού που αυτά πληρούν, καθώς και οι επιφάνειες τυχόν ανοιγμάτων που δημιουργούνται σε αυτά για την τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων. 6ΜΩ84653Π8-ΣΨΟ.pdf
    2 points
  3. Ναι αυτό ισχύει για το πρόγραμμα, ότι πρέπει να κατατεθεί η περαίωση της τακτοποίησης για την εκταμίευση.
    2 points
  4. Κατ' αρχας, να παρεις κωδικους και να μπαινεις στο ΕΚ χωρις να περιμενεις τι θα σου "πει" ο πελατης. Εχει δυο ακινητα, στο Ε9 δηλωνει δυο, πληρωσε για δυο ΚΑΕΚ, τιτλο δεν εχει, τα πηγε με χρησικτησια σαν χωριστα γηπεδα...μεχρι τωρα δεν τα εχει συνενωσει, Εσυ τι θα αλλαξεις [και γιατί;]
    2 points
  5. @Angela_Liako Πάντως είμαι σχεδόν βέβαιος (από τις οδηγίες, όχι από εμπειρία) ότι στα δικαιολογητικά του Εξοικονομώ θα πρέπει να κατατεθεί η περαίωση της τακτοποίησης για την εκταμίευση.
    2 points
  6. Ας κάνουμε λίγο πίσω και ας δούμε την κατάσταση πέρα από τις συστημικές απαιτήσεις ... Τι ξέρουμε σαν μηχανικοί ως σήμερα ; Ότι η αναθεώρηση αλλάζει τα στοιχεία που αναθεωρούνται και καταργεί αυτά της αδείας μόνο γι' αυτά τα στοιχεία που αναθεωρούνται. Αυτά που δεν αναθεωρούνται παραμένουν ίδια με τα αρχικά της αδείας. Ακόμη και σαν επίπεδα προϋπολογισμού (για να γίνει κατανοητή η διάκριση) ... Επομένως, δεν έχει νόημα να περάσει στην ΗΤΚ ιδιοκτησίας μια αναθεώρηση που δεν την αφορά και προφανώς (αν αυτό γίνει) θα περιπλέξει την κατάσταση όταν κάποιος θα αναζητήσει στοιχεία σε αυτή (πχ παλαιότητα για την εφορία). Την αναθεώρηση που έγινε θα την περάσει αυτός που τον αφορά. Αν περιλαμβάνει αναθεώρηση στοιχείων του κοινοχρήστου και αυτός που θα συμπληρώσει την πρώτη ΗΤΚ των κοινοχρήστων. Αν αφορά σε προσθήκη, αυτός που είναι μέσα στην προσθήκη κλπ. Επομένως για τον μηχανικό το σωστό είναι να μπαίνει πρώτα η αρχική άδεια και μετά διαδοχικά όλες οι πράξεις που αφορούν στην ιδιοκτησία που κάνει την ΗΤΚ. Όπως θα γίνεται και μετά την αρχική της δημιουργία κατά την ενημέρωσή της. Αν η αναθεώρηση αφορά στην ιδιοκτησία που γίνεται η ΗΤΚ, τότε πρέπει να μπαίνει την πρώτη φορά με τον περιγραφικό τρόπο : " άδεια με αριθμό Α, όπως αναθεωρήθηκε με την αναθεώρηση με αριθμό Β".
    2 points
  7. Αν το δεις τυπικά αποτελεί και αυτή μια πράξη. Παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου. Είπαμε και στο προηγούμενο ποστ οτι πολλά ζητήματα είναι τελείως συστημικά, άνευ ουσίας.
    2 points
  8. Από τα λίγα που έχω αντιληφθεί μέσα από τις οδηγίες και τις ημερίδες είναι ότι όλα αυτά είναι πολλές φορές συστημικά θέματα. Σημασία έχει να φαίνονται σωστά οι επιφάνειες και στην τελική γραμμή του πίνακα να έχεις τις σωστές επιφάνειες κτιρίου όπως είναι σήμερα (στην πραγματικότητα). Το αν θα βάλεις σε μια σειρά την πρώτη άδεια και σε μια δεύτερη σειρά την αναθεώρηση δεν βλέπω να ελλοχεύει κάποιο κίνδυνο.
    2 points
  9. @desptsouk ακόμα και μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την εφορία ακόμα οικόπεδο είναι, όσο δεν ξεκινούν οι εργασίες, μετά την έναρξη οικοδομικών εργασιών κάθε οριζόντια είναι "ημιτελής" και μετά τη θεώρηση της άδειας είναι αποπερατωμένη. Σε όλες τις αυτοψίες ελεγκτών της εφορίας κατέγραφαν πάντα και φορολογούσαν αυτό που έβλεπαν επιτόπου, παραλείποντας κατασκευές που ναι μεν υπάρχουν στα χαρτιά, αλλά δεν έχουν κατασκευασθεί. Στο πρακτικό του θέματος έχουμε το πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να κοιτάμε κάθε μέρα την οικοδομή και να τροποποιούμε το Ε9, οπότε θα μπορούσε κάποιος μετά την έκδοση της άδειας, αφού ξεκινάει εργασίες να τις δηλώσει ημιτελής και να τελειώνει. (πόσο ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους έχει μια ημιτελής ΘΣ?? ειδικά οι ανοιχτές νομίζω μηδέν). Επίσης πρακτικά κανείς δεν δηλώνει ΘΣ αν δεν έχει ξεκινήσει τουλάχιστον οικοδομικές εργασίες και η εφορία δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτές μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν στα χαρτιά.
    2 points
  10. Το πιο σημαντικό (από νομική άποψη) στοιχείο, δεν μπορεί να είναι ό,τι ναναι. Προφανώς θα πρέπει να είναι αντίγραφο από το αρχείο του Συμβ/φου
    2 points
  11. Από ημερίδα για την ΗΤΚ του ΤΕΕ στην Τρίπολη στις 4/5/2022, αναφορικά με τα προ 55 κτίρια ειπώθηκε το εξής: Στην ενότητα επιφάνειες-καρτέλα πράξεις, επιλέγεται το προ 55 ΒΔ κλπ και στον αριθμό πράξης (για συστημικούς λόγους) μπορεί να αναγραφεί η ημερομηνία του βασιλικού διατάγματος για τα προ 55 (κατ αναλογία στην τακτοποίηση όταν έχουμε προ 55, αναγράφουμε στην ύπαρξη Ο.Α, 'ΝΑΙ" και στον αριθμό της συνήθως γράφουμε "ΠΡΟ 55". Το έγγραφο που μπορεί να ανέβει, θα είναι ότι τεκμηριώνει την προΰπαρξη του κτιρίου, κατ αναλογία, όπως θα τεκμηριώναμε μέσω μιας βεβαίωσης άρθρου 83 Ν. 4495 ένα προ 55 κτίριο. Κατά τους ομιλητές, αρκεί ακόμη και μια τεχνική έκθεση μηχανικού (όπως θα την γράφαμε και στην βεβαίωση ν. 4495) που να τεκμηριώνει με βάση τα στοιχεία (ακόμη και βάσει της μορφολογίας του κτιρίου) την προύπαρξη του κτιρίου πριν το έτος 1955.
    2 points
  12. ΙΑΣΟΝΑ εύλογος ο προβληματισμός και πάνω στο ερώτημά σου, θα προσθέσω αρχικά το πως κάποιος από εμάς μπορεί να γνωρίζει σε όλους τους Κ.Χ (κτίριο και οικόπεδο) αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που αφορούν κοινόχρηστους (όχι ιδιωτικές κατασκευές , όπως επεκτάσεις επί κοινοχρήστων χώρων). Αντιλαμβάνομαι το πνεύμα της ερώτησης, ότι ο πελάτης κάποια στιγμή θα κληθεί να πληρώσει-επιμερισμένα βάσει των χιλιοστών της ιδιοκτησίας-πρόστιμα για τακτοποίηση και των κοινόχρηστων αυθαιρεσιών, όταν για παράδειγμα θα απαιτηθεί ΗΤΚ για τα κοινόχρηστα στα πλαίσια μια τροποποίησης σύστασης. Βεβαίως είναι και θέμα τι θέλει ο πελάτης. Αν θέλει σώνει και καλά να αγοράσει το διαμέρισμα και πει ότι δεν τον ενδιαφέρουν στην παρούσα φάση οι κοινόχρηστες αυθαιρεσίες (αν υποθέσουμε ότι είναι διακριτές και έχουμε λάβει γνώση της ύπαρξής τους) τότε νομίζω ότι ηθικά, από την πλευρά μας, αρκεί να τον ενημερώσουμε για τις μελλοντικές συνέπειες.
    2 points
  13. Για τα σχέδια της ηλεκτρονικής ταυτότητας:
    2 points
  14. pirsogiannis, δεν μιλάω προσωπικά. Επισημαίνω αυτό που κάνουμε όλοι οι μηχανικοί τα τελευταία χρόνια, να υπερβάλλουμε για να πάμε παρακάτω. Κάτι σαν συμβολαιογράφοι ας πούμε ... ακόμη και με μεγάλη γραμματοσειρά στη σελίδα. Ούτε και αυτό το κρίνω, είναι γεγονός.
    2 points
  15. Η υπερβολή υπέρ της ασφαλείας σε τεχνικό έργο δείχνει αδυναμία ή αστοχία σχεδιασμού. Η υπερβολή υπέρ της ασφαλείας στη διαδικασία δείχνει ότι κάποιος θέλει να αλλάξει επάγγελμα (δεν το κρίνω).
    2 points
  16. Η ΕΕΔΜΚ δεν είναι άδεια, αλλιώς θα την έλεγαν ΑΕΔΜΚ. Οπότε δεν εμπίπτει στο άρθρο 59 του ν.4495/17. Η ΕΕΔΜΚ δεν έχει επιβλέποντα, πλην αυτού των μέτρων ασφαλείας. Οπότε δεν υπάρχει και ανάληψη ευθύνης για διαρρυθμίσεις. Το ΤΕΕ τα γνωρίζει, οπότε ... "απορία ψάλτου βηξ"
    2 points
  17. @Roukat Η νομοθετική διάταξη για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά παρατέθηκε από την συνάδελφο 8maria8, της οποίας το συμπέρασμα είναι σωστό. Όπως είναι σωστή και η προτροπή της συμβολαιογράφου. Η αποτύπωση δεν θα είναι θεωρημένη από πουθενά. Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105/2021 "ήτοι κατόψεις των ορόφων που καταλαμβάνει, χαρακτηριστικές τομές και όψεις, καθώς και τη μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση που η υφιστάμενη κατάσταση δεν προκύπτει από τα σχέδια που συνοδεύουν τις εκδοθείσες πράξεις, εκπονούνται και υποβάλλονται νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών," Στο σχέδιο θα αναγράψεις ότι αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση όπως προβλέπεται από τον νόμο. Στα σχέδια της ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν περιλαμβάνονται υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, στατικά, μηχανολογικά, θερμομόνωση, πυροπροστασία, παρά μόνο ότι προβλέπεται στην υπουργική απόφαση.
    2 points
  18. Είπα για ανάλυση τύπου νόμιμα Α + αυθαίρετα Β = σύνολο Γ. Γιατί να αιτιολογηθεί η Κατ.3 στον συμβολαιογράφο; Είναι θέμα του μηχανικού και μάλιστα ενδεχομένως πολλών που ο καθένας το έχει ήδη αιτιολογήσει μόνος του. Από παρόμοιες πρακτικές φτάσαμε στην κατάσταση να ζητήσει δικηγόρος αγοραστή να τακτοποιηθεί προεξοχή αποχέτευσης 10Χ10 σε κοινόχρηστο και ο σοβάς με ακρίβεια εκατοστού και να αναγραφεί το εμβαδό τους ...
    2 points
  19. Θεωρω οτι πρέπει να κανεις 50 ΗΤΚ. Να περιγραφουν οι συνενωσεις με τα σχεδια τους, να γινει ο νεος πίνακας με καταργηση ιδιοκτησιών και ανακατανομή ποσοστών κλπ... πως πραγματοποιείται η καταργηση ομως στην πλατφόρμα ειναι θεμα ΤΕΕ.
    1 point
  20. Σωστά Δημήτρη. Συμφωνώ. Έχει δυο γεωτεμάχια (2 αυτοτελή) με δυο διαφορετικά ΚΑΕΚ. Πιθανόν να χωρίζονται από κάποιο δρόμο (επαρχιακό κλπ). Άρα θα πρέπει να κάνει δυο ΗΤΚ αδόμητων. Πριν όμως την ΗΤΚ θα πρέπει να δημιουργήσει και τίτλο από χρησικτησία νομίζω.
    1 point
  21. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μακάρι να δουλεύατε για το Τ.Ε.Ε. (ιδιώτης φαντάζομαι!!!)
    1 point
  22. Για να εντάξεις κάτι στο νόμο πρέπει πρώτα να είναι αυθαίρετο. Αυτά δεν είναι.
    1 point
  23. ο ν. 4495/17 στο άρθρο 41 παρ. 1 περ. στ λέει "ή": "Σε περίπτωση κτισμάτων ή διηρημένων ιδιοκτησιών, που έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών, κατατίθεται βεβαίωση εξαίρεσης ή περαίωσης από την αρμόδια αρχή που εξέδωσε την πράξη ή την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. ή βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τ.Ε.Ε. ή βεβαίωση εξόφλησης του τριάντα τοις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τ.Ε.Ε., ανάλογα με τις διατάξεις του νόμου στον οποίο έχουν υπαχθεί" Εδώ να σημειώσουμε ότι με το 30% εξοφλημένο, οι δηλώσεις του 4495/17 είναι αδύνατον να περαιωθούν !!!!
    1 point
  24. @pirsogiannis Ο χαρακτηρισμός των κόμβων αφορά την διαδικασία εφαρμογής του ικανοτικού σχεδιασμού. π.χ. στον ΕΑΚ η παρ. 4.1.4.2 - Εξαιρέσεις από τον κανόνα αποφυγής πλαστικών αρθρώσεων σε υποστυλώματα στην περίπτωση α. Κτίρια με οποιοδήποτε στατικό σύστημα αναφέρει ότι: [2] Οι θέσεις πάκτωσης κατακόρυφων στοιχείων σε στοιχεία θεμελίωσης (πέδιλα ή τοιχώματα υπογείων). Στις περιοχές αυτές δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί η πιθανότητα σχηματισμού πλαστικών αρθρώσεων. Ο έλεγχος των διατομών των υποστυλωμάτων στις θέσεις αυτές γίνεται με ροπή 1.35 ΜEC >= Msc με στόχο την προσέγγιση στο επίπεδο αντοχής των άλλων κρίσιμων διατομών του υποστυλώματος και την αντίστοιχη μείωση της απαιτούμενης πλαστιμότητας. Άρα, το κάτω κόμβο ενός υποστυλώματος ισογείου σε κτίριο που έχει υπόγειο θα τον χαρακτηρίσεις ως πάκτωση. Στην καρτέλα Ικανοτικός κόμβων στις παραμέτρους των δομικών στοιχείων στην διαστασιολόγηση θα είναι τσεκαρισμένη επιλογή πάκτωση και το 1.35. [4] Σε ενδιάμεσα υποστυλώματα επίπεδων πλαισίων, ο συντελεστής acd δεν χρειάζεται να λαμβάνεται μεγαλύτερος από την τιμή του συντελεστή συμπεριφοράς q που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της σεισμικής δράσης (δηλαδή αcd=<q) Άρα, τους παραπάνω κόμβους τους χαρακτηρίζεις ως μεσαίους και έχεις τσεκαρισμένο την επιλογή Μεσαία και την τιμή του q που έχεις χρησιμοποιήσει.
    1 point
  25. @mplek μια πράξη είναι. Το σημαντικότερο είναι να περιγράφονται στην τεχνική έκθεση σωστά, η οποία μας υποκαθιστά ως προς τις διευκρινήσεις που απαιτούνται, όταν δεν είμαστε παρόντες.
    1 point
  26. @sopver ναι 5 εξουσιοδοτήσεις από τους 5 ιδιοκτήτες. Στο πιστοποιητικό που θα εξάγεις με την ταυτότητα θα επιλέξεις την επιλογή του αδόμητου. Δεν υπάρχουν βεβαιώσεις αδομήτου του 4495 πλέον...
    1 point
  27. Δεν απαιτείται να γίνει καμία απολύτως συνεννόηση μεταξύ των συνιδιοκτητών! Με την εξουσιοδότηση που έχεις από τον πελάτη σου, ελέγχεις τους κοινόχρηστους χώρους και τον ενημερώνεις για οτιδήποτε εντοπίσεις. Καλό είναι να το κάνεις γραπτώς... Το τι θα γίνει στη συνέχεια δεν είναι δικό σου θέμα! Ας κόψουν το κεφάλι τους.... Θα γίνει δικό σου θέμα, αν αναλάβεις και αυτή την εργασία... Ο πελάτης σου, δηλαδή, αυτός που θα θέλει ν' αγοράσει την ΟΙ. Αν δεν θέλει, δεν είναι πελάτης σου κι ας "κόψει το κεφάλι του"... Προφανώς και την επηρεάζει!!! Και σε αρκετές περιπτώσεις, σε πολύ σημαντικό βαθμό!!! Π.χ. αυθαίρετο οροφοδιαμέρισμα στο κοινόχρηστο δώμα κ.λπ. Δηλαδή, ευθέως ανάλογος του είδους των αυθαιρεσιών που θα εντοπίσεις στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου, είναι και ο βαθμός επηρεασμού στην τελική απόφαση για την αγορά, ο οποίος προφανώς μπορεί να φτάσει είτε στην προτεινόμενη μείωση του τιμήματος, είτε ακόμα και στην απόρριψη της αγοραπωλησίας κ.λπ. Εσύ "χέστηκες" αν όντως είναι τόσο βλαξ κι απαντήσει έτσι!!! Τι σε νοιάζει από εκεί και πέρα.... Εσύ έκανες αυτό που η επαγγελματική σου συνείδηση σου επέβαλλε.... Ναι, πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν βλάκες σαν κι αυτόν... Κι από την άλλη πλευρά "ξυπνοπούλια" ιδιοκτήτες που ξεφορτώνονταν, ξεφορτώνονται και θα ξεφορτώνονται τις "προβληματικές ιδιοκτησίες" τους... Κι αυτό διότι στη ζωή μας κάθε "νόμισμα" έχει πάντα δύο όψεις... Κι ο νοών νοείτω! P.S. Ήρθα στο γραφείο να πιώ καφέ κι αντί για καφέ, επειδή ρώτησες ειδικά εσύ, όφειλα ν' αλλάξω προτεραιότητες.... Πάω τώρα να τον πιώ.... Την καλημέρα μου φίλε!
    1 point
  28. Εφόσον τα επιτρεπόμενα μεγέθη δεν παραβιάζονται, εγώ επαναλαμβάνω πως θα το έστελνα για ενημέρωση, με σχόλια και σκαρίφημα στις παρατηρήσεις. άρθρο 42: γ) μεταβολές των διαστάσεων του κτιρίου ή του οικοπέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα είκοσι (20) εκατοστά όσον αφορά το κτίσμα, ή μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα σαράντα (40) εκατοστά όσον αφορά τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου και με την προϋπόθεση υποβολής τυχόν απαραίτητων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα Ή τέλοσπάντων, αφού όπως λες είναι στο στάδιο της θεμελίωσης, ας κάνουν την διόρθωση στον ξυλότυπο και τους δίνεις μετά το πόρισμα
    1 point
  29. 1.το δδ) μιλάει γενικά για Α.Χ. ,διαφορετικά θα διευκρίνιζε ,οτι αφορά απο κύρια σε κύρια,αφού κ σε αυτή την περίπτωση έχουμε υπέρβαση δόμησης .Βέβαια στο παράρτημα αναφερέρει οτι συντελεστής Α.Χ μπαίνει απο κύρια σε κύρια ,αλλά μόνο ως πρός την επιπλέον επιβάρυνση θεωρώ.Είναι υπερβολικό εντός νομίμου περιγράμματος μια Α.Χ. αποθήκης σε κατοικία να πηγαίνει κατ5,ενω πχ ένα βιοτεχνικό σε κατοικία να αντιμετωπίζεται ως κατ4 2.γενικά οταν αναφέρει εντός σχεδίου εννοεί και εντός οικισμού?
    1 point
  30. Εάν η άδεια εμπίπτει στις διατάξεις για ελεγκτή δόμησης, θα πρέπει να "κλείσει" υποχρεωτικά, αλλιώς, δεν είναι απραίτητο
    1 point
  31. Εγώ πάντως δεν παρεξηγήθηκα, μέσα έπεσες, ότι ετοιμαζόμουν να κάνω αίτηση στο ΕΑΠ για μεταπτυχιακό
    1 point
  32. Αυτό που έγραψα παραπάνω αναφερόταν και στη 8maria8 και το έχω επαναλάβει πολλές φορές σε σχόλιά μου, αν το ψάξεις. Το κάνω και εγώ. Και ΟΛΟΙ μας είμαστε μηχανικοί ...
    1 point
  33. Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση ... αλλά ποιες μελέτες H/M εννοείς, τις παλιές της άδειας ή τις νέες που οφείλεις να καταθέσεις ως ενημέρωσή της;
    1 point
  34. και με το "κατόψεις αρχιτεκτονικών" τι να εννοεί ο ποιητής της απόφασης ;
    1 point
  35. Δεν είναι πολεοδομική παράβαση η μη κατασκευή στέγης. Είναι αυθαίρετο πάντοτε ως παράβαση πολεοδομικών διατάξεων. Η μη ολοκλήρωση των όψεων είναι αυθαιρεσία και υπάρχει και η βαρύτερη περίπτωση να είναι υποχρεωτική ή ακόμη και επιβαλλόμενη από διατάξεις προστασίας. Αν είναι υποχρεωτική σε προστατευόμενη περιοχή θα κατασκευαστεί υποχρεωτικά με τη διαδικασία του άρθρου 116. Αν είναι απλά στην άδεια υπάρχουν δύο ενδεχόμενα : ή τακτοποιείς με τη διαδικασία της παρ.5 του άρθρου 100 ή περιμένεις την καταγγελία για να κάνεις νομιμοποίηση του άρθρου 94.
    1 point
  36. Δεν είναι διαρρύθμιση για ΕΕΔΜΚ @sarcs. Είναι μικρής έκτασης διασκευή που δεν επηρεάζει τον φέροντα οργανισμό.
    1 point
  37. Η παράγραφος μπορεί να το λέει ... αλλά ποιος και που λέει το ενημέρωση ΠΡΙΝ τη βεβαίωση ή ΠΠΤ ; ΠΡΟΣΟΧΗ : η ενημέρωση είναι ευαίσθητο θέμα για το μηχανικό. Ενημέρωση φακέλου που δεν υφίσταται δεν γίνεται. Πρέπει πρώτα να υπάρξει, δηλαδή ανασύσταση. Αυτό λέγεται αλλιώς στη γλώσσα μας και δεν γίνεται στα πλαίσια εξυπηρέτησης της διαδικασίας για την ταυτότητα (κοινώς τα λάθη των άλλων δεν τα πληρώνει ο μηχανικός, εκτός αν αμείβεται γι' αυτό).
    1 point
  38. 1. Αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης της Κατηγορίας 5 του άρθρου 96 του ν.4495/2017 (Α167) που είναι προγενέστερες της 28ης.7.2011 υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εφόσον αφορούν σε : β. ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την προθεσμία του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025,..... ....Ακίνητα των περ. α΄- δ΄ της παρ.1, για τα οποία το γεγονός από το οποίο εκκινεί η αντίστοιχη προθεσμία υπαγωγής έχει συμβεί κατά το τελευταίο έτος πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εάν η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η προθεσμία της παρ 1 σε εξ αδιαθετου κληρονομιά είναι επιπλέον ένας χρόνος στους 4 μήνες από την ημερομηνία θανάτου, ενώ σε εκ διαθήκης κληρονομιά, ένας χρόνος επιπλέον στους 6 μήνες από την δημοσίευσή της. Πότε συντελέστηκε ο θάνατος του κληρονομούμενου και η κληρονομιά ήταν εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης;
    1 point
  39. Οπως θα δείτε στο προχέδιο του αναθεωρημένου ΕΚ2 με που δημοσιεύθηκε για διαβούλευση, σε θλιβόμενες ράβδους τα καμπύλα τμήματα και τα άγκιστρα δεν προσμετρώνται στο μήκος αγκύρωσης (δεν απαγορεύεται όμως και να υπάρχουν, έστω και αν δεν προσμετρώνται, θα σχολιάσω εγώ). Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όταν βρω χρόνο θα το διαβάσω αναλυτικά και θα γράψω το ρεζουμέ εδώ. Κανονικά και τώρα με βάση τον ισχύοντα ΕΚ2 δεν επιτρέπεται να προσμετρώνται, αλλά γίνεται αβαβα η δουλειά, ακόμη και στα συγγράμματα σκυροδέματος και εννοείται από και από τα λογισμικά. Με τον νέο ΕΚ2 οι διάμετροι καμπύλωσης πάντως θα προκύπτουν κάπως μκρότερες σε σχέση με τις σημερινές και εκτός από τη σχέση υπολογισμού, θα δίνονται και έτοιμοι πίνακες (επιτέλους) διότι έτσι όπως είναι η σχέση τώρα, δεν πινακοποιείται εύκολα κατά τρόπο που να μην οδηγεί σε υπερβολικές διαμέτρους.
    1 point
  40. Δεν νομίζω ότι η περίπτωση αυτή, της άρνησης υπαλλήλων της ΥΔΟΜ να συναινέσουν στην κοινή λογική, είναι θέμα νομικής ερμηνείας. Είναι καθαρά θέμα ποιότητας δημοσίων υπαλλήλων, παγίωσης συνηθειών υπέρβασης εξουσίας, ατιμωρησίας, ανεπάρκειας πειθαρχικών διαδικασιών και ενδεχομένως πολλών άλλων χειρότερων. Δεν επιτρέπεται υπάλληλος να γνωρίζει μόνο ανάγνωση και να καλείται να ελέγξει την εφαρμογή διατάξεων όταν η πνευματική του κατάσταση δεν επιτρέπει να αντιληφθεί ούτε καν στο περίπου τι λέει η διάταξη. Προφανώς ο προϊστάμενός του έπρεπε να τον έχει βάλει στο πρωτόκολλο και αν αυτός είναι ο ίδιος ο προϊστάμενος έπρεπε να έχει πάει ήδη στο σπίτι του. Η διαδικασία είναι γνωστή, χαρτί και από την αποκεντρωμένη και μετά ΣΥΠΟΘΑ, ΚΕΣΥΠΟΘΑ κλπ. Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης παράλληλα. Η κόντρα Αποκεντρωμένων - Κεντρικών είναι από τους κύριους λόγους που θα οδηγήσουν τελικά σε διάλυση των ΥΔΟΜ. Η αρχή του πολέμου φαίνεται στον νέο νόμο. Μέχρι τότε αυτός θα είναι μακρύς...
    1 point
  41. ναι, βελτιωνεται η οικοδομησιμότητα εδω απο τον τετρις και τον παυλο https://www.michanikos.gr/forums/topic/43050-συνένωση-μη-άρτιου-με-κατά-παρέκκλιση-άρτιο-οικόπεδο/?do=findComment&comment=782619
    1 point
  42. Όπως τα λέει ο Δημήτρης, αρκεί να έχεις πριν την απαλλοτρίωση άρτιο γήπεδο και φυσικά να ισχύουν στην περιοχή οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση σήμερα. Εγγρ-77643/15203/7-11-85 [ΔΟΜΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ] Υπαγωγή γηπέδου στην κατά παρέκκλιση αρτιότητα συνεπεία απαλλοτρίωσης Απαντώντας στο Εγγραφο σας, σας πληροφορούμε ότι κατά την εφαρμογή της παρ.2γ του Αρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 δεν αποτελεί κρίσιμο στοιχείο ο χρόνος της απαλλοτρίωσης: αρκεί πριν την απαλλοτρίωση το γήπεδο να ήταν άρτιο και μετά από αυτή να έχει τα όρια αρτιότητας της αντίστοιχης κατηγορίας της παρ.2β ανάλογα με το χρόνο δημιουργίας του αρχικού γηπέδου. και έχουμε και απόσπασμα από Εγκ-34844/5574/104/86 : 3. Για να είναι κατά παρέκκλιση άρτια τα γήπεδα που προέρχονται από τεμαχισμό λόγω διανοίξεως Διεθνών, Εθνικών ή Επαρχιακών οδών (σημειώνουμε όχι Κοινοτικών) ή λόγω απαλλοτριώσεων (Παρ.2γ) θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις. α) το αρχικό γήπεδο να ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο (κατά κανόνα ή παρέκκλιση) μέχρι τη διάνοιξη της οδού ή την απαλλοτρίωση. β) τα νέα γήπεδα που θα προκύψουν λόγω αποζημιώσεως ή τεμαχισμού του αρχικού, να έχουν και τη θέση (πχ. εντός ζώνης ή επί οδού) και το μέγεθος (ή και τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου βάθους αν είναι επί οδού που απαιτεί η αντίστοιχη περίπτωση κατά παρέκκλιση αρτιότητας (Παρ. 2α ή 2β εδάφια αα, ββ, γγ, δδ) η οποία καθορίζεται ανάλογα με τη θέση τους σε συνδυασμό με το χρόνο δημιουργίας του αρχικού γηπέδου. Σημειώνουμε ότι ο χρόνος της απαλλοτριώσεως ή της διανοίξεως της οδού δεν ενδιαφέρει (τουλάχιστον ως προς την υπαγωγή των νέων γηπέδων σε κάποια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις κατά παρέκκλιση αρτιότητας) αφού αυτή μπορεί να γίνει και μελλοντικά - ενδιαφέρει μόνο για την εξακρίβωση του ότι μέχρι τότε το αρχικό γήπεδο ήταν άρτιο.
    1 point
  43. Και είναι ξεκάθαρο ότι το διάγραμμα που συνοδεύει κάθε εγγραπτέα πράξη, θα πρέπει να έχει ΚΗΔ (αν είναι συνταγμένο μετά την ανωτέρω ημερομηνία) Αν στην περιοχή σου αντιλαμβάνονται διαφορετικά τους νόμους, δεν φταίνε οι νόμοι.
    1 point
  44. Το πρόβλημα είναι κυρίως στατικό. Το βαρος της επίχωσης στο κτίριο είναι τεράστιο όπως και οι περιμετρικοί τοίχοι αντιστήριξης. Το ΣΑ δεν έχει κανέναν λόγο αρνησης.
    1 point
  45. Τελικά, συνάδελφοι, έθεσα το θέμα στο γραφείο ΝΟΚ του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, και συμφώνησαν μαζί μου. Ενημερώθηκε και ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ, και και η μελέτη μου δεν μεταβάλεται. Το μη προσμετρούμενο στο σ.δ. υπόγειο αναπτύσσεται και κάτω από το ανοικτό κλιμακοστάσιο.
    1 point
  46. Διατομή Α: Ια, Fα Διατομή Β: Ιβ, Fβ Για τη δύναμη Fα: Ι=Ια+Ιβ Για τη δύναμη Fβ: Ι=Ιβ Συνολική μετατόπιση για Fα και Fβ: δ=(Fα/Κ + Fβ/Κβ) όπου Κ=Κα+Κβ=12Ε(Ια+Ιβ)/h^3 (αμφίπακτο μέλος) Κβ= 12Ε(Ιβ)/h^3 (αμφίπακτο μέλος) Πουθενά Steiner
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.