Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      9.028


  2. Decision_Maker

    Decision_Maker

    Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      55


  3. jbosdas

    jbosdas

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      2.555


  4. Faethon11

    Faethon11

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      10.238


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 12/05/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. @albert} Πρώτ' απ' όλα η συμβολαιογράφος δεν έχει καμμία δουλειά να ασχολείται με τον τρόπο τακτοποίησης (πολεοδομικά). Δεύτερον, δεν υπάρχει διαφορετική διαμερισμάτωση. ΔΔ έχουμε όταν αλλάζουν τα περιγράμματα αυτοτελών ιδιοκτησιών σε σύγκριση με της άδειας. Στην προκειμένη περίπτωση, χώρος που δεν προσμετρήθηκε στον ΣΔ μετατράπηκε σε διαμέρισμα. Η υπέρβαση δόμησης ρυθμίστηκε και δεν χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο πέραν αυτού. Ούτε συμβολαιογραφικά (ιδιοκτησιακά) υπάρχει πρόβλημα, γιατί το εμβαδόν του διαμερίσματος προκύπτει από τη ρύθμιση που έγινε.
    6 points
  2. K πολύ τον έχασες κ πολύ είναι κ που το γράφεις, εγώ το αφήνω ως γρίφο στους επόμενους πλέον
    3 points
  3. Ναι, Ε=100τμ Όλα τα τετραγωνικά στους κύριους χώρους και στα σχόλια έγραψα "Το εμβαδόν περιλαμβάνει και την επιφάνεια του φωταγωγού." Είναι η πρώτη φορά που είπα "Δεν θα χάσω τον ύπνο μου για αυτά που έκαναν πριν από 70 χρόνια"
    3 points
  4. Αν είναι έτσι και μπήκαν και οι τοίχοι μέσα τότε δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Και συμφωνώ με τον συν/φο @Decision_Maker πιο πάνω ότι τελικά δεν υπάρχει ΔΔ. Οπότε προχωράς με την δήλωση του 3843 και ενημερώνεις την συμβ/φο να μην μπλέκεται στην δικιά σου δουλειά αναφορικά με το κομμάτι του υπολογισμού των παραβάσεων.
    3 points
  5. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Πολύ σημαντική η βοήθειά σας! Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι όλη η ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση πέφτει πάνω μας...ποια ευθύνη θα μου πείτε..? Ναι οκ... Θα το κάνω κι εγώ έτσι μάλλον, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι είναι λάθος και η τακτοποίηση...αλλά με βαριά καρδιά το κάνω😏να μην πω ψέματα. Α και εννοείται ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα να χάσουμε τον ύπνο μας! Καλή συνέχεια!
    2 points
  6. Δεν υπάρχει Ο.Α και συνεπώς εγκεκριμένα σχέδια όψεων και τομών. Οπότε μόνο κάτοψη αποτύπωσης θα κάνεις. Απόσπασμα από την σχετική απόφαση: ι. Σε περίπτωση που η υφιστάμενη κατάσταση δεν προκύπτει από τα σχέδια που συνοδεύουν τις εκδοθείσες πράξεις, εκπονούνται και υποβάλλονται νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών
    2 points
  7. Αρκεί να έχει πληρωθεί η 1η δόση και αυτό αποδεικνύεται από το τεύχος της δήλωσης και από τη βεβαίωση σύνδεσης με τα δίκτυα του ν. 4495/17, την οποία θα ανεβάσετε στο e-adeies στην αίτηση σύνδεσης με τα δίκτυα. Η διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης για σύνδεση με τα δίκτυα από το e-adeies είναι υποχρεωτική για ΟΛΕΣ τις συνδέσεις με τα δίκτυα πλέον και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από τον μηχανικό που την εκδίδει.
    1 point
  8. Καλημέρα. Μπορείς να φτιάξεις ένα αρχείο στο googlesheet στο οποίο να έχεις στήλες με τα στοιχεία του πελάτη και ότι άλλο θες. Φτιάχνεις μια στήλη με ημερομηνία επίσκεψης, μια στήλη με ημερομηνία επόμενης επίσκεψης(δηλαδή πρόσθετεις ημέρες+το προηγούμενο κελί).φτιάχνεις μια τρίτη στήλη πόσες ημέρες απομένουν από σήμερα(=today- ημνια επόμενης).κάνεις ένα conditional formatting ανάλογα το πότε θες να ενημερώνεται και κάνεις ένα πράσινο όταν είναι οκ ο έλεγχος και να σου βγάζει πράσινο πορτοκαλι soon οταν πλησιαζει και ένα κόκκινο check ότι πρέπει να πας.Κανεις μια στήλη με την τοποθεσία στο googlemaps(codeplus)του πελάτη σου και κάνεις δημιουργία χάρτη βάσει της κατάστασης ελέγχου. Οπότε έχεις μια γεωγραφική κατανομή των πελατών σου και βλέπεις ποιοι είναι οκποιοι θέλουν έλεγχο και σε ποιους πλησιάζει. Διαφορετικά ημερολόγιο/tasks . Επίσης μπορείς να δεις για προγράμματα asset facilities management
    1 point
  9. είχα βρει αυτό -Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να σας βοηθήσει! γραμματοσειρες SHX.docx
    1 point
  10. Εγώ δημιούργησα ένα αντίγραφο της γραμματοσειράς simplex.shx (θα μπορούσε να επιλέξει κανείς οποιαδήποτε άλλη) μέσα στο φάκελο των γραμματοσειρών του προγράμματος (για χρήστες AutoCAD: C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 20xx\Fonts), το μετονόμασα CCS.shx και σταμάτησε να βγάζει την ειδοποίηση.
    1 point
  11. παυλο, αυτη ειναι και η δικη μου γνωμη, το ερωτημα ηταν οτI: ...."δυο δεδομένα, αν παίζουν ρόλο: η κάτοψη αδείας δείχνει αδιαμόρφωτο ενιαίο χώρο, και από ανέγερσης δημιουργήθηκαν διαμερίσματα με χιλιοστά)" Αυτο που τακτοποιουσαμε με τον 3843, αφορουσε ό,τι αλλαγες εγιναν εντος του νομιμου ογκου Συνηθως επροκειτο για αλλαγες χρησης διηρημενων ιδιοκτησιων. Εαν προυπηρχε η συσταση και η τακτοποιηση εγινε για ξεχωριστες ΟΙ, τοτε δεν χρειαζεται τπτ αλλο. Εαν ομως, με τον 3843 τακτοποιηθηκε ενα ολοκληρο υπογειο και μετα εγινε συσταση, τοτε υπαρχει ΔΔ.
    1 point
  12. Το ότι αναφέρεται στο Κτηματολόγιο ως δημοτικός δεν λέει τίποτε Θα πρέπει: 1. Να αποδεικνύεται, από την αλληλουχία των τίτλων, ότι προϋφίσταται του 1923 2. Να φαίνεται στην πιό παλιά α/φ (γύρω στο 1940) που υπάρχει. Μπορείς να κάνεις μια κατ΄αρχήν έρευνα εδώ. Αν διασφαλιστούν αυτά, ελέγχεις αν υπάρχει πρόσφατη (μετά το 2003) άδεια επ αυτού, και βλέπεις τα στοιχεία του φακέλου. Αν δεν έχει αναγνωριστεί, ξεκινάς τη σχετική διαδικασία
    1 point
  13. Πάντως στην υπόθεση του @albert θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρξει και παράβαση διαφορετικής διαμερισμάτωσης, διότι αναφέρει ότι έγινε σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών και δημιουργήθηκαν διαμερίσματα στο- τακτοποιημένο με Ν. 3843/10- υπόγειο, ενώ η άδεια προέβλεπε ενιαίο χώρο.
    1 point
  14. @Φάνης 1} Θα κάνεις υπαγωγή του διαμερίσματος (μόνο) και εκεί θα δηλώσεις τη ΔΔ. Η δήλωση θα αφορά το διαμέρισμα, αλλά η διαφορετική διαμερισμάτωση αναφέρεται στον όροφο, γι’ αυτό πρέπει να φτιάξεις καινούργια κάτοψη ορόφου.
    1 point
  15. Η υποχρέωση αυτή (με την έννοια ότι τα αποτελέσματα θα ακολουθούν τους τίτλους ιδιοκτησίας) καταργήθηκε με τον Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος 2016. Από την άλλη ο Κανονισμός απαιτεί διαφορετικό αριθμό δοκιμίων , αν το εργοστάσιο προμήθειας δεν έχει την κατάλληλη πιστοποίηση (βλ. αναλυτικότερα τον ΚΤΣ 2016 "σκυρόδεμα με πιστοποίηση ελέγχου παραγωγής")) ή αν έχει . Σε κάθε περίπτωση ο κανονισμός είναι υποχρεωτικά εφαρμόσιμος ,μόνο που με τον του 2016 αφαιρέθηκε η υποχρέωση να ακολουθεί τους τίτλους ιδιοκτησίας (πράγμα που και αυτό είχε αμφισβητηθεί ως προς την υποχρεωτικότητα του από Συμβολαιογράφους) . Αν δεν πάρεις δοκίμια και ο ιδιοκτήτης αμφισβητήσει την ποιότητα τότε θα πας υποχρεωτικά με την (πολύ επίπονη) διαδικασία του ΚΤΣ (καρότα κ.λ.π βλ. &Γ2). Όμως η νομιμότητα της οικοδομικής αδείας δεν αναιρείται.
    1 point
  16. Δεν γίνεται έλεγχος φύτευσης σε υφιστάμενο νόμιμο κτίριο, εκτός αν γίνεται προσθήκη ή επέκταση.
    1 point
  17. Το έχουμε ξαναπεί Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι άρτιο (κατ' εξαίρεση) και οικοδομήσιμο (εφόσον έχει τις απαραίτητες διαστάσεις) Σύμφωνα με την απόφαση του στε, δεν οικοδομείται Άρα, ποιός ποντάρει σε κουτσό (προς το παρόν) άλογο? Ακόμη και βεβαίωση (περί οικοδομησιμότητας) να πάρεις από ΥΔΟΜ, τίποτε δεν αποκλείει την περίπτωση να μη δεχτούν να εκδόσουν άδεια μεταγενέστερα Επί πλέον, έχεις και τον ύφαλο των πιθανών αρχαιολογικών ευρημάτων Συνεπώς, έχεις δύο επιλογές - Είτε δεν προχωράς - Είτε, αν συντάξεις το διάγραμμα, θα πρέπει να προστατευτείς κατάλληλα ενσωματώνοντας σε αυτό τις επιφυλάξεις τόσο για την απόφαση του στε, όσο και για πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα που θα δεσμεύσουν εσαεί το γήπεδο. Ακόμη καλύτερα, αν υπογράψει, επί του διαγράμματος, ο αγοραστής ότι έχει λάβει γνώση των ανωτέρω συμπλ. Υπάρχει και τρίτη εκδοχή: Εάν ο δρόμος προϋφίσταται του 1923, να εκδοθεί διπαιστωτική πράξη περί αυτού, οπότε το πρόβλημα λύνεται. Αυτό, όμως, απαιτεί χρόνο
    1 point
  18. Προφανως δεν ειναι ολα τα "χωραφια" για χτισιμο... Αλλά, το ειπα πιο πανω πώς θα υπολογισθεί η ΑΑΓΗΣ....;;;; σαν χωραφι με 1 ευρω το τμ ή σαν χωραφι που χτιζει αρα θα παει με πολλαπλασια αξια https://www.minfin.gr/documents/31361/465101/AA_GHS.pdf/91eb1247-2981-42d8-8acb-bc48c1830912
    1 point
  19. Το εμβαδόν του διαμερίσματος σήμερα είναι όσο και ήταν τότε. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να αναγραφεί σε συμβόλαιο το σωστό εμβαδόν και όχι αυτό μαζί με την φωταγωγό. Ο/η συμβολαιογράφος σας πετάει το μπαλάκι και εσείς σκέφτεστε, κατ' εμέ, λάθος τρόπο επίλυσης του προβλήματος, ενός νομικού και όχι πολεοδομικού προβλήματος, αφού αυτό που σκέφτεστε να δηλώσετε δεν είναι αληθές.... Σε αντίστοιχη περίπτωση, στην ΗΤΚ έγραψα το εμβαδόν μαζί με τον φωταγωγό (και το αναφέρω στα σχόλιο και στην τεχνική περιγραφή)._ Έτσι το έκαναν τότε, έτσι το έκανα και εγώ. Θα έρθω εγώ μετά από 70 χρόνια να ισχυριστώ ότι έκαναν λάθος?
    1 point
  20. @Roukat Πώς γίνεται να υπάρχει αυθαιρεσία σε κτίριο χωρίς οικοδομική άδεια που κατασκευάστηκε πριν το 1955; Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο (ούτε καν θεωρητικά), αφού όπως και να είχε κατασκευαστεί η οικοδομή είναι νομίμως υφιστάμενη.
    1 point
  21. @Paul_Mix Εξαρτάται από το είδος της εργασίας μικρής κλίμακας. Το χωρίο που παρέθεσες είναι από την Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461/2018 που, όμως, αντικαταστάθηκε από την Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174/2020. Οπότε, αυτό που ισχύει είναι:
    1 point
  22. Δεν υπάρχει ειδικότητα "μηχανολόγοι Η/Μ". Υπάρχουν Μηχανολόγοι Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. Δύο διαφορετικές σχολές.
    1 point
  23. Γενικά υπάρχουν χιλιάδες σελίδες για όλα αυτά... Κανόνας χρυσός που κάνω χρήση εγώ είναι πάντα μα πάντα το αναλαμβάνει και το φροντίζει και δίνει οδηγίες και ότι χρειαστεί οι αρμόδιοι συνάδερφοι για αυτά με ειδικότητα Μηχανολόγοι Η/Μ
    1 point
  24. Σωστό είναι αυτό που είπε η συμβολαιογράφος. Σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτείτο τακτοποίηση της αυθαιρεσίας χωρίς να ακολουθήσει τροποποίηση, αφού στη σύσταση περιλαμβάνεται (λανθασμένα) η επιφάνεια του φωταγωγού στο διαμέρισμα. Αναμενόμενη (και σωστή) ήταν η απάντηση για την τροποποίηση. Γι' αυτό σου έγραψα εχθές ότι το κυρίως θέμα που πρέπει να σε απασχολεί είναι η αφαίρεση του φωταγωγού από το εμβαδόν και η τροποποίηση της σύστασης. Ο μηχανικός έκανε λάθος συνυπολογίζοντας το εμβαδόν του φωταγωγού στο διαμέρισμα. Για την κατάρτιση του πίνακα συνιδιοκτησίας δεν μας ενδιαφέρει τι προσμετράται στον ΣΔ και τι όχι. Η τιμή του εμβαδού αλλάζει μόνο με τροποποίηση, παρά το προφανές λάθος στον πίνακα.
    1 point
  25. Σωστά, η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν περιλαμβάνει τοπογραφικό. Σωστά, δεν υπάρχει τίποτα προς τακτοποίηση. Ναι. Το εμβαδόν είναι χωρίς το φωταγωγό (και για την ταυτότητα και για το Ε9). Καλύτερα, όμως, να εξηγήσεις στον συμβολαιογράφο τι συμβαίνει (πριν τη σύνταξη της ΗΤ), ώστε να σου πει πώς θα περιγράψει στο νέο συμβόλαιο το διαμέρισμα (και αν χρειάζεται τροποποίηση της σύστασης).
    1 point
  26. @stelios.k---Η διαφορετική διαμερισμάτωση αφορά ορόφους που έχουν αυτοτελείς ιδιοκτησίες. Το παρακολούθημα δεν είναι τμήμα της ιδιοκτησίας που έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης του. Εάν η αποθήκη δεν έχει χιλιοστά (δηλαδή είναι παρακολούθημα), δεν υπάρχει δ.δ.
    1 point
  27. ΔΔιαμερισμάτωση = παρ8 αρθ 100 = κουτάκι
    1 point
  28. @janna γίνεται υπαγωγή του κτιρίου με μία δήλωση. Οι λοιπές παραβάσεις υπολογίζονται συνολικά, δηλαδή έχεις έναν αναλυτικό προϋπολογισμό για όλα.
    1 point
  29. Υπάρχει μία και μόνο ρημάδα διάταξη που μιλάει για ΔΔ σε κοινόχρηστους. Υπάρχει η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Αλλά όχι, η δική σου άποψη είναι η πραγματική γνώση και οι άλλοι είναι τεμπέληδες και άσχετοι. Τώρα τι να σχολιάσω σε αυτό; Καλό βράδυ.
    1 point
  30. Από που κι ως που τα κοινόχρηστα με τον ΓΟΚ του 85 δεν μετράνε στην δόμηση κύριε νομικέ μου; Τι είναι αυτά που λες; Η Μπακλατσή δεν είναι εγκυκλιάρχης. Κι εγώ μπορώ να κάνω site και να λέω ό,τι μου κατέβει. Μόνος σου το λες: αν οι κοινόχρηστοι μετράνε στην δόμηση είναι ΔΔ. Που διαφωνούμε δεν καταλαβαίνω. Οκ συνάδελφε. Καλή τη πίστη συνεχίζω την συζήτηση. Με ποιον τρόπο η διαμερισμάτωση παραβιάζει τα παραπάνω; Η απάντηση είναι με κανέναν. Ο νόμος κι οι επίσημες ερμηνείες τους μιλάνε για ΔΔ σε κοινόχρηστους. Διαφωνούμε κάπου; Οφείλει να το εφαρμόσει ο κάθε μηχανικός ως διαμερισμάτωση. Αυτό λέει ο νόμος. Εδώ δεν διαφωνούμε με την ερμηνεία του νόμου, η οποία ξαναλέω ξεκάθαρα μιλάει για διαμερισμάτωση κοινοχρήστων. Εσύ δεν εφαρμόζεις τον νόμο γιατί πριν την εγκύκλιο τον εφάρμοζες όπως έκρινες και καλά έκανες. Και το δέχομαι αυτό που έκανες. Εσύ επιμένεις όμως. Δεν έγινε και κάτι που το κατάλαβες λάθος. Δέξου το και προχώρα. Και καμία άδεια δεν θα θιχτεί από αυτήν την ανοησία. Είτε έτσι είτε αλλιώς. Σχετικά με τις άδειες. Πως μπορεί πιστεύεις μία οικοδομική άδεια 30 ή 40 χρόνων πριν να τιναχτεί στον αέρα; Προφανώς με κανέναν τρόπο. Δυστυχώς αυτό που κάνεις είναι να κινδυνολογείς ανέφελα (όπως άλλωστε συνηθίζεται σε αυτό το forum) για να υποστηρίξεις την πεποίθησή σου, η οποία καταρρίφθηκε μέσω της εγκυκλίου. Και το ξαναλέω είτε έτσι είτε αλλιώς είναι αποδεκτό στα ματάκια μου. Λυπηθείτε μας ρε μέντορες.
    1 point
  31. Πριν την εγκύκλιο δεκτή κάθε διαφωνία. Άποψη μου πως είτε έτσι είτε αλλιώς ήταν σωστό αφού θεραπεύεται η αυθαιρεσία. Μετά την εγκύκλιο, η οποία μιλάει ξεκάθαρα για διαμερισμάτωση σε κοινόχρηστους χώρους, και ξαναλέω ξεκάθαρα, εάν κάτι είναι λάθος είναι το ΥΔ. Προσωπικά οποιαδήποτε αντιμετώπιση του θέματος την θεωρώ σωστή, ακόμα και ως λοιπή παράβαση. Ακόμα και πριν την εγκύκλιο είναι άτοπο το ΥΔ καθώς χρεώνεις ως αυθαίρετη επιφάνεια κάτι που δεν είναι αυθαίρετη επιφάνεια, αλλά πολλές φορές βόλευε καθότι μείωνε το πρόστιμο, αλλά οκ. ΥΓ1 Ο νόμος ερμηνεύτηκε από το υπουργείο. Οποιαδήποτε προηγούμενη προσωπική πεποίθηση εντός του θολού πλαισίου του νόμου τίθεται στην άκρη αν και εθιμικά οφείλει να θεωρείται αποδεκτή από όλους μας. ΥΓ2 Μου κάνει εντύπωση πως πολλοί ακόμα και τώρα μετά την σαφέστατη εγκύκλιο επιμένουν πως το ΥΔ είναι το σωστό. Δεν είναι κακό να πεις "οκ, το κατάλαβα αλλιώς". Δεν έγινε και κάτι. Και ούτε καν λάθος δεν είναι που κατανοήθηκε διαφορετικά. Αλλά το να επιμένει κάποιος πως οι άλλοι είναι λάθος στερείται λογικής. ΥΓ3 Αν τα περί απειλών αναφέρονται σε εμένα, απολογούμαι εάν έδωσα αυτήν την εντύπωση. Σχολίασα τη συμπεριφορά ενός συναδέλφου όπως αυτή περιεγράφηκε σε ένα ποστ, τον οποίον και προφανώς δεν γνωρίζω, η οποία κατ' εμέ ήταν αντισυναδελφική, αντιδεοντολογική και απαράδεκτη, για το συγκεκριμένο θέμα πάντα. Δηλαδή, αν έπεφτε μία σχετική τακτοποίηση στα δικά μου τα χέρια οπού το ΥΔ το θεωρώ ΔΔ τι θα έπρεπε να κάνω? Να σε βάλω να την ξανακάνεις όπως θεωρώ εγώ; Αν είναι δυνατόν. Σεβασμός στον συνάδελφο ακόμα και αν διαφωνούμε πλήρως. Δεν επιτρέπεται να εκθέτουμε ο ένας τον άλλο. Η διαμερισμάτωση, η οποία πολεοδομικά δεν έχει ορισμό και νόημα, εμφανίζεται πρώτη φορά στους αυθαιρετονόμους για ένα και μόνο λόγο. Για να μπορέσουν να λυθούν θέματα ιδιοκτησιακής φύσης. Για να μπορέσει να πατήσει κάπου ο συμβολαιογράφος και να διορθώσει τις αμαρτίες των προηγούμενων δεκαετιών. Η διαμερισμάτωση δεν σχετίζεται με το μικρότερο ή μεγαλύτερο αλλά με την αλλαγή του περιγράμματος, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, είτε προς όμορο είτε προς κοινόχρηστο. Για να μπορέσει να γίνει με ενημέρωση και όχι με τακτοποίηση πρέπει να ισχύουν σωρευτικά τα παρακάτω: 1) Να συμφωνεί η ΣΟΙ με την πραγματική κατάσταση και 2) Να έχει γίνει κατά την κατασκευή της οικοδομής. Επιπλέον, η ενημέρωση της άδειας ενδεχομένως να αποτελεί ταλαιπωρία καθώς μπορεί να χρειάζεται ενημέρωση των Η/Μ μελετών, η οποία πολλές φορές είναι ουσιαστικά αδύνατη. Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ που ακούει στο όνομα Αυθαιρετονόμοι, είναι ένα υπέροχο εργαλείο που έχουμε στα χεράκια μας, το οποίο όμως γίνεται βραχνάς αν υπάρχει κατάχρηση, υπερβολή και εμμονή. Συγνώμη για το μακροσκελές της απάντησης αλλά δεν έχει και πολλή δουλειά σήμερα.
    1 point
  32. Τι πάει να πει δεν έγινε δεκτή από τον μηχανικό του αγοραστή; Άρα θα μπορούσε να συμβεί και το ανάποδο. Να μην το δέχεται συνάδελφος ως ΥΔ και να το θέλει ως ΔΔ. Ντροπή στον "συνάδελφο" ο οποίος είναι για το πειθαρχικό, καθώς έχει και άδικο. Τι πάει να πει την γύρισαν πίσω οι συμβολαιογράφοι; Δεν έχουν καμία δουλειά να το κάνουν αυτό και ούτε ξέρουν. Να γυρνάμε και εμείς πίσω συμβόλαια αν δεν συμφωνούμε με το λεκτικό. Κομπλεξισμός λέγεται όλο αυτό. Δυστυχώς στον κλάδο έννοιες όπως συναδελφικότητα, κλαδική συνείδηση και συναδελφική αλληλεγγύη είναι πλήρως απούσες. Δεν πειράζει. Ας συνεχίσουμε να μαλώνουμε αν το ΥΔ έπρεπε να είναι ΔΔ ή το ανάποδο γιατί έτσι στουμπώθηκε στο κομπλεξικό μυαλό κάποιου. Συγχύστηκα πρωί πρωί. Την καλημέρα μου. Όχι. Στην ΔΔ συγκρίνουμε την κάτοψη της άδειας με την πραγματική κατάσταση. Αν δεν συμφωνούν τακτοποίηση ως ΔΔ άσχετα τι λέει η ΣΟΙ. Αν η ΔΔ είναι από την κατασκευή (που κατά κανόνα είναι) ή είναι ίδια σε όλους τους ορόφους ή συμφωνεί με την ΣΟΙ τότε ούτε συναινέσεις ούτε τίποτα. Αν δεν ισχύει ένα από τρία τότε συναινέσεις. Αν δεν υπάρχουν συναινέσεις εφόσον απαιτούνται τότε τακτοποίηση γιοκ και το ακίνητο εγκλωβίζεται. Το ιδιοκτησιακό το λύνουν οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι με τροποποίηση ΣΟΙ κλπ. Εμείς θεραπεύουμε το πολεοδομικό. ΥΓ Εάν η ΔΔ είναι από κατασκευής και η ΣΟΙ συμφωνεί με την πραγματική κατάσταση μπορεί κάλλιστα να πάει και με ενημέρωση αδείας. ΥΓ2 Επαναλαμβάνω, η ρύθμιση αυθαιρέτων δεν λύνει ιδιοκτησιακά ζητήματα ή ζητήματα αστικής φύσης. Απλά καθιστά το ακίνητο νόμιμο πολεοδομικά και τίποτε άλλο, ώστε μετά αν χρειάζεται να μπορούν λυθούν και άλλα ζητήματα.
    1 point
  33. Για το συγκεκριμένο θέμα πάντα... για το πόσα μέλη είναι ενεργά και έχουν άποψη μπορούμε να την κάνουμε αν θες την κουβέντα. Δεν ξέρω πραγματικά, αν υπάρχει η δυνατότητα κάποιας "δημοσκόπησης" στο φόρουμ ώστε να οπτικοποιήσουμε τους ισχυρισμούς μας. Η διαμερισμάτωση του ορόφου αναφέρεται στον όροφο και δεν περιορίζεται στα διαμερίσματα όπως επικαλείσαι με συσταλτική ερμηνεία. Σ' αυτή την περίπτωση θα μιλούσε για διαφορετική διαμερισμάτωση μεταξύ αυτοτελών χώρων. Και έπειτα, έρχεται η εγκύκλιος ερμηνεύοντας πως στην έννοια του "ορόφου" περιλαμβάνονται και τα κοινόχρηστα, με την απαίτηση συναίνεσης του 98.
    1 point
  34. @Pavlos33 τώρα για να λέμε του στραβού το δίκιο, εκεί έξω, η "κρατούσα άποψη" είναι ότι η επέκταση σε ΚΝΧ υπολογίζεται ως ΔΔ (αν έχει προσμετρηθει στον ΣΔ) αφού και η εγκύκλιος το γράφει, και το ΤΕΕ το επικοινωνεί σε όλες τις Ε/Α του, και αντίστοιχα fora την υιοθετούν, αλλά και σε προσωπικές συζητήσεις με αρμόδιους -και έμπειρους αν θες, σε καίριες θεσεις- υπαλλήλους βεβαιώθηκε επανειλημμένως, οπότε δεν αισθάνομαι μόνος όπως λες, ίσα ίσα. Και ακριβώς επειδή μας διαβάζουν και νέοι μηχανικοί θέλω να αναδειχθεί η αντίθετη, η ορθή, και για μενα, άποψη και ευχαριστώ για το βήμα. Φυσικά δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα, το όποιο γνωσιακό μπραντεφερ όταν οι στόχοι της καλειδοσκοπικής αυτής νομοθεσίας είναι η απασχόληση μιας μερίδας επαγγελματιών και ο εισπρακτικός χαρακτήρας της. Και για να κλείσω πάνω στο θεωρητικό πλαισιο, που τελικά είναι η στάχτη στα μάτια του ΣτΕ (βλ4014), θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι λόγω του συνόλου των ΥΔ προκύπτει και η υποχρέωση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος αρθ77 αν θυμάμαι καλά. Άρα στην γενικότερη εικόνα θα πρέπει να αναρωτηθούμε: ποια είναι η συνολική υπέρβαση δόμησης σε επίπεδο δήμου; Τι ανάγκες προκύπτουν από αυτήν; και γιατί τμήμα της δόμησης που έχει ήδη προσμετρηθει στην περιοχή, επαναυπολογιζεται;
    1 point
  35. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του επιστημονικού συμβούλου (γνωστού ως ΤΕΕ) του κράτους, "το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό, όπου δύναται να εκδοθεί" παρά το ότι η υπουργική απόφαση αναφέρει "εφόσον απαιτείται". Εάν στην ΥΑ δεν υπήρχε η επίμαχη φράση, πάλι η οδηγία θα ήταν "το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό, όπου δύναται να εκδοθεί". Είναι δυνατόν ο συντάκτης-νομοθέτης να πρόσθεσε τη φράση "εφόσον απαιτείται" χωρίς κανένα λόγο; Μάλλον όχι. Είναι προφανές ότι κάτι άλλο εννοεί.
    1 point
  36. Καλησπέρα Το ρελέ 100mA είναι περιττό και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση για διαφορική προστασία σε γραμμές που τροφοδοτούν υποπίνακες. Αυτή η τρέλα λύθηκε με νεότερη Υ.Α. Πρέπει να πούμε ότι σε μεγάλες εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικά φορτία όπως υπολογιστές, εκτυπωτικά, κλπ, υπάρχουν σταθερά μόνιμα ρεύματα διαρροής αποδεκτά κατά τα τα πρότυπα που μπορεί να είναι μικρά αλλά αθροιστικά δύναται να ενεργοποιούν τις διατάξεις διαφορικής προστασίας. Γιαυτό και "σπάμε" τα κυκλώματα σε περισσότερους ΔΔΕ 30mA ... Στις αναχωρήσεις υποπινάκων η χρήση 100 ή 300 mA ρελέ είναι άνευ ουσίας. Οχι ότι είναι κακό, αλλά δεν έχει και νόημα.
    1 point
  37. thanks Για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμη ....ποιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να ειπωθεί! (thanks @dimitris GM)
    1 point
  38. Για την γονικη παροχη απαιτειται ΠΕΑ;;; Δεν σε αφηνει το συστημα να προχωρησεις την ΗΤΚ, εάν δεν κανεις καταχωρηση ΠΕΑ;;; "ήρεμα ρωταω"...
    1 point
  39. Το "εφοσον απαιτειται" αποτελει "επεξηγηση" για την ολη διαδικασια...εχει μεν μια ασαφή διατύπωση, αλλά εννοει οτι "θέλει ΠΕΑ, εκτος εαν προκειται για ακινητο ή για πραξη, που δεν απαιτουν έκδοση ΠΕΑ" Οπως δεν απαιτειται ΠΕΑ για τα κατωθι ακινητα, με απειλη ποινης.... μνημεία (τα αρχαία ακίνητα, κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ.4 του ν.3028/2002, όπως ισχύει. Συνεπώς, για κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή για κτίρια που ευρίσκονται εντός χαρακτηρισμένων ιστορικών τόπων ή παραδοσιακών οικισμών απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ, εφόσον τα κτίρια αυτά δεν αποτελούν μνημεία.) κτίρια χρησιμοποιούμενα ως χώροι λατρείας (γνωστής θρησκείας) βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, εργαστήρια (Κτίρια ή κτιριακές μονάδες που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.) προσωρινής χρήσης κτίρια των οποίων η διάρκεια χρήσης δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη (Κτίρια που τοποθετούνται και απομακρύνονται σε λυόμενα μέρη, δεν απαιτούν εκτεταμένη υποδομή και μόνιμη εγκατάσταση συλλογής αποβλήτων. π.χ. container – isobox, τολ κλπ) αποθήκες, κτίρια αγροτικών χρήσεων και αγροτικά κτίρια πλην κατοικιών (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.) χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση οχημάτων ή για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων.) μεμονωμένα κτίρια με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια, ήτοι μικτή επιφάνεια δαπέδων των κλειστών στεγασμένων χώρων του κτιρίου που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κύριας χρήσης του, μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.). Προσοχή: Για κτιριακές μονάδες (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα που είναι μέρος πολυκατοικίας) μικρότερες από 50 τ.μ. απαιτείται ΠΕΑ. Η εξαίρεση αφορά σε αυτοτελή κτίρια μικρότερα από 50 τ.μ. Οπως δεν θα εδινες ΠΕΑ για τα ανω ακινητα, ομοιως δε θέλει και για τις γονικες παροχες, δωρεές, αποδοχές.... Απαιτειται σε μεταβιβασεις, μισθωσεις.
    1 point
  40. Συναδελφε @gamvro, στις γονικές παροχές δεν απαιτείται ΠΕΑ, ανήκει στις εξαιρέσεις.
    1 point
  41. Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/2020 (ΦΕΚ 2998/Β` 20.7.2020) 3.ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ: α. Βάσει των διατάξεων του άρθρου 27 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», ειδικά για την περίπτωση των υφιστάμενων προ της ισχύος του κτιρίων με συγκεκριμένες χρήσεις, που αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 26, παρ. 4 αυτού, επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η πρόβλεψη ανελκυστήρα με τις ελάχιστες εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου 1,00Χ1,25μ, όπως προβλέπει το πρότυπο ΕΛΟΤ: ΕΝ 81-701 για ένα χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου. β. Όταν για λόγους εξασφάλισης προσβασιμότητας (κατακόρυφη κυκλοφορία) απαιτείται η εκ των υστέρων κατασκευή ανελκυστήρα σε υφιστάμενα κτίρια, εξετάζονται: Α) οι διαστάσεις του «φαναριού» του κλιμακοστασίου ως προς τη δυνατότητα τοποθέτησης του ανελκυστήρα εντός αυτού, Β) η δυνατότητα κατασκευής ανελκυστήρα στον ακάλυπτο χώρο ή στην πρασιά υπό την προϋπόθεση ότι η κατασκευή του δεν εμποδίζει τον εξαερισμό/φωτισμό των παρακείμενων χώρων, Γ) η δυνατότητα συνένωσης δύο υφιστάμενων φρεατίων και θαλάμων μικρών διαστάσεων για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου. ..... #Ανελκυστήρας στην πρασιά 2998b_2020.pdf 2998b_2020-ΝΟΜΟΣ.pdf
    1 point
  42. Αυτό ακριβώς που αναφέρει ο @Faethon, αν απαιτείται. Πχ, για μια αποθήκη (πολυκατοικίας ή επιχείρησης), δεν απαιτείται ΠΕΑ, τι σημαίνει οτι δεν εκδοθεί πιστοποιητικό ΗΤΚ? Φυσικά και θα εκδοθεί , απλά ο μηχανικός πρέπει να αναφέρει οτι η συγκεκριμένη χρήση δεν ανήκει στις κατηγορίες έκδοσης ΠΕΑ, συνεπώς δεν απαιτείται έκδοση του. Συνάδελφοι μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό 😃, εκτός των ειδικοτήτων <όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω>, υπάρχουν κι άλλες ειδικότητες μηχανικών που ξέρουν πολύ καλύτερα το κεφάλαιο ΚΕΝΑΚ.
    1 point
  43. @ppanag Ευχαριστώ για την απάντηση. Η ερώτηση μου δεν είχε δυο υποερωτήματα, θεωρώ δεδομένο και γνωστο ότι για την γονική παροχή δεν απαιτείται ΠΕΑ, απλά από τη στιγμή που εχει αποφασιστεί, για την μη οικονομική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στις γονικές παροχές, να μην απαιτείται ΠΕΑ , ποιος ο λόγος να απαιτηθεί στην ΗΤΚ; Δέχομαι ότι η ΗΤΚ έχει μια συγκεκριμένη μορφή για κάθε περίπτωση, αλλά εφόσον υπάρχουν εξαιρέσεις μη απαίτησης ΠΕΑ για αποθηκες κλπ γιατί να μην υπάρχει και η αντίστοιχη εξαίρεση για γονική παροχή; και επίσης δίνεται και η δυνατότητα στην ΗΤΚ εάν και εφόσον ο νέος ιδιόκτητης (τεκνο) να να προβεί σε πώληση , άδεια, ενοικίαση κλπ να μπορεί να κανει τροποποίηση με τα ανάλογα δικαιολογητικά κάθε φορα.. Δηλαδή δεν φτάνει που ο παρέχων γονέας επιβαρύνεται σε σχέση με πριν τα έξοδα για την ΗΤΚ να επιβαρυνθεί και την έκδοση ΠΕΑ; Ποιο ειναι τελικά το ευεργέτημα; Υ.Γ Δεν αντικρούω σε καμια περίπτωση το περιεχόμενο της απάντησης σου απλά προβληματίζομαι γενικά ως προς το σκεπτικό του Νόμου..
    1 point
  44. Όχι δεν απαιτείται έκδοση, αφου η μεταβίβαση γίνεται με γονική παροχή, η οποία ανήκει στις εξαιρέσεις του νόμου Ν. 4122/13
    1 point
  45. Με το «αρχαίο» QGIS 2.14 με τα οποία τα δούλεψα πριν λίγο... unzip σε ένα φάκελο... »»» Επίπεδο »» προσθήκη επιπέδου »»» προσθήκη διανυσματικού επιπέδου ορίζεις σαν τύπο προέλευσης [Φάκελος] ορίζεις στην πηγή-τύπο [OpenFileGDB] και σαν dataset το ξεσυμπιεσμένο folder Αφού τα φορτώσει, βλέπεις ομαδοποίηση ανά περιοχή και φορτώνεις αυτή που θες. Καλημέρα σε όλους, και μπράβο στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο που τα βρήκε πριν τους τοπογράφους... 😇 btw, δεν βλέπω την Σαλαμίνα που έψαχνα, ίσως να μην είναι πλήρες το σετ.
    1 point
  46. @athinabou, με τον ΓΟΚ '73 έγινε υποχρεωτική η εγκατάσταση ανελκυστήρα σε κτίρια με τουλάχιστον τρεις ορόφους πάνω από το ισόγειο. Πριν δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση.
    1 point
  47. -1 points
  48. Ευχαριστώ για την απάντηση. Σε περίπτωση όμως που η τακτοποίηση δεν είναι εφικτή, όπως στην περίπτωση που ανέφερα που δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι η αυθαίρετη κατασκευή πραγματοποιήθηκε έως το 2011, δεν μπορούμε να εκδώσουμε βεβαίωση;
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.