Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      10

    • Περιεχόμενα

      9.028


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      18.926


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      7.383


  4. tettris

    tettris

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.087


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 05/05/2023 in Δημοσιεύσεις

  1. https://news.b2green.gr/16753/εξοικονομώ-2021-επικαιροποίηση-συστάσεων Παράγραφος 4..Αυτό βρήκα εύκαιρο..
    2 points
  2. Δεν απαιτείται. Υπάρχει "ή" διαζευτικό μεταξύ των τεσσάρων απαιτήσεων για την εγγραφή... Άρθρο 3 Διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου 1. Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του Τ.Ε.Ε. (εφεξής αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας τους, συνυποβάλλεται: [α] πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή [β] αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών ή [γ] συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή [δ] συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών. Εκεί που θα πρέπει να εστιάσει κανείς κατά τη γνώμη μου, είναι το άρθρο 3 : 1. Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του Τ.Ε.Ε. (εφεξής αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Αναφέρεται σε ειδικές στατικές μελέτες και όχι γενικά σε στατικές μελέτες (όπως λόγου χάρη η περίπτωση "κα" του 3ου άρθρου του Προεδρικού Διατάγματος).
    2 points
  3. Ντροπή ... καιρός να καταθέσω το μελετητικό μου.
    2 points
  4. Καλησπέρα, αν διαβάσεις την Εγκ.2 για το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι τελικά γίνεται δεκτό και το Ε9, αν και το μπερδεύει με την ταυτόχρονη χορήγηση βεβαίωσης απο την αρμόδια φορ/κη αρχή. Πρακτικά όμως αυτή η βεβαίωση ουδέποτε υπήρχε/ει ως έγγραφο οπότε τελικά καταλήγουμε ότι το Ε9 γίνεται ακόμα δεκτό ως έγγραφο παλαιότητας. Παράλληλα το άρθρο που παρέθεσες αναφέρει και άλλους τρόπους τεκμηρίωσης όπως πχ. παλαιότητα η/μ εγκαταστάσεων οπότε ίσως στην περίπτώσή σου θα μπορούσες να τεκμηριώσεις και με αυτόν τον τρόπο παλαιότητα.
    2 points
  5. Επιτρέψτε μου: Το ίδιο λέτε!😄 (Παρεξήγησες αγαπητέ @ΚΑΝΑ)
    2 points
  6. Και όμως για την ρύθμιση αυτό ακριβώς είναι το απαιτούμενο: αρθ99 στ) Σχέδια ως εξής : ... γγγ) του διαγράμματος κάλυψης, στο οποίο σημειώνεται η θέση και το περίγραμμα της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης και τα πολεοδομικά μεγέθη υπέρβασης, όπως επηρεάζουν τους σχετικούς υπολογισμούς, δδδ) της κάτοψης του ορόφου, στην οποία σημειώνεται η αυθαίρετη κατασκευή για την οποία ζητείται η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος.
    2 points
  7. Καποιος ειχε την ιδεα να ...αναβυθισει τον παληο ευκολο τροπο αναζητησης των ΦΕΚ Τωρα πρεπει να κανεις "εισοδο" και μετα να πας αναζητηση μετα επιλογη μετα να συμπληρωσεις τα αντιστοιχα στοιχεια απο κατω απο το ετος τον αριθμο και το τευχος [σε σχεση με το παληο εχει 3 ή 4 κινησεις παραπανω] "προοδος" υγ πληρωθηκαν για αυτο αμοιβες;;;
    1 point
  8. Υπάρχει κάπου ποιοι είναι οι απαραίτητοι χώροι ώστε να θεωρηθεί κατοικία μια κατασκευή; Προσωπικά νομίζω πως πρέπει να έχει χώρους υγιεινής, κουζίνα και έναν χώρο διαβίωσης. Έτσι λοιπόν σκέφτομαι τα Υ/Δ να τα έχω στο πατάρι. Σκέφτομαι καλά ή όχι;
    1 point
  9. Για να είναι καταργημένη η φύτευση (δεν έγινε ποτέ ουσιαστικά), μάλλον ο χώρος δαπεδοστρώθηκε οπότε η παράβαση ανάγεται σε λοιπή παράβαση αναλυτικού με το πρόβλημα να αφορά το ότι αυτή η παράβαση είναι εντός προκηπίου. Η μόνη εξαίρεση που δίνεται για τις αυθαίρετες κατασκευές εντός προκηπίου αναφέρεται στο τέλος της παραγράφου κατηγορίας 4. "Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από είκοσι (20) εκατοστά". Τα παράλογα κατάργησης της κατηγορίας 5. είναι και αυτά. Μια αυθαιρεσία που δεν θα συντελέσει σε αύξηση πολεοδομικών μεγεθών, να φρενάρει τη δήλωση και το ακίνητο να μην μπορεί να τακτοποιηθεί
    1 point
  10. Ανηκεις εδω: γστ) φύτευση υποχρεωτικής υπαίθριας θέσης στάθμευσης, Δεν εχεις διαφορετικη χωροθετηση, αλλα καταργηση υποχρεωτικης ΘΣΑ. Η "μετακινηση" σε χωρο της πυλωτης, ο οποίος ειναι κοινοχρηστος, εγινε χωρις νομιμο δικαιωμα, αρα ειναι ανευ αποτελεσματος. Η ατυπη "αποδοχη" απο μερους των λοιπων δεν δημιουργει αποκλειστικο δικαιωμα χρησης ούτε μπορει να δηλωθει πουθενα. Θα πρεπει να γινει τροποποιηση ή του κανονισμου ή της συστασης, ωστε να ανηκει νομιμα, αλλως θα παραμεινει σαν "δικαιωμα" που ασκειται μετα απο προφορικη συναινεση.
    1 point
  11. Καλησπέρα, έχω και εγώ μια παρόμοια υπόθεση με μεμονωμένο διαμέρισμα. Τα τεύχη ΣΑΥ ΦΑΥ ορίζουν επίβλεψη για τα ικριώματα, άρα αυτό σημαίνει οτι ο υπεύθυνος μηχανικός θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατά την τοποθέτηση και αποσυναρμολόγηση των ικριωμάτων και μόνο ή και όλων των εργασιών? Κοινώς, αν βγάλω μια ΕΕΔΜΚ που αφορά χρωματισμούς με ικριώματα, θα κάνω επίβλεψη κατά την τοποθέτηση των ικριωμάτων, αλλά αν κατά τη διάρκεια των εργασιών γίνει ατύχημα στα ικριώματα για οποιοδήποτε λόγο, τότε ο μηχανικός που έβγαλε την άδεια θα έχει ευθύνη για αυτό? Με αυτή την έννοια οι προσφορές που θα πρέπει να δίνουμε για κάθε έργο δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την επίβλεψη όλου του έργου και όχι μόνο την έκδοση της ΕΕΔΜΚ?
    1 point
  12. @Ltam Εφόσον ελεγχθεί η πολυκατοικία και είναι νόμιμη έχουν το δικαίωμα να προβούν σε άδεια μικρής κλίμακας για τη σκαλωσιά ορίζοντας υποχρεωτικά έναν επιβλέποντα, όχι υποχρεωτικά αυτόν που εκδίδει την άδεια. Η επίβλεψη είναι υποχρεωτική και αφορά τα μέτρα ασφαλείας για τα ικριώματα. Σε περίπτωση ατυχήματος θα έχετε την πλήρη ευθύνη, όπως θα ίσχυε σε κάθε άλλο έργο που περιλαμβάνει επίβλεψη... Δεν παίζει ρόλο η κλίμακα της άδειας. Ο φάκελος του ΣΑΥ ΦΑΥ αναφέρει και όλη τη σχετική νομοθεσία.
    1 point
  13. @Konstantinos_Civil συμφωνώ με του ανωτέρω, αφού αυτό ζητάει ο νόμος. *** Συμβουλή: Σαν νέος που είσαι θα σου πρότεινα να διαβάζεις πρώτα καλά το νόμο και μετά να ζητάς γνώμες, καθώς καλό είναι να μάθεις να στηρίζεσαι στον εαυτό σου όσο αυτό είναι δυνατό με τις ασάφειες που έχουν οι νόμοι, γιατί ο μόνος υπεύθυνος όταν υπογράφεις είσαι εσύ. Στα downloads υπάρχει ο Ν. 4495/17 πλήρως κωδικοποιημένος (αξία ανεκτίμητη !!!) Να προσθέσω βέβαια ότι στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης με διαγραμμίσεις πάνω σε εγκεκριμένα σχέδια δεν πάει πουθενά... Σύντομα θα χρειαστεί κατόψης αποτύπωσης και μάλιστα εγκεκριμένες/θεωρημένες ... με την ανάλογη χρέωση !!! Οπότε καλό είναι να ενημερώνεται εκ των προτέρων όταν πρόκειται για σοβαρή / επαγγελματική δουλειά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Κάθε δουλειά έχει την ανάλογη αμοιβή !!!
    1 point
  14. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ σα να θυμάμαι να το έχουν αναρτήσει κάπου αυτό, αλλά δε μπορώ να το βρω... Σε κάθε περίπτωση, επειδή με είχε απασχολήσει και εμένα για περίπτωση πελάτη στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ, είχα στείλει σχετικό ερώτημα στο Helpdesk και παραθέτω την απάντηση:
    1 point
  15. Το ΑΦΜ του σύμβουλου, εάν είναι συνεργάτης της Eurobank, ώστε να γνωρίζει η τράπεζα από ποιον συνεργάτη της ήρθε ο πελάτης.
    1 point
  16. Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος πως έχουν χεσμένο τον "πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο" και το μόνο που ενδιαφέρει είναι τα μπικικίνια για την "τσέπη" (το λέω όμορφα) των οργανωτών του προγράμματος κ.λπ.; Καληνύχτα...
    1 point
  17. Εγώ πάντως θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΤΕΕ-Υπουργείο, που για μια ακόμα φορά πέταξαν εκτός τους πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικός, θεωρώντας τους ανάξιους να κάνουν έναν πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο
    1 point
  18. γη) οικίσκοι που καλύπτουν αντλητικές εγκαταστάσεις, εφόσον έχουν τις συγκεκριμένες διαστάσεις που ορίζει το π.δ. της 24ης.5.1985 (Δ270). Για την εν λόγω περίπτωση δεν απαιτείται καταβολή παραβόλου Στην κατηγορία 3 δηλώνεται ο οικίσμος, όχι η γεώτρηση γενικώς. Η "νομιμοποίηση" γεώτρησης είναι ΄αλλη διαδικασία η οποία δεν αφορά το ν. 4495. Το θέμα δικαιωμάτων χρήσης νερού θα το διερευνήσεις από το συμβόλαιο του ιδιοκτήτη. Λογικά κάπου θα αναφέρεται ότι θα έχουν και τα όμορα κτήματα δικαίωμα χρήσης νερού.
    1 point
  19. Έχεις δίκιο, το πρόσεξα καλύτερα το διαζευκτικό. Εικάζω ότι με την φράση "ειδικών στατικών μελετών" εννοούν ειδικές θεμελιώσεις, κελυφωτές κατασκευές προεντεταμένου σκυροδέματος, μεταλλικές κατασκευές, ξύλινες κατασκευές στις οποίες η ειδικότητά μας έχει το επαγγελματικό δικαίωμα και το θέτουν για να μην υπάρξει παρερμηνεία για το δικαίωμα συμμετοχής άλλων ειδικοτήτων μηχανικών. Για παράδειγμα στο ίδιο ΠΔ του 2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα αρχιτεκτόνων αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι "κβ. "Εκπόνηση Στατικών μελετών πλην των ειδικών κα-τασκευών: ειδικές θεμελιώσεις, κελυφωτές κατασκευές προεντεταμένου σκυροδέματος, μεταλλικές κατασκευές, ξύλινες κατασκευές" Πάντως, συνεχίζω να θεωρώ ότι θα πρέπει να φύγει εκτός κάθε περιορισμός συμμετοχής σε ότι αφορά εμπειρία . Τα σεμινάρια που θα γίνουν αρκούν για να βγουν ομάδες πολιτικών μηχανικών και να κάνουν πρωτοβάθμιο έλεγχο. Αν δεν κάνω λάθος, το ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ στις υπαγωγές αυθαιρέτων του ν. 4178/13, είχε στηριχθεί σε παλαιότερο δελτίο ελέγχου του ΟΑΣΠ;
    1 point
  20. Δεν υπάρχει χρονική διάρκεια διότι η βεβαίωση αυτή δεν αφορά βεβαίωση νομιμότητας, αλλά βεβαίωση ότι δεν απαιτούνται εγκρίσεις από φορείς για τις συγκεκριμένες εργασίες του άρθρου 30 (εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση Ο.Α ή ΕΕΔΜΚ).
    1 point
  21. Σε μία υπό "θετικό" πρίσμα ανάγνωση πάντως προσωπικά αυτό καταλαβαίνω: Ότι σημασία έχει να δηλώνεται στο Ε9 ανεξάρτητα από το αν έχει προσδιοριστεί ο αναλογούν φόρος (ΕΝΦΙΑ). Αρκεί δηλ σαν φορολογικό έγγραφο μόνο το Ε9, χωρίς να συνοδεύεται από τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ (εξαιρείται δηλ το εκκαθαριστικό που λέει ο Παύλος). Τώρα για ποιόν λόγο μπορεί να το επισημαίνει ο συντάκτης δεν το έχω ψάξει. Σε μία πρόχειρη σκέψη, ίσως γιατί θέλει να τονίσει ότι δεν απαιτείται ο προσδιορισμός του φόρου για την αυθαίρετη κατασκευή, η εκκαθάριση, ο αναδρομικός φόρος κλπ, παρά μόνο η δήλωση στο Ε9, ώστε να μπορεί να προχωρήσει πιο άμεσα η υπαγωγή.
    1 point
  22. Καλησπέρα Άκη & @Alejandro_92 Πραγματικά το θέμα με τις ερμηνείες φορολογικών εγγράφων το έχουν ..."τερματίσει". Η εγκύκλιος 2 Ν. 4495, γνωστή για τον "πολιτικά ύποπτο" χρόνο έκδοσής της και τις πολλές ανακρίβειές της, αναφέρει τα εξής: Στην παρ.1 ορίζεται ότι η απόδειξη του χρόνου ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής γίνεται με την υποβολή σχετικής αεροφωτογραφίας ή άλλου δημοσίου εγγράφου. Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση. Στις περιπτώσεις β) και γ) της παρ.1 για τις οποίες η διαπίστωση της αυθαιρεσίας καθίσταται δυσχερής με τη χρήση αεροφωτογραφιών, αυτή αποδεικνύεται είτε με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, είτε από τον τρόπο κατασκευής και σύνδεσης με τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, είτε λαμβάνεται ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Ειδικότερα : α) σε περίπτωση νομίμου κτιρίου με αυθαίρετη υπόγεια στάθμη, ο χρόνος κατασκευής του υπογείου καθώς και της κύριας ή βοηθητικής χρήσης αυτού, τεκμαίρεται από το χρόνο ανέγερσης του νομίμου κτιρίου λόγω του ενιαίου φέροντα οργανισμού. β) στην περίπτωση υπέρβασης δόμησης με μετατροπή χώρων βοηθητικής χρήσης σε χώρους κύριας χρήσης, σε κτίρια με οικοδομική άδεια για τα οποία η μετατροπή δεν αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, λαμβάνεται ως χρόνος εγκατάστασης της κύριας χρήσης ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου, ανεξάρτητα τυχόν λειτουργικής σύνδεσής του με υπερκείμενους ορόφους, άλλως η 1.1.2004. Για τις περιπτώσεις ηλεκτροδότησης πριν από τη θεσμοθέτηση της θεώρησης της οικοδομικής άδειας από την Υ.ΔΟΜ, αντί του χρόνου θεώρησης της αδείας, λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής αίτησης ηλεκτροδότησης στον αρμόδιο φορέα. Στην Τεχνική Έκθεση που υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα απαιτείται σχετική αιτιολόγηση, με ευθύνη του ιδιοκτήτη και μέριμνα του μηχανικού. Τα παραπάνω έχουν ανάλογη εφαρμογή σε οποιαδήποτε περίπτωση που η αυθαίρετη κατασκευή Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Άκης (το είχαμε συζητήσει και δημόσια στο φόρουμ) αυτή η βεβαίωση της φορολογικής αρχής, μάλλον αποτελεί βεβαίωση "φάντασμα" αφού δεν εκδίδεται τέτοια βεβαίωση. Προφανώς κάποιοι συντάξαντες το κείμενο της εγκυκλίου είχαν παραμείνει σε άλλες-περασμένες-δεκαετίες προ ψηφιοποίησης και προ taxisnet. Τώρα, η προσθήκη που έγινε στο άρθρο 87 χρήζει μαντικής ικανότητας και δείχνει την προχειρότητα και την-πολλές φορές- ασχετοσύνη όσων συντάσσουν τεχνικά κείμενα που εμπεριέχονται σε νόμους. Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών 1. Η απόδειξη του χρόνου ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής γίνεται με την υποβολή σχετικής αεροφωτογραφίας. Αν δεν προκύπτει με βεβαιότητα ο χρόνος εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή της εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης από την αεροφωτογραφία, για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής : α) ο χρόνος της αλλαγής χρήσης από κύρια χρήση σε άλλη κύρια αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, εξαιρουµένης της δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων/Πράξης Προσδιορισμού Φόρου, που προκύπτει από τη μηχανογραφική σύνθεση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), στο οποίο εμφαίνονται το ακίνητο και η χρήση όπως περιγράφονται κατά την υπαγωγή, Να δούμε λίγο τους σωστούς ορισμούς σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο taxinet. όπου Ε9 : Βεβαίωση δηλωθείσας περουσιακής κατάστασης όπως έχει δηλωθεί την 1/1/202.... και έχουμε και την Πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου Ν. 4223/2013 , το γνωστό μας εκκαθαριστικό το όπου με πράξη τελευταίας εκκαθάρισης προκύπτει ο τρέχων ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο. Επειδή πήγαν να το παίξουν και πονηροί, η τροποποίηση του νόμου δεν αναφέρει "Βεβαίωση δηλωθείσας περουσιακής κατάστασης όπως έχει δηλωθεί την 1/1/202... ", αλλά δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων/Πράξης Προσδιορισμού Φόρου, που προκύπτει από τη μηχανογραφική σύνθεση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), όπου με κάποια περεταίρω ερμηνεία μπορούμε να πούμε ότι εννοούν την Πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου Ν. 4223/2013. Άρα, τo E9 παραμένει το ισχυρό "χαρτί" (το οποίο έχουμε τονίσει ότι δεν το χρησιμοποιούμε άκριτα, παρά συνδυαστικά με άλλες ισχυρές ενδείξεις-αν όχι αποδείξεις- παλαιότητας). και προς επίρρωση της προχειρότητας με την οποία συντάσσονται οι νόμοι και οι τροποποιήσεις, βλέπουμε ότι στο άρθρο 99 μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών αναφέρεται ότι: γ) Τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9 στην οποία αναφέρεται το ακίνητο, όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση, ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί επί του εντύπου οι αυθαίρετες κατασκευές (συνεπώς, θα μπορούσαν και να έχουν δηλωθεί, απλώς δεν καθίσταται υποχρεωτικό). και η εγκ. 2 ν. 4495 αναφέρει για το άρθρο 99: Ο ιδιοκτήτης στην υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 δηλώνει την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης σε αυτό κατά το άρθρο 97 του ν.4495/17.
    1 point
  23. Ναι έχεις πολύ δίκαιο- δεν πρόσεξα την παράθεσή του στον ερωτώντα!
    1 point
  24. Έτσι και αλλιώς, ακόμη και νέα κάτοψη να συντάξεις, σε κάθε περίπτωση, πρέπει δίπλα της, να επισυνάψεις και αυτήν της εγκεκριμένης της Ο.Α. Επιπλέον σ' αυτή την περίπτωση στη νέα κάτοψη ή πρέπει να κυκλώσεις τις διαφορές-αυθαιρεσίες, (που θυμίζει λίγο το παιχνίδι βρες τις 7 διαφορές), ή πρέπει να τις επισημάνεις με διχρωμία. Οπότε πολλοί συνάδελφοι, αντί να κάνουν τα παραπάνω, επισημαίνουν τις διαφορές, απευθείας στην εγκεκριμένη κάτοψη, που είναι κάτι, που κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι λάθος! Εσύ ενήργησε κατά την κρίση σου
    1 point
  25. Στην δήλωση θα αναφερθεί ο ένας ιδιοκτήτης με το ποσοστό του (100%) Εγώ θα έβαζα ΔΔ και όχι ΚΑΤ3
    1 point
  26. Να θυμίσω (αν δεν χάσαμε την μπάλα με όλες τις αλλαγές) ότι τα Διαγράμματα Κάλυψης του 2001 δεν περιελάμβαναν και τις "σχηματικές" όψεις ..... που μπήκαν στα Διαγράμματα Δόμησης.
    1 point
  27. Η νομοθετική διάταξη είναι το άρθρο 99 (δεύτερη παράγραφος) του ν 4495: Σε περίπτωση που επιλεγεί η δεύτερη δυνατότητα (των ξεχωριστών δηλώσεων), οι αιτήσεις υπαγωγής πρέπει να αφορούν αντικείμενα μεταβίβασης (αυτοτελείς ιδιόκτητους χώρους). Τα κοινόχρηστα δεν είναι αυτοτελείς χώροι οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί ξεχωριστή δήλωση γι' αυτά. Επίσημο–ξεκάθαρο–απλούστατο.
    1 point
  28. Θα βγάλεις μία ΕΕΔΜΚ για το α) και το β). Μετά προχωράς στην τροποποίηση της σύστασης.
    1 point
  29. Καλημέρα. Η Ζώνη Συμβατότητας Σχήματος δεν έχει θεσμοθετηθεί και από μόνη της δεν γεννά την ανάγκη Δ.Γ.Μ. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον τοπογράφο αν η αποτύπωσή του αποδίδει οικόπεδο εντός αποδεκτής απόκλισης εμβαδού, σύμφωνα με την αναγραφόμενη ανοχή στο κτηματογραφικό διάγραμμα. Η ύπαρξη εμβαδού εκτός αποδεκτής απόκλισης, γεννά στην επόμενη συμβολαιογραφική πράξη την ανάγκη για Δ.Γ.Μ. στο λειτουργούν κτηματολόγιο. Σε ότι αφορά την άδεια, οι ΥΔΟΜ επίσης ελέγχουν αν το αναγραφόμενο εμβαδό στα διαγράμματα αδείας είναι εντός απόκλισης 5% σε σχέση με τον τίτλο (για οικόπεδα). Αν μάλιστα έχει γίνει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα μετά το 2013 και έχει επισυναφθεί σε τίτλο ή άδεια, τότε για κάποιες ΥΔΟΜ δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα διαφοροποίησης από εκείνο το διάγραμμα, εκτός αν διορθωθεί ο τίτλος.
    1 point
  30. Οι Τ.Ο. δεν είναι νόμος. Αποτελούν υπουργική απόφαση. Εφόσον άλλαξε ο νόμος από αυτόν που ίσχυε όταν βγήκε η υπουργική απόφαση, οι νεότερες διατάξεις του νόμου υπερισχύουν των διατάξεων των υπουργικών αποφάσεων. Συνεπώς ισχύει ο νόμος και όχι οι Τ.Ο.
    1 point
  31. Κατανοητό ότι προσπαθείς να μάθεις (όπως όλοι μας εξάλλου) και θέλει επιμονή πολλές φορές για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι συμπέρασμα δεν υπάρχει. Πριν με κατηγορήσεις ως «Πυθία», να δικαιολογηθώ λέγοντας ότι δυστυχώς έτσι είναι με τον νόμο της τακτοποίησης (και όχι νομιμοποίησης) των αυθαιρέτων και ειδικά στην επιλογή κατηγορίας. Προσωπικά, ως προς το ποιες επιφάνειες προσμετρούνται στην επιλογή κατηγορίας, ακολουθώ με όποια επιφύλαξη τις οδηγίες της εγκυκλίου, σύμφωνα με τις οποίες προσμετρούνται όλες οι επιφάνειες κλειστών χώρων που αυξάνουν τον συντελεστή δόμησης. Δηλ αυθαίρετος υπόγειος βοηθητικός χώρος δεν θα προσμετρήσει. Άλλοι συνάδελφοι θα πουν ότι οι εγκύκλιοι ειδικά όταν διαστέλουν τα γραφόμενα του νόμου είναι επισφαλείς, γι' αυτό και είναι λογικό το ότι Πάντως, αν τυχόν η εγκύκλιος έχει βάση στο σημείο αυτό τότε η παραπάνω διάταξη, δηλ η θα μπορούσε να διευκρινίζει ότι ακόμα και (αυθαίρετοι) χώροι που αυξάνουν τον συντελεστή δόμησης, αν τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν προσμετρούνται στην επιλογή κατηγορίας.
    1 point
  32. σ αυτό καμία αντίρρηση φίλε.... Και κανένας νόμος δεν μπορεί να υποχρεώσει τον Μηχανικό να σχεδιάσει και κατασκευάσει κτήριο ετοιμόρροπο ή να γέρνει σαν τον πύργο της Πίζας.... Μόνο που οι επιλογές το τι κουμπί θα επιλέξουμε για υπολογισμό προστίμου ή μη δεν αφορά την τέχνη και την επιστήμη του Μηχανικού αλλά είναι διοικητικές αποφάσεις υπολογισμού προστίμων
    1 point
  33. Παυλάκο…. Καμία αντίρρηση….. Αλλά η σειρά βαρύτητας όταν κι αν βρεθείς σε Δικαστήριο ή σε ΣΥ ΠΟΘΑ ή κάτι ανάλογο είναι Τι λέει 1. Ο Νόμος 2. Η Εγκύκλιος 3. Ερμηνευτικά επίσημα επιμελητηρίου ή συλλογικών οργάνων 4. Τι είπαν με ισχυρά επιχειρήματα έμπιστοι σε εμένα και εσένα Μηχανικοί – Δικηγόροι σε Φόρουμ ή όπου αλλού θες Στο δια ταύτα Ναι είδα και εγώ στην Εγκύκλιο και έχει πολλές άρες μάρες ….. ε και λοιπόν? Την έχουν ακόμα σε ισχύ. Εγώ έχω σχεδόν δεδομένο στην συγκεκριμένη υπαγωγή που είχα ως παράδειγμα για το ερώτημα για λόγους ειδικούς θα περάσει από δικαστικές περιπέτειες για κόντρες όμορων που υπάρχουν. Το πιο πιθανό μέχρι να βρω κάτι επίσημο να το γράφει, θα ενημερώσω και την ιδιοκτησία ότι ενδεχόμενα δεν είναι αναγκαίο να μπει + το Διαμερισμάτωση στον υπολογισμό του προστίμου αλλά θα πρέπει να πείσουμε την όποια αρχή πάει (ΣΥΠΟΘΑ, Δικαστήρια) ότι μια εγκύκλιος του κράτους γράφει άρες μάρες κουκουνάρες….. Οπότε συνιστώ έντονα να μπει και η Διαμερισμάτωση για να μη πρέπει να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες…. Ελπίζω να έγινα κατανοητός…. Εσύ θα έκανες κάτι διαφορετικό έχοντας δεδομένο ότι ο «αντίπαλος» θα ψάχνει το «οτιδήποτε» ….. και το κάθε παραθυράκι νόμου, εγκυκλίου κλπ. κλπ.…. Υ.Γ. Και το "δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε εγκύκλιο" είναι τεράστια κουβέντα και εγώ προσωπικά δεν θα την έλεγα χωρίς να συμβουλευόμουν τον δικηγόρο μου, ειδικά αν πρέπει να το υποστηρίξω σε Δικαστήριο.
    1 point
  34. 99% κατοχυρώθηκε ..... (και φυσικά το +390€ πάει ανά όροφο) άρα στην περίπτωση μου + 2 Χ 390€)
    1 point
  35. Όντως, επιβεβαιώνω ότι, αν πληκτρολογήσει κανείς τις συντεταγμένες από τα αποσπάσματα του gov.gr, υπάρχουν μικροδιαφορές σε σχέση με τα πολύγωνα του επίσημου κτηματογραφικού διαγράμματος (που ανακτώνται σε ψηφιακή μορφή, με τον 16ψηφιο κωδικό). Και εγώ, σε απλά τοπογραφικά διαγράμματα, δεν βάζω πολύγωνο pst_KAEK. Σε Δ.Γ.Μ. όμως είναι φυσικά απαραίτητο, και εκεί πρέπει να μπει το επίσημο πολύγωνο από το κτηματογραφικό διάγραμμα. Να σας πω εδώ το εξής που κάνω, σε περιπτώσεις που για κάποιο λόγο θέλω να παραδώσω ένα ΔΓΜ και δεν έχει έρθει ακόμα στα χέρια μου από τον πελάτη το διάγραμμα με τις συντεταγμένες: κάνω μία δοκιμαστική υποβολή διαγράμματος με ένα πολύγωνο που περικλείει όλη την περιοχή που με αφορά, και μέσω της αναφοράς εφαρμογής σύγκρισης, κατεβάζω σε shapefile τα πολύγωνα. Έχω τσεκάρει ότι είναι ολόιδια (σε όλα τα δεκαδικά) με τα πολύγωνα του κτηματογραφικού διαγράμματος, και χρησιμοποιώ αυτά. Για επιβεβαίωση, πρέπει να ελεγχθεί στην αναφορά ότι δεν επηρεάζονται μη επιθυμητά όμορα γεωτεμάχια. Επίσης, από δικές μου περιπτώσεις που πέτυχα τελικά την έγκριση ΔΓΜ, μπορώ να πω ότι το gov.gr ενημερώνεται real time σε ότι αφορά τα πολύγωνα. Κάποιες φορές μόνο, χρειάστηκαν μερικές ημέρες για να συμπληρωθεί η περιγραφική βάση (συμβόλαια κλπ) στο κτηματολογικό φύλλο.
    1 point
  36. Όσον αφορά τα Κτηματογραφικά Διαγράμματα και τα Πολύγωνα από το maps.gov.gr, η διαφορά τους έγκειται μεν στο 3ο δεκαδικό, αλλά για μένα είναι διαφορά και γι'αυτό τα αγοράζω πάντα. Επίσης δε γνωρίζω κάθε πότε ανανεώνεται η πληροφορία στο maps.gov.gr, και πιθανώς να έχει προηγηθεί κάποια χωρική μεταβολή σε πολύγωνο του ενδιαφέροντός σου και να μην την πάρεις χαμπάρι.
    1 point
  37. Προσωπικά Κτηματογραφικό εκδίδω μόνο όταν πρόκειται να γίνει Διάγραμμα Μεταβολών. Στα πλαίσια σύνταξης απλού Τοπογραφικου, στο PST_KAEK βάζω τις συντεταγμένες από το maps.gov.gr. Οι διαφορές άλλωστε είναι πάντα κάτω του 1 τ.μ. και αυτό λόγω στρογγυλοποιήσεων στα δεκαδικά.
    1 point
  38. Σχετικά με τα παραπάνω παραθέτω απάντηση από το helpdesk που είχα λάβει για τις ειδικές εκτάσεις ΕK Παρατήρηση: Σε περιπτώσεις που λόγω της ιδιομορφίας του γεωτεμαχίου της ειδικής έκτασης, δεν μπορεί να απεικονιστεί ολόκληρο το γεωτεμάχιο, τότε μπορείτε να απεικονίσετε τμήμα του όλου γεωτεμαχίου εκατέρωθεν της ιδιοκτησίας ή των εμπλεκομένων ιδιοκτησιών, με ΚΑΕΚ «τμήμα του ΚΑΕΚ ειδικής έκτασης – δρόμου», τόσο στο επίπεδο pst_kaek όσο και στο dgm_prop_final. Στο πινακάκι αρχικών τελικών εμβαδών επηρεαζόμενων γεωτεμαχίων, αναγράφεται ως ΚΑΕΚ «τμήμα του ΚΑΕΚ ειδικής έκτασης – δρόμου» και ως αρχικό και τελικό εμβαδόν θα αναγράφεται αυτό που προκύπτει από τα πολύγωνα που απεικονίζονται στα επίπεδα PST_KAEK και DGM_PROP_FINAL. Με εκτίμηση Ομάδα τεχνικής υποστήριξης ηλεκτρονικής υποβολής διαγραμμάτων
    1 point
  39. Το θεμα είναι πως δημιουργείται αυτό το νεο γεωτεμάχιο; Με αναγνωριστική αγωγή; Αν ναι τοτε οι νομικοί λένε οτι αναγνωρίζεις το εμβαδό που φαίνεται στο ΤΔΓΜ και βαδίζεις με αυτό. Αρα είναι λάθος να συμπεριλαμβάνεις τμήματα που δεν σου ανήκουν (ακόμα και αν είναι δρόμος) για να είναι πιο εύκολη η διαδικασία. Με εχει προβληματίσει πολλές φορές το πως να χειριστώ τέτοιες περιπτώσεις. Εγω γράφω για ακριβώς αυτη την περίπτωση ότι αποκόπτω το τμήμα αυτό και πρέπει να προσαρτηθεί στο ΚΑΕΚ του δρόμου. Το κτηματολόγιο μετά ας κανει οτι θελει. Εχω μερικές περιπτώσεις που τις έχω χειριστεί έτσι και περιμένω να δω το αποτέλεσμα. Αν πας για απλή διόρθωση τοτε είναι διαφορετικό, η αίτηση γίνεται για συγκεκριμένα τμήματα και αφορά μονο αυτά και μπορείς να επανέλθεις με νεα διόρθωση στο μέλλον.
    1 point
  40. Μην ξεχνάς ότι το δικό σου γεωτεμάχιο δεν υφίσταται στο Κτηματολόγιο. Οι αλλαγές στα άλλα γεωτεμάχια αποσκοπούν στη δημιουργία του δικού σου (στο Κτηματολόγιο). Και προκειμένου να υλοποιηθεί το δικό σου, έχεις αποκοπτόμενα τμήματα και από τα δύο. Με την ευκαιρία, διορθώνουν και το όριό τους με το δρόμο Δεν υπάρχει άλλος τρόπος
    1 point
  41. Σωστά. Προς το παρόν, μόνο η απόκλιση του εμβαδού ελέγχεται, και είναι στη διακριτική ευχάρεια του υποθηκοφύλακα/κτηματοφύλακα η μεταγραφή. Οπότε, αν υπάρχει σημαντική απόκλιση στο εμβαδόν, καλό είναι να προηγηθεί συνεννόηση με τον ανωτέρω αρμόδιο.
    1 point
  42. 1. Το layer TOPO_PROP (το οποίο συντίθεται από τα BOUND_IMPL και BOUND_UNIMPL) αναφέρεται στην πραγματική κατάσταση. Το επίσημο περίγραμμα του Κτηματολογίου (και ο ΚΑΕΚ) είναι στο layer PST_KAEK. 2. ΔΓΜ κάνεις μόνον όταν απαιτείται. Σε περίπτωση μεταβίβασης νομίζω πως εναπόκειται στην κρίση του Προϊσταμένου. Για πιο σίγουρα, συνεννοήσου είτε με το Συμβ/φο, είτε με τον Προϊστάμενο του Κτημ. Γραφείου. 3. Προς το παρόν, μόνο το εμβαδόν 4. Αν και δεν νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα, μια δοκιμή θα σε πείσει. Κατέβασε τις σχετικές οδηγίες. Θα σε βοηθήσουν πολύ
    1 point
  43. Σ ευχαριστώ πολύ....το προ 55 κτίσμα μου κανει μπαμ ότι όντως είναι παλαιό όντως και μόνο από τη μορφολογία του...απλά συνδυάζοντας αυτά τα 2 ( μορφολογία και συμβόλαιο του 33 που το αναφέρει ( αφού μου βγήκαν τα μάτια με την καλλιγραφία του συμβολαιογράφου να το βρω) ) πιστεύω ότι είναι δυνατές αποδείξεις..... Σ ευχαριστώ ξανά.. καλή συνέχεια..
    1 point
  44. ελήφθη από τον συνάδελφο sidvicious10 και προωθείται αρμοδίως μαζί και μια κωδικοποίηση του βασικού νόμου από τον dimitrisGM & σια edit το βιβλίο εργασίας ΣΔΑ είναι κλειδωμένο χωρίς κωδικό (πρέπει να πατήσετε "κατάργηση προστασίας βιβλίου εργασίας") ΣΔΑ.xls απόβλητα 2939.doc
    1 point
  45. Οι κοινόχρηστοι χώροι ενός ορόφου δεν είναι διαμερίσματα... Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου αφορά αποκλειστικά και μόνο σε αλλαξοκ@λιές μεταξύ των συμμετεχόντων διαμερισμάτων...
    -1 points
  46. Συνιστώ ταπεινά ιδιαίτερη προσοχή.... Ήδη τέτοια αντιμετώπιση δήλωσης δεν έγινε αποδεκτή από μηχανικό του αγοραστή της ΟΙ.... Κι έχω επίσης ήδη δύο περιπτώσεις διαφορετικών συμβολαιογράφων που διαφωνούν κι έχουν γυρίσει πίσω τις δηλώσεις συναδέλφων... Εγώ πάντως εδώ το σταματάω και δεν θα επανέλθω....
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.