Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      26.301


  2. ΚΑΝΑ

    ΚΑΝΑ

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      11.957


  3. Jakeplem

    Jakeplem

    Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      57


  4. Engineer

    Engineer

    Administrators


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      13.647


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 22/05/2024 σε όλες τις περιοχές

  1. Λάθος κίνηση. Ότι σου λένε οι συνάδελφοι πιο πάνω θα κάνεις. Μόλις ο μηχανολόγος σε απαλλάξει από αδειοδοτήσεις και ειδική μέριμνα μέτρων ασφαλείας τότε θα πας στον αντιπρόσωπο. Να ξέρεις ότι απουσία μηχανικού την ευθύνη για οποιαδήποτε εγκατάσταση στο οικόπεδο, τους συνιδιοκτήτες και τα γειτονικά κτίρια την έχεις εσύ και όχι ο "αντιπρόσωπος-μηχανολόγος" του εγκαταστάτη.
    2 points
  2. αντιμετώπισα όμοιο πρόβλημα με 32 μηνύσεις από όμορο ιδιοκτήτη. ο όμορος αγανάκτησε την ΥΔΟΜ και το Δήμο . Τον ιδιοκτήτη τον έσκασε-τον πέθανε στην κυριολεξία στα 60 του. Μετά από δίκες 14-16 χρονών Δεν άφηνε να κάνουμε ούτε τους ξυλότυπους σκυροδέτησης και δυστυχώς βρέθηκε συνάδελφος τοπογράφος που υποστήριζε στο Ειρηνοδικείο ότι η οικοδομή μπορούσε να γίνει χωρίς να εισχωρήσουν καθόλου προσωπικό και αντιστηρίξεις ξυλοτύπων στο όμορο οικόπεδο του. Τους παρουσίασα βιβλιογραφίες και τελικά μας επέτρεψαν να μπούμε σε πλάτος 1,30μ ή 1,50μ (ακριβώς δεν θυμάμαι)
    2 points
  3. υπαρχει το σχετικο αρθρο 1018 του ΑΚ. Μιλας με τον δικηγορο του πελατη σου
    2 points
  4. 449 downloads

    ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ – ΒΛΑΒΕΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1η ΔΙΑΛΕΞΗ Μηχανική της τοιχοποιίας – Σύνθεση φέροντος οργανισμού – Απόκριση και τυπολογία βλαβών υπό κατακόρυφα και σεισμικά φορτία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Χ. Ιγνατάκης, Καθηγητής Α.Π.Θ. 2η ΔΙΑΛΕΞΗ Άοπλη τοιχοποιία – Ευρωκώδικας 6 και Εθνικό Κείμενο Εφαρμογής ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Κ. Στυλιανίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ. ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    1 point
  5. Δεν το είδα ακόμα αλλά και μόνο η προσπάθεια είναι καλό και θεωρώ ότι θα είναι καλό .... θα τα πούμε....
    1 point
  6. Version 1.0.0

    416 downloads

    Το φύλλο υπολογισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας διαμερίσματος ή μεζονέτας. Πατάει πάνω στο προηγούμενο φύλλο για τα καταστήματα, με αρκετές όμως βελτιώσεις, αφού υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε από διάφορες λίστες, οι οποίες εντοπίζονται στα γκρι κουτιά, ενώ στα λευκά κελιά γίνεται χειροκίνητα η εισαγωγή των στοιχείων. Επιπλέον, γίνεται αυτόματος υπολογισμός των συντελεστών ανακαίνισης και πρόσθετων παροχών. Οι συντελεστές φαίνονται στους βοηθητικούς πίνακες, στα δεξιά του κεντρικού πίνακα υπολογισμού, τους οποίους και μπορείτε να αλλάξετε κατά την κρίση σας. Συμπεριλήφθηκε και συντελεστής ενεργειακή κλάσης, χωρίς όμως να γίνεται προς το παρόν αυτόματος υπολογισμός. Ίσως σε μελλοντική έκδοση να γίνει και αυτό. Σε κάθε περίπτωση αναμένω παρατηρήσεις και διορθώσεις σε τυχόν σφάλματα. Επειδή τα κελιά δεν είναι προστατευμένα, προσέξτε να πληκτρολογείτε δεδομένα, μόνο στα λευκά κελιά.
    1 point
  7. Με απλα ΄λογια, η συσταση ΟΙ γινεται με συμβολαιο... Κατα τα λοιπα, αν γκουγκλαρεις "Συσταση ΟΙ" θα εχεις ολες τις απαντησεις. Καλο διαβασμα και Καλωσορισες στο φορουμ
    1 point
  8. update για ΥΔΟΜ Θεσσαλονίκης: τα ραντεβού τηρούνται κανονικά και είναι και πολύ εξυπηρετικοί
    1 point
  9. Δεν ειναι, μονον, που ειναι "αυθαιρετη" η ολη κατασκευή.. Ειναι που ειναι..."κακασχημη" και κακοφτιαγμενη. Προφανως εμεις δεν θα "πιθανολογησουμε" οτι μπορει να ειναι "επικινδυνο" να πεσει ή να παρει φωτιά... Με τον δικηγορο σου θα επικοινωνησεις... Δικη σου η αποφαση.
    1 point
  10. Η νομοθεσια ειναι σαφης, και οριζει, για τον ομορο, οτι υποχρεουται να ανεχθει τις εργασιες σου, μετα απο δικαστικη αποφαση, που θα οριζει τους ορους, την χρονικη διαρκεια και της προυποθεσεις των εργασιων, που θα κανεις, Ετσι λειτουργει αυτο το αρθρο εδω και δεκαδες χρονια. [παρομοιο ειναι το θεμα δουλειας διελευσης, οπου ο ομορος αρνειται, αλλα ο "αποκλεισμενος" δικαιουται να ζητησει λωριδα διελευσης με δικαστικη αποφαση ή άλλα "θεματα" που αφορουν το " Γειτονικο δικαιο"] Δεν βλεπω κανενα προβλημα.
    1 point
  11. @janna---Η δική μου αντιμετώπιση θα ήταν να δηλώσω το σύνολο των παραβάσεων, συμπεριλαμβανομένων όσων ρυθμίστηκαν με τη δήλωση του Ν.3843. Στην καρτέλα «πρόσθετα στοιχεία» γίνεται «εισαγωγή παλαιότερων προστίμων». Έτσι είμαι σίγουρος ότι έχουν ρυθμιστεί σωστά οι αυθαιρεσίες, ενώ αξιοποιώ το ποσό που είχε καταβληθεί διότι αφαιρείται από το υπολογιζόμενο πρόστιμο.
    1 point
  12. Υποθέτω στους λοιπούς χώρους, αφού κατά την FAQ Νο10, και αδιαφορούμε για το τι μέτρησε στη δόμηση αντίστοιχα και κατά την πιο πάνω παράγραφο στην ίδια ερώτηση:
    1 point
  13. μ αρέσει που αναρωτιέσαι ......
    1 point
  14. Στην περαιωμένη δεν μπορείς να ανεβάσεις επιπλέον αρχεία σε αντίθεση με την ορ. υπαγωή..
    1 point
  15. Πηγαίνεις από την πολεοδομία και παίρνεις το στέλεχος με αίτηση επι τόπου.
    1 point
  16. Το πιο σημαντικό, είναι η τοποθέτηση σε κ.χ.. Υπάρχει εγκριτική απόφαση της γ.σ. της πολυκατοικίας (σύμφωνη με τον κανονισμό)? Χωρίς αυτή, ούτε να το σκέφτεσαι. Αν την εξασφαλίσεις, προχωράς στα επόμενα Κι αυτά που γράφω, δεν είναι προσωπικές απόψεις αλλά το ισχύον νομικό πλαίσιο
    1 point
  17. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, ασφαλισμένος ως μηχανικός είναι μόνο όποιος εργάζεται ως μηχανικός. Δεν υπάρχουν εισφορές μηχανικού για εσένα από τότε μέχρι σήμερα.
    1 point
  18. Νομίζω πως ξέρουν οι συνάδελφοι καλά μάλλον στην αποκεντρωμένη πρέπει να πάει.
    1 point
  19. @billyg599---Η θέση που κατέχεις δεν είναι θέση Μηχανικού. Άρα μπορείς να διαγραφείς, χρησιμοποιώντας την αίτηση που παραθέτεις.
    1 point
  20. Δεν υπάρχει δυστυχώς κάτι παραπάνω. Αλλά αυτό που έχεις γράψει είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Αν δεν συμφωνήσουν ζητάς γραπτή απάντηση και ζητάς να προωθηθεί το ερώτημα στην αποκεντρωμένη.
    1 point
  21. Συγχαρητήρια για το πρόγραμμα! Όταν επιλέγω γράμματα στον πίνακα εμφανίζονται άλλα σύμβολα. Πως λύνεται αυτό; Παρόμοιο π΄ροβλημα είχα και στο toposynt το οποίο λύθηκε όταν εγκατέστησα την έκδοση toposynt-2020-07-04-11.33
    1 point
  22. Δεν υπάρχει κάποιο χαρτί. Χρειάζεται τσαγανό!!! Πηγαίνεις το νόμο, τις τροποποιήσεις του και τον ενημερώνεις πως απαιτείς να σου δώσει τις αντιρρήσεις του εγγράφως. Αν βρει να γράψει κάτι τότε βλέπεις πως το αντικρούεις.
    1 point
  23. Αν είστε σίγουρη ότι η κατανάλωση προέρχεται από την ΑΘ, ζητήστε να την ελέγξουν.
    1 point
  24. Μην αποκλείουμε και το ενδεχόμενο ανθρωπίνου λάθους. Υπάρχουν υδρόμετρα που τα δέκατα τα έχουν αριθμητικά (συνήθως με κόκκινο και με εμφανή την υποδιαστολή, αλλά όχι απαραίτητα) αντί για δείκτες τύπου ρολογιού. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο υπάλληλος να σημειώνει λόγω άγνοιας τη 10πλάσια ποσότητα. Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο κλοπής. Κάντε έναν έλεγχο με κλειστές βρύσες όταν ποτίζεται/πλένεται ο κοινόχρηστος ακάλυπτος χώρος (ή όταν ποτίζει/πλένει κανένας γείτονας) Τέλος μπορείτε να κάνετε μόνος σας μια δοκιμή αν πρόκειται για βλάβη. Τραβήξτε μερικούς ογκομετρημένους κουβάδες νερό και δείτε τι έχει γράψει το ρολόι.
    1 point
  25. Θα ήθελα να επαναλάβω προηγούμενη ανάρτησή μου, καθώς λόγω αλλαγής χρώματος γραμματοσειράς από τους συντονιστές χάθηκε η μορφοποίηση του κειμένου και κατ' επέκταση της όποιας ανάλυσης. Για τα πορτοκαλί και μπλε υπογραμμισμένα (αρχικά εννοεί την παράγραφο δβ', απλά η αρίθμηση με δ' είναι μεταγενέστερη της εγκυκλίου), αν και προφανώς αυτός που το έγραψε είχε στο μυαλό του κτίριο με πολλές ιδιοκτησίες, πάντως δεν το προσδιορίζει. Επομένως, έτσι όπως είναι γραμμένο, το ερμηνεύω ως εξής: Σε ένα κτίριο (ή -γιατί όχι- σε ένα ακίνητο με πολλά κτίρια) που μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις το ταβάνι για Κ4 είναι τα 1000τμ. Από αυτά όσοι αυθαίρετοι χώροι έχουν χρήση κατοικίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 250τμ. Δηλ. δεν λαμβάνεται η μικτή χρήση, αλλά ανά χρήση γίνεται ο έλεγχος. Παράδειγμα: Έστω οικόπεδο με επιτρεπόμενη δόμηση 715τμ με χρήση κατοικία και 2143τμ δόμηση με χρήση καταστήματα. Σε ένα κτίριο όπου τα αυθαίρετα είναι 250τμ κατοικία (αυτό είναι το 35% για χρήση κατοικίας) και 751τμ χρήση καταστημάτων (αυτό είναι το 35% της επιτρεπόμενης χρήσης καταστημάτων του ακινήτου) πάει Κ5. Με 750τμ αυθαίρετα καταστήματα θα ήταν όμως Κ4. Εσύ έχεις αυτή την περίπτωση, με τη μόνη διαφορά ότι η χρήση μοιράζεται αντί σε ένα κτίριο σε δύο. Η διαφορά με το να υπήρχαν περισσότερες ιδιοκτησίες στο ίδιο ακίνητο είναι ότι η χρήση κατοικίας μπορεί να ξεπερνά τα 250τμ και να είναι (250τμ) x (ιδιοκτησίες), αρκεί να είναι <1000τμ συνολικά στο ακίνητο. Αυτό προσδιορίζει η μπλε πρόταση. Τέλος το πράσινο, απλά λέει το αυτονόητο δηλ ότι ο έλεγχος των ποσοστών γίνεται σε σύγκριση με τη δόμηση όλου του οικοπέδου και όχι με τη δόμηση που αντιστοιχεί ανά κτίριο.
    1 point
  26. Υποθέτω οτι η δεξαμενή προπανίου θα είναι κοινόχρηστη και θα καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης όλου του κτηρίου και όχι τις ανάγκες κάποιου μεμονωμένου διαμερίσματος ή κάποιων εκ των διαμερισμάτων. Γι αυτή τη περίπτωση, πρέπει να καλέσετε μηχανολόγο μηχανικό στη πολυκατοικία που γνωρίζει τη διαδικασία για δεξαμενές υγραερίου, να ελέγξει αν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος στον ακάλυπτο του οικοπέδου για τοποθέτηση αυτής, όχι απο άποψη όγκου της δεξαμενής, αλλά απο άποψη πυρασφάλειας.
    1 point
  27. Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ολοκληρωμένη τεχνική παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ενώπιον κοινού Μηχανικών και εκπροσώπων του τεχνικού κλάδου, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον των μηχανικών, όπως καταγράφηκε από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν επικεντρώθηκε στις νέες πληροφορίες που ενσωματώνει και στις νέες δυνατότητες που διαρκώς θα εμπλουτίζονται και με ενιαίο τρόπο παρέχει το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Και υπογραμμίστηκαν τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν μέσα από την «πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση» – όπως τη χαρακτήρισε ο Γιώργος Στασινός- του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι μηχανικοί και εξυπηρετούνται πολίτες και επενδυτές, επιτυγχάνοντας παράλληλα καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ασφάλεια δικαίου για το ισχύον δίκαιο επί της γης σε κοινή χρήση. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ χαρακτήρισε το έργο ως μία «μεταρρύθμιση που ανήκει στην Ελλάδα» και έχει στόχο να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται, εντός χρονοδιαγραμμάτων και περιέγραψε το πώς το έργο αλλάζει την καθημερινότητα των μηχανικών. «Πριν από δέκα χρόνια ένας μηχανικός πήγαινε χαράματα στην πολεοδομία, όπου περίμενε για ένα χαρτάκι προτεραιότητας και αν κατάφερνε να εξυπηρετηθεί, ήθελε έξι έως οκτώ ώρες στην Πολεοδομία για μια αλλαγή χρήσης ακινήτου ή μια βεβαίωση, ίσως και κάποιες ημέρες. Σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί από οπουδήποτε να μπαίνει οποιαδήποτε ώρα στο Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και στην πλατφόρμα έκδοσης αδειών “e-Αδειες” κα να τελειώνει άμεσα με την έκδοση οικοδομικής και ιδανικά κάθε άλλης άδειας»: είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Και τόνισε ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι πλέον πραγματικότητα, ως «μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση. Με τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης». Τα οφέλη Εστιάζοντας στα οφέλη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι: «Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου. Διευκολύνουμε τη δουλειά των μηχανικών. Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή. Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο. Παράλληλα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα». Συνεχίζοντας ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι «ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών μπορούν να αποτελέσουν πλέον το βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού – και όχι μόνο – περιβάλλοντος της χώρας». «Ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλής πληροφορία» «Στόχος είναι να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για «μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση», καθώς αφορά τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης». Να γίνει ένα πληροφοριακό σύστημα «δεσμευτικό για όλους» Κατά τον Γιώργο Στασινό, η υλοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης και η σταδιακή καθιέρωση του νέου, εύχρηστου πληροφοριακού συστήματος είναι το πρώτο βήμα και «είναι από μόνο του μια τομή στο πως λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να γίνει πλήρες, να γίνει ακόμη πιο ακριβές, να γίνει συνολικό και να γίνει μελλοντικά δεσμευτικό για όλους». «Όταν και άλλα εργαλεία και συστήματα ενσωματωθούν στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, θα καταλάβουν όλοι τη χρησιμότητα, την ανάγκη και την ασφάλεια δικαίου που δίνει ένα τέτοιο σύστημα. Και θα περάσουμε σε μια νέα εποχή, όπου θα μπορεί κανείς μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, σε συνεργασία με τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία αυτός θα διαλειτουργεί, να εκδίδει και όλες τις διοικητικές πράξεις και άδειες. Με διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία, ασφάλεια δικαίου», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Στόχος, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, είναι «να μπορέσουν κάποτε τα εξαγόμενα δεδομένα να έχουν την ισχύ διοικητικής πράξης. Να βλέπετε τον χάρτη και να μην πηγαίνετε σε καμία υπηρεσία. Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα. Υλοποιείται η νομοθετική πρόβλεψη και καθιερώνεται σταδιακά ένα νέο, εύχρηστο πληροφοριακό σύστημα. Είναι από μόνο του μια τομή στο πως λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα». Διαλειτουργικότητα Το κλειδί στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη είναι η διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ, όπως το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είτε άλλων φορέων, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα που ήδη υπάρχουν, αλλά και νέα που τώρα δημιουργούνται. Τέτοια έργα είναι: το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και η Ψηφιοποίηση των Αρχείων της Πολεοδομικής Πληροφορίας, δηλαδή του συνόλου των οικοδομικών αδειών της χώρας. «Στην πραγματικότητα, μέσα από το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε εξαρχής» τόνισε. Ο Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι «σε 2-3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη Γη, σε οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής – και ιδανικά κάθε άλλης – άδειας». Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε με την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που «θα επιτρέπει στους μηχανικούς δημόσιους υπαλλήλους να συμμετέχουν, ως επιπλέον εργασία, σε έργα του ΤΕΕ, όπως είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, για να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι έγκυρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, και να λαμβάνουν τη σχετική αμοιβή, κάτι που δεν τους επιτρέπει, μέχρι σήμερα, ο νόμος». Η πρόσβαση στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη από εδώ: https://sdigmap-dev.tee.gov.gr/sdmquery/public/
    1 point
  28. Version 1.0.0

    241 downloads

    Έντυπο Μελέτης Πυροπροστασίας για μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες (Α.Π. 136860/1673/Φ15/2018)
    1 point
  29. Έχουμε : Α. ο Ν 3843 εξαιρεί τα δηλωμένα σ' αυτόν για 40 χρόνια Β. ο Ν 4495 εξαιρεί τα δηλωμένα σ' αυτό κατηγ 1-2-3-4 οριστικά, αλλά για τα της κατηγορία 5 μόνο 30 χρόνια Γ. το άρθρο 88 /4495 β) Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α΄122) ή του ν. 3843/2010 (Α΄62) και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές και με τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου. Οι ανωτέρω κατασκευές που περαίωσαν όλες τις προβλεπόμενες από τον κατά περίπτωση νόμο διαδικασίες και: αα) δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το ύψος της οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου, ββ) δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών. Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ποσοστών ή αν οι κατασκευές βρίσκονται εντός προκηπίου, η εξαίρεση από την κατεδάφιση ισχύει για το χρόνο που προβλέπεται στους νόμους 3775/2009 και 3843/2010 και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών. Για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι απαραίτητη η δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 96 με την καταβολή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ και Δ. η κατηγορία 5 - σήμερα είναι "παγωμένη"- δηλαδή δεν μπορείς να συντάξεις τέτοια δήλωση Συμπέρασμα: Αν σήμερα ο πελάτης σου ή έχει κάνει κάποια υπαγωγή στο ν 3843 μπορεί να μπει στο Ν 4495 (επιλέγοντας να τη δηλώσει (καταβάλλοντας 100€) ώστε να εξαιρεθεί δια παντός (αντί των μόνο 40 ετών) ή αν πέραν αυτής (της δήλωσης 3843) έχει και άλλα αυθαίρετα κατηγ 1-2-3-4 (που δεν μπορούσε τότε να υπαγάγει στον 3843) και θέλει να τα εντάξει στον 4495, μπορεί σήμερα να τα δηλώσει σε άλλο Φ.Κ με την ίδια επιλογή αρκεί σ' αυτή την ' περίπτωση να μην ξεπερνά μαζί με το εμβ Η/Χ το 40-40-20 της κατηγ 4
    1 point
  30. Πρώτα οφείλεις να ρυθμίσεις τις αυθαιρεσίες και μετά η έκδοση Πιστοποιητικού ΗΤΑ.
    1 point
  31. 2.101 downloads

    Παράδειγμα μελέτης φυσικού αερίου.
    1 point
  32. Καταρχάς να σου πω ότι το ΦΕΜ είναι υποχρεωτικό από το 1ο €. Η παρακράτηση μεταξύ επιτηδευματιών είναι για ΤΠΥ άνω των 300€. ΤΠΥ άνω των 500€, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω τράπεζας και όχι με μετρητά. ΑΠΥ άνω των 1500€, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω τράπεζας και όχι με μετρητά. (Εάν έχει αλλάξει αυτό, ας με διορθώσει κάποιος συνάδερφος). Πάμε τώρα σε αυτό που ρωτάς: Θα πας στο taxisnet και θα βρεις στις εφαρμογές αυτό: "Δήλωση απόδοσης προκαταβλητεόυ φόρου στις αμοιβές Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών". Μετά πατάς "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ" και μετά "ΥΠΟΒΟΛΗ". Στο πεδίου του ΑΦΜ γράφεις το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και παραδίπλα το ποσοστό του. Μετά πας στη σελίδα 2. Αξία έργου εγώ βάζω την αμοιβή μου. Παλαιότερα στις αρχές, έβαζα την ελάχιστη τιμή που έβγαζα από το σύστημα του ΤΕΕ. Αυτό, προσωπικά, το έχω αφήσει χρόνους!! Το ίδιο ποσό στη μελέτη και μηδέν στην επίβλεψη και στο τοπογραφικό κλπ. Τα ίδια και παρακάτω. Ξανά ΑΦΜ και ποσοστό. Μετά: Διεύθυνση, ΔΟΥ, περιγραφή, αξία (αμοιβή) και τετραγωνικά μέτρα. Μετά πατάς υποβολή, βγαίνει η πληρωμή που είναι το 10% της αμοιβής σου, το πληρώνεις την ίδια μέρα και μετά την επόμενη ξαναμπαίνεις και εκεί στην αρχή πατάς "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ" και μετά πας στη δήλωσή σου και πατάς "ΠΡΟΒΟΛΗ-ΒΕΒΑΙΩΣΗ".
    1 point
  33. χμ... το αρθρο 98 ειναι το πιο μπερδεμενο απο ολα τα αρθρα, διοτι το τροποποιησαν, χωρις να αναπροσαρμοσουν καταλληλα ολες τις παραγραφους του. -Υπηρχε εξ αρχης η παρ. 5α και 5β, με το εκ κατασκευης /ή σε ολους τους ορόφους ,με βαση τις οποιες, ειτε συντρεχουν μαζι ειτε καθε μια χωριστα, μπορεις να κανεις υπαγωγη. -υπηρχε η παρ. 7, την οποια ομως τροποποιησαν, ωστε σημερα, -εάν συντρεχουν σωρευτικα η 5α και 5β μπορεις να κανεις και τακτοποιηση και μονομερη. Ομοίως, και εφοσον ειναι εκ κατασκευής αλλά εντος του νομιμου ογκου, μπορει να κανει μονομερη τροποποιηση. Επίσης, μπορει να κανει μονομερη τροποποιηση, εάν εχει τουλαχιστον μια απο τις 5α και 5β, αλλα υπο τον όρο να βρισκεται εντος του νομιμου ογκου Ομοιως, και εφοσον ειναι εντος του νομιμου ογκου, μπορεις εστω και με μια απο τις 5α και 5β να κανεις μονομερη, χωρις συναινεση, εφοσον εχεις 10ετια απο την αυθαιρεσια. Τελος, προσθεσαν και την παρ.9, που αφορα "την υπαγωγη των υπολοιπων περιπτωσεων", για τις οποιες απαιτει συναινεση 50% "Υπολοιπες περιπτωσεις" μπορεί να ειναι μονον οι επεκτασεις στα κοινοχρηστα, εκτος ογκου της οικοδομης, [αυλες-ακαλυπτοι] διοτι, τα "εντος νομιμου ογκου" τα καλυψαν οι προηγουμενες περιπτωσεις. Αρα, κατα συμπερασμα, τακτοποιηση σε επεκταση εκτος νομίμου ογκου δεν θα κανεις ουτε με το 5α ουτε με την 5β, γιατι οδηγεισαι σε αδιεξοδο ως προς την μονομερη.. Στο ερωτημα, θα απαντουσα ως εξης Εχεις επεκταση σε κοινοχρηστο ακαλυπτο χωρο, εκτος νομιμου ογκου, εκ κατασκευης και οχι σε ολους τους οροφους. Αν πας με το εκ κατασκευης δεν μπορεις να προβείς σε μονομερη τροποποιηση, διοτι δεν προβλεπεται πουθενα. Αρα θα πας με την παρ. 9, δλδ. με το 50% και για την τακτοποιηση και για την μονομερη Εχεις και την παρ. 10, για "καποια δηλωση φορου μεταβιβασης"..... την οποια ολοι "αποποιουνταΙ' δεν λεει κανενας ούτε τι εννοεί ούτε πώς και τί λεει και της συμπεριφερονται περιπου σαν "εξωγαμο"....... [όσες φορες και να το ξαναγραψω, παλι το ίδιο μπερδεμενο θα ειναι...] υγ [εχουν υποσχεθει οτι αυτα θα τα ξαναδουν και στο Κτηματολογιο και "αρμοδιως" λενε αυτοι τωωωρα
    1 point
  34. Και βέβαια υπήρχε δυνατότητα να γίνει το ΤΣΜΕΔΕ επαγγελματικό ταμείο. Ακόμη και ο Κατρούγκαλος τόνιζε ότι θα μπορούσαν τα ταμεία των επιστημόνων να γίνουν επαγγελματικά. Μάλιστα μέσα στην αναμπουμπούλα το νέο ταμείο θα μπορούσε να είχε ζητήσει και να είχε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ αν όχι όλη. Ο κύριος Στασινός όμως περί άλλων ετύρβαζε. Σαφώς και θα υπήρχε θέμα αξιοπιστίας στην αρχή καθώς και πόσοι μηχανικοί θα πλήρωναν εθελοντικά επιπλέον εισφορές πέραν των ελαχίστων αναλογούντων στην εθνική σύνταξη. Διότι στα περισσότερα από τα υπάρχοντα επαγγελματικά ταμεία συνεισφέρει και ο εργοδότης. Με μία καλή διοίκηση από επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, με μία συντηρητική πολιτική τοποθετήσεων, με μία σημαντική περιουσία, με κάποια φορολογικά κίνητρα για τις εισφορές νομίζω ότι σιγά - σιγά θα αποκτούσε την εμπιστοσύνη των μηχανικών και θα ήταν ένα υγιές ταμείο που θα λειτουργούσε με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τώρα οι εισφορές μας και η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ χάθηκαν μέσα στον άπατο (όπως θα αποδειχθεί) κουβά του ΕΦΚΑ.
    1 point
  35. 298 downloads

    Συστάσεις για προσεισμικές και μετασεισμικές επεμβάσεις σε κτίρια http://www.oasp.gr/node/150
    1 point
  36. @Lydia Grammenou α) Μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό πληρότητας και να γίνει αναφορά στις αλλαγές των ανοιγμάτων. β) Ναι.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.