Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. vgeorg1

    vgeorg1

    Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      55


  2. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      26.299


  3. Arche

    Arche

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      4.213


  4. BAS

    BAS

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      3.620


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 13/11/2018 in Δημοσιεύσεις

  1. κατ' αρχας, η ερωτηση αφορουσε το αστικο μερος και ειδικωτερα τα δικαιωματα που μπορει να έχουν οι αγοραστες διηρημενων ΟΙ κατα του κατασκευαστη και ως προς την παραγραφη οσον αφορα "κεκρυμενα" ελαττωματα Επομενως, με ολα τα στοιχεια που εχεις απο την δικη σου πραγματογνωμοσυνη, θα μιλησετε με τους δικηγορους των αγοραστων για τα περαιτερω, μια και γεννώνται σοβαρα νομικα θεματα. Παραγραφή επί πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης ιδιότητας Τα δικαιώματα του αγοραστή λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας παραγράφονται μετά την πάροδο πέντε ετών για τα ακίνητα και δύο ετών για τα κινητά αρ.554 ΑΚ. Η παραγραφή αρχίζει από την παράδοση του πράγματος στον αγοραστή, ακόμα και αν ο αγοραστής ανακάλυψε το ελάττωμα ή την έλλειψη της ιδιότητας αργότερα. Αν συμφωνήθηκε προθεσμία ευθύνης του πωλητή για ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, αυτό σε περίπτωση αμφιβολίας σημαίνει ότι η παραγραφή για τα ελαττώματα ή τις ελλείψεις που εκδηλώθηκαν εντός της προθεσμίας αρχίζει από τη στιγμή που εκδηλώθηκαν αρ.555 εδ. 1 αρ.556 ΑΚ. Ο χρόνος που διαρκεί η συντηρητική απόδειξη που ζήτησε ο αγοραστής διακόπτει την παραγραφή αρ.555 εδ.2 ΑΚ. Ο πωλητής δεν μπορεί να επικαλεστεί την παραγραφή των προηγούμενων άρθρων αν απέκρυψε ή αποσιώπησε με δόλο το ελάττωμα ή την έλλειψη της συνομολογημένης ιδιότητας αρ.557 ΑΚ. Ο αγοραστής μπορεί και μετά την εκπλήρωση του χρόνου της παραγραφής να ασκήσει με ένσταση τα δικαιώματά του από το ελάττωμα ή την έλλειψη της συνομολογημένης ιδιότητας, εφόσον ειδοποίησε γι' αυτά τον πωλητή μέσα στον χρόνο της παραγραφής αρ.558 ΑΚ. Σε περίπτωση διαδοχικών πωλήσεων, η παραγραφή των δικαιωμάτων του τελικού πωλητή, που ευθύνεται για πραγματικό ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, κατά του προηγούμενου πωλητή λόγω του ελαττώματος ή της έλλειψης αρχίζει από τότε που ικανοποιήθηκε ο αγοραστής, εκτός αν προηγήθηκε τελεσίδικη δικαστική απόφαση κατά του τελικού πωλητή, οπότε η παραγραφή αρχίζει από την τελεσιδικία της απόφασης αυτής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για την παραγραφή οι διατάξεις των άρθρων 554 έως 558 αρ.560 ΑΚ. Ανάλογα εφαρμόζονται και οι διατάξεις σε περίπτωση αναγωγής εναντίον κάθε προηγούμενου πωλητή του ίδιου πράγματος.
    3 points
  2. Δεν θεωρω οτι ειναι θεμα "καρφωματος" ή "αντιστασης"... ούτε "αντισυναδελφικης " συμπεριφοράς. Αφορα αυτους τους "καμικαζι" που σου επαιρναν τον δικο σου πελατη, ταζοντας του την μειωση των προστιμων... γιατι αλλαζαν τις παραμετρους επι το "ψευδες"..βαζοντας ετος κατασκευης το 1970, γραφοντας λιγωτερα τμ., βάζοντας μικροτερη ΤΖ κλπκλπ. Ούτε και το πνευμα της προτεινομενης διαταξης αφορα στην θεσπιση "δρακόντειων" διαταξεων σε βαρος των μηχανικων. Οπως φαινεται, Θα μπουν καποιες -λογικες και ανεκτες- παράμετροι, για λαθη οφειλομενα οχι σε εκ προθέσεως "διαστρεβλωση" των διαταξεων, αλλά που αφορουν θέματα ερμηνειας/εξηγησης/εφαρμογης των "στριφνων" διαταξεων, οι οποιες - όπως όλοι ξέρουμε-...δεν ειναι και λιγες. Αυτο δειχνει το παρακατω αποσπασμα. "Για παράδειγμα, περιπτώσεις νομιμοποιήσεων, που είναι κόντρα στο πνεύμα των νόμων (π.χ. χτίσματα σε αιγιαλό, που αποτελούν κόκκινο πανί για τις νομιμοποιήσεις), αλλά και παραβατικές συμπεριφορές μηχανικών οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν µπει από καιρό στο στόχαστρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Εάν διαπιστωθεί ότι δηλώθηκαν λανθασμένα στοιχεία, η πράξη αναστολής κατεδάφισης ανακαλείται, εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις και θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΝ συζητείται κατά τις διαδικασίες ελέγχου των δηλώσεων αυθαιρέτων να εξετάζονται συγκεκριμένες παράμετροι, όπως αυτές της πληρότητας εγκυρότητας της παλαιότητας του κτιρίου και παράλληλα να τεθούν καθορισμένα όρια αποκλίσεων, ώστε η διαδικασία να είναι αποτελεσματική και να µη γίνονται υπερβολές και καταστρατηγήσεις. " Καλυτερο/σαφεστερο περι των προθεσεων του νομοθετη, δεν γινεται
    3 points
  3. Μάλιστα… Ήλπιζα να αλλάξει κάτι αλλά μάταια.. Μπορώ να υπογράψω στατικά!! Ούτε jenga δεν μπορώ να παίξω πάνω από δύο γύρους. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα σε αυτή τη χώρα. Ο ένας στα πόδια του άλλου και οι αμοιβές 50 ευρώ, αυτό μας αξίζει. Έλα μωρέ, τι είναι ένα τοπογραφικό? πέντε σημεία τσίκι τσίκι με το gps. Τι είναι μωρέ μία αρχιτεκτονική μελέτη? copy paste ένα κυκλαδόσπιτο από λίγο πιο πάνω. Ένα τριμπ***λο είμαστε. Επειδή δεν μου αρέσει να κατηγορούμε όμως άλλους για τα χάλια μας, θεωρώ ότι φταίμε εμείς οι μηχανικοί για αυτό. Πότε βγήκε ο σύλλογος τοπογράφων να ζητήσει την παραίτησή του από το δικαίωμα στατικών? Πότε βγήκαν οι υπόλοιποι σύλλογοι να παραδεχθούν ότι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά για ένα κάρο μελέτες που μπορούν να υπογράψουν? Σε πόσες κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων μηχανικών υπάρχουν τέτοιου είδους παραδοχές? Ο κλάδος μας έχει κακό όνομα στην κοινωνία. Λένε για εμάς ότι είμαστε ένα γυφταριό και ότι κάνει ο καθένας τα πάντα, τσακπίνικα, ότι με τους μισούς μηχανικούς δεν μπορείς να συνεννοηθείς, ότι σε στήνουν, ότι έχουν βασικές ελλείψεις γνώσεων και εμπειρίας. Ε βέβαια, τι εμπειρία έχει κάποιος μηχανικός όταν εδώ και πέντε χρόνια, κάνει κάθε χρόνο ένα τοπογραφικό, ένα αυθαίρετο, μία αλλαγή χρήσης, μία δήλωση ενός παππού στο κτηματολόγιο και μία αντίρρηση για ένα δασικό αγροτεμάχιο? Μια χαρά τα πάμε!!!
    3 points
  4. καλημέρα σας Αγαπητοί, Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι πρόσφατα είδα σε διαμέρισμα ενός φίλου και με ρώταγε, "πως θα στηρίξει μια τηλεόραση πάνω σε ένα τοίχο φτιαγμένο από γυψοσανίδα" την τηλεόραση. Οπως είδα στο τζάκι πάνω έχει δημιουργηθεί μια "πλάτη τζακιού" διακοσμητικό στοιχείο λεω τώρα χοντρικά ένας τοίχος πλάτους 2μ περίπου και ύψους 2.70 οσο το ύψος της ιδιοκτησιας. Ρωταγε πως θα βαλει την τηλεόραση και σκέφτηκα μια βάση στον τοίχο, που αποδύχτηκε φτιαγμένος... από γυψοσανίδα, μονή ή διπλή δεν ξέρω. Δεν πιστευω ότι είναι διπλή ομως. Μπορεί να στηριχτεί βάση πάνω να αναρτηθει μια τηλεοραση 40'' και αργοτερα, καθως μου αρεσει να φτιαχνω γερες κατασκευες θα μπορει να αναρτηθει tv 52'' ?
    2 points
  5. Δηλαδή μετά το Μάρτιο του 19 το ICE θα κάνει το discrimination μέρος του code of conduct? Ε ρε τι ακούμε. Ή λες και δεν μπορείς να κάνεις ζωάρα σε άλλη χώρα. Συγνώμη φίλε μου αλλά μάλλον δεν σου άρεσε το ΗΒ και καλά κάνεις που δεν σου άρεσε. Γούστα είναι αυτά. Το ότι δεν κατάφερες να πιάσεις μια καλή δουλειά ώστε να μην είσαι όπως λες μεροδούλι μεροφάι ενώ έχεις σπουδάσει και εδώ, δεν σου φταίει κανένας ντόπιος. Φταίει το ότι:
    2 points
  6. γιατί να μας ενοχλεί η λέξη immigrant ακριβώς ?? μετανάστες ήμαστε. Επίσης σταμάτα αυτό με τον ρατσισμό γιατί: 1. καμιά μεγάλη εταιρεία δεν παίζει με την φωτιά ονόματι discrimination; 2. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση των code of ethics του ICE κ του Engineering Council; 3. Έρχεται σε αντίθεση με το attribute του ICE 8D (Manage diversity issues); *Προσωπικά με έχουν ρωτήσει στο EngTech Review αν έχω βιώσει discrimination είσαι κλασικη περίπτωση Έλληνα φοιτητη-μετανάστη οπου δεν ξέρεις τι συμβαίνει στην χώρα σου κ νομίζεις πως οι μηχανικοί είναι όπως το 2008. Αν είναι τόσο καλά στην Ελλάδα τι σε εμποδίζει να γυρίσεις πίσω? Επειδή εσύ δεν μπορείς να προσαρμοστείς κ πιθανότατα έχεις κ γκετοποιηθεί με υπόλοιπους ελληνάρες δεν φταίνε οι κακοί ντόπιοι. Τέλος είναι απόλυτα λογικό στις υψηλόβαθμες θέσεις να ναι ντόπιοι καλύτερο networking, ενασχόληση με την πολιτική κτλπ
    2 points
  7. Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου η λέξη. Ελλάδα για δουλειά δεν θα γύρναγα ούτε με το 150% του μισθού που παίρνω εδώ. Από εκεί και πέρα, εφόσον είσαι στο ΗΒ εδώ και 10+ χρόνια θα συμφωνήσεις ότι οι δουλειές διαφημήζονται ως εξής: Mechanical/Civil/Structural/Electrical/Design/Οτιδήποτε Engineer £Xk to £Yk per year, με το φάσμα ανάμεσα στο Χ και το Υ να είναι το πολύ μέχρι £10k. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα που ο μισθός δεν αναφέρεται πουθενά στην αγγελία, ούτε διαφιμήζουν άλλους μισθούς για τους ντόποιους και άλλους για τους ξένους. Άρα αν πας για συνέντευξη σε θέση που έδιναν £40 με £45 και σου κάνουν πρόταση για £35 τότε απλά τους ρίχνεις μια μούτζα και άντε γειά. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η πρόταση που θα λάβεις θα είναι ανάμεσα στο Χ και το Υ. Εάν από τα άτομα που ξέρεις και συναναστρέφεσαι έχεις αποκομήσει την ιδέα ότι θα την έκαναν για πίσω με την πρώτη ευκαιρία, τότε ίσως τα άτομα αυτά να μην έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν είτε επειδή δεν θέλουν, είτε επειδή δεν μπορούν. Οτιδήποτε από τα δύο ισχύει είναι απόλυτα σεβαστό μιας και δεν γίνεται να μας αρέσουν σε όλους τα ίδα πράγματα. Και εγώ ξέρω Έλληνες που ήρθαν στην Αγγλία όταν ήρθα και εγώ, το 2012, και ακόμα ούτε να μιλήσουν σωστά αγγλικά ξέρουν, ούτε έχουν κάνει την προσπάθεια να ενσωματωθούν. Εάν λοιπόν κάποιος φέρεται έτσι σε μια ξένη χώρα είναι πολύ λογικό να μην μπορεί να χτυπήσει καλές θέσεις, ειδικά αν δεν μπορείς να γράψεις ένα σωστό email για να στείλεις σε έναν πελάτη ή συνάδελφο.
    2 points
  8. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ Ημερολογίου του Έργου και Ημερολογίου Μέτρων Ασφαλείας. Για να μην κάνουμε το σπασμένο τηλέφωνο, θα συνιστούσα να συζητήσεις το πως συμπληρώνεται το ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας με τους συναδέλφους της Επιθεώρησης Εργασίας, στην οποία θα πας -ούτως ή άλλως- για να δηλώσεις το έργο και να θεωρήσεις το βιβλίο. Ως προς την ευθύνη: Δικαίωμα του κυρίου του έργου είναι να προσλάβει οποιαδήποτε συνεργεία θελήσει για να κατασκευάσει το έργο του. Ο επιβλέπων όμως δεν είναι ο εργοταξιάρχης ή ο εργοδηγός του ιδιοκτήτη... Ο επιβλέπων του έργου είναι υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος για ο,τι συμβαίνει στο έργο. Δεν είναι όμως αστυνομικός, ούτε είναι η μαμά του προσωπικού για να τρέχει ολημερίς από πίσω τους, μήπως πατήσουν κανένα καρφί. Δεν είναι εργοταξιάρχης για να οργανώνει το έργο, και δεν είναι εργοδηγός για να πιάνει κουβέντα με τον κάθε εργάτη. Αν δεν θέλεις να χάσεις τον μπούσουλα, θα μιλάς μόνο με τον ιδιοκτήτη, και με τον επικεφαλής του κάθε συνεργείου, που θα σου τον υποδείξει ο ιδιοκτήτης (που τον προσέλαβε). Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με ευθύνες, θα πρέπει να είσαι αυτός που θα εντοπίζει τις ευθύνες των άλλων. Μόλις δεις ότι κάποιος δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες του, ενημερώνεις τον ιδιοκτήτη, που είναι ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, σταματάς το έργο στην ΥΔΟΜ, βαράς και μία παραίτηση, και ξεμπερδεύεις.
    2 points
  9. Συνάδελφοι αντισταθείτε. Μην γίνεστε καρφιά του συστήματος και οποιασδήποτε κυβέρνησης. Μας έχουν ήδη κάνει εισπράκτορες για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους που φόρτωσαν άδικα στις πλάτες όλων μας. Μην μας κάνουν και καρφιά. Έλεος.
    2 points
  10. τι να τα κάνεις τα επαγγελματικα δικαιώματα ... το ζητούμενο ειναι να εισαι άριστος σε ενα δυο αντικείμενα να κανεις καλα την δουλεια σου ...μιλαμε για επαγγελματικα δικαιώματα σε εναν κλαδο που υπολειτουργει ... δεν υπαρχουν δουλειες και ολοι προσπαθουμε να τα κανουμε ολα και λογο τις αναδουλειας και λογο του οτι εχουμε χρονο και νομιζουμε οτι προλαβαινουμε να μαθουμε και κατι ακομα .. .....ζουμε στην εποχη της εξειδίκευσης .... κανενας πολιτικος μηχανικος που σεβεται τον εαυτο του δεν θα εκανε ποτε Ενεργητική πχ για ενα ξενοδοχειο ή νοσοκομειο και το αντιστροφο .... βασικά θεωρώ ποιο σημαντικό να δημιοθργηθει το Μητρωω Ιδιωτικων εργων και με καποιο τροπο να εξαναγκάζετε ο καταναλωτης στη επιλογη εγγεγραμμένων μελών ...και δεν μιλαω μονο για τα μεγαλα εργα αλλα και για τα ''μερεμέτια'' που λεει ο λογος και με καποιο τροπο να μπορεί να χτυπηθεί και το μαυρο χρημα ...
    2 points
  11. 2 points
  12. Τηρώντας επακριβώς το γράμμα του νόμου, η κατάτμηση είναι άκυρη, και αν κάποιος το τραβήξει νομικά ίσως να το κερδίσει (ακύρωση πράξης). Τώρα, όπως είπε και ο ΚΑΝΑ, μπαίνοντας στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ (ΠΔ 24-4-85) ξεπλύθηκαν πολλές αμαρτίες, ίσως και η "δική σου". Αν πας για άδεια, η υπηρεσία δεν το ψάχνει (ειδικά όταν υπάρχει αρτιότητα κατά κανόνα). Αν όμως έχεις προβλήματα με κανα δικομανή γείτονα, πρόσεξέ το. Ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες όσο πιο λεπτομερώς μπορείς (ει δυνατόν με μάρτυρες), ώστε να μη σου ρίξουν ευθύνες σε περίπτωση στραβής, και προχώρα.
    2 points
  13. Γιατί όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν αποσυνδεθεί από το γνωστικό αντικείμενο. Τόσο απλά. Το παράδοξο λοιπόν είναι ότι όσο υποβαθμίζονται οι σπουδές με αφαίρεση μαθημάτων και αύξηση καταλήψεων τόσο δίνονται επαγγ. δικ. αβέρτα. Αν σοβαρέψουν οι σχολές και έρθουν στα μέτρα του παλιού Πολυτεχνείου και της Σχολής Υπομηχανικών τότε να πάρουν περισσότερα δικαιώματα και οι μεν και οι δε που καμώνονται κι αυτοί ότι έγιναν πανεπιστήμιο.
    2 points
  14. Όλη η διαμάχη για τα επαγγελματικά δικαιώματα γίνεται για τις θέσεις του δημοσίου, για τους διορισμούς στο δημόσιο. Δεν βλέπω γνήσιο ενδιαφέρον για τον κλάδο των μηχανικών. Κατά τα άλλα οι συντεχνίες είναι στα χαρακώματα και ο αγώνας συνεχίζεται.
    2 points
  15. Πολύ περίεργο που στους πολ. μηχ. τους στερήσανε τα αέρια καύσιμα και τα ηλεκτρολογικά πρέπει ο σύλλογος τους (συντεχνία ΤΕΕ) να προσφύγει στο ΣΤΕ για δικαίωση !!!
    2 points
  16. αρχείο word περιλαμβάνει περίληψη και αναλυτική περιγραφή του άρθρου 11 του ΝΟΚ (μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με αποκοπή λέξεων από την περίληψη ώστε να μεταφερθείτε στην αναλυτική περιγραφή) Τι δεν μετράει στο συντ δόμησης.docx
    1 point
  17. Στην Εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/38033/2823/19-6-2015 "[......]Διευκρινίζεται ότι η διάταξη αναφέρεται στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται τουλάχιστον μία διάσταση 9 μέτρων στο οικοδομήσιμο τμήμα ενός οικοπέδου, όπως αυτό προκύπτει με την εφαρμογή των θεσμικών γραμμών, των υποχρεωτικών αποστάσεων και του υποχρεωτικού ακαλύπτου, δηλαδή δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που τα 9,00 μέτρα εξασφαλίζονται κατά άλλη πλευρά του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου." Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχεις υποχρέωση δΧδ στην πίσω γωνία του οικοπέδου σου αφού στην πλευρά ΒΓ έχεις μήκος μεγαλύτερο από 9,00.
    1 point
  18. το ίδιο πρόβλημα σε μικρότερη κλίμακα θα προκύψει και με ηλεκτροδοτήσεις Ο.Α με αυθαίρετα, ή εντελώς αυθαίρετα, καθώς και με Ο.Α νομιμοποίησης μετά από δηλώσεις ένταξης αυθαίρετων τμημάτων τους κτλ θα τους κόβεται η ηλεκτροδότηση? Οι νομιμοποιήσεις θα χρειαστούν ξανά μανά αναθεώρησή?? -θα ανακληθούν ?? ή τι άλλο θα γίνεται??
    1 point
  19. Αυτό που δεν έχει αναφερθεί σε κανέναν από τους τρεις τελευταίους νόμους αυθαιρέτων είναι το τι θα γίνει με εκείνες τις συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουν τελεστεί και μεταγραφεί και αποδειχθεί σε μεταγενέστερο έλεγχο ότι έγιναν ενώ υπήρχαν αυθαιρεσίες. Ενδεχομένως το ακίνητο να άλλαξε και δεύτερη ή τρίτη φορά χέρια με βάση την αρχική πλην όμως λανθασμένη δήλωση. Αναφέρονται μόνο οι ποινές, και η ακύρωση με ότι επιβολή ποινών για το μηχανικό. Όμως αν έρθουμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός και εμφανίζονται αρκετές τέτοιες πράξεις, δεν μπορεί να γίνονται ακυρώσεις. Θα θυμίζει το κλασσικό του μετά το 1983 περί γκρεμίσματος αυθαιρέτων που δεν έγινε ποτέ.
    1 point
  20. Ε αφού δεν υπήρχε ούτε τοπογραφικό τι το σκέφτεσαι. Κατόπιν νεότερης καταμέτρησης και αφαιρουμένου των δασικών τμημάτων. Το δεύτερο είναι το πιο βασικό γι αυτό είπα να φαίνονται στο σχέδιο και από τη στιγμή που θα μνημονευτούν στο συμβόλαιο δεν υπάρχει αμφιβολία για κατάτμηση. Εξάλλου, τι κατάτμηση θα γινόταν αφού δεν θα υπήρχε καμία μεταβιβαστική πράξη. Την αποδοχή κληρονομιάς, αν πρέπει να τη διορθώσει η συμβολαιογράφος θα το κάνει. Αυτό δε σε απασχολεί.
    1 point
  21. Απαιτείται ΜΣΕ, εφόσον η επιφάνεια του (ισογείου) κτίσματος είναι >25τμ
    1 point
  22. Δεν πας "ενημέρωση" θα επιλέξεις πράξη "αναθεώρησης" λόγω αλλαγής επιβλέποντα σύμφωνα με τα παρακάτω της ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/ΦΕΚ 3136/31-7-18 Άρθρο 5 Διαδικασία ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ 1. Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία αναθεώρησης οικοδομικών αδειών, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα: α) αίτηση για αναθεώρηση (σ.σ αφορά προσθήκη ή τροποποίηση μελετών ή παράταση ισχύος -σ.σ ή αλλαγή επιβλέποντα) 2. Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία αναθεώρησης οικοδομικών αδειών κατά τον χρόνο ισχύος τους, για αλλαγή επιβλέποντα λόγω παραίτησης ή αντικατάστασης, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα: α) Αίτηση για αναθεώρηση β) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης γ) τον αριθμό οικοδομικής άδειας του κτιρίου δ) τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα ε) τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρ. 9 [S1] του άρθρου 42 του ν.4495/2017 1. [S1]Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται κατά το χρόνο ισχύος της, αν παραιτηθεί ή αντικατασταθεί - αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός, με αίτηση που συνοδεύεται από: α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, η οποία περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του σταδίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου, β) δήλωση του μηχανικού που αντικαθίσταται για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, καθώς και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου. Οι οικοδομικές εργασίες στην περίπτωση αυτή διακόπτονται αμέσως και επαναλαμβάνονται μόνο μετά την αναθεώρηση της άδειας και την ανάληψη επίβλεψης από νέο μηχανικό. Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας και την ανάληψη επίβλεψης από νέο μηχανικό. Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του μόνο αν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ.. Οι κρατήσεις και οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την έκδοση των αδειών συμψηφίζονται κατά την έκδοση της αναθεώρησής τους. Αν δεν είναι απαραίτητη η αναθεώρηση αλλά μόνο η ενημέρωση του φακέλου της άδειας, δεν απαιτούνται πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.
    1 point
  23. Το ημερολόγιο πρέπει να τηρείται σχολαστικά (μέτρα ασφαλείας, παραλαβή οπλισμού, παραλαβή καλουπιών, σκυροδετήσεις με λήψη δοκιμίων, χρόνοι ωρίμανσης υλικών, εργαζόμενοι στο έργο, καταλληλότητα αδρανών για επιχρίσματα γεμίσματα, έλεγχος σήμανσης CE στα δομικά υλικά, εφαρμογή σχετικών ΕΝ, θερμομονώσεις κλπ) Στο ημερολόγιο πρέπει να υπογράφει και ο εργολάβος (κανονικά ο μηχανικός του εργολάβου) Δεν υπάρχει μετάθεση ευθύνης. Στο τέλος με υπεύθυνη δήλωση θα φορτωθείς ευθύνες που μπορεί να σκάσουν σε βάθος χρόνου...
    1 point
  24. Ενα απο τα πιο αστεια, και το γνωριζω λογω ειδικοτητας, ειναι να εχει περισσοτερα & καθορισμενα επαγγελματικά δικαιωματα επι των ηλεκτρικών εγκαταστασεων ο Διπλωματουχος ΜΜ εναντι του Ηλεκτρολογου Τ.Ε. .... Ισως το γελειότερο της καταστασης... Επισης γενικα οτι δεν εχουν αναγνωρισθει επισημα οι Μηχανικοι Τ.Ε. και δεν εχουν καθορισθει σαφως τα επαγγελαμτικα τους δικαιωματα παραπεμπει πραγματικα σε Αφρικανικη χωρα....
    1 point
  25. ... και η VIVA που έχεις κάποια στιγμή θα επιβεβαιωθεί ... θέλει 2-3 ημέρες παραπάνω σε σχέση με των τραπεζών ...
    1 point
  26. Το ΦΕΜ είναι η προκαταβολή φόρου του μηχανικού (10% για την δική σου αμοιβή) στην καθαρή αξία της αμοιβής του. Τον αποδίδει ο ίδιος μέσα από το TAXIS
    1 point
  27. Για ΕΕΜΚ (ΕΕΔΜΚ) δεν συμπληρώνεται απαραίτητα η στηλη με τμ, μπορείς να βάλεις μόνο τους αριθμούς των οα. Έχω βγαλει κι εγώ αντιστοιχη άδεια και εκδοθηκε κανονικά..
    1 point
  28. ΟΙ κατασκευαστικες αστοχιες θεωρουνται πλημμελημα και απ οτι ξερω παραγραφονται μετα 5ετια απο το γεγονος. Ερωτηση σε δικηγορο. Το δικαστηριο -αν οι ενδιαφερομενοι καταφυγουν- θα ορισει πιθανοτατα πραγματογνωμονα. Για θεμα αγωγης επισης θα πρεπει να ερωτηθει δικηγορος λογω της πολυπλοκοτητας του ζητηματος . Και επι τη ευκαιρια μια σημαντικη αποφαση. http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/efath8945_03.htm
    1 point
  29. Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, ωστόσο προσωπικά δυστυχώς δε συμφωνώ ότι η εγκύκλιος 4 ισχύει και για το νέο νόμο οπότε αναγκαστικά μέχρι να βγει κάτι αντίστοιχο για το Ν.4495/17 εγώ το θεωρώ Κύριο Χώρο με ΥΥ. Μήπως έχει αντιμετωπίσει κάποιος κάτι παρόμοιο?
    1 point
  30. Τίποτα σχεδόν δεν χρειάζεται να διαβάσουμε, και κυρίως τίποτα δεν θα χρειάζεται να κάνουμε πιστεύω. Καταρχάς δεν θα μαζεύουμε χαρτούρα και θα καταργηθεί η τριμηνιαία υποβολή ΦΠΑ απόσο ξέρω (με επιφύλαξη). Το να γράφουμε επίσης ΑΠΥ με στυλό βάζοντας δύναμη ώστε να δουλέψει το καρμπόν στα δύο χαρτιά από πίσω μου προκαλεί ανατριχίλα νιώθω σαν να είμαι στο 1950
    1 point
  31. Σε σύγκριση με το ύψος που επιτρέπεται στην περιοχή σήμερα.
    1 point
  32. Μα δεν υπάρχει συγχώνευση . Τουλάχιστον στον χώρο των σχολών μηχανικών . Υπάρχει κατάργηση όλων των τμημάτων μηχανικών στα τει , εκτός αυτών στο ΠΔΑ και αυτών που θα δημιουργηθούν στην Θεσσαλονίκη με την συγχώνευση των 3 τει και του διεθνούς πανεπιστημίου . Μάλιστα θεωρώ δεδομένο ότι αυτά τα 2 τμήματα θα γίνουν γρήγορα 5ετή , ακριβώς όπως γίνονται 5ετή όσα τμήματα ιδρύονται σε αντικατάσταση των υπαρχόντων γεωπονοδασολογικών τει . Αρα μάλλον είσαι θυμωμένος άνευ ουσίας . Τώρα αν κάποια από τα παιδιά που είστε μαζί στην Κοζάνη τώρα , δηλώσουν και παρακολουθήσουν και περάσουν τα μαθήματα του πολυτεχνείου , είναι απλά θέμα μεταβατικών διατάξεων και μιλάμε για ελάχιστο κόσμο . Εκτός αν έχεις καμία προσωπική κόντρα με κάποιον από αυτούς και για αυτό έχεις τέτοιο θυμό . Πάντως δεν πρόκειται περί συγχώνευσης , αλλά περί κατάργησης των τει στην ουσία και την εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης που έχουμε για ένα πανεπιστήμιο ανά περιφέρεια , εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης που θα έχουμε περισσότερα και εκεί θα έχουμε σε δεύτερο στάδιο συγχωνεύσεις πανεπιστημίων , όπως είχε επιχειρηθεί να γίνει και στην αρχή της κρίσης .
    1 point
  33. Καλησπέρα. με αφορμή το παρακάτω από τον Thanos98: "Σας γράφω και για τις βάσεις που αποτελεί εικόνα των εισακτέων πχ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ ( Σέρρες ) 7555 μόρια . Υφίσταται τέτοιο τμήμα ; Υφίσταται τέτοιος μηχανικός;" παραθέτω τα εξής: ΒΑΣΕΙΣ 2018 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΒΟΛΟΣ) 9.914 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΧΑΝΙΑ) 10.440 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΣΥΡΟΣ) 9.384 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΧΑΝΙΑ) 9.034 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΣΑΜΟΣ) 9.467 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΚΟΖΑΝΗ) 9.546 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΞΑΝΘΗ) 9.561 Δηλ. σύμφωνα με την δική σου λογική, υφίστανται τέτοιοι Μηχανικοί??? Με αυτές τις βάσεις??? Και μιλάμε για Πολυτεχνεία!!! Τι σχέση έχει η βάση της όποιας σχολής με το τι Μηχανικοί και γενικότερα, επαγγελματίες προκύπτουν??? Η διατύπωσή σου είναι ΑΚΥΡΗ 100% και η άγνοιά σου επί του θέματος δικαιολογείται μόνο από το γεγονός ότι είσαι ακόμα φοιτητής και δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία και παραστάσεις από τον χώρο. Επίσης, η γνώμη σου είναι προσβλητική για Μηχανικούς (είτε από ΤΕΙ, είτε από Πολυτεχνεία) από σχολές με τέτοιες βάσεις, οι οποίοι έχουν επιτυχημένη καριέρα ως επαγγελματίες. Λοιπόν, την επόμενη φορά να είσαι περισσότερο προσεχτικός για το τι γράφεις.
    1 point
  34. Ο τηλεσκοπικός γερανός ανύψωσης 100t που "έκανε την ζημιά" είναι παρόμοιος του LIEBHERR LTM 1100-5.2 και συνολικού βάρους 60t. Η αστοχία συνέβη από θραύση κάμψης του αμφιερείστου τμήματος διέλευσης του και αφού το βαρύ όχημα είχε ήδη διέλθει και φορτίσει έξι όμοια αμφιέρειστα φατνώματα χωρίς ένδειξη αστοχίας, πράγμα που υποδηλώνει την παθογένεια του συγκεκριμένου φατνώματος και όχι τυχόν υπερφόρτιση της γέφυρας από το βαρύ όχημα. Στην αρχή της γέφυρας πάντως ΔΕΝ υπάρχει καμία ταμπέλα περιορισμού διέλευσης βαρέων οχημάτων....! Η αστοχία του αμφιερείστου φατνώματος αποκλείει ως αίτιο την υποσκαφή - διάβρωση των θεμελίων και στύλων ενώ θα πρέπει να πιθανολογηθεί - διερευνηθεί η διάβρωση του κάτω πέλματος του οδοστρώματος από το θαλάσσιο περιβάλλον (ενανθράκωση beton, αποφλοίωση επικάλυψης, διάβρωση-απομείωση διατομής-χαλάρωση οπλισμού...). Έχει φανεί τελικά ότι ζούμε στην εποχή που .... πέφτουν οι γέφυρες, ενώ στην Ελλάδα τουλάχιστον ακόμη ο Θεός φυλάει να γίνεται αυτό χωρίς θύματα (βλ. πρόσφατα Ιταλία). Λίγο ενδιαφέρον και μία βαρκάδα κάποιων "υπευθύνων" κάτω από την γέφυρα για έναν "ταχύ οπτικό στατικό έλεγχο" θα αποσοβούσε ίσως αυτό το ατύχημα. Επιτέλους όμως .... !! "How many bridges must they let break down... before you can' t call them "a man".... and how many years can a bridge still exist... before it's washed to the sea..... the answer my friend ... is blowin in the wind....." HOW_MANY......wmv
    1 point
  35. Δεν ξέρω τι εννοείς με το απέτυχαν τα ΤΕΙ. Οι εκθέσεις τις ΑΔΙΠ έχουν δώσει αριστεία σε ΤΕΙ ενώ πανεπιστήμια/πολυτεχνεία πχ το ΕΜΠ, είχαν πολύ χειρότερη αξιολόγηση. Άρα μάλλον μόνο εσύ αναγνωρίζεις την αποτυχία τους. Επιπλέον οι συγχωνεύσεις δεν γίνονται μεταξύ ΑΕΙ/ΤΕΙ αλλά μεταξύ ΑΕΙ.
    1 point
  36. Ρε μάγκες χαλαρώστε λίγο.....Από τη συζήτηση εδώ μέσα, ενώ θα μπορούσαν να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, καταλήγουμε πάλι σε κόντρα ειρωνίες και μακακίες. Επίσης διακρίνω μια τάση ότι αρκετούς δεν τους ενοχλεί που έχουν κάποιοι άλλοι κάποια ε.δ βάσει ΦΕΚ αλλά που δεν έχουν οι ίδιοι περισσότερα. Όπως σωστά κάπου παραπάνω ο georgios_m το ότι βγήκε το ΦΕΚ, το οποίο αναμένονταν απο το 30 και καθορίζει κάποια πράγματα δε σημαίνει αυτομάτως ότι δίνει αποκλειστικότητα επί κάποιων δικαιωμάτων σε μηχανικούς. Επίσης, επαναλαμβάνω και τονίζω το εξής: το γεγονός ότι έχει κάποιος λόγω ειδικότητας κάποια δικαιώματα μέσω του ΦΕΚ δε σημαίνει οτι τα ασκεί κιόλας στην πράξη. Αν δει κανείς τη δομή του προγράμματος σπουδών της σχολής πολιτικών μηχανικών, θα διαπιστώσει, ότι περαν του λεγόμενου κορμού, στατικές εδαφομηχανικες υδραυλική οδοποιίες μπετά μεταλλικές κλπ, σε κάθε μία εκ των 4ων κατευθύνσεων υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πρόγραμμα σπουδών. Τουτέστιν, ένας δομοστατικός, όπως ο γράφων, με έναν υδραυλικό ή έναν συγκοινωνιολόγο μπορεί θα ασχοληθεί, σίγουρα ακαδημαϊκά και ίσως επαγγελματικά με εντελώς διαφορετικά αντικείμενα. Ε, στο ΦΕΚ θα επρεπε να συμπεριληφθούν όλα. Ακόμη, το γεγονός ότι σήμερα αρκετές ειδικότητες αλληλοκαλύπτονται όσον αφορά τις δραστηριότητες, αυθαίρετα, πεα εεμκ τοπογραφικές απουπώσεις σε οικόπεδα κλπ, δε σημαίνει ότι επειδή ενας πμ υπογράφει μια αποτύπωση ή ένας αρχιτέκτονας ένα ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ ότι θα αναλάβει ο μεν την αστική ανάπλαση ολοκλήρων περιοχών ή ο δε την στατική μελέτη συγκροτήματος από μεζονέτες...
    1 point
  37. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ανακοινώνει επισήμως ότι θα προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα χρησιμοποιήσει κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την ακύρωση των επίμαχων διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων». ]https://www.geotee.gr/MainNewsDetail.aspx?CatID=1&RefID=21942&TabID=1&fbclid=IwAR1g73Eayg_mCsvg0gxB8rgoZvYcc_57Yl0roUD-fW5HYPUS0zanHTSsEjQ#.W-LnDsmfu_c.facebook (Προς ενημέρωση και συγνώμη για την σφήνα)
    1 point
  38. Μεχρι σημερα πως γινοταν? Υπηρχε πουθενα αναφορα για σχεδιασμο επι τοπογραφικου για να υπογραψει διαγραμμμα δομησης-καλυψης?
    1 point
  39. Οπως ανέφερε και συνάδελφος νωρίτερα υπάρχει ένα θετικό: το ότι συγκεντρώνονται σε ένα κείμενο κωδικοποιημένα τα δικαιώματα αντί να είναι διεσπαρμένα σε πολλαπλούς νόμους παλιούς και νέους. Ωστόσο έχει πολλά αρνητικά όπως το ότι παραμένουν οι αλληλοεπικαλύψεις των δικαιωμάτων ανάμεσα στις ειδικότητες και ειδικά για βασικές εργασίες. Επίσης θεωρώ αρνητικό το ότι δεν λογίστηκε καθόλου η διάρκεια και το βάρος του κάθε γνωστικού αντικειμένου ανά ειδικότητητα. ετσι πχ, επειδή ως αρχιτέκτονας έχω κάνει 1 εξάμηνο οπλισμένο σκυρόδεμα είμαι σε θέση συντάξω μια ολοκληρωμένη μελέτη ΟΣ. Κατ'' αναλογία επειδή οι ΠΜ έχουν κάνει 1 εξάμηνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μπορούν να συντάξουν μια ολοκληρωμένη μελέτη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Οταν το γνωστικό αντικείμενο για 5 έτη αφορά κατά κύριο λόγo αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό είναι λογικό - θα πει κανείς - πως είσαι αρμόδιος για αυτό το κομμάτι αποκλειστικά, και όχι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις οι οποίες αφορούν μόνο παραδοσιακά και ιστορικά. Δεν σπούδασα συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων, αρχιτεκτονική σπούδασα. Διαβάζοντας κανείς το γράμμα του νόμου σε αυτό το ΠΔ δεν μπορεί να διακρίνει τις θεμελιώδεις διαφορές ανΆμεσα στις ειδικότητες με βάση τα δικαιώματα. Οι ΑΤΜ απαίτησαν με κινητοποίηση του συλλόγου τους να έχουν αποκλειστικότητα μαζί με τους ΠΜ για τα τοπογραφικά διαγράμματα και το κέρδισαν. Και καλά έκαναν. Αναντίστοιχα τέτοια κινητοποίηση από τον σύλλογο αρχιτεκτόνων δεν έγινε, ή έγινε και το ΤΕΕ την έγραψε κανονικά και καταλήξαμε σε αυτό το κείμενο Δεν θελω να συντάσσω ούτε στατικές μελέτες, ούτε τοπογραφικά, ούτε μηχανολογικά γιατί ως επιστήμονας κρίνω πως αυτά θα πρέπει να συντάσσονται από εκείνες τις ειδικότητες που έχουν εμβαθύνει πάνω στο στοιχείο αυτό. θέλω να πιστεύω ΠΩς και οι λοποί επιστήμονες θεωρούν πως το σωστό θα πρέπει αν είναι αυτό. Στα λίγα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην Ελλάδα φρόντισα με αγώνα να δημιουργήσω μια ομάδα από συναδέλφους ώστε να εκπονούνται οι ειδικές εργασίες από την αντίστοιχη ειδικότητα. Αλλά καθώς ο καιρός περνά βλέπω τα δικαιώματα μου να περιορίζονται και να απαξιώνονται. (Ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες σε παραδοσιακούς οικισμούς και σε ιστορικά μνημεία... δηλαδή ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μιας πολυκατοικίας θα πρέπει να συντάσσεται από οποιονδήποτε δηλαδή ? ή μιας κατοικίας ?). Θέλω να γίνει σεβαστή η ειδική γνώση που κατέχω και να μην ευτελίζεται σε κάτι το οποίο είναι απλώς γραμμές πάνω σε ένα χαρτί. Στην κοινωνία που ζω οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν τι είναι ο αρχιτέκτονας. έχουν την εντύπωση πως είναι ένας τύπος που ζωγραφίζει ωραία. Διαπιστώνω πως και το κράτος τώρα έρχεται να πιστοποιήσει αυτή την πεποίθηση. Είμαι απογοητευμένος και από το ΤΕΕ αλλά και από τον ΣΑΔΑΣ.
    1 point
  40. σημαίνει ότι τους δίνει πτυχίο που τους ονομάζει μηχανικούς, τους αναφέρει ως μηχανικούς σε διάφορους νόμους και πδ αλλά όταν εμφανίζονται πδ για επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών όπως αυτό, μαγικά εξαφανίζονται και οι μηχανικοί ονομάζονται μόνο οι διπλωματούχοι μηχανικοί. Στην αφρική λόγω της αποικιοκρατίας δεν υπάρχουν τέτοια θέματα
    1 point
  41. Η έννοια της αναντιστοιχίας προγραμμάτων σπουδών και δικαιωμάτων. Χωρίς να θέλω να θίξω κάποιο συνάδελφο ή κλάδο θα μιλήσω για 2 από τις ειδικότητες που γνωρίζω ίσως καλύτερα μετά τη δική μου. Αναρωτιέμαι από πότε οι Σχολές Πολιτικών μηχανικών και Αρχιτεκτόνων έχουν διδαχθεί σε προπτυχιακό επίπεδο μαθήματα (άνω του ενός έστω) Τηλεπισκόπησης, Φωτογραμμετρίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και ο νομοθέτης δίνει ολοκληρωμένη πρόσβαση εκπόνησης μελέτης στα ανωτέρω αντικείμενα. Όπως και οι Τοπογράφοι για τις Στατικές μελέτες ρε παιδια. Πόσοι Τοπογραφοι εκπονούν στατικές μελέτες 5 στους 100? (και πολλούς βάζω) Υ.Γ Αναρωτιέμαι αν οι επιτροπές αμοίφθηκαν για το συμβουλευτικό τους έργο. Ελλάδα των Συντεχνιών ες αεί.
    1 point
  42. το δεύτερο μπορεί γιατί έγινε υποχρεωτική η τοποθέτηση συστήματος πυρανίχνευσης σε πολλές επιπλέον εγκαταστάσεις και το πρώτο γιατί πρέπει το σκορ να είναι 1-1 για να μην φωνάζουν αυτοί που έφαγαν το γκολ
    1 point
  43. Για ποιο λόγο δίνουν δικαιώματα παθητικής πυροπροστασίας στους ΜΜ & ΗΜ και ενεργητικής στους ΠΜ & ΤΜ?
    1 point
  44. Δεν υπάρχουν επ. δικαιώματα για τους Μηχ. Μηχανικούς Τ.Ε.
    1 point
  45. Πάω στο γιατρό, κοιτάει λίγο τις αμυγδαλές, λίγο τα αυτιά, ακούει λίγο με τα ακουστικά, γράφει ένα φάρμακο, όλα μαζί σκάρτα 10 λεπτά της ώρας. Θεωρητικά, θα έπρεπε να πάρει το ένα έκτο μιάς εργατοώρας, ήτοι, περί τα €2. Παίρνει όμως (min.) €40... Και τα μεταφορικά δικά μου...
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.